2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Csak passzívan!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mozgó alkatrész nélküli gép építése gyári elemekből, modding nélkül. Vajon megoldható?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Mióta zsenge ifjúkoromban megismerkedtem és megfertőződtem a számítógépes világgal és a számítógép állandó lakójává vált a hálószobámnak. Azóta igyekszem minél csendesebben működtetni a masinát (főleg mikor az ADSL bekötésével elérhetővé vált az internet).
Emlékszem első komolyabb sikerem egy 850MHz-es P3 konfig volt, amit mindössze a táp ventilátora hűtött.

Igen ám, de fejlődik az ember gépparkja és a nagyobb teljesítményhez több hő is társul, aminek leküzdését elsődlegesen több ventilátorral szokás megoldani.
Végül több évre megragadtam egy hangszigetelt Antec P180 SOLO-nál, ahol a 6600-os Core2-t egy Coolermaster Hyper TX hűtötte, az első-hátsó 12 centis ventilátorok pedig (akárcsak a processzor és a Radeon HD5770-es ventilátora) átalakítókkal voltak alacsony fordulatra leszabályozva.

Így egy viszonylag csendes és erős gépet kaptam, és egészen elégedett voltam vele, amíg megjelentek a Sandy Bridge alapú processzorok és elérhető árszintre süllyedtek az SSD-k.
Elhatároztam, hogy a következő fejlesztésnél teljes egészében passzív, mozgó alkatrészek nélküli gépet fogok összehozni. S mivel nem vagyok egy modding guru, ezért mindezt gyári alkatrészekből!

Addig-addig gyűjtöttem az információt (köszönet a fórumozóknak, különösen Szab.Tam-nak), és a pénzmagot, hogy a Sandyből Ivy Bridge lett és most szeretném megosztani veletek a gépépítés, majd a konfig tesztelése közben szerzett tapasztalataimat.

Egészen addig tök nyugodt voltam, amig le nem adtam a rendelést az alkatrészekre különböző cégeknél, de utána minden nap szenvedés volt, amig a futárra vártam ;)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.