Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
Aktív témák
-
Pypec
tag
Hoppá !!
Nem olvastam el mindent....
Elmegyek stagnálok egy kicsit,aztán a téli álom után meglátjuk mi forrott ki belőle.
Üdv -
Pypec
tag
Sziasztok !
Ez már egy elegáns és újszerű megközelítése a CPU hűtésnek,de mondjátok csak hol,mikor és mennyiérrt lehet beszerezni? -
[amne]
senior tag
Azért az szvsz elgondolkodtató hogy a felfüggesztés körül a kerületi sebesség már olyan jelentéktelen és a lapátok mérete olyan kicsi hogy nagy ''légnyomást és légáramlást'' már nem tudnak elérni....:(((
-
Divi Filius
csendes tag
És ez ilyet hol lehet beszerezni?
-
atus
senior tag
Oké. Én itt feladom, mert ehhez egyáltalán nem értek, utoljára technika órán nyolcadikban foglalkoztunk elmélettel, akkor is kenyértartót raktunk össze vagy mit. :DDD Ha tényleg úgy igaz ahogy mondjátok, akkor nem sok értelme van. Nekem nagyon tetszik ez az új lehetőség, és szerintem némi fejlesztéssel felveheti a harcot a régi, jól bevált változattal. Meglátjuk mi lesz.
-
Nestroy
csendes tag
A szambol vetted ki a szot, tobb erveddel is. Aztan van meg valami: Az egyik korabbi hozzaszoloval ellentetben ugy velem, a forgoresz centrirozasa eppen hogy nehezebbe valik, mert a tekercsek a tengelytol messzebbre kerultek. Maskepp fogalmazva, azonos kiegyensulyozatlansag eseten nagyobb terheles eri a tengelyt es a csapagyakat.
-
Den
veterán
Na jobban megnéztem azt az oldalt. Hihetetlen mekkora maszlag amit ott leírnak.
Először jön a tekertcseléssel, hogy milyen bonyolult gépet igényel. Ez a gép létezik, tökmindegy milyen összetett, ilyen tekercselő gépeket évtizedek óta használnak, gyakorlatilag a villanymotorok forgórészeit ilyennel tekercselik, milliárd számra. Abszolút kiforrott, letisztult technológia, fillérekért lehet vele gyártani az ilyen forgó részeket (ami jelen esetben álló rész).
Aztán jön a hiszterézissel meg a nyomatékkal. Hát ez spec igaz, de mit számít hogy a hagyományos megoldásnak kissebb a nyomatéka, mikor ez is elég.
A legnagyobb marhaság az összeszerelési példa. Hagyományos esetben egy prés rányomja az álló részt a tengelyre. Írja hogy esetleg megbillen és selejt lesz. De_nem_billen meg. Az a gép úgy van kialakítva hogy megfelelő pozícióban rakja rá a vasmagot a tengelyre. Ha ferdén rakja akkor ott valami üzemzavar van, akkor le kell állítani és megjavítani. Az új megoldásnál is lehet hiba, viszont amíg a hagyományosnál a gép egy lépésben egy vasmagot szerel be, itt 4 lépésben négyet, négyszeresére növelve a hibalehetőséget.
a következő példa a nyákkal, kb vicc kategória.
az utolsó az áramlás/zaj problematika igaz, és jó megoldás a gyűrű, de csak elhatározás kérdése hogy a hagyományos ventiket is ilyennel gyártsák.
Egy több évtizedes kiforrott, filléres technológiát váltanak egy új, kiforratlanra nem létező előnyökért.
Ennek ellenére biztos vagyok hogy el fog terjedni, mert az újdonsága miatt a gyártók többet tudnak kérni érte. -
dshk
aktív tag
van egy összehasonlító teszt, a google-val meg lehet találni. Azonos (nem erre specializált) bordával hasonlították két konvencionálisabb ventivel, mindegyiknek megvan a hővezetése (W/°C). Egyébként ennek is van két halkabb változata. Az eredmény kb. az hogy a konstrukció valamivel hatékonyabb (hővezetés/zaj) mint a többi. Nem látszik különösebben bonyolultabbnak se. Gyakorlatilag a mostani konstrukció csak kifordítva. Tehát ha elterjed akkor nem is lesz drágább.
-
atus
senior tag
Szerintem nézd meg jobban az YSTech siteját, az
[L]http://www.ystech.com.tw/Tmd/tmd-1.htm[/L] oldalon pont azt magyarázzák el jó pár ábrával illusztrálva, hogy miért hatékonyabb maga a technológia, és miért sokkal költséghatékonyabb a gyártás. Egyszerűbb, olcsóbb és kevesebb hibalehetőséggel jár, ha a motort a kereten helyezik el. Reméljük, h igazat mondanak! :) -
Den
veterán
Hm, kissé parasztvakításnak tűnik a dolog. A venti közepén olyan kicsi a lapátok kerületi sebesége, hogy túl sok levegőt ott nem szállít. Ráadásul gyártástechnológiailag is bonyolúltabb a hagyományosnál. A hub-ban (agyban) elhelyezett moto és csapágy a legésszerűbb, mert egy holt teret használ föl, és ha megnéztek egy átlátszó ventit azon látszik hogy végtelenűl egyszerű az egész. Annál ez mindenképp bonyolútabb megoldás, és ugye a bonyolúltabb felépítés - több hibalahetőség...
