- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
n3lOk
csendes tag
Sziasztok 30%-os SSD-vel mit tudok kezdeni? Vagy ez már kuka? Választ előre is köszi.
-
nemo27
csendes tag
válasz
DualCoreWin #81 üzenetére
Ha SSD lenne a gépedben akkor lenne időd átolvasni a linkeket.
A cikkhez kapcsolódva HYPERX FURY 120GB 4 év alatt 97%-ig ment le majd később visszament 99%-ig.
Van valakinek valamilyen információja, hogy miért változik felfele a százalék úgy, hogy nem történt sem újratelepítés, sem más csak folyamatos használat. -
bexinho23
őstag
-
bexinho23
őstag
válasz
kokszy18 #177 üzenetére
Szia!
Nálam ugyanez a hiba annyi különbséggel, hogy már beüzemelést követően 80%-ot mutat a HDS (legújabb free verzió). Másik topikban leírtam:
"Sikerült beüzemelnem a frissen vásárolt (ADATA SU800) SSD-t. A "milyen SSD-t vegyek" topikban, a leírást követve bekonfiguráltam. Mindennel végeztem, programok telepítve. Azonban a HDSentinel 80% kondíciót mutat közvetlenül win telepítést követően. Van ennek bármi jelentősége? Azt hittem, hogy első beüzemeléskor 100% lesz.
A zöld mezőben az alábbi szöveget írja a program:
1500 hiba fordult elő adatátvitel során.
Ezen a ponton a merevlemez garanciális cseréje még nem lehetséges, csak ha a kondíció tovább csökken.
Hirtelen rendszerleállás, összeomlás, újraindulás, "kékhalál" esetén vagy ha fájlok/mappák nem érhetőek el, érdemes ellenőrizni a csatlakozásokat, adat- és tápkábeleket. Ha megoldható, érdemes kábeleket cserélni az újabb problémák elkerülése végett.
További információk: http://www.hdsentinel.com/hard_disk_case_communication_error.php
Ajánlatos a merevlemez naplójának bizonyos időközönkénti figyelése. A program itt tárolja az esetlegesen előforduló újabb problémákat.
Az SSD TRIM funkciója támogatva és engedélyezve az optimális teljesítményhez."Amúgy ebben a cikkben pont az esetemről írnak, viszont nálam a TRIM funkció aktív...
Mindenesetre megnézek egy SSD-re specializált programot is, hogy az milyen eredményt hoz.
-
flymi
addikt
280 nap, 6,77 TB írt adatmennyiség után csökkent 1%-ot az Intel S520 128GB kondíciója.
-
kokszy18
csendes tag
Sziasztok!
2 hónapja vásároltam egy új Asus notit. Hard Disk Sentinellel néha-néha ránézek a a merevlemez állapotára. A vásárlást követő 2 héten belül a kondíció az SSD-nek elkezdett csökkenni és 3 előforduló hibát jelzett. Több fórumon utána olvastam, és írták. hogy az SSD gyorsabban veszít a kondícióból, mint egy HDD. A mai napon ismét ránéztem, viszont már 83% és 17 hibát ír. Nem hiszem, hogy ez normálisnak mondható. Nektek mi lenne a véleményetek? Sajnos én nem vagyok hozzáértő, ezért is kérem a Ti segítségetek.
Előre is köszönöm!
-
Bodor
veterán
Szia!
Ez nem kondícióval összefüggő kérdés, mert az rendben van. Annyit tudok mondani, hogy használj eredeti telepítő médiát, és azonkívül a telepítéshez ezt a cikket elolvasni. A továbbiakban ezt a szaktopikot keresd fel légyszíves.
-
Játékos
addikt
Sziasztok!
Véleményeteket szeretném kérni. Van itt egy R3SL120G SSD. Semmilyen módon nem tudok rá telepíteni semmilyen Windowst, mert a telepítés közben megáll, és nem mozdul tovább.
Windowsban tudok rá írni illetve olvasni róla, és HDSentinel a következő képet mutatja róla:Előre is hálásan köszönöm a segítséget!
-
Bodor
veterán
válasz
sarkanyolo2 #173 üzenetére
Akkor rendben.
-
Bodor
veterán
válasz
sarkanyolo2 #171 üzenetére
Intel SSD Tolboxban az MWI-t kéne megnézned, és ahhoz tudsz viszonyítani.
-
sarkanyolo2
őstag
Sziasztok!
Intel 535-ös SSD-vel kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem, hogy az 5 év limitál garancia mekkora írásszámig él?
Jelenleg 12 nap 2 óra a runtime, de már 1,92 Tera írodótt, mit gondoltok?
-
Troy.
addikt
Esetleg tudnál ajánlani olyan programot, ami logolja, hogy mi ír az SSD-re? Első nap, mikor felraktam a Windows-t, körülbelül 130GB-ot "írtam" rá. Lapozófájlt először 800MB-ra visszavettem. Következő nap 12GB-ot írt rá, rá következő nap 10-et. Azután teljesen kikapcsoltam. Azt hiszem tegnap olyan 6-7 GB-ot írt rá.
Ezek jó értékek? -
Troy.
addikt
Hasznos cikk. Köszi!
-
Bodor
veterán
válasz
Winner_hun #164 üzenetére
Javítva! Köszi
-
Winner_hun
félisten
3. oldal vége felé:
ezért itt én ezeketezeketnem fejteném ki. -
Rick4
félisten
Samsung 830-asom van, a magician is így írja, meg máshonnan is így ismerem, plusz ugye a "total" miatt egyértelmű lesz hogy az összes írásról van szó. Samsung is így jelöli a smart 241-es sorban. De persze te tudod, csak egy észrevétel volt.
Amúgy érdekes, az én SSD-m 2 nappal a vétel után már 99% volt, 1 héttel már csak 98, (állítólag ez valami samsung feature) és megyeget szépen lefelé, 20TB TBW, meg 11400 óra után 89%-on áll.
-
Bodor
veterán
válasz
Dr.FantastiK #157 üzenetére
Az a furcsa, hogy azt mutatja, hogy nincs is az SSD-n partíció.
Használhatod, de az 1% nem fog eltűnni szerintem. Ezen van az oprendszer? Fontos adat ne legyen rajta, mentésed legyen mindenről. Szerintem ez vezérlő hiba lesz. HDS mit mutat?
(#159) Rick4: Lehetne az is, de én azért írtam a terabytes written-t, mert a gyártók a terhelhetőséget nem byte-ban hanem TB-ban adják meg.
-
Rick4
félisten
Most olvasom a cikket, találtam egy ilyet:
Az írási terhelhetőséget (TBW azaz terabytes written = összes írott adatmennyiség)
Namost az nem Total Bytes Written véletlenül?
-
PeterPH
senior tag
válasz
Dr.FantastiK #157 üzenetére
Én legfeljebb arra használnám, hogy azt a maradék 1%-ot is megszüntessem, amíg teljesen kuka nem lesz. Utána nincs vita a cseréről.
-
Bodor
veterán
válasz
Dr.FantastiK #154 üzenetére
November vegen neztem hogy akkor meg 100 % volt !
Ezt így azért elég furcsa.
Nézd meg SSDOK-kal is és illessz be képet, illetve cserélj SATA kábelt is.
HardDiskSentinelből a legújabbat használd.Ha működik rendben, akkor szerintem nem kérhetsz cserét, mert ez nem garanciális hiba. Azt lenne jó tudni, hogy mi az ami teleírta, de szerintem nem ez lesz a hiba, hanem rossz SMART adatokat küld a meghajtó, talán vezérlő hiba miatt.
-
Dr.FantastiK
őstag
nekem egy Corsair Force GS 128 Gb , most egybol 1%-ra csokkent a HEALTH ...
nem mutat semmi infot arrol hogy mennyi adat lett ra irva / olvasva ! !
work time : 4185 hour.
Trim supported & enabled ,, 2 eves lessz egy honap mulva, kb November vegen neztem hogy akkor meg 100 % volt !
3 ev Gari van ra, vajon kerhetem hogy csereljek ki egy Ujra ? ?
-
A wear levelinghez minek a sok szabad hely?
Mennyi blokkot másol egy lépésben az SSD elektronikája?
Van értelme egy lépésben egy blokknál többet másolni?
Ha egy blokk illetve néhány blokk terhelése hirtelen megugrik, temp fájloknál ez előfordulhat. Nem cseréli azonnal az elektronika, hanem vár még valamire?Délután gondolkodtam hogyan lehetne leprogramozni egy wear leveling.megvalósítást. Nem látom a hatalmas szabad hely szükségességét. Az SSD szempontjából nem kalkulálható előre a rendelkezésre álló időkeret.
nagy operációba nem kezdhetek, mert könnyen elveszik az elvégzett munka, ha leállítják a gépet.
Ráadásul nem foglalhatom el a belső "sávszélességet" a felhasználó elöl, mert akadozni fog a rendszere. -
tom570
aktív tag
Egy régebbi Toshiba ssd Hd sentinel szerint Trim parancs nem támogatott. Van olyan program amivel lehet pótolni az ssd eme hiányosságát?
-
Bodor
veterán
válasz
Hieronymus #147 üzenetére
Sajnálom ha nem derült ki számodra, hogy azért, hogy tudjon működni a wear leveling.
Ennyire egyszerű. -
Még finomabban fogalmazok.
Talán az írás készítésekor volt némi félreértés.
"A statikus wear leveling nem hagyhatja, hogy a 2 GB "szemét" tárolását végző cella gyorsabban használódjon el, mint a maradék 48 GB statikus adat tárolását végző cella, ezért a háttérben megpróbálja eltolni a 48 GB adatot, tehát lényegében egy közel teljes SSD-nyi, 48 GB adatot fog áthelyezni. "A 2GB "szemét" áthelyezésekor üres területre, 2GB írás adatmennyiséggel kell számolni.
A 2GB "szemét áthelyezésekor foglalt területre 6GB írás adatmennyiséggel kell számolni.
(Ez bonyolódhat, ha blokkok optimalizálás is elvégzi az SSD menet közben.)
Ha minden alkalommal 48GB-nyi adatot mozgatna az SSD, akkor 3x 48GB - üres terület adat mozogna a valóságban. Értelmetlen és cella zabáló eljárás lenne. Nem beszélve a fájlrendszer folyamatos aktualizálásáról.A következő oldalon 25% körüli szabad helyről van sző, amivel nem lehet párba állítani a 10-15% szabad hely igényt. De ezt a 10%-t is lejjebb mondják a tartalék terület okán.
Még mindig nem derült ki, miért kell a 10 -15% szabad terület.
-
Bodor
veterán
válasz
Hieronymus #145 üzenetére
-
-
Bodor
veterán
válasz
Hieronymus #143 üzenetére
Szóval, nem akarok tudatlan maradni ez ügyben.
Akkor talán olvasd el a cikkben linkelt Átfogó elemzéseket.
-
Vissza az SSD élettartamához.
Van a családban egy SSD, ami lassan két éve egy Vista op.rendszeres notebook háttértárolója.
Nagyjából félévente, pontosabban amikor eszembe jut, átteszem egy másik gépbe és rendbe szedem, amennyire lehetséges.
A Vistát klónoztam rá, így 2008 közepétől, újratelepítés nélkül fut a notebook operációs rendszere.
(Egyedül a partíció eltolásra vigyáztam, minden más okosságot kihagytam.)A kedvezőtlen körülmények ellenére még jól bírja a gyűrődés.
Más.
Óvatosan kérdezem.
Honnan jön az SSD-k 10-15% szabad terület igénye. Az egy terabyte méret környéki példányoknál ez legalább száz gigabyte helyet jelent (Tudom, a 120/128GB szerű felállásban kevesebb is elég, a lekerekített méret esetében.) Szóval, nem akarok tudatlan maradni ez ügyben. -
Jester01
veterán
válasz
ubyegon2 #140 üzenetére
Lemondok róla, hogy éreztessem, mekkora különbség van merevlemez és merevlemez között
De most nem az volt a kérdés, hanem az, hogy merevlemez és ssd között nem érzed. Másik példa, próbálj meg gimp-et indítani a millió kis hülye szkriptjével.
Nem is hinnéd, mennyien vannak amúgy
Nagyon helyes. Csak el nem tudom képzelni mit csinálnak ami mondjuk windowson meg lassú (még ugye WD black esetén is).
Na az egésszel csak azt akartam mondani, hogy imádom a linuxot és mint tudjuk a végtelen ciklust is 5 másodperc alatt futtatja de azért csodát nem tesz. Az SSD az jó akár milyen oprendszer van.
-
válasz
Jester01 #138 üzenetére
de merevlemezzel dög lassú.
OK! Lemondok róla, hogy éreztessem, mekkora különbség van merevlemez és merevlemez között, nekem a 6 év különbséggel született két WD Black-en könnyű lemérni a különbséget!
Akármit mondanak, egy szuper SSD meg egy szuper HDD kombó az igazi! Az se mellékes, hogy Wint az ember csak a GRUB frissítésekor lát.
Az FB (amit én se használok) csak egy utalás volt a böngészős használatra.
Nem. Ez erősen pejoratív jelentéssel bír!
Viszont ki az a réteg linuxon aki nem csak böngészik de nem is guru?
Kezdő Linuxos, aki próbál minél többet tanulni?
Én ezen az úton járok Linuxos TG-ként. Nem is hinnéd, mennyien vannak amúgy, persze a haladó topikokban ez nem érzékelhető.
(#139)Bodor
Igaz! Részemről sorry! -
Bodor
veterán
Milyen jól el tudtok kanyarodni a cikk témájától...
Meg aztán felesleges is a vita szerintem. -
Jester01
veterán
válasz
ubyegon2 #136 üzenetére
A disztró attól még desktop, hogy használja az ember mindenfélére. Vagy egy szoftverfejlesztő már nem is használhat csak konzolos szerver disztrót? Egy fájlkeresés meg tipikusan az az eset ami nem extrém felhasználás de merevlemezzel dög lassú.
Az FB (amit én se használok) csak egy utalás volt a böngészős használatra. Ha csak böngészget az ember akkor valóban nem sok különbség lesz (de szerintem windowson sem). Viszont ki az a réteg linuxon aki nem csak böngészik de nem is guru?
-
de asztaliban is csak ssd-t használnék, silent is gold, és klasszisokkal más világ
Azért vannak, akik rákényszerülnek a HDD használatra, attól függetlenül, hogy az oprendszer SSD-ről fut, ezt ugye nem kell elmagyaráznom, miért.
Mivel én mindkét meghajtó tipust aktívan használom és a desktop Linuxot is össze tudom hasonlítani a Winnel, így azt mondom, irigylem, aki asztaliban is csak SSD-t használ!
Mivel nincs összehasonlítási alapod, így azt mondom: igazad van!
-
válasz
Jester01 #134 üzenetére
Egyszerű home user használatnál én nem vettem észre jelentős különbséget, bár nem FB-zom.
esetleg adatbáziskezelőt vagy virtuális gépeket használni, valami szoftvert fordítani vagy millió kis fájllal verziót kezelni
Mondtam, hogy speciális feladatoknál sem jelentkezik különbség? Nem, sőt említettem is a desktop disztró fogalmat, amit ugye nem a guruk használnak!
Amiket te említesz, az megint más szint, de szerintem ebben egyet tudunk érteni, ha nem gyorsolvasással futod át a hsz-emet.Mivel amit én tapasztaltam, csak arról tudok írni, de ezt a Linuxos topikokban többen meg is erősítették! Újra írom, desktop Linux disztró! Nem gui nélküli server meg adatbáziskezelő.
Lehet, hogy kezdő Linuxos vagyok, de nem totál hülye, így az ilyen Facebookozol példákkal mást találj meg inkább! Vagy leült a haladó topik?
-
Chaser
legenda
válasz
ubyegon2 #133 üzenetére
mondod ezt te, ha neked megfelel örülök neki, nekem meg nem
egyébként meg, notebookba nem minden hdd fér bele, és én speciel notebookot használokde asztaliban is csak ssd-t használnék, silent is gold, és klasszisokkal más világ
egyébként én wint használok, vannak sw-.eim amik nem mennének linux alatt, de akkor sem használnám mert nem szeretném
konklúzió:
mindenki azt vesz amit akar -
Jester01
veterán
válasz
ubyegon2 #133 üzenetére
Megnyugtatlak, linux alatt is kiválóan lehet érezni a különbséget. Ha csak facebookozol akkor lehet, hogy nem, de próbálj csak mondjuk egy fájlkeresést futtatni (grep -R) esetleg adatbáziskezelőt vagy virtuális gépeket használni, valami szoftvert fordítani vagy millió kis fájllal verziót kezelni, stb.
-
Én nem a Blue, hanem a Black-re gondoltam, aminek a fejlesztése során megoldották, hogy szinte nincs is hangja, egyéb tulajdonságának beáldozásával. Van régebbi 640 GB-os és az új fejlesztésű 1 TB-os is a gépben, így igencsak hallom a különbséget.
az elérési ideje klasszisokkal jobb a hdd-hez képest, szekvenciális és egyéb műveletei is
Ez így van, de újra mondom: ha egy WD 1003FZEX-et használsz Linux alatt, akkor szinte észre sem veszed a különbséget Linux alatt, Win alatt már igen. Ha már kipróbáltad, akkor van értelme vitatkozni ezen, ha nem, akkor...bocs, de miről vitázzunk. Linux alatt egy átlag desktop disztrót értek, persze bootidőben a HDD nem fogja hozni a 3 sec boot időt, mint az Intel 520 120 GB SSD Debiannal.
-
Chaser
legenda
válasz
ubyegon2 #131 üzenetére
látom, első találat
egyes modellekre lehet van 5 év, de biztos nem mindre, régen 3 volt amit levittek 2-re
biztos nem minimális különbséget éreznék ott sem, mivel az ssd nem fog darálni meg brummogni - itt már nyert is - , és akárhogy csavarjuk, az elérési ideje klasszisokkal jobb a hdd-hez képest, szekvenciális és egyéb műveletei is -
Kár ezen rugózni, ég és föld a használati élmény szinte minden gépnél.
Ez így van, én csak egyszerűen válaszoltam neked a rugózó kérdésedre!
HDD-re mennyit is?
5 évet szintén!
Jelenleg nem érdemes nagyon hasonlítgatni, mert az ideális összeállítás az SSD-HDD kombó egy gépben. Főleg asztaliban persze, a meghajtó nélkül kapott notebookba én is egy 120 GB-os SSD-t vettem, amikor meguntam pendrive-ról indítgatni a rendszert! Nem drágább, mint ha HDD-t raktam volna bele, ha csak oprendszereket futtatok rajta.
Nem kötelező optimalizálni sem, ellenőrizni sem, hogy minden rendben van-e a leírások alapján. Legfeljebb lassabban vagy jóval kevesebb ideig használja az ember, a boltok úgyis tele vannak.
Egyébként asztali gép esetén egy jó HDD-vel minimális különbséget érzel használat során, ha Linuxot használsz, Winnel ez a különbség viszont elég jelentős.
(#129) mzso Csak arra utaltam, hogy SSD meg SSD és HDD meg HDD között is ólajtónyi különbségek vannak! Például én a mostani HDD-met nem cserélném le jó néhány SSD modellre, más kérdés, hogy nem is ugyanaz a funkciójuk, mint ahogyan ezt már kiveséztük.
-
Chaser
legenda
válasz
ubyegon2 #123 üzenetére
Az hogy egyes típusokra van 5 év garancia mit jelent? Semmit. Sokra meg két év van, ssd-nél 3 év a beugró. Kár ezen rugózni, ég és föld a használati élmény szinte minden gépnél. Akinek nem éri meg az nem veszi meg, nem az én bajom az biztos. Optimalizálja a batman, w7 csinál vele amit akar, én részemről pagefilet kilőttem ennyi bőven elég. Hibernálást is mert nem használom, kb semmi értelme nincs, nálam biztos nem.
-
mzso
veterán
válasz
ubyegon2 #123 üzenetére
"Engem kicsit zavart végigolvasva a hsz-eket, hogy mindenki SSD vs HDD-ről ír!
Enny erővel lehetne összehasonlítás alá vetni így is:
Melyik gyorsabb, a motorbicikli vagy az autómobil?"
Miért miről írnának?
A te hasonlatod helyett jobb lenne ez: Melyik gyorsabb a sportautó vagy a kamion. -
kenwood
veterán
Sokan azt sem tudjak,hogy mi a kulonbseg a 240 es a 223 gb ssd kozott
-
davidsone
addikt
válasz
Hieronymus #124 üzenetére
8GB
-
-
HDD-re mennyit is?
5 évet szintén!
Engem kicsit zavart végigolvasva a hsz-eket, hogy mindenki SSD vs HDD-ről ír!
Enny erővel lehetne összehasonlítás alá vetni így is:
Melyik gyorsabb, a motorbicikli vagy az autómobil?
A kérdésedre a pontosabb válasz:
WD1003FZEX 5 év garancia
Intel 520 120 GB SSD 5 év garanciaNo, most akkor nincs is különbség a két eszköz között? De! Az egyik fekete, a másik ezüst színű.
Mivel nem értek ezekhez a meghajtókhoz, így mindkettőből fut a gépemben, az a biztos.Bodor főszakinak!
Gratula ehhez a cikkhez is, szerintem minden SSD írás hozzátesz a témához! Sajnos a Linuxos topikokban is kezd elterjedni az a nézet, hogy nem kell foglalkozni az SSD-vel, csak használni. Sokan összetévesztik a babusgatást az optimalizálással. Persze akik így állnak hozzá, azoknak még arról sincs fogalmuk, mi a különbség a 120 és 128 GB-os SSD között. Ha már valakitől hallotta, hogy nem kell már helyet se hagyni rajta, az bőven elég! A szakik meg csak írkáljanak... -
Viszlát
addikt
Köszi a cikket!
-
turbulencia8
őstag
Sziasztok!
Jelenleg SSD-rol hasznalok egy OneDrive fiokot, ami tele van fontos ceges doksikkal. Ha elkezdene tonkremenni, es akozben olvashatatlan fajlok "keszulnek", akkor a OneDrive-ba is folszinkronizalodnak a serult, olvashatatlan dokumentumok? -
Colonel993
senior tag
válasz
joysefke #113 üzenetére
Nem... Vertikálisan...
Az egységnyi elavulás, az adott szektorokra vetített írás limitáció adja meg amiről egy nagyjábóli megadott érték van megadva, küszöbnek (Ez nem tuti, lehet előbb, lehet sokkal korábban hal meg egy blokk de akár jelentősen később is, de akkor bezzeg nincs panasz
)
A TRIM gondoskodik, hogy a szektorok egyenes arányban legyenek leterhelve...
Azaz ha veszünk 16 szektort, és 18TB adatot, akkor azt nem 1 szektoron a 16-ból próbáljuk meg átráncigálni, mert garantált, hogy megfekszik...
Hanem a TRIM törekszik elosztani mindezt a 16 szektoron, így minden szektoron csak töredéknyi elavulás keletkezik.Ezek az értékek kisebb túlzással hasra ütés szerűek.
Pl.: Volt 2db Crosair SSD-m... mindkettő 3 HÉTEN belül feküdt meg.
Nabumm... benne van ez is pakliban.
Nem kezdek el egyből Anti SSD Krisztust játszani...Ez egy jól láthatóan fejlettebb és hasznos technológia, ami visszafelé is kompatibilis és jelentős előnyben részesíti a rendszert, érezhető nem handabanda dolgok.
Jó volna már kukába dobni winyókat és inkább az nagy SSD árakat az azonos méretű HDD árak mellé igazítani.
-
joysefke
veterán
Köszi a cikket!
Azt szeretném kérdezni, hogy az SSDOK program hogyan számolja a wear leveling értéket?
-A meghajtó tartja nyilván, amit egyszerűen SMART-on keresztül kiolvas a szoftver?
-Vagy az SSDOK számolja ki a a meghajtóra írt adatmennyiség illetve a gyári garantált írásmennyiség viszonyából?-Egyáltalán lineárisan csökken (100-ról vagy 99-ről 0-ra) a wear leveling értéke az SSD-t ért összes írt adat mennyiségének növekedésével?
vagy esetleg a gyártó a wear leveling értékét úgy is megállapíthatja, hogy egy bizonyos adatmennyiség eléréséig nem csökken, ezáltal megelőzve az egyszeri userek pánikját.Érdekességképpen: Nekem az otthoni PC-ben egy Crucial MX100 SSD van, az SSDOK szerint 8,7TB írás érte
és a wear leveling értéke 97%. Ha lineáris lenne az arányosság, akkor kb 8,7TB X 33 ~ 300TB írás után esne 0-ra a számláló. Nem tudom, hogy mennyi a gyártó által az MX100-ra megadott garantált írásmennyiség, de ennél tuti jóval kevesebb, Kb 75TB lehetett akkoriban.üdv
J. -
TaaT
nagyúr
Még a szülők netezős gépébe is SSD-t raktam [link] Rendszermeghajtónak soha többet HDD, ha 2-3évente kellene cserélni akkor is SSD-t raknék bele.
-
pomorski
őstag
Érdekes és részletes írás volt köszi érte. Esetleg valakinek van némi tapasztalata SAS-os SSD-k kapcsán?
-
zizidor
őstag
Az elérési időre nem igazán, az a meghajtó belső működéséből adódik. Az átviteli sebességre viszont annál inkább.
Persze itt is igaz, hogy mindig a szűk keresztmetszet határozza meg. Van egy gépem, amiben csak SATA2 port van, de vettem bele egy SATA3 kártyát. Kár volt, mert az alaplapi vezérlő nem tud nagyobb sebességet, úgyhogy azzal is csak nagyjából a SATA2 sebességét lehet kihozni belőle. Mondjuk egy HDD-t még így is röhögve otthagy.
-
domos
senior tag
A legrégebbi SSD-m 2011-ből van, most 99%-os, szóval szerintem nincs miért aggódnom.
Az irásért nagy köszönet.
-
Bodor
veterán
(#100) zizidor: Biztos, hogy egyről beszélünk? Szabad helyről volt szó, az sosem fix ( illetve csak az a része, amit a gyártó félre tett ) , hanem a használattól/felhasználótól függ.
-
Met
nagyúr
Az igaz hogy a mostani ssdknél már nem kell helyet hagyni rajta a jobb kondíció miatt?
Ismerős mondta hogy már nem kell arra figyelni -
zizidor
őstag
válasz
DualCoreWin #64 üzenetére
Egy fenét kiforratlan, pont erről szól a cikk. egyébként fel sem merülhetne, hogy üzleti és ipari felhasználásra ilyesmit áruljanak.
-
d@minator
addikt
válasz
Amikor egy olcsó mobiltelefon jobban pörög, mint egy PC, laptopról ne is beszéljünk a maga lassú 2,5"-os vinyójával akkor cáfolhatatlan az SSD előnye. Asztali PC-n még egy gyors vinyóval el lehet lenni de laptopba egyenesen kötelező.
-
davidsone
addikt
válasz
az a kemény nem a fa...
-
Bodor
veterán
Először is köszönöm mindazoknak a szavait, akik elismeréssel írtak a cikkről!
Sajnos eddig nem volt időm reagálni a hozzászólásokra, de amennyiben tudom a lehetséges jó választ, most pótolom.
(#6) gtamate2: Ha van valakinek érdekes esetről információja akkor szívesen beleírom a cikkbe.
Intel 320 és Samsung 840 elhasználódását nem szabad igazán összehasonlítani, mert az Intel MLC-s és nagyobb csíkszélességgel készült chipek vannak benne, míg a Samsung kevesebb írást elviselő TLC-s, és kisebb a csíkszélessége is, itt az optimalizáció különbsége nem sokat nyomott szerintem a latba.(#8) margithid: Te voltál az egyik érdekes eset!
(#10) pengwin: Szerintem nem normális, cseréld le valami másik vírusirtóra.
(#30) dragonfx: Linkesítve van az SSDOK a cikkben, és igen, a HDS a merevlemezeket is kezeli, mint írtam is.
(#39) Jester01: Sajnos a vezérlő hibák okairól nincsenek információm, szerintem elég nehéz lenne beszerezni a gyártóktól...
(#43) mzso: Szerintem ne aggódj emiatt, használd és kész.
(#83) .DLL: Szia! Szerintem csak hasonló gondolatokat olvastál a "Hogyan is...?" cikkemben, ahol kitérek a helyes beállításokra az elhasználódás miatt.
(#90) poolcafe: Természetesen ki lehet kapcsolni a lapozófájlt, de szerintem jobb a váratlan problémák elkerülése miatt megadni egy minimális fix méretet. Az, hogy te nem tapasztaltál soha semmilyen hibát, nem jelenti azt, hogy másnál nem lehet gond belőle, hiszen mindenki más és más programot használ, mások a felhasználói szokásai. Előtöltés szerintem nem terheli számottevően az SSD-t írással.
(#92) sanzi89: Sajnos nem tudom, hogy mi okozza az eltérő értékeket az Intel 530-nál, a cikk utolsó oldalán pont én is erre a kérdésre kerestem a választ.
(#93) Aron1988: Mire is gondolsz pontosan?
-
Aron1988
tag
Gyerekek, ne legyünk már komolytalanok! Mellé ez az állandó hajcibálás! A topicban felmerülő kérdésekre válaszolva készítek estére egy Logout Blogbejegyzést, mivel indenkinek jó lenne, ha egy kompetens hozzáértő tiszta vizet öntene a pohárba.
-
sanzi89
addikt
-
PeterPH
senior tag
Csak az utóbbi fél év statisztikáját látom, de ez alapján átlagosan 15* van visszaosztva a letöltött adatmennyiség. Miért is kéne hónapokig tovább seedelni valamit? Seed-elje az aki mostanában töltötte le.
Ha az "ilyenek"-kel rám céloztál, mer úgy tűnik, akkor nagyon mellélőttél, nem szoktam anyázni, annál is inkább mert nem létkérdés letölteni semmit.
Én is írhatnám, hogy az olyanok miatt szoktak anyázni a kisebb (pl ADSL) sávszélességggel rendelkezők, akik mindent nonstop nagy sebességgel seed-elnek, és nem hagynak mást normális aránnyal visszatölteni.
De ráadásul nem is ez a lényeg, hanem: SSD=alacsonyabb fogyasztás+zajtalan. Nekem ez a fontos, másnak más. -
dementor
senior tag
Annyit mindenképpen megjegyeznék, hogy kb 6-7 év ssd használat alatt gyűjtött tapasztalat szerint a virtuális memóriát 8 GB ram mellett teljes nyugalommal ki lehet kapcsolni. Soha semmilyen hibát nem tapasztaltam használat közben. Amint pedig az eseménynapló ír, figyelmen kívül kell hagyni.
Másik dolog az előtöltés amire semmi szükség nincs ssd esetén, tehát őt is ki lehet, sőt ki is kell lőni !
Ezen két beállítás hiánya ami nagyban megtudja növelni az ssd-re írt adat mennyiségét. -
ncc1701
veterán
Azért érdemes sok torrentet seedben tartani, h le tudják tölteni tőled. Ilyenek anyáznak a lengahngosabban, mikor nem jön a cucc, mert nem seedelni senki.
Nekem van egy gen8 microserver a lépcső alatt, jelenleg 3x3T WD RED-del raid5-ben, jelenleg kb 3.5T torrentet seedelek, digi optikáról. És nem vagyok a top100-ban, de még a top1000-ben sem, erre figyelek nagyon. -
Cickánykoma
tag
Nekem az alábbi SSD-k mennek a konfigjaimban:
Gamer/vágós i5 konfig:
OCZ 3.5 - 90 GB [SATA]
(771 nap üzemidő / 7,25 TB írás / 100 % kondíció)HP Proliant N40L Microserver fileszerver:
OCZ Vertex 2 - 60 GB [SATA]
(771 nap üzemidő / 6,3 TB írás / 100 % kondíció)Toshiba Satellite C50D laptop:
Kingston SV300S37A120G - 120 GB [SATA]
(113 nap üzemidő / 2,2 TB írás / 100 % kondíció)Mini-ITX G3220 szerver / munkagép:
Crucial CT120M500SSD3 - 120 GB [mSATA]
(475 nap üzemidő / 10,0 TB írás / 81 % kondíció)Meglepő módon a 3-5 éve futó OCZ-k jól bírják a strapát, viszont a legújabb, mSATA-s kis Crucial folyamatosan veszt a kondíciójából, kb. 1-2%-ot havonta.
Jól sejtem, hogy az egységnyi idő alatt összegyűlt nagyobb írás miatt csökkent ennyit a koncídiója? -
törölt tag
válasz
DualCoreWin #80 üzenetére
Nem kell ahhoz rendszergazdának vagy gamernek lenni, hogy valakinek jól jöjjön az SSD.
Én mostanában inkább csak netezek, zenét hallgatok, filmezek az itthoni gépről, de az egyik legjobb döntés volt SSD-re cserélni benne a HDD-ket. Pattog a gép mint a nikkelbolha, és néma az egész. Néha játszom is (nem a legújabb AAA dolgokkal), de éppen játékok alatt nem látom annyira az SSD előnyét.
A munkahelyen is Office, illetve irodai célszoftverek mennek, és bizony örülnék az SSD-nek, mert sokat segítene.
-
Janika-1982
tag
Jó lett a cikk.
Gratulálok. -
Barret001
addikt
Tavaly vettem meg az első ssd-met,nagyságrendekkel gyorsult a lemezkezelés
Hangja semmi,nem melegszik. Ez a három ok már indokolta nálam a beszerzését.
-
.DLL
veterán
Totál dèja-vu-m van, mintha ezt a cikket már olvastam volna tőled, mindenesetre én már "azóta" nem aggódom az SSD-m miatt.
-
Chaser
legenda
válasz
5 év garancia az úgy megnyugtató nem?
Mert már sokra annyit adnak. HDD-re mennyit is?
-
DualCoreWin
csendes tag
Nyilván én vagyok túl kezdő, vagy tájékozatlan, vagy "digitálisan műveletlen", de ez a cikk szerintem túl nagyot akart átfogni és így nem eléggé ment a részletekbe bele. Általánosságokat írt, és a végén megnyugtatgatott, hogy nem is kell annyira félteni az SSD-t. Az mondjuk igaz, hogy a cikkben lévő korábbi, vagy más cikkekre mutató linkekre nem kattintottam rá (mind). Ha több időm lesz, átrágom magam rajtuk.
-
DualCoreWin
csendes tag
Megértettem, és nyilván aki rendszergazdaként dolgozik, vagy valami nagy gamer annak jól jöhet. Én a munkahelyen is csak mezei felhasználói szinten használom a számítógépet, otthon meg hobby célokra. Nem hat meg a sebesség.
És talán az a legfontosabb, amit a #76-os hozzászólásomban írtam: hogy az SSD-k bevezetésekor eleve ijesztgették az embert az élettartammal. Nálam az első benyomás általában nagyon sokat nyom a latban. Nem tudom pszichésen feldolgozni, hogy anno sok negatívumot írtak a várható élettartamról. Egy adattároló alapfunkciója, hogy adatot írnak rá, majd kiolvassák, aztán letörlik, vagy felülírják. "Korlátlan" számban. Mint egy vödör, amit vízhordásra szánnak. Hogy nézne az ki, ha azt írnák egy vödör kezelési utasításába, vagy reklámjába, hogy kiönteni bárhányszor lehet belőle vizet, de ne töltsd fel túl sokszor, mert az árt neki. Engem az SSD-k megjelenésekor ezzel a korlátozott írásszám emlegetésével egy életre elijesztettek. Nálam HDD még nem ment tönkre. Csak akkor cseréltem, ha nagyobbat vettem, vagy új PC-t raktam össze magamnak. Pendrive viszont már több is megadta magát. Nem provokálni akarok. Nekem nem szimpatikus az SSD és kész. Nem szoktam ezzel "kérkedni", de most adott volt a cikk témája, leírtam hát a véleményemet.
-
kmisi99
addikt
válasz
DualCoreWin #76 üzenetére
Csak egy kérdés, elolvastad te egyáltalán a cikket vagy csak megláttad, hogy SSD és jöttél szidni?
Pont téged cáfol meg az egész cikk ahogy van. -
Normi™
őstag
Hiánypótló írás!Bevallom én sem voltam teljesen tisztában a kondíció pontos jelentésével ssd esetében,de így már világos.Igaz 6.éve használok ssd-t,volt amit eladtam volt ami hirtelen vezérlőhalállal távozott,de a kondíció témában valahol szégyen szemre nekem is a hdd kondíció volt minta,tehát egy 90%-os ssd már nem feltétlenül ok,de ezt a cikk hála Istennek szétoszlatta és nem aggódom,hogy 88%-on áll a Corsair-em 5.5Terra írás után.Köszi a cikket!
-
Chaser
legenda
válasz
DualCoreWin #76 üzenetére
Nem állítottam be rajta semmit. Pagefilet nyomtam ki, nem ssd miatt, nekem 8gb ram elég. Hibernálást nem használom. Ezek kikapcsolása max 2 perc gyakorlatlanul. 90%-ban 24/7-ben ment.
Első genes ssd-k voltak trék, sok hdd-nél lassabb volt.
Meg kéne érteni, nem csak a boot gyorsabb, hanem minden. Egyszerre lehet indítani 5-10 alkalmazást is. Minden gyorsabb. Indítsd el a win media centert. HDD-n 8-10 másodperc, ssd-n 2-3. Na ez a qrvára nem mindegy. Vagy indíts el több sw-t egyszerre hdd-n és figyeld a homokórát, addigra én már rég dolgozokÉs semmi hangja nincs. Drágább fajlagosan? Az. Teljesen más világ? Az. Legdurvább i7-et is csúnyán visszafog a hdd felhasználói élményben, de sok alkalmazásnál is.
-
DualCoreWin
csendes tag
Ami elromolhat, el is romlik. Ez tiszta sor, de az SSD-t eleve úgy vezették be, hogy: "nagyon ígéretes, meg hű de gyors, csak hát...ajjaj, vigyázzunk a túl sok írással, mert az árt neki, meg piszkosul rövidíti az élettartamát, meg így-úgy be kell állítani a windows-t, hogy nehogy baj legyen..." Inkább ne mondtak volna semmit, aztán akinél hamar tönkre megy, annak elmondták volna a szervizben, hogy hülye volt.
Egyébként a sebesség nálam abszolúte nem számít. Hova a büdös francba siessen az ember egy számítógép előtt ülve? Kit érdekel, hogy a Windows 40, vagy 12 mp alatt töltődik be? Maximum egy aranyhörcsögöt, amelyik két-három évet él, és ezért teljesen fel van gyorsulva minden életfunkciója.
-
Chaser
legenda
válasz
DualCoreWin #73 üzenetére
Több hdd-t vittem vissza ami két hetet se bírt vadi újan, volt olyan ami 1 év után adta meg magát. Van egy amit 3 naposan leejtettem és több éve semmi baja, pedig akkor lebadesedett rendesen. Vannak olyanok amikben pár nap üzemidő van és már badesek. Semmivel nem biztonságosabb mint az SSD. Aki biztonságra megy mindenről legalább két másolatot tart különböző médiákon. Nem baj az, ha valaki nincs képben, csak ne nyomja a hülyeséget.
Ami elromolhat, el is romlik, idő kérdése. Bármilyen drága és bármilyen technika is legyen. Pont. -
DualCoreWin
csendes tag
válasz
Integrale #66 üzenetére
Csakhogy az ilyen cikkek nemhogy felbátorítanak engem (mint karogot) , hanem még inkább a kétségeket fokozzák, és azt bizonyítják, hogy az SSD-t maximum adattárolásra érdemes használni. Egyszer teleírja az embere zenékkel, vagy fotókkal, vagy filmekkel, és azután már csak olvassa. Így lesz hosszú éltű.
-
Chaser
legenda
Gyengébbek kedvéért, előre is elnézést azoktól akinek vonatkozik, de semmi személyeskedés, nem célzottan mondtam senkinek. Akinek nem inge..akinek meg inge viselje becsülettel.
SSD topikban nyávogott napokban valaki, a samu 850 evo-ra 75TB írási limit van, tehát afölött nem garizzák.
Számoljunk...
840 evo 250-esem van, 4,8TB írással, Vettem ezt több mint 1,5 éve, hdd nincs is a gépemben. Erre megy torrent, minden anyám kínja. Pagefile ki van kapcsolva, nekem nincs rá szükségem, hibernálás sincs. Nem vagyok narkós letöltögető sem. Szóval szorozzuk meg ezt az értéket 6-tal, mert van aki nem olyan mint én. Tehát 1,5-2év közötti használattal egy hc user elérhet 30TB-ot két év alatt. 5 év alatt épp 75-öt, de akkor tolja rendesen.
A 850 evo 250GB bruttó ára 26-28k bolttól függően. De legyen 28.
Számoljuk úgy, hogy 5 év és 1 hónap után bedöglött szegény, tehát meghalt.
Évi 5500ft-ba bruttóba került. És 5 évig használtunk egy SSD-t. Húúúúúúúúha, hát félelmetes összeg. Egy mekizés' ára, vagy pár doboz cigi. Ha normálisan iszok ki se futjaAmennyiben még mindig él, teljesen hibátlan, érni fog vagy 5000ft-ot...jó esetben.
Nem értem, az emberiség hogy nem pusztult még ki?
Komolyan nem értem. De sztem idő kérdése
szerk: nem lesz kár érte azt kifelejtettem
-
kpal
nagyúr
Kellemes írás . Tömör, ,és a lényeg benne van .
-
Aron1988
tag
válasz
Még mindig tartósabb cucc, mint a floppy annak idején. Vittük rajta a Diablo2 mentéseket a netcafe-kba, hát rihtig mire oda értünk nem működtek
-
+1 a cikknek, köszönet érte!
Van egy több, mint 3 éves 840 Basic-em. Csak annyira kíméltem, hogy nem erről megy a Linux disztrók osztása, minden más telepítés erre jön. Néhány beállítást módosítottam Logout okosságok alapján, de nem spiráztam túl a dolgot, csak működjön. Most így néz ki, és szerintem még kétszer ennyi ideig simán ki fog szolgálni: -
TaaT
nagyúr
válasz
-
Integrale
veterán
válasz
Pont ideje volt, csak a hozzad hasonlo karogok (az avatar is talalo) vegett szuletnek naponta az ehhez hasnonlo cikkek.
-
Chaser
legenda
Sztem fej-fej mellett....van némi rálátásom hdd hullásra, semmivel nem megbízhatóbb. 1-2 széria lehet, de annyi. Azt viszont nem lehet összehasonlítani, ha eltűnik a homokóra effekt, meg eltűnik a nyomi motor meg seek zaj. Notebooknál ráadásul üzemidő is nagyobb, 2,5-es hdd-k meg eleve lassabbak. Ez a lényeg. Ha tudnám azt is hogy kereken 3 évre veszem az adott ssd-t akkor is megvenném, kell a hdd pH@sznak
részemről.
szerk: DualCoreWin Sztem is várj még egy 10 évet legalább...az a biztos
-
DualCoreWin
csendes tag
Én majd akkor állok át SSD-re, amikor az ilyen cikkek, viták okafogyottá válnak, megszűnnek. Ezekből is látszik, hogy kiforratlan még a technológia. Ezt is jóval előbb dobták be az anyagi haszonszerzés miatt, mint ideje lett volna...
-
kmisi99
addikt
Igen ez nagyon bosszantó dolog, hogy a merevlemezeknél beleégett az emberekbe az, hogy hűű bad sector kisebb a kondíció akkor lehet bármikor meghal a merevlemez, ennél fogva SSD=alacsonyabb kondíció szar régi tönkre fog menni. Szóval nem tudnak elszakadni a merevlemez korszakoktól. A Samsung 840 es SSD-m 9TB írásával kb tinédzser, de a 90% kondíciója miatt a legtöbb hozzá nem értő kb haldokló régi szarnak gondolja.
-
galocza
aktív tag
örülök, hogy már 2 cikk is akadt a közelmúltban, amely megnyugtatja a kedélyeket. és most nem lekezelően mások kedélyére gondolok, hanem az enyémre (is).
sokan tartottunk az ssdktől, azért - legyünk őszinték - nem alaptalanul, de mára összegyűlt annyi tapasztalat, ami alapján a legparanoiásabbakat kivéve mindenki megnyugodhat. engem elvben taszított (igazából most is), hogy az ember megveszi, és folyamatosan degradálódik. én pölö (szándékban) mindent úgy vásárlok, hogy 1. örökké fog tartani, 2. gyári új állapotban teszi ezt. osztán a cipőn megesik az első karc, megkopik az egér tappancsa - és csökken az ssd százalékban kifejezett várható élettartama. ilyenkor megszakad a szívem, de ez az én betegségem 8).
kicsit elkámpicsorodtam, amikor a hdd guardian fél-egy év után 67%-ot írt, de az még akkor volt, amikor a fejlesztőknek fogalma sem volt, hogy a gyári smart értékek mit is jelentenek.
most 97%-on áll, 3 és egynegyed év után, 5tb írása mellett. igaz, hogy a böngésző(k) cache-e és a kicsi swap ramdrive-on van, szóval kímélem, mondhatni. a 97%-ot már elhiszem. (ja, samu 830, a családdal felhajtattam az utolsók egyikét - kellett kérdezniük, mit akarok karácsonyra. 8)
de amióta a cégnél az adatbázist (is) tartalmazó raid 1-et lecserélték szingli ssd-re, nem vagyok igazán nyugodt (naponta mentünk, 3 helyre, akkor sem). -
Attribute name Real value Current Worst Threshold Raw Value Status
05 Retired Block Count 0 100 100 0000000000 Good
09 Power-On Hours (POH) 211d 5h 253 100 00000013CD Good
0C Device Power Cycle Count 6 093 100 100 00000017CD Good
A6 Minimum Erase Count 1 100 100 0000000001 Good
A7 Average Erase Count 31 100 100 000000001F Good
AB Program Fail Count 0 100 100 0000000000 Good
AC Erase Fail Count 0 100 100 0000000000 Good
AD Wear Leveling Count 41 100 100 0000000029 Good
AE Unexpected Power Loss Count 139 100 100 000000008B Good
BB Reported Uncorrectable Errors 0 100 100 0000000000 Good
C2 Temperature 34 °C 66 45 0000070022 Good
D4 Shock During Write 516 100 100 0000000204 Good
E6 Life Curve Status 292 100 100 0000000124 Good
E8 Endurance Remaining 100 100 100 4 0000000064 Good
E9 Media Wearout Indicator 10 959 100 100 0000002ACF Good
F1 Lifetime Writes to Host 7 412 253 253 0000001CF4 Good
F2 Lifetime Reads from Host 5 902 253 253 000000170E Good -
ricinus13
senior tag
OCZ Vertex 3, 4 éves, 353 nap és 13,5TB 100/100. És ez egy kifejezetten nem ajánlott darab a topikjában.
-
csabi63
senior tag
Corsair Force GT, közel 4 éves. Működési idő 704 nap, kondíció 99%, összes írt adat 27,8 TB. Köszöni, jól van.
-
moha21
veterán
198 nap 11,2 TB. Semmi gond vele, laptop.
-
"Egy winchester azonos használat mellett hány %-al tovább bírja, mint egy SSD? "
A helyes válasz.: Igen.
A viccet félre téve. Tisztázni kellene az összehasonlítás körülményeit.
Ha naponta legalább egy órát vonaton/metrón/buszon utazol bekapcsolt notebook mellett, akkor többszörösen fogja túlélni a merevlemezt, bármely SSD.A sok okosságot nyugodtan el lehet felejteni az SSD-vel kapcsolatban. Teljesen értelmetlen a használatuk.
Windows 7-től kezdődően, a partíció eltolás és a TRIM rendben van.Ha a cellák korlátozott írhatósága miatt aggódsz, akkor akkor vegyél dupla méretű SSD-t. Azonnal megduplázod a várható élettartalmat, az elviselhető I/O műveletek mennyiségét. (ráadásul a frissen piacra dobott SSD-k Gigabyte-onkénti ára kedvezőbb)
-
kenwood
veterán
"Viszont tudnunk kell, hogy ha az SSD elérte a gyártó által garantált írásmennyiséget, azaz a kondíció 1%-ra csökken, akkor már nem kérhetünk garanciális ügyintézést sem, legalábbis az adatvesztést illetően."
Ez mit jelent?
-
davidsone
addikt
nálam is rendben van: 840 EVO 250GB 107 nap 3,3TB 100% rendesen kapja az ívet
-
mzso
veterán
Én azt szeretném tudni, hogy az intenzív lapozófájl használat mennyi írást ad hozzá az írott adatmennyiséghez.
Nálam csak 4 giga RAM van, és egy ideig biztos ebben a gépben menne az SSD. -
Colonel993
senior tag
Te jó ég...
Ilyen gyermekded lelkeket nyugtató cikkre még mindig szükség van?!
Mióta is vannak aktívan a fejben az SSD-k? 5 éve?
Chhh... és még mindig dilemma, hogy HDD vagy SSD rendszer szinten...Ha nem akarsz 30%-os speed up-ot instant a korábbi rendszeredbe, akkor nem kell neked SSD.
Nem is tudom mióta van nyúzva ThinkPad T500-amban egy OCZ-Vertex4 -es...
De már van benne 513 nap és 4 óra, folyamat működési idő, 18,07 TB, 94%-os kondíciót ír rá HDS. (friss adat)
De még mindig ugyanúgy 22mp a rendszer felállása, minden szaladgál vígan. -
^Clown
addikt
Kiváló cikk, gratulálok, szép összefoglalója a témának.
-
dragonfx
veterán
ez a fire soul app honnan letölhgető?
ez a hd sentinel hdd.knél is kiir mindent?
jo sok lin vana cikkbe fain jol összefoglalja témát. -
válasz
Sanchez638 #22 üzenetére
Felület teszt jó
-
Akkor parkolgat is rendesen a HDD-d ez fix, én azért nem engedem leállni, az ellene harcolok ami neked a fő célod, hogy ne parkoljon, folyton feladata van. Olvass utána kicsit. Nekem is megy gyakran éjjel, mivel a HDD az egyetlen ami néha hangot ad ki belőle és 20W alatt elvan ha tölt.
Amint bekötik a nagy 50-es netet sztm 1 hetet ki sem kapcsolom, pótolni kell. -
No de miért? Akkor el tudom képzeli jó beállításokkal is, ha mondjuk a youtube oda buffereli a több órás mixeket. Nekem gyakran megáll napi 10Gb alatt, na csak böngészek semmi zene akkor meg 3 táján. Annak a híve vagyok, hogy használom, csak be van állítva az ami a cikk linkjében is szerepel. -
HD sentinel jó kis progi, de csodákra nem képes, 2x már úgy, hogy 100/100 HDD hirtelen meghalt.
Érdekes van egy SSD-m HD sentinel nem találja túl jónak a kondíciójét, az Intel saját appja, és az SSD life pedig kifogástalannak minősíti...most melyiknek higgyek....lényeg jól működik...
-
Sanchez638
addikt
Ha valaki nem deskop-ot nézik torrent célnak vagy ilyesminek, akkor jól bírja.. Én is féltem az ssd-től, de pont a mai nappal használom 100 napja. És kemény 1% ugrott le.. Bár ez alatt csak 1x volt újra húzva a rendszer. Jó esetbe az olvasás igényes dolgokat ide rakom.(Sims 3-4... )
-
vinibali
őstag
-
33as
senior tag
Nagy gratula a cikkért!
-
pprod94
aktív tag
Nekem Sentinel 80% kondíciót ír friss ssd-re, és elvileg a trim sem megy. CMD szerint megy, Linux alatt megy az fstrim, no meg az is jelzi, hogy jó a trim. Kinek higgyek?
-
wikings2
őstag
Nekem napi 18 óra futás mellett 8gb rammal (lapozófájl és virtuális memória alacsony direkt) 370 nap alatt 8,5Tb-ot írt a hyperx 120gb fury. Nem tudom ezt mire vélni számomra a napi 22gb írás úgy hogy nem torrentezek írtó magasnak tűnik pedig 2 éve lassan nálam van a cucc.
-
Intel 530 - F/W DC32. Amikor átlépi a 2Tb-os írási határt akkor ugrik a 100, 99-re. Nem érdekelt, csak az, hogy miért, a választ megkaptam megy tovább. Heti 70Gb átlag, de van, hogy 30Gb, néha akár 100 is van. Tök mind1!
Más: Win 7-8 stb beállítások. Én egy halom embert ismerek aki nem tudja, hogy át kell állítani a windowst, csak felrakja és élvezi a gyorsaságot, sőt ezen emberek kb fele nem is tudja, hogy ezeknél az írt adatmennyiség számít, vagy egyáltalán mi az a SMART. Most gondoljátok el akkor ezek az emberek mennyire messze vannak a beállításoktól. Meg ámblokk mennyi ember csak berakja jó esetben és használja.
Ezek olyan mélységek amikbe sokan már nem merülnek bele, űrkorszak. Sőt, mi az h SSD és miért más mint a HDD. Egy halom van. Itt PH-n ez nem extra, de sokaknak az.
Felügyelek olyan gépet amit csak használnak és szemmel tartom az SSD-t és be van állítva a windows. -
pengwin
addikt
Nagyon jó cikk, mint SSD vásárlás előtt álló ember, nagyon köszönöm!
Kíváncsi lettem az I/O Write értékekre, nem tudtam, hogy a Feladatkezelőben lehet ezt is nézni.
És lenne egy kérdésem...
Az normális, hogy az AVAST Free Antivirus kb. 3,5GB-ot írt a lemezre bekapcsolás óta (ez kb 45-50%-a az összes I/O Write-nak a TaskMGR szerint)... -
törölt tag
A lényeget jól összefoglalja a cikk.
Aron 1988:
Bármilyen statisztika csak statisztika... A saját tapasztalatodnak kell mérvadónak lenni. A konkrét gépben, konkrét körülmények között. (Neked nincs rejtett érdeked, és magadnak nem hazudsz...)Azt viszont kifogásolom Bodor fórumtársam cikkében, hogy az SSD vezérlő hibára két - három sort szán..
Nem ennyire bagatell a jelenség, a hiba előfordulásának gyakorisága, következménye.
Négy SSD-m van (három különböző márka). "Füstöl" a gépem, erősen hajtott (napi 14 - 16 órában) munkagép.
Mind a négy SSD vezérlő hibával adta meg magát (14 hónap - 5 hónap a szórás).
Ebből következően, bootolásra képtelenek lettek, mind a négy.
Tárolásra, a mai napig mind a négy használva van. Írható, olvasható, stb. A műveletek sebessége is rendben.
Régen túlléptem minden írási (garantált) adatkorlátot mindegyiken - nincs látványos hiba egyiknél sem.
Csak éppen operációs rendszert nem lehet telepíteni egyikre sem.U.i:
A vezérlő hiba az igazán fatális hiba. Nincs előjele, váratlan, visszavonhatatlan, javíthatatlan.
És, nem is annyira ritka hiba (két szervizes ismerősöm megerősített ebben) -
margithid
veterán
Nekem az intel 530as 66 tera írása után 81%-os kondíción áll jelenleg.
Egyébként a samsung 840-esem kb másfél évet üzemelt 0% kondició mellett, szóval az se mérvadó ha lemegy 0-ba, azután is müködik még jóideig! -
gtamate2
veterán
Nagyon jó cikk lett!
Kicsit több egyedi esetre számítottam, mondjuk így is megleptek amiket felhoztál.
Még esetleg arra ki lehetett volna térni hogy miért van ha nem 1%-ot, hanem mondjuk hirtelen 15-20-at esik a kondíció.
Az pedig meglepett hogy 1% kondíció után is használható marad.Szvsz sokat számít hogy amit a korábbi cikkeidben írtál hogy mit is kell egy új ssd-vel megtenni.
Nekem egy Intel 320 80 GB-om van, ami olyan 4-5 éves lehet. Használtan vettem ~2 éve, olyan 8 TB adat van rá írva és 98%.Egyik barátom 2 éves 840-as Samsungja pedig 74% körül van, ő nem optimalizálta a cikk szerint, ill. egy másik barátom szintén hasonló 840-ese is 90% körüli (mondjuk ő torrentezik is vele).
-
zizidor
őstag
Nekem 3 év alatt 6 TB írás jött össze, pedig nem babusgatom. Amúgy szerintem a HDD - SSD összehasonlításnak nincs sok alapja. Más technológia, más jellemzőkkel. Azt hogyan vegyem számításba, hogy a HDD 120 MB/s, az SSD meg 520 MB/s olvasásra képes, de random olvasásnál (oprendszer betöltése, nagyobb alkalmazás indítása) HDD-nél le tud csökkenni 0,5 MB/s-re (nem elírás), az SSD olyankor zuhan vissza 160 MB/s-re... Én meg nem tépem a hajam, hogy lassú a gép.
-
TaaT
nagyúr
Nekem is már "csak" 96%-os az SSD-m kondíciója 13TB írás után.
Mondjuk nehéz lesz beadni az egybites usernek eladáskor hogy ez noormális, hisz a HDD ilyet nem csinál.
-
Aron1988
tag
A cikk hihetetlen részletes, csak 1 dolog nem derült ki belőle, ami a lényeg lenne. Egy winchester azonos használat mellett hány %-al tovább bírja, mint egy SSD? Pont a lényeg maradt ki. Hány évente kell kidobni az SSD-t közepes használat mellett?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Az SSD elhasználódásával kapcsolatos információk, tévhitek és gyakorlati tapasztalatok.
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest