- gerner1
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tudtok ajánlani valami jóféle képnézegetőt, amiben EXIF-info alapján lehet böngészni / keresni?
Köszönettel: MaCS
-
-
Nem sürgetésképp, csak érdeklődöm, hogy sikerület-e próbát tenni a One Wire szenzorok a RPI-ig vezető kábelhosszát illetően?
-
válasz
Pulsar #24447 üzenetére
Köszönöm!
Ez az I2C extender mondjuk nem egy olcsó darab, és nem is tiszta számomra, hogy hány darab kéne belőle egy RPI - 2 BME280-as kiépítéshez.
Tudtok esetleg ajánlani hosszú drót végén elketyegő páraszenzort? Esetleg ezzel foglalkozó, kezdők számára is érthető fórumot?
-
válasz
sztanozs #24443 üzenetére
Igen, és örülnék is neki, hiszen van belőle egy pár, de stopperos kolléga szerint:
"A BME280 egy nagyon jó kis eszköz, annyi problémával, hogy I2C alapon kommunikál, aminek kb 1m a hatótávolsága vezetéken."
Nálam meg ugye 6-8 méter UTP végén lennének a szenzorok.
-
válasz
Pulsar #24439 üzenetére
Pontosan az a helyzet, hogy nem szeretnék feleslegesen wifit használni, ha már van UTP-m. A NodeMcu-t ajánlották, nyilván jó is, de szívesebben kapcsolódnék kábelen, ha már egyszer megvan.
Amint viszont látom, a BME280-as szenzor a NodeMcu barátja, nem alkalmas a 6-8 méteres kábelen csatlakozni, ezért kerestem erre való szenzort.vargalex, sztanozs -- Nagyon köszönöm! A DS18B20 tehát hőmérsékletet mér. Páratartalomra / légnyomásra van ajánlás? A légnyomást valóban elég egy helyen, akár közvetlenül a RPI-nél mérni, de a páratartalom-szenzoroknak szintén az UTP-kábelek végén kellene lenniük -- két külön légtér, fontos lenne a különbséget is látni.
-
Egy hőmérős rendszert akarok kiépíteni, de tapasztalatom még nincs e téren. Külső tanácsra NodeMCU/ BME280 összeállítást tervezek, de a RPI és a mérési pontok között 8 eres UTP kábelkapcsolat is van (kb. 5-6 méter).
A kérdésem az, hogy megoldható-e / ajánlott-e az a megoldás, hogy a szenzorokat mégis kábelen, megfelelő illesztéssel, de közbenső eszköz nélkül csatlakoztassam a RPI GPIO lábaihoz, és ha igen, milyen szenzort ajánlanátok.
-
válasz
Flowtation #24272 üzenetére
Az LE megosztása alatt szó szerint az LE megosztása értendő -- azaz annak a lehetővé tétele, hogy a PI-hez csatolt / benne levő tárhelyet hálózati eszközök is láthassák, azaz pl. a PI legyen a fájlszerver egy hálózaton lógó TV vagy médialejátszó számára.
MaCS
-
válasz
cinemazealot #24254 üzenetére
-
válasz
cinemazealot #24251 üzenetére
Ez nem a menüben megjelenő listaelem, hanem a külön konfiguráló program indítása a 'Rendszer' szekcióban.
MaCS
-
válasz
Neil Watts #24231 üzenetére
FDH - ELEMENT14 - KIT-PI3-STARTER - SBC, RASPBERRY PI 3 KIT - 18850 Ft.
Igaz, csak egy hét múlva szállítanak.
MaCS
-
Yatse/Kodin játszom éppen le egy filmet, de nem találom a kontrollgombokat a telefon kijelzőjén, csak a tévén a nyilakkal ugrálva.
Nemrég még a főképernyőt elhúzva egy lejátszóképernyőre jutottam, amit most nem találok.Megvan ez még valahol?
-
válasz
BigBlackDog #24161 üzenetére
Az OpenELEC erősen megtorpant, a LibreELEC lépett a helyére.
Az OSMC is teljesen rendben van.
Ha csak a Kodit akarod futtatni, akkor teljesen megfelelő a LibreELEC, az OSMC alatt a Debian nincs lebutítva, így arra több programot tudsz telepíteni.
Magát a rendszert meg nem kell telepíteni, csak kiírni a lemezképet. Ha mindezt egy NOOBS lemezzel teszed, lesz egy sor egymás mellett kipróbálható/használható rendszered multibootban.
MaCS
-
válasz
Flowtation #23998 üzenetére
Hát igen, (legalábbis számomra) kicsit kaotikusan indult az első széria típusfejlődése, számozása...
Aztán rendeződtek a sorok.MaCS
-
válasz
Flowtation #23987 üzenetére
Valamit benézel. Amint Azbest fotóján is látszik, a B+ már mSD-s.
De az is lehet, hogy én csinálom rosszul, hogy mSD-kártyával használom az enyémet, és csak illúzió, hogy működik.
MaCS
-
De a B+-ba is csak faragás után megy bele a normál SD. Mivel pedig ennek a kimenetele erősen kétséges, gáadásul magát az írásvédő kapcsolót is le kellene metszeni, inkább gyári mSD-vel próbálkozom.
A fájlrendszerhiba jó ötlet lenne, ha nem egyszerre jelentkezne a jelenség két egymástól tök független gépen.
A PI3-ason egyébként NOOBS-rendszer van, és a LibreELEC és a Raspbian tökéletesen indul és működik, mint ahogy az OSMC is rendben megy, miután túljutottam azon, hogy tisztázzam az identitását.Köszönettel: MaCS
-
Az OSMC-vel akadt némi gondom. Egy 1 B+-on és egy 3-ason is használom, és most mindkettő az játssza, hogy hidegindulásnál az OSMC saját minimalista felületén a kezdő beállítások varázslót dobja fel, és adhatom meg újra az alapadatokat (ország, nyelv, stb.)
Találkoztatok már ilyesmivel?
-
Márhogy a BME280 a pontatlan? Jó tudni... Viszont mivel itt figyel belőle egy pár a beépítendők között, nagy a kísértés, hogy fel is használjam.
A DHT22-t is nézegettem, de a légnyomásmérés miatt (és baráti tanácsra) választottam a BME280-ast. Egy kipróbálást mondjuk megérnek, aztán ha nem válnak be, legfeljebb lecserélem őket.Köszönettel: MaCS
Szerk: Kicsit keresgéltem, és találtam egy tesztet.
Kiemelés a végszóból:
Bosch Sensortec BME280
Within the data obtained here, the BME280 is the undisputed winner. It is the most accurate at the specified 25°C and it shows the least dependence on temperature. The hystersis curve traces a tight envelope and was highly repeatable on the two cycles performed. It is also the only model for which every device I own performs within specification. The difference is so stark that it leads me to believe the sensing element is in some way fundamentally different from the other devices, but I do not know what the sensing element actually is.
My two BME280s consistenly read a higher temperature than all the other devices, though I have no absolute reference to say what is correct. They are the only devices tested to show a measurable humidity dependence in their thermometer. Again I wonder if this suggests fundamentally different sensor technology from the other devices. In any case, they fulfill the manufacturer's specified 0.5°C tolerance.
AM2302 (DHT22)
In line with previous tests, I would judge the accuracy of my devices to be around 5%. The hysteresis envelope is quite tight though data are unfortunately not available at >90% for sensor F. Device E, cherry picked from my set of six, has a calibration at 25°C that is almost the equal of any device tested, but it shows a strong temperature dependence when away from thise ideal conditons. Over two years, three of the original six devices have failed.
Ez valahogy nem hangzik túl jól a DHT22-re vonatkozóan...
-
válasz
Flowtation #23890 üzenetére
Én is ilyen rendszert építek, és a területtel hivatásosan foglalkozó barátom ajánlása alapján a BME280 - NodeMCU páros mint optimális megoldás mellett döntöttem. Ennek a felállásnak nagyon jó tulajdonsága az, hogy wifin működik, baromi rugalmas és sokat tud.
A PI-oldalon egy sima 1-es B+ van, rajta egy TheThingBox-rendszerrel, ami egy gyerekek számára is lazán kezelhető és fejleszthető NodeRed-felületet biztosít.
MaCS
-
válasz
IstvánLászló #23871 üzenetére
Én itt venném, ezt a kiszerelést: Starter Kit.
Ez ugye 18850 Ft bruttó, személyesen a gellérthegyi FDH-irodában (Farnell-képviselet) vehető át, az elmúlt hetekben többet is vettünk, egy-két nap alatt átvehető volt, a hírek szerint a postázás is gyorsan megy, Budapestre ingyen.
MaCS
-
válasz
WildBoarTeam #23674 üzenetére
Jók ezek az olcsó kártyák? Élvezhető hangminőséget nyújtanak?
MaCS
-
válasz
cellpeti #23661 üzenetére
Konkrétumok nélkül: Igen, minderre jó lehet, de nagyon nagy kérdés az, hogy melyen terhelési igényekkel. Milyen bitrátájú filmet hányan szeretnétek egyszerre nézni? Mekkora lenne az FTP-forgalom? és legfőképp: mi jut még eszedbe?
Szóval segíteni ennyi alapján nemigen lehet. A funkciók adottak, kérdés, hogy mi a volumen.
MaCS
-
válasz
schferenc77 #23538 üzenetére
Ne aggódj, a boltban képben lesznek és segítenek!
MaCS
-
válasz
FireKeeper #23503 üzenetére
Nem értem a kérdést...
A PI Zerot akarod USB-s billentyűzetként használni valami harmadik eszköz felé????
A PI Zero irányítása USB-s billentyűzetről természetesen működik, csak a megfelelő átalakító kell hozzá.
MaCS
-
válasz
toth_janika #23498 üzenetére
"A Média licenszek segítségével tudod kihasználni a Raspberry PI hardveres videó lejátszási képességeit.
Ezek a licenszek elengedhetetlenek a folyamatos HD lejátszáshoz illetve a HDMI-CEC funkciók használatához, ha XBMC médialejátszót szeretnél használni."Remélem, hogy ez csak egy oltári nagy tévedés, nem szándékos beugratás a bolt részéről.
MaCS
-
válasz
krisztianAMG #23474 üzenetére
Ezek tetszenek, de 2 dollárért lehetnek vajon jók?
MaCS
-
Semmilyen operációs rendszer nem szereti, ha kihúzzák alóla a tápot, azaz nem a saját protokolja szerint állítja le magát. I/O műveletek szakadhatnak meg, nem ritkán hallottunk olyat is, hogy a mSD kártya látta árát a menet közbeni áramtalanításnak. Úgyhogy a táp kihúzása a PI-ből erősen kerülendő. Menjen csak szépen folyamatosan, ha pedig ki kell kapcsolni, arra ott a saját menüje/GUI-gombja.
MaCS
-
válasz
Flowtation #23395 üzenetére
Nagyon köszönöm!
A konyha ugyan nem az én terepem, de ezt szerintem sikerült felfognom!
-
válasz
vadkörte #23393 üzenetére
Mindenkinek köszönöm a választ!
A forráshelyen eleve szortírozva vannak/lsznek az anyagok, csak gondoltam, elegánsabb, ha már a médiatár is külön jeleníti meg ezeket.
Nagy gyűjtő azért én sem vagyok, nem is töltögetek le, de pakolás közben előkerült egy hatalmas filmgyűjtemény, 20 év DVD-iről, VCD-iről, nem is beszélve a még be sem rippeltekről -- amit akkor majd csak H264-ben fogok eszközölni.
Arról viszont fogalmam sincs, hogy mi ez a tvdb/tmdb, és hogyan kezeljem.
-
Eljött a pillanat, amikor felmerült az igény filmek nézésére.
A terv az, hogy a kismillió DVD-ből H.265 MKV-kat generálnék, ami eleve egy csomó filmet és sorozatot jelent, de van elég sok felvett, de meg nem nézett sorozatunk is. Szóval lesz mivel szórakozni a hosszú téli estéken.
A kérdésem az, hogy KODI-ban hogyan tudom normálisan elkülöníteni a filmeket, tévéműsorokat és sorozatokat. Azt látom, hogy a beállításoknál, a megjelenítési lehetőségeknél van egy SOROZATOK menüopció, de inaktív.
-
válasz
soldi3r #23386 üzenetére
Igen, a NOOBS egyebek mellett a Raspbiant is tartalmazza. (Ha bekapcsolt képernyő mellett bootoltatod a PI-t, látni fogod a menüt -- emlékeimszerint tán SHIFT-et kell nyomni a teljes listához, de kiírja.)
Raspbian / Transmission-kérdésben viszont sajnos nem tudok segíteni, de megteszi más.
MaCS
-
-
-
válasz
CHIPman #23316 üzenetére
Vannak nagyon normális emberkéktől nagyon jó ajánlatok, amikre nyilván nagyon gyorsan le is csapnak, de szerintem rengeteg túlárazott hirdetés van. Nem csak a Hardveraprón, hanem úgy általában.
Ha valamit nem a bolt ad el, az már eleve jelentősen csökkentett árat kell, hogy jelentsen, mivel nem áll mögötte a garantált eredetiség és a kereskedelemi értékesítésre vonatkozó jogszabályi védelem. (Engem éppen most dobtak át egy alig használt PC-részegységgel, 2000 Ft-ot spóroltam volna vele, helyette 12000-et buktam.)A RPI-nél tovább bonyolítja a helyzetet az angol vagy kínai gyártás, illetve a jóárasított, tényleg kedvező árú gyári csomagok.
MaCS
-
válasz
vadkörte #23309 üzenetére
Keresés kérdése.
Én több tucatnyi találat után arra a végkövetkeztetésre jutottam, hogy nem érdemes használtat keresni. Egyszerűen nem volt olyan, ami akár csak a rövid gondolkodást is megérte volna, legjobb esetben is csak 1-2 ezrest spóroltam volna az új, PI3-hoz képest, de volt nem egy olyan "alig használt PI2" is, amiért ténylegesen elkérték az új PI3 árát. Nagyon valóságtól elrugaszkodottnak tűnik a magyar használtpiac, amit főleg az táplál, hogy sok hülye vevő tájékozódás nélkül vásárol, mivel használtan biztosan olcsóbb...
MaCS
-
válasz
s3toraph #23288 üzenetére
Én a ThingBoxszal ismerkedem a http://thethingbox.io oldalról.
Ez egy NodeRed-alapú, sok hasznos más eszközt is tartalmazó eszközgyűjtemény, aminek a lényege pont az, hogy lelkes amatőrök is működő rendszereket tudjanak összedobni. Én is a felfedezés elején járok, de nagyon jó kezdő lépcsőnek tűnik!
MaCS
-
válasz
schferenc77 #23264 üzenetére
Ha bármit megnyomok a YATSE-ban, előjön a lejátszási menü.
MaCS
-
válasz
schferenc77 #23231 üzenetére
Nem lenne jobb a másik oldalról kötelíteni, és Androidról mondjuk Yatséval vezérelni, ahogy a LibreELEC maga játszik le a Youtube-ról? Így nincs stream, sokkal hatékonyabb az adatáramlás.
MaCS
-
válasz
robohw #23216 üzenetére
Tehát, ha jól értem, az a lényeg, hogy a kapcsoló oldali feszültséggel egy LED-et világítok ki.
A relé honnan kapja a tápfeszültséget? Gondolom a kapcsolóoldalról, hiszen a kapcsolt oldalon a határértékig akármekkora feszültség lehet.
A RPI GPIO 3,3 voltja tehát megbízhatóan be tudja húzni a relét? Vagy valamit nagyon rosszul gondolok a relé felépítésével kapcsolatban?Köszönettel: MaCS
-
A fűtésvezérlési tervekhez egyebek mellett ezt a relépanelt rendeltem meg, mint RPI-hez is ajánlott eszközt.
Látom azonban, hogy ez 5 voltos bemenetekkel rendelkezik, a PI GPIO-ja meg ugye 3,3 voltos.A rendszer tervezője állítja, hogy menni fog 3,3 volttal is -- szerintetek?
-
válasz
Mana86 #23080 üzenetére
Ha még vésés előtt állsz:
Teljesen esélytelen, hogy egyből jó legyen minden kábelkapcsolat. Mindez csak lakva fog kiderülni, ezért érdemes rajta előre okoskodni, de nem szabad abba a csapdába esni, hogy egyből tökéletes legyen.
Amit megtehetsz viszont az az, hogy utólag könnyen szerelhetővé teszed, azaz:
- gerinc/leágazások szerint strukturálod,
- számolj sok-sok, az elsőre jónak tűnőnél szélesebb csatornával, amibe utólag is tudsz vezetékeket húzni,
- nem kell minden csatlakozásnak a falba vésett kötődobozban lennie. Falon kívül, ízlésesen eltakarva (előre tervezve erre jó lehetőségek vannak) jóval nagyobb, igényesebb, jobban variálható kapcsolóegységeket tudsz kialakítani,
- Készíts térképet és jelölj minden vezetéket!
- A kapcsolókhoz is vezess nullát! Jól jön majd, ha vezérelt eszközt akarsz odatenni,
- Gondolkodj nagyfeszültség - kisfeszültség (5/12 V) - adathálózat hármasban! (És előre optimalizáld a wifi-forrás helyét!)Mindennek a lehetőségét megteremteni előre aprópénz ahhoz képest, amint amit utólag kéne pótolnod.
MaCS
-
Köszönöm!
Teljesen jogos, amit írtál -- annyival súlyosbítva, hogy nálam akár hónapokig el kell ketyegnie magában a rendszernek. Ennek megfelelően viszont lesz is előtte UPS.
A műszaki eszem valóban azt mondatja velem, hogy az Arduino az erre pont passzoló, stabil, arányos megoldás.
Viszont (utalva az előző beírásomra) tényleg kizárt, hogy meg tudjam csinálni, de akár csak megértsem, ha más megcsinálja nekem.
A régi PI-m megvan, remélem, egy telet átvészel az gyorsan összedobott rendszerrel. (Eddig 15 éven át egyébként semmilyen felügyelet nem volt.)
Ha átlátom mondjuk a ThingBox működését, akkor a régi BASIC/Assembly-tapasztalataim alapján talán az Arduino programozásába is belejövök, bár éppen most írt valaki, hogy az aztán tényleg egy rémálom. (Az Assemblernél mondjuk nem lehet rosszabb...)
-
válasz
MaCS_70 #23071 üzenetére
Na, közben a barátom meg is adta a választ:
Egyetért azzal, hogy az Arduino önmagában tökéletesen alkalmas egy nem túl komplex házvezérléshez -- ő is használja.
Azért ajánlotta nekem a RPI-t, mert amint mondta, nem akarta eleve elvenni a kedvemet az egésztől. Amíg az Arduinot a saját PASCAL/C-keverékre emlékeztető nyelvén kell programozni, a PI-re vannak felhasználóbarát környezetek, amivel sikerélményekkel lehet kezdeni a tanulást úgy, hogy azonnal működőképes eredményt kap az ember -- aztán ha rákapott, és ingerenciája van rá, továbbléphet Arduinora, ami valóban sokkal áramvonalasabb, gazdaságosabb, célarányosabb rndszer.MaCS
-
Kérdésem azzal a bizonyos sűrűn boncolgatott ház-, illetve egyelőre fűtésvezérléssel kapcsolatos.
Amíg megjönnek az alkatrészek Kínából, okosítom magam.
Ha minden igaz, Raspbianra lesz szükségem, azon fog futni a TheThingBox-alapon megírt vezérlés.
Kérdésem az, hogy van-e valami trükkje a B+-ra Raspbian-telepítésnek, vagy simán csak kiírom az img-t és be a PI-ba?
-
válasz
schferenc77 #23073 üzenetére
Nem lehet, hogy a tápegységben van némi fölös intelligencia, azaz megpróbálja túlokoskodni az áramszolgáltatást?
MaCS
-
Nagyon hasznosakat írtál, részemről is köszönet mindezért.
amit nem igazán értek az az, hogy miért nem ajánlod a PI-t automatizálásvezérlésre.
Nekem elég komoly segítségem van e kérdésben, egy meglehetősen nehézsúlyú automatizálási szakembertől, aki ráadásul nagy Arduino-hívő, mégis arra biztatott, hogy PI-alapon gondolkodjak.A NODEMCU-k és a hozzájuk való szenzorok, nomeg a relék meg is vannak, egy PI B+ szintén -- de szerinted milyen hátrányokkal jár a PI az Arduinoval szemben? Egy tipikus hosszú távollétre szóló felügyeletről van szó, amikor a látnom kell a ház hőmérsékeletét, bizonyos érték alatt/fölött riaszáts kapni róla és szükség esetén módosítani az értékeken.
-
PI 1-ről PI 3-ra váltok.
Az OSMC beállításai ugye átvihetők az új rendszerre?Köszönettel: MaCS
-
válasz
CHIPman #23016 üzenetére
Igen, NODEMCU a terv, ami ugye wifis. Ezért is kérdeztem, hogy wifi nélkül nem menne-e, mivel a PI-m viszont nem wifis.
Az őszintén szólva eszembe sem jutott, hogy a wifis eszközök ne a routerhez csatlakoznának, hanem külön hálózatuk lenne -- ami végülis nem olyan nagy baj, mert akkor legalább más csatornára is eloszlik a forgalom.Két ok miatt okoskodtam az UTP-n:
1. Ha van kábel, szívesebben használom, mint a rádiót,
2. Mivel van kábel, ráadásul hőmérsékletszenzornak optimális helyen, adná magát, hogy oda kerüljenek az érzékelők. Konnektor viszont nincs a közelben, úgyhogy a tápfeszültséget már macerás odavinni -- hacsak nem magát az UTP-kábel használom fel villanydrótnak 5 voltra.Köszönettel: MaCS
-
válasz
Pulsar #23013 üzenetére
Ez az Általad kinézett BMP280 mennyivel nyújt többet, mint az általam kinézett BME280, harmadáron?
Én is rugalmas rendszert tervezek -- hosszú távon. Egyelőre működő fűtésvezérlés kell, a tartós fagyok beálltáig. Aztán csak beletanulok.
A külön routernek mi értelme van a PI mellett?
Arduinon én is gondolkoztam, alkalmas is lenne a feladatra, csak a PI-re sokkal több anyagot találtam, és hosszú távon nem igazán komoly az árkülönbség, főleg nem, ha a PI még más funkciókat is kap.CHIPman:
Sajnos még nem látom át a dolgokat, de nekem úgy tűnik, hogy az érzékelők wifin is a routerrel fognak beszélgetni, legalábbis erre utal az, hogy akitől az alapgondolatokat kapom, nem jelezte, hogy kéne wifiegység a PI-hez.MaCS
-
Fűtésvezérlésen töröm a fejem.
Ilyesmivel foglalkozó barátom szerint NODMCU-ra épülő szenzorokat és wifi-kapcsolatot kellene használnom.
Nekem viszont megfordult a fejemben, hogy ha már úgyis van a jelenlegi termosztátokig kiépített UTP-kábelem, akkor miért ne mehetne azokon a jel, hogy mégse a wifit zsúfoljam össze.
Van ötletetek arra, hogy hogyan, milyen alkatrészekkel lehetne megoldani kábelen a hőmérséklet-érzékelők bekötését a PI-be?Köszönettel: MaCS
-
válasz
Pulsar #22928 üzenetére
Olyan általánosságok, mint hogy hány érzékelő, hány vezérelt egység -- és legfőképp: milyen szoftverrel hajtva?
Most csapnék bele egy kétzónás (két hőérzékelő + két relé) rendszerbe, aminek távolról láthatónak és kapcsolhatónak kellene lennie, akár két-három hónapos távollét mellett is.
-
Fűtésvezérléssel kapcsolatos tapasztalata akad itt valakinek? Bevetném a PI-t eme célra...
-
válasz
doberman #22904 üzenetére
Mindenkinek nagyon köszönöm a PI-router ötleteket.
A helyzet az, hogy egy Asus RT-N18u routerem van, de elég vacak az LTE-stickkezelése, ezért gondolkozom alternatív megoldásokban. Mivel a jelek szerint USB-n nagyon nem szereti fogadni a netet (lassú és instabil), WAN-on kéne bemennem, netem viszont csak mobilnetes van, tehát a SIM-kártyát kell összehoznom a routerrel.
Fontos továbbá, hogy maga a PI ne NAT-oljon, mert a routeren használt szolgáltatások igénylik a kapott IP-címet. Akkor ez vajon megoldható?
-
Megoldható lenne a PI-ből egy D-Link DWM222 4G USB stick segítségével modemet faragni, ami UTP-n adná tovább a netet?
-
válasz
bencsikgab #22802 üzenetére
Nem ritkaság ez! Az idén három olyan PC-alaplapot láttam, amin villámcsapás következtében a LAN, de csak az kukult meg.
MaCS
-
A YATSE rendszeresen arra figyelmeztet, hogy vegyem meg a fizetős változatot, mert a kért funkció csak azzal elérhető -- és belinkel egy komplex oldalt, hogy mit tegyek, ha már fizettem, és neki mégsem jó.
Én fizettem, ami ugye nem a Play-en keresztül megy, hanem a cég oldalán.
Másnál nem jelentkezett ilyen probléma?
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Path of Exile (ARPG)
- Redmi Note 14 5G - jól sikerült az alapmodell
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Metal topik
- One mobilszolgáltatások
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Második bétánál jár a One UI 8
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Milyen széket vegyek?
- További aktív témák...
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Ryzen 7 9800x3d RTX 4070 ti
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged