- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- GoodSpeed: Samsung Galaxy A56 5G
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Winner_hun
félisten
-
cizoe
őstag
-
Winner_hun
félisten
-
cizoe
őstag
404 - Not Found
ON: Van globális felmelegedés nem vita, de egy hosszabb időszakaszra szóló grafikont ha megnéz az ember, látszik, hogy nem feltétlen okolhatjuk ezzel magunkat. Na jó az ipari forradalomnál megugrott a növekedés, de a bolygónak alapból van egy ciklikussága átlaghőmérséklet terén. Kicsit furán hangzik, de nem nagyon van beleszólása az embernek ilyen dolgokba.

-
BITBOYS
addikt
Látszik, hogy az USA környezetvédelmi szempontból mennyire le van maradva Európától.
-
Toncsi
aktív tag
-
Padisah
tag
Ma olvastam kedvenc hírhonlapomon, hogy mintát vettek az Antarktisz jegáből, mintegy 2400 méteres mélységből, és a mintában található levegő elemzéséből megállapították, hogy 300,000 év alatt most van a legmagadabb CO2 koncentráció a levegőben, vagyis az emberi tevékenység okozza a magas CO2 szintet, az meg az üvegházhatást, az pedig a globális felmelegedést.
-
cizoe
őstag
Make love and free Willy

-
Dare2Live
félisten
-
Dare2Live
félisten
"Válságban van a Föld az általános felmelegedés miatt, de a probléma igazi méretét megpróbálják eltitkolni a közvélemény elől - jelentette ki az egyik legismertebb amerikai klímaszakértő.
hirdetés"A levegő szén-dioxid-tartalma már elérte a veszélyes szintet" - mondta James Hansen, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Goddard Űrkutatási Intézetének igazgatója az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva hétfőn.
.....Hansen az AFP-nek beszélve rávilágított, hogy ma az energia 90 százalékát fosszilis fűtőanyagból, azaz szénből, olajból, földgázból nyerik, ez pedig akkora üzlet, hogy egyetlen kormányzat sem tudja magát függetleníteni az ágazat érdekeitől.
"A fosszilis energiahordozók kitermelésében és felhasználásában érdekelt gazdasági tényezők pedig félrevezetik a közvéleményt és a politikai döntéshozókat. Valahogy úgy, ahogy cigarettagyárak is tették: tudva, hogy a dohányzás rákot okoz, felfogadtak olyan tudósokat, akik kijelentették, hogy a cigaretta nem okoz rákot" - jelentette ki Hansen. "
szerk: Elsőre nekem jellemzően sose sikerült semmi, itt is minden cikkem újra kéne írnom.
-
Eastman
addikt
...kiegészülve az egyéb környezetkárosító tényezőkkel.

-
Vamp
senior tag
Linket nem tudok adni, fellapoztam az Energia, és az Atomenergia c. könyveket itthon

Mod: Egyébként a szénáram-atomáram összehasonlítást jelenleg elég nehéz elvégezni, mert számolni kell az atomerőművekben keletkező esetleges hibákkal is (pl. csernobil), illetve az ezekből származó környezeti terheléssel. Az Atomenergia c. Mi Micsoda könyv azt írja, hogy kb 2020-ra tudunk majd biztosat az atomerőművekben előállított áram reális értékéről.
-
lapa
veterán
-
lapa
veterán
-
Crystalheart
őstag
-
emre
veterán
Na valami rendhagyó, száz év után újra
Kezd kaotikus lenni ez a téma, de vannak akik már kicist előre gondolkodnak.
Kár hogy Tesla a maga korában nem tudta továbbfejleszteni a találmányait.
Akkor talán most nem beszélgethetnénk erről a témáról. -
Crystalheart
őstag
-
Dare2Live
félisten
Ez bazi jóóó igaz rotfl....
"-től, amiket tudományos-köntösbe fogalmazva adnak elő páran"
aztán indul a tüzijáték:
"a matematikai statisztika meg hülyeség
és
kegyelemdöfést mérjenek az utolsókat rúgó olajlobb
vmint
...de mégha hülyeség is, nem mindegy mitől lesz szélsőségesebb az időjárás?Megtudtuk, hogy a Matematika egyik fő ága hülyeség(, bár lehet, hogy szerinted az egész Matematika is?) az olajipar ami soha még akkora profitot nem ért el amióta létezik mint tavaly: Na a lobbija az utolsókat rúgja... vmint egy csodálatos terelés a "nem mindegy mitől lesz szélsőségesebb az időjárás?" hát ha nem lenne ez akkor nem vagy sokkal kevésbé emelkedne a föld hömérséklete és sokkal kevésbé válna szélsőségessé.
-
Dare2Live
félisten
linket adnál ezekröl?
"-az atomáram előállításának költsége kb. megfelel a szénáram költségével"
Én úgy tudom amblokk sokkal olcsobb az atomáram.....
"-a kiégett fűtőelemekkel nagyon nem tudnak mit kezdeni a terroristák, pontosan azért kiégett, mert kinyerték belőle a lehető legtöbb energiát"
Piszkos bombárol hallottál már? Nemmindha egy elborult terrorista kezében "bármi" ne válhatna pillanatok alatt durva fegyverré. Juttassanak csak pár 100l glikolt a vízrendszerbe...Egyébként kb egyetértek, +1 új "paksal" ki lehetne váltani a MOon lévő összes szénerőművet.
-
spirit007
senior tag
Három rövid észrevétel a témával kapcsolatban :
1. Van globális felmelegedés.
2. Nem kizárólag az ember okozza.
3. Az emberi "tevékenység" felgyorsítja a folyamatot . -
Amoroso
aktív tag
-
Gabás
addikt
-
lapa
veterán
nem olvastam végig, mert elborult kicsit az agyam a sok értelmetlen hsz-től, amiket tudományos-köntösbe fogalmazva adnak elő páran. fejezzétek be. mindenből lehet mindent gyártani, erről szól az alkímia. a kérdés csak az, hogy mennyi energia kell hozzá.
a "co2-ből kannásbor" elméletek éltetése közben érdemes lenne egy általános iskolás kémia könyvet fellapozni, ugyebár molekulák energiaszintjei stb.
egyébként ha jól tudom Pakson eleve elő van készítve a hely további párszáz megawattos blokk(ok?)ra, szal nem lenne belőle forradalom.
a matematikai statisztika meg hülyeség, csak a zöldek találták ki, hogy kegyelemdöfést mérjenek az utolsókat rúgó olajlobbira. de mégha hülyeség is, nem mindegy mitől lesz szélsőségesebb az időjárás? jobb egy "környezetbarát" szupercella, mint egy "globálisfelmelegedéses"? mindkettő rábüntet a tetőre / ablakra / nemzeti ünnepre ahogy tetszik...
upd: ja és a tenyésztőreaktorok megoldanák a kérdést a fúzió eljöveteléig.
-
Vamp
senior tag
-
Vamp
senior tag
Kiváló, objektív hozzászólás!
Azért megjegyzem, az atomenergia felhasználása az egyik legbiztonságosabb energianyerési mód, hiába harsogják a zöldek, hogy így meg úgy káros, blabla.
A tények:
-az atomáram előállításának költsége kb. megfelel a szénáram költségével
-a többszintű biztonsági rendszernek köszönhetően minimális az esélye bármilyen katasztrófának (ha utánaolvasol, a csernobili eset is az emberi hülyeség miatt (egyrészt tervezési hiba, másrészt az operátor gyógyegérsége), nem pedig véletlen folytán következett be)
-a kiégett fűtőelemekkel nagyon nem tudnak mit kezdeni a terroristák, pontosan azért kiégett, mert kinyerték belőle a lehető legtöbb energiát
-egy kiló urán-235-ös Magyarország 6 órányi villamosenergia felhasználát fedezné, annyi energia van benne
-egy atomerőmű környezeti terhelése töredéke a szén/olajtüzelésű erőmíveknekMaradjunk annyiban, hogy az atomerőműveket nem hülyék tervezik. A processzoros példa meg gyökérség, mivel ott gondolom elveszed a hűtést, aztán persze hogy leég a proc, nem pedig magától gondol egyet, és koppan. Jelenlegi körülmények között a megújuló energiaforrások kiaknázása nem gazdaságos, persze eljön majd az idő, amikor mindegy lesz, mert nem akad majd más alternatíva.
Hidd el, hogy a napcellás buli sem akkora süti dolog, mert egyrészt évszakfüggő, másrészt a durabilitása fordítottan arányos az árával...
-
Amoroso
aktív tag
Elismerem.
Nem sok olyan cucc van, amit környezetbarát lehetne gyártani.
De ha jól tudom, a kiégett fűtőanyag még fölhasználható hadászati célra, vagy nem jól tudom?
Jahh a Co2 az para, próbálkoznak, több kevesebb sikerrel. /Kioto/
Majd ha a trópusi övből, és délről jönnek a klímamenekültek akkor talán lesz aki dolgozni is akar majd.
A csokicsajok meg nem túl rosszak. /tejcsoki
/ -
Gabás
addikt
egy atomerőműben atomhulladák messze nem annyi lesz, mint co2 a szénerőműben, a kettő "ártalmasságát" össze sem lehet hasonlítani. a kimerült urániumot elássák a sivatagban (vagy golyót csinálnak belőle
), a co2-pedig... hát erről van szó az írásban.
az meg, hogy elviszik a terroristák, trendi marhaság, mit csinálnak vele, mindenkinek a zsebébe dugnak egy fél kilóval?a másik meg, hogy a napkollektor+akku gyártása qrvára nem környezetbarát

-
Amoroso
aktív tag
Szeretnék hozzászólogatni a témához.
Az atomerőműves buli nekem nem nagyon tetszik, pléne, hogy valaki 2-t említett.
Nem azt mondom, hogy felrobban az erőmű, mondjuk ez is bennevan.
De a nem kicsit veszélyes hulladék "ártalmatlanítása" is para.
Itthon sztem senki nem tárolná szivesen, ingyen meg senki se viszi el, jahh max a terrosisták, ők meg majd ugyis visszahozzák durrogtatni.
Meg ha beüt a baj mivel kicsi ország vagyunk, az is megszórva mákkal, egy egészséges néptárs nem marad, esetleg külföldön, de ő meg ott marad.
Lesz olcsó áram, atomhulladék, meg extra kéz-láb.
Kicsit durva, de végüllis nem hülyeség.
De persze persze körszerű meg biztonság, a procid is elég korszerű és még is le tud égni.
Haladni kellene, az alternatív energiaforrások kiaknázása felé.
Hogy a csapból is ez folyik, ha nem meg kellene neki, érthető ez tényleg "tiszta". Nincs emberöltőkben mérhető felezési ideje. És nap vagy szél, hogy csak a nagyokat említsem.
Inkább a nap, sztem. Egy háztartást néhány négyzetméter napelem-kollektor el tud látni.
Van melegvíz-áram, a 2 legnagyobb kiadás.
Igen az ár, hiába az alacsony üzemeltetési költség, de a befektetési pedig nagy. Azt kellene támogatni, nem a 10 gyerekes ......, hagyjuk.
Ha minden családi ház déli oldalát befednék panelekkel akkor mehetne az áram kifelé is. -
Dare2Live
félisten
újra fogom írni ezt a blogbejegyzést.....
Sokat tanultam abbol mit, hogy, hogyan. -
Dany007
veterán
Amire a munkatársad gondolt, az a "kritikus 6fok" c. dokfilm volt a National Georgraphic-on. 2x is láttam
Ott csak azt ecsetelték, hogy mekkora időjárásváltozással járna egy-egy fok emelkedés a Földi átlaghőmérsékletben.
Namost azt a bizonyos 1 fokot már elértük. És pontosan érződik is az a hatás amit a filmben leírtak. (naná hiszen azt írták le ami van). Viszont elég durvának látszik akár még 2-3 fokos emelkedés is. Viszont ez nem évek alatt emelkedik ennyit, hanem évtizedek alatt. Persze már ez is gyorsnak számít. Mindenesetre érdekes volt a film. Tényekre, és sok éves mérésekre, számításokra alapozva. -
Dare2Live
félisten
Erre mondják a szakértők azt, hogy az olaj sose fog elfogyni.
50$ fölött már a mélytengeri fúrások is bőven profitot hoznak hát épülnek is a mélytengeri fúrótornyok..... 100$ fölött már szénböl is bőven megéri olajat csinálni. Szén tartalékokbol meg irgalmatlan sok van.... olvad az ÉSark/Grönland geologiailag igencsak sanszos, hogy rengeteg olaj van alatta.... olvad az antarktisz.....
Eközben ugye az olajkitermelési technológiák is nagyon fejlődnek, rengeteg már kimerültnek hitt kutat nyitottak újra, hogy sajtolással még több olajat préseljenek ki belölle.
Ennyit az "elfogy az olaj"rol.Eközben Braziliában az amazontol Délre már gyakorlatilag nincs esöerdő: Kivágták mindet.
Átfogalmaztam kicsit, hogy mindenki értse.
-
delta9
senior tag
-
Wolverine
félisten
A fok nagyságrendű eltérés baromi nagy; az átlagos (normálisba beleférő) ingadozás tized foknyi lenne! Ne becsülje senki azt, hogy "2 fokkal nő az átlaghőmérséklet", mert ez a normálisba beleférő ingadozás sokszorosa... még ha laikusoknak kevésnek is tűnik.
szerk: Ja, még valami - ha van olyan szervezet, amelyről semlegességet feltételezhetünk, az az ENSZ és a neki dolgozó kutatók; márpedig a legutóbbi ENSZ-nek készített klímajelentés szerint ember által kiváltott melegedés zajlik éppen, ami katasztrofális következményekkel járhat.
-
MichaelSD
őstag
Ezek a grafikonok szépek, meg jók, de pontosan honnan vannak. Nekem az a gondom, hogy míg a tudósok jelentős része egyetért, hogy van egy, gyors globális felmelegedés (csak a miérten vitatkoznak), addig egy kis kisebbség mond csak ellen, akikről nagyrészint elmondható, hogy a kutatásaikat az olajtársaságok, vagy épp egy olyan kormányok finanszírozták, akik nem értenek egyet a globális felmelegedéssel.
A nappal összefüggésbe hozott globális felmelegedést már sokszor és sokan megcáfolták.
Mivel nem lehet 100%-os modelleket felépíteni a probléma összetettsége miatt, könnyű kötözködni is....
-
Crystalheart
őstag
-
adalbert1
veterán
Nem is azért írtam, gondoltam hogy ez a tényező konstans, vagy max. nagyon keveset változik...
Az átlaghőmérsékletet meg a munkatársam által említett filmben fejtették ki úgy, hogyha évente 1 fokot nő... Viszont tény, hogy egyre melegebb van. És ha azt nézem ez egy öngerjesztő folyamat, egyre több klíma van mindenhol, ami nyaranta nem gyengén megdobja a fogyasztást, és amig ezek nagy részét szénerőműből fedezik, addig mégjobban elősegítik a felmelegedést. Ehez képest ha belegondolok hogy anno nagyanyám vályogházában milyen jó hűvös volt mindig.
Én is úgy emlékszem, hogy kiskoromban szinte egész télen hógolyóztam, koriztam, szánkóztam... Mostanában meg hó is csak elvétve van, tó jegére meg nem hinném hogy rá mernék menni mostanában.
-
Dare2Live
félisten
gyak m pontosan mérik a nap-föld távolságát a napsugárzásra uez igaz és ebben nincs változás.
Az átlaghőmérséklet viszont robog felfele ha nem is olyan gyorsan mint írod: Az üvegházhats felerösödése miatt sokkal kevésbé tud a hő a világűrbe kisugárzodni.
Ami rémítő, hogy a folyamat már egy 500éves grafkonon is exponenciális: Egyre kevesebb idő telik el ugyanakkora hőmérséklet emelkedések között.btw eszembe jutottak az 1986-1992es telek, (92után nem figyeltem(nem emlékszem erre: ittam/csajoztam
)) Novemberben leesett a hó és márciusig megmaradt. Ehez képest most.... -
adalbert1
veterán
Szerintem már személyes tapasztalatból le lehet szűrni, hogy valami nem oké, tavasz meg ősz egyre kevsebb van, a telek is egyre enyébbek...
-
Rickazoid
addikt
Ezt te most el is hiszed??
Ez az egész most is csak azért gatdaságos az érintetteknek, mert ki**szott drágán adják el. Mert meggyőznek mindenkit, hogy van rá igény. A közeljövőben ha így megy tovább, meg fog sokszorozódni az ára. Pedig nem lenne szükségszerű. Vannak hosszútávon sokkal olcsóbb és környezetkímélőbb megoldások, pl.: az üzemanyag-cellák, csak épp valakinek el kéne kezdenie a hétköznapokban is alkalmaznia.
-
Dare2Live
félisten
". A nagy erőművekben pedig nincs esély a fölös elektromossággal mást kezdeni, mint azonnal exportálni" öhm khm: Már említette vki a víztározós megoldást. De lehet akár a fölös energiával vizet is bontani és a csúcsfogyasztási időszakban elégetni, Ht lehet kocsiba is tankolni, mondjuk ugyanaz a baja mint az általad említett nobel díjas találmánynak.
btw az ocsó "fekete tartályos" napelemeket ált nem fűtésre szokták használni ahoz az nagyon kevés. A drágább napelemek pedig áramot termelnek és nem melegvizet.
és mégeyszer: ez az írás nem a megoldások miatt jött létre nem is szeretném ha ebbe elmenne: Csak azért írtam meg mert még a szimpla alaptényeket se hiszik el rengetegen.
-
darkarthur
senior tag
Évente 1-2 fok az nagyon sok ám! Nekem pl. sok but aember azt mondogatja, h ő szerintük pont h nincs globális felmelegedés mert most tavasszal is milyen hideg van...
Jah, meg milyen viharok voltak nemrég is.. belesme merek gondolni milyen viharok lesznek nyáron!
Elszabadult apokol az időjárásban, az a helyzet h a föld próbálja gyógyítani magát, viharokkal, stb. tizedeli a betegséget, magát az embert, aki csak pusztít
-
adalbert1
veterán
ÖÖÖÖ, és mégis hogy került az utóbbi 20 évben ennyire közel a naphoz...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Munkatársammal is beszélgettem a témáról, ő azt mondta, hogy a National Geo-n látott valami jobb összeállítást róla, ott inkább a következményekre volt kihegyezve a dolog, azt elemezték hogy ha x fokkal emelkedik az éves átlaghőmérséklet mi fog történni (és x nem valami nagy szám, ha jól vettem ki a szavaiból, ilyen 1-2 fokonként lépkedetek).
-
darkarthur
senior tag
Az a baj ezzel az egésszel is, hogy GLOBÁLIS probléma, és amég nem gondolja így mindenki, nem hiszi el a sok buta ember, addíg nem sokat lehet tenni!
Max, h a városban ahol élek nem járkálok kocsival, me giylne dolgok. Apró dolgo, de úgyérzem h már ezzel is tettem valamit. A baj ott van h a mai emberek szarnak bele mindenbe
-
Dare2Live
félisten
Egyértelmüen sose lehet megmondani.
De a fizikai TVek egyértelműek: Több CO2 a levegőben = Nagyobb üvegházhatás = Nagyobb hőmérséklet.
És a CO2 nem a semmiböl kerül ide hanem mi állítjuk elő C+O2böl.
Amíg a jégben vissza tudunk menni a történelemben azaz 400ezer évig is akár még sose volt a légkör CO2 tartalma ilyen magas.
Nincs itt kérdés: A föld azért melegszik mert közelebb került a naphoz. És a légkör CO2 tartalma is azért növekszik mert közelebb került a naphoz.
És nem mert égetjük a foszilis energiahordozókat. -
Crystalheart
őstag
-
Dare2Live
félisten
Eddig is volt technika az energia eltárolására.
-
Dare2Live
félisten
-
delta9
senior tag
érthető. elkerülhette a figyelmem, mert nem az összes hsz-t olvastem el...
bár a majdnem egyenlőnél azért van egy eléggé el nem hanyagolható különbség, mégpedig, hogy az első esetben még mindig ki tudnak fejleszteni egy hatékony és relatíve olcsó kitermelési technológiát, míg a második esetben - mikor már nincs mit kitermelni - ez már esélytelen. persze nyilván, ha olcsóbb energiaforrást fognak tömegesen használni, akkor nem biztos, hogy az olaj kitermelési technológiájának megreformálására fogják a kutatási pénzeket költeni. -
Crystalheart
őstag
Az már legyen az ő dolguk, valahogy megoldják már ma is. Ha akkumulátort megéri így csinálni, rendes akkumulátor-ár mellett, mikor még viszonylag olcsó is az olaj, akkor a jövőben meg fogja érni általánosan is használni. Elvégre gyárakról beszélünk, meg atomenergiáról. A legnagyobb lehetőséget mégis abban látom, hogy így gazdaságosabbá válhat a megújuló energiaforrások felhasználása, hiszen van technológia az energia tárolására.
A szenet amúgyis elégetik, de legalább az olajjal kevesebb volna.
-
adalbert1
veterán
Itt szerintem az a lényeg, hogy 1-2 évtized alatt még meddig fajulhat a helyzet. Másrészt mintha valaki említette volna fejlődik a technika is, így nyílván olyan helyekről is tudnak majd olcsóbban kitermelni, ahol eddig iszonyatosan drága volt.
-
Crystalheart
őstag
-
bdav
őstag
ok, még a műszaki hozzáértéshez hozzátenném hogy nem gyenge gyártástechnológia sem árt
én jártam Pakson, mutattak egy darabot a primerkör csövéből, 5-10 cm közti tömör acél a falvastagsága
itt konkrétan 300° körüli víz kering ott cseppfolyósan. el lehet képzelni mekkora nyomás alatt van az egész. -
delta9
senior tag
aha. félreértettem azt, hogy "Ha elfogy az olaj - valószínűleg nemsokára -..."
-
cyanide
tag
-
Wolverine
félisten
Elárulok valamit: minden éjjel a fák oxigént nyelnek el és széndioxidot bocsátanak ki; napközben viszont mindig fordítva teszik, mert a légköri széndioxidból építik fel a saját vázanyagukat, a cellulózt...
állítólag bizonyos co2 szint felett a fák is megkergülnek, és o2-ből csinálnak co2-t - ez így viszont tömény marhaság. (szerves vegyész vagyok/voltam, épp eleget tanultam erről is
)szerk: #30-ra azt tudom mondani, hogy az alapreakció egyszerű ugyan (ti. CO2 +2 H2O -> CH3OH + 3/2 O2), de azokat a körülményeket előállítani, ahol a széndioxidból metanol lesz, már nem annyira. Speciális nyomás- és hőmérséklet kell hozzá, a katalizátorokról nem is beszélve... nem vagyok benne biztos, hogy energiára nézve gazdaságosan megoldható a dolog. (ráadásul ezzel nem csökkented a CO2-kibocsátást, csak beépítesz még egy lépcsőfokot a folyamatba - elvégre a metanolos üzemanyagcellában lezajló energiatermelő folyamat a metanol égése, ami bizony megintcsak széndioxidot és vízgőzt termel...)
-
Crystalheart
őstag
-
bdav
őstag
elég durva műszaki hozzáértés kell egy erőmű felépítéséhez, gondolom nem sok cég (?) foglalkozik ilyennel, ők meg bevannak táblázva.
diagramokra amiket linkeltetek: nagyon szépek, csináljak olyat amin lefele megy mindkét vonal?
("csak azt a statisztikát hiszem el amit saját kezűleg hamisítottam"). Vannak olyan tanulmányok, amelyek azt mondják hogy az éghajlatváltozás egyértelműen emberi tevékenység eredménye, vannak olyanok amik szerint nem (érvekkel alátámsztva mindkét oldal). Kb mindenki azt hiszi el amelyiket akarja.Amiben valszeg nincs kérdés az az hogy változik az éghajlat, de mondom szvsz ezt nem kell túlparázni, akármi is az oka (végsősoron ez meg mindegy is)
-
Crystalheart
őstag
Ilyet Mo.-on is csinálnak. Sajnos mi már lecsúsztunk róla, nincs hova tenni a nem kis gépet
De ha volna 3 millám fölöslegbe házépítéskor, biztosan betervezném, hameg nem volna, akkor legalább a pincét megcsinálnám neki. Másik jó dolog, hogy lassan a napenergiát sokkal jobban lehet majd hasznosítani, most ugyanis melegvizes tartályok kellenek hozzá, az "raktározza" az energiát, nagyon rövid távon. Üzemanyagcellával viszont akár évekig is lehetne, így végre rendes reaktorok is létesülhetnének napenergiagyűjtő-mezőkre, vagy akár az otthoni felhasználást is meg lehetne oldani."olvastam vhol, hogy a világ atomerőmű építő kapacitása 10-20 évre előre le van már kötve."
Hát én ilyenről nem tudtam. Lehet, bár nem tudom, hogy miért volna ez így. Elvileg a dolog csak attól függ, mennyi urán, plutónium stb. van. Vagy megállapodás szerint nem lehet többet építeni? Akkor sztem ezt fölhozták volna Irán ellen is érvnek, de nem tudok róla...
-
neduddki
nagyúr
-
cyanide
tag
Elhangzot, hogy Mo-nak kéne vagy 2 atomerőmű, olvastam vhol, hogy a világ atomerőmű építő kapacitása 10-20 évre előre le van már kötve.
A lakossság energia felhasználásának legnagyobb része a fűtésre, ill. hűtésre megy el.
Talán ugyan ott olvastam, hogy egyik skandináv országban a lakosságot 201x en valahányra függetleníteni akarják a földgáztól, mivel elég bizonytalanná válhat és költséges is.
Helyette különböző talaj és levegő hőcserélőkkel fűtenek, állítják elő a használati melegvizet. Ezeknek a kivitelezése egy új ház esetén jópár milliós többlet költséget jelent, de a jelenlegi energia árakkal számolva(amik nyilván csak nőni fognak) belátható időn belül megtérül.[link]
itt van bővebb info a működésről és a konkrét termékekről. -
Crystalheart
őstag
-
Crystalheart
őstag
-
Dr. Romano
veterán
Nyílván ez egy természetes folyamat (legalább is nekem ez jött le abból amit idáig olvasgattam
), de az ember sokat hozzá tud tenni ehhez a természetes folymathoz (lassítani a normál álltapotból nem hiszem hogy lehet, de tuningolni azaz gyorsítani igen
).
Az a töménytelen mennyiségű szennyezés amit "termelünk" az meg nyílván valahol kihat (persze nem egy helyen) és nem tűnik el csak úgy mint a mesékben
nike_
Kívülálló nemzet? Nem hinném, inkább "csak" szereti a saját hasznára fordítani a világ dolgait. Tehát ha érdeke neki hogy ne legyen globális felmelegedés "akkor nem lesz"

Persze ha az USA a világ napenergiájának a 90%-át állítaná elő és exportálná mindenkinek olaj helyett, akkor már rég globális felmelegedésről beszélnének még az Iraki háború kapcsán is

-
Dany007
veterán
Csak magyarországon mérnek vagy 150 éve.
Amúgy nem volt "olyan" gyors folyamat. Mammutot kajával a szájában egyedül a "Holnap után" c. filmben találtak. A valóságban kajával a gyomrukban találtak...
Persze elképzelhető, hogy természetes folyamatról van szó, de jócskán felgyorsítottuk. Csak 10 év alatt is annyit változott az időjárás, hogy az átlag ember is észreveszi... Márpedig "Földi idővel" nézve az a tíz év egy semmi...nulla... -
Eastman
addikt
Minden szavaddal egyet értek.
De:
Ha pl. megnézed Budapestet és környékét, az összefüggő zöld területek (lásd budai hegyek) folyamatosan beépülnek. Házak, a házakon cseréptetők, lebetonozott, leaszfaltozott felületek. Ezek miután a nap felmelegíti őket nagyon durván verik vissza a légkörbe a hőt szemben a (sötét) zöld erdős területekkel melyek alap esetben elnyelik. Ezek a makro szinten történt változások - összeadódva - hatással lehetnek az egész bolygó időjárására. ...kiegészülve az egyéb környezetkárosító tényezőkkel.
Az biztos, hogy Földünk folyamatosan változik. Mi csak vendégek vagyunk itt hosszabb vagy rövidebb ideig.
...az más kérdés, hogy közben rász@#unk a szőnyegre... -
bolondember
MODERÁTOR
csak úgy, mellékesen hadd jegyezzem meg, h hőmérsékletet mióta is mérünk?
100+ éve?
Lehet ebből hosszútávú következtetéseket levonni? Nem biztos.
CO2 koncentráció és hőmérséklet összefüggés? Lehet.
Mintha 12k-val ezelőtt lett volna egy jégkorszak, amely aléggé gyorsan jött és gyorsan ment (lásd még: megfagyott mamutok, kajával a szájukban).
Szerintem, ismétlem szerintem ez egy természetes folyamat, amelyre legfeljebb mi is ráerősítünk kicsit.
Majd meglátjuk.
-
delta9
senior tag
vszeg nem fogy el az olaj, nem olyan az
nem arról van szó, hogy van x egységnyi olaj, amit ki tudnak termelni, hanem arról, hogy a jelenlegi technológiával x egységnyi olajat tudnak kitermelni úgy, hogy az gazdaságos legyen. rengeteg olaj van még itt-ott, amit nem termelnek ki, mert nem gazdaságos és bonyolult. de mire eljutunk odáig, hogy a jelenlegi technológiával kitermeljük azt, ami gazdaságos, addigra a kitermelés technológiája is fejlődik és ki tudjuk majd termelni azt is, amit addig nem. -
Dany007
veterán
Egyetértek.
Szerintem is dúrva, hogy egyes országok mennyire nem veszik észre azt ami a szemük előtt van.
Valójában mind1, hogy minek nevezzük, valami nincs rendben az biztos. Aki ezt nem látja az vak, vagy nem ezen a bolygón él.
Csak itt a saját környezetemben észreveszem, hogy mekkorát változott az időjárás az elmúlt 10-15 évben. Úgymond a saját bőrünkön lehet tapasztalni.
Nem beszélve a hírekről. Tavaly nyártól télig nem volt két olyan hét, hogy ne lett volna valami kisebb-nagyobb természeti katasztrófa a világban. Sőt volt olyan, hogy minden héten, sőt minden másnap lehetett hallani valami ilyesmit.
Sorra dőlnek az időjárási rekordok. Akinek mindez nem szúrja ki a szemét az vak, vagy már valaki / valami más rég kiszúrta...
Sajnos ez egy olyan dolog mint a fogfájás... Amíg mindenki csak mondja mondja, addig senkit nem érdekel. Aztán ha már tényleg baj van akkor kezdenek majd el kapkodni...
Nem képesek felfogni, hogy olcsóbban jönnének ki, ha tennének ellene valamit most, mint majd a rengeteg kárelhárítás a majdani természeti katasztrófák után.
Azt meg végképp nem értem mért nem állnak már át a nagy országok az alternatív energiára. Mint mondjuk a hidrogén. Islandon már rég elkezdték az átállást, de nem is ez a lényeg.
Azért az mindenkinek egyértelmű, hogy a jelenlegi legelterjedtebb energiahordozóból ki fogunk fogyni belátható időn belül.
Orbitális biznisz lenne az átállásban, főleg ha már tudjuk, hogy mindenképpen az lesz a megoldás.
Ha az usa támogatná a hidrogénre való átállást, lehet eleinte nagyon nagy kiadásokba kerülne, de utánna a már kifejlesztett kiforrott technológiát simán el tudná adni az egész világnak. Baromi nagy biznisz van / lesz ebben, csak ugye elég nagy befektetést is igényel... -
Tüzi
veterán
Többek között a co2 emelkedés is részt vesz az átlaghőmérséklet emelkedéséből.
De mivel a Föld pólusai éppen felcserélődést mutatnak, mivel a sarkok olvadnak, és nő a fekete felület amitől ugye még több fehér olvad... állítólag bizonyos co2 szint felett a fák is megkergülnek, és o2-ből csinálnak co2-t, valamint nem is az erdő kiirtása a gáz, hanem a tengerekben felgyűlt co2. Ez kb olyan mint az ásványvizes palack, ha letekered a kupakot, hirtelen előjön a gáz. Na akkor lesz itt gáz, és kb a Marsal egyenlő hőmérséklet.De persze ez puszta fikció

2-3 centis singularítás elég lenne, mivel már az is bolygókat nyel el, nem hiszem, hogy az ne lenne elég. Pusztán az elszabadulásától kell félni, mert akkor rábasztunk
-
Crystalheart
őstag
Kevesebb kellene, mert gyakorlatilag bármit, amit ma olajjal hajtanak, ahhoz ezt lehetne használni. Pl. a repülőknél kisebb az esélye az elektromos meghajtásnak, mint az autónál, ott biztosan lesz ilyen. Ergo atomenergiát lehetne használni mindenhez, és ha rendesen kifejlesztik, akkor fúziósat is. CO2 van elég, a mostani készletet lehetne keringetni, és vízből sem vagyunk híján. Addigis viszont a szénerőművek hatásfoka nagyban javulna és kevesebb - szinte semmennyi - CO2 szabadulna ki csak úgy a kéményen. Mindenesetre az olajfelhasználás drasztikusan csökkenne, bár ez valszeg inkább kiváltó ok lesz.
(Lehet h csak én írok kuszán
De sztem én is visszatérek a szakdogámhoz
) -
Crystalheart
őstag
Hát, lehet, én sem vagyok szakértő, csak ezteket látom
De ilyen alapon nézd csak meg a 400000 évvel ezelőttit, ott is hasonló történt, sőt tovább maradt magasan. AMúgy ma nagyon megoszlanak erről a tudományos vélemények is, nem csak a lobbik miatt - csak következtetni lehet. Persze jobb az elővigyázatosság, remélem, hamarosan nagyon megéri majd ez a metanolos meg atomenergiiás dolog. (Szerintem már most megérné...) -
Dare2Live
félisten
Kitünő dolognak tartom de továbbra se látom mivel kéne kevesebbet égetni mennyivel kéne ehez kevesebb energia.
Sött én többet látok.szerk: No én ágyba esek mert már 2*kell elolvasnom a dolgokat.
-
Crystalheart
őstag
"Az őserdők írtására: ezzel meg az a probléma, hogy a föld népessége rohamosan növekszik, egyszerűen kell a hely termőföldnek és lakóháznak."
A helyzet az, hogy az őserdőket azért irtják, mert az adott országnak vagy az ottani tulajdonosoknak az a legnagyobb pénzkereseti lehetősége, ha irtanak és a helyén szóját termelnek - három évig, aztán tovább irtanak... Nem azért, mert sokan vagyunk és nincs mit enni. Ázsia kb ellátja magát rizzsel, Európa fölösleget termel, Afrika csak azért nem, mert elmaradott, USA is fölösleget termel, csak elégeti üzemanyaggá... Nagyjából ma elégetjük a kaját.
-
Dare2Live
félisten
Azon az van, hogy a két érték szorosan összefügg. És mivel 1000év beosztású erre kitünő ellenben nem tudjuk, hogy mi mit huz magával végülis igazad van és tényleg lehet: A hőmérséklet a CO2öt!
ezért linkeltem a 2.ik grafikont itt nem lehet nap-föld változásra fogni a dolgot bár kitudja.... :p
btw térjünk vissza az első grafikonra: hömérséklet hirtelen felmey majd lejön és ez így megy egészen mostanáig amikor is hirtelen fölemgy majd nem tudja eldönteni mi legyen aztán....
-
Crystalheart
őstag
Erre ezt tudom ajánlani:
"The second approach involves carbon dioxide. We were co-inventors of the direct methanol fuel cell. This fuel cell uses methanol and produces CO2 and water. It occurred to us that maybe you could reverse the process. And, indeed, you can take carbon dioxide and water, and if you have electric power, you can chemically reduce it into methanol."Különösen a cikk végét, ugye. A lényeg, hogy nem hidrogén kell hozzá, hanem víz. Vízzel és elektromos árammal nyernek metanolt. Elektromos áramot pedig nyerhetünk megújuló energiaforrásokból, atomerőművekből stb. Nem is tudom, ki mondta korábban, hogy ha elektromosság van, minden van - ez most fokozottan igaz lesz. Tehát ez nem egy új energiaforrás, hiszen metanol eddigis volt, hanem egy új technológia, amellyel egyszerre lehet csökkenteni a CO2 kibocsátást a gépjárművek kibocsátásával, és lehet tárolni az elektromos áramot. Ez utóbbira lényegében ez az egyetlen ésszerű mód, a legmodernebb akkumulátorok már így működnek.
-
adalbert1
veterán
Hát nem is tudom.... Mindenesetre szerintem ilyen apróságokon is nagyon sok múlik...
Az őserdők írtására: ezzel meg az a probléma, hogy a föld népessége rohamosan növekszik, egyszerűen kell a hely termőföldnek és lakóháznak.
-
Gabás
addikt
-
Dare2Live
félisten
Nem vagyok egy nagy kémikus de
"Metanolt CO2böl állítják elő és végül belölle víz lesz."
azaz a szén meg gondolom eltünik a semmiben vagy ottmarad. Hát ebbe az egyenletbe hacsak a szén nem tünik el energiát kell befektetni: Lehet mégegy adag akármit elégetni. -
Gabás
addikt
csakhogy nem tűnnek el azok ilyen egyszerűen, most majdnem az egész gazdaság ezekre épül
a metanollá alakítás pedig nem hülyeség (nemhiába kapott rá nobel díjat a pasi
, csak ott is ugyanaz a baj, mint a hidrogénnél, sok energia kell hozzá (plusz hidrogén is, amihez szintén, plusz stb.) -
Crystalheart
őstag
-
adalbert1
veterán
Nyílván elmehetünk abba az irányba is, hogy előszőr hízlaljuk fel a lakosság nagy részét, utána meg csináljunk divatot a testedzésből, egészséges táplálkozásból.
Mivel eléggé laikus vagyok a témában, így nem akarok messzemenő következtetéseket levonni, de szerintem akinek most jó business a szén vagy az olaj, az biztos azt mondaná, hogy nem, globális felmelegedés nem létezik.
Így a linkelt filmet se veszem készpénznek, mindenesetre elgondolkodtató, amiket ott látni.
A film elég sötét jövőképet vonultat fel, remélem nem fog valóra válni.
Plusz még a felmelegedésnek tudja be a több hurrikánt is, kifejti hogy mik kerülnének víz alá, ha a jégtakaró egy része elolvadna, stb...Szerintem a kulcs a környezettudatos fogyasztó lenne, abba senki nem hal bele, ha energiatakarékos izzót használ, szelektíven gyűjti a hulladékot vagy legalább egy részét, 100m-re nem autóval megy, nem 9800gx2-t, és maxra húzott q6600-at használ
, ha teheti odafigyel a környezetére, stb... -
Crystalheart
őstag
Te mutattad azt a grafikont, héka
Azon pedig éppen az van, amit mondok. A CO2 nőtt, a hőmérséklet pedig nem jobban, mint anélkül. Gondolom a 120 ezer éves adatokat valami jégpáncélvizsgálatos módszerrel nézték meg az Északi sarkon...Egyébként ha 40%-al csökkenne már a CO2 kibocsátás, azzal már az őserdők megbirkóznának. HA nem irtják őket tovább, csak hát irtják. Ezzel kéne valamit csinálni, de sürgősen! USA-nak be kéne látnia, hogy nem csak az olaj fontos neki, hanem hogy tőle délre megmaradjanak az erdők...
-
Agostino
addikt
-
Dare2Live
félisten
Nézd meg az 1000éves grafikont ott is a nap távolsága emelte meg az elmult 100évben 2Cvel a föld hőmérsékletét?
-
Crystalheart
őstag
De ha az olaj- és gáztüzelésú dolgok eltűnnének (kocsik, kerozinos repülők, stb), kb 30-40%-al csökkenne a CO2 kibocsátás. A szénerőművekre pedig újonnan létezik olyan technológia, ami a gyárkéményen amúgy kiszálló CO2-ből ún. direkt metanolt csinál. Ezt aztán fel lehetne használni akár az új technológiájú gépjárművek hajtására, akár energiatárolásra akkumulátorként.
Wikipediából idézek:
"Az Oláh György vezetésével kifejlesztett direkt metanolos tüzelőanyag-cella (Direct Methanol Fuel Cell, DMFA) az utóbbi időben az egész világ érdeklődésének fókuszába került. A találmány a hagyományos energiaforrások (nyersolaj, kőszén, földgáz) előteremtési költségeinek és a globális felmelegedésnek a növekvő problémáját oldhatja meg. Az energiacella ugyanis metanollal működik, amit szén-dioxidból állítanak elő, a folyamat végén pedig víz keletkezik. A direkt metanolos tüzelőanyagcella közvetlenül alakítja át a metanolt (vagy más folyékony szerves tüzelőanyagot) elektromos árammá egy úgynevezett polimer elektrolit membrán segítségével. Elektromos energia tárolására is alkalmas, hatásfoka jobb az ismert akkumulátorokénál. A direkt metanolos tüzelőanyag-cellával működő gépjárművek gyártására minden technikai feltétel adott." -
Gabás
addikt
-
Dare2Live
félisten
Ez már vmi végső kétségbeesett érv a dolog elkenésére? Az üvegházhatás meg, hogy a több CO2 növeli az tény. A tagadása meg jó üzlet az olajlobbinak. Nösze

Foszilis energiahordozók meg, hogy mennyire vannak kifogyóban arra jó pld hogy a jelenlegi készletadatok szerint is még több száz söt olvasni olyat, hogy ezer évre elegendő a szénkészlet.
És igen valószínűleg előtérbe kerülnek az alternatív energiák mint ahogy már most is néhol. Hogy ez mire lesz elég? Ezt nem tudjuk de a grafikon exponenciálisan nő.És én véletlen se a jövőröl akartam vitát nyitni, szimplán arra akartam felhívni a figyelmet, hogy egyesek a szimpla fizikai tveknek meg látható összefüggéseknek se hisznek. Én bután pedig azt hittem, hogy ez csak USAban van így: Nagyot tévedtem.
-
Agostino
addikt
-
Gabás
addikt
szén van elég, még vagy 150 évig, alternatív technológiákkal talán még több (sajnos)
-
Crystalheart
őstag
Nah hát arra gondoltam, vmiért lemaradt 3 db 0
De ez nem változtat a dolgon, sőt. A lényeg, hogy mha megnézed, régebben is megvolt ez a tendencia, miszerint ciklikusan megnőtt a hőm. és CO2 mennyisége is. Én erre mondtam, hogy ezt a Föld-Nap távolság okozza, más nem is okozhatná. A 2000-es évet nézve pedig a CO2 tényleg nagyon megugrik, ám a hőmérsékletingadozás nem követi olan mértékben, ahogy az előzőekből gondoltuk volna, sőt alig. Ebből nekem az jön le, hogy a CO2 mennyisége addig inkább következmény volt, mint ok, már csak azért is, mert a légkör üvegházhatása okozza egyáltalán a meleget, az egész légköré, aminek nagyon kis része a CO2. -
Crystalheart
őstag
Az üvegházhatástól való totális félelem is jó üzlet másoknak, hidd el.
Sokan azt sem tudják, hogy normál üvegházhatás nélkül mind itt fagynánk meg. 
De félreértés ne essék, én épp nem elkenni akarom, csak... Tény az, hogy egy-két évtized, és fosszilis energiahordozók kifogyóban lesznek, vagys legalábbis jelentősen megdrágul a kitermelésük, így spórolni kezdenek majd velük, és valszeg az olajcégek is profilt váltanak valahogy. Ennek következménye, hogy valószínűleg előtérbe kerülnek majd az alternatív energiaforrások, mint a megújulók, a maghasadásos és magfúziós megoldások.
-
Dare2Live
félisten
Nagyon benézted:
-Nem 100év az hanem 100.000
-A grafikon nem a föld nap távolságát mutatja hanema CO2 mennyiségét, a kttő közti összefüggést akartam "igazolni" azért linkeltem ekkora időtávot.Ha nem 100.000éveket veszünk hanem csak 1000et akkor ilyen a helyzet.

Mutathatok kissebb skálát is....
-
adalbert1
veterán
Mintha az írásban említett grafikont láttam volna, mikor megtekintettem valamelyik nap az An Inconvenient Truth -ot.
Előszőr azon gondolkodtam, hogy vajon Al Gore politikai népszerűségre akar részt tenni ezáltal, vagy tényleg ennyire érdekli a téma... Nos a film végére sikerült meggyőznie, hogy tényleg érdekli a téma.Ugyan az adatoknak nem néztem utána amiket szerepeltet, de már a képi világ is hatásos volt.
A filmben is említette, hogy bizonyos érdekcsoportok megpróbálják elkenni ezt az egész problémát, és úgy próbálják beállítani, mintha valami kitaláció lenne...
Ami még megdöbbentő volt, hogy az elmúlt 14 évben volt a 10 legmelegebb év, gondolom ez sem véletlen.
A másik problémás tényező az volt, hogy az USA adja az éves üvegházhatású gázok kibocsátásának a 30%-át, miközben a világ össz népességének mennyi is, talán 5%-át?
Mondjuk furcsa is lenne, ha pl. Afrika adná, ami sokkal elmaradotabb, de még ha tegyük fel egy szinten is lennének, akkor is ha jól tudom leginkább az USA-ban jellemző a wc-re is autóval járok mentalítás. -
Crystalheart
őstag
Nem mondtam, hogy a kettőnek nincs köze egymáshoz. De figyeld csak meg, van egy ~100 éves ciklus, ami ismétlődik, és eleddig a hőm. változás képe nem változott a CO2 áltozáshoz képest arányosan. A Föld Naptól való távolságának időszakos változása teszi, ha jól tudom; de javítson ki valaki, aki ért is hozzá, ha nem így van.

Az összefüggés szerintem fordított irányban keresendő, és inkább a melegebb évek hatására termelődött természetesen több gáz, amik esetleg tovább fokozták a felmelegedést, de nem előidézték. Ha előidézték volna, sokkal lassabban állt volna mindig helyre az alapállapot, és nem volna ekkora ciklikusság sem. Szerintem - hangsúlyozom, én nem vagyok hozzáértő.

20-30 év múlva látjuk majd meg igazán, mi és hogyan, mert eddig éppen benne vagyunk abban a felmelegedő szakaszban, ami amúgyis eljönne. (Volt már, hogy a Fertő-tóban búzát arattak, ez ahhoz képest...)
-
Dare2Live
félisten
A CO2 változás látható a fenti grafikonon de kb így változik.
[link]
Ez szerinted természetes folyamat és az emberiségnek semmi köze nincs hozzá.Nézd meg a CO2 garfikont. Publikációt gondolom nemkell linkelnem, hogy a CO2 a fényt átengedi azonban a hősugárzást visszaveri egyszerű fizikai tény. A fény bejön leadja az energiáját de a hő sokkal kissebb része tud csak távozni.
A konklúzió levonását rád bízom ennél többet nemtehetek. -
Dare2Live
félisten
-
Dare2Live
félisten
Hogy a globális felmelegedés mitöl van és mitöl gyorsul folyamatosan azt 100%ig senki sem tudja ami fix pl, hogy az elmult 100évben a 7 legmelegebb év a világon az elmúlt 10 évben volt és azis fix, hogy a magasabb CO2 és NO2 tartalom egyértelműen növeli a föld hőmérsékletét.
egy garfikon arrol, hogy, hogy változik a föld hőmérséklet egyértelműen növelő CO2 tartalom, hogy változott az elmult 1000évben, sajnos a grafikon csak 2000 ig tart gondolom mindenki tudja folytatni.....
hmm találtam egyet ahol a kettő együtt szerepel:
[link]
Láthatóan igazad van azoknak a tudósoknak akik szerint a két grafikonnak semmi köze nincs egymáshoz vagy nem ettöl gyorsul elsősorban.szerk: képek tulnagyok voltak linkbe raktam őket.
-
joghurt
addikt
A víztározós erőmű nem akkora baromság. Szép dolog egy hő- vagy atomerőmű, de nem túl gyors a reakcióideje, már ami a terheléseket illeti. Valamelyik tudományos csatornán volt egy műsor arról, amikor Nagy Britanniában valamelyik össznépi tv-műsorban szünet volt, és mindenki szépen felkelt teázni egyet. Egy vízforraló 1-1,5 kW, ezt fel lehet szorozni szépen. És mindez a terhelés néhány percen belül jelent meg nagy hirtelen a rendszeren, majd szintén hirtelen szűnt is meg.
Elég komoly gond, hogy Magyarországon nincs ilyen. Csak néhány helyszín lenne alkalmas rá egyáltalán, de ott meg a ződek fekszenek keresztbe.
-
neduddki
nagyúr
HI!
Dare2Live nem kell ojjan messzire mened, hogy megtudd hogy mekkora barmok vagyunk ezzel a kornyezeti izeve meg a felmelegedes emlegetesevel meg a glonalis eghajlatvatozas remiszgetesevel:- (((
udv
neduddki
-
wwenigma
Jómunkásember
-
Tüzi
veterán
-
bdav
őstag
megújuló energiával nem tudsz túl sokat játszani, mert nem tudod megmondani hogy mikor süt a nap / fúj a szél, elektromos energiát meg nem tudsz tárolni épkézláb módon (valami megoldást láttam h. egy tóba szivattyúzzák a vizet, majd leengedik ha kell és az hajt meg vízerőművet. lol
)
víz az ok csak ahhoz meg adottság kell.jelen állás szerint aki azt állítja hogy csak szél+víz+nap erőművel meg lehetne oldani mindent annak nincs igaza.
-
Crystalheart
őstag
Az atomerőműre bárki boldogan nyújt hitelt, mert biztosan megtérül rövidtávon normál energiaárak mellett. Így jól járhat mindkét fél, csak okosan kell csinálni. Nem a hitellel magával van a baj, hanem ha azt elköltik hülyeségre és fölélik a semmittevők...
wwenigma: Például urán szinte mindenhol van, és ma még/már csak kevés helyen bányásszák, épp a zöldek miatt. A legtöbb Ausztráliában van - szerencsére nem Kínában és nem Oroszországban.

-
wwenigma
Jómunkásember
-
Rickazoid
addikt
Magyarországon sosem lesz két atomerőmű! Egyrész nincs rá pénz, ha lenne, azt úgyis zsebreraknák a fejesek, másrészt hiába lenne hosszútávon mindenkinek olcsóbb az áram, a zöldek nem hagynák, hogy mégegy épüljön. Arról nem is beszélve, hogy mindenki be lenne sz*rva, hogy majd nagy lesz a sugárzás, rákot fog okozni, fel fog robbanni, mind meg fogunk halni, blablabla... Nem számít, hogy mennyire lenne biztonságos, senki sem örülne egynek a "szomszédban".
Valami újat kéne inkább kitalálni. Van szél és napsugárzás, inkább kéne támogatni a szélerőműveket, és a háztetőre telepíthető napenergia cellákat!
Szerintem. -
Crystalheart
őstag
-
bdav
őstag
sok mindent tudnak cserélni, de idővel az egész létesítmény anyaga "elöregszik" (tehát az aktív zóna környéki beton + acél), azzal szerintem sokat nem tudnak kezdeni, akkor be kell zárni. A többit persze folyamatosan tuningolják, különben nem kapnának működési engedélyt a NAÜtől. De már ígyis megvan 30 éves a cucc, mondjuk 50et valszeg ki fog húzni.
Egyszerre kettő az jó lenne, akkor exportálhatnánk is a sógoréknak, de helyet találni egynek is nehéz (senki nem akarja pedig nagyon felpörgeti a várost ahova kerül)
-
Crystalheart
őstag
Egyszerre is lehetne, úgyis hitelből kellene az egészet...

Egyébként mikor osztályom volt Pakson (én nem), ott azt mondták a szakik, hogy ha az eszközöket folyamatosan cserélik - és cserélik -, még évtizedekig működhet, mert a technológia nem elavult, és teljesen biztonságos is.Számolni kell azzal is, hogy a gázt is jó volna elektromossággal - és lokálisan geotermikus energiával is - felcserélni, mert nagyon kiszolgáltatottá tesz.
-
bdav
őstag
Paks 40% körül látja el az országot. A baj csak az hogy tízéves nagyságrend egy újat felhúzni és Paks meg nem járhat örökké (tízéves nagyságrend múlva le kell kapcsolni). Ergo most kéne elkezdeni építeni mégegyet, aztán amikor kész, kb. nekiállni a következőnek és minden zsír. De ma Magyarországon ezt úgyse tudod keresztülverni + kevés embernek sem jut eszébe pedig szvsz rohadt fontos lenne. Majd akkor kapkodnak, ha 3x annyiba kerül az áram...
-
Crystalheart
őstag
"atomerőművet meg még kevésbé akarnak építeni, pedig az tiszta."
Ha elfogy az olaj - valószínűleg nemsokára -, elég nagy, megtérülő biznisz lesz abban is, nem kell ettől tartani. Azt nem értem csak, miért nem látja be ezt a vezetőség, és lép egyet a világ előtt. Egész Mo. energiaellátását meg lehetne oldani még egykét atomerőművel, hiszen nem vagyunk sokan. És mindez szerintem a szén alapú energiaforrások drágulása idején, azaz a közeljövőben hozná vissza leghamarabb az árát. Utána pedig elsők között élvezhetnénk az olcsó áramot.

-
bdav
őstag
én nem vagyok 100%ig meggyőződve sem arról hogy az emberi tevékenység okozza a melegedést, sem az ellenkezőjéről.
de tkp szinte mindegy is, a tendencia az hogy változik az éghajlat, viszont ezt jelentékenyen túlparázzák szerintem. Régebben is voltak elég durva éghajlatváltozások, természetes folyamat.
Aztán meg persze szén/szénhidrogén égetésből nyert energia nemjó, de atomerőművet meg még kevésbé akarnak építeni, pedig az tiszta. -
(Kolombusz)
veterán
Hozzád hasonló véleményen vagyok én is.

-
Crystalheart
őstag
A levegőszennyezést és az őserdők folyamatos pusztítását is fékezni kell, ez nem kérdés, de én is osztom azt a véleményt, hogy globális fölmelegedés nem ettől gyorsul elsősorban. Közrejátszhat valamilyen mértékben, de a hőmérsékletet valószínűleg a Föld természetes helyzete növeli.
Legalábbis elég sok tudós is ezen a véleményen van. (Pl. az ózonlyuk mérete is már elkezdett csökkenni... És a CO2 okozta üvegházhatás százaléka sincs a légkör természetes üvegházhatásának.)(Egyébként a baracktermesztésnek jól is jön a mediterrán éghajlat
A kukoricának kevésbé
) -
nike_
addikt
Az amerikai elég kívülálló nemzet azt kell hogy mondjam.

Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Már megint variál a Samsung az Ultrával!
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- One mobilszolgáltatások
- Motoros topic
- Konteó topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Jogász topik
- iPhone topik
- Okos otthon - gyári appok, ökoszisztémák
- További aktív témák...
- !AKCIÓ+GARI! GAMER PC Intel Core i5-14400F/ASUS TUF Gaming B760M/RTX 4070 12GB/32 GB DDR5 5200 MHz
- Asus ROG ALLY X + tartozékok
- G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5-6000 CL30 32GB (2 16GB) Fekete
- Üzletből, Macbook Pro Retina 16" 2021,M1 Pro 10mag 32GB RAM/1TB SSD/Metal 16magGPU/Liquid Retina XDR
- Eufy Security 2C Kit
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ!! HP Zbook Studio G8 i7-11850H 32GB 512GB Nvidia Quadro T1200 4GB Garis!
- 58.5 mm full fém tamper
- Lenovo X1 Nano 907 Gramm Core i7 1180G7 16Gb Ram 512Gb NVMe Boltból Garanciával Számlával
- Xiaomi Redmi Note 14 / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)

/
), a co2-pedig... hát erről van szó az írásban.