- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Seci
tag
Egy ilyennek nagyon örülnék!

Compaq 225431-001 ProLiant 800 Pentium Pro 5V bemeneti VRM -
Seci
tag
Sziasztok!
Hozzájutottam egy Tulip Vision Line ds 6/200 smp szerverhez amiben van 1 db Pentium Pro 200 MHz CPU, 4*32 MB RAM! Nekem van még egy ugyanilyen CPU és szeretném, hogy dual módban menjenek!
A kézikönyvben azt olvastam, hogy voltage regulator module (vrm) kellene hozzá!
Nincs valakinek egy ilyen elfekvőben véletlenül!Köszi a segítséget!
-
Mokó
aktív tag
Fene a képfeltöltés.hu-ba

-
Ganz-[HUN]
addikt
-
bob011
aktív tag
A képek sajnos nem töltődnek be.

-
gaborbol
őstag
Kossz az irast!
Eletem elso szervere amit uzembe helyeztunk egy Pentium PRO 200MHz volt

-
Addaminator
csendes tag
Köszi a tesztet. Nekem is van egy pentium pro komplett gépem

-
bacsis
Közösségépítő
-
Atom_Anti
senior tag
-
bacsis
Közösségépítő
-
Atom_Anti
senior tag
Amerikai ebay -en vettem még anno 1-2éve, de nem tudom hogy olyan nagy kincs e mert még ma is kapható ottan... Van még két Socket 8as alaplapom is, egyik dual, masik single foglalatos. Ezek valamelyikéből szeretnék kuriózum játékgépet, de talán kéne szereznem egy PII overdrive procit és úgy lenne az igazi
.Nincs, nincs, csak egyetlen darab Pentium Pro procim van, az pedig az emlitett 1MB-s SL25A.
Szólj ha kellene kölcsönbe tesztre, mert kiváncsi lennék mit tud a kissebb cachesokkal szemben, és hogy érdemes e foglalkozni vele.
-
bacsis
Közösségépítő
-
Atom_Anti
senior tag
Már rég óta gyűjtögetem a retro géphez való alkatrészeket, igy eljutottam oda hogy van egy 1MB-s Pentium Pro procim is
. Szivesen kölcsön adnám a teszted folytatásához/kiegészitéséhez, mivel én még egy darabig nem jutok el oda hogy összerakjam, sőt lehet már nem is akarom ha gyenge játékhoz. -
bacsis
Közösségépítő
-
Atom_Anti
senior tag
Szép kis teszt és igazán örültem neki mert én is egy különleges retro gépet akarok összeáálitani, már vagy 3 éve. Pontosabban retro játékkgépet 2db 12MB-s V2 SLI-vel
.
A teszt viszont el is bizonytalanitott, mert ugy tűnik játékra tán alkalmasabb volna egy Pentium MMX proci, mint a jó öreg Pro.
A kérdésem az lenne hogy a tesztben szereplő PPro procinak hány KB Cache memóriája volt? -
Ranagol_5
őstag
Most láttam, hogy egy hozzászóló tesztelne egy 486-os szervert is. Éppen leledzik nekem egy Compaq Proliant 1000-esem, ami 486DX2-es procival van felszerelve meg 3 SCSI winchi-vel,(amit mellesleg sosem sikerült bekonfigolnom rendesen
)és 128MB ECC EDO ram-mal Ha valakit érdekel, és lesz időm, letesztelem. 
-
Ranagol_5
őstag
Nekem volt olyan szerencsém, hogy kaptam egy 4(!) Pentium PRO-val ellátott szerver monstrumot. Ez egy IBM 704. 12db SCSI winchester megy bele, és tálcán vannak a processorok és a ramok is. Elég brutálul néz ki szerencsétlen.
Pár kép, nem a legjobban sikerültek, mert telefonnal csináltam őket, de azért látszik minden.

Ha valaki kiváncsi rá, és időm engedi, szivesen letesztelem. A poén az, hogy van benne ugye IDE vezérlő, ami a 30Gb-os régi maxtro winchester könnyedén kezelte.Hozzá teszem P1esről van szó! 256Mb ECC EDO van benne, de 1giga rakható max bele, csak nagyon nehézkes már ilyen ramokat szerezni, ahogy SCSI wincehstert is ehhez a tipushoz. Nekem 1 redundáns táp van benne, de kettőt lehet bele tenni, ami 12 winchester mellet azthiszem indokolt. A gép önsulya kb 30kg. Emlékszem anno vért izzadtam mire felértem vele a 2.-ra, mert nincs fogása, olyan nagy szerencsétlen
Amit kifelejtettem, hogy a 4 prociból 2db 512kb chache-es(ezek voltak benne eredetileg) és 2db 256kb chache-es(ezeket úgy vették anno). Az eltérő chache-ektől függetlenül remekül fut rajta nekem a server 2000 
-
Nikk
senior tag
Hát... Most hírtelen eszembe jutott egy pár régi játék:
Imperium Galactica I, Mortal Combat sorozat, Dune II, Warcraft I és II, Doom I és II, Duke Nukem 3D...
Mennyire jók voltak ezek a játékok istenem...

-
gps76
őstag
-
Ipse89
tag
Nagyon jó lett ez az írás!
Egy idejig el szöszmötölhettél vele![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
dzso22
senior tag
-
peti_s
addikt
-
bacsis
Közösségépítő
-
dzso22
senior tag
-
Rive
veterán
-
dzso22
senior tag
-
Rive
veterán
-
dzso22
senior tag
-
forras2
őstag
-
Rive
veterán
Hümm.
Az a gond, hogy általában mire ezek az ezeréves SCSI cuccok bolha közelébe kerülnek, tizszeresét érik, mint amennyit úgy effektive
Pedig - valljuk be - szinte bármi mai kommersz cucc lenyomja őket a hétköznapi használatban.De ha van valami bontós ismerősöd, akkor jutányos áron lehet néha komplett RAID-tömböket leakasztani 2G, 4G, 9.1G vinyókkal, vezérlőkártyákkal.
Bár érdemes néha körülnézni, mert néha komplett VAS (nagybetűvel) is kerül néha a hirdetések közé, bagóér'.
-
Rive
veterán
Nomost!!!
A PIII ServerWorks chipsetek az trükkös dolgok. Némelyik uyanis alapból valami dual channel SD-ram féleséget kreál - egy rammal általában nem indul!
Szóval kényes rá, hogy két slot legyen foglalt - viszont nem mindig idegesiti, hogy miféle ram került abba a két slotba.
De ha noname cuccokkal nem indul, akkor kontaktolj, mer' van belevalóm

-
dzso22
senior tag
-
FerroChrom
csendes tag
-
Gergő_
őstag
-
dzso22
senior tag
-
dzso22
senior tag
-
peti_s
addikt
-
bacsis
Közösségépítő
-
Rive
veterán
Nagyon cool, ahogy a bigfoot kinéz, de egy 'komoly' PPro rendszer alá minimum SCSI RAID tömb jár ám
Hidd el, utánozhatatlan, ahogy 5X9G 10kRPM-es vinyó felpörög 
-
FerroChrom
csendes tag
Minél többször nézem meg ezt a cikket, annál nagyobb kedvet kapok egy otthoni szerver megépítéséhez! Úgyis megyek haza Írországból 2 hét múlva és otthon már vár egy kétprocis Pentium 2-es alaplap! Csak gépház kell és már neki is állhatok az építésnek! A rendszerwinyó pedig egy 2 GB-os Quantum Bigfoot lesz.

-
bacsis
Közösségépítő
-
peti_s
addikt
-
bacsis
Közösségépítő
-
peti_s
addikt
-
Chieftec
őstag
-
peti_s
addikt
-
Chieftec
őstag
Nem olvastam el a cikket csak felkaptam a fejem a Pentium Pro ra. Volt nekem egy 4 procis servergepem 4*200MHz PPro, nagyon zorall volt!!!

A gep kb. 50 kilo Pestrol hoztuk le vonattal, mindenki bevolt fosva azthittek valami bomba.

-
WilliamGhost
tag
Nagyon jó teszt... Régi szép idők...
P2 is örök darab: legalább van aki még foglalkozik vele. Én még most is használok egy P2-es laptopot... Jóaz 

-
peti_s
addikt
-
Pötyi
őstag
Van egy eredeti Intel lapom, benne egy 200 MHz-es PentiumPro procival.
HELP!
Hol tudok PentiumPro Sockert 8 hűtőventillátort szerezni?
(Nincs kedvem méretre vágni egy hűtőbordát...)
-
]Phobos[
senior tag
Honnan van ennyi szabadidőd meg energiád? A cuccokat nem is kérdem, szerintem te éjjelente múzeumokat fosztogatsz
És a szokásos

-
Killing
addikt
Szuper Máriót viszi maxon?

-
14adam
addikt
Arra leszek kiváncsi,hogy majd amikor ezzel is majd játszasz, pl Crysis,cod 4

-
Gergő_
őstag
-
brd
nagyúr
Érdekes cikk, tetszett. Ám a helyesírás borzasztó, főleg a ba/be, ban/ben (pl. DUAL-ba, itt egy "n" hiányzik a végéről) helytelen használata nagyon csúnya...
-
30z.Samu
titán
Nah ja! Manapság az számítógép fejlesztés csak pénzpazarlás.

-
afterburner_
őstag
-
JohnnyX
őstag
-
bacsis
Közösségépítő
Köszi srácok a szép szavakat!
LGLuke! Eredetileg lett volna MMX mentes P1 proci is a tesztbe, de pont proci csere után elhalálozott az alaplapon az egyik FET így kénytelen voltam kihagyni
aquark! Sajnos jelenleg ilyen tesztet nem tudok készíteni, megfelelő harverek hiányába
De ne aggódj, van még pár más érdekes terv beütemezve, amit szeretnék nektek elkészíteni 
-
bambano
titán
-
bambano
titán
-
Code: 47
tag
-
JanR
addikt
Nem sokat olvastam regi processzorokrol, de ez igen tetszett, gratulalok hozza, sokat tanultam belole!
-
Apollyon
Korrektor
Processzorkártya...
Hát ezen borultam, nem is tudtam hogy létezett ilyen... -
Prego
senior tag
Egy 3DMArk 08 tesztet is csinálhattál volna

-
30z.Samu
titán
A régi szép idők!
Köszönjük az írást! 
-
FerroChrom
csendes tag
Nekem is volt ilyen cuccom. Egyszer megkértem fatert, hogy hozzon a munkahelyéről leselejtezett számítógép-alkatrészeket, hát hozott.
Hazaállított egy doboznyi kacattal és volt köztük egy szerver-alaplap is, két Pentium Pro procival. Mindkettő kereken 200 MHz-es volt. Üröm volt az örömben, hogy csak az egyik procinak volt meg a hűtője, de én használtam egy procival is. Először Windows 2000 Server-rel működtettem, majd kívácsiságból rátettem a Windows XP-t is. Hát, nem modanám, hogy hasított rajta, de Windows 2000 Server-rel szépen működött.A teszt pedig nagyszerű lett, gratulálok!
Mod: Az én alaplapom nem ilyen típus volt, de ehhez hasonlóan kártyán voltak a procik, a RAM-ok viszont már az alaplapon foglaltak helyet.
-
hoax
senior tag
Őrömmel látom, hogy átnyergeltél más témára is!
A történelem szép tudomány...
-
hcl
titán
-
g@bo
nagyúr
régen ez erőmű volt, és akkoriban az áram olcsó volt.... egy ilyen rendszer, viszont valszeg nem.

-
_ocsisajt
őstag
Regi szep idok, tuti a teszt!

-
peti_s
addikt
-
Prof01
veterán
Nagyszerű írás ez is! Köszönjük!

-
aquark
aktív tag
Kedves Bacsis!
Nagyon jó a cikk, én legközelebb egy 6db 386-os procis Mitac Serie 500 vagy Wyse Serie 9000i-tesztet kérnék, de szivesen olvasnék olyat is, amelyben 1 kétprocesszoros Compaq System Pro-t tesztelsz, ('89-es évjárat), mondjuk 1 olyat, amiben egy 386DX megy duálban egy 486SX -el
!?!?!?!?!?!?
Az lenne a nagy duRRanás! -
Timyyy
őstag
Végigolvastam az egész tesztet (ami nálamnagy szó!), mert az ilyeneket általában nemszoktam, mert a 3. sor után tele van olyan szakszavakkal, utalásokkal és összehasonlításokkal, amikből többnyire 1 kukkot sem értek... szerencsére itt nem volt ilyen, mindent értettem.
És még érdekelt is, és jó volt olvasni, bogarászni a grafikonokat.
Ha nem nézek be ide, valószínűleg sohasem tudom meg hogy van Pentium PRO és MMX, de mostmár nem állok hülyén, ha valaki kérdezi vagy említi.

-
LGLuke
őstag
Érdekes eredmények születtek! Örvendetes, hogy akadnak még olyanok rajtam kívűl, akik szeretik az oldtimer gépeket.
Grat a cikkhez, de azért egy sima P1-es is jól jött volna, nah nem szőrszál hasogatás gyanánt, csakhogy mmx és közte mekkora sebesség különbség leledzik.
Köszi a tesztet, minden elismerésem!

-
Mystic
tag
Egy újabb Bacsis alkotás

Érdekes cikk

-
oPalRx7
aktív tag
Úú, még csak most olvastam ezt a cikket, és iszonyatosan jó volt! ilyet még nem láttam, nagyon örülök hogy ráakadtam a cikkedre
remek, remek. -
ollie
MODERÁTOR
-
dekoninck
aktív tag
Rémlik valami, hogy anno a FEFO-nál kb 1 millióba (vagy legalább több százezerbe) került egy ilyen processzor... de emlékszem az első DVD-RAM-okra is, amik árcímkéjén 2 millió Ft díszelgett.
-
Sanyix
őstag
dejó akkor ezekszerint a 486 dx4 100 mhz-sem, amd volt? Mert akkor gőzöm sem volt róla, nem szereltem. Akkor lehet hogy csak 2 éves kitérőt tettem intel fronton (P1 120mhz)?
Lehet nem is csak 8 éve van amd-m hanem 11 éve? XD -
Kantorpe
tag
Alapvetoen a PPro majd mindenkinel ott figyel valamilyen formaban, akinek C2 vagy CQ gepe van.
VLB meg azert pusztult el viszonylag hamar, mert a VLB extend resz az a cpu lab resze volt kozvetlen kihuzalozva, amely igencsak nehezkes lenne a fejlodessel aranyban tartva megoldani.
Alapotlete nem volt rossz, csak abszolut nem idotallo, es annyival nemis jobb.
Akkoriban sem a vlb sem a pci nemvolt meg "szabvany" csak olyan kvazi dolog amit majd mindenki betartott. -
viszta99
tag
Nekem is volt ilyen,szerettem nagyon !!!
-
ollie
MODERÁTOR
"Látszik, hogy a mai LGA775 tokozású processzor mennyire eltörpül mellette, hát igen… ezekből még nem sajnálták ki a „cuccot”"
A cikk nagyon klassz, de mi ez a marhaság? Csíkszélesség ismerős?
Pentium PRO = 5,5 millió tranzisztor
Core 2 Duo (Conroe) = 291 millió tranzisztor -
Cimi+Csabi
tag
Jó volt egyet nosztalgiázni. Bár sajnos nekem nem adatott meg egy ilyen gép.
1.- 486 DX2 66MHz
2.- Cyrix MII PR266 ami ugye 233 MHz-en járt
3.- Celeron 300 MHz
Nekem ez volt a kálváriám!
Kellemes írás volt!
-
Ádyka
őstag
-
xedos
addikt
-
Ádyka
őstag
-
Bounti
aktív tag
Jól sikerült a teszt, én egyetlen dolgot tudnék megemlíteni:
Inkább win98-at, vagy 95 OSR2-t kellett volna használnod, mivel ezeket a procikat jellemzően ezen rendszerekkel használ(tuk)ták. Ugye írtad is, hogy a legtöbb játék nem szerette a 2k-t...De gratulálok a teszthez, szép emlékeket idéztél fel!

-
DeusHun
őstag
Az-az! Meg Diablo2 egy 233 MHz-s processzoron 2x128 mb SDRAM-mal 4 mb-s vidkártyán

Jó teszt, szép írás
Sokan azt sem tudják, hogy miből lett a mai 4 mag/2ghz processzor. Hát íme 
-
bartucc
addikt
Nagy grat a cikkhez és a ritkasághoz. Barátomnak volt ilyen, az 566-os Cyrix-nél gyorsabb volt

-
end09
tag
Na, igen
Emlékszem mit nem adtam volna egy ilyenért akkoriban... -
glutamin
őstag
Én úgy emlékszem, hogy 486-osoknál volt először Vesa Local BUS, de lehet, hogy létezett már 386-oshoz is. A múgy a 386-os procik még zömében alaplapra integráltak voltak (a 387 math co proci LIF (Low Inserting Force) foglaltos volt).
A VLB egy elég béna megoldás volt szertinem. Nagyon hosszú csatlakozó kialakítással (16bites ISA plusz 16 bit a VLB-nek), ami miatt feleslegesen hosszú kártyákat kelett készíteni bele. Ehhez képest a PCI kisebb és rugalmasabb volt.
A VLB azért halhatott ki hamar, mert majdnem egyidőben jött vele a PCI is és túl sok kártyát talán nem fejlesztette hozzá, ellenben ISA-ra rengeteg cucc volt.
Nekem már olyan 486-os alaplapom volt, amin 3 PCI és integrált 4 IDE-t kiszolgáló vezérlő volt. (Olcsóbb volt mint VLB-s lap + IDE kártya - ezen a boltosok is elcsodálkoztak, hogy kiszúrtam
) -
afterburner_
őstag
mondjuk a 266-os celeron 0 kb L2 cache-val eleg szepen muzsikal everestben, bar azert eles tesztekben alul maradt , .ekkoriban sok ertelme nem volt p2-re váltani, nekem is egy p1 200 mmx volt, de amikor bejöttek a fincsi tuningolható cerka 300A / 366A + abit deszka hmmmm......

-
JohnnyX
őstag
Koszi a tesztet!
Nyaron lesz alkalmam leselejtezni egy HP Netserver E40-et,
Pentium pro 200Mhz, 128mb ram, 4gb scsi vinya.
40 szemely aktiv levelezese mar lassucska neki.

-
Lény
csendes tag
Grat! Hiánypótló mű!

-
Hedgehanter
őstag
Nem semmi iras de foleg nem semmi hardware..!!!

-
norbert087
csendes tag
-
bacsis
Közösségépítő
-
plömplöm
őstag
asszem feladom

intel timeline"Intel® Pentium® Pro processor
Introduced 1995
Initial clock speed
200 MHz
...
Manufacturing technology
0.6μ"elektronmikroszkópra fel!

-
aquark
aktív tag
A PPro nagy király, talán még most is fentvan a vaterán egy négyprocis gép, 15e-ért...
Én is ilyet akartam, vagy méginkább 1 overdrive, vagy rapidcad procis gépet, végül aztán egy 97-es évjáratú 7300/180 -as Power Macintosh lett a dologból... (180MHz-es, IBM 604e proci, (RISC, 64bit?)) A gépet 1 Apple gyártású PCI-s kártyával IBM-PC kompatibilissá lehet tenni, a kártyán 1 166MHz-es Pentium proci van...
Az első intel proci, ami hivatalosan támogatja a többprocis felépítést, a P1, de "nemhivatalos" megoldások léteztek már 486-os, sőt, 386-os procikkal is! (6db 1 kártyán!!) -
hackeeeee
Jómunkásember
-
Erasmus
őstag
jó az írás, grat! mindig jólesik ilyen régi cuccokról olvasni.
ez a proci tényleg fontos darab volt. nem szabad elfelejteni, hogy ennek a p6-os architektúrának a továbbfejlesztett változatai voltak a pentium II és III cpu-k, sőt tulajdonképpen még a pentium m és a core is ennek a leszármazottja. szóval igazi legenda.
egyébként jóhogy nem volt népszerű: aranyáron adták. nyilván azért is, mert akkoriban a cache integrálása nem volt triviális. ebben az időben az l2 kes még az alaplapon csücsült, külön memóriachipen, már ha volt egyáltalán. ha jól emlékszem, éppen a celeron (a legendás 300a) volt az első megfizethető proci, amelybe a pentium pro nyomdokait követve belepakolták a teljes sebességű l2 gyorsítótárat.
-
bacsis
Közösségépítő
Hát lehet, hogy tényleg intelék szúrták el az oldalon a leírást! 0,25mikron csak a kései p2-knél meg az első celeroncsoknál volt... vagy most akkor mi van?
-
Balage21
tag
Tetszenek ezek a régi cucokról szóló írások.
Amúgy pont itt lapul egy ilyen Pentium Pro proci az asztalomon. 
A régi szép idők '97 amikor 223ezer Ft-ba került a P166-os konfigom.(Nem MMX
-
negro
őstag
Ohh a regi szep idok. Mikor meg 20 ezert forintot kertem szuloktol egy 166MMX-re. Ha jol emlexem akkor pontosan 22 ezer forint volt. Kb mintha most vennek egy 920-as i7-et szerintem.
-
Devid_81
félisten
Huhh, nagy köszi a tesztért!
Sajna soha nem sikerült PPro-s rendszert egyben működésközben lássak.
Érdekes, hogy mennyire elavult már a dolog, vajon 13-15év múlva a mostani csúcsgépek mire lesznek elegek?!
Mondjuk a P3 is korosodik rendesen, de 700MHz-1GHz körüliek irodai+film+zene stb. célra teljes mértékben tökéletesek még napjainkba is -
plömplöm
őstag
"1995-ben mutatták be 150MHz-es kezdeti órajellel, és az első példányok 0, 50 mikronos, azaz 500 nanométeres technológiával készültek, későbbiekben a csíkszélességet csökkentették 0, 35 mikronra, míg az órajelet növelték 200MHz-re."
vut?!? [link]
kéne szólni az intelnek, hogy ők valamit rosszul tudnak...
(jaés a tizedesvesszők elé sztem ne tegyél légyszi szünetet, mert roppant bután mutat így) -
Yutani
nagyúr
Gratula Bacsis, egy újabb, sok munkát felemésztő teszten vagy túl!

Lassan én is beindulok a tesztekkel, csak nagyon lusta vagyok...

-
arty
veterán
REMEK írás!

-
bacsis
Közösségépítő
lorenzen!
Amiről te beszélsz, az egy picit más téma!
Azok a "CPU Card"-ok működnek önmagukba is, és megfelelő alaplap esetén jó sokat össze lehet rakni, illetve kötni, ami nekem van, eből csak 1 lehet az alaplapon és önmagába nem tud működni, igaz hogy haosnló a felépítésük, de köszönő viszonyab sincsenek
Amúgy nekem van ilyen CPU Card alaplapom is, még egy régebbi, p3-as darab, beépítettem egy számítógépes dobozba
hcl! Ugye mennyi mindent lehet találni itt a Hardveraprón?
Basszus tényleg van 133as példány is, gondolom ezt utólag adhatáák ki, mert az első példányok ugye 60as FSB-vel rendelkeztek, oszt mikor jól legyártották az első 66osokat akkor lehet kitalálták kéne egy olcsót is, aminek vissza vehették a szorzóját. ez a Pentium PRO celeronja
Dracula! Köszi a helyesbítést
hogy nem vettem észre?!
MasterDeeJay! Köszi a felajánlást, AGP-s kártyából el vagyok látva én is rendesen
Viszont a Pentium PRO nem nagyon tud vele mit kezdeni, így elvileg maradni a voodoo2 SLI-be, de lehet szimplán az isfrancba küldene az MMX hiánya nélkül 
-
Vladi
nagyúr
"Mondjuk, ha nagyon keresgélek, akkor lehet, h. találok én is kártyás processzort. "
Én is. Ha átmegyek a szomszéd szobába ott pörög a ventilátora egy szervernek látszó tárgyban.
Pedig már ott a polcon a Celeron 430. Nehéz megválni a régi kacatoktól.
Én is lomosodok már elfele.
-
MasterDeeJay
veterán
Nagyon jó kis teszt lett! Megmondom őszintén meglepett a Celeron teljesítménye, nekem sajnos akkoriban egy P2 266-os Klamath kályhám volt amit max 333-ra tudtam húzni. Kár hogy kimaradtam a Celeronos mókából. Bezzeg haveromnál meg a 333-as cerka meg 500-on ment.
Esetleg kellene egy Quake3 tesztet csinálni, szerintem jobban előjönne a 2 mag őőő izé proci előnye. (r_smp 1 parancsal) Hogy fokozzuk a retró élményt akkor voodoo2 SLI-vel. Ha esetleg lenne AGP (akár 2x-es) akkor felajánlok egy MX400-at tesztnek, persze nem egy átlagosat hanem egy Eng.Sample darabot (bios írja, meg nincsenek feliratok a karin, érdekessége még hogy Everest 250mhz-es SD-ramot ír rá 128bitest). -
Napfénysüti
nagyúr
Kiváló írás.
Anno tavaly amikor a suliban voltam gyakorlaton láthattam ilyen régi gépeket. Elképesztő volt hogy mennyire megváltozott az idők folyamán a technika. 
-
hcl
titán
Te, te, te áááállaaaat, honnan szerezted ezt a cuccot?
Amúgy a PPro-ból volt 133-as is... Ami majdnem olyan gyors volt mint a 150-es, mert a 150-esnek 60MHz volt a rendszerbusza

És a 16 bites kódot lassabban futtatták mint a 32 bitest

@csecsebecse : Nekem van 386 de PPro nincs

-
csecsebecse
csendes tag
Apropó!
Elég késő van, meg sok volt az ideérkezésem előtti komázás valamelyik vendéglátói egységben, de nekem valami hasonlót sugallnak az emlékeim:
A PPro nem afféle RISC-CISC öszvér? (mikroprogramozott és huzalozott megoldások összevonása) -
neduddki
nagyúr
HI!
tavajj ossszel dobaltam ki egy rakas regi vackot, majd meg korbenezek hogy a vajuknya szekreny mejjen mi van meg:- )))
udv
neduddki
-
csecsebecse
csendes tag
Igazából, ami nagyon hiányzik a "gyűjteményemből", az a 386-os. Abból is volt (legalább) 2: SX és DX. Ha jól emléxem, az SX-ben nem működött rendesen a lebegőpontos móka, ezért szoftveresen emulálták. A 386-os alaplapokban ezért hagytak helyet (foglalatot) matematikai társprocesszornak (ko-processzornak). DX esetén erre nem volt szükség.
Bár már rég volt, de ha jól emléxem, akkor a 386-osnál jött be a valós "védett mód" (286-osnál is volt, de csak virtuális). Ez kellett ahhoz, hogy fusson a Doom I.
(indításkor meg is jelent: DOS4GW Protected Mode... stb...).
Szintén a 386-os alaplapokon jelent meg az ISA sín mellett a VESA Local Bus (a'szem így híjjták). Ezekbe lehetett olyan IDE-vezérlő kártyákat dugdosni, amik tudtak kezelni 4, azaz négy winchestert (most az SCSI vezérlőket ne firtassuk, azok már a VLB előtt is sokkal előrébb voltak). A 4 IDE eszköz kezelése akkoriban nagy szó volt ám!!!
Számomra az az érdekes, hogy a VLB eltűnt, viszont a későbbiekben a PCI sínes alaplapokon az ISA csatlakozók sokáig megmaradtak. Szerintetek, miért? -
csecsebecse
csendes tag
Egy példány nálam is van belőle. Az enyém ha jól láttam, akkor 220MHz, 256 kByte cache-sel. (SL22T) Rendesen súlya van (mondhatni: ez még vasból készült
.
A békebeli iNTeRNeTTo szerverének (Neolux) volt az egyik szíve, egy duál processzoros alaplapban. Sajnos a többi részét a gépnek nem sikerült megmenteni, pedig lenne helye a magyar online tartalom múzeumában.
Persze, vannak elődök is:
- Intel P8088-2, 1978-as gyártás. (érdekesség: AMD logó van a chip-en)
- Harris gyártású, Intel CS80C286-16 (azaz: 286-os, 16 MHz-cel), 1982-ből. Ilyen gépen tanultam a Turbo Pascal 7.0-t.
- pár 486-os: AMD Am486DX2-66, Cyrix Cx486 DX2v66: érdemes megnézni a típusszámukat! Minimális módon eltértek az Intel-féle 80486 számozástól. Akkoriban ugyanis az Intelnek elege lett abból, h. boldog-boldogtalan ugyanazon néven az övével kompatibilis csipeket árul. Márpedig számsort nem lehet védjegyként bejegyeztetni, de azért perelt össze-vissza, így lett az AMD 80486 chipből Am486(TM), a Cyrix-nál meg Cx486DX2v66. Van még egy Am486DX4-100, na ez volt akkoriban az über. Úgy futott rajta a Doom II, hogy csodájára járt mindenki. Burzsujoztuk is az egyik osztálytársunkat, amiért ennyire kenő procija volt. (A suliban akkoriban a gépterem 486DX-40-esekkel volt tele, a Novel NetWare 3.11-nél tartott és 2+1 600 MByte-os diszken osztozott az egész iskola, )
- akad itt pár 1. gen. Pentium, az egyik 60 MHz-es (vszleg még a lebegőpontos-problémás szériából) és egy 90-es...
... a többit pedig már Ti is ismeritek: Celeronok, Celeron II-k. Mondjuk, ha nagyon keresgélek, akkor lehet, h. találok én is kártyás processzort. (Pentium II széria, a "Klamaty" /Klamath/)Ha valakit érdekelnek a fenti csipek, akkor szívesen bescannelem őket mutatóba. ;)
csb.
-
speedyx86
tag
Nekem a rar-teszt mellett többet mondott volna egy sql-teszt, mint a memória írás/olvasás. Tudom, aránytalanul nagyobb meló egy sql adatbázis elkészítése egy(több (párhuzamos)) query-vel.
Ezért az írásért minden tiszteletem
Ne hagyd abba, még ilyeneket kérünk! -
hunmyke
aktív tag
Emelem kalapom!

Egyre jobbak ezek az írások. Csak így tovább!
-
Dracula
őstag
Nem tudom, volt-e már, de ez:
4MB Matrox Mystice PCI VGA kártya
Valójában ez:
4MB Matrox Mystique PCI VGA kártya
a teszt! Nekem is volt 166MMX-em, de sokért is vettem a 133-as után

Üdv!
-
lorenzen
aktív tag
Némi információ a Pentium Pro-hoz.
Egy Indrustrial Computerből származik.
A processzor kártyát nemes egyszerűséggel CPU Card-nak nevezik.
Az alaplap, csak egy passzív tartó, Backplane a neve.
Ha aktív elemeket is tartalmaz, akkor Embedded Industrial Motherbord a neve.
Ezeknek a rendszerek nagyon rugalmasak. Több CPU Cardot is tud fogadni. A bővítőkártyáknak is sokkal több hely áll rendelkezésre.Egy mai CPU CARD
Dual Intel Xeon processor based CPU CARD
Backplane -
Male
nagyúr
-
Stavi
aktív tag
gratula a cikkhez, sajnos az én életemből kimaradt a p pro, "csak" egy 133-as p1-essel kezdtem... azért a vitrinben van egy p pro procim, csak nemtudom mibe leletenni

jó volt az írás
üdv Stavi -
bacsis
Közösségépítő
Köszönömaz elismeréseket

-
Dyno
veterán
Fogadd Gratulációm, nagyon kis frankó írás, nagyon jó volt ilyen régi, de remek procikról olvasni.

-
glutamin
őstag
-
KillHates
félisten
Jeszus! Bacsis, már megint mit gubiztál össze!

Az írásaidtól már kezdek bacsis-addikt lenni

-
bacsis
Közösségépítő
-
Májsztró
addikt
-
TheDragon007
senior tag
Nice work, mint mindig
Érdemes olvasni! -
Badman 4ever
őstag
-
bacsis
Közösségépítő
-
peti_s
addikt
-
bacsis
Közösségépítő
-
peti_s
addikt
-
peti_s
addikt
-
Rive
veterán
Jó teszt ez, miért szerénykedtél amott

Amit hozzáraknék: anno volt szerencsém Celeron 433-ról 'down'gradni 2XPPro rendszerre. Atommagasan a PPro nyert, pedig 256k/200 volt, nem a mostani. Szóval az volt, hogy futott a DC, nem is kis sávszélességen: közben meló, böngésző, segédprogramok, kernel-forgatás, estébé. Ha a Celeron kapott valami nagyobb loadot, akkor behalt minden más, ofkórsz. Ha a PPro kapta az áldást, akkor meg minden 'döcögött' tovább ugyanúgy. Max sebességben bőven a Celeron alatt volt - de több taskon egyszerűen a PPro ment, a Celeron meg nem ment. Ha még megvan a rendzer, csinálhatnál valami ilyen tesztet is.
Amúgy megcsinálod a cache-tesztet? Privátolj a proccokért, aztán szervezzük meg a kölcsönt.
-
bacsis
Közösségépítő
-
forras2
őstag
-
bacsis
Közösségépítő
Windows 2000 is pont ugyanúgy kihasználja a 2. procit is.
2 okból nem xp-t használtam: 1: igaz hogy felment volna rá, de a rendszerkövetelmény alá mennék vele valamivel, lassú lett volna nagyon.. a másik, hogy a 2GB-os hdd-re elég neccesen ment volna fel rá az XP, a lapon NINCS!!! IDE csatlakozó, csak SCSI hdd-kkel boldogul a lap, s sajna nincs nagyobb használaton kívüli SCSI hdd-m
-
Májsztró
addikt
-
eddie303
őstag
-
hackeeeee
Jómunkásember
Minél több ilyen tesztet olvasok, 1re jobban rájövök, hogy gyűjteni kéne retro cuccokat
Csak az a baj, hogy nem tudnám hova rakni őket
Működő cuccot meg falra pakolni vétek 
-
peti_s
addikt
-
peti_s
addikt
-
dzso22
senior tag
-
speedmetal
tag
-
dzso22
senior tag
-
Májsztró
addikt
-
proof88
addikt
Jajj bacsis, mindig olyan jó írásaid vannak, gratulálok ehhez is!

-
peti_s
addikt
-
dzso22
senior tag
-
peti_s
addikt
-
peti_s
addikt
-
bacsis
Közösségépítő
Szerintem egy kezemenmeg tudnám számolni, hány Pentium II Overdrive van magyarországon
2-t én is bevállalnék 
-
speedmetal
tag
Sziasztok!
bbandi: tudomásom szerint a PII processzorok 233 MHz frekvencián csak slot-1 kivitelben léteztek, így felesleges oda írni.
Érdeklődéssel olvastam a cikket, mivel magam is nagy rajongója vagyok az Intel Pentium Pro processzoroknak. Rendelkezem is egy IBM PC 365 számítógéppel, amiben dual alaplapban 2 x 200 MHz Pentium Pro processzor dolgozik, valamint egy GigaByte GA-686NX alaplap köré is építettem egy számítógépet, ahol egy 200 MHz-es Pentium Pro processzort tuningoltam fel 233 MHz-re, ami elég sokáig működött stabilan MS Win2000 SP4 alatt. Ma már egyik számítógépet sem használom, de a tárolóm elnyeli mindkettőt. Összesen hét Pentium Pro processzorral rendelkezem, ebből egy 150, egy 166, egy 180 és négy 200-as.
Sokáig kajtattam egy, a Pentium Pro foglalatába illeszkedő 333 MHz-es Pentium II OverDrive processzor után is (PODP66X333), de nem sikerült emberi áron hozzá jutni
-
Májsztró
addikt
Látom most mát az Isten se mossa le rólam ,hogy leócskáztam a Duál PPro-d

-
Sweet Lou 6
addikt
Nagyon szép írás!
Ez a Pentium Pro tényleg ritka cucc, nem ócskaság!
Durva az a két procis slot: lefogadom, hogy hosszabb, mint egy hd4870 x2!
Vigyázz rá!
-
dzso22
senior tag
-
bacsis
Közösségépítő
-
bacsis
Közösségépítő
-
peti_s
addikt
-
Májsztró
addikt
Most majdnem beszóltam ,hogy SuperPI-ben nem verte meg az MMX-et a PRo , de visszanéztem és mégis
Már hozzá van szokva a szemem a "magasabb a jobb" grafikonokhoz !Totális riszpekt!
Honnan sikerült ilyen ócskaságot összeguberálni ? 
mod.: lemaradt a kacsintós szmájli bocsi! Eszem ágában nem volt beszólni , tudom ,hogy mi a jó ezekben a kütyükben. Sok "régiséggel" játszadoztam én is

-
törölt tag
Sehol egy répa, rézmozsár, trafóolaj... mégis hiánypótoló kuriózum.

-
dzso22
senior tag
üdvözlet.
nekem akad egy ilyen Pentium pro procim itthon
csak sajna az alaplapját már nem találom.
De 100% működőképes mindkettő az tuti.
Egyébként a proci nem csak nagy, hanem jó nehéz is
-
bacsis
Közösségépítő
-
bacsis
Közösségépítő
-
D1Rect
félisten
Tetszett a cikk, főleg az utolsó pár sor

-
bbandi
tag
Nem írtad oda, hogy a P2 proci slot vagy socket volt. Ugyanis nem mindegy, a slotos P2-kben a cache felezett órajelen járt.
-
dabadab
titán
A processzor, amit szemelyesen Bill Gates olt meg
(A PPro azert volt buko, mert a 16 bites modban eleg lassu volt - a W95 meg a lelke melyen egy csicsazott DOS volt.)Azt azert megjegyeznem, hogy a RISC meg a szuperskalar nem szinonimak, a RISC az utasitaskeszletre vonatkozik (es ez pont nem is teljesen igaz a PProra), a szuperskalar meg arra, hogy tobb pipeline is van (a HT meg tenyleg tok mas dolog (az kb a szuperskalarskag inverze), inkabb a tobbmagos CPU-khoz lehetne hasonlitani, ha mar valamihez (mert itt tenyleg meg van tobbszorozve a HW egy resze), de az se stimmel igazan).
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
Mr.Csizmás
titán

Nagyon jó technikatörténeti leírás! Régi szép idők...Screamer 1-2-vel

-
luw2win
őstag
Everest-es tesztekbe több mint a dupla teljesítményt ad a 2 proci.
Szép teszt
-
PIG[ii]
csendes tag
Hát basszus ez nem semmi GRATULA

-
hackeeeee
Jómunkásember
-
bacsis
Közösségépítő
Na ezt is elkészítettem, várom a véleményeket

Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Mobil flották
- Samsung kuponkunyeráló
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Padavan firmware
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Információáradat a Pixel 11-es szériáról
- Opel topik
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Battlefield 6
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Pro 128 GB 100% akku Deep Purple 12 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Dobozos! Playstation 4 Slim 1 TB kontroller 6 hó garancia, számlával!
- ThinkPad E14 Gen6 14" FHD+ IPS Ultra 5 125U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Samsung Odyssey G5 C27G55TQBU Ívelt 27 QHD Gamer Monitor 6 hó garancia Házhozszállítás
- Samsung s32dm500eu
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
- 27% - iiyama G-MASTER G2470HSU-B6 IPS Monitor! 1920x1080 / 180Hz / 1ms / FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M i5 12400F 16GB DDR4 1TB SSD RTX 3050 6GB Endorfy Signum 300 TG MSI 650W
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3515 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
az ugye tudod hogy nagyon nagy kincset ér
esetleg egy 512k-s példány?