Hirdetés

2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Dany007


Dany007
veterán

Érdekes elgondolás. Én már évek óta gondolkozom rajta vajon lehet-e ilyet csinálni. Komplett passzív gépet, de bika erőset. Persze csak költői szinten, mert ennyi pénzt nekem nem ér meg a dolog.

De több kérdés is felmerül bennem. Nem tudom mennyire néztél utána a dolgoknak. De kérdés, hogy ezek a passzív tápok és cpu hűtők nem igényelnek semmilyen ventilátort se? Úgyértem legalább egy házventilátort se ami elszívja a meleget? Azért ez így elég hihetetlen. :)
Mert az okés, hogy a dögnagy borda leadja a hőt, de ha az csak ott kering a bordák mellett-körül akkor idővel fokozatosan romlik a hatékonysága, szerintem.

A másik kérdés, hogy nem-e érné meg jobban inkább venni egy nagyobb házat, rendes de csendes hűtést kiépíteni és mondjuk leszigetelni a házat!? Párezer forintért lehet már kapni spéci hangszigetelő szivacsot / filc anyagot akármit... Így plusz jól megválasztott ventikkel jól tervezett házhűzési rendszerrel alacsony fordulatszámon minimalizálni lehetne a hangot + a hangszigetelés. Szvsz majdnem nullára lehetne csökkenteni a hangot töredék költségből.
Plusz ha az ember hallgat valami kis zenét / fimet vagy épp játszik valamivel akkor már nem hall semmit a gép zajából.

(#2) arden válasza Dany007 (#1) üzenetére


arden
csendes tag

Szia!
Az alap elgondolásom az (de erről lehet a következő posztban írok), hogy valóban a ház relatív tágas, de ami fontosabb: jól szellőző legyen. Ehhez a legfontosabbnak azt gondolom, hogy alul és felül tudjon áramolni a levegő, azaz a meleg levegő szépen fenn ki tudjon menni.
"Tartaléknak" persze lesz a házban néhány halk venti, ha esetleg nagyon izzasztanám a gépet vagy később beletennék mondjuk a Kaverin kívül plusz videókártyát - bár ennek jelenleg nem látom esedékességét.

Őszintén szólva az inkább elvi kérdés, mert múltkor megláttam egy izom i7-es ilyen gépet, és megdöbbentő élmény hogy bekapcsolod, és nem hallani SEMMIT. Szeretem az ilyen audiofil dolgokat is, és rájöttem, hogy a folyamatosan zúgó gép mind általánosságban zajszennyezés, mind pedig a halk zenehallgatásnál tulajdonképpen egy minőség rontó tényező.

Előző gépem több mint 5 évig volt meg, most is csak azért cserélem, hogy öcsémnek legyen egy jobb, ezt is 5+ évre tervezem. Különben nem is cserélném: Phenom II X3@4 mag, teljesen jó, csak egy SSD kéne bele.

Ha már nekiállok, akkor meg legyen valami érdekes :) Persze tápok is vannak hybridek, amelyek általában csak nagy meleg esetén kapcsolnak be, ugyanígy cpu hűtő stb. - egy picit olcsóbbak is, de hasonló minőségben nem nagy a differencia sajnos. Hajt a fanatizmus és a kíváncsiság is :)) , de őszintén én sem dobnék ki ennyi pénzt. Jó lenne, ha tényleg nem kellene pl. karbantatani, port törölgetni stb. )

A tapasztalatokat megosztom majd, ha úgy alakul szívesen építenék ilyen gépeket másnak is majd :)

(#3) kmisi99


kmisi99
addikt

Ő kivitelezett egy full passzív gépet. [link]

(#4) Dany007 válasza arden (#2) üzenetére


Dany007
veterán

Értem értem. Mondtál pár dolgot amire én nem is gondoltam még. Pl. a por kérdést. Amit én nagyon utálok.
Persze az általános por amúgyis rászáll majd a gépre és megtelepszik, de jóval ritkábban kell majd takarítani mint így.
No a lényeg az, hogy kihívásnak hobbinak fogod fel, így meg már nem lehet semmi ellenvetésem sem. :) Amúgy engem is érdekel az ilyesmi. Miként lehet megoldani.
Igazi persze úgy lenne ha lenne benne egy tényleg erős, de legalább középkat. dVGA is. Akkor letudnál venni némi terhelést a prociról is. Mert igp nélkül jóval kevésbé melegszik.

A házventiket meg tényleg érdemes lenne kikapcsolhatóra megcsinálni, mert az előzőleg linkelt cikkből következtetve könnyen lehet, hogy nem is lesz rá szükség.
Azt persze ahogy írtad mindenképp szem előtt kell tartani, hogy a meleg levegő felfelé száll. Tehát alulról felfelé "szellőző" házat kell építened.
Esetleg el lehetne gondolkodni hogy miként lehetne huzatot csinálni a gépen belül venti nélkül. Mondjuk kihasználni a keletkező meleg levegőt valahogy, annak elvezetését stb...

Szóval kíváncsian várom mi sül ki belőle. :) Persze nem szó szerint.

(#5) Potzee válasza kmisi99 (#3) üzenetére


Potzee
addikt

Én is :K [link]...csak még a cikk nem készült el....
A következő full passzív konfig AMD APU-ra fog épülni és komolyabb játékra is alkalmas lesz.

PICO PSU - passzív hűtés - 0dB

(#6) Veriakilis válasza kmisi99 (#3) üzenetére


Veriakilis
senior tag

Szia!

Én is építettem passzív gépet:

0 dBA-s Heatpipe projekt

Heatpipe-os passzív gép

A spagóca a kondenzátor, és az illesztőtrafó nevében térjetek meg. http://www.heatpipes.tk/

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.