Hirdetés

2020. november 29., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Urby66


Urby66
aktív tag

Én alapvetően botfülű és gépész beállítottságú vagyok (ez kb. azt jelenti, hogy a szöveg nagy része annyira kínai mint az említett bárhol beszerezhető alkatrészek java része. :D ), ennek ellenére öröm volt olvasni. Úgy gondolom jól megfogalmazott, összeszedett anyag!
Gratulálok a sikeres építéshez!

(#2) cskadar


cskadar
csendes tag

Kedves kolléga!

Nagyon érdekeseket írtál, bár számos kérdésben biztosan nem értünk egyet. Viszont valami tényszerűen nem igaz: Neked nincs hangfalad. A hangfal ugyanis egy sík felület, amely nulla vastagságú és végtelen méretű. Az egyetlen olyan sugárzásjavító szerkezet, amely elméletileg teljesen kiküszöböli az akusztikus rövidzárat. A gyakorlatban ez valami kb. 2 négyzetméter területű, merev deszka, amelybe beleszerelik a hangszórót. Ennek következtében csak bizonyos, a deszka méreteiből adódó frekvencia fölött szünteti meg az akusztikus rövidzárat, viszont a törésponti frekvencia fölött nagyon szép az átvitele. Neked vélhetően vagy basszreflex vagy zárt dobozod van.

[ Szerkesztve ]

(#3) pechman8 válasza cskadar (#2) üzenetére


pechman8
tag

Köszönöm, hogy elolvastad.
Amit írsz igaz.
Viszont a "hangfal" kifejezés lett a nyelvtörténelem győztese és terjedt el, maradt fent. Mint a "bakelit lemez" ami nem is bakelitből van. stb... Ezért én is ezt a szót használom.

Minden tiszteletem a nálam okosabbaké!

(#4) Viktor77 válasza pechman8 (#3) üzenetére


Viktor77
félisten

A CD lemezről nem is beszélve. :)

Some people move on, but not us ... not us

(#5) angyalpc2 válasza Urby66 (#1) üzenetére


angyalpc2
tag
LOGOUT blog

Aki nem ezzel foglalkozik annak kínai.(nekem is)

De sajnos a villanyos téma már csak ilyen, nem hiába van főiskolán is több szakirány és modul...szerte ágazó és komplex, nem lehet átlátni és foglalkozni egyszerre minddel.

Aki csöves erősítőre gerjed (LOL) az bizony fanatikus.
Csöves (esetleg tranzisztoros) erősítőt az vesz vagy épít aki egy bizonyos hangképet keres vagy kedvel.
A D osztályú erősítők is ma már szépen szólnak, de sose lesz olyan egyedi a hangzásuk. Olyan élettel teli.
Legalább is nekem ez a véleményem.

[ Szerkesztve ]

(#6) PistiSan


PistiSan
addikt

Érdekes olvsmány volt, laikusként a vége felé már elfáradtam.

(#7) bkercso


bkercso
nagyúr
LOGOUT blog

Köszi az írást! Grat az építéshez! :C
Számomra a csövek macerák, a félvezetősek meg az "olcsó és jó". Mind a kettőnek lelke van.

Az első, hogy az alkalmazott nagy áramok miatt nagy kapacitások szükségesek. Főként a tápegység szűrésénél. Ezért csak az elektrolitkondenzátorok jöhetnek szóba.
Vagy aktív szűrés vagy regulátor, pl. Kmultiplier. Jobb az elkóknál.

A másik, hogy az a tapasztalatom, hogy a csöves erősítők felbontása nagyobb. Konkrétan azt tapasztalom, hogy példaként a gitár megszólalásánál mind a két részről jól hallani mindent. De az amikor a zenész a húrhoz ér, az hiányzik a félvezetősből, ez a legelső pillanat nincs meg.
Létezik ilyen félvezetősben is, csak sehol nem szabad elrontani. Jó és külön-klön szűrt tápokról egy OPA+buffer konfig is tudhatja ezt szerintem, valami jó OPÁ-val, A-osztályban.
Azoknál a csöviknél meg, ahol kisebbek az áramok, a kimenőtrafót kell nagyon eltalálni.

Viszont a kapcsolóüzemű tápegységeket felejtsük el.
Miért? Nem lehet őket agyonszűrni?

Mindezen előnyök ára, hogy egy keményebb hangzást kapok. Olyan, mint mikor labdát pattogtatok parkettára vagy betonra.
Snubberelni kell a diódákat, de elég lehet 1-100nF is velük párhuzamosan, ami alacsony frekire viszi le a kapcsolási zajukat. ;)

A tápot valóban nem vitted túlzásba. A Kmultinak van nagyfesz verziója is, érdemes lenne megfülelni szerintem.

:R

[ Szerkesztve ]

bkercso HiFi eszközök: https://hardverapro.hu/hirdetesfeladas/listaz.php

(#8) villamos


villamos
őstag

Az R130 -as katonai rádióban ilyen csövek voltak. Amikor 20 éve felszámoltak egy nagyobb alakulatot, egy csomó cuccukat selejtezni kellett, többek között ilyen rádiókat is, de volt külön egy nagyobb kupac ilyen cső is, mármint kömbéterben mérhető mennyiséget tessék elképzelni. Konkrétan lapátoltuk őket a konténerbe. Persze "néhány" vadonat új példányt azért megmentettünk, jővőbeni értékesítési céllal. (Nem, már régen nincs belőle.)

[ Szerkesztve ]

...pityiputty.

(#9) pechman8


pechman8
tag

Engem még Zolibácsi lepett meg 12 darabbal... hasonló "beszerzésből", neki így is 40 maradt. Egyébként írtam a Honvédelmi minisztiriumnak is a nem NATO kompatibilis régi Varsói szerződés tagállamai által használt berendezések alkatrészei miatt. Válaszoltak is. De már nincs nekik, sem GU sem 6N6P, sem stb ... Írtam kórházaknak is a régi orvosi gépek alktrészeiként feleslegessé vált elektroncsövek miatt de már nincs. Ennek ellenére el vagyok látva. Ez nem a türelmetlen emberek sportja. ;)

Minden tiszteletem a nálam okosabbaké!

(#10) CounterBoci válasza pechman8 (#9) üzenetére


CounterBoci
senior tag
LOGOUT blog

Kecelen a Pintér Művek Haditechnikai Parknál érdeklődtél? Ami ott nincs szocialista haditechnika, az nem is létezett. Mikor ott jártam bekukkantottam nem a látogatóknak szánt lokátoros és fogalmam sincs milyen kocsik hátuljába is, sok tele volt régi műszerekkel.

(#11) Lalikiraly


Lalikiraly
őstag
LOGOUT blog (1)

Nem semmi írás, részletes, talán túl részletes és túlmagyarázott. De egy megszállottnak, maga a vacsora és desszert együtt :)
Nekem az lenne a kérdésem, amiről nem írtál, hogy konektorba bedugva esetleg nem ér meg egy tesztet egy komolyabb aktív pfcs UPS be bedugni? Bár valaki azt mondja ront inkább rajta.

Egy videós anyagot szívesen látnék róla!

Szép napot és nagyon gratulálok, használd sok egészséggel! :R

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö Nem husos fagyi vagyok.

(#12) VS461


VS461
tag
LOGOUT blog

Üdv!

Gépész vagyok, nekem az áram a ne nyúlj hozzá, meg a más a fogása :D . Anno a beszámolós elektrotechnika félév alatt a tanár elvesztette az osztály utolsó érdeklődő tagját is a harmadik héten. Viszont az üzemeltetett technikának az elektromos hálózatát ismernem kell, és csak úgy értettem meg, hogy magam rajzoltam vázlatot hozzá - amit utána a társaim is fel tudtak használni, és a villamos kollégák sem hangosan röhögték ki.

Az elektronikához viszont lövésem sincs, a zenehallgatásban a legkomolyabb "épített" rendszerem egy RPi 2 és egy HifiBerry DAC összedugása egy Scythe erősítővel meg a hangdobozaival, a legdurvább alkalmazott mágiám pedig a CENTIRE! azonos hosszra vágott, obis hangfalkábel.

Ennek ellenére elolvasom az audiós írásokat, és ezt az írást örömmel görgettem, noha a benne szereplő alkatrészekhez a legközelebb valószínűleg alapkiképzéskor, az R-107 rádióval a hátamon kerültem (ha volt ilyesmi benne) :D Technikai tudásod nyilvánvalóan nem tudom megítélni, az alkotás és a kísérletezés öröme viszont magával ragadó olvasás közben, és azt kívántam, hogy bár értenék hozzá. Köszönöm, hogy megosztottad, az ilyen írások miatt kezdtem a PH! családot olvasni.

[ Szerkesztve ]

Helicopter pilots are different... "За всю историю никто и никогда не сумел завоевать Афганистан. Hикто и никогда" - 9я рота

(#13) pechman8 válasza Lalikiraly (#11) üzenetére


pechman8
tag

Kedves Lalikirály.

Köszönöm, hogy elolvastad.
Nos a helyzet az, hogy a különféle hálózati szűrőkkel régóta kísérletezem. Vagy inkább kísérleteztem. Próbáltam magam építette megoldásokat, UPS-t, lineáris stabilizátorral is rendelkezem (20kg).

Röviden: A hálózati szűrőket jótékony hatásúaknak tapasztalom pl a TV-m képén. A lineáris stabilizátorra mára csak a műszerem és az oszcilloszkópot rakom. Amikor kezdtem a "hi-fi-zést" akkor azon a szinten, ROTEL, AURA, NAD, készülékeim korában valóban jobb lett a hangzás. Ezen szint felett viszont már úgy érzem mindíg elvész a természetesség és a sebesség. Emiatt ma már a TV-n használom csak.

Videós anyagot már készítettem de nem tettem közzé mert egyenlőre nem tudom felvenni olyan minőségben a hangját amit el tudok fogadni. Legközelebb a Sennheizer G3 miksikkel próbálom... de nem mostanában...

Minden tiszteletem a nálam okosabbaké!

(#14) pechman8 válasza VS461 (#12) üzenetére


pechman8
tag

Kedves VS461.

Ez a következő képen működik nálam. Valami eszbe jut! Egy ötlet! Elkezdek kutatni, NET-en, sok -sok könyvem között. Általában műszaki választ találok. Működhet. A hangzásról szó nincs. Ekkor ezt mondom magamban: "Hát, akkor ezt is nekem kell kipróbálnom...!"
A Feleségem szerint jobb mint ha kocsmába járnék... (Azért a konyhában az átalakított lemezjátszót amit Neki építettem szívesen hallgatja!)

Köszönöm, hogy elolvastad.

Minden tiszteletem a nálam okosabbaké!

(#15) pechman8 válasza CounterBoci (#10) üzenetére


pechman8
tag

Kedves CounterBoci.
Jártam ott. Sajnos már régen. Akkor még nem gondoltam arra, hogy amire vágyok azt nekem kell megépíteni. A Pintér művek nagyszerű hely, mindenkinek kötelező. Engem pl. bezártak a fegyverterembe az emeleten. Azt hitték már mindenki kijött és rámzárták a termet... :)

Minden tiszteletem a nálam okosabbaké!

(#16) Lalikiraly válasza pechman8 (#13) üzenetére


Lalikiraly
őstag
LOGOUT blog (1)

A TV kre gyakorolt említett jótékony hatást kifejtenéd nekem? A tapasztalatod érdekelni. Így első kézből más a tészta. Előre is köszi nagyon és az előző választ is köszönöm szépen!

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö Nem husos fagyi vagyok.

(#17) pechman8


pechman8
tag

Nos, röviden...
Ha rákeresünk- Audio Hi-Fi Mains Filter DIY- több kapcsolást találunk.
Többféle hálózati szűrővel foglalkoztam. Gyárival is és építettem is egyet.
Ezt:

(Van róla angol nyelvű részletes leirásom is.)
De amint írtam hangzásilag a plusz szűrők mindig elvesznek valami mást is... Próbáltam, hogy csak a DAC megy róla, csak az erősítő... de nem éreztem jónak. Ez után mivel a zenehallgatásban nem tudtam használni rádugtam a tévét. Ekkor azt vettem észre, hogy összességében szebb képet ad. A fehér, fehérebb. A világos és sötét területek jobban elkülönülnek. Szebb a sárga, a bőr színe. Ilyesmi. Persze nem kell egetverő változásra számítani... Csak ezért nem építettem volna.

[ Szerkesztve ]

Minden tiszteletem a nálam okosabbaké!

(#18) joghurt


joghurt
őstag
LOGOUT blog

Még szerencse, hogy a Vélemény rovatba került az írás. A végéig nem tudtam ugyanis egyértelműen eldönteni, hogy tényleg, vagy csak egy kifinomult "audiophile"-paródia. Mintha valaki azzal érvelne az Algopyrin hatásossága mellett, hogy a tabletta közepén végigfutó csík csatornázza be a kozmikus meridián energiáit.

A tej élet, erő, egészség.

(#19) pechman8 válasza joghurt (#18) üzenetére


pechman8
tag

Igazából nem is lehet. Az "audiophile" hangzásvilág ugyanis , szerintem, nem tudomány. Művészet oldalára tartozik. Szerintem csak annyi köze van a tudományhoz mint egy festmény megalkotásának. Van aki a vörösborát tökéletesíti egy életen át, van aki a virágoskertjét, vagy csak egyetlen virágot! Ez nem őrültség, csak igényesség egy bizonyos dologban. Amire nekünk talán nincs igényünk de neki mindennél fontosabb lehet. Ezt el kell fogadnunk egymásban. ui: A Feleségem szerint a tabletta közepén azért van a bemetszés, hogy könnyen ketté lehessen törni… béke.

Minden tiszteletem a nálam okosabbaké!

(#20) bkercso válasza pechman8 (#17) üzenetére


bkercso
nagyúr
LOGOUT blog

Ez csak közuös módusban szűr. Differenciális módusút építs 1kHz alatti törésponttal!

bkercso HiFi eszközök: https://hardverapro.hu/hirdetesfeladas/listaz.php

(#21) pechman8 válasza bkercso (#20) üzenetére


pechman8
tag

Köszönöm a tanácsot.
hmmm...
Beleültetted a bogarat a fülembe.
DM filter... hmmm...

Minden tiszteletem a nálam okosabbaké!

(#22) bkercso válasza pechman8 (#21) üzenetére


bkercso
nagyúr
LOGOUT blog

Annyi a diffi, h külön tekercset használsz áganként. Pár száz uH és pár tíz uF. A legnagyobb kondival sorba mehet 1ohm dampingnak.

[ Szerkesztve ]

bkercso HiFi eszközök: https://hardverapro.hu/hirdetesfeladas/listaz.php

(#23) villamos válasza joghurt (#18) üzenetére


villamos
őstag

"a tabletta közepén végigfutó csík csatornázza be a kozmikus meridián energiáit"

Szerintem ebben pedig lehet valami. Néhány hete fájt a fejem, nem tudtam elaludni, így jobb híján bevettem egy tablettát, de úgy hogy ketté törtem. Vártam, hogy elmúljon a fejfájás, de csak nem akart elmúlni, végül valahogy aztán mégis sikerült elaludni. Múlt héten megint ugyanez, megint kénytelen voltam a tablettához nyúlni, de most nem törtem ketté, hanem egyben vettem be, és láss csodát nagyjából 20 perc elteltével el is múlt a fejfájás. Konklúzió: az Algopyrin kettétörve nem hat, csak egyben. :))

[ Szerkesztve ]

...pityiputty.

(#24) bkercso válasza villamos (#23) üzenetére


bkercso
nagyúr
LOGOUT blog

Ha kétszer annyit veszel be, akkor hat. Mi ebben a meglepő?

bkercso HiFi eszközök: https://hardverapro.hu/hirdetesfeladas/listaz.php

(#25) joghurt válasza bkercso (#24) üzenetére


joghurt
őstag
LOGOUT blog

Ezért jobb minőségű a pentódás erősítő, mint a tranzisztoros: kétszer több lába van. :P

A tej élet, erő, egészség.

(#26) bkercso válasza joghurt (#25) üzenetére


bkercso
nagyúr
LOGOUT blog

Minden annyit ér, ahány lába van! - Lázár után szabadon

bkercso HiFi eszközök: https://hardverapro.hu/hirdetesfeladas/listaz.php

(#27) Szirtimorc


Szirtimorc
aktív tag

Laikusként egy dolog motoszkál még bennem, még pedig a csőfoglalat. Ha a biztosítéknak is komoly hatása van, akkor foglalat sarkalatos lehet. Nem próbáltad közvetlen forrasztással a csöveket?
Illetve nem írtál (vagy csak átsiklottam fölötte) a belső vezetékekről.
Érdekes szeánsz lenne egy LZ Seven "ellen".
Gratula a cikkhez!

[ Szerkesztve ]

(#28) psyho85


psyho85
aktív tag

Minden tiszteletem az építésért, elismerésre méltó a türelem és a tanulás, ami mögötte van. Nagyon szeretem a csöves erősítőket, mind hangszer erősítés, mind zenehallgatás céljából. :R

Ugyanakkor mint zenész és hangtechnikus, aki kóstolgatta anno a Hi-Fi világot is, azt a konzekvenciát tudtam levonni, hogy amíg én zenét szeretnék hallgatni a hangrendszeremen, addig sok hifista a hangrendszerét hallgatja a zenével - élménynek élmény, de be kellett látnom, hogy nem az én világom.

És addig, amíg az általam hallgatott zenék utómunkája csövet még kanyarból sem látó rendszereken valósul meg, el is engedtem a dolgot.

Főleg, hogy lehet bármilyen jó egy rendszer, ha a szoba, amiben van, korántsem megfelelő... :)

Álmában nagy folyó volt, de amikor felébredt, maradt kis patak. S csak csordogált tovább, mint könny az arcon, az óriás fák alatt.

(#29) pechman8 válasza Szirtimorc (#27) üzenetére


pechman8
tag

Köszönöm, hogy elolvastad.
Csőfoglata: Biztosan a legjobb megoldás a forrasztott csőláb lenne, de szerintem mindennek kell legyen határa. Miniatűr csöveknél, 6N16P vagy Nuvisztornál megszokott dolog. De ebben az esetben csőcsere nagy macera lenne. Azt viszont próbáltam, hogy a csövek lábait kipolíroztam. Nem vettem észre különbséget hangban.

Vezetékezés: Nagytisztaságú, oxigén mentes, ezüstözött réz. Általában BELDEN márkájú. Teflon szigetelésű. A forraszanyag hasonlóképp különleges CU és AG tartalmú, de ez nálam alap.Nem tekintem nagy dolognak. Szerintem mindenki legalább ezt használja.

LZ 7-et soha nem hallottam. A kapcsolását áttekintve alázattal, de Én elvetem... Ez persze semmit nem jelent mert én senki vagyok. Hogyan is fogalmazzak... Én más utat járok. Nincs erősítő, nincs hangfal, nincs semmi, csak Sophie Zelmani itt áll és énekel....Ezt keresem! Ne tolakodjon semmi elé üvőltve 100W-al, hogy ÉN VAGYOK AZ ERŐSÍTŐ! Nem! Nem! Bújjon el, mintha nem is lenne!
Én ebben hiszek. Ez a kapcsolás nem ebben a szellemben született. Persze szerintem.

Minden tiszteletem a nálam okosabbaké!

(#30) pechman8 válasza psyho85 (#28) üzenetére


pechman8
tag

Köszönöm, hogy elolvastad.
Amit írtáll bizony egyetértek.

"azt a konzekvenciát tudtam levonni, hogy amíg én zenét szeretnék hallgatni a hangrendszeremen, addig sok hifista a hangrendszerét hallgatja a zenével"

Igaz! Össze is foglaltad a lényeget.

Sajnos nagyon kevés az olyan személy aki zenél is ebben a témában. Az olyan ember akinek van mintája.
Egy példa: Én akkor tanultam meg mi a dinamika amikor Feleségem szülinapomra meglepett egy koncertjeggyel melyen nem volt más csak négy nagybőgő! A vesémig hatolt!...

(A csövek azért nem fognak eltűnni, csak a felsőbbházba költöznek.)

Minden tiszteletem a nálam okosabbaké!

(#31) bkercso válasza pechman8 (#30) üzenetére


bkercso
nagyúr
LOGOUT blog

Sajnos kevés a nagy dinamikájú felvétel / kiadás.

bkercso HiFi eszközök: https://hardverapro.hu/hirdetesfeladas/listaz.php

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.