Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Siriusb
veterán
Hogyan oldanátok meg, ha egy iso dátumot (pl. '2024-07-09') szövegesre kellene konvertálni (értsd: július 9) több nyelven?
Adná magát a locale.setlocale() viszont ez globálisan kihat mindenre, tehát ha párhuzamosan fut egy másik szálon valami, azt is érinti. -
Siriusb
veterán
Pandas dataframe esetén mi lenne a jó megközelítés, ha a különbséget szeretném megkapni egy új oszlopban .apply-jal. Pl. van 3 oszlop:
kenyér 2022-01 10
zsemle 2022-01 9
kenyér 2022-02 15
zsemle 2022-02 13Szeretném a zsemlénél és a kenyérnél a 3. oszlopban lévő darabszámok alapján látni az előző hónaphoz viszonyított különbséget.
A .diff a periods-szel talán még jó is lenne, de mi van, ha egyik hónapban egy tétel éppen hiányzik?Ha túl bonyolult lenne, ne pazaroljátok rá az időtöket.

-
Siriusb
veterán
Persze nem kizart, hogy tulbonyolitom

Á, dehogy!!!
Szerintem bőven elég az if-ben vizsgálni, hogy a fejezet jelölése-e az adott sor, vagy a tartalma. Amíg el nem jut odáig, hogy másodszor is csak számot talál, addig szépen hozzáadogatod a sorokat egy változóhoz. Amint azonban a számnál vagy ismét, kiírod az eddigieket és kezded elölről az üres változóval.
Szerk.: mondjuk amilyen lassú fordulaton ketyeg most az agyam, lehet tök hülyeségeket írok. Inkább be is fejezem, éppen ezért nem álltam ma neki semmi munkának.

-
Siriusb
veterán
Bevallom, túl bamba vagyok most, hogy megértsem a kódodat
, de a te példádból kiindulva valami ilyesmit képzelnék el:for i in range(0, len(text), 1):if text[i].strip().replace('.','').isdigit():if chText:fajlkiiras(fajlnev, chText)chText = Nonefaljnev = text[i]else:chText += text[i] -
Siriusb
veterán
válasz
Oryctolagus
üzenetére
Szerintem a root_dir megkevert téged, itt a példa: https://docs.python.org/3/library/shutil.html#archiving-example-with-base-dir
base_name is the name of the file to create, including the path
Azaz nem csak a készülő fájl neve, hanem az útvonal is itt kerül megadásra, pl. os.join-nal.base_dir is the directory where we start archiving from; i.e. base_dir will be the common prefix of all files and directories in the archive. base_dir must be given relative to root_dir
A root_dir az archivum főkönyvtára, és a base_dir relatív kell legyen ehhez.Tehát root_dir a C:, base_dir az "innen".
Vagy egyszerűen chdir-rel belépsz a "C:\innen"-be és a fenti két paraméternek ez lesz az alapértéke, meg sem kell adnod. Attól függ, milyen struktúrát akarsz. -
Siriusb
veterán
Első kérdés, egyáltalán hol találod meg azt az email-t? Letöltöd egy levelező klienssel? Ebben az esetben pl. ott a mailbox modul. Ha gmail-es email címre jön, akár használhatod a gmail api-t is a szerverről lekérdezéshez.
A levél felépítésétől függően a re modul segítségével regex kifejezésekkel összeszedheted a szükséges információt, ám ha a továbbiakban feldolgoznád még, lehet egy sqlite adatbázis jobb lenne, mint a csv.
Vagy írsz egy wordpress modult, ami már eleve strukturált formában kiírja az adatokat a tárhelyre és csak simán behúzod onnan. -
Siriusb
veterán
Mivel a google megszünteti a kevésbé biztonságos hozzáférést, próbálom összehozni a levélküldést gmail api-val. Többé-kevésbé működik, azonban elakadtam ott, hogy a Feladónál hogy tudok megjeleníteni egy tetszőleges nevet, nem pusztán az email címet?
Ezidáig működött afrom email.headerregistry import Addresssender = Address(display_name='Ez az ami tetszőleges', addr_spec='Troppauer.Hümér@gmail.com')
Amennyiben valakinek van ezzel tapasztalata, megköszönöm, ha kisegít. -
Siriusb
veterán
válasz
Alcsi69
üzenetére
Nem tudom miért a python-t gondolod legegyszerűbbnek, az elmondottak alapján ha nem ragaszkodsz a python-hoz, szerintem inkább csináld meg excel-ben, gyorsabban elkészülsz és a helyedre kerülő ember – amennyiben nincs programozói tapasztalata –, jobban fog boldogulni az excel fájllal.
-
Siriusb
veterán
válasz
Oryctolagus
üzenetére
Szia!
Szerintem ezek számot adnak vissza: [link]
Ha datetime-má alakítod, tudsz a dátumokkal is műveleteket végezni, kivonni stb:
valtozo = datetime.datetime.fromtimestamp(os.path.getmtime(path)) -
Siriusb
veterán
válasz
Netszemete
üzenetére
Már pár hónapja nem megy ez a billentyű kombináció. Rászoktam, hogy a nyitva lévő fájloknál a fájl nevére kattintva a helyzetérzékeny menüből indítom.
-
Siriusb
veterán
Tipikus helyzet, amikor egy példával illusztrálva sokat segítenél. No meg, hogy mit jelent a nagy fájlméret nálad. Az is fontos lehet, hogy vannak-e sorvégződések, egy soron belül keresed-e az adott szövegrészt, vagy több sorba átnyúlik stb.
Pl. ha be tudod olvasni egyszerre az egész szövegfájlt, valószínűleg egy regex kifejezéssel (re modul) szépen meg lehetne oldani, én legalábbis ez irányba indulnék el így látatlanban. -
-
Siriusb
veterán
Most akartam megnézni azt az oldalt, amit Rimiru osztott meg nemrég, de törölve lett (és sajnos nem mentettem el). Miért lett törölve?
-
Siriusb
veterán
Én jobbára a GTK-s pygobject-et használom, de idén tettem egy kitérőt a pyqt felé (már 6-os verzió is van belőle), ami abból a szempontból jó, hogy az utóbbi években KDE-t használok így teljesen a rendszer témáját felvéve vizuálisan beleillik a környezetbe. Nem is nehéz használni, igazából én csak egy dologgal akadtam el benne, amikor táblázatban egy oszlopba akartam megjeleníteni több oszlop tartalmát. Na, a delegate működését valahogy nem tudtam még megérteni.
Ez a kettő azért jó, mert rengeteg kész megoldás van, amit csak használnod kell és nem neked kell implementálnod az adott funkciót.
A wxWidget is jó, de az nem "önálló" (ha szabad így mondanom), hanem GTK is kell hozzá.És amint azt az előttem szólok is mondták, webgui, nem is régen pont volt szó itt erről, ezt még én is ki akarom próbálni. Html+css, tényleg tudod csicsázni a kinézetet.

Kíváncsi vagyok, mit sikerül ügyeskedned, ha lesz kedved, majd megmutathatnád egy-két kép erejéig. -
Siriusb
veterán
Nem, nem tudsz egy python fájlt úgy működtetni pl. egy Apache szerveren, mint egy php-t. És a kettőt nem is tudod keverni.
Amíg egy index.php-t valóban csak beraksz a public_html-be és azonnal láthatod az eredményt, egy django-ban készített honlap elindítása ennél bonyolultabb.
Ráadásul amíg gyakorlatilag minden szolgáltatónál tudsz php kódot futtatni, magyarországi viszonylatban a python támogatás egyáltalán nem evidens. -
Siriusb
veterán
Személy szerint a php-t nem szeretem, nekem valamiért nem szimpatikus, jobbára csak annyit foglalkoztam vele, amikor egy már megírt kódba bele kellett nyúlni.
Python viszont tetszik a maga "lazaságával", a különféle modulok segítségével sok mindent meg lehet csinálni. Több mindenre használom, az email küldéstől kezdve adatbázis (sqlite) kezelésig, pdf feldolgozás, fájlok manipulásása stb. Django framework-kel vannak tapasztalataim, nekem bejön, viszont ha weboldalt készítesz vele, azt vedd figyelembe, hogy sok tárhelyszolgáltató nem támogatja, emiatt mondjuk praktikusabb a php.
És a python még egy előnye, hogy – szerintem – könnyű elsajátítani. -
Siriusb
veterán
Pyside / Qt-ben otthon van valaki?
Qtableview-ban a cella értéke pl. (1, 0, 0, 5) - melyet pandas dataframe-ben rakok össze -, s azt szeretném, ha megjelenítve 3 checkbox és egy string lenne a cellában. Miként tudom megvalósítani qstyleditemdelegate-tel, egyáltalán kivitelezhető? -
Siriusb
veterán
válasz
Siriusb
üzenetére
És a ráadás kérdés:
Hogy egyedivé tegyem a log fájlok neveit, a dictConfig meghívása előtt lefut az alábbi kódrészlet:frame = inspect.stack()[-1]caller_base_filename = os.path.splitext(os.path.basename(frame.filename))[0]for k in LOGGING_CONFIG['handlers'].keys():for key, value in LOGGING_CONFIG['handlers'][k].items():if key == 'filename':LOGGING_CONFIG['handlers'][k][key] = f'{caller_base_filename}_{value}'Van valami egyszerűbb megoldás erre a célra?
-
Siriusb
veterán
Kicsit foglalkoztam a log készítésével, próbálom modernizálni magam (addig csak a csupasz minimum szintjén használtam), no meg készíteni egy modult, amit csak be kell rántanom, ha esetleg szükségem van log-ra. Vegyük figyelembe, hogy kispályás vagyok, tehát semmi komoly munkáról nincs szó.
Első kérdés:
Ti yaml-t vagy dictConfig-ot használtok? A yaml-nak nem látom értelmét esetemben, mert úgyis csak egyszer kell összeraknom a konfigurációt, szóval az hogy esetleg átláthatóbb, nem lényeges számomra.Második kérdés:
Mi a jó megoldás akkor, ha nem akarom a különböző szintű üzeneteket (info, warn stb) látni a konzolban alapesetben, de néha mégis szükségem lenne rá? Olyankor hozzáadom a logger-hez a handler-t, majd törlöm?Harmadik kérdés:
Várjátok már a Jézuskát?
-
Siriusb
veterán
d = dict.fromkeys(ez_egy_list, [])Létrehozok egy dictionary-t, amivel az a baj, hogy minden key-hez ugyanaz az üres list objektum kerül. Miként lehet elegánsan megoldani, hogy a value mindegyiknél egy új list objektum legyen?
-
Siriusb
veterán
válasz
GaezhyFeri
üzenetére
Ez a modul segít, kösz a tippet.
Telepítettem és bele is kukucskáltam a kódba hogy lássam, mi a baj velem.
-
Siriusb
veterán
válasz
GaezhyFeri
üzenetére
-
Siriusb
veterán
gmx.com-ra csatlakozok IMAP4_SSL-lel. A list() által visszaadott találatokban az egyik könyvtárnév kódolva van, mert magyar ékezetes betű van benne, tehát az "á" betűt "&AOE-"-nek mondja (természetesen webes felületen minden rendben). Hogyan lehet ezt dekódolni, illetve ebben a protokollban az UTF-8-at? Az enable('UTF8=ACCEPT') is a kódolt á betűt adja vissza.
Nem fontos kérdés, nehogy valaki időt áldozzon rá, csak ha kisujjban van a megoldás, akkor válaszoljon. Kösz.
-
Siriusb
veterán
válasz
hierroo
üzenetére
Korábban csak tőmondatokban tudtam írni. Kicsit részletesebben:
pickle— Python object serializationEz rögtön a példára visz, hogy lásd milyen egyszerű.
A feladattól függően érdemes lehet megfontolni akár egy egyszerűbb adatbázis használatát is, pl. sqlite3.
-
Siriusb
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
tkinter iszonyat rondán néz ki, viszont nem kell hozzá telepíteni semmit. További hátránya, hogy ha bármi funkcióra van szükséged a táblázattal kapcsolatban, neked kell megvalósítani.
PyQT licenszre oda kell figyelni, illetve ott a PyGObject, mindkettőt telepítened kell, ám kb. mindent készen kapsz: sorbarendezés, stb. Van grafikus felületű tervező hozzájuk.
Szerintem a wxpython sem rossz, bár azt még éppen hogy csak használtam, egy fájlkiválasztó ablakot készítettem vele.
-
Siriusb
veterán
Linux-on szeretném az os.utime()-mal megváltoztatni a megváltoztatandókat. Mivel az adott fájlt-nak a tulajdonosa nem egyezik meg azzal, aki a script-et futtatja, ez a parancs nem fog működni.
Nem találok rá egyszerű megoldást. Mi a módi? subprocess + touch?
Az os.setuid ugye kevés, kellene a jelszó, hitelesítés. -
Siriusb
veterán
válasz
sztanozs
üzenetére
A tkinter felület olyan bűnronda, hogy amikor először megnéztem, azonnal menekültem. Pár hete észrevettem, hogy a wxwidget már megy python 3-mal, nosza feltelepítettem és elkezdtünk ismerkedni. Aztán rájöttem, hogy gtk3-ba van bedrótozva (Linux). Mivel amúgy is azt használtam, nem fogok még egy plusz layer-t használni.
-
Siriusb
veterán
Pythonban menet közben is létrehozhatsz változókat, sőt még a típusát is váltogathatod, általában nem kell előre definiálni semmit. Persze vannak esetek, ahol szükséges, pl. egy cikluson belül append-del adsz értékeket egy listához.
Így hát az adott változó a ciklusodban utolsóként felvett értékkel létezik tovább az adott környezeten belül, hiszen amennyiben ez egy osztályon, függvényen belül történik, kívül már nem lesz elérhető. -
Siriusb
veterán
Szerintem már nem látom a fától az erdőt és nem tudom megoldani:
string = "sallala 5 337 2 351 subidu"Miként tudom regex-szel kiszedni az
5337 és 5351számokat? Regex mohósága bekavar nálam. A csavar az hogy előre nem lehet tudni, hány számjegyből fognak állni a számok (1 és 6 között), de az ezres elválasztás az biztosan szóköz. -
Siriusb
veterán
-
Siriusb
veterán
válasz
Siriusb
üzenetére
Mégsem jó így - sem - a schwifty modul, mert a 8. számjegyet lehagyva rossz ellenőrző számot ad vissza a 'HU' után.
Mondjuk így ránézésre - a dokumentum alapján, amire hivatkozol - nem tűnik bonyolultnak megírni hozzá egy konvertáló függvényt, bár még mindig marad a hitelesítés kérdése. Ennyit munkát már nem ér meg belefeccölni az esetemben.
-
Siriusb
veterán
Valaki tud IBAN generátort, ami magyar bankokkal működik? Úgy látom, a schwifty-t elszúrták, mert a magyar bank code-t 7 karakter hosszúságban maximalizálták.
Nem fontos, csak érdekességképpen kellett volna.
-
Siriusb
veterán
válasz
kovisoft
üzenetére
Köszi, ma is tanultam egy alapdolgot, amit már hamarabb kellett volna megismerni.

@axioma,
Egyfelől ha van időm, szeretek körbejárni egy adott problémát és többféleképpen megoldani, különösen azért, mert nincsenek mély ismereteim a pythonról, s így egybekötöm az ismeretszerzéssel. Másrészt nem derogál sem ez, sem az. Akármennyire is furcsa, vagy érthetetlen, szeretném bővíteni az eszköztáramat a különféle megközelítésekkel. Azt hittem, a scandir egyszeri futásával + filterrel a legegyszerűbb elvégezni a feladatot, de mint kiderült tévedtem. Ám jött kovisoft, írt 2 mondatot és ezzel a két mondattal rengeteget segített.
Amúgy valóban csak kisebb, kvázi "hobbiprojectek" ezek, de általában igyekszem úgy gondolkozni, hogy az erőforrások gazdaságosan legyenek felhasználva, mégha ennek nincs is jelentősége. Az pedig az én mániám, hogy a kód legfőként minél egyszerűbb (ha nem is tömörebb), de jól olvasható, értelmezhető legyen. -
Siriusb
veterán
válasz
sztanozs
üzenetére
Igen, én is ilyesmire gondoltam, csak ott bukok bele, hogy másodjára használva a "files" objektumot, az már üres. Arra tippelek az lehet a probléma, hogy a "files" egy iterátor, nem egy lista, de azt nem értem, mi történik ilyenkor egy iterátorral.
Szerk.:
Egyelőre továbblépek és for entry in os.scandir(BASE_PATH) ciklussal létrehozom a szűrt értékekkel, abból meg egy lépés csak a max()-ot meghívni.
Azonban akkor is piszkál, hogy miért nem működik a fentebbi megoldás.
-
Siriusb
veterán
scandir()-rel kapcsolatban kérnék útmutatást:
with os.scandir(BASE_PATH) as files:
lista = filter(lambda x: 'aaa' in x.name, files)
legujabb = max(lista, key=lambda x: x.stat().st_ctime)
legujabb = legujabb.pathA csavar ott jön, hogy szeretném megkapni a 'bbb' szavacskát tartalmazó fájlnevekből azt a fájlt, ami a legfrissebb. Miként lehet megoldani, hogy ne kelljen mégegyszer scandir()-t futtatni?
-
Siriusb
veterán
Tud valaki leírást ahhoz, hogy éles szerveren, cpanel+phusion, hogy a búbánatba lehet működésre bírni a django-t?
A nyers log-ban annyit látok csak, hogy 500-as hibakód. A hibanaplóban: Could not spawn process for application /home/......./app: The application process exited prematurely.
Amit találtam trükköt a neten már megpróbáltam, de valami alap dolgot nagyon benézhetek. -
Siriusb
veterán
Kicsit buta kérdés:
Ha a with statement-et használom, tegyük fel fájlba írásra, miként kezelhetem az exception-öket (pl. nincs írási jogom), hogyan log-olhatom a hibákat anélkül, hogy létrehoznék egy külön objektumot erre és definiálnám a metódusokat (__exit__ stb)? -
Siriusb
veterán
Nem bírtam ki, hogy ne próbáljam meg. Külön fájlokba log:
-
Siriusb
veterán
Esetleg ha egy fájlba mégis jó a log, de megkülönböztetve a sorokat:
import logging
import inspect
import datetime
logging.basicConfig(filename='mylog.log', level=logging.INFO) # app szinten
def connectionCheck():
functionName = inspect.stack()[0][3]
mylog = logging.getLogger(functionName)
mylog.info(str(datetime.datetime.now()) + " " + 'CONNCHECK')def dropper():
functionName = inspect.stack()[0][3]
mylog = logging.getLogger(functionName)
mylog.info(str(datetime.datetime.now()) + " " + 'DROPPER')connectionCheck()
dropper()Kimenet:
INFO:connectionCheck:2019-05-17 13:38:19.796739 CONNCHECK
INFO:dropper:2019-05-17 13:38:19.797580 DROPPERSzerk.:
Ha külön fájlok kellenek, akkor a handler-ekhez adsz egy -egy filtert, ami például a leendő rekordokban kimazsolázza az aktuális modul nevét. -
Siriusb
veterán
válasz
Siriusb
üzenetére
Persze az elküldés után 2 perccel rájöttem az okra, mint az általában lenni szokott.
Beraktam egy custom context-et egyedi névvel.Kösz a segítséget!

Szerk.:
Továbbgondolva ez mégsem lehet ok, vagy még jobban bele kell bújnom context kontextusába.
Egyszóval még mindig várok a megváltó magyarázataitokat! -
Siriusb
veterán
Django-ban tudna segíteni valaki?
A probléma DetailView-nál jön, ugyanis a template-ben nem érem el az object-et. Hiába hivatkozok pl. a model egy attribútumára pl. {{ object.slug }}, nem ad vissza semmit.
A view kissé kacifántos, mert minden oldalnak külön template-je van, nem adatbázisból szedem a szövegtörzset. Lehet itt kavarok el valamit, nem tudok rájönni.
class WebpageDetailView(DetailView):
def get(self, request, slug):
webpage = get_object_or_404(WebPage, slug=slug)
template_name = f'basic_app/szoveg/{webpage.slug}.html'
return render(request, template_name)
model = WebPageSzóval a kérdés, miért használhatatlan az object a template-ben?
Szerk.:
Kiszedte a programkódot -
Siriusb
veterán
válasz
Mr Dini
üzenetére
Az nem jó, hogy egyszer, az elején beállítod az LC_COLLATE-t oszt csókolom? Mindig más- és többfajta rendezési sorrend kell?
Amit találtam, esetleg a unicodedata.normalize() jöhet még szóba.
Itt egy illusztráció is: stackoverflow
Így vagy ékezetek nélkül játszol, vagy módot találsz arra, hogy az így kapott sorrendet visszavezesd az eredeti, ékezetes betűs listába.Szerk.: Nézd csak, mit találtam: pyuca: Python Unicode Collation Algorithm implementation
-
Siriusb
veterán
válasz
Nono0000
üzenetére
Elöljáróban annyit, hogy fogalmam sincs, hogy működik ez a szerkentyű.
A hibaüzenet egyértelműen leírja, hogy az adott verziójú requests modul 2 függőségének verziója nem passzol a requests által elvárttal.
Terminálból apip checkparanccsal tudod ellenőrizni, hogy a függőségek kompatibilisak-e.
Elvileg apip install --upgrade csomag_neveparanccsal tudsz frissíteni.Mondjuk nem igazán értem, hogy alakulhatott ki ez a helyzet, ha valamelyik csomagot frissítetted, akkor figyelmeztetnie kellett volna, hogy függőségi probléma lesz, de mint említettem, a Pi-ről annyit tudok, hogy 3,14.
-
Siriusb
veterán
Nem bírtam ki, elkezdtem ismerkedni a django-val is, meg kell mondjam, így a felszínt karcolgatva nagyon tetszik. Sosem használtam még semmilyen keretrendszert, hacsak nagyvonalúan nem sorolom ide a Drupal-t (bizonyos szemszögből értve). Kedvet is kaptam, hogy tanulásképpen egy vagy két weboldalt átültessek django alapokra. A php-t nem szeretem és egészen feldob, hogy pythonban le lehetne kódolni mindent.
Ezzel kapcsolatban kérdezném akinek van rálátása, hogy biztonság szempontjából a drupal és a django (alapértelmezett konfigurációja) mekkora a különbség? Mennyivel jobb esetleg a django pl. feltörhetőség szempontjából? -
Siriusb
veterán
válasz
sztanozs
üzenetére
+cain69,
Köszi.Amúgy jó lenne, ha írnátok egy listát az összefoglalóba a használható python modulokról és felhasználási területről, mert nekem nagyon úgy tűnik, rengeteg minden már meg van valósítva ami kellhet az emberfiának, de ember legyen a talpán, aki mindent meg is talál.

-
Siriusb
veterán
Múltkorában felmerült itt a titkosítás kérdése. Elkezdtem gondolkozni azon, hogy adott esetben szeretném titkosítva tárolni az adatbázisba írt információt, melyet csak a lokálisan tárolt kulcs birtokában lehet visszafejteni. Milyen kriptográfiai modult mellett tennétek le a voksotokat? Pl. pycryptodome, pynacl, PyCrypto?
-
Siriusb
veterán
válasz
Siriusb
üzenetére
A kimenet formázásról bővebben: https://docs.python.org/3/tutorial/inputoutput.html#formatted-string-literals
-
Siriusb
veterán
válasz
V.Stryker
üzenetére
Próbáld meg innen kimásolni, itt olyan bajos a programkód beillesztés: https://pastebin.com/FFzscZrm
Ha a string elé egy ilyen "f" megjelölést teszel, a stringen belül "{}" jelek közt változókat tudsz behelyettesíteni.
Érdemes lenne esetleg time objektumot használni, ha már pontosabb időt akarsz: https://docs.python.org/3.7/library/time.html
-
Siriusb
veterán
válasz
V.Stryker
üzenetére
Ez legyen a legbonyolultabb hiba, amit elkövetsz!
Játszásiból kicsit felturbóztam a példát. 
Mivel az ember a lustaságáról ismerszik meg, az aktuális időpontból kiszedjük az órát, aztán egy ciklusban addig nyomjuk a delikvens óra alá a kérdést, amíg egész számot nem méltóztatik beírni, ezt a try-ban ellenőrizzük.
Legvégül kiíratjuk az időpontot, attól függően, mennyire álomszuszék a válaszoló.import time
while True:
most = time.localtime().tm_hour
alvas = Nonewhile type(alvas) is not int:
alvas = input('----------------\nJean, keltsen fel ennyi óra múltán: ')
try:
alvas = int(alvas)
except:
print('Egész számot írj be, süsü!')napok = alvas//24
orak = alvas%24
if napok == 0:
print(f'Önt Jean, a hű komornyik {(most+orak)%24} órakor fogja kelteni egy forró kávéval.')
else:
print(f'Szia Csipkerózsika!\nJean szólt a hét törpének, hogy {napok} nap múlva '
f'{(most+orak)%24} órakor rúgjanak ki az ágyból!') -
Siriusb
veterán
válasz
alec.cs
üzenetére
Azt próbálom elmondani, hogy ha nem morzsánként dobod be az információt, hanem az elején úgy kezded, hogy valami olyasmit szeretnél, ahol az adat fájlhoz nem tud hozzáférni a felhasználó, csak ahhoz a darabkához, amit lekérdezett, lehetséges más válaszokat kapnál. Más egy-egy részletre választ adni, s megint más egy feladatra megoldást javasolni.
Amúgy továbbra is fenntartom, hogy egy virtualhost-on futó php weboldallal tudnád legegyszerűbben megvalósítani az elvárt dolgokat, ami persze több erőforrást venne igénybe, mint egy pár soros python kód futtatása. -
Siriusb
veterán
válasz
V.Stryker
üzenetére
Szia!
Gondolom ott is van terminál, szóval pl.:pip listKiírja a verziót, s hogy milyen csomagok vannak telepítve.
Szerk.: ha arra vagy kíváncsi, sérült-e a telepített állomány, azt passzolom.
Esetleg ez: https://pip.pypa.io/en/stable/reference/pip_check/
-
Siriusb
veterán
válasz
alec.cs
üzenetére
Csak sikerült félreértened, pedig direkt úgy kezdtem, hogy nem bántásból írom.
Hogy értsd: indultunk egy úgyszólván banális kérdéstől, és most már titkosításnál járunk. Mivel csak részinformációkat osztottál meg, nem feltétlenül tud bárki is jó megoldásokat mondani, mert egyrészt nem biztos, hogy az a probléma, amire a kérdésed vonatkozik, sőt talán az sem biztos, hogy a python a legcélszerűbb eszköz a feladat megoldására.
Én is csak nemrégiben kezdtem el (újra) elsajátítani ezt a programozási nyelvet, ezért tudom, hogy bizonyos elképzelések az én szintemen igen nehezen megvalósíthatók, de legalább biztosan sok idő- és energiabefektetéssel járnak, amire utánajárok a megoldásnak és elsajátítom az ahhoz szükséges ismereteket, ezért is szoktam én is kérdéseket feltenni itt.
Nekem úgy tűnt, te sem vagy még profi, elnézést kérek a tévedésemért. Távol álljon tőlem, hogy egy profinak adjak tanácsokat.
-
Siriusb
veterán
válasz
alec.cs
üzenetére
Szerintem jobb lenne, ha leírnád mit is akarsz tulajdonképpen, mert ez már nagyon nem arról szól, hogy list-ben vagy dict-ben legyenek az adatok.
Nem vedd bántásnak, de számomra nem az jön le, hogy a jelenlegi ismereteiddel mindez könnyen megoldható lenne. Persze ha egy tanulási folyamat része, akkor nem szóltam.
Amúgy ha a weboldal készítésben jobban otthon vagy, rakj fel egy webszervert és php-ben könnyen megírod a lekérdezést. Így böngészőből egy virtualhost-on vígan elvan bárki, akit az adott gép elé ültetnek, s ha csak nem hekkerkedik, a kérdés meg van oldva. -
Siriusb
veterán
válasz
alec.cs
üzenetére
Én csak a pálya széléről kiabálnék be:
Amennyiben intenzív a felhasználás módja vagy nem megbízható az internet kapcsolat, és nem lerobbant klienseken dolgoznak a felhasználók, akkor jobb lehet, ha lokálisan történik a feldolgozás.
Amennyiben a "szerver" tényleg képes megfelelően kiszolgálni ezt a feladatot is, akkor kb. mindegy, hol kérdezed le.Azonban kicsit előregondolkozva, és a tapasztalatokból kiindulva az emberek mindig többet akarnak, tehát elképzelhető, hogy ez a kis "játszadozás" gyorsan kinőné magát, s akkor már mindenképpen egy adatbázis alapú megközelítés lenne szükséges.
A jelenlegi feladat azt mondanám még "komolytalan" szint, teljesen mindegy, mit és hogyan oldasz meg, nincs egetverő különbség, bármilyen módszert is használsz. -
Siriusb
veterán
válasz
kovisoft
üzenetére
Óóóó, köszi. Ez fura, mert a kulcsszavast két csillaggal szokták jelölni.
*args és **kwargs formában találkoztam eddig mindenhol a paraméterjelöléssel, ami jól megkülönbözteti egymástól a kétféle típust.
Kilogikázni ezt sosem tudtam volna. Kísérleteztem, s hibának ki is dobta, hogy a replace csak 4 paraméter fogad el maximum, de a hivatalos doksiban egy csillagot raknak oda és még vesszőt is raknak utána, ez teljesen bekavart.
Köszi! -
Siriusb
veterán
os.replace(src, dst, *, src_dir_fd=None, dst_dir_fd=None)Itt a csillag milyen paraméterekre utalhat? A leírásban nincs infó róla. A rename()-nél sincs leírva.
Új hozzászólás Aktív témák
- Olcsón! LG 34WR55QC-B 100Hz 21:9 UltraWide USB-C PD Machez is! Gari: 2027.áprilisig.
- Liquid Freezer III 360 - használt, garancia: Alza 2031.02.16-ig - ALKUKÉPES.
- Asus Rog Strix G513 144hz Laptop Eladó!
- Mobil LTE hotspot router TP-Link M7200 V4 4G/LTE 150Mb/s,WiFi 2,4GHz 300M
- Four Connect Stage2 2x10mm2 prémium hangfalkábel Nakamichi banándugókkal
- Xiaomi Redmi 14C / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Samsung Galaxy A13 64GB /Független/Hibátlan/Új állapot/Számlával!/
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest