- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újrakezdés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Hieronymus: A németországi vasúthálózat
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #239 üzenetére
Upp. Válasz. Mivel még azt sem tudta a srác megjegyezni,hogy egy 200 vagy 230W os At-és táp van mellé kötve a gépemnek,úgyhogy előszőr kezdem azzal,hogy csak egy sima noname At-és táp,de új volt (nem használt).
Szal: Ugyebár két lehetséges megoldása van egy At-és táp elindítására. Mégpedig az első,ha az ember nem konyít semmit az elektronikához,akkor a hagyományos kapcsolóval utána kapