Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Bubee82

őstag

válasz Coccolino_O #48 üzenetére

Food Quality Manager a diplomám szerinti szakmám. Amúgy tejipari kutató-fejlesztő mérnöknek tekintem magam, legalábbis ebben van tapasztalatom és ebben dolgozom.

• Bubee82

őstag

Mindent lehet, csak akarni kell és hosszú távon gondolkodni.

Én durván 2 éve dolgozom itthon újra. Kb. 1 éve keresek másik állást itthon. Az 1 év alatt 1 db interjún voltam, a helyek többségéről sem visszajelzést sem meghívást nem kaptam. Jelentkeztem Ausztriába is, mivel akkor nem kell költözni, de a német nyelv hiánya kizár. Mivel én is úgy gondolkodom, hogy sem az egyetemi éveimet, sem az eddigi tapasztalataimat nem fogok kukázni gipszkartonozásra vagy kőművessegédkezésre és stb. ezért nem volt más lehetőség, mint az angol nyelvterület felé orientálódni.

A tervezésben először Kanada jött szóba, amit végül elvetettünk. Ezután Új-Zéland jött szóba, ami nagyon esélyes lehetne, mivel a szakmám hosszútávú hiányszakma. A klíma pontosan olyan, ami nekünk ideális, a szakmám pedig dübörög az országban. Végül Angliára esett a választás, többek között anyagi és családi okok miatt is.

Azonban ez nem zárja ki azt, hogy később akár Új-Zéland felé vegyük az irányt, igaz, már egyikünk sem hiszem, hogy benne lenne még egy ekkora költözésben. Nekem eddig is vándoréletem volt, amit már eléggé meguntam. Most a szükség az, ami feltehetőleg a végső lépésre sarkall, mert szégyen ami ebben az országban van. Ragozni nem akarom, csak egy példa: fentebb írtam, hogy 1 év aktív álláskeresésből 1 db interjúm volt, még csak telefonos interjúra se méltattak. Max. 1x a Coca-Cola-tól. Decemberben 2 olyan angliai állásra is jelentkeztem, ami után 2-3 nappal már hívtak is telefonos interjúra. Az egyik jó 1 órás volt, míg a másik kb. 30 perces. A legtöbb helyről kapok visszajelzést a sikertelenségemről is. Új-Zélandon is próbálkoztam, legutóbb találtam egy olyan munkaközvetítő bandát, akik overseas jöttmenteket nem kukázzák le azonnal. Egy bizonyos állásnál találtam egy referenciaszemélyt, akinek írtam egy bemutatkozó / érdeklődő levelet az önéletrajzommal mellékelten és 2 napra rá kaptam választ és 9 kérdést, amire válaszolnom kell (interjú jellegű kérdések). Január 7-e után fogok tőle választ kapni. Hogy milyet, azt nem tudom, de itt is: a világ végéről is méltó voltam arra, hogy felvegye velem a kapcsolatot. Itthon még erre sem... Ez az igazi szégyen.

Tanácsom a számodra a következő:

Első lépés Anglia, mivel ahogy te is jól tudod, sokkal kisebb lemondásokkal jár és ha valami gond van, könnyen visszajöhetsz. Ha ezek után továbbra is Kanada a cél, akkor néhány év alatt olyan anyagi stabilitást tudtok elérni, amivel már sokkal könnyebben lehet nekivágni. És a következő váltást addig célszerű megtenni, amíg iskolakötelesség nem válik a babátok. Szerintem mindenképpen ott kellene megkezdeni a tanulmányokat, ahol végérvényesen letelepedtetek.

A munkakeresés esetén CSAK közvetlenül a cégek álláshirdetéseire jelentkezz, a munkaközvetítőket felejtsd el. Ha kellesz, akkor kelleni fogsz Magyarországról is, csak mindenképpen tisztázni kell velük, hogy neked nem kell vízum, se más, mert EU állampolgár vagy. Sikerülhet itthonról is, de ahhoz pöpec CV és cover letter kell, mindig az adott cégre szabva. Továbbá ha tovább jutsz a telefonos interjún, akkor valszeg felajánlják a videó interjút (via Skype) (esetemben ugyanis most ez van), amit te tetőzz meg azzal, hogy felajánlasz egy személyeset, mármint hogy helybe mész. Nem akkora anyagi megterhelést, viszont eldöntheti a sikered. Továbbá neked is jó, ha látod hova és kihez mész!

Nagyvonalakban ennyi. Fejben már eldőlt a kérdés, most már csak tenned kell érte és türelmesnek lenni.

Új hozzászólás Aktív témák