Hirdetés

2019. november 19., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Tom5


Tom5
(addikt)

Jó cikk, tetszik. Mindig is érdekelt az egész történet.
Van most egy film, az ideglelés csernobilban. Azt vajon ott forgatták ténylegesen?

(#2) Sub-ZeRo


Sub-ZeRo
(nagyúr)

Ez akkor egy óriási katasztrófa volt. :(

Anyu mesélte, mikor a csernobili erőmű reaktora felrobbant, egy igen nagy vihar alakult ki nálunk.
Akkor én kb. 2 hónapos voltam és tolt a babakocsiban. Jött egy idős néni és mondta anyunak, hogy jobb lenne ha nem kint lenne a kisgyerekkel mert még baj is lehet. Ahogy megszaporázta anyu a lépteit egy diófa ág esett mögé. Mellesleg nem kis diófa volt már akkor sem. Ha nem gyorsítja meg a lépteit akkor ott maradunk.

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."| Track IR 5.| Honor 8

(#3) Tom5 válasza Sub-ZeRo (#2) üzenetére


Tom5
(addikt)

1980-ban születtem de mindig elgondolkodtatott a dolog, hogy ez a robbanás volt-e hatással az akkor születőkre?! (vagy éppen ránk)

(#4) Gigi01 válasza Tom5 (#3) üzenetére


Gigi01
(őstag)

Én is így vagyok vele.Ha szóba kerül,mindig erre gondolok.1981-ben születtem.

(#5) Bluerainbow


Bluerainbow
(Közösségépítő)

A mi családunkra nagy hatással volt és van mind a mai napig ez a katasztrófa.
Szüleim válása után édesanyámmal nagymamámmal és nagyapámmal maradtam. Az eset utan 1-2 évvel (nem emlékszem pontosan) meghalt nagyapám rákban (az orvosok szerint ettől).
2-3 évre rá megbetegedett 35 éves korában édesanyám , azóta is ágyban fekvő beteg (lassan 20+ éve) 4 x volt műtve pajzsmiriggyel , most is 5 daganata van.
Nagymamám lebetegedett , gyakorlatilag majdnem pénztelenné vált a család. El kelett adni a szép nagy házunkat hogy kezeltetni tudjuk anyámat , meg hogy egyáltalán élni tudjunk. Pár évre rá meghalt nagymamán is. 15 évesen munkába álltam hogy legyen mit tenni az asztalra , meg hogy el tudjuk temetni nagymamámat. A gyermekkorom egy kész csőd volt (akik olvasták a személyes bejegyzéseimet a Bluegiften , már tudják) .
Meghalt apám is (ugy hirlik ő is rákban).
Számomra mindig kicsit többet fog jelenteni Csernobil mint másnak , többet mint katasztrófát. Gyakorlatilag a család teljes összeomlását okozta.

[ Szerkesztve ]

Tájak fotók emlékek - https://www.facebook.com/2barangolo

(#6) Tom5 válasza Bluerainbow (#5) üzenetére


Tom5
(addikt)

komoly...erőt és egészséget az élethez. Nálunk a rák még nem okozott "galibát". Érrendszer és szív, ez a családunk gyenge pontja.

(#7) Bluerainbow válasza Tom5 (#6) üzenetére


Bluerainbow
(Közösségépítő)

Ja hát azokat nem is emlitettem. Anyám vérnyomásos , érrendszeri problémi is vannak természetesen. Nekem szivritmus zavaraim és szivizom gyengülésem van. Amelett néha vérnyomás is .
Sok ember életére rányomta a bélyeget néhány okos tudós akkori ballépése,

Tájak fotók emlékek - https://www.facebook.com/2barangolo

(#8) kovy79


kovy79
(őstag)

Nagyon szomorú és egyben érdekes téma, valamint szokásos minőségű cikk. :R
Engem is nagyon érdekel, rengeteget olvastam Csernobilról.
Számomra mindig is a tetőn dolgozó munkások története, képei voltak a legelképesztőbbek.

Bluerainbow, sok erőt és kitartást!

''ha annyira NAGY hozzáértő vagy akkor azt is tudnod kell(ene) , hogy a 9550 ugyanaz mint a 9700-as!'' by bandika2006

(#9) HANDO88


HANDO88
(senior tag)

Gratulálok az íráshoz. Talán egy dolgot még leírhattál volna benne,mégpedig a legelképesztőbbet. Az oroszok nem figyelmeztették még a szomszédos országokat sem azzal kapcsolatban hogy mi történt.Az elvtársak abban a gyerekes hitben ringatták magukat hogy mindezt fű alatt meg tudják oldani.

Vagyok aki voltam,leszek aki vagyok.

(#10) oriic


oriic
(HÁZIGAZDA)

Szerintem talán az itt lévők közül én születtem az eseményhez a legközelebb. 1986.április 24. Annor régen rákérdeztem anyámtól hogy mit gondol az eseményről, de nem igazán törődött vele. Csak annyit mondott hogy semmi hatása nem volt nálunk az egésznek. Reménykedek hogy tényleg így volt.

(#11) Tom5

Nem szoktam használni a 3. kezem, problémás a tömegben. :DDD

[ Szerkesztve ]

Live-Die-Respawn

(#11) Tom5 válasza oriic (#10) üzenetére


Tom5
(addikt)

Ha mind a három kezed tudod használni akkor szerintem nincs gond. :DDD (szar poén, bocs, de nem tudtam kihagyni :U )

(#12) Psych0 válasza oriic (#10) üzenetére


Psych0
(őstag)

Én úgy vettem észre, hogy azok a nők akik várandósak voltak inkább károsodtak, mint a magzatok. A korosztályomban (86 ősz)rengeteg anya lett rákos. Mindegyik csoportban, ahová gyerekként jártam (ovi, alsó, felső, gimi) szinte természetes volt, hogy 3-4-ünk árva. További érdekesség, hogy felajánlották a szüleimnek az abortuszt, pedig bőven 4 hónap után voltam már akkor.

"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

(#16) Psych0


Psych0
(őstag)

A cikkhez is hozzászólva.

Ami Ukrajnában történt, az tipikusan csak a szovjetunióban történhetett meg. Már a 80-as években is több rétegben megvoltak azok a biztonsági automatikák, amik kvázi bolondbiztossá tették a reaktort, csak sajnos jogosultságot kaptak az operátorok ezeknek a kiiktatására. Még így is egymás után öt, vagy hat esetben kellett felülírni a vészmechanizmusokat, hogy bekövetkezzen a katasztrófa. Ma már ilyen nem történhet meg(a szovjetunión kívül már akkor sem), mert a reaktorok teljesen automatikusan zárják le magukat, amint a legkisebb instabilitást észlelik. Tehát itt is, mint mindenhol az emberi döntés sorozatos hibája okozta a katasztrófát. Ajánlott olvasmány[link].

A valóságban még így is a legtisztább energiaforrás a nukleáris energia, mégis a zöld propaganda, mint az ördögre úgy tekint. Még úgy is a legbiztonságosabb, ha 20 évente meghal pár tízezer ember, és le kell zárni néhány négyzetkilométert. A fosszilis energiahordozók égetése, bányászata ugyan folyamatosan, de hány embert öl meg 20 év alatt, hány állat pusztul ki a klímaváltozás miatt, olajkatasztrófák miatt, mekkora terület sivatagosodik el, mérgeződik meg, kerül víz alá? Jó analógia a repülés és autózás biztonsága.
Amíg nincs jobb, addig ez a legjobb, és még nincs jobb. Ha lesz fúzió, akkor örülhetünk, de addig is élni kell valahogy.

"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

(#17) franc0 válasza Psych0 (#16) üzenetére


franc0
(őstag)

"A valóságban még így is a legtisztább energiaforrás a nukleáris energia"

Ezzel vitatkoznék így önmagában, te demagóg módon csupán a fosszilisekkel hasonlítottad össze, megújulókkal nem.
Más kérdés, ha gazdaságossági szempontokat is figyelembe veszünk.
Szerintem is kell az atom, csak ne fogalmazzunk demagóg/hebehurgya módon.

Azt gondolom (és példát is láttunk rá nemrég), ha valahol atomerőmű-baleset következik be, ott hazudozni fog a kormány. Nyilván nem olyan arcátlanul, mint a szovjetek, de fognak. Ezt a "ilyen csak a szovjeteknél történhet meg, ami ugye már nincs" felfogást védekezési mechanizmusnak tekintem.

[ Szerkesztve ]

ThinkPad X200 X201 alkatrészek: http://bit.ly/Qcadc4

(#18) Recon666


Recon666
(Közösségépítő)

A többieknek köszönöm!
Elég sok mindent írhattam volna még, akár egy könyv hosszúságú cikk is lehetne, akkor sem lenne teljes. Ezért próbáltam szűrni a lényeges dolgokat, és azokat leírrni. :)

Audio Technica A990Z + kercsó SztratosZ || Xonar Essence STX || Microlab Solo6c

(#19) oriic válasza Recon666 (#18) üzenetére


oriic
(HÁZIGAZDA)

A hsz-emből elnézést kimaradt, hogy grat a cikkért. :R

Live-Die-Respawn

(#20) HummeRC


HummeRC
(senior tag)

Jó cikk, köszönöm. Csak nekem tűnik úgy, hogy ezt a cikket már olvastam korábban, csak kevésbé részletesen? Nagyon ismerős a szóhasználat. :F Egyébként meglehetősen sok részlet van benne, ami nem közismert. Bár magam a témáról (szerintem) kiemelten sokat tudok, mivel mindig is érdekelt. Mikor az eset történt, már iskolába jártam és érdekes volt figyelni az idősebbek reakcióit. Mint utóbb kiderült, az akkori "pletykák" jó része igaznak bizonyult.

Pár részletet én még kiemeltem volna, de tudom, hogy ha az ember nem szelektál, akkor a végtelenségig lehetne róla írni.

Ilyenek például, hogy
- az RBMK-1000-es típusú reaktor kiváló lett volna atomfegyver gyártásához is, épp ezért erőltették a rendszeresítését. A technológiát nem tervezték eladni csak "baráti" országoknak, de nekik is csak akkor, ha a fáradt fűtőelemeket utána hiánytalanul visszaszállítják a Szovjetunióba.

- az RBMK-1000-es és a grafit fékezésű reaktorok általában nem csak a grafitrudak mozgatásával és a reaktortér gázösszetételével voltak szabályozhatók, hanem a reaktorban keresztülfutó vízcsöveken áramoltatott víz mennyiségével is. Bár utaltál rá, hogy ez lett volna a kísérlet célja de a lényeg itt nem egyszerűen a víz létén, vagy nem létén volt, hanem a mennyiség a fontos. A reaktort önmagában nem lehetett egyik módszerrel sem (grafitrudak, gázösszetétel, vízmennyiség, víznyomás) 100%-ig vezérelni, ezek együttes szabályzása kellett a pontos teljesítmény beállításhoz. Viszont ezeket nem lehetett egy helyiségből vezérelni, így a kezelők között folyamatos távkommunikációra volt szükség.

Viszont a gépek elektromos rendszere sem bírta pár napnál tovább a magas sugárzást, előbb-utóbb leálltak, vagy irányíthatatlanok lettek.
Végső megoldásként embereket küldtek a tetőre, akik saját készítésű ólomruhát viseltek a magas sugárzás kivédésre.

Szintén kevesen tudják, hogy innen származik a biorobot kifejezés. :Y

Akit érdekel a téma, annak ajánlom figyelmébe Frederik Pohl: Csernobil című művét. Bár hivatalosan csak fantasztikus regényként szerepel a mű, a benne leírt tények nagyrészt fedik a valóságot, de az akkori politikai vezetés miatt csak így jelenhetett meg 1987-ben és utána 1988-ban magyarul.

#18: Közben megelőztél. :R

[ Szerkesztve ]

(#21) Satyricon


Satyricon
(addikt)

Grat a cikkért! Mindig is érdekelt ez a téma, nagyon sok info-t megtudtam belőle!

Am nekem is van jópár képen Chernobylról, ha gondolod elküldhetem Neked mailbe, és akkor kiteheted ide. Ha gondolod... :U

(lOo \ (llll) (llll) / oOl)

(#22) Recon666 válasza HummeRC (#20) üzenetére


Recon666
(Közösségépítő)

Ezt még nem igen olvastad. Legalábbis ebben a formában. :P
Tudom. :)

Satyricon: Képek jöhetnek! :R

[ Szerkesztve ]

Audio Technica A990Z + kercsó SztratosZ || Xonar Essence STX || Microlab Solo6c

(#23) HummeRC válasza Recon666 (#22) üzenetére


HummeRC
(senior tag)

OK, nem kötekedésként írtam. ;)

[ Szerkesztve ]

(#24) cellpeti


cellpeti
(veterán)

Jó cikk, grat!

a riasztót leállították ez is nagy hiba volt. Ez emberi mulasztás. Óriási károkat okozott tényleg! Valamelyik ismeret terjesztő csatornán szokták olyan 2-3 körül nyomatni elég sokszor a filmet róla.

Épp most nyáron ismerkedtem meg egy kaminossal, aki annak idején ott ment el mellette még a Hungarocamion-os korszakában. Mesélte, hogy 14en jártak arra, akiket ismert és ma már csak ő és meg egy kollegája él. A többiek mind valamilyen rákba haltak meg(persze nem biztos, hogy mindenki Csernobil miatt, de azért nagy a valószínűsége). Neki is volt, ma már csak a tüdeje fele van meg. :(

[ Szerkesztve ]

Huawei P20 Pro

(#25) patex1983


patex1983
(senior tag)

Hatalmas jó cikk, érdekes téma, jó volt olvasni, köszönjük :R
Valamilyen szinten minket/engem is érintett a 83-as születésemmel a katasztrófa, végül is még csak 3 éves voltam akkor, bár szerencsére egészségügyi hatása nem jelentkezett a családtagokon sem és rajtam sem, remélem így is marad...
Mesélte anyum, hogy abban az időben rengeteget voltam kinn az udvaron, kisgyerekként reggeltől-estig a szabad ég alatt játszottam szinte és amikor kiderült a katasztrófa sokáig nem engedtek kinn játszani.

Azért tényleg durva, hogy egy ilyen méretű katasztrófa néhány hozzá nem értő, kísérletezgető, mindenféle kart, meg gombot felelőtlenül összenyomkodó elvtárs miatt következett be...

X

(#26) F_Gergely válasza Bluerainbow (#5) üzenetére


F_Gergely
(őstag)

Én hasonlóképpen jártam..
Édesapámat pajzsmirigyrákkal műtötték 4-szer egymás után, először a 80-as évek végén diagnosztizáltak nála rákot, az orvosok szerint ilyet csak az kaphatott aki erős sugárzást kapott. Apu anyukája szintén rákban halt meg. Apu nővére szintén rákban halt meg. További furcsaság, hogy ahol apu dolgozott, (tehát az a korosztály akik akkor élték a fénykoruk mikor a robbanás történt, 90%-uk rákban hunyt el. Borzasztó látni, megélni, és feldolgozni ezt az egészet, és rettegni attól mit hozhat a jövő...
én 16 évesen hagytam ott a sulit... persze utána továbbtanultam de már csak estin, hogy mellette tudjak dolgozni.

(#27) franc0 válasza F_Gergely (#26) üzenetére


franc0
(őstag)

Most nem azért, de ez a 21. század.
Aki nem dagadt, az rákban hal meg. Nem bizonyítottál semmit. (a pajzsmirigy mondjuk erősen ráutaló valóban)

[ Szerkesztve ]

ThinkPad X200 X201 alkatrészek: http://bit.ly/Qcadc4

(#28) ddaydome


ddaydome
(aktív tag)

Nagyon összeszedett írás szerintem,jó hogy megírtad!

Az üzenetet a kínai telefonomról írtam.....

(#29) Rive


Rive
(addikt)

Jujj.

A 30-60 kilométerre elnyúló "Zóna" szinte teljesen elnéptelenedett, melyből az erőmű környékét jelentő 10 kilométer sugarú "kör" több ezer évig lakhatatlanná vált az emberek és állatok számára.

Nomost ez a valóságban úgy fest, hogy az erőmű környéke nem elnéptelenedett, hanem kitelepitették.

A 'zóna' egyáltalán nem lakhatatlan, pláne nem az állatok számára.

Ami azt illeti, a helyi élővilág elég sokat profitált az emberek hiányából - jelenleg a megnövekedett sugárzással együtt is jobb állapotban van, mint a korábbi, sugárzás nélküli de emberverte állapotban volt.

Főleg cézium-137 (felezési ideje 30 év), jód-131, stroncium-90, plutónium és amerícium-241 izotópok vannak jelen ma is, a többi sugárzó anyag a robbanás után lebomlott.

A jód összes érintett izotópja lebomlott már rég (tessék utánanéznia felezési idejének!).

A cézium és a stroncium stimmel, a plutónium és az americium viszont mennyisége és aktivitása miatt lényegében belesimult a háttérbe.

A baleset után a helyi szakemberek képzetlenségét mutatta, hogy nem ismerték fel a helyzet súlyosságát.

Lóf@szt. Erre nem tudok mást mondani.

A politikai vezetés totális kudarca, az igen. De aki szakember volt ott, az a helyzet tisztázódása után mind tudta, hogy ha odamegy, akkor az életével játszik: ha nem megy, akkor másokéval.

Mentek.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#30) cellpeti válasza Rive (#29) üzenetére


cellpeti
(veterán)

illetve a svédek vették észre a sugárzó felhőt, míg az ukránok és az oroszok szerint nem történt semmi

Huawei P20 Pro

(#31) norbi0604 válasza HANDO88 (#9) üzenetére


norbi0604
(aktív tag)

Igen, csak mikor a svédországi atomerőművek nagy hatókőrű detektorai nagy mennyiségű radioaktív sugarakat érzékeltek a levegőben, méghozzá Oroszország felől akkor igencsak elszabadultak az indulatok.

Külső forrás idézet:

"Hétfőn reggel az 1600 km-re fekvő svéd FOSMARK atomerőműhöz munkába érkező dolgozók ruháját a sugárzást mérő kapu belépéskor radioaktivitással szennyezettnek találta. A svédek a szélirány alapján csakhamar rájöttek, hogy a radioaktivitás nem svéd atomerőműből származik, hanem délről jön. Ők a közeli, litvániai Ignalina atomerőműre gyanakodtak és diplomáciai úton felvilágosítást kértek Moszkvától. A TASSZ hírszolgálati iroda hétfőn 9 órakor adta ki az első jelentést. A szenzációt fölkapta a sajtó. Egyesek úgy nyilatkoztak, hogy ha Csernobiltól 1600 km-re a svédek ilyen aktivitást mértek, akkor Ukrajna és Belorusszia területén milliókat érhetett életveszélyes sugárzás. Nem vették figyelembe azt a tényt, hogy a szél Csernobil felől Svédország felé fújt, ezért észleltek a svédek jelentős aktivitást, de közben nagyrészt lakatlan mocsárvidék terült el. Csakhogy a könnyű részecskéket a szél Európa-szerte széthordta, a sugárterhelés növekedése még Franciaország lakosságán is kimutatható volt.

Európát sokkolta 1986 május elején a baleset híre. A kontinens nagy részét elérték a szennyeződőtt légtömegek. A reaktor vészleállításra használt grafitrudai hosszú időn keresztül elolthatatlanul égtek. Fennállt a veszélye, hogy a több ezer fokon izzó massza átolvadva az erőmű alapzatán közvetlenül lejut talajvíz szintjéig, és a Pripjaty folyón keresztül megmérgezi Kijev ivóvízhálózatát.
"

[ Szerkesztve ]

(#32) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
(félisten)

szépen összeszedett cikk :)

kiegészítés: az RBMK reaktor elvéből adódik, hogy meghibásodás esetén nem "lefullad", hanem "felforr".

#1 hsz: az ideglelés csernobilban filmet magyarországon forgatták, kiskunlacháza, és KLF andor utcai erőmű pl. :)

csernobil témában csak ajánlani tudom Dr. Aszódi Attila publikációit, "Csernobil a saját szemünkkel" c. kisfilmjét egy tanulmányi expedícióról, és a többi dokumentációt: [link]

| Cicu & Cica VI | id: fritzkandur (#2997 Bnet) | 3D nyomtatás -> http://bit.do/fliccprint | eladó Anycubic i3 Mega, Arozzi szék, Sony akciókamera

(#33) Recon666 válasza Rive (#29) üzenetére


Recon666
(Közösségépítő)

"A 'zóna' egyáltalán nem lakhatatlan, pláne nem az állatok számára."

Mint írtam;

A 30-60 kilométerre elnyúló "Zóna" szinte teljesen elnéptelenedett, melyből az erőmű környékét jelentő 10 kilométer sugarú "kör" (ami a zóna egy részét jelenti) több ezer évig lakhatatlanná vált az emberek és állatok számára.

A jód 131 javítottam. :R

[ Szerkesztve ]

Audio Technica A990Z + kercsó SztratosZ || Xonar Essence STX || Microlab Solo6c

(#34) Q.R.


Q.R.
(csendes tag)

Üdv!

Miközben ezt a cikket olvasgattam eszembe jutott, hogy tortát kéne ennem...merthogyaz olyan finom.......a habbal a tetején...............hogy kíváncsi vagy a tortára? A TORTA A TIÉD!

[link]

NO COMMENT

[ Szerkesztve ]

http://www.youtube.com/watch?v=aH0l2GKcLyk by:Carl Sagan

(#35) Rive válasza Recon666 (#33) üzenetére


Rive
(addikt)

Úgy se jó.

Ps.: a reaktor közvetlen környezete (és most max. egy kilométerről van szó) leginkább azért macerás az állatok számára, mert ott rendszeres az emberforgalom és a terület ma is az üzemeltetésnek megfelelően van kialakitva...

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#36) rep3at


rep3at
(őstag)

Mindig is kedveltem ezt a témát (érthetetlen módon), öröm volt egy ilyen részletes összefoglalót olvasni belőle :R

Forward thinking. كرر

(#37) vg


vg
(őstag)

Mikor megjelent a Stalker a PC Guru vagy a Gamestar (már nem is tudom) stábja is elment oda. A mai napig megmaradt bennem az a videó, ki tudja miért.

(#38) Dominó85


Dominó85
(veterán)

Nagyon tetszik a cikk, kellően összeszedett és részletes.
Sajnos én is kaptam csernobilból... 1985-ben születtem és hát igen sokáig lisztérzékenységben szenvedtem. Szerencsére 5 éves koromra kinőttem, pontosabban édesanyámék kikezeltek belőle. Fokozatosan növelték a kukorica és egyéb iszonyú izű kenyérutánzatokba a búzadara mértékét. Ezt sem kívánnám senkinek. :(

* Péter - 06302461862 *

(#39) TheLegendary válasza Bluerainbow (#5) üzenetére


TheLegendary
(csendes tag)

Elképzelhetetlenül pokoli lehetett.... fel a fejjel és előre!

(#40) Recon666 válasza Rive (#35) üzenetére


Recon666
(Közösségépítő)

Szerintem meg jó;

Bár a sugárzás mértéke az egykori négyes blokkot lefedő szarkofágnál a megengedett 20 mikroröntgenes érték 10-30-szorosa, a néptelen városban helyenként ma is ötvenszerese. Húsz perc ilyen helyen már károsodást okozhat. (Az olykor méterről méterre –attól függően, hogy a tragédia után hol tapadt le a radioaktív por – változó sugárzónákról térképek is készültek, nem utolsósorban az utazásszervezők révén.) Ezért nem érdemes belógni, bár lehet: internetes fórumokon adnak erre tippeket a terep ismerői.

Még is hogy lehetne lakni ilyen helyen, vagy egyáltalán hosszabb távon ott tartózkodni? Az lehet, hogy a munkások ott koslatnak, de attól még lakhatatlan, és az is marad még egy jó ideig.

[ Szerkesztve ]

Audio Technica A990Z + kercsó SztratosZ || Xonar Essence STX || Microlab Solo6c

(#41) cellpeti válasza vg (#37) üzenetére


cellpeti
(veterán)

Stalker készítői is elmentek oda, kaptak is érte 3 vagy 5év börtönt, azért jelent meg olyan sokára a Stalker

Huawei P20 Pro

(#42) Q.R. válasza Q.R. (#34) üzenetére


Q.R.
(csendes tag)

csak néhány perc........ szánjatok ennyit az általam fent linkelt kisfilm megtekintésére. Ezt Csernobillal ,hogy van összefüggésben? azt rábíznám az intelligenciátokra.

Üdv Mindenkinek

http://www.youtube.com/watch?v=aH0l2GKcLyk by:Carl Sagan

(#43) Bluerainbow válasza F_Gergely (#26) üzenetére


Bluerainbow
(Közösségépítő)

Romániában Szatmárnémetiben lakom.A Román sajtó , média persze semmit nem mondott az esetről , majd a magyar sajtóból tudtuk meg mi történt. Aznap mindannyian kint voltunk szabad ég alatt. Azt mondták magyarországi ismerőseink hogy a mi zónánkat sokkal jobban érintette mint az övéket (nem tudom , 6 éves voltam) . A lényeg , hoztak jódtablettátak , nálunk nem lehetett kapni. Akkoriban nem volt internet , a média erősen cenzurázott volt , szinte semmit nem tudtunk az esetről. Anyám egyre rosszabbul lett , majd többször esett össze ájult el stb. A munkahelyén kicsusságolták , azt mondták teteti magát , fizetetlen szabadságra küldték , majd kirugták. Az itteni orvosok hamisan diagnosztizálták , elkezelték. Kb 2 évig feküdt korházban , kis megszakitásokkal. Aztán egy Nagybányai orvos valamilyen uton modon találkozott édesanyámmal és beutalták Nagybányára. Ott aztán kiderült hogy nagy mértékü sugárzást kapott. Elkülönitve tartották napokig valamilyen speciális szobában , aztán hazaengedték. Onantól évekig járta Nagybányát 4 x megműtötték. Gyerek voltam , a pontos részleteket nem ismerem. Amugy a suli nálam is hasonlóan alakult , ott kelett hagyjam hogy dolgozzak hogy megéljünk. Persze később én is estiben befejeztem.

Az iráshoz pedig fogadd minden elismerésem Recon666 , el is mentettem magamnak. :R

Tájak fotók emlékek - https://www.facebook.com/2barangolo

(#44) Rive válasza Recon666 (#40) üzenetére


Rive
(addikt)

...a megengedett 20 mikroröntgenes érték ... ötvenszerese ... Húsz perc ilyen helyen már károsodást okozhat....

Úgy lehet, hogy ez hülyeség.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#45) ViZion


ViZion
(félisten)

Ezzel bizony mi is így vagyunk, hogy semmit nem mondtak... Napokkal később volt a rádióban, hogy NE együnk zöldséget, gyümölcsöt, nagyon mossuk, stb. MG-i városban mi a francot csinált mindenki? Otthon volt kert, szőlő, minden. Kimentél, kajáltál. Nem mostuk, minek? Akkoriban erős vegyszerek sem voltak (OK, volt pár zúzós, de azt kerülték felénk), ami volt azt nem éréskor használtuk, szal. bátran kajáltunk napoztunk, stb... pár év múlva jöttek a bajok: középkorú ismerősök szinte egyik napról a másikra csatt... rák.
Asszony és az én családomban is 2 féle halálnem volt: rák, vagy az ivás miatt... Én az ivást választottam! :K
Komolyan: nagyon durva ami ott történt, a sok balfék miatt több generáció szívja a f@...t. A politikusok meg tetézték a bajt, rohadnának meg.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#46) flash-


flash-
(veterán)

nagy tragédia,de még mindig az atomerőmű a legjobb energiaforrás,a többi meg sem közelíti,és egyáltalán nem veszélyes...
a szélerőművek több gondot okoznak a természetnek...
úgyhogy i vote atom

(#47) ViZion válasza flash- (#46) üzenetére


ViZion
(félisten)

Nem az atomerőművekkel van baj, azokkal volt, akik üzemeltették. Ráadásul az már akkoriban is egy régi típusnak számított...

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#48) Kryczek


Kryczek
(tag)

szerintem, az az ember aki ide megy túrára, biztos nem normális.... El ne magyarázzák már, hogy nem veszélyes ott 5 percnél tovább maradni.... :(

Mert a stílus ízlés dolga. Nem pénzkérdés.

(#49) Zeratul


Zeratul
(addikt)

Vizion: Mikor tavaly Fukusimánál a japók elkezdtek ködösíteni és hazudozni rögtön a Csernobili mellébeszélés ugrott be és hogy a személyzet nem áll a helyzet magaslatán, valamint súlyos emberi mulasztás van a háttérben. Nem sokkal később ez be is igazolódott.

[ Szerkesztve ]

(#50) dchard


dchard
(veterán)

Több pontatlanság is van a cikkben:

"a szabályzórudak a túlzott energiakibocsátás miatt deformálódtak, így megakadtak."

Nem a szabályozó rudak, hanem a csövek deformálódtak, így a rudak nem tudtak visszacsúszni a helyükre.

"Máig nem tudni, hogy ezt azért tették, mert már észlelték a vészhelyzetet, vagy csak azért, mert befejezték a kísérletet és le akarták állítani a reaktort a karbantartás megkezdéséhez."

Az AZ-5 kifejezetten vészleállításra kitalált rendszer (nem csak egy gomb), a reaktort normál körülmények között nem így állítják le.

Hiányoznak további fontos magyarázatok:

Például az, hogy a bór-acélból készült szabályozó rudak hegye grafitból volt, így a teljesítmény nem csak úgy merő véletlenségből, hanem pont az AZ-5 üzemeltetése miatt szaladt meg az amúgy is prompt kritikussá váló reaktorban, mivel az AZ-5 hatására az összes szabályózú rúd egyszerre indul el lefelé, és azok grafitból készült hegye mind egyszerre érte el a zónát, és a grafit hegyek moderáló hatása miatt szaladt meg a teljesítmény. Ez egy lényeges eleme a baleset kialakulásának. Értem én, hogy egyszerűsíteni kell, de nem ennyire.

Az sem hangzik el, hogy a teszteléshez az üzemeltetők megkapták a pontos tervdokumentációt, amiben szigorúan 700-1000Mwatt teljesítmény volt meghatározva a teszt elvégzéséhez, miközben a reaktort gyakrolatilag megállították a teszt előtt, mivel abban felhalmozódtak az ún. reaktor mérgek, ráadásul a gőzdobokat is túltöltötték vízzel. Ezen a ponton le kellett volna állítani a kísérletet, de a helyettes főmérnök máshogy döntött...

A lényeg az, hogy itt is elsősorban emberi hibák sorozata vezetett a balesethez, amire önmagában még a tervezési és az RBMK reaktorok koncepcionális hibáinak ellenére sem került volna sor.

Apropó:

Sem a kurszki sem a Leningrádi RBMK reaktorokat NEM állították le ahogy a cikkben elhangzik, azok még elég sokáig működni fognak:

RBMK reaktorok - Status

Dchard

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.