-
Genialis
aktív tag
Mondjuk kicsit furcsa, hogy középen csak az a lyuk van. Nem lehet, hogy rontja a hűtőteljesítményt, hogy nincs ott is borda?
-
Genialis
aktív tag
Új Játék!
Kira.
Szóval hol lehet megvenni? -
Witlok
tag
Bocs, Morzsa-t akartam írni :P
-
Witlok
tag
Morzs, Atus: kössz a plussz infót - pont ezeket hiányoltam a cikkből.
Megnéztem a linkeket - tényleg jó a cucc (bár a zajszint lehetne egy kicsit kissebb - 4500 RPM / 33 dBA - de ezen egy trimmerrel majd segítek, he szerzek egyet).
Tud valaki Magyarországi forgalmazóról és ventiárakról? A Németeknél és az Olaszoknál persze van disztribútor... -
Don Vittorio
őstag
Szupi. :)
-
atus
senior tag
Látom gyorsabb voltál... :)
A másik fontos dolog, amit kihagytam, hogy ezeket a ventiket sokkal olcsóbban elő lehet állítani, mert sokkal egyszerűbb a motor elhelyezése, és nem kell olyan nagy figyelmet fordítani a hub centírozására és precíz elhelyezésére.
Sőt sokkal kevesebb selejtet is állítanak elő... Tehát előbb-utóbb igen olcsók lesznek, és átvehetik a mostani ventik vezető szerepét... -
atus
senior tag
Nem fordítás volt a hír, én írtam. Bocsi, úgy látszik magamból indultam ki, mert én személy szerint elég sokat hallottam róla, és már nagyon vártam, hogy megjelenjen egy kimondottan erre optimalizált borda. A Hubos szerkezet az, amikor a venti közepén vannak a tekercsek, és a mágnescsík. Ez hajtja a ventit, és nagy mérete miatt blokkolja a légáramot a középső részen, ahol általában a proci helyezkedik el, tehát pont a legmelegebb részt nem hűti, ahol a legnagyobb szükség lenne rá. Az YS Tech kifejlesztette a Tip-Magnetic Driving technológiát, ezzel 75%al csökkentve a venti közepén lévő holtteret. A TMD ventikben a tekercsek a burkolat négy sarkában helyezkednek el, a mágnes pedig a lapátokba van integrálva, tehát közepén csak a lapát felfüggesztése található. Ezzel hatékonyabb légáramlást, nagyobb légszállítást, nagyobb légnyomást értek el alacsonyabb fogyasztás és zajszint mellett, ráadásul a levegő jobb eloszlásban is éri a bordát, a proci feletti részekre jóval több levegő jut.
Ha bővebben érdekel, nézzétek meg itt:
[L]http://www.ystech.com.tw/Tmd/tmd-0.htm[/L] -
morzsa
aktív tag
válasz
Don Vittorio #4 üzenetére
Ha jól tudom, akkor ezeket a ventiket nem hagyományos motor hajtja középen, hanem valami elektro-mágneses trükkel forgatják őket. A képen is látszik, hogy a lapátok egy keretbe illeszkednek - mint egy kerék küllői - ezt forgatják meg úgy mint egy elektromotor tengelyét. Ennek pontos mikéntjét majd leírják azok, akik nem csak elégséges teljesítményt nyújtottak elektrotechnikából. Ez egyébként azért jobb megoldás a korábbinál, mert jóval nagyobb légmozgást lehet elérni a hűtő közepén - a procimag fölött, ezzel jelentősen megnövelve a hűtő teljesítményt. Különösen, hogy az új ventillátorok forgástengelye már nem kell, hogy a mértani középpontba essen.
[L]http://www.dansdata.com/images/coolercomp/tmdnolid500.jpg[/L] -
Don Vittorio
őstag
Gondolom a hír fordítás volt, tehát korántsem biztos, hogy tényleg annyira sokat kellene tudnunk erről a technológiáról... :)
-
Witlok
tag
''Már sokat hallhattunk a TMD, azaz a Tip-Magnetic Drive rendszerű ventillátorokról, hiszen ezek képezik a processzorhűtés jövőjét. Egy ideje forgalmaznak ilyen felépítésű ventivel szerelt bordát, de ezek még mind a régi, ''hub''-os technológiára voltak optimalizálva.''
Őszintén bevallom, hogy én még semmit nem hallottam a TMD rendszerű ventillátoroktól és a ''hub''-os technológiáról (kellett volna?).
Lehetne egy kicsit bővebben írni erről a technológiáról? Érdekelne a működési elve... -
Don Vittorio
őstag
Nekem tetszik. Mostanában kezdek besokallni a nagy hangzavartól, amit a két gép csinál mellettem...
Btw szerintem a CD-k, DVD-k hangja legalább annyira dühítő szintű, nem?
Aktív témák
ph A Vantec AeroFlow az első, kimondottan TMD ventillátorra tervezett hűtő.
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E746 - i5-6GEN I 4GB I 500GB I 14" HD I DP I W10 I Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest