Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• azbest

félisten

válasz tejeskifly #22568 üzenetére

Hát, opi pc-t felejtsd el. Nagyon gyenge a támogatása.

Hup-on múltkor volt hasonló téma
    http://hup.hu/node/148699

Amúgy a pi esetén egy konozolos rendszernél automatikusan kiadott parancsnál nehezen képzelhető el, hogy a webes felület jobb :)

Egyébként, hogy írtam, attól is függ, hogy milyen felbontású, sávszélességű és milyen tömörítésű streamek vannak. Találomra venni valamit teljes kapufa lehet, bármit is választol.

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

válasz tejeskifly #2563 üzenetére

Én már elkezdtem egy Logout írást a tapasztalataimról, röviden:

-A Farnell-től egy hét alatt jön meg (csak legyél a megadott címen a szállítás napján, mert az UPS első kiszállításkor nem csörög meg, hogy otthon vagy-e...).
    -Böngészésre használható a Midorival, egyszerűbb oldalakból 2-4-et lehet még úgy-ahogy nyitva tartani, terhesebb oldalakból max. 2-őt, de inkább csak egyet.
    -Youtube és flash nincs a Raspian alatt (vagy én legalábbis nem jöttem még rá, hogy lehet).
    -A 720p filmeket bírja, az 1080p-ket már esetfüggő (nálam inkább nem bírja), a hang HDMI esetén műkszik (igaz én csak DD/DTS-t próbáltam)
    -Általános használathoz nem árt némi Linux tudás, nekem ezért roppant nyögvenyelősen megy a dolog...

Szumma:
    +Olcsó
    +Sok potenciál van a community-ben
    +Eszméletlen sokrétően lehet használni...

-...ha nem power user vagy
    -Mert még 800Mhz-en is lassú egy komolyabb weboldal esetén
    -Mert csak 256Mbyte osztott ramja van, amiből átlaghos használathoz legalább 32Mbyte-ot lefog a GPU
    -A rendes kihasználáshoz türelem és idő szükségeltetik

Ez azonban nem igazán mérvadó. Egyszerűen azért, mert az Rpi nem mini-PC-nek indult, amelyen majd 1080p-s filmet nézel meg Youtube-ozol és flash játékkal játszol. Arra találták ki, hogy diákok tanuljanak rajta, programozni, kezelni, használni a számítógépet. Ez esetben a szűkös hardver pedig inkább ösztönző dolog, hogy ejj, ez így nem lesz jó, nézzük hol tudunk optimalizálni... Ez pedig nagyon is helyes dolog, és bőven megfejeli a 35$-os (30 fontos) árát.

Ha ilyen olcsón kell minipc, akkor várj a Via APC-re, amin kétszer ennyi ram van, plusz akad rajta VGA kimenet is. De ez már 49$.
    Ott van a Gooseberry, 40 fontos árért még tápot is adnak hozzá, és eggyel újabb architektúra (ARMv7), igaz ott Wifi van, viszont LAN nincs. Csakhogy most az sem elérhető, és ki tudja mikor lesz?

De az igazi a Odroid-X, négy magos ARMv7 proci, 1 giga ram, stb. Ez már tényleg valami, amit teljes értékű PC-ként lehet adott esetben Ubuntuval használni. Csakhogy maga a panel ugye több, mint 30.000 forint... és akkor elgondolkodsz, hogy ha hozzá veszed a kiegészítőket (táp, aktív USB HUB, kábelek, stb.) már használt laptopot vagy PC-t kapsz, vagy egy olcsó tabletet...

Akkor meg miért vesződnél vele?

A félreértések elkerülése végett nekem nagyon tetszik az Rpi, okos, innovatív és ügyes kis szerkezet. Arra, amire kitalálták. Csak félek sokan (itt a fórumon is) nem egészen arra (akarják) használni, amire kitalálták...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés