2024. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

400-500W-os passzív hűtésű tápegységek piaci körképe

Írta: | Kulcsszavak: passzív . hűtés . táp . tápegység . néma PC . fanless . PSU

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előző bejegyzésemben áttekintettem egy erős, akár 95W TDP-s központi egység hűtésére kínálkozó passzív lehetőségeket, ebben a cikkben pedig egy néma konfigurációhoz illő ventilátor nélküli tápegységeket szemlézem. (Külön jegyzet szólhatna a hibrid hűtéső megoldásokról, melyekben van ventilátor, de csak szükség esetén kapcsol be. Most a teljesen passzív megoldásokat kerestem)

Egy modern asztali (akár könnyed játékos illetve munkára szánt) konfigurációt kényelmesen etethet egy ~500W-os tápegység. Ennél erősebbet extrémen túlhajtott, sokvideókártyás konfigurációk igényelhetnek. Az igények becsléséhez több kalkulátor is elérhető:
-ASUS Recommended Power Supply Wattage Calculator
-Thermaltake Power Supply Calculator
-A Thermaltake kalkulátorral tulajdonképpen megegyező eXtreme Power Supply Calculator Lite

Az alábbi oldal nagy segítségünkre lehet az áttekintéshez: PSU Review database
A következő szempontokat vizsgáltam kiemelten, nagyjából ebben a sorrendben súlyoztam őket:
-megfelelő teljesítmény (400, de inkább 500W körül)
-ár (40e Ft alatt legyen lehetőleg) sajnos nem nagyon van mozgástér
-garancia
-80Plus besorolás (minél hatékonyabb legyen, mert annál kevesebb a felesleges fogyasztás és hőtermelés! A besorolások között sorrend Bronze -> Silver -> Gold -> Platinum, ahol értelmeszerűen a Platinum a legjobb)
-jó kritikák
-lapos kábelek (jó szellőzés érdekében)
-moduláris felépítés (jó megjelenés és felesleges kábelek eltűntethetőek)

Versenyzők:
1. SuperFlower (saját gyártású tápegységek)
SuperFlower Golden Silent 500W Fanless "80 Plus Platinum" Power Supply (SF-500P14FG), melynek van egy 430W-os kistestvére is. Mindkettő moduláris, lapos kábelekkel.

2. Kingwin (SuperFlower OEM, azaz a SuperFlower tápokat címkézik az USA számára, Rosewell Silentnight Platinum 80 Plus is ugyan ez a belső)
Stryker STR-500, a SuperFlower verzióhoz hasonlóan Platinum hatékonyságú, fél-moduláris (az alaplapi tápegységek fix bekötésűek) és lapos kábelekkel rendelkezik. 600W-os teljesítményre is képes Gold besorolás mellett, 5 év garancia jár hozzá.

3. Silverstone (FSP és Seventeam tápegységek címkézve).
ST50NF 500W sajnos nem moduláris, és a hatékonysága is "csak" Silver, sőt bizonyos körülmények között Bronze. Korlátozottan elérhető jelenleg az 500W-os verzió, bár jó ára miatt majdnem rendeltem: szerintem kifutó modell már.

4. FSP (saját gyártású)
Aurum Xilenser 500 (AU-500FL). Gold minősítésű, fél-moduláris, de szintén lapos kábelekkel. 5 év garanciát adnak rá.

5. Seasonic (saját gyártású)
Platinum Series Fanless FL2. Platinum besorolású, moduláris felépítésű, lapos kábelek, 7 év garancia.

Az adatok és a leírások alapján a Platinum minősítésű Seasonic Platinum 400/460/520W és Super Flower / Kingwin / Rosewill 500W táp amit kiemelnék. Árazásuk, felszereltségük nagyjából megegyezik, ezeknek néztem részletesebben utána:

Összehasonlító cikkek, a linkeknél rendre:

1: Seasonic Platinum Series Fanless | 2: Kingwin Stryker 500W Fanless
PC Perspective 1 (460W) | 2
TechPowerUP 1 (520W) | 2 (Kingwin) 2 (SuperFlower)
HardOCP 1 (400W) | 2
Silent PC Review 1 (520W) | 2
Xbitlabs 1 és 2

A SuperFlower táp hatékonysága egy hangyányit jobb illetve akár 600W-ot is elbír. Hőtermelésük nagyjából azonos, viszont a Seasonic esetén - bár a 7 év garancia és teljes moduláris felépítés vonzó - többször írnak fórumokban és Amazonon is valamilyen halk zúgásról, sípolásról. Emiatt, illetve a kis tartalék erő miatt, ha választani kell azonos ár mellett én a SuperFlower megoldása fele hajlok. Kisebb áramigényű (pl. HTPC) gép esetén viszont a 400W-os Seasonic is lehet egy "költséghatékonyabb" (szigorúan idézőjelben) megoldás.

Hozzászólások

(#1) Dany007


Dany007
veterán

Érdekes elgondolás. Én már évek óta gondolkozom rajta vajon lehet-e ilyet csinálni. Komplett passzív gépet, de bika erőset. Persze csak költői szinten, mert ennyi pénzt nekem nem ér meg a dolog.

De több kérdés is felmerül bennem. Nem tudom mennyire néztél utána a dolgoknak. De kérdés, hogy ezek a passzív tápok és cpu hűtők nem igényelnek semmilyen ventilátort se? Úgyértem legalább egy házventilátort se ami elszívja a meleget? Azért ez így elég hihetetlen. :)
Mert az okés, hogy a dögnagy borda leadja a hőt, de ha az csak ott kering a bordák mellett-körül akkor idővel fokozatosan romlik a hatékonysága, szerintem.

A másik kérdés, hogy nem-e érné meg jobban inkább venni egy nagyobb házat, rendes de csendes hűtést kiépíteni és mondjuk leszigetelni a házat!? Párezer forintért lehet már kapni spéci hangszigetelő szivacsot / filc anyagot akármit... Így plusz jól megválasztott ventikkel jól tervezett házhűzési rendszerrel alacsony fordulatszámon minimalizálni lehetne a hangot + a hangszigetelés. Szvsz majdnem nullára lehetne csökkenteni a hangot töredék költségből.
Plusz ha az ember hallgat valami kis zenét / fimet vagy épp játszik valamivel akkor már nem hall semmit a gép zajából.

(#2) arden válasza Dany007 (#1) üzenetére


arden
csendes tag

Szia!
Az alap elgondolásom az (de erről lehet a következő posztban írok), hogy valóban a ház relatív tágas, de ami fontosabb: jól szellőző legyen. Ehhez a legfontosabbnak azt gondolom, hogy alul és felül tudjon áramolni a levegő, azaz a meleg levegő szépen fenn ki tudjon menni.
"Tartaléknak" persze lesz a házban néhány halk venti, ha esetleg nagyon izzasztanám a gépet vagy később beletennék mondjuk a Kaverin kívül plusz videókártyát - bár ennek jelenleg nem látom esedékességét.

Őszintén szólva az inkább elvi kérdés, mert múltkor megláttam egy izom i7-es ilyen gépet, és megdöbbentő élmény hogy bekapcsolod, és nem hallani SEMMIT. Szeretem az ilyen audiofil dolgokat is, és rájöttem, hogy a folyamatosan zúgó gép mind általánosságban zajszennyezés, mind pedig a halk zenehallgatásnál tulajdonképpen egy minőség rontó tényező.

Előző gépem több mint 5 évig volt meg, most is csak azért cserélem, hogy öcsémnek legyen egy jobb, ezt is 5+ évre tervezem. Különben nem is cserélném: Phenom II X3@4 mag, teljesen jó, csak egy SSD kéne bele.

Ha már nekiállok, akkor meg legyen valami érdekes :) Persze tápok is vannak hybridek, amelyek általában csak nagy meleg esetén kapcsolnak be, ugyanígy cpu hűtő stb. - egy picit olcsóbbak is, de hasonló minőségben nem nagy a differencia sajnos. Hajt a fanatizmus és a kíváncsiság is :)) , de őszintén én sem dobnék ki ennyi pénzt. Jó lenne, ha tényleg nem kellene pl. karbantatani, port törölgetni stb. )

A tapasztalatokat megosztom majd, ha úgy alakul szívesen építenék ilyen gépeket másnak is majd :)

(#3) kmisi99


kmisi99
addikt

Ő kivitelezett egy full passzív gépet. [link]

(#4) Dany007 válasza arden (#2) üzenetére


Dany007
veterán

Értem értem. Mondtál pár dolgot amire én nem is gondoltam még. Pl. a por kérdést. Amit én nagyon utálok.
Persze az általános por amúgyis rászáll majd a gépre és megtelepszik, de jóval ritkábban kell majd takarítani mint így.
No a lényeg az, hogy kihívásnak hobbinak fogod fel, így meg már nem lehet semmi ellenvetésem sem. :) Amúgy engem is érdekel az ilyesmi. Miként lehet megoldani.
Igazi persze úgy lenne ha lenne benne egy tényleg erős, de legalább középkat. dVGA is. Akkor letudnál venni némi terhelést a prociról is. Mert igp nélkül jóval kevésbé melegszik.

A házventiket meg tényleg érdemes lenne kikapcsolhatóra megcsinálni, mert az előzőleg linkelt cikkből következtetve könnyen lehet, hogy nem is lesz rá szükség.
Azt persze ahogy írtad mindenképp szem előtt kell tartani, hogy a meleg levegő felfelé száll. Tehát alulról felfelé "szellőző" házat kell építened.
Esetleg el lehetne gondolkodni hogy miként lehetne huzatot csinálni a gépen belül venti nélkül. Mondjuk kihasználni a keletkező meleg levegőt valahogy, annak elvezetését stb...

Szóval kíváncsian várom mi sül ki belőle. :) Persze nem szó szerint.

(#5) Potzee válasza kmisi99 (#3) üzenetére


Potzee
addikt

Én is :K [link]...csak még a cikk nem készült el....
A következő full passzív konfig AMD APU-ra fog épülni és komolyabb játékra is alkalmas lesz.

PICO PSU - passzív hűtés - 0dB

(#6) Veriakilis válasza kmisi99 (#3) üzenetére


Veriakilis
senior tag

Szia!

Én is építettem passzív gépet:

0 dBA-s Heatpipe projekt

Heatpipe-os passzív gép

A spagóca a kondenzátor, és az illesztőtrafó nevében térjetek meg. http://www.heatpipes.tk/

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.