Hirdetés

2020. szeptember 24., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Cifu


Cifu
(nagyúr)

Azzal együtt, hogy örülök, hogy az AMD végre magára talált, én azért keserű szájízzel összesítem a fejemben a híreket. Az X570-es deszkák szépek, de mintha kapkodva kerültek volna kiállításra. Csak maréknyi típust mutattak be, amikhez árat nem párosítottak (feltehetően kurta drágák lesznek), és a kapkodásra jó példa a PCI-Express 4.0 támogatásban történt 180°-os fordulat egy hónap alatt.

Nekem a hírekből nagyon úgy tűnt, hogy sehol sem mutattak működő Zen2 gépet, ami miatt az egész egy petting volt. Jön az új rizsa, de most még csak a deszkákat mutogatjuk. Érd be ennyivel...

Nem túl biztató, hogy a kiegészítők terén két dolog maradt meg bennem, az egyik, hogy a Noctua elengedi a barna színt (valójában persze a Redux-al már régen elengedte), a másik, hogy a Seasonic egy totál értelmetlen táp-izével promózott. Ez utóbbi azért volt keserű dolog, mert ennyi innovációt sikerült kisajtolniuk magukból a kiállítóknak. Ami finoman szólva is gáz.

A 'gamer' RGB-mánia lecsegését is hiába várjuk úgy tűnik.

Ehhez képest hatalmas felütés volt az Apple Mac Pro bejelentése, ami ugye a Computexxel egyidőben történt. Oké, főleg mindenki az árak miatt van oda meg vissza, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy egy extrém erős hardvert tettek le az asztalra, olyan dolgokkal, amiket a sima PC-s szinten még azért (most) nem nagyon tudnak lekövetni.

Kár, hogy a Computex ilyen felemás lett. Reméljük hamarosan látványosabb körítés is lesz...

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#2) warfernom


warfernom
(tag)

Corsair nem is volt jelen most?

Jbl Extreme, Corsair Scimitar & K70, Nzxt52

(#3) Recke válasza warfernom (#2) üzenetére


Recke
(csendes tag)

[link]

Minden esetben a nagyobb fizikai erővel rendelkező ebnek van lehetősége a szaporodásra!

(#4) Televan


Televan
(veterán)

Én a Sapphire Navijára lettem volna kíváncsi,így most csak öregedtem pár évet. ;]

"Jól hallotta, bunkót mondtam. Az egy szép nagy magyar réteg."

(#5) Meteorhead válasza Cifu (#1) üzenetére


Meteorhead
(aktív tag)

Az új Vega VII Pro Duo-val csak annyi bajom van, hogy Apple-only lett. Ilyen formán számomra nem létezik. Persze azért picit bosszankodom, hogy PC-ben álmodozni sem érdemes róla.

Amúgy a Duo kiadás egy GPU-nak látszik?

(#6) mepet válasza Cifu (#1) üzenetére


mepet
(addikt)

180fokos fordulat? Tehát 1 hónapja még nem volt, most meg lesz? Vagy mire gondolsz?

(#7) Cifu válasza mepet (#6) üzenetére


Cifu
(nagyúr)

Arra, hogy 1 hónapja még úgy volt, hogy az alaplapgyártókra bízza az AMD, hogy a 300-as és 400-as sorozatú alaplapokon engedélyezik-e a PCI-Express 4.0 támogatást a Ryzen 3x00 procikkal. Majd most jött a hír, hogy nem oda Buda, az AMD megtiltotta, hogy ezzel a lehetőséggel az alaplapgyártók éljenek.

Ez feltehetően azzal is járt, hogy most az alaplapgyártók az esetleg erre kihegyezett 400-as alaplapokat "újra" bemutassák.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#8) andy19770128 válasza Cifu (#7) üzenetére


andy19770128
(aktív tag)

Beta biosok vanbak most is. A gond azzal van hogy ha engedélyezed a 4.0 rendszert aklor megugrik a szuflafelvétel az alaplapon. A 370-470 esek többnyire birják de a kisebbek nem feltétlenül. A gigabite kiadott egy kommünikét hogy beta biost csak sajàt felelőségre használhat bárki. Az amd meg a kisebb rosszat lépte

(#9) ggg1 válasza Cifu (#1) üzenetére


ggg1
(aktív tag)

"Redux-al , Computexxel"

Na így lehet kétszer rosszul írni a -val, -vel ragot x-végű szó után. :-)

Egyébként én nem emlékszem, hogy bárki is azt igérte volna, hogy a PCIe 4 menni fog a régebbi lapokkal. Nekem az az emlékem, már a legelső cikkből is, ami ezzel foglalkozott, hogy egy-egy lapnál mehet legfeljebb, ahol a bővítősín nincs túl messze a CPU-tól, ha az alaplap gyártója is úgy akarja, és írnak rá bios-t...

Ez egy sokkal ésszerűbb lépés így, mert rengeteg inkompatibilitás elkerülhető, meg az, hogy a régebbi lapok tulajai tömegesen ostromolják a lapgyártókat, követelve a funkció elérhetővé tételét, amiből esetenként születhetett volna akár egy-egy instabil megoldás is, ami senkinek nem jó. Mármint a kuszaság és a bizonytalanság.

Így tisztább a kép, logikus döntés volt, és amúgy sem hiszem, hogy sokaknak hiányozni fog a közeljövőben ez a sávszélesség.

(#10) Cifu válasza ggg1 (#9) üzenetére


Cifu
(nagyúr)

Egyébként én nem emlékszem, hogy bárki is azt igérte volna, hogy a PCIe 4 menni fog a régebbi lapokkal. Nekem az az emlékem, már a legelső cikkből is, ami ezzel foglalkozott, hogy egy-egy lapnál mehet legfeljebb, ahol a bővítősín nincs túl messze a CPU-tól, ha az alaplap gyártója is úgy akarja, és írnak rá bios-t...

Akkor az volt kommunikálva, hogy az alaplapgyártókra van bízva. Ez változott meg az egy hónap alatt, mert immár az AMD ezt is elveszi. A béta drivereket nem tudják visszavonni, tehát azok maradnak.

Így tisztább a kép, logikus döntés volt, és amúgy sem hiszem, hogy sokaknak hiányozni fog a közeljövőben ez a sávszélesség.

Akkor miért nem ez volt a döntés az elejétől?
Belengetnek valamit, majd megváltoztatják azt. Nekem csak ez nem tetszett....

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#11) ggg1 válasza Cifu (#10) üzenetére


ggg1
(aktív tag)

Valószínűleg ez egy elég összetett kérdés, amit mi csak találgathatunk.
Lehet, hogy az AMD akarta, vagy épp mindegy volt neki, és az alaplapgyártók könyörögtek neki, hogy ne már, mert így kevesebb lapot tudnak eladni, vagy épp tényleg nagy lett volna rajtuk a nyomás a régebbi lapok tulajdonosai részéről.

Az is lehet, hogy mivel beta bios, attól beta, hogy nem végleges és tesztelésre van. Tesztelték, és kiderült, hogy több esetben inkompatibilitást, instabilitást okozhat egyes kártyákkal.
Egy még el nem készült terméknél kár számonkérni egy előzetes tervet, ami eleve esetlegesnek volt hirdetve.
Szerették volna, jó lett volna, jól hangzott, de kiderült, hogy több negatívumot okozhat, mint pozitívumot, ennyi. Biztos van benne üzletpolitika is.

Szerintem sokkal gázabbak ezek az előzetes nem hivatalos cpu megszellőztetések.
Én mondjuk már januárban éreztem, hogy ebből nem lesz semmi, pontosabban azt tippeltem, hogy most csak nyolcmagos lesz, és a 12-16 majd a következő generációnál jön be, mert értelmetlen ekkorát ugrani. Szerintem ez még az AMD-nél sem volt biztos, hogy melyik modellek jelennek meg most. A 7 nm és a Zen2 önmagában is nagy ugrás egy új generációhoz, hiszen a 2000-es sorozathoz kevesebb is elég volt. Olyan nagy lépésre és olyan árakra, amiről a pletyka szólt, nem volt szükség egyelőre, ez egyértelmű volt.
De ott lesz a következő generáció, ahol majd marad a Zen2, majd lesz belőle "+", meg 7 nm+, és akkor majd jöhetnek a plusz magok.

Én remélem, hogy nem lesz belőle rendszer, hogy nem hivatalosan igérnek egy nagyot, amivel mindenkit jól feltüzelnek, 16-magosat kiírják jó drágára, 12-magosat olyan árra, amire mindenki jól ráizgul, a 8-ast pedig irreálisan olcsóra. Aztán a végén kijön egy sokkal reálisabb felhozatal sokkal drágábban, és biztos lesznek, akik megveszik másfél-kétszer drágábban a 12-magosat, mert már beleélték magukat, hogy 300 dollárért azt vesznek.
Szóval nagyon visszás dolog ez, és remélem, nem csinálnak rendszert ebből a jövőben.

(#12) ggg1 válasza ggg1 (#11) üzenetére


ggg1
(aktív tag)

Szóval én azt tippelem, hogy az a lista, ami fél éve megjelent a pletykákban 3000-es sorozatnak, az lesz, csak egy év múlva, és 4-es lesz a modellnevek elején.

Ugyanezt gondolom a nyolcmagos G-végű modellekről is.
Nyilván van értelme az egyik chiplet helyére odarakni egy GPU-t, de az se most lesz, amíg el lehet adni rendre az előző generációs APU-kat is.

Itt meg a nagyobb gáz az, hogy ezeket sem lehet kapni, nem tudnak eleget gyártani. Szinte nincs Ryzen laptop. Fölmegyek egy laptop webáruházba, és ilyen A-sorozatú apu-k vannak abban az egy-két amd laptopban. Van Ryzen laptop, de nagyon kevés, biztos többre lenne igény. Ráadásul állítólag az AMD jobb a teljesítmény/energiahatékonyság terén.

Mióta is van már 35 wattos asztali apu? Ryzen 3 és 5 GE?
De azt se lehet kapni.
Erről nem beszélünk, hogy Intel fronton legalább a teljes termékskálát lehet kapni.
3 éve van Ryzen, itt a 3. generáció, de nincs laptop és nincs alacsony fogyasztású (35 W) modell.
Ezekkel az Athlon 200-240GE-kkel kell beérni. Röhej.
NINCS egyáltalán AMD mini-itx integrált alaplap sem, csak Intel.
Az utolsó ilyen lapon A4-5000 apu volt, ezt nemrég még lehetett kapni az Asrocktól, de sajnos megszűnt, és nincs semmi helyette, pedig nagyon szerettem.
Még amikor rosszul ment az AMD-nek, akkor is tudtak ebben a szegmensben jót csinálni, például a Brazos, ami köröket vert minden tekintetben az akkori Atomra.
Most már a nagy teljesítményű szinten az AMD lassan visszaszerzi a nevét. Lassan itt volna az ideje, hogy a teljes termékpalettát lehessen kapni a gyakorlatban is.

[ Szerkesztve ]

(#13) andy19770128 válasza ggg1 (#12) üzenetére


andy19770128
(aktív tag)

nézz utanna. cdak itthon nincs ryzen rs laptop kinàlat
msi. asus. dell hp. acer. clevo. ezeket talàltam eddig

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.