- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
dezz
nagyúr
Ebben igazad van, erről nem igazán beszélnek, de erre írtam, hogy a mai nap hosszat fél méterről monitort bámulós világban (és van, aki emellett még olvas is, mármint pl. könyvet), nem egy 2-3m-ről nézett tévébe fogunk belevakulni...
Az ideális persze egy jókora (nem 100 centis!) megjelenítő (vagy vetített kép) 4-5m-ről. -
MZperX75
addikt
Wikipédia:
"Alkalmazkodás:
Az előbbiek szerint a szem nyugalmi állapotban távolra nézésre beállítódott állapotban van. Közelre nézéshez a szemlencse törőerejének fokozására van szükség[11] Ezt a szem azzal éri el, hogy a sugártest izomzata összehúzódik, ezzel jobban kiemelkedik, és a lencsefüggesztő rostok ellazulnak. A szemlencse természetes rugalmasságánál fogva domborúbbá válik, törőereje fokozódik. Az alkalmazkodás (accomodatio) tehát a sugárizom (musculus ciliaris) aktív működésén és a szemlencse rugalmasságán alapul. Az életkorral az utóbbi csökken, emiatt alakul ki az időskori távollátás (presbiopia). A szem optikailag egészséges, fiatal állapotban sem tökéletes szerkezet. Nagyon kicsi a mélységélessége, azaz csak azt a kisméretű, síkszerű és szűk teret képes élesen látni, amelyre éppen fókuszál[11]. A szem sugártestizomzatának romlását, idő előtti kifáradását például okozhatja a szembe lógó haj. A szem beállítása hol a nézendő tárgyra, hol a hajra fókuszál, ami gyors kifáradását okozza.
A szem perifériás látása is elég gyenge és életlen. Mindezeket nagyban kompenzálja azonban a központi idegrendszer működése, amely a kapott információkat feldolgozza. Az idegrendszer a fejlődő fiatal szervezetben rengeteg tapasztalatot raktároz, amely alapján megtanulja a látott információk megfelelő korrigálását és kezelését, ezzel kompenzálja a szem optikai tökéletlenségét (bizonyos kóros elváltozások határain belül)."Távolság valójában itt nincs meghatározva.
Nekem a problémám csak az ,hogy minden szakmai fórum és cikk arról szól,HD vagy fullHD TV-ket(plazma vagy LCD)a kép méretétől függően milyen optimális távolságból nézve használjuk ki a felbontást előtérbe helyezve.
De semmilyen információt nem kapunk arról,hogy ez a szemünknek mennyire jó,és a szemünk előtérbe helyezésével,melyik állapot távolság lenne kényelmes,és megfelelő,persze a hosszútávú TV bámulását figyelembe véve.
OFF
-
dezz
nagyúr
-
MZperX75
addikt
"bár nem szokásod, de ideje lenne ezen változtatnod"
Bár veled erről már egyszer beszélgettünk ,akkor is ezeket a linkeket adtad meg.
Megnéztem és elfogadtam tőled,most is,
az érzésemen ezen mit sem változtat.Most írtam is ,hogy nem vitatkozunk,
Én elfogadom tőled a magyarázatod,
az utolsó 2 mondatodban éreztem,hogy megértettél."100cm-en 4-5m-ről nem hogy a Full-HD-nak, még a 720p-nek sincs értelme... Így a kérdésednek sem. Lásd amit a periférikus látásról írtam."
Fórumban visszalapozol,ezt írtam én is,majdnem szó szerint.

Engem például zavar ,hogy 2-3 méternél közelebbről nézzek,egy 100-130cm-es kijelzőt,vagy TV-t,tudom nézni,de 1-2 óra múlva megfájdul a fejem,kényelmesebb és kevésbé zavaró 4-5 m. távolságról.
Monitort is 1-2 óra után kikapcsolom szemem nem bírja az lehet ,hogy én ezzel egyedül vagyok. Azért vettem projektort,mert a a falról visszaverődő fény annyira nem zavaró,és minimum 4-5m-ről nézem.Azt be kell látnom,hogy nem vagyunk egyformák.(ez a téma valahogy még egyszer előtérbe került)

OFF -
dezz
nagyúr
Tévedsz... Az a bizonyos képlet nagyon is a felbontástól függ, a képméret mellett. Esetleg nézz utána (bár nem szokásod, de ideje lenne ezen változtatnod).
Kis segítség:
Viewing Distance Calculator
TV Viewing Distance and Screen Size
Screen Size vs. Viewing Distance ChartDe ha az SMPTE (~mozis és televíziós mérnökök nemzetközi szövetsége) és THX ajánlásoknak nem hiszel, talán a gyártóknak, pl. Panasonic igen: [link] (kapcsolgass a HD és az SD között...)
Ha a szem nyugalmi fókusztávolságát vesszük alapul, az függetlenül a tévé méretétől és a felbontásától annyi, amennyi! Oda nem kell semmilyen képlet. Mellesleg ha ez lenne a meghatározó, akkor a monitorokat és könyveket már régen betiltották volna...
100cm-en 4-5m-ről nem hogy a Full-HD-nak, még a 720p-nek sincs értelme... Így a kérdésednek sem. Lásd amit a periférikus látásról írtam.
-
stargazerhu
aktív tag
-
MZperX75
addikt
-
MZperX75
addikt
"Ezt a hülyeséget felejtsd el, főleg hogy ez lenne a "kényelmes a szemnek". A 20m-es mozivásznat sem 100m-ről nézed... Ez a szorzó még az SD felbontású és még ott is homályos, régi CRT TV-kre volt igaz!"
Nem vitatkozunk, 2 malomban őrlünk.
A szem fizikájából kiindulva ,szem fókuszpontból,nem pedig a felbontás sd adás,meg crt volt meg nem,ehhez semmi köze.de mindegy
1 kérdést teszek fel!
Mekkora részét látod otthon a tv-nek szemmozgatás nélkül tisztának?
Mennyi az ember fókuszpontja nyugalmi helyzetben? =100cm 4-5méterről nézve.
A kérdést le is tisztáztuk...

-
dezz
nagyúr
"Azt hallottam képátlóX4 vagy 5 az az 100cm képátlónál 4-5m"
Ezt a hülyeséget felejtsd el, főleg hogy ez lenne a "kényelmes a szemnek". A 20m-es mozivásznat sem 100m-ről nézed... Ez a szorzó még az SD felbontású és még ott is homályos, régi CRT TV-kre volt igaz!
A normális mozi-élményhez (a kellő, fényképszerű képet adó felbontás mellett) hozzátartozik az is, hogy elegendően nagy látóteret fedjen le a kép! És mivel a fő történések középen zajlanak, nem kell az egész képet pásztáznia a szemnek, a kép szélei a periférikus látást "foglalják le".
Az egy másik kérdés, hogy jobb a szemnek egy nagyobb képet néznie x távolságból, mint egy kicsit, arányosan közelebbről, mert nem jó, ha sokáig túl közelre kell fókuszálni. Bár aki naphosszat fél méterről bámul egy monitort, azt nem a másfél-két méterről nézett 40-50" fogja megvakítani...

-
Duree
veterán
Remek darab az biztos,nagyon el tudnám otthon képzelni,mert azért egy ilyenem nézni filmet vagy bármi mást nem semmi élmény.Sajnos a méret és a Sharp név kombinációja egy olyan árat fog képezni ami távol fog tartani attól a gondolattól,hogy megvegyem.
-
Dany007
veterán
Itt is van.
Első kép: 1920x1080 - 67x38cm @72dpi
Második kép: 1920x1080 - 170x95cm @28dpi
A nagyítást mindkét képen úgy állítottam be, hogy a monitoron, vonalzóval kimértem, hogy az 1cm az a valóságban is 1cm legyen. Persze ezt már el kell hinned nekem

Szóval a lényeg szerintem egyértelműen látszik, ami mozgó kép esetében csak még jobban kijön. De természetesen - továbbra is - minél távolabb ülsz a képtől ez a különbség annál kevésbé látszik. Na ezért is vannak meghatározva ideális távolságok (képátló és felbontás függvényében), ahonnan nézve ezt a kis pixelesedést már nem venni észre.
Innen is látszik, hogy minél kisebb a felbontás, annál távolabb kell ülni tőle. Linkelt táblázat alapján 82cm-nél és 720p-nél ez a távolság ~ 180cm, viszont ugyanezen méret esetében 1080p-ben már csak 122cm. Természetesen ezek minimum értékek.
Viszont ez alapján egy 80-90 colos képet minimum - ahogy írod is - 3,5 - 4 méterről kéne nézni. -
Dany007
veterán
-
Recon666
Közösségépítő
Evvel be lehet tapétázni egy kisebb szobát is.

-
Sza_Sa
senior tag
-
M@trixfan
addikt
-
micimacko
aktív tag
-
kiskaktusz
addikt
Egy hasonló Sharp 80"-es LEDTV reklámot láttam ~1 hónapja, amikor eredeti nyelven néztem NFL-t az ESPN csatornán...
Nem semmi ez a méret az biztos...
-
Sza_Sa
senior tag
A monitor az az eszköz ahol elismerem a nagy felbontás jogosultságát, de ott is megfelelő ppi mellett. Fotók feldolgozásánál nekem is jól jönne egy 2000+ képpontos monitor, de nem 22"-on, hanem 27" környékén. Tévében meg már elmondtam a véleményem, 1080p szvsz a vitatott méretben még bőven elmegy, persze ott már min. 4 méter nézési távolságról beszélünk. És még valami, az első nagyfelbontású tévém egy 52 collos 720p volt, azt váltotta a mostani közel négy éve. Bár az idő biztos megszépíti az emlékeket, de nem emlékszem hogy zavaróan pixelesnek éreztem volna a képet. 1366*768=1.049.088 képpont vs. 2.027.520 képpont, szóval szinte közel duplája.
Szerk: Viszont alapvetően egyetértünk

-
MZperX75
addikt
-
Horbal
őstag
-
Dany007
veterán
Jó, akkor nézd meg ugyan azt a felbontást mondjuk egy 22-24 colos monitoron, szintén egy méterről. A különbség érezhető. És sem a tipikus pixelesedésről beszélek. És sok esetben ez megszokás kérdése.
"Ki kell menni a természetbe, ott van elég felbontás."
Ne trollkodj már ennyire
Véletlenül nem a tévékről és a filmnézésről van szó?@mepet:
Ez mondjuk igaz lehet. Bár én még nem láttam ilyen felskálázott képet, de elhiszem, hogy érdemben képes javítani. (bár megjegyzem, hogy a képfeldolgozásban a "felskálázás" fokozatoktól függően mindig kis homályosodást is eredményez.)
Viszont én htpc-ről tolom a tévét, filmeket, mindent. Ez esetben pedig egy PC módot kellene választanom, hogy elkerüljem az input lag nevű jelenséget, amit pont, hogy a modern tévék képjavító algoritmusai / elektronikái okoznak. =/ Tudom pech... -
Dany007
veterán
-
MZperX75
addikt
-
Sza_Sa
senior tag
Én viszont azt érzem hogy manapság már csak a felbontás számít. Nekem egy 132cm-es Fhd .lcd-m van, van hogy "légvonalban" egy méterre kuporodom le és nézem a filmet miközben éppen ott rendezgetem a papírjaimat. És mégsem érzem pixelesnek a képet, sőt, blu-ray minőséget (nem mkv!) nézve még el is ájulok a részletektől, amit a normál nézési távolságból már nem veszek észre. Szóval 4k2k meg mi kell még? Ki kell menni a természetbe, ott van elég felbontás.
-
mepet
addikt
-
Apika
addikt
-
Horbal
őstag
-
MZperX75
addikt
Erre akartam terelni a figyelmet

+1
Dany007:
Biztos hogy van egy ideális távolság,ahonnan az aktuális készüléket kényelmesen,tudod nézni,és nem kell a szemnek pásztáznia a képernyőn.
Azt hallottam képátlóX4 vagy 5 az az 100cm képátlónál 4-5m

Az más kérdés ,hogy onnan még azt sem tudod megítélni 1080p vagy 720p-ről van -é szó!
Engem 4-méterről éppen zavar már 3.5 képátló túl nagy ,de nem tudom lejjebb venni

Majnem jó 1 méterrel hátrébb lehetne a kanappé
-
Dany007
veterán
Persze, de én most nem is 19 colt akarok hasonlítani a 130-hoz : )
Nekem 28-as monitorom van tévének. És már évek óta agyalok egy 120-ason.
Viszont ez a felbontás dolog meg zavar. Tudom, hogy nincs 4K-s tartalom, se készülék elérhető áron. De már úgy megszoktam a tűéles képet, hogy lehet zavarna ugyanezen felbontás 120 centibe.
Mondjuk egyenlőre anyagiak is hátráltatnak
-
madgie
titán
-
MZperX75
addikt
Ez így van!
De próbáltál filmet nézni 40cm-ről 19"LCD-n
és 3.5-4m-ről 130" projektoron?Kb a kép ugyan akkora arányaiban! De 40cm-ről engem zavar!
Amíg bajlódunk a felbontással,addig mindig lesznek sajna kompromisszumok!
Innentől viszont mindenkinek szerintem teljesen egyéni az izlése,valakit zavar a felbontás valakit nem annyira....
OFF
-
torma1981
veterán
-
mepet
addikt
Nagypolgári lakás, 4méter felett a belmagasság. Na ezt kéne a plafonra fabrikálni!

-
Apika
addikt
Ezt betolnám a szobába, a család kapitulálna...

-
Dany007
veterán
Szerintem ekkora méretben TV-vel és projectorral is a legnagyobb probléma a felbontás.
Ki lehet számolni, hogy a Full HD felbontás kb. 67cm-es képernyő esetében adja a minimálisnak számító 72dpi-t.
Ergo ez a 200 centis tévé szintén full HD-ban durván 24dpi-s lehet. Ami meg már bizony csúnyán pixeles.
Ezt persze lehet és kell is kompenzálni azzal, hogy távolabbról nézi az ember ezt a monstrum tévét.
Viszont ezesetben már az a 200 centi nem is lesz akkora élmény. Mivel amíg mondjuk egy 120-as tévét 2-3 méterről tökéletesnek látsz, ehhez a tévéhez kéne 4-5 méter is. Így saccra persze. Ez meg látványban már majdnem ugyanolyan, mintha egy kisebb méretű tévét néznél közelebbről.Ez akkor érne valamit igazán, ha már 4K felbontású lenne. Szvsz.
-
Retekegér
MODERÁTOR
Ezzel le lehet tapétázni egy egész falrészt. Van olyan falikonzol, ami ezt elbírja?
-
MZperX75
addikt
-
Horbal
őstag
-
MZperX75
addikt
-
Angel1981
veterán
-
bdlackoo
tag
-
fatallerror
addikt
-
MZperX75
addikt
(203,5cm)
Vajon mennyit fogyaszt? 250W?
(projektor akkor már ,ezt felcipelni a 4,-re
) -
banhammer
veterán
Focival gyakorlatilag minden háztartásbeli termék eladható, akár a hajszárító is.
-
madgie
titán
-
syl5
őstag
-
elefant
őstag
A piacok a sportesemények előtt (olimpia, focivb, foci eb) pörögnek fel hagyományosan , legalábbis európában. Az okait pontosan én se értem, de így van. 2 éve a berlinben az IFA-n, minden, DE TÉNYLEG MINDEN, a fociról szólt. focilabdába öltöztették a tévét, stoplis+tanga hostessek mászkáltak, szóval ez van.
-
Patice
nagyúr
Egy ekkora TV-nek már tényleg keresni kell a helyet, hogy optimálisan elhelyezze az ember.
Amúgy mennyit eszik százon?

-
Dany007
veterán
Nem értem mért mindig a focival jönnek ha nagy / új / különleges TV-ről van szó

Olyan nagy szám focit nézni 3D-ben? Akkor már inkább valami über brutál látványos CGI-t nézek, mint 12 ember futkosását 90 percben
/ja és nem azért ez a véleményem, mert nem szeretem a focit - a VB-t én is nézem - de szerintem semmi olyan szintű látvány nincs benne, amiért érdemes lenne 3D-ben nézni... Óriáskijelző még csak-csak érthető clubokban, bárokban, kerthelyiségekben stb.../
-
Enton
addikt
Valahogy eltudnám viselni ezt a 2m-es átmérőt. Hogy hova raknám azt nem tudom de az legyen a legkisebb bajom.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- iPhone topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Telekom mobilszolgáltatások
- Analóg fényképezés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Házimozi belépő szinten
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! LG 24MK600M FHD IPS 75Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! 4TB Seagate Skyhawk ST4000 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung PM9C1b 1TB M.2 PCIe Gen4 SSD! 7.100-6.700MB/s
- 27% - ÚJ - Captiva 16" Notebook! Ryzen 9955HX / RTX 5090 / 64GB DDR5 / 2TB NVMe! BeszámítOK
- Sony Ps5 konzol slim
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Az ideális persze egy jókora (nem 100 centis!) megjelenítő (vagy vetített kép) 4-5m-ről.

Véletlenül nem a tévékről és a filmnézésről van szó?