Hirdetés

2023. május 29., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"Úgy gondolom, manapság játékra simán jobb választás egy nyolc-tízmagos CPU, akár valamivel alacsonyabb órajelellel, mint egy hatmagos."

Ezt könnyen tudod ellenőrizni.
Feldobsz egy második monitort a gépre, ami csak a task manager fut, mutatva a magok terheltségét.

Még mindig igaz. Ha egy program, egyetlen szála ütközik CPU limitbe, akkor ez a programszál fogja meg a játékot. Egy program szál csak egyetlen magon képes futni, nem képes több magot használni.
Könnyen lehetséges, hogy a sok mag ellenére CPU limit okozza a problémát.

A modern processzorok képes jelezni az op.rendszernek, hogy melyik magjuk húzható fel a legmagasabb órajelre és a modern Windows képes a programszálat arra a magra áthelyezni. Ezzel csökkentve a CPU limit esélyét.
Ezért érdemes lenne egy modern gépen megismételni a tesztet. CPU magok terhelésének figyelésével érdekes dolgok derülhetnek ki. Ez persze erre a tesztre is igaz, Egyértelműen meghatározható lenne CPU vagy GPU az aktuális limit.

ruszkik, haza!

(#2) denesdr


denesdr
őstag

Csatlakoznék az előttem szólóhoz, miszerint kár, hogy egy több mint 10 éves CPU-val készült a teszt, mert ez így annyit mutat, hogy a tesztelt játékok hogyan skálázódnak egy Xeon E5-2660 CPU magszámai arányában, szóval a címnek is inkább ilyesmi passzolt volna, mert jelenlegi cím eléggé clickbait szagú. :))

(#3) Fred23


Fred23
nagyúr

"Én úgy gondolom, hogy a négymagos CPU-k szép lassan arra a sorsra jutnak, mint bő 10 éve a csúcs Core 2 Duo CPU-k."

Szerintem is, de az a "szép lassan" nagyon egyéni, attól függ, ki mivel szeretne játszani. Amúgy nagyon tetszettek a tesztek, egyedül azt sajnálom, hogy kimaradt a 4 mag HT-vel opció. Valahol ott lehet, ahol a HT nélküli 6 mag.

(#4) looser


looser
addikt

Most egy kicsit megnyugodtam, hogy az X99 + 2640 V4 elég lesz még egy darabig, csak a PSU-t (450W) és a VGA-t (RX580) kell cserélnem :-))
Köszönet a tesztért! :R

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#5) AxBattler válasza Fred23 (#3) üzenetére


AxBattler
félisten

... kimaradt a 4 mag HT-vel opció.
Igen, erre én is kíváncsi lettem volna.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Dragon's Crown Pro - Battle Hardened Edition

(#6) PuMbA válasza denesdr (#2) üzenetére


PuMbA
titán

Igen, ez a teszt így nem releváns. Ha napjainkról van szó a címben, akkor egy mai hardverrel kellett volna tesztelni, mert ez így értelmezhetetlen. Egy új 6 magos CPU DDR5-tel simán gyorsabb a játékokban, mint egy 2-3 évvel ezelőtti 8 vagy 10 magos. Ezt láthatjuk az interneten fellelhető tesztekben.

[ Szerkesztve ]

(#7) ceia


ceia
őstag

Az azért világos, hogy a négy mag ma már nem elég, minimum hat mag kell, de a legjobb, ha megengedhetjük magunknak a 8-10 magot. A több még felesleges. A HT szerintem kuka játék szempontjából. Mindenképpen jobb, ha elegendő mag van. Ha egy játék jobban megy pl. 6 mag + HT-vel, mint simán 6 maggal, akkor is valószínűleg jobban megy 8-10 valós maggal. Jó teszt lett, de nekem a GTA5 hiányzott ;)

[ Szerkesztve ]

        it's more fun to compute

(#8) Dönc


Dönc
tag

Jó lett a teszt! :R A GTA V tényleg beleférhetett volna, simán csinálnék én is egy hasonló tesztet (4-6-8 mag) i7 9700 fix 4,5GHz + 3060Ti-al. Szívem szerint a 9700 mellé se tennék már a 3060Ti-nál erősebb VGA-t.
Viszont ott a SoTR, azzal lehet megpróbálkozom, mert miért ne. :)

Mondjuk én dobtam volna be néhány szintetikus tesztet (legalább egy CB-et) is a különböző magszámokhoz és a HT-hez csak referencia gyanánt.

Köszi még egyszer!

WoT: Paraphil; PUBG, Fortnite, Valorant: MW87H

(#9) Pikari


Pikari
senior tag

Érdekes cikk, jó, hogy letesztelted ezt.

Én inkább B class gamekkel játszok.

Pár hónapja leteszteltem néhányat. Az lett az eredmény, hogy csak 2 magig gyorsultak, tovább nem. 10-ből 1 game volt, ami képes volt kihasználni 2-nél több magot. A cache memóriának se volt szinte semmi hatása. Én LGA775-ön teszteltem.

Úgyhogy aki inkább ilyenekkel játszik, annak inkább azt javaslom, hogy kevesebb mag, gagyibb cache, de nagyobb órajel.

2013 nyara -> ettől az időponttól kezdve kizárólag privát üzenetben tudsz elérni, a fórumot nem olvasom/írom, mert ÉLETEM van.

(#10) MasterDeeJay

Megemlítenék pár dolgot:

Magszám teszteknél érdekes egy szorzóra rakni az összes magot (turbo hack-el inkább), ekkor még nagyobb eltérések lesznek a több mag javára. A 2660v3 gyári turbója a következő:
2.6 GHz 3/3/3/3/3/3/4/5/7/7
Magyarán 4 maggal 3Ghz-en száguld, 6+-al pedig 2.9Ghz-en. Nem jelentős a dolog de aztán jön a HT amivel csak a baj van. TDP-be beleszámít ez miatt negatívan is skálázódhat ha koppra ki van terhelve.
Aztán a másik baj a HT-val hogy ezeknél a prociknál (1gen-9?gen-ig) a spectre és meltdown patch miatt lassulás lesz, pont ahogy a mérésben is látszik. Megoldásnak régebbi bios/mikrokód és törölni a windowsból a c:\Windows\System32\mcupdate_GenuineIntel.dll file-t. Ekkor nem lassít semmi.

Nekem pedig itt az idő, hogy beszerezzek egy 14-16 magos CPU csodát, hogy megnézzem, milyen az élet tíz mag felett.
Akkor inkább már 18 magot szerintem :DDD

Legközelebbi teszthez kölcsön adnék neked egy jobb processzort ahhoz konfighoz. Azaz egy 2696v3-ast, annál allulfesz nélkül be lehetne lőni mondjuk fix 3.8Ghz-re a magokat egészen 8-10 magig és akkor HT biztosan nem kell, nem befolyásolja az eredményt. (a 18 magra 3,8ghz-et nem futja meg tdp limit miatt és alulfesz kell neki de teszthez 4-10 vagy esetleg 12 magig HT nélkül 3.8ghz jó lehet) Ez is ma már budget proci (27e áfával ebayről [link]) és inkább maxoljuk ki a régi vasat mert szerintem megérdemli. Az tény hogy a 2660v3 jobb teljesítmény/ár arányú (5eft ebayen). A nagyobb több magosoknál az egy magra jutó cache is nagyobb, ez miatt egy szálon is valamivel erősebbek. Ha esetleg nem 2696v3-as szeretnél (az a totál csúcs) akkor mindenképpen olyat keress aminek a legnagyobb a TDP-je és a max szorzója is. Ha kell segítek benne, én már eléggé kijáram ezt a platformot a kínai lapokkal. Ajánlott még 2667v3 (10-15eft körül), 2687wv3 válltozó volt 20eft alatt is, 2699v3 ha van olcsón 20eft körül akkor megérheti de inkább 2696v3.

Most pont az egyik tesztgépem is ilyen budget x99 build azaz:
HP Z440 alapgép, gyári 700-as 90% tápjával plusz 1620v3 procival (30eft)
2696v3 (27eft)
4x16gb 2133 ecc reg (innen apróról 22eft, bár elég lett volna 4x8gb is)
Turbo hack még nincs rajta, de lehet nem is rakok rá mert gyenge szerintem a VRM hozzá és azért nem akarom kinyírni a lapját, viszont egy rendes nagy VRM-es tuninglappal simán használnám full órajelen minden magra is akár)
Videókártya meg éppen az van benne amit tesztelek. Jó hát nem éri meg játékra mondjuk egy 3-5 gen ryzenhez képest de tud olyat amit a ryzenek nem, rakás pcie sáv, olcsó sok ram, jó többmagos teljesítmény stb.
A másik gépemben is 18 magos proci van az i9-7980XE az igen drága (100eft) de az inkább feeling mint ésszerű választás, azt 4.5ghz-en hajtom 4000-es ramokkal, mondhatom hogy közel kifulloztam azt a konfigot is.

Érdemes lenne amúgy összevetni egy aránylag elterjedt 4770-4790 akár K procival mert elég sokaknak van még olyanjuk azaz 4 mag + HT nagy órajelen (4ghz+). Bár szerintem esélyes hogy az újabb játékok nagy részénél már a 8-10 mag alacsonyabb órajelen (3-3,6ghz) többet hoz. Valami érthetetlen módon 20-30eft körül vannak a 4770K procik...(reálisan szerintem 10eft-nál többet nem érnének ha egyszer tonnaszám jönnek be 2011v3-asok olcsón, persze oké gondolom régebbi játékban 2-4 magig erősebb lehet húzva)

[ Szerkesztve ]

(#11) domos


domos
senior tag

Ez a proci szerintem nagyon-nagyon kevés egy RTX 3090 mellé, így pedig nem sok “értelme” van a tesztnek.

E5-2679v4 nem érdekel? ;]

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#12) macilaci78 válasza domos (#11) üzenetére


macilaci78
veterán

Pont ezért van értelme. Ha egy GPU-limitbe szaladt volna bele, az torz eredényt ad a CPU szerint.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#13) domos válasza macilaci78 (#12) üzenetére


domos
senior tag

Pont úgy lett volna jó, ha a CPU elég erős elérni a GPU limitet, és onnan jönni lefelé, hogy meddig játszható egy játék. Szerintem. :R

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#14) UnA válasza domos (#13) üzenetére


UnA
Korrektor

De amíg a játékok többségénél a multithread szinte egyáltalán nincs kihasználva, addig ez a "magos" kérdés inkább csak az oprendszer optimalizálás kérdését járja körbe... ;)

(#15) bacsis válasza domos (#11) üzenetére


bacsis
Közösségépítő
LOGOUT blog

Pont ez a lényeg :))
PuMbA! Nem értek veled egyet... Mármint odáig igen, hogy egy mai modern 6 magos proci simán jobb eredméynt produkált volna... De akkor hogy érek el biztos CPU limitet :)
Itt ez volt a lényeg... Hogy 100%-osan proci limit legyen... Mivel egy "elavult" prociról van szó, izzadt is rendesen..
A játékok szépen skálázódtak. EZ VOLT A LÉNYEG! ezt akartam lemérni és nektek megmutatni ;)

[ Szerkesztve ]

(#16) PuMbA válasza bacsis (#15) üzenetére


PuMbA
titán

Értem, hogy mit írsz, de a cikked végén ez az állítás:

"Úgy gondolom, manapság játékra simán jobb választás egy nyolc-tízmagos CPU, akár valamivel alacsonyabb órajelellel, mint egy hatmagos."

akkor sem gondolom, hogy igaz, hiszen manapság játékra egy 6 magos CPU is kiváló választás. Például egy Ryzen 5 7600 vagy egy Core i5 13400-zal semmiféle hátrányban nem leszel egy 8 vagy 10 magos CPU-val szemben. Mindkettővel nagyon hasonló eredményt fogsz kapni.

[ Szerkesztve ]

(#17) bacsis válasza PuMbA (#16) üzenetére


bacsis
Közösségépítő
LOGOUT blog

Egyrészt Nem mindenki vesz vadi új Ryzen 7000-es meg 13. gen Core i CPU családot.
Másrészt aki meg igen, az nem csak a mára gondol, hanem hosszabb távra tervez.
Első esetben is jól jön mostmár játékok alatt a 8-10 mag, és a második esetben is :)
de ez a cikk nem is erről szól... hanem hogy napjaink játékai mennyire használják ki a 6-8-10 CPU magot.
Megmutattam a tesztemmel. Szívesen :R

(#18) PuMbA válasza bacsis (#17) üzenetére


PuMbA
titán

"napjaink játékai mennyire használják ki a 6-8-10 CPU magot."

Ez is attól függ, hogy melyik játék. Ezt így általánosságban nem jelenteném ki sajnos, a manapság divatos borzalmasan optimalizált játékok miatt. A pár napja megjelent Redfall például 4-6 magig skálázódik csak: [link] :) De a Star Wars Jedi: Survivor is hasonlóan pihenteti a CPU-t, ahogy ez a videó tökéletesen mutatja.

[ Szerkesztve ]

(#19) MasterDeeJay válasza bacsis (#17) üzenetére

Hát a 7600-as ryzen proci árából (100eft) egy elég fullos 2011v3 workstation kijön vga nélkül. (Brand gép, 18 mag, 64gb ram, ssd) Bár való igaz messze erősebb egy mai ryzen játékra de ezeknek a régi vasaknak lelkük van :DDD.

[ Szerkesztve ]

(#20) bacsis válasza PuMbA (#18) üzenetére


bacsis
Közösségépítő
LOGOUT blog

Igen, persze hogy vannak ilyenek...
De a tesztemben is belefutottam hasonlóba. Lásd a Far Cry...
de... DE!!! Gondolj bele... 10 éve esély sem volt 4+ mag fölé skálázódni.. s igen, vannak amik máig 4, vagy csak 6 magot tudnak kihasználni.. de azért már megjelentek olyan játékok is amik megeszik a 8-10+ magot is. ennek a cikknek ez volt a lényege, erre kerestem a választ.. van ilyen? van. kész, vége, most pedig örül... :)

(#21) PuMbA válasza bacsis (#20) üzenetére


PuMbA
titán

Amit leírtál az mind igaz :R Nekem csak a cikk konklúziója lenne más. Én ma, játékokra a legerősebb 6 vagy 8 magos CPU-t venném, mert ez adja átlagosan levetítve a legjobb teljesítményt a játékok legszélesebb skáláján, azaz régi és legújabb játékok esetén is. Egy 10 vagy 12 magos proci az új játékoknál alig ad pluszt, ha egyáltalán ad, de ahhoz a játéknak kiválóan kell megírva lennie, a régieknél meg meg vagy lőve velük.

[ Szerkesztve ]

(#22) envagyok


envagyok
veterán

Engem még az AMD ht megoldása érdekelne, hogy jobb-e mint az intel hyperthreading.
Úgy látom, amióta kijöttek a proci sebezhetőség javítások, az intel hyperthreading inkább árt, mint használ, azaz egy i7 nem ér többet mint egy i5.
Legalábbis 10. Generációig, utána lévőket annyira nem ismerem.

Keresek 3dfx és régi ATI, Nvidia videókártyákat, Gravis, Creative hangkártyákat!

(#23) bacsis válasza PuMbA (#21) üzenetére


bacsis
Közösségépítő
LOGOUT blog

Csak meg találtuk a közös hangot :) Teljes mértékben egyet értek veled :)

(#24) blade zte


blade zte
őstag

Nekem egy vega 64 esetén is a proci fogta vissza a teljesítményt. A rebart is érdemes engedélyezni rajta amúgy.

Tényleg MINDEN a magonkénti erő, a spectre védelem kikapcsolás és a turbo hack hozott csakis változást, ilyen 80%-ot.

[ Szerkesztve ]

Oppo find 7 astro black

(#25) blade zte válasza blade zte (#24) üzenetére


blade zte
őstag

2640 v3

Oppo find 7 astro black

(#26) Dilikutya válasza MasterDeeJay (#19) üzenetére


Dilikutya
félisten

Játszani magával a hardverrel, kísérletezni jó, vagy csak örülni hogy kicsi pénzért van egy konfigod, ami új korában egy kisebb vagyon volt, de elsőszámú gépnek én nem tartanék ilyen régi vasakat. Semmivel sincs több lelke, mint egy modern gépnek. Egy 286, annak van lelke. :)

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#27) MasterDeeJay válasza Dilikutya (#26) üzenetére

Egy alsóközép videókártyát kihajt fullhd-n játszhatóan. Szóval játszani is elég lehet. Én az eggyel későbbi foglalatos már skylake I9-7980XE-vel tökéletesen elvagyok főgépként persze nem csak játékra. (mondjuk az már win11 kompatibilis is)
Lelke pedig az hogy megnyitod a feladatkezelőt és látod hogy van 36 mező benne :DDD vagy mondjuk tengernyi ram van benne úgy hogy még egy rakás slot szabad. Vagy felnyitod a gépházat és rakhatsz bele akár mit még mert elfér. (raid vezérlőt, olcsó sas vincsiket, még egy videókártyát pl AI-ra teslát stb) Ha bővíteni kell akkor tényleg olcsón megvan. Itt persze a rendes workstationokról beszélek nem a kommersz régi de fullos gémer lapokról.
Na azt egy ryzen nem adja meg. Epyc mondjuk igen de az meg használtan is drága.
Szóval lehet én vagyok furcsán bekötve de ha lehet választani egy 6-7 éves fullos workstation és egy mai modern alsóközép kategóriás kommersz gép között akkor is az előzőt választanám.

[ Szerkesztve ]

(#28) ricsi99 válasza MasterDeeJay (#27) üzenetére


ricsi99
addikt

Ja ja... nekem is van egy ws gépecske... :R :R :R

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#29) KISDUCK válasza Hieronymus (#1) üzenetére


KISDUCK
addikt

Öhm, nem kell ide még egy monitor task managerrel, hwinfo-t elég futtani a háttérben had csináljon riportot és utána pedig lehet elemezni hogy mi történt.

(#30) Hieronymus válasza KISDUCK (#29) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Hova tűnt a Core 2?
Igen, ez így jó megoldás a magy vagy processzor limit eldöntésére.

ruszkik, haza!

(#31) GodSied


GodSied
csendes tag

Szerintem 6/12 manapság ideális .
Inkább ram amit upgradelni kell 16gb-ról 32-re :D
(hogwart,last of us, stb) már 20+ felett eszik

(#32) KISDUCK válasza Hieronymus (#30) üzenetére


KISDUCK
addikt

Nincs kiválasztva. :) Maszatoltam össze-vissza és nézegettem hogy miket tudok állítgatni, mert régen használtam már ezt az "olvasót" és eltűnt a képről.

(#33) Pikari válasza envagyok (#22) üzenetére


Pikari
senior tag

Azt amúgy ki lehet kapcsolni a kernelben. Linux esetén a grub cfgben a paramok mögé teszed a "mitigations=off" kapcsolót. Windowsban... nem tudom, gondolom valami registry varázslat.

2013 nyara -> ettől az időponttól kezdve kizárólag privát üzenetben tudsz elérni, a fórumot nem olvasom/írom, mert ÉLETEM van.

(#34) Ipse89


Ipse89
tag

Forzát mikor próbálhatom ki? :))

Lenovo E430C; Xiaomi 13 ; Bianchi campione del mondo 1974

(#35) MasterDeeJay

Még az jutott eszembe hogy esetleg REBAR bekapcsolása (ennél a lapnál bios moddal lehetséges [link]) esetleg javítana valamit a procilimites helyzeten.

(#36) Z_A_P


Z_A_P
addikt

Jo teszt, koszi! :R

OK

(#37) MasterDeeJay

Procilimit témában, 4K-nál 6800XT kártyánál már nincs jelentős proci limit ha egy jobb procit rakunk a lapba. 5600X-el összehasonlítva ami azért ma sem annyira rossz.

2698v3 proci, 10-15eft-os kategória. (ebay) Igaz csak 16 magos nem 18 és órajelben is kevesebb mint a 2696v3 de jó ár értéke van.

[ Szerkesztve ]

(#38) joysefke válasza MasterDeeJay (#37) üzenetére


joysefke
veterán

Ebben benne van az is, hogy az RX 6000-es széria drivere megengedőbb a gyengébb procikkal szemben mint az RTX 3000 (amivel az írásban tesztelve volt).

Ha lecserélnéd a RX-6800XT-t RTX 3080 vagy 3080Ti-re akkor a grafikonodon szerintem nyílna az olló.

[ Szerkesztve ]

(#39) Dr. Romano válasza GodSied (#31) üzenetére


Dr. Romano
veterán

A ram fogyasztás akkor nő meg igazán amikor a vga kezd kifogyni a vramból.

Sajna manapság AAA játékoknál nem hardver vásárlással nyersz extra teljesítményt hanem ha megvárod míg kijön jópár patch a játékhoz.
Divat lett béta tesztelőknek nézni a vevőket 70-100$-ért cserébe.

Nevetséges látni amikor egy friss UE 4 motoros játék megjelenéskor egy 12900k és 4090-es vga mellett a 60 fps tartása is küzdelmes sztori.
Ilyen a környezetben mi értelme a gépre költeni?

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#40) mepet


mepet
addikt

Koszi a tesztet bacsis! Az eredmeny erdekes volt, meg ha kb erre is szamitottam.

Az ashes of the singularityvel a mai napig szoktam neha tolni, egyszeru, de nagyszeru RTS.

(#41) Imi91


Imi91
aktív tag

Jó írás, a skálázódás teljesen jól kivehető a tesztekből. A 4 mag + HT még egy jó felállás lehetett volna szerintem :)

Eladó!!!: ----> <----és----> <----NÉZZ BE!! :)

(#42) petymeg


petymeg
addikt

Kíváncsi vagyok meddig lesz elég a PC-mben az i5-12600K.

A zsoltár metálba váltott!

(#43) kurta9999


kurta9999
tag

Szuper és hiánypótlo cikk, köszönjük!

(#44) pengwin válasza MasterDeeJay (#10) üzenetére


pengwin
addikt

reálisan szerintem 10eft-nál többet nem érnének ha egyszer tonnaszám jönnek be 2011v3-asok olcsón

Szerintem használt CPU-knál nagyon elkülönülnek a különböző platformok. És mivel régi platformokról beszélünk, így valószinüleg a vásárlóbázis többsége nem akarja cserélni a platformját, csak a meglévőt akarja kimaxolni.

LGA1150-ből pedig sok alaplap van sok felhasználóval, és hozzájuk képest alacsony az elérhető i7-ek száma.

HEDT-en sokkal kisebb a vásárlóbázis, és több az elérhető CPU a céges selejtezések miatt.

(#20) bacsis

"Érdekesek" az eredményeid... modern platformok tesztjeiben már legalább a 3000-es Ryzen generáció óta 0 skálázódás van 6 mag felett, a 12-16 magos CPU-k meg sokszor konkrétan hátrányban vannak egy 6-8 magossal szemben. Gyanítom ennél a régi CPU-nál már az is segített a nagyon gyenge egy szálas teljesítményen, hogy a rendszer- és háttérfolyamatok más magokra kerültek, mint a futó játék.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#45) domos válasza petymeg (#42) üzenetére


domos
senior tag

Az mindig attól függ hogy mire :))

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#46) MasterDeeJay válasza joysefke (#38) üzenetére

Ezt valóban én is tapasztaltam. Olyannyira hogy nálam a Tesla P4 sima haswellel szinte használhatatlan annyira szar a drivere (GTX1070 szint kb) a nagy i9-esen meg hasít mint az állat.
Ezzel az a baj hogy revieweket fullos géppel tesztelik. Azaz Nvidia ugye elöbb procilimites lesz mint az AMD kártyái. Ilyen formán a milyen videókártyát vegyek topikba sem biztos hogy ajánlható egyértelműen azonos kategóriájú nvidia és amd kártya ugyan abba a gépbe a proci ismerete nélkül.

(#47) domos válasza MasterDeeJay (#46) üzenetére


domos
senior tag

Van erről valami tényleges összehasonlítás is, vagy ez csak AMD compium? Én úgy gondolom hogy simán gyengék a régi procik.

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#48) joysefke válasza domos (#47) üzenetére


joysefke
veterán

Van. És egyébként régebben HD7970 és közvetlenül utána ez pont fordítva volt, az AMD-nak kellett az izmosabb proci. Úgy tűnik nem felejtették el az akkori leckét.

(#49) domos válasza joysefke (#48) üzenetére


domos
senior tag

Linkelsz valamit?

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#50) MasterDeeJay válasza domos (#47) üzenetére

Nvidia Has a Driver Overhead Problem, GeForce vs Radeon on Low-End CPUs

Nálam a húzott 2696v3-assal sem volt jó a procikihasználtság Tesla P4 esetén ami csak egy GTX1070-es szintű kártya és illene kihajtania legalább szintetikus teszteken ahol nem számít annyira a proci. Konkrétan nekem uningine superposition alatt volt 60% GPU kihasználtság. Átrakva egy nagyobb gépbe 100%-os volt. Haswellről van szó, de nem szabadna hogy akár mit is befolyásoljon superposition alatt tekintve hogy korábban Radeon 9300x2-t (dual Fury X) is teszteltem sokkalta gyengébb AMD AM3-as gépben (A10-6600K) és ott nem volt ilyen probléma azaz közel hozta az elvárt teljesítményt (kb GTX1060-1070 szint) és közel 100%-os volt a kihasználtság.

Nem azzal van a gond hogy gyenge lenne a proci hiszen szintetikus teszteknek tökmindegy kellene lennie. (játékok alatt nyilván procilimit van de ott is nagyobb a gond) Valami olyasmi történik hogy amit az AMD videókártya hardverből csinál azt az Nvidia szoftverből oldja meg ami bizonyos CPU szint alatt ront a teljesítményen és ez mind szintetikus mind játékok alatt előjön.

Nyilván kevésbé életszerű hogy valaki belepakoljon egy nagyobb kártyát régi gépbe de az igen is életszerű hogy valaki full extrás haswell workstationbe pakol egy modernebb de alsóbb kategóriás kártyát.
Azaz nem lennék meglepve hogy ha egy 6600XT-3060Ti teszten az előbbi menne jobban x99-es platformon FullHD esetén.

[ Szerkesztve ]

(#51) joysefke válasza domos (#49) üzenetére


joysefke
veterán

https://tinyurl.com/2j5ufxkp

(#52) domos


domos
senior tag

Köszönöm :R

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#53) MerlinWarage


MerlinWarage
csendes tag

6-8 magos CPU-k vannak a konzolokban így természetes hogy azok vannak többnyire támogatva. Egyébként az engine-től függ. A teszt akkor lenne valid, ha PC exkluzív játékokon tesztelnénk, vagy olyanon amit PC-re fejlesztettek először (TR, Cyberpunk pl olyan. Mondjuk CP-ről tudjuk hogy egy összegányolt valami).

(#54) Pikari válasza MerlinWarage (#53) üzenetére


Pikari
senior tag

Nem mintha olyan egyszerűen lehetne olyan kódot írni, ami 2-3 magnál többet hatékonyan ki tudna használni.

2013 nyara -> ettől az időponttól kezdve kizárólag privát üzenetben tudsz elérni, a fórumot nem olvasom/írom, mert ÉLETEM van.

(#55) Dr. Romano válasza Pikari (#54) üzenetére


Dr. Romano
veterán

A játékok döntő hányada Unreal 4 motort használ. Szóval az alap megvan a többszálú futtatásra, csak valahogy senki sem szereti optimalizálni az azzal készült gémeket.
Sajna a saját motoros fejlesztések korának már jóideje vége.

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#56) Pikari válasza Dr. Romano (#55) üzenetére


Pikari
senior tag

Egy játék fejlesztése nem abból áll, hogy az unreal nevű felmagasztalt model viewerben wasd-vel repkedsz. Azt meg erősen vitatnám, hogy a játékok döntő hányada unreal 4 motort használna, erősen kétlem hogy jelenleg piacon lévő kb 1.5-2 millió darab játékból[link] [link]több használna unreal enginet, mint ami egy rövidebb wikipedia bejegyzésbe pár db page down megnyomással elfér.

2013 nyara -> ettől az időponttól kezdve kizárólag privát üzenetben tudsz elérni, a fórumot nem olvasom/írom, mert ÉLETEM van.

(#57) Dr. Romano válasza Pikari (#56) üzenetére


Dr. Romano
veterán

Mobil """"játékokat"""" az én jelenlétemben ne említs légyszi, én sem szidtam senkidet. Az ilyen groteszk és gusztustalan témákat hanyagoljuk ;]

PC fronton meg javarészt az UE4 tombol manapság.
Nem tudom mennyire repkednek a fejlesztők az editorba, de valszeg igen sokat, mert rendre ugyanazok a teljesítmény problémák fordulnak elő a frissen megjelent címeknél (shader comp. stutter, gyenge CPU kihasználtság, travel/streaming stutter stb.)

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#58) Pikari válasza Dr. Romano (#57) üzenetére


Pikari
senior tag

Végkövetkeztetésként akár arra is kilyukadhatnánk ezzel kapcsolatban, hogy amelyik ,,játékfejlesztő'' nem bír leírni 2 db for ciklust benne egy gldrawarrayssal, ehelyett unreal enginet használ a ,,játéka'' kifejlesztéséhez, az minden bizonnyal sokkal kevésbé lesz képes optimizált, rendesen threadolt produktumot előállítani ahhoz a fejlesztőhöz képest, mint amelyik képes erre az 5 perc alatt kigooglizható bravúrra. Az ilyen játékok sokkal inkább brutális költségvetésű interaktív filmek, ahol a játékmenet, a koncepció teljes hiányát ellensúlyozzák a grafikával és a professzionális marketinggel. Maradjunk annyiban, hogy ha te igazi játékot akarsz játszani, akkor azok nem unreal, unity, cry engine, meg hasonló marhaságokkal fognak készülni. De persze abban igazad van, hogy az androidra készült játékok nagy része is egy low effort szemét. Nagy bajban van a mai korok gamere, ha igazi játékélményt akar, mert vagy ezt az aaa moslékot köpik a szájába, vagy a google dobja fejbe puzzle játékokkal és dominó klónokkal az első oldalon, ahogy megnyitja a listát. De most igen előreszaladtam ebben a témában ezzel. Valahol az online gamemagok felelőssége is, hogy meg sem próbálnak az olvasók felé videójátékokat prezentálni, csak írnak valami szar cikket az éppen aktuális divatgameről, meg párat azokról, ahonnét a marketingesek ki tudják nekik fizetni a lovettát érte.

2013 nyara -> ettől az időponttól kezdve kizárólag privát üzenetben tudsz elérni, a fórumot nem olvasom/írom, mert ÉLETEM van.

(#59) Joshi


Joshi
félisten

"Egészen 2002. novemberéig kell visszamennünk az időben, hogy megtaláljuk az Intel Pentium 4, 3,06 GHz-es CPU megjelenését. Ez volt az első CPU, ami támogatta a Hyper Threadinget. Azaz még bőven az egy CPU maggal rendelkező processzorok korát éltük, de legalább megjelentek az első példányok, amik párhuzamosan, két szálon tudtak számolni."

Nekem már volt egy ABIT VP6-os szerver alaplapom ami két procit tudott fogadni, ráadásul nem csak Pentium III procikkal ment dualban, hanem a Celeronokkal is, de ott össze kellett kötni bizonyos lábakat, mert fizikailag úgy gyártották, hogy ne menjenek dualban. Windows 98-ig nem működött a dual processzoros megoldás, de a Windows NT és Windows 2000-el igen. Viszont ezek az oprendszerek nem igazán támogatták a játékokat. Várnom kellett a Windows XP-ig, csak addigra már évről-évre jöttek a gyorsabbnál gyorsabb procik.

Összefoglalva: meg lehetett oldani már jóval előbb is a több magos számítást. :DDD

(#60) MasterDeeJay válasza Joshi (#59) üzenetére

Quake3 már támogatta mert szerencsére eleve két procis gépen írodott. Ht az csalóka a történetben.
Nekem kimaradttak a korai smp gépek.

(#61) envagyok válasza Joshi (#59) üzenetére


envagyok
veterán

Már pentiumból socket 5 alaplappal is volt 2 procis megoldás 95-ben windows nt-vel
Van is olyan lapom, ABIT VP6 is van a gyűjteményemben.
Állítólag 386/486-ból is van 2 procis.
Bacsis úgy értette, hogy az első processzor, amin belül több mag látszódott, volt a 3.06ghz-es p4

Keresek 3dfx és régi ATI, Nvidia videókártyákat, Gravis, Creative hangkártyákat!

(#62) Joshi válasza envagyok (#61) üzenetére


Joshi
félisten

Igen, de én játékok szempontjából írtam. Windows NT-n gyakorlatilag nem mentek a játékok (azért 1-2 ott is ment), ebből a szempontból a Windows 2000 már sokkal jobb volt. Igazság szerint most még csak arról beszélek, hogy egyáltalán az oprendszer mikortól kezelte a többszálas feldolgozást. Itt még arról szó sincs, hogy maga a játék kihasználta-e. Otthoni operációs rendszerek közül elsőként a Windows XP kezelte a többszálas feldolgozást.

(#63) KISDUCK válasza envagyok (#61) üzenetére


KISDUCK
addikt

Én anno úgy hallottam hogy ott co-processzor volt (FPU) külön, mert nem volt integrálva a CPU-ba.

(#64) Pikari válasza Joshi (#62) üzenetére


Pikari
senior tag

Ez így nem ilyen formában maximum a Windowsokra igaz, mert a Linux 2.0-ás változata 1996-tól kezdve már támogatja az SMP-t. Igaz, alapból ki volt kapcsolva minden disztribúcióban, és újra kellett magadnak fordítani a kernelt, ha SMP-t szerettél volna, alapból valamikor 2000 után kapcsolták be a kernelben.

2013 nyara -> ettől az időponttól kezdve kizárólag privát üzenetben tudsz elérni, a fórumot nem olvasom/írom, mert ÉLETEM van.

(#65) ricsi99 válasza KISDUCK (#63) üzenetére


ricsi99
addikt

Ugy is volt :D 486Dx-től volt a fpu integrálva a prociba

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#66) Joshi válasza Pikari (#64) üzenetére


Joshi
félisten

Persze hogy a Windowsra igaz hiszen játékokról van szó, ráadásul abban az időben a játékok nem mentek linuxon.

(#67) Pikari válasza Joshi (#66) üzenetére


Pikari
senior tag

Ez sem igaz. Quake2 is volt már linuxra például.

2013 nyara -> ettől az időponttól kezdve kizárólag privát üzenetben tudsz elérni, a fórumot nem olvasom/írom, mert ÉLETEM van.

(#68) Joshi válasza Pikari (#67) üzenetére


Joshi
félisten

100-ból 1. Mind1 hagyjuk.

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.