- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újrakezdés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Hieronymus: A németországi vasúthálózat
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bambano: Bambanő háza tája
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkByte
addikt
Ok, simán csak megtévesztő a rajz mert ugyanazt a színt használja több eltérő feladatú vezetékhez. A kék és zöld vezetékek külön külön mennek egy-egy lapra az Arduino külön portjaitól. Az egyik vezeték a léptetést indítja, a másik pedig az irányt mondja meg. Elég egyszerű cuccnak néz ki. EasyDriver a neve a lapnak és a SparkFun-nál kapható például.
-
DarkByte
addikt
Keresgéltem és ezt találtam hirtelen: [link] Videó is van: [link] A driver panelt kell 4 kábellel összekötnöd az Arduino-val, illetve kell egy külön 5V-os táplálás a panelnak ami utána ellátja a motort is (motrokat jellemzően nem szabad Arduino-ról működtetni direktben, az ATmega portjai nem bírnak el ekkora terhelést). Ehhez pl. venni kell egy dugasz tápot külön. Ez amúgy is kelleni fog mert a CNC-ben lévő összes cuccot tuti nem hajtja el az Arduino egymaga.
Itt van egy külön kapcsolás is forráskóddal ami a ULN2003 driver chipet közvetlenül használja egy próba NYÁKon: [link] Ez lehet még olcsóbb is. Arduino-s hivatalos tutorial is van hozzá: [link]
-
DarkByte
addikt
Sok sikert!
Illetve azért szerintem érdemes jobban körüljárni a témát. Az Arduino filléres tétel de gondolom a CNC-hez való cuccok már nem ennyire olcsóak. Legrosszabb esetben a linkelt ReplicatorG tervezővel tudsz dolgozni, bár ötletem sincs az mennyire jó program. Én utoljára AutoCAD-el csináltam pár dolgot még középsuliban de az még a CNC-zéstől elég messze van.
A témától függetlenül azrét még bőven lehet mit csinálni Arduino-val. Nekem most egy Commodore 1541 floppy emulátor projektem fut: [link] Már firmware-be égetett programot be tudok tölteni a C64-en, ha lesz időm folytatom a CBM DOS és a floppy szektor szintű felépítésének emulációjával.
Illetve ha már Floppy, neten számos ember zenélteti Arduino-n keresztül a 3,5"-os floppy drive-jait mintha MIDI hangszerek lennének. Ez például kimondottan álkoppanós: [link] Ezt is szeretném után építeni, 3 floppy-t és egy ATX tápot már el is különítettem a célra
-
DarkByte
addikt
Úgy látom van hozzá interpreter firmware: [link] Elvileg csak annyi hogy ezt letöltöd, a leírás alapján beállítod a megfelelő értékeket a sketch-ben, feltöltöd az Arduino-ra, ezután pedig össze kell kapcsolni az Arduino-t a Mach3 programmal. Az Arduino virtuális soros portként látszik a gépen, a legtöbb géppel kapcsolatot tartó firmware ezt használja ki. Vagyis itt a G-Code-al leírt fájlt kellene tudnia az általad linkelt programnak küldenie a soros port felett az Arduino-nak. A listában szerepel az RS232 kommunikáció (bár segédeszközt emleget, szóval csak óvatosan), tehát valószínűleg ez is pipa, viszont gondolom alaposan be kell kalibrálni. Viszont ezzel a tervező progival tutira megy, ezt írja is a Wiki: [link]
Persze mivel nincsenek CNC készítéséhez eszközeim, így csak a Google alapján tudok nyilatkozni.
-
DarkByte
addikt
Megteheted azt is hogy magát az Arduino progit írod meg úgy hogy fixen egy valamit tudsz vele kimaratni. Viszont ha több mindenre akarod használni a gépedet akkor hosszútávon ez nem valami jó megoldás. Illetve gondolom hogy direkt erre kitalált CNC progival jóval könnyebb grafikusan megtervezni amit szeretnél mint hogy leprogramozod pontról-pontra a marási algoritmust.
Viszont szerintem ilyen programot találsz készen az Arduino fórumban amit valószínűleg csak fel kell töltened az Arduino-ra plusz elindítani a PC oldali programját ami fogadja a CNC fájlt. Ezeknél viszont megvan hogy a szervókat az Arduino melyik tűjeire kell rádugni.
-
szaszlaci
addikt
HobbyCNC-t nézted már, ugye?
"váz is kell"
Talán az a legnehezebb az egészben!
Új hozzászólás Aktív témák
- 30+ típus!!! Lenovo Thinkpad X1 Carbon, Thinkbook, 2-in-1 Workstation, Yoga, 5-14.gen. Ultra 7!!!
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest