Hirdetés

2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Joccc07


Joccc07
addikt

Jó írás, tetszett.

Gondolkoztam én is már az Ubuntu vagy más disztró használatán de túl sok minden köt a windows-hoz.
(Unity 3D, FL Studio.... és játékok.)

Sisakgyűjtemény eladó-- https://hardverapro.hu/apro/star_wars_sisakgyujtemeny/hsz_1-50.html -->Gar taldin ni jaonyc; gar sa buir, ori’wadaasla<

(#2) batai15


batai15
félisten

Szia! Jó írás lett !
Mivel végre PS4 tulajdonos vagyok, így már abszolút semmi nem köt a Windows hoz
Kérdésem lenne hogy totál commander van e ill van e bs player,vagy olyan lejátszó ami automatikusan tudja a filmekhez a feliratot keresni? Mert az nagyon jó lenne . Lehet valamelyik nap fel is dobom az Ubuntut.
Az igaz hogy Ubuntura nem kell vírus irtó?
Ill melyik disztro lenne a megfelelő? Valamint a Chrome szinkronizálás teljes értékű? A jelszavak miatt kérdezem .

[ Szerkesztve ]

(#3) salaud válasza batai15 (#2) üzenetére


salaud
aktív tag

Kétpaneles fájlkezelő amilyen a tc több is van, a double commander áll hozzá a legközlebb.
Több olyan filmlejátszó van, ami automatikusan bekeresi neked a feliratot, ha jól emlékszem az alap totem videolejátszó is képes rá, ha telepíted a plugint.
Vírusirtó meg nem kell, ha nem töltögetsz le minden vackot, csak a saját áruházat használod.
Googl chrome ugyanaz, "teljesértékű". Ha erős géped van, tisztességes felbontású kijelzővel, értsd 1366x900-nál nagyobb a felbontás, simán mehet az ubuntu. Egyéb esetben az Xubuntu szvsz praktikusabb.

[ Szerkesztve ]

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt. Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

(#4) csiki_92 válasza batai15 (#2) üzenetére


csiki_92
aktív tag

Szia!

Nálunk is már évek óta több gépen is mennek különböző Linux disztribúciók. Úgy tudom, hogy total commander nincs, de rengeteg alternatíva van rá. Vírusirtót én még soha egyik gépen sem használtam, és még semmiféle vírusra utaló jelet nem tapasztaltam (de ebben a kérdésben lehet fel kéne keresned a Linuxos fórumot, ott a srácok jobb választ tudnak adni). A Chrome szinkronizáció is működik, ugyan úgy, ahogy Windows alatt is (a környezetemben legalábbis aki Chrome-t használ, nem panaszkodott). Az, hogy melyik disztribúció, az meg teljes mértékben az ízléseden múlik, hogy neked pl melyik felület tetszik a legjobban. Szerintem kezdőként érdemes valamelyik Ubuntura alapuló rendszerrel kezdeni (Ubuntu 16.04, Linux Mint, Ubuntu Mate stb..., hugom, anyukám, de még nagymamám is Ubuntu alapú rendszert használnak, ugyanolyan könnyen, mint anno Windows-t, sőt, régen minden alkalommal látogatásnál rá kellett nézni a gépre, mert valami "elromlott", amióta Linux van a gépeiken, egyszer sem kellett utólag foglalkozni vele), ezek nagyon kezdőbarát rendszerek.

[ Szerkesztve ]

(#5) Dave™ válasza batai15 (#2) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ki kellene egészítenem az írást, még pedig azzal, hogy aki belevágna, az indítson tiszta lappal/fejjel, érdemes elszakadni a megszokott/ismert Windows programoktól. Szinte mindenre van alternatíva, itt érdemes körbenézni. Kétpaneles fájlmenedzser is van, az Ubuntu beépítettje nem ilyen, de telepíthető utólag többféle is.

De konkrétabban: fájlmenedzsernek ott a Nemo, vagy a MidnightCommander stb, filmekre VLC, Kodi (ez tuti tud feliratot letölteni) stb, vírusirtó nem kell, Chrome szinkron teljes (beállítások, jelszavak, pluginek stb.)

[ Szerkesztve ]

(#6) batai15


batai15
félisten

Köszönöm a válaszokat ! Most elég nagy kedvet kaptam az ubuntuhoz.
Ha még találok Ubuntu <-> miui, aosp rom alá olyan témáját amivel gyakorlatilag ugyan az lesz kinézetbe a két rendszer akkor az lesz a legjobb. Szeretem ha egyformák a dolgaim.

(#7) cuebler


cuebler
senior tag

ez engem is érdekel, win7-et használok amivel semmi bajom, de hamarosan gépet kell váltanom és ott már bizony vagy win10 vagy linux :W 16-bites DOS applikációkat tud futtatni az ubuntu? játszani úgyis csak a telómon játszok vagy veszek egy ps4/xo-t...

"Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."

(#8) Dave™ válasza cuebler (#7) üzenetére


Dave™
nagyúr

Natívan biztosan nem, emulációval lehet, de ilyet nem próbáltam, passzolom.

(#9) zarayg


zarayg
aktív tag

nagyon tetszik, kedvem támadt felpakolni egy ubit, csak kicsit bajban vagyok, mert ha játszani szeretnék, na akkó' miva'? ;]

Telefonszámom: 36-30/935-51-87! || Szépen kérlek! Ha írok PM-et, akkor legyél hajlandó válaszolni rá! Köszönöm.

(#10) shifty! válasza zarayg (#9) üzenetére


shifty!
senior tag

Dual boot csupasz Win7 + Ubuntu :) Játékra meg olyan progikra amik nem futnak el Wine alatt / VirtualBox-on, ott a ringyóz, amúgy meg default Ubuntu.

[ Szerkesztve ]

"Vasárnap ne lopj, ne verj meg senkit, mert hat nap mindenre elegendő."

(#11) HiPPoNaX válasza cuebler (#7) üzenetére


HiPPoNaX
csendes tag

Natívan nem futtat semmiféle DOS-os alkalmazást, ellenben a DOSBox működik Ubuntun is.

(#12) Dave™ válasza zarayg (#9) üzenetére


Dave™
nagyúr

Van Steam Ubuntura is, elég sok cím elérhető rá, de legrosszabb esetben ott a dual boot.

[ Szerkesztve ]

(#13) c4 válasza Dave™ (#12) üzenetére


c4
őstag

Egy átlagfelhasználó részére már elég régóta elég lenne egy Ubuntu is, netezni, zenét hallgatni, torrentezni, filmezni, levelezni... Mégse ezt választják az emberek. :(

(#14) d@vee válasza shifty! (#10) üzenetére


d@vee
őstag

Miféle ringyóz?
Én nemrég tértem vissza win-re, sajnos a linuxos steam gyatra teljesítményt nyújt játékok alatt. Plusz a megszokott programjaim nem mentek rajta. Total Commander alternatívát találtam, de pl. a Rufus-t semmivel sem tudtam helyettesíteni. A gyári iso író program pedig nem volt valami faszentos, nem tudtam boot-oltatni a pendriveot, akármit írtam ki vele.
Pedig el voltam a linuxal egy darabig, próbaképpen feltettem, fennt is maradt. Majd mikor nem tudtam tovább bírni a kompromisszumokat, ment is vissza a win.

Ja

(#15) bimbiri


bimbiri
tag

Lehet nem leszek túl népszerű az álláspontommal és nem szeretnék parrtalan vitát indítani ebben a topikban, de az könnyelmű kijelentés, hogy Linuxra nem kell vírusírtó. Szerintem kell, még ha nem is olyan formában, mint Windows alá.
Az egy dolog, hogy a Windowshoz képest elenyésző számú malwaret írtak Linuxra és az operációs rendszer jogosultságrendszere a legtöbb esetben megvédi a rendszert a kártevőtől. De ez felelőtlen gondolkodás.
Attól, hogy a vírus a te rendszeredben nem tud kárt tenni, még vírus marad! Érkezzen az bármilyen formában. Ne tárold és ne terjeszd a nálad parkoló vírust! Desktopon nem kell real time védelem, mert a rendszer "biztonságban" van, de a fájlrendszert, főleg a felhasználó állományait át kell vizsgálni időnként.

Davenek gratulálok a cikkhez, szép munka!

(#16) tatararpad válasza c4 (#13) üzenetére


tatararpad
őstag

Mert ha már egy olyan dolog van ami Windows only, akár játék, vagy más program, senki nem fog tökölni dualboottal, wine-nal, meg alternatíva kereséssel. És ha valaki vesz egy gépet jó eséllyel már Windows van rajta, ha nincs lewarezol egyet, neadjisten vesz. De ez már így van amióta világ a világ. És ezt minden trollkodás, vagy jobb/rosszabb rendszer kikiáltás nélkül írtam. A népeket kevésbé érdekli a hitvita, működjön amit eléraknak és kész, lásd Android.

[ Szerkesztve ]

(#17) Dave™ válasza c4 (#13) üzenetére


Dave™
nagyúr

A Windows 10 előtt én sem gondoltam rá, hogy mást is használhatnék, de az szerencsére elég nagy löketet adott a váltáshoz. Minél többen tudnak arról, hogy ez sem az ördögtől való, meg érteni sem kell hozzá, hanem elég csak használni annál többen tudnak elgondolkodni arról, hogy miért is szívatják magukat a Windows Update-tel, hogy az egyik kedvencemet megemlítsem.

tatararpad: nagyon sok játék van Linuxra is, amúgy meg ott a virtualizáció is. Ma már olyan hardverek vannak amiknek meg sem kottyan a virtualizált környezet. Ha ingyen lenne (a géphez járt) sem kellene, sőt, fordított esetben is inkább fizetnék az Ubuntuért.

[ Szerkesztve ]

(#18) aytukabozs válasza c4 (#13) üzenetére


aytukabozs
addikt

a Zemberek nevében ezt kikérem magamnak :)
50-es kolleganőm már a családja több őskövölet laptopját átállította valamelyik lightosabb disztróra a segítségemmel, pont azért amit te mondtál.
Ezekre a dolgokra teljesen jó, játszani meg nyilván nem játszanak vele.

Én valamikor 2-3 éve engedtem el a W kezét, ennek az írásnak a hatására.
(Szükséges rosszként dualboot formában megmaradt, néha kell a telefonokhoz)

Hsz TÖRLÉS ITT >>> http://goo.gl/uBK2Xa

(#19) Dave™ válasza bimbiri (#15) üzenetére


Dave™
nagyúr

Én Windowson sem használtam, oka pedig egyszerű: nem telepítettem csak megbízható dolgokat, nem néztem csak normális oldalakat, nem nyitottam meg ismeretlen forrásból származó fájlokat. Utolsó vírusom valamikor 98-ban, 2001-2002 körül, a blaster volt. De akkor még nem voltam ennyire tudatos :) Linuxon annak az esélye, hogy bekapsz valami vírust, erősen konvergál a nullához, és leginkább elvi szintű. Emiatt számomra teljesen felesleges, ha be is kapnék valami csoda folytán valami ransomware-t, van mentésem. De a fentiek okán úgy érzem nincs rá nagy esélyem :)

[ Szerkesztve ]

(#20) pengwin válasza batai15 (#2) üzenetére


pengwin
addikt

Chrome, Firefox, Vivaldi mind teljes értékű alkalmazások, ráadásul a Chrome-nak igazából a linux az elsődleges platformja.

(#6) batai15
Windows-os menekültként lehet könnyebb az átállás Cinnamon vagy KDE asztali környezetet használó linux-ra, azok egészen hasonlítanak alapállapotban is a Windows-ra, bár a KDE-nek elsőre ilyesztően szerteágazó a funkcionalitása.

&& Cikkíró
Nagyon jó írás lett, köszönjük szépen! :R
Fájlkezelőben próbálj meg egy F3-at nyomni, mert emlékeim szerint az hozza elő a második panelt...
Ez igaz a Cinnamon, a Gnome és a KDE beépített fájlkezelőire is, ha jól emlékszem.

(#7) cuebler
Van WINE és hozzá PlayOnLinux, ezek teszik futtathatóvá a Windows-os alkalmazásokat.
A PlayOnLinux tud több WINE verziót és "C:\" meghajtót kezelni, értsd: lehet WIn 95-ös C meghajtód és Windows 10-es is, egymás mellett, az alkalmazásokat meg arra telepíted, amelyikre akarod.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#21) c4 válasza Dave™ (#17) üzenetére


c4
őstag

Anno azért bele-belefutottam frissítési hibákba az Ubinál is. Ott is csak emberek fejlesztenek :)

(#16) tatararpad:
"A népeket kevésbé érdekli a hitvita, működjön amit eléraknak és kész..."

A Windows telepítés után semmit nem tud szinte. Egy filmet nem tudsz megnézni alaphelyzetben.

[ Szerkesztve ]

(#22) Dave™ válasza c4 (#21) üzenetére


Dave™
nagyúr

Én sem azt mondom hogy hibátlan a rendszer vagy a frissítéseknél ne fordulna elő néha hibaüzenet, mert de, de nem tolja erőszakosan az arcomba, nem akar magától újraindulni, nem terheli le a gépet, gyorsan és észrevétlenül lefut stb. A Windows Update korábban sem volt a kedvencem, a 10-ben valami végtelenül irritáló. Másik kedvencem a keresés, arról is sokat tudnék mesélni hogyan működik Ubi alatt, és hogyan (nem) Windows alatt :)

(#23) cuebler válasza Dave™ (#8) üzenetére


cuebler
senior tag

azért :R (#11) HiPPoNaX úrnak is :)

[ Szerkesztve ]

"Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."

(#24) pengwin válasza bimbiri (#15) üzenetére


pengwin
addikt

Ahogy írtad a rendszer jogosultság kezelése nagyrészt megvéd a vírusoktól, emellé még oda lehet tenni, hogy van SELinux és iptables, amik azért már elég jó védelmet tudnak nyújtani (oké, nem vírusírtó, de egy jó tűzfal is sokat számít). Átlag felhasználónak ezek, és a rendszer alap felépítése már megfelelő védelmet tudnak nyújtani.

Üdv, pengwin

(#25) tatararpad válasza c4 (#21) üzenetére


tatararpad
őstag

És 20 év Windows egyeduralom alatt senki nem tanult meg kétszer kattintani a vlcsetup.exe-n. Másrészt ez nem az oprendszer dolga. A Microsoft is integrálhat minden baromságot a rendszerbe, hogy telepítés után boldog legyen a pici user szíve. Csak őket ezért megbüntették, lásd N-es Windows esete. Ebben a bejegyzésben a szerző leírta hogy van Windows nélkül is élet. Maradjunk ennyiben.

(#26) Dave™ válasza tatararpad (#16) üzenetére


Dave™
nagyúr

A népeket kevésbé érdekli a hitvita, működjön amit eléraknak és kész, lásd Android.

Ezt előbb észre sem vettem. Na én pont emiatt használok Ubuntut, működik és kész. A Windows 10 meg nem, legalábbis nagyon nem úgy, hogy észrevétlenül a háttérben maradjon, ami egy operációs rendszer feladata kellene, hogy legyen.

(#27) Syl


Syl
nagyúr

Éljen! :C Szuper írás! :R

Én négy és fél éve élek "kizárólag" linuxon, ebből volt kb 2 hónap arch (manjaro) a többi mind ubuntu/alap.

Azért tettem idézőjelbe a kizárólag szót, mert sajnos a munkámhoz kell a win (vagy osx). A wine nem alkalmas a teljes dtp folyamat menedzselésére.
A komolyabb, erőforrás-igényes munkákat dualboottal, az átlagos, hétköznapi kiadványokat pedig egy virtualboxban felépített rendszeren végzem. (mindkét összeállítás ugyanazt a fizikai "D" adatpartíciót használja)

Aki telefonos hekkelést szeretne végezni, azt is lehet virtualbox-szal. Én anno telefont és táblagépet is rootoltam, sőt ipad-et jailbreak-eltem virtuális gép alól. :B

Aki pedig játszani szeretne és nem elég neki a linuxos steam, vagy a wine, csak jelzem, hogy a komolyabb játékokat is lehet virtualizálni: PCIe Passthrough méghozzá teljesítményvesztés nélkül!

szerk.
Reméljük nem jelenik meg a "tudjuk ki" és csinál ebből a topicból is egy "szraunitymintakiraly" flémet... :U

[ Szerkesztve ]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#28) Dave™ válasza Syl (#27) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ha így lesz ignorálom, többre nem érdemes az a stílus.

(#29) c4 válasza tatararpad (#25) üzenetére


c4
őstag

Tapasztalataim szerint egy átlagember elég sok dolgot nem tud a pécéjén megoldani. Többek közt az operációs rendszerek telepítését sem. De én is csak megerősítettem a szerző véleményét, van élet a Windows-on túl is...

(#30) Rimuru válasza Syl (#27) üzenetére


Rimuru
veterán

Most hivtad meg. :DDD

Vigyázat, csalok!

(#31) tatararpad válasza tatararpad (#25) üzenetére


tatararpad
őstag

A családban is fut egy linuxos gép, pont emiatt, a felhasználóját nem érdekli a rendszer, nem igényli a Windows-t, és nincs kompetenciája foglalkozni a rendszer nyűgjeivel, nekem meg nincs kedvem helyette. Úgyhogy Isten áldja az LTS kitalálóját ;)

(#32) Narasim válasza tatararpad (#25) üzenetére


Narasim
aktív tag

az ismerősi körömben szinte senki nem tanult meg 20 év alatt rákattintani. sőt!
inkább felhívnak, hogy mit kell csinálni, ami fárasztó, de még mindig jobb, mint, hogy maguktól elkezdjenek letöltögetni minden szemetet az első feldobott linkről, mert akkor utána nekem kell megint rendbe rakni a gépüket.

én személy szerint nagyon örülök neki, hogy van win mellett alternatíva. pont Dave írása miatt indultam neki kipróbálni az ubuntut.

हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे हरे राम हरे राम राम राम हरे हरे Góranga!

(#33) UnknownNoob


UnknownNoob
tag

Jó a linux, kisebb laptopokra pl az egyik legjobb, mert light és gyors. Sok disztrón már alapból fenn is van minden ami az átlag usernek kell.

Azt hogy sokan csak linuxon élnek évek óta viszont soha nem értettem. Kb egy piacvezető alkalmazás sincs linuxon. Játékra windóz, HTPC-re madVR, azaz windóz, képszerkesztésnél is windóz vagy mac. Videószerkesztés és 3D animáció szintén.

Nem mondom hogy rossz a linux, de közel semmi komolyat nem lehet rajta csinálni. Jó, oké, programozni lehet, de én még nem láttam egy programozót se aki programozást leszámítva átlag userként használja a gépet.

(#34) mbalint987


mbalint987
aktív tag

Tetszett az írás, köszönjük! :R

Én jelen pillanatban egy köztes megoldást használok, ugyanis se Win10, se Ubuntu nincs a gépen, ellenben van Win8.1, ami stabilan és gyorsan megállja a helyét a hétköznapokban. Ha megszűnik a támogatása, akkor valószínűleg váltok Linux-ra!

Mondjuk vannak még dolgok, amiket lehetne fejleszteni Linux alatt, példának okáért az Office 365, illetve néhány Windows-os program, amit nen szeret (még) a Wine.

[ Szerkesztve ]

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#35) Dave™ válasza UnknownNoob (#33) üzenetére


Dave™
nagyúr

Pont ez a limitek közé szorított gondolatmenet a legnagyobb korlát, nem az alkalmazások hiánya. Fentebb linkeltem, több mint 3000 játék érhető el Steamen Linuxra, HTPC-re ott a Kodi (a madVR egy szűk réteg igénye, anélkül azért bőven van HTPC és Linuxon sokkal kényelmesebb és zavartalanabb is megvalósítani, mint Windowson), képszerkesztésre írtam példának, hogy ott az Inkscape és a GIMP, amit nem egy grafikus használ megélhetésre is, videóra és 3D-re pedig ott a Blender. Persze egyik sem piacvezető alkalmazás, de ha rugalmasan állsz hozzá a legtöbb dolog simán megvalósítható ezek alatt is. Csak valamiért mindenki az ismert, nagy nevekhez ragaszkodik, akkor is ha csak az 5%-át használja ki a tudásának. Arról hogy ebből mennyi a warez meg már kár is megemlékezni, ráadásul teljesen feleslegesen, ha ott van a kiváló ingyenes alternatíva.

mbalint987: ezekre ott a virtuális gép, az Office 365 nyilván nem fog jönni belátható időn belül :)

[ Szerkesztve ]

(#36) mbalint987 válasza UnknownNoob (#33) üzenetére


mbalint987
aktív tag

Én példának okán informatikusnak tanulok, és szükségem van a virtualizáló programokra. Cisco PT hibátlan Linux alatt, a GNS3 még jobban is fut, mint Windowson. A VMware programjai szintúgy, és a VirtualBox is megy Linux alatt. Sőt, kvázi minden, amire szükségem lehet. Szóval alkalmas komoly munkára, csak nem mindegy, hogy a komoly munka milyen.

(#35) Dave™: A ShareX pl. nincs, és úgy tudom, hogy nincs is nagyon alternatíva.

[ Szerkesztve ]

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#37) Neil Watts válasza Joccc07 (#1) üzenetére


Neil Watts
veterán

Unity 3D
FL Studio 12 szepen megy Wine-nal.
Alternativakent esetleg LMMS, Ardour, Bitwig Studio, Rosegarden?

Udv. core2

(#38) c4 válasza UnknownNoob (#33) üzenetére


c4
őstag

A legtöbb ember nem is tervezi, hogy valami komolyabb dolgot végezzen a sz. gépén. Gyakorlatilag egy telefonnal, tablettel tökéletesen elvannak a tömegek.Megy a francbúk, szelfi és elég is. :D

(#39) cSuwwi


cSuwwi
aktív tag

Én is kb. 1 éve álltam át teljesen WIn7-ről Xfce-s Linux Mint-re. Az akkor megjelent 16.04 10 percen belül 2x csontra kifagyasztotta a gépet közvetlenül a telepítés után így jegelve lett. Ez is ubuntu lts alapú, csomagok ugyanúgy felmennek rá.

Bár csak s775-ös gépem van, de a 2. legcombosabb procival (QX9650) bőven van benne kakaó, ezért az xfce talán nem indokolt, de egyszerűsége, gyorsasága megfogott. Nekem a használhatóság a fontos, pl. a jobb gombos teljes menü nagyon alap.

A fenti programokon túl, jól jöhet még egy equalizer (a mintben alapból nincs), én clipit-et használok vágólapkezelőnek, kódszerkesztőnek meg könnyűsúlyban: visual studio code (kicsit megmosolyogtató hogy egy microsoft progi most az egyik legjobb editor linuxon), nehézsúlyban meg vmelyik Jetbrains IDE. Szinte akármilyen fejlesztői feladatra jobb a linux, webesekre meg főleg.

Játékra is teljesen jó, a steam remekül megy, a kb. 300 játékomból 100 körüli menne linux alatt is, a maradéknál meg a másik partición maradt w7-re kell átváltani, amin csak steam + a biztonsági cuccok maradtak. CS:GO jól megy, de pl. a ETS2-ben nincs támogatás a force feedbackre (kormánynál) ami azért zavaró.

Nekem se hiányzik semennyire a windows, már-már kellemetlenül érzem magam windows alatt, pedig a 3.1 óta használtam. A 8-8.1-10 pedig sose járt a gépen (remélhetőleg nem is fog) :]

Go linux :K

[ Szerkesztve ]

(#40) Syl válasza UnknownNoob (#33) üzenetére


Syl
nagyúr

Mert az átlag user egész nap Photoshoppal képeket szerkeszt, meg Premier Pro-val videókat vág. Aha...
Csak szólok, az ilyen "átlag" ember már rég Macbook Pro-t vett és Final Cut Pro-ban videózik ;)

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#41) Joccc07 válasza Neil Watts (#37) üzenetére


Joccc07
addikt

Unity-ről tudtam, hogy van.
FL Studio-t próbáltam már egyszer wine alatt mindennek lehetett nevezni csak épp használhatónak nem.
Bár elég nagy a valószínűsége, hogy én b@sztam el valamit.

És a sok steam játékommal mi lesz?
Azt igérték, hogy a mostani mesa 13 (azt hiszem) megdobta a teljesítményt. Ez vajon visszaköszön a wine alatt futtatot steam kliens játékainál is?

Sisakgyűjtemény eladó-- https://hardverapro.hu/apro/star_wars_sisakgyujtemeny/hsz_1-50.html -->Gar taldin ni jaonyc; gar sa buir, ori’wadaasla<

(#42) Dave™ válasza mbalint987 (#36) üzenetére


Dave™
nagyúr

LINK Nyilván pont ugyanolyan nincs, de szerintem megoldható gyakorlatilag minden, amire szükség lehet.

(#43) pengwin válasza Joccc07 (#41) üzenetére


pengwin
addikt

A MESA csak az AMD-s teljesítményt érinti, 13.x, 17.0 és 17.1 rengeteget gyorsított a Radeonokon, a MESA többnyire már gyorsabb az AMD saját driverénél, és támogatja a 4.5-ös OGL-t.
Az NVIDIA meg szándékosan hátráltatja a MESA fejlesztőit, náluk kénytelen vagy az NV saját driverét használni, ami cserébe a Windows-zal közel azonos teljesítményt produkál.
Szerintem ha nem határeset a hardvered akkor már élvezhető teljesítményt tudnak nyújtani WINE/PlayOnLinux alatt is a jelenlegi linuxos driverek.

(#44) Dave™
Igen, az Intelt is érinti, csak nem gondoltam, hogy aki a rengeteg steames játéka miatt aggódik azt érintené, hogy az Intel drivere linuxon 99% FOSS és kb. minden rendszer alap komponense.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#44) Dave™ válasza pengwin (#43) üzenetére


Dave™
nagyúr

Meg az Intelt, ha jól olvastam.

(#45) csiki_92 válasza UnknownNoob (#33) üzenetére


csiki_92
aktív tag

Miért olyan elképzelhetetlen, hogy sokan évek óta csakis Linuxot használnak? Az átlag user nem akar 3D animációt készíteni...Játékra meg ott a konzol. Egyáltalán nem elképzelhetetlen a dolog, ahogy a cikk is kiválóan bemutatta (és ki is tért rá, hogy megeshet, hogy valakinek nem jó bizonyos programok hiánya miatt...).

(#46) UnA válasza Syl (#40) üzenetére


UnA
Korrektor

Igen, ez a profi fotós része sajnos még mindig nem jön össze, mert a legnagyobbak nem támogatják a platformot. De talán egyszer...

(#47) pengwin válasza Dave™ (#44) üzenetére


pengwin
addikt

Egyébként ez a hatalmas gyorsulás nem tudom mennyire jelentkezik Intel IGP-n, mert igazság szerint nem a MESA gyorsul, hanem konkrétan az AMD-s komponensei. Utóbbi egy évben 50% feletti volt a teljesítményjavulás, még egy év és nagy valószínűség szerint a nyílt AMD driver beéri az NV zárt meghajtóját, vagyis az AMD GCN-es kártyái ugyanolyan viszonyban lesznek az NV-s konkurenciával, mint Windows-on.

(#46) UnA
A legtöbb profi végfelhasználói programot készítő cég azért nem támogatja a linuxot, mert nagyon töredezett, túl sok probléma adódna a támogatásból a különböző disztribúciókon, különböző verziójú függőségekkel, stb..

Ezeket a problémákat szerintem a következő 1-2 évben a linux le fogja küzdeni, flatpack csomagok formájában elég stabilan lehetne zárt, proprietary szoftvereket terjeszteni a platformon, egy rakat töredezettségből adódó problémát kikerülve.

Meg pl. a képernyőfelvevő alkalmazásoknak is egyszerűbb lesz a dolga linuxon a Wayland miatt.

Én linuxos Visual Studiónak örülnék nagyon, mert egyedül ez az, ami visszahúz a windows felé jelenleg. Céges laptopon a 120GB-os SSD-n kicsit zsonglőrködni kellett, hogy legyen ~45-50GB hely a VS2017-nek, az asztali gépemen meg openSUSE van...

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#48) Syl válasza UnA (#46) üzenetére


Syl
nagyúr

A nagyok sajnos soha nem fogják támogatni a platformot. (Hacsak meg nem ugrik a linux piaci részesedése)
Ahogy a #27-ben leírtam, tisztában vagyok a helyzettel, hiszen nagyon is érint. Csak az ellen bátorkodtam felszólalni, hogy ne tegyünk már úgy, mintha az átlag ember éjjel-nappal profi fotós/videós eszközöket használna. ;)
Ismerek olyat, aki alkalmanként fotózik és a képei kezeléséhez Photoshopot használ. Mert az kell. :U Ingyenes alternatíva nem jó. Igaz, mivel a PS varezolt, tulajdonképpen ingyenes...

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#49) Joccc07 válasza pengwin (#43) üzenetére


Joccc07
addikt

Nem csúcs gépem van jelenleg. Leragadtam 775-ön. Majd idén váltok. Viszont Amd kártyám van. De ahogy nézem az én kártyám nem is támogatott (HD5770) :(((

Ilyenkor jövök rá (megint), hogy mekkora fos konfigom van. :DDD

[ Szerkesztve ]

Sisakgyűjtemény eladó-- https://hardverapro.hu/apro/star_wars_sisakgyujtemeny/hsz_1-50.html -->Gar taldin ni jaonyc; gar sa buir, ori’wadaasla<

(#50) lócitrom


lócitrom
őstag

Egyik rendszer sem tökéletes

tudjuk, hogy ez csak sztenderd mondóka. az igazság az, hogy a Windows egy rakás sz@r. valamire jó, de 7 óta egyre rosszabb. OSX-re nem tudok mit mondani. munkára jó pont a lentebb említett monopolizálás miatt, másra nagyon nem, de persze szokták erőltetni az emberek feleslegesen. a Linux meg pöpec minden tekintetben, csak lustaság meg bizonyos monopol helyzetek miatt lehet azt mondani, hogy nem jó.

megjegyzem speciel nekem vannak gondjaim vele. több gépen is ugyanúgy gondot okoz már 14.04 óta. pl. minden Chromium alapú böngésző fogyasztása. a vaskosabb a globális memóriafogyasztás, mint eddig bármikor... évről évre szétcsúszottabb a rendszer maga és egyre komolyabb vas kell ahhoz, hogy valahogy a hibák egy részét korrigálni tudjam. tragikus irányba halad a fejlesztés.

[ Szerkesztve ]

„the cake is a lie” - mi band 4 fordítás: https://bit.ly/miband4hu - mi band 5 fordítás: https://bit.ly/miband5hu - mi band 6 fordítás: https://bit.ly/miband6hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.