- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- body007: Magyarország kifosztásának története
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
stopperos
senior tag
válasz
tupacamaru #17729 üzenetére
Olyan 250-300 Kbyte/sec sebességre képes átlagosan egy ilyen spi ethernettel. Pár alap dologra elegendő.
-
stopperos
senior tag
-
stopperos
senior tag
válasz
lolka1980 #16034 üzenetére
1. Raspbian az érintett elsősorban.
2. A magyar felhasználók nagy része router mögött használja a pi-t, otthoni hálózatban. Ott nincs kinn az interneten direktben, csak a routeren keresztül.
3. Sokkal nagyobb gond, hogy sokan maradnak a pi/raspberry user/pass-nál. Ezt kell kiírtani. -
-
stopperos
senior tag
-
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #16000 üzenetére
A gázkazán termosza egy on/off kapcsoló. 230Volt-ot kapcsol. Egy relével kapcsolnám még rpi-ről. Plusz hőmérséklet mérés, időzítések, webes kezelés, calendar funkció....
Már egyesével el vannak próbálva a dolgok, de nem akartam volna rá beáldozni az egész fejlesztős pi-t. Ha elkészül (amennyi időm van, valószínűleg a fűtés szezon végére), akkor írok egy logout-ot róla.
Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a pi nem stabil és lefagyhat, újraindulhat. Erre most 2 biztosítást találtam ki, de még lesz +1-2 mielőtt elkészülnék. -
stopperos
senior tag
Én végül visszamondtam a farnell-nél. Januárra írták, hogy tudják küldeni. Addig meg talán lesz máshol is, és a pénzem sem áll.
A Gázkazán termosz okosítás akkor csak a jó öreg Pi1 B-vel lesz meg... -
stopperos
senior tag
válasz
azbest #15924 üzenetére
Én az ENC28J60 módot választottam. Kb 300 Kb/sec sebesség érhető el így, persze half-duplex. Amire használom (munin-node+szenzorok) teljesen megfelel.
-
stopperos
senior tag
válasz
crissprivat #15791 üzenetére
Szia, én még mindig a tápot mondanám. Nekem is van egy Samsung 2A tápom (ETA-P10XBE), azzal néha-néha elhalt valami kernel panic hibával. Azóta egy Samsung 0.7A tápon megy(ETA0U10EBE) és semmi gondom nincs vele. De volt már kínai "HTC/ebay" 1A táp is, azzal ok volt, csak leejtettem és eltört a táp.
-
stopperos
senior tag
válasz
scream #14931 üzenetére
xrdp: magyar billentyűzet: a probléma az, hogy nincs legenerálva a magyar billentyűzet kiosztás:
sudo xrdp-genkeymap km-040e.ini és másold be a többi közé.
Viszont amit legenerál az annyira gáz, hogy nem minden billentyűd fog utána működni rendesen. Próbáltam átírogatni, de utána inkább hagytam a fenébe és angolul használom.
Esetleg valaki másnak sikerült normálisat összerakni? -
stopperos
senior tag
Láttam olyat. Jessie-re frissítve. Cserélni kellett a dhcp klienst másra.
-
stopperos
senior tag
válasz
bambano #14493 üzenetére
Csak hogy megerősítselek:
Én egy átalakított nokia ca 42 kábellel csatlakozom a pi-hoz, hogy az a gpio soros portjára rámenjen. Linux alatt pedig a minicom -ot futtatok, de windows alatt putty-al is lehet.Még mikor openwrt-s routereket használtam, onnan maradt vissza ez az életmentő kábel.
-
stopperos
senior tag
megjelent a hivatalos touch kijelző rpi-hez
-
stopperos
senior tag
-
stopperos
senior tag
válasz
djmorphy #13843 üzenetére
A /var/log ban vannak a számodra érdekes dolgok.
Azt, hogy mennyire lesz használható az már más tészta, mert nem fog látszódni a külső ip cím, csak a router belső címe. Felhasználóra tudsz keresni esetleg az auth.log vagy samba részen.Vagy openvpn-t húztok fel és akkor látszik, hogy melyik felhasználó kapcsolódik az openvpn-hez.
-
stopperos
senior tag
válasz
junhum #13774 üzenetére
logout oldalam utolsó frissítése:
A kernel 3.18 átváltott device trees módra amikor a pin kiosztást intézi. Hogy továbbra is működjön az összeállításunk, a /boot/config.txt fájl végére be kell írni a következőt:
dtoverlay=w1-gpio,gpiopin=4
És reboot!A modprobe nem kell, mert magától tölti be ezentúl.
-
stopperos
senior tag
Nekem másfél évig simán működött a pi 3 DS18B20 szenzorral és 2 m vezetékkel.
A 1-wire vezetékezés elég sokat elbír vzoltan #6851: 50m+ és 8 szenzor, 4eres telefonkábel. Szerintem ez a legbiztonságosabb. Ebay-ről lehet rendelni 10-essével a szenzorokat, van ami szigetelt és van ami csak alap.Szerintem tervezd meg, hogy mit akarsz mérni. Nálam a szoba+radiátor átfolyó+külső hőmérséklet volt mérve. Ebből ez jött ki télen, hogy függetlenül attól milyen hideg van kint (panel program
) a szobában 20-21 fok volt. Ha fel volt csavarva a fűtés, ha nem. Először én is néztem, de a szezon végén jól jött a 68000 Ft visszatérítés.
Most a fizika laborunkban van beüzemelve 5m kábel és 4 szenzorral. Néha van egy tüske.
A logout oldalamon elég jól összeszedtem az irodalmat és a lehetőségeket. Két évnyi tapasztalat: A DHT11,22 és hasonlók még mindig szemetek. Rájuk nem éri meg alapozni.
-
stopperos
senior tag
válasz
Sk8erPeter #13605 üzenetére
Én használom linux alatt is wine+WinSCP kombinációban. A queue jól szokott jönni.
(Minden másra pedig ott az scp vagy az sshfs.)+ a playonlinux is sokat segít, pl 64 bites gépre 32 bites wine telepítése, illetve az alkalmazások külön-külön kezelése. Persze a pi-n nem fog menni, csak az asztali pc-n.
-
stopperos
senior tag
válasz
macilaci78 #12648 üzenetére
Szia, nem tudok mindenre felelni.
Első kérdésedre (gondolom windows alatt kell): http://sourceforge.net/projects/win32diskimager/
Linux alatt sima dd is megteszi.
A wifi kérdésedre ez az oldal segít.
Valamint ugyanit az előtte lévő kérdésedre is találsz válasz, pár oldallal arrébb. -
stopperos
senior tag
válasz
bucihost #12480 üzenetére
Indulásként ki lehet próbálni a számítógép USB portjait, én sokáig úgy üzemeltettem, de akkor semmi nem volt rádugva, csak ethernet.
Ha instabil vagy el sem indul, akkor érdemes nagyobb tápot használni. Nekem most a Cisco ECP3929 usb portjába van bedugva és vígan elmegy. -
stopperos
senior tag
Ha valaki esetleg használ 1-wire szenzorokat, akkor a kernel 3.18-ra történő átálláskor be kell írnia a következőt a /boot/config.txt fájlba: dtoverlay=w1-gpio,gpiopin=4
Ez ugyanúgy érinti az i2c protokollt és társait is. Forrás [Forrás#2].
Csak ma frissítettem és rászaladtam, hogy nem jöttek fel boot után a DS18B20-as szenzoraim.
-
stopperos
senior tag
válasz
DrojDtroll #10012 üzenetére
Cronjob? Unattended-upgrade? Szerintem frissíti a csomag listát.
vzoltan: nálad is szépen megy a hőmérséklet mérés
-
stopperos
senior tag
válasz
orbitalion #9996 üzenetére
-
stopperos
senior tag
Nekem most lett kicsivel több mint 1 éves a hőmérséklet szenzoros projektem. Bár volt 1,5 hónapos adatvesztés felhasználói hiba miatt, de azóta is tökéletesen működik. (radiátor cső, szoba, kinti hőmérsékletek) Itt van két kép:
Két szellőztetés, két fűtés bekapcsolás, és egy napsütéses időszak látszik.
Sajnos az éves grafikonnál látszik, hogy közben volt pár teszt amikor a szenzorokat felcseréltem, így a min/max/avg értékek nem pontosak. -
stopperos
senior tag
válasz
Kicsirics77 #9779 üzenetére
Rakd fel a cpufrequtils csomagot és a cpufreq-info paranccsal meg tudod nézni, hogy vált e. (pl raspbian-nál)
-
stopperos
senior tag
válasz
urbi107 #9637 üzenetére
Tárolóból biztos fel lehet rakni, a más kérdés az, hogy nem fog valószínűleg menni, mert a gpu gyorsítás nem lesz. De ennek szerintem nézz utána, hogy másoknak mik a tapasztalataik a témában.
Szerk: Android image-ről valószínűleg menne valamilyen media lejátszó és a hd videók gyorsítása. De ennek is utána kell járni.
-
stopperos
senior tag
válasz
sanchomuzax #8939 üzenetére
Igen, de két külön adat lábat kell használni. Nem fűzhetőek fel, mint a one wire dolgok.
-
stopperos
senior tag
válasz
PeeterssoN #8917 üzenetére
Az teljesen mindegy mekkora a kijelző. Gondolom a monitor is 1080i vel ment. A TV is azzal fog.
-
stopperos
senior tag
válasz
PeeterssoN #8866 üzenetére
Ez nem desktop. Youtube-ra ott az openelec disztró, azzal simán megy. Torrenthez valami sima disztró kell. A böngésző meg mindenhol lassú.
-
stopperos
senior tag
válasz
schferenc77 #8749 üzenetére
Azt hiszem ez: http://sourceforge.net/projects/win32diskimager/
-
stopperos
senior tag
válasz
csasznyi #8275 üzenetére
A legjobb az, ha NOOBS segítségével telepíted. Elég a lite, meg ott a guide, hogy hogyan kell.
Indításkor meg fog jelenni egy grafikus menü, amiben ki tudod választani, hogy kell egy data partíció illetve melyik os-t szeretnéd felrakni. Szerintem megéri ezzel csinálni, mert elég egyszerű. -
stopperos
senior tag
válasz
DrojDtroll #8270 üzenetére
Csak összefoglalásként:
* A: 256 Ram, 1 USB
* B rev1: 256 Ram, 2 USB, 1 eth
* B rev2: 512 Ram, 2 USB, 1 eth
Webservernek elég mindegyik, bár ha nagyobb a forgalom akkor érdemesebb apache helyett lighttpd vagy nginx. -
stopperos
senior tag
válasz
DrojDtroll #8267 üzenetére
Azt ne felejtsd el hogy alapból nincs rajta eth csatlakozó.
-
stopperos
senior tag
válasz
DrojDtroll #8237 üzenetére
Én egy ideig futtattam einstein@home-ot, de nem tett jót a DHT22 szenzor kiolvasásának, így hanyagoltam a témát.
-
stopperos
senior tag
válasz
lolka1980 #8134 üzenetére
ps -ax parancs segítségével ki tudod listázni a futó dolgokat, nekem pl ez a sor a minidlna-ra:
1501 ? Ssl 0:00 /usr/bin/minidlnad -f /etc/minidlna.conf -P /run/min dlna/minidlna.pidA /etc/minidlna.conf fájlban pedig egyedül csak a media_dir= kezdetű sort szoktam állítani. A network meg az ip cím részt hagyd kikommentelve.
Ellenőrizd a /etc/default/minidlna fájlt, hogy a service indítás engedélyezett e.
Újraindítani a sudo service minidlna restart paranccsal tudod.
Illetve a /var/log/minidlna.log fájlban nézelődhetsz hibák után.
-
-
stopperos
senior tag
válasz
V.Stryker #8130 üzenetére
Az XBMC felületen engedélyezni kell, hogy upnp-ről lehessen vezérelni.
A tab-on csak a kezelőfelület jelent meg (hangerő, megállítás, indítás), a videó és a hang pedig a Raspberry-n. Wifi vitte át, és nem akadozott.
Mondjuk egy dolog hiányzik nálad, nem tudom hogy a raspberry tud e kliensként működni. Mert most két szervered biztos van. De úgyis újra kell indítani a monitoring gépet, megnézem neked az este folyamán, hogy tudok e szerverről csak rpi-vel lejátszást indítani. -
stopperos
senior tag
válasz
V.Stryker #8128 üzenetére
...DLNA-val és a Galaxy Tab kódolt...
szerintem ugyanarról beszélünk.
Galaxy Tab sd kártyájára felmásoltam a nézendő dolgot. A Raspberry Pi-n openelec futott. Galaxy Tab-on a beépített DLNA-val felismertem az openelec-et, és kiválasztottam azt kijelzőnek, míg a Tab-ról a filmet. És minden szépen ment. -
stopperos
senior tag
válasz
sanchomuzax #7881 üzenetére
+3.3 V és a jel vezeték között kell az ellenállás.
-
stopperos
senior tag
válasz
sanchomuzax #7879 üzenetére
Mekkora ellenállást használsz felhúzásra?
-
stopperos
senior tag
válasz
sanchomuzax #7868 üzenetére
Ez egy érdekes kérdés. Mekkora a vezeték hosszúsága? Mekkora ellenállást használsz, ugye nem valahol 5 kOhm környékén?
Mivel a digitális jelen nem változtat, valószínűleg azt befolyásolja a bekötés helye, hogy mennyire esik le a tápnak a feszültsége és ez befolyásolja az AD konverziót a szenzorban.
-
stopperos
senior tag
válasz
sanchomuzax #7861 üzenetére
Igazából az ötlet miatt mellékeltem, hogy egy while ciklusba raktam, nem gonfoltam volna hogy használni is fogod
Lehet másmilyen a kimenet nálad, nekem 2302 -es szenzorom van, arra ellenőriztem, hogy az utolsó visszaadott sor Data-e, mert akkor az hiba lenne.
Jó mérést. -
stopperos
senior tag
válasz
sanchomuzax #7857 üzenetére
Én egy Bash scriptbe foglaltam munin-hoz. Egy while cikluson belül hívom meg, és ha rossz a kimenet (nem ad vissza hőmérséklet sort), akkor pár másodperc után újra fut a lekérés. Általában 3 lekérésből 2 szokott sikerülni.
Ellenállás probléma lehet vagy az rpi cpuja le van terhelve, és nem jön ki az időzítés. -
stopperos
senior tag
Én openelec-et használok, az a legzártabb, legjobban kigyomlált és emiatt leggyorsabb. Ha mást is szeretnél minx xmbc felület, akkor jön képbe a másik kettő. Próbáltam régebben mindkettőt, de nekem az Xbian behalt párszor a btrfs miatt. a raspbmc raspbian-ra épít, és így elég sok minden elérhető a tárolóból.
-
stopperos
senior tag
Szia, nem tudok teljes megoldást mondani, de elmondom az ötleteim, a többiek majd kiegészítik.
Youtube és média center témában XBMC felület rendszereket kell használni: openelec, raspbian, xbian.
Webcam stream-hez nem tudok nagyon hozzászólni, olyat még nem csináltam.Távirányítónak felraktam androidra az xbmc távirányítóját és wifi-n keresztül kezelem. Léteznek tényleges távirányítós megoldások is, pl itt.
-
stopperos
senior tag
-
stopperos
senior tag
válasz
bigdee888 #7565 üzenetére
Ez a logout-os írásomban elkészült hőmérséklet és azóta páratartalom monitorozó, nekem raspbian-on fut. A cpu hőmérséklet és frekvencia rész egy melléktermék csak, mert ha már azt is lehet grafikonozni, akkor miért ne.
Openelec-en nem fog menni, mert ott nagyon le van csupaszítva a rendszer.Mostanság készül a konfiguráció menedzsmentes írásom, ott már egy bonyolultabb monitorozót telepítek be más webszerverrel.
-
stopperos
senior tag
válasz
feketegergo #7558 üzenetére
Nekem így alakul (950MHz-en), de ezen nem nézek filmet, csak számol a CPU rész nagyjából. 85 foknál szabályoz le, úgyhogy ne aggódj, addig el lehet menni. -
stopperos
senior tag
válasz
feketegergo #7320 üzenetére
Én az Extreme Digitalban vettem egy Canyon aktív hub-ot. Volt egy olyan gondja, hogy az usb-n keresztül vissza is küldött áramot a raspberry-be. Úgy vettem észre, hogy áramtalanítottam a raspberry-t és még mindig ment. Utána csak így használtam, semmi baja nem volt.
-
stopperos
senior tag
IP cím kereséséhez az fping parancsot tudom ajánlani, ezt telepíteni kell, mert alapból nem része a rendszernek. fping -a -g 192.168.0.1/24 2>/dev/null
Gondolom cisco ECP3925-öt kaptál UPC-től. A külső ip címet mondjuk gmail-nél is meg tudod nézni a jobb alsó sarokban a tevékenységeknél. Itt meglátod mi a külső. Nekem már bekötés óta ugyanaz az ip címem, így nem cseszted, ez csak az adsl világban volt gáz, manapság 24/7 kapcsolódik a kábelmodem.
Linuxon a /etc/hosts fájlba kell beírni.
Én telekomos vagyok, nekem van dns címem, amit a telekom adott.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest