- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
Új hozzászólás Aktív témák
-
tjozsi
csendes tag
Ennyi volt? Nincs több hozzászólás? Hát ezt nem gondoltam volna!
-
tjozsi
csendes tag
válasz
KIRA\/NOVA #345 üzenetére
A kapcsolás jó, de úgy jó ahogy van! Az ECC83 helyett jó lehet az ECC82 (12AU7), de az ellenállásokat át kell méretezni. Ha az egyik cső helyett csak úgy bedugod a másikat, úgy is fog szólni, de a működés korántsem lesz optimális! Ki kell próbálni, majd hallod!
A két csőtípus között nagyon sok különbség van: a 83-as egy nagy belső ellenállású és nagy erősítésű cső, a 82-es ennek ellentettje! Ha a 83-ast használod és a külső elemekkel jól beállítod (mint a rajzon), úgy nem lesz sok az erősítés.
Jómagam egy hasonló kapcsolástechnikájú erősítőt használok, azzal a különbséggel, hogy abban PCL86-os csövek izzanak. Ezek közös búrában tartalmazzák az ECC83 egyik felét és az EL84-et. Azért használom a P és nem az E jelzésűt, mert ilyenem van több. Egyébként csak fűtőfeszültségben térnek el egymástól.
Az erősítőt egy RT Évkönyv cikk alapján építettem, amit a csöves szaktekintély Plachtovics György közölt 2007-ben (RT ÉK 2007. 80. oldal). A kimenő trafókat is Ő tekerte, 8 ohmos tekercset is tetettem rá, hogy hangszóróval is tudjam hallgatni.
Apropó! Kimenő trafó: ehhez a kapcsoláshoz az is kell, tehát ez nem OTL!!! Tulajdonképpen az egész erősítő hangját a kimenő trafó fogja meghatározni, erre érdemes a legtöbb gondot fordítani.
Hogy a csöveket ki gyártotta, az ilyen szinten teljesem közömbös, lényeg, hogy újak legyenek!Utoljára talán annyit, hogy az én erősítőm csodálatos hangot produkál, számos neves kütyüvel való összehasonlítás után is. Nekem van OTL fejhallgató erősítőm is, meg félvezetős is, azok száraz, precíz hangját nem szeretem. A "VAS" (kimenő trafó) árnyalt, részletező hangja szerintem utolérhetetlen!
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
Annyit változott a képlet hogy új 12AU7EH csövekkel lesz megépítve mert annak kisebb az erősítése.
De azóta rájöttem hogy ez nem riaa hanem gitár erősítő vissza fejtettem és kiszedtem belőle a gitár váltrót most már nem kell EQ-úznom a pct király lett + a táp kapott földet is. Az EL84 is egy Elektro Harmonix lesz. -
vodkaboy22
addikt
válasz
KIRA\/NOVA #341 üzenetére
Így van ez jó...
-
törölt tag
válasz
KIRA\/NOVA #340 üzenetére
Könyvtárszobában, sarokban elhelyezett álló, "karcsú" hangfalak "korrekciója?"?
(#341) KIRA\/NOVA: Ezzel nem tudsz mellényúlni
-
bkercso
nagyúr
válasz
KIRA\/NOVA #341 üzenetére
Szerintem is! Építsd meg!
Az EQ-ra meg mi szükséged? Szerintem felejtsd el... -
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #339 üzenetére
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #339 üzenetére
-
vodkaboy22
addikt
válasz
KIRA\/NOVA #338 üzenetére
Na erről bövebben holnap---
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #337 üzenetére
Az ecc83-ból hogy csináljak fejhallgató erősítőt igen szol a fejesemmel de nem valami hangos olyan épp kellemes de ha csökkentem az ellenállást a hangerő potikon akkor torz lesz és a mélyek elvesznek és hát a hangkártya hangerejét is csak 25%-ig érdemes erőltetnem mert utána is torzul a hang, tehát lehet vele zenét halgatni de megvannak a korlátai és amúgy meg előerősítőt szeretnék belőle készíteni.
A fejhallgatós OTL-t majd ha ez készen van akkor szeretném megépíteni mindent csak sorban ha már az is megvan jöhet a végerősítő is hogy teljes legyen a család de arra majd nem akarok potikat rakni max egy parázs fényt. -
bkercso
nagyúr
válasz
KIRA\/NOVA #334 üzenetére
Ez egy EQ-s előfok. Minek neked ilyen?
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
Lompos48 #332 üzenetére
Élőben teljesen átlátható fotógépem egy régi telefon egyéb ként meg hamar kisül max 30p alatt.
Amúgy is csak félkész stádiumban van még a csöveket ki akarom venni abból a dobozból míg az elektronikát at tenni egy másikba. Erre max jövőhéten tudok időt szakítani. Közben a tranzisztorost megmutattam egy szakembernek, mert az egyik oldal csúnyán torzított és mivel én nem találtam meg a baj forrását.
3 nap múlva fel hív hogy mehetek kész van és amikor próbálja a szemem láttára nyírja ki az erősítőmetmondom neki : ez csodás ezért kellettem?
Hogy nem próbálják ki mielőtt késznek nyilvánítják?
Nem tudtam eldönteni sirjak vagy nevessek ez borzalmas legközelebb viszem a csavarhúzót is hogy lássam mit is csinált! -
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #329 üzenetére
Ez látásra, minimális esztétikai érzékre még áramtalanítva is ártalmas. Már csak az írására meg könyvespolcára (?) lennék kíváncsi.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
KIRA\/NOVA #326 üzenetére
Azt hiszem elérted a csúcsot. Ennél rendetlenebb, rondább nem is lehetne.
-
bkercso
nagyúr
válasz
KIRA\/NOVA #326 üzenetére
Olyan, mint egy elektroncsöves számítógép.
-
bkercso
nagyúr
válasz
KIRA\/NOVA #324 üzenetére
Hoppá! Kicsit még kócos, de ráéreztél, így kell ezt!
-
törölt tag
válasz
vodkaboy22 #321 üzenetére
Rendben, de egy meghallgatást azért megérhet.
De nem 1N4007-el hanem MUR8100E-vel.
"Késleltetésre" és "Mute-ra" elég régóta bevált a Standby kapcsoló. 1,5-2mm-es kontaktus távolsággal és max 250Vac minősítéssel nem sok relé felel meg a célnak. Ha külön fűtő és Anód trafó van akkor meg gyorsan megeszi a kontaktust az ív.
Mágneskapcsoló, vagy sűrített levegős ív-óltás -
vodkaboy22
addikt
válasz
#16939776 #318 üzenetére
Ez teljesen nem igaz
Diódásból karakterisztikailag hasonlót mint a cső nem tudsz. Nézz meg 2 ilyen karakterisztika táblát PL
EZ80 + 1N4007 Tipikusok. Ha hasonló karakterisztikát tudsz mint az ez80 simán ellenállás és diódával akkor várom a kapcsolást!
De itt nem csak ez a gond!
Az egyenirányító cső anódtáp késleltetését már csak relével tudnád megoldani vagy hasonló késleltető áramkörrel.
És ha profik akarunk lenni akkor kell a relé. -
vodkaboy22
addikt
válasz
KIRA\/NOVA #319 üzenetére
A 2diódás amit átszerkesztettél azzal nincs baj.
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #316 üzenetére
Melyik a jobb amit én szerkesztettem át vagy amit találtam?
-
törölt tag
válasz
KIRA\/NOVA #314 üzenetére
Szilícium diódából is lehet csöves egyenirányításhoz hasonló hangot kicsalni.
Korlátozni kell a diódán(kis visszáramú, gyors tip.) átfolyó áramot egy ellenállással(attól függően mekkora belső ellenállást szeretnénk), majd a két soros alkatrésszel párhuzamosan kötni 22-100nF-os fóliakondit.
A kondenzátoroknál fogva Greatz kapcsolásba kötni.Itt is méretezni kell a feszültségtűréseket!!!
A brum-mentes erősítőhöz:
-tényleg Csillagpontos földelés, áram igény szerint külön külön!
-a hálózati föld és a tápunk GND-je egy 120Ohm x 220nF-al leválasztva.
-Hálózati és fojtó trafó elforgatva a kimenőtől.
-táp-részt elkülönítve legalább 10-15cm-re bármelyik csőtől/bemenettől.
-olyan csöveket használjunk amelyek nem mikrofóniássak. -
04ahgy
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #315 üzenetére
Lehet, hogy a hozzáállás rossz, de az álláspontomat már korábban kifejtettem. Az említett paramétereknek megfelelő félvezetős tápot pedig könnyedén lehet építeni.
HGyu
-
vodkaboy22
addikt
válasz
KIRA\/NOVA #314 üzenetére
Nyugodtan maradj a csöves félvezetős hibridnél.
-
vodkaboy22
addikt
-
04ahgy
nagyúr
válasz
KIRA\/NOVA #312 üzenetére
Ennek a kapcsolásnak nem sok értelmét látom. Hibrid félvezetős–csöves Graetz-híd... Viszolygok tőle. vagy legyen ilyen, vagy olyan... Minden legyen az, ami! A krumplileves legyen krumplileves. Elvtársak.
HGyu
-
bkercso
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #310 üzenetére
Ma is tanultam.
Közeltérben 1/r^3 lenne? Ja hogy a vezetékpár terére gondolsz! -
bkercso
nagyúr
válasz
KIRA\/NOVA #308 üzenetére
Sziv.
Azt nem írtam, hogy természetesen a távolságtól is függ a dolog, mivel 1/r^2-tel cseng le a mágneses tér.
De a trafó-diódák-pufferkondi tényleg nagyon együtt legyen, rövid sodort vezetékekkel, vagy méginkább légszereléssel egymásraforrasztva! Vagy ha sok puffert használsz, akkor legalább egy nagy legyen a diódáknál. Ez kivett max. amper*2000uF legyen min. -
bkercso
nagyúr
válasz
KIRA\/NOVA #306 üzenetére
Nem kell ennyit görcsölni. A cikkben szereplő kütyü szupravezetőt használ, amibe a Messner-effektus nevű fizikai jelenség miatt nem lép be a mágneses fluxus. Viszont a jelenleg ismert szupravezetőket hűteni kell mínusz több tíz fokra, így otthon ez nem játszik. Tekerd körbe permalloy-val, ha ez a vesszőparipád, de én nem aggódnék emiatt. Használj túlméretezett trafót és akkor nem szór ki sokat, ill. tedd a trafót a dobozon kívülre, a doboz meg legyen vasból és kész.
Miből gondolod, hogy mágnesesen szedi a brummot?
Az indukció úgy működik, hogy áram hozza létre a mégneses teret, én az (annak változása) indukál egy másik vezetőben feszültséget. Amivel játszhatsz:
- csökkentsd az áramhurkokat: az azonos áramokat ellentétes irányban szállító vezetékpárokat sodord össze egymással
- rövidítsd a váltakozóáram útját, mert csak egy kelt változó mágn-teret, ami feszt. indukál: az egyenirányító és a puffer közötti vezeték legyen rövid és sodort, vagy egyenesen árnyékolt.
- a váltóáramú vezeték lehetőleg legyen merőleges a kisjelű vezetékre, és akkor nincs indukció. -
KIRA\/NOVA
aktív tag
Az aktív mágneses elektro-szmog elleni védelem rendszerének telepítését a vezetékkel párhuzamosan. Ez a megoldás folyamatosan monitorozza a vezeték elektromágneses sugárzását és ellen-fázisban másik jelet táplál a segédvezeték-párba, mely a bejövő sugárzás jó részét kioltja, a hatásfoka elég jó, mivel a 6-12 mG erőteret 2-3 mG-ra csökkentette az adott helyen. Távvezetékeknél alkalmazzák.
Ha reprodukálni lehetne egy fázis eltoló kondenzátorral hogy 180 fokban tolja el a fázist akkor talán ez segítene?
Amúgy meg most testelt alumíniummal vannak a vezetékek körbe tekerve és nem sokat ér. arra gondoltam hogy jobb ha a fűtést is kívül vezetem el.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
KIRA\/NOVA #303 üzenetére
És atomtámadás ellen is véd ez?
-
vodkaboy22
addikt
válasz
KIRA\/NOVA #303 üzenetére
Because the cloak is capable of running under relatively strong magnetic fields and relatively warm liquid-nitrogen temperatures, and as it is made from commercially available materials, it could be readily put to practical use, the researchers say.
Ezzel csak ez a baj
Meg nem tudom, hogy az YBCOO (azt használnak ) miért olyan commercially available materials
De hát lehet ahol ezt csinálták ott úgy tudják lapátolni a pénzt mint a folyékony nitrot -
KIRA\/NOVA
aktív tag
-
04ahgy
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #300 üzenetére
Így máris más a leányzó fekvése. Ezt nem vitatom: mágnesesen árnyékolni nehezebb. De nem lehetetlen.
HGyu
-
vodkaboy22
addikt
Elektronmikroszkópos operátorkent is dolgozom és karbantartoja is vagyok egy Phillips xl20asnak és nagyon jól tudom hogy ott a kamra és az elektronagyu is jól szigetelt de az a szigetelés az elektromos térhez képest vajmi kevés... Eleg egy mezei mágnes a kamrahoz közel hagyni és máris nem lehet ebsd-vel mérni... Viszont tehetsz te oda bármilyen Boszme inhomogen e-teret észre se veszed...
Ezért mondom hogy mágnesség ellen baromi nehéz szigetelni.... De biztos igazad van és én aki most is megyek az eszközt behuteni szánt szándékkal hazudok... -
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #297 üzenetére
az igaz a cső adatai szerint 1k helyett kevesebbel is beéri pl:150V 200ohm vagy 450V 500ohm bár ez elégé határ eseti értékek de én 200V on fogom használni akkor logikusan gondolom kis ráhagyással 250ohm-ot szavaznék neki
a kondikból gondolom az ellenállás után már lehet nagyobbat is tenni a 47uF-os nál bár nállam van most pár 450V 47uF-os kondik amúgy meg nem hiszem hogy egy ilyen kaliberű erősítő kihasználna egy ekkora kondít mikor a jelenlegi ős kondik egy 1Mohm-os ellenállással 45 perc alatt sülnek ki teljesen, úgy hogy amint kikapcsolom a cumót még utána is szol míg a csövek ki nem hűlnek teljesen.Bár azt se igazán értem minek cserélném ezek után a kondikat zaj szűrésében van valamilyen szerepe a cserének vagy ???..?
-
04ahgy
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #292 üzenetére
"Okok akkor csinálj egy 1000W-os torroidot gerjeszd túl rakj a közepébe sok lágy vasat és mérd a centerpontban a mágneseséget lágyvassal és nélküle..." - Vajmi kevés a gyakorlati előfordulása a példádnak.
"Ezért mondtam azt, hogy nem nagyon lehet szigetelni mágneses tértől." - Érdekes, ezt az elektronmikroszkóp-készítők nem tudják. Jelezd nekik kérlek!
Egyébiránt lehet szigetelni mágneses tértől ferromágneses anyaggal, éppúgy, mint elektromos tértől Faraday-kalitkával.
HGyu
-
vodkaboy22
addikt
válasz
KIRA\/NOVA #296 üzenetére
Használhatónak használható de jónak?
Lehetne javítani rajta itt ott...
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #294 üzenetére
Akkor az a kapcsolás jó amit feldobtam de átmenetileg amíg a csőre várok jó lesz a dióda híd is.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
KIRA\/NOVA #293 üzenetére
Befolyásolják.
Csöves egyenirányítás után ha egyből 100-200uF kondit teszel akkor ágyőő cső...
Leírják a datasheetben milyen egyenirányító cső mellé milyen alap dukál.Pl ÉN EZ80 mellé úgy építek, hogy:
EZ80 > 47uF > min 250 Ohm (1k általában) > fojtó min 5-10mH (50Hz-en ennyi...)> 390-2000uF
Kb EZ80 mellé ez jó.
De AZ21 mellé 60uF (47uF) - 300Ohm -
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #286 üzenetére
A 13. ábra szerinti az tetszik igazán meg mondom miért a tekercselés nem az erősségem 75 ohm-ot meg nehéz lenne pontosan kimérnem egy olyan műszerrel ami nem digitális. Viszont ott vannak a huzal ellenállások amiknek szintén nem vonz a mágnes gondolom ez lehet az egyik titok nyitja mert ebben az erősítőben is csak ilyen ellenállások vannak a kondikra forrasztva.
Nagy kérdés számomra az jelenti hogy később szeretném ha az erősítő dióda mentes lenne vagyis csöves egyen irányítást alkalmazzon, ezt befolyásolnák a félvezetőknél alkalmazott alkatrészek vagy ezzel nem kell foglalkozzak?Valami ilyesmiben gondolkodok, annyi a különbség, az én verzióm és e közt hogy nincs rajta a fűtési áramkör.
-
vodkaboy22
addikt
Okok akkor csinálj egy 1000W-os torroidot gerjeszd túl rakj a közepébe sok lágy vasat és mérd a centerpontban a mágneseséget lágyvassal és nélküle...
Igen jó ferromágneses anyaggal lehet kis mértékben szigetelni a mágneses teret de kb 5-6 nagyságrend különbség van a legjobb mágneses szigetelő és a legszarabb elektromos tér szigetelő között...
Ezért mondtam azt, hogy nem nagyon lehet szigetelni mágneses tértől.Figyu ha gondolod az irodánk folyosóján 3 ajtóval arrébb dolgozik egy kollega aki az anyagtud tanszéken a mágneses anyagokkal foglalkozik már vagy több mint 20 éve... Rákérdezzek ?
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
Lompos48 #285 üzenetére
Oké értem lágy vas akkor gondolom valami régi vastag lemezes pc-ház féle is jó lehet nem tudom csak gondolom.
A trafót célszerű kitenni a házból a csövekkel együtt így biztosítsam hogy ne keletkezzen zaj a házban.
A fűtést meg vascsőben vezessem el hogy le legyen árnyékolva vagy létezik valami spéci árnyékoló eszköz?
Amúgy meg aki ezt össze rakta az se tudta hogy kell leárnyékolni mert itt speciel egy rézházban vannak a csövek de eredetileg az egész cucc kompletten egy alu házikóban volt az elektronikával együtt.
Hangszóró kábelnél úgy van hogy a sodronyt kötöm a közös földre a szálat meg "piros csatlakozóra" és nem tudom mi baj van ezzel?
Jobban átjöttek a magasak mint egy sima kábelnél, ellenállásban sem mértem olyan nagy dolgokat amúgy is az erősítő már több hangszórómat is nyugdíjazta az évek során hiába van az rá írva hogy 2x40W mikor a 2x70W-os 4ohm-os hangszórókat lazán kilökte a ötös környékén és 10-esig van skálázva.
Most 2-2 hangfal van sorba kötve rajta így 2x140W 8ohm körül lehet ezzel már nem tud mit kezdeni. -
04ahgy
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #288 üzenetére
Tévedsz. Lágyvas...
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
KIRA\/NOVA #283 üzenetére
Amikor meg van egy kövér basszus, jól leesik a hangszórón a feszültség, torzítani fog, mert nem nagyjelű átvitelre tervezték az antenna koaxot. Pár mA-nél többet nem kell ott tervezni.
Meg az antenna koaxkábelnek nagy ám a méterenkénti kapacitása is egy sima hangfrekis kábelhez képest, azt figyelembe vetted?
HGyu
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
KIRA\/NOVA #284 üzenetére
Közeledünk, nézd meg a táp verziókat az MJ fórumán: [link]
-
Lompos48
nagyúr
válasz
KIRA\/NOVA #283 üzenetére
...és tudtommal jó a szigetelése a mágneses zavarok ellen.
Rosszul tudod. Mi az ami mágnesesen árnyékol?
Talán még az hogy nagy frekvenciás jel befogására és átvitelére is használják mint antenna vezeték ahol nem ritka a 600MHz sem.
És akkor mi van? Mi az, hogyjel befogás egy kábelnél? Hangszórókábelként használva melyik szálat hová kötöd? Mi lenne ha véletlenül hídkapcsolású erősítőhöz használnád, akkor melyiket hová?
-
törölt tag
válasz
vodkaboy22 #281 üzenetére
Indítás előtt lehet előfűtést alkalmazni, akár egy ellenállás segítségével, akár egy segéd fűtés tekercsel.
Egyenirányított fűtésnél hatalmas áramimpulzusokat kell tudni ki simítani, amik nagy mennyiségű hallható tartományon kívül eső komponenst is tartalmaznak. Ezeket elektrolit kondenzátorral nem lehet 100%-ig eltüntetni.
És ha ez szuperponálódik az anódkörre?Nem hiszek az elektrolit kondenzátorokban, főleg azoknak a nagyfrekvenciás, nagy áramú csillapításában.
ÁmenEgy "elvetemült" japán bácsi cuccát láttam nem olyan régen, aki a 300B-jét akkumulátorról fűtötte, és az anód is abból volt kirakva. Persze csak a zajmentesség jegyében
-
vodkaboy22
addikt
válasz
CPT.Pirk #280 üzenetére
Okok én se azt mondom mint pár elvetemült, hogy még az is számít, hogy milyen irányba kötöd a csőre a DC fűtést, mer az egyik irányban rossz lesz a hangszerek elhelyezkedése....
Hanem azt mondom, egy stabil 6.3Vdc-ben jobb lehet a cső életének. (DC lámpák élettartama nagyobb )
És egy jó DC fűtéssel elérhető az is, hogy a kezdeti pillanatban limitáld a hideg fűtőszálon átfutó áramot, ami megint csak jót tesz az élettartamnak, az már megint más kérdés, hogy sajnos vannak esetek amikor nem lehet egyszerűen használni AC fűtést mert szuperponálódik a zaja az Anódkörre, de ez ritka.Ez a nasa dolog ez úgy néz ki, hogy három egymástól szigetelt de ugyanolyan alapanyagú Si réteget tesznek le, és raknak valahova egy buborékot (kis méretben nagyon vákummal se kell bajlódni, meg arra gyártásnál többnyire figyelnek) aztán a buborék teteje anód középső rétegből kis szálak belógva rács és alja katód. (De nem szimmetrikus mert a három réteg különböző módon van adalékolva. ) És mit értek el? 3.5THz-en is stabil működést... Érdekes.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vodkaboy22 #278 üzenetére
Valahol a THz tartományban szóló gitárt már láttam szilícium szelet felszínén kialakítva, kíváncsian várom a Nasa alkotását.
Amúgy itt már bevált az AC fűtés dolog. Napokig olvastam az idevágó témát HE-n, igazából egyik tábor se tudott döntő érvet felhozni a DC / AC fűtés témában, így maradok annál ami bevált és olyan egyszerű, mint a faék.
04ahgy: na ja, ezeknek a fizikai megtestesülése, mint a sörétzaj.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
KIRA\/NOVA #274 üzenetére
...ennek az erősítőnek a be kalibrálásával kezdődött...
Tudod mit jelen a kalibrálás kifejezés?
"Kalibrálás, valamely mérőeszköz, (hőmérő, árammérő stb.) osztályzatának megállapítása hiteles mértékek segítségével. A kalibrált készülék különböző beállítása és a kalibrációs értékek közti összefüggés görbével ábrázolható, ez a kalibrációs görbe."
...majd megspékelem árnyékolt kábellel ami antenna koax lesz hangfalakhoz is ezt a kábelt használom minőségben eget verő.
Persze az antennák is az ég felé vannak szerelve. De megokolhatnád!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
KIRA\/NOVA #274 üzenetére
Azokat a kondikat úgy emlékszem cserélni fogod. Akkoriban nem is tudtak túl nagy kapacitású kondikat gyártani ekkora méretben, szóval egy mai szép nagy elkó mindenképpen menjen be a helyükre.
A fűtés kiközepelését meg úgy csinálják AC esetén, hogy a poti két "vége" megy a fűtés egy-egy erére, a közepe meg a földre. Aztán addig tekered, amíg csökken, vagy meg nem szűnik a brumm. Ez párhuzamosan kötött csöveknél van így, sorosnál nem tudom mit fog eredményezni, de egy próbát megér. A legegyszerűbb oda feltenni, ahol lejön a trafóról az érpár. A vezetékek sodrását meg feltétlen csináld meg, tényleg fontos.
04ahgy:
Lompos48: és minden elektron megtalálja a lukát. Egy tökéletes társadalomban élnek...
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #268 üzenetére
Az a helyzet hogy volt egy adott talált kiszuperált kacat "lom"-talanítás ott találtam rá!
Van benne egy ősi táp és ősi elkók még 1968-ban forgalmazták őket haza hoztam és akkor még nem tudtam mi-fán terem de viszont annyit én is észre vettem hogy az egyenirányító diódák nem jók így a csere után szolt és nem is érdekel hogy mi rossz még benne aztán egyre jobban búgott meg kértem valakit hogy nézze már meg elvitte egy évig ott volt nála majd mikor nagy nehezen vissza könyörögtem kiderült hogy semmit se csinált vele így kénytelen lettem ehhez is érteni egy picit és már ott tartok hogy építeni szeretnék egyet ami ennek az erősítőnek a be kalibrálásával kezdődött.
Gondolom a kiközelgés az ecc83-as 9. lábra kell érteni mivel a fűtőszálak itt érnek össze a csőben és ha jól gondolom akkor erre kell a trimer poti amit szerintem 4. vagy az 5. lábhoz kell kössek függően attól hogy melyik oldal izzik jobban, azt kell leszabályoznom a másikhoz képest.
Én speciel különálló tápokról fogom hajtani a csövek fűtését 4 cső 4 táp AC 6V 400mA így tudom megoldani, majd megspékelem árnyékolt kábellel ami antenna koax lesz hangfalakhoz is ezt a kábelt használom minőségben eget verő. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#16939776 #269 üzenetére
Ilyen jelenséggel még nem találkoztam.
Nálam ADZAM Special Quality csövek vannak, valamint a héten talán megjön az új szállítmány Ukrajnából, azok sarló kalapácsos cccp csövek lesznek a Vhoskod hadiipari gyárból.
Az ADZAM csövekkel simán ment a kiközepezés, egy 10k-s potit használtam. A pcl86 SE-ben meg még egyszerűbb volt a helyzet, ott csak földre kellett kötni az AC fűtés egyik ágát, máris brumm mentes lett.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #268 üzenetére
két db 100Ohm/2W-os ellenállással is megoldható a "közepelés", Előfordul hogy az előfok-cső közepét magasabb potenciálra kell kötni 40-60V-ra nem GND-re, ezzel az előfeszítéssel lehet csillapítani a fűtőszál rezgését.
AC fűtéssel is lehet brumm-mentes erősítőt csinálni, csak olyan minőségűnek kell lennie a csőben a fűtőszálnak és felfüggésűzésének.
Zsír új JJ EL 34-el jártam úgy hogy 1-2 óra bejáratás után elkezdett halkan búgni a végfok. Megnyúltak a fűtőszálak, és annyira mikrofóniás volt addigra a cső hogy át is vette a rezgést, és fel is erősítette.
A 76-os gyártású RFT csövekkel teljesen zajtalan ugyan ez a vég, tényleg csak az elektronok áramlását(mint a fűtéscső) lehet hallani, ha az ember rátapasztja a fülét a hangszóróra. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
KIRA\/NOVA #267 üzenetére
AC fűtésnél a fűtés vezeték annyira legyen összefonva, amennyire ez lehetséges! Úgy mint pl. az UTP érpároknál, csak sűrűbben.
Valamint sorba kapcsolásnál nem tudom hogy alakul, de ha E88CC-k párhuzamosan mentek a fűtésre, akkor egy pár kOhm-os trimmer potival ki kellett közepezni a fűtést, így teljesen maci mentes lett az OTL.
Amit én építek ebből a kapcsolásból, ott nem is fogok DC fűtést csinálni, több alkatrész menne el a szűrésre, mint amennyi az egész erősítőben van.
szerk: a 13.6V az csövekkel terhelve is annyi? Mert ha igen, akkor egy kicsit sok. Csökkenteni kellene.
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
Kivettem a DC fűtést a csővekből és már csak az AC hajtja 13.5V-ról sajnos még mindig sorba kötve. Annyi előnyöm lett belőle hogy csökkent a búgás kb 30-40%ban az annyit tesz hogy zene alatt már nem hallani és valamiért a magasak is élesebbel lettek. Bár olvastam hogy a DC fűtést külön trafóról érdemes hajtani és mivel itt nincs olyan ez motivált hogy kiszedjem.
Az új tápok majd hétfőn érkeznek remélhetőleg.
-
Dr.Zoo
őstag
Apropó kollégák!
Bocs az Off-ért, de nem kell valakinek, egy Fleta féle torroid?
Több infó priviben!!On:
Z
-
Dr.Zoo
őstag
válasz
vodkaboy22 #216 üzenetére
Az FAM akar lenni...
-
vodkaboy22
addikt
válasz
KIRA\/NOVA #259 üzenetére
Nem sürgetek semmit! Köszönöm a lehetőséget és részvétem a szombat miatt
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #257 üzenetére
A trótrafót legkorábban csak vasárnap tudom áruba bocsátani szombaton sürgős halaszthatatlan programom keletkezett aminek magam sem örülök, de ez van megértésedet köszönöm.
-
bkercso
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #257 üzenetére
Nekem meg a tápok készülnek majd a Szekereshez hétvégén.
-
bkercso
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #251 üzenetére
Én lekocsikázni nem szeretek vele az egyetemre. Nem tudom, miért...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #253 üzenetére
Nem is szokták ráírni, hanem középiskolában tanítják. Ráírva a gyártó max. cég neve lehet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #251 üzenetére
Nem volt ráírva a neve? DEWAR.
-
bkercso
nagyúr
válasz
KIRA\/NOVA #246 üzenetére
"már 30 évnél is régebbiek"
Az 1968-asok? Igen, azok 45 évesek.5A-t akarsz jumperen vinni?
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
Közben beszereztem a szükséges alkatrészek egy részét és felújítottam a Philsonic ak-635 erősítőmet szépen kiteljesedett a hangja mondanom se kell hogy a gyári kondik már 30 évnél is régebbiek voltak és 70%ban púposak a mostani kondikhoz képest azok kétszer akkorák voltak benne, így hát kicsit fura most de a hangja szép lett a mélyek kerekek teltek lettek és nem kopogósak.
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
Igen épp úgy terveztem hogy több ellenállás segítségével fogom meg csinálni a fűtést úgy hogy lehessen jumerelni 6.3V -tól 12V -ig az ellenállásokat meg úgy tervezem hogy a 4-5A-es terhelést is elbírják.
6.3V , 7V, 8V, 9V, 10V, 11V és 12Vos jumpert fogok kiépíteni a csöveket párhuzamosan kapcsolva természetesen.
Az egyen irányításról egy cső fog gondoskodni ami 6x4 típusú és valahol 280-290V körül lesz. A fűtési áramkör természetesen félvezetős lesz. -
bkercso
nagyúr
válasz
KIRA\/NOVA #241 üzenetére
Csak terheletlenül lesz a 220VAC-ból 300VDC, terhelve kevesebb.
-
bkercso
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #232 üzenetére
"Nagy feszültségű (> 200Vac) szekunderrel rendelkező trafót már szinte alig találni csak bontani lehet és pont ez kell csöves erősítőknek"
Lomex 49-04-82, 49-09-34, 49-04-67 -
vodkaboy22
addikt
válasz
KIRA\/NOVA #238 üzenetére
Megbeszélve! Vadászok az ilyen trafókra.
De inkább hétvége! -
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #236 üzenetére
2000ft ért viheted ha megfelel mondjuk holnap délután Bp-n oda adom cakumpakk csövek nélkül rádbízom a sorsát, vagy hétvégén. de egy kondit emlékbe megtartanék ha csak nem akarod beüzemelni bár kétlem, tudod ez olyan személyes dolog számomra egy olyan dologtól búcsút venni ami itt szolgált 5-6éven át! Az "apróbb" hibái ellenére is.
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #236 üzenetére
csöves kell én speciel 6x4re gondoltam vagy 6x5re megszálottan szeretem a csöves dolgokat a monitorom is az és a tvm is és nem cserélném lcdre semmi pénzért amúgy a táp majd vihető mikor már müxik a másik cucc.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
KIRA\/NOVA #235 üzenetére
Ha profi kell akkor a cikket olvasd el abba le van írva
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #234 üzenetére
kb mekkora táp kell 300VDC-hez mert én kb erre építenék.
én csináltam olyat is hogy sorba kötöttem 2 táp secunderét és így kaptam nagyobb feszt. -
vodkaboy22
addikt
válasz
KIRA\/NOVA #233 üzenetére
Régi bontott rádió trafót vettem már többet is 1500 - 2500 ft között.
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #232 üzenetére
egyedi toroid trafó készítés
http://www.rtinternational.eu/szolg_tek.php
http://toroid-transzformator.hu/arlistak.html
http://transzformator.lap.hu/magyar_uzemek_foleg_gyartas_forgalmazas/11291619
és menyit szánnálrá? -
vodkaboy22
addikt
válasz
KIRA\/NOVA #231 üzenetére
Hát mire? Nagy feszültségű (> 200Vac) szekunderrel rendelkező trafót már szinte alig találni csak bontani lehet és pont ez kell csöves erősítőknek
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #230 üzenetére
Ott van az a mellékelt képen a bal felső sarokban az a sőtét barna cucc van rajta két szorító is amit csavarral lehet szorosabbra húzni én már majdnem meg téptem. Kiváncsi lennék mire is kell ez neked?
-
vodkaboy22
addikt
válasz
KIRA\/NOVA #229 üzenetére
Hehe akkor a trafót küld el nekem ! Még adok is érte pénzt csak kérek cserébe képet róla
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #227 üzenetére
A tungsram csöveket tartom meg csak.
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #227 üzenetére
A cső foglalatot nem is említettem mert azt is valaki kézzel gyártotta nyák-ból. és a táp magában is búg terhelés fügvényében szabad füllel is halható csak a kiváncsiság kedvért rövidre zártam a fütő ágat semmi elektronikával és rendesen hallhatóan zizegnek a lágyvasas lamellák vagy mik. Ezt már csak Szent Péter és a Szent lélek tartják életben
-
vodkaboy22
addikt
válasz
KIRA\/NOVA #226 üzenetére
Nem ugyanaz mert a kettő teljes más módon van gyártva. Na mind1 nem vitatkozok!
De a helyedben mit tennék!
Kivágnék abból a csöves erősítőből mindent a trafón és a cső foglalaton kívülÉs helyükre raknék normális dolgokat.
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #223 üzenetére
Ez a RIAA. Ilyen nincs magnonál és ott végképp más módon megy a dolog mert nem "mechanikus" jeltárolás van hanem "magnetikus" jeltárolás. Ott a szalagot már nem kell EQ-ni.
Az LP-k fejében egy parányi mágnest mozgat a tű ami elektromos áramot indukál a parányi tekercsekben és innentől ez a dolog ugyan az!
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #223 üzenetére
Na már te is látod miért gány ez az instrukció de mutatok jobbat Riaa a magnóban is van ha hiszed a ha nem [link] ez van!
Ezt a felvétel azoknak készitettem akik nem hisznek a Riaa létezésében a magnóknál!Milyen szépen búga csöves erősítő de jó hogy ezt én találtam, ez egyszerüen gány. Itt meg azért kell a Riaa mert a szallagon a mélyhang elnyomná a magasat és brutálisan fos minőségben szolna a szallag tudom egy csomot kjisérleteztem ezzel ugy 10 évvel ezelőt mikor még a számítógépet nem ismertem ez volt az egyetlen szorakozásom.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
KIRA\/NOVA #221 üzenetére
A riaa szabvány azért van, ha már nem vagy hajlandó utána olvasni SEMMINEK RENDESEN! , mert a vinil készítésénél nem tudnak elég nagy árkot vájni a mély hangoknak és ugyanolyan méretű árok a magas hangoknál meg erősebb lesz, ezt kell kompenzálni azzal, hogy a nyers felerősített vinil jelét le "EQni kell".... A lényeg, hogy itt 40-16kHzig elég jól meg van szabva az átviteli szabvány de kb : 100Hznél 20dB emelés 1Khznél 0dB 10kHznél -20dB.
Ez a RIAA. Ilyen nincs magnonál és ott végképp más módon megy a dolog mert nem "mechanikus" jeltárolás van hanem "magnetikus" jeltárolás. Ott a szalagot már nem kell EQ-ni.Ha amint látom nem csöves egyenirányítás van hanem félvezetős akkor 360Vac-ből neked kb 500Vdc-t kell hogy kapj az baromi sok. És baromi hülye egy konstrukció, hogy a 385V-os pufferek úgy kapnak kevesebb DC feszt hogy a terhelés mellett a soros ellenállás lecsökkenti a feszt. És mi van ha át megy szakadásba az erősítő és nem kap terhelést a táp akkor szépen lassan a 385V-os kondik kapnak egy adag 500V-ot?
Ez ám a biztonság... -
Lompos48
nagyúr
válasz
KIRA\/NOVA #221 üzenetére
Megmér(et)ném (de inkább cserélném) azokat a kondenzátorokat. 1968-as kiadású matuzsálemek.
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #218 üzenetére
kéken foszforeszlált a cső tetejének egy része de felcseréltem az 1. a 2.al és most nem csinálja. Mért a tű feje is egy apró mágnest mozgat egy tekercsben ami elektromos áramot indukál ami maga az audió jel amit Eq-n pc vel be is tudtam lőni minimális hangerő melett az a Riaa szabványt, mély le magas fől stb...
Akárhogy is a dc áram körön 4 kondi van az első 500V lekopott uF a 2.-hoz egy ellenállás megy -
törölt tag
válasz
vodkaboy22 #218 üzenetére
Pedig egészen jól toleráltad, eddig
Kitartást
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
Amugy meg az lett volna kiváncsiságom kérdése a Riaa-val kapcsolatban hohgy jól csináltam e azt amit csináltam a kapcsoláson logikát felhasználva modosítgattam itt és ott is szerintem ez így működő képes lenne és szerintetek?
-
vodkaboy22
addikt
válasz
KIRA\/NOVA #217 üzenetére
Nem nem nem!
Vinil-nél Van egy RIAA szabvány ezután olvass gass GOOGLE... Meg hogy mi is az a PHONO.
Tű feje piszkosul nem ugyanaz, mint a magnó.
AC360V > Elméletben 500VDC ! Ha csöves egyenirányítás van akkor persze más a tészta akkor jogos lehet a 400V. (Nagy veszteség)
Drotos dolog megA kondi élettartamát csak 100adjára csökkented 1 ilyen eljárással...
Ez a kapcsolás 2db trióda na most hogy az egy búrán belül van-e vagy nem az jó kérdés. Tudod egyáltalán hogy ez a rajz mit is jelent? Hogy lehetne ez egy blok meg még egy blok meg mivan?
A kékségbe borulást meg már végképp nem értem...
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
Esetleg magnófejhez mert hát a tű feje ugyan az az elven műküdik és tulajdonképpen mechanikám is csövem is van, akkor mért ne?
Amugy meg a nállam lévő csöves erősítőben nem 300V van hanem Ac 360V => Dc 400V tettem rá egy ellenállást olyan 1Mohm körüli tudom ez kevés de több mint a semmi mert az volt rajta és igen ha szét szedem "pulzálva" sütöm ki egy drót segítségével a drótot a közös földre rakom előszőr majd a kondihoz érintgetem szépen finoman 10-15x eljátszom míg a szikrák elnem tünnek ezt már jól alkalmazom 5-6 éve kondik birják gond nincs csak szikra és a hangja nagy amugy semmi gáz.Itt a line oldal is ha jól tudom ez egy block ami lehet mono ill. stereo is én ugy gondolom hogy kető mono jobb lenne már csak azért mert ha már lud legyen kövér ha pedig valamelyik cső kékségbe borulna akkor az elsőt kicserélem a másoddikkal és meg van oldva legalábbis az ecc83-al ez bevált és most is így működik.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
KIRA\/NOVA #214 üzenetére
Az AC is bontja a vizet
Nem tényleg csak féltelek van FÁM (feszültség alatti munka) és láttam nem egy hegesztőt gyorsmentővel elvive pedig az elméletileg "biztonságos"...
Egy csöves erősítő meg tényleg nagyfeszt tartalmaz ami a veszélyes.Na félre téve!
Amit linkeltél az egy phono fokozat magyarul a kijelölt 2db időállandójú aluláteresztő szűrő ami benne van az kifejezetten a bakelit lemez miatt kell amúgy minden más hallgathatatlan vele.
És a kapcsolás pont ennek a szűrőnek a kiszolgálására épült tehát igen ez nem neked való! -
bkercso
nagyúr
válasz
KIRA\/NOVA #214 üzenetére
Az izmot összehúzza (a szívizmot is), az idegrendszert meg tönkreteszi, ez a fő baj vele.
Ha berhelni szeretnél, minden kondival köss párhuzamosan egy nagy ellenállást úgy, hogy a 2*R*C=1..100 legyen. Ezt szekundumban kell érteni, és ha 2..5x ennyit vársz, akkor az ellenállás kisüti a kondit. Esetleg ezután egy fém eszközzel még rövidre is zárhatod, biztos, ami biztos.
Ha ez nincs, a kondiban akár sokáig is maradhat töltés, szerintem erre gondolt a kolléga. -
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #212 üzenetére
mért lennék enyire elme rokkant
Dc bontja a vizet és buborékosítja a vért ami a szív megállásához vezet ha ezt akartad mondani. -
vodkaboy22
addikt
válasz
KIRA\/NOVA #211 üzenetére
Nem bumm... Hanem halál koporsó temetés...
390uF/300V töltés könnyen lehet halálos! Elég ha az egyik kezeddel az egyik pólust a másikkal a másikat fogod máris szíveden futhat végigi a DC ami még veszélyesebb mint az AC! -
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #210 üzenetére
Ja ha fordítva kötöm bumm. Gondolom milyet szolhatna.A volt sulimban volt egy trafó ami 3kV környékén járt az hogy most ez ac vagy dc az mindegy a lényeg hogy a fa asztal is vezeti az áramot látványosan. a trafó meg marad papánál ha már enyirre ellene vagytok, inkább veszek újakat az a biztos.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
KIRA\/NOVA #207 üzenetére
Tényleg mondom még1szer ... Igaz most már kis bor után jó zenével a fejemen...
Szóval TANULÓPÉNZ meg kell fizetni slusz pasz. Inkább pénzzel mint egészséggel.
300V DC 390uF kondi + nagyon pici balszerencse = jó napot kösz világ nekem elég volt ennyi...AUTOTRAFÓ használatát felejtsd el ... Bontottan kis régi csöves rádió trafót lehet szerezni turkálással olcsón!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
De a káosz is benéz/ellátogat a zsenihez.
-
bkercso
nagyúr
válasz
A sajátját igen.
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
Lompos48 #205 üzenetére
Előszőr úgyis bemérem és ha nem úgy jönnek ki a dolgok mint én várom akkor veszek tápot is ami már benne van a költségvetésben.Legelőszőr arra gondoltam hogy fűtési körre használom oda nagy de látványos és milyen jól nézne ki ha körülötte lennének a csövek fél körben. De ha ez se jönbe marad dísz!
bkercso: A zseni a káoszt is átlátja!
-
bkercso
nagyúr
válasz
KIRA\/NOVA #195 üzenetére
"és rozsdás is meg fekete szenes"
Ez jó!Ne vedd bántásnak, de Te is jól töröd ám szép anyanyelvünket. Vagy esetleg Neked nem az?
Igekötőt az ige előtt egybeírjuk, utána külön, ha közötte van egy 3. szó, akkor mindhármat külön (pl. "el voltak folyva"). Összetett szavakat egybeírjuk (pl. ellenállás, tápellátás), összetett mondat tagmondatai közé vesszőt teszünk (pl. "mert" elé). És akkor el lehet olvasni úgy is, hogy nem fáj.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
KIRA\/NOVA #204 üzenetére
Igen. Ilyenről papolok.
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
nagyábol ilyesmi
-
Lompos48
nagyúr
válasz
KIRA\/NOVA #202 üzenetére
Feltételezem, hogy tényleg tudod mit jelent a hálózat. Azt ellenben ne felejtsd, hogy ha például véletlenül ezzel a trafóval akarod előállítani az anódfeszültséget, akkor annak a negatív pólusa MINDIG a kimeneti (szekunder) feszültség félhullámán lesz. Soha más testtel össze nem kötheted, mert akkor BUMM! Nagy bánatot tud okozni és nem csak azt.
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
válasz
Lompos48 #197 üzenetére
Nem épp ekkorka úgy kb 25x25x25cm a tekercs nincs lefedve tehát bárhova tehetek leágazást műszert minden féle képpen veszek a feszültségtől már nem félek ez is rázott mármeg 1x-2x azóta ovatos vagyok. Na meg a 380Vos füresz gép is de az más tészta volt.
Műszer nélkül nekise állnék és ha mindent a leírásnak megfelelően csinálok akkor nem hiszem hogy baj lenne. A kapcsolás anyira egyszerü hogy elsőre értettem. ha minden jól megy 60-70ből lazán kijövök szerintem köszönöm a tanácsokatszer: ám én szeretem a nehéz kihívásokat attól érzem azt hogy élek!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- iPhone topik
- Sony WH-1000XM6 - hajtás, pajtás
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- Használt laptop MSI CYBORG 15 A13V
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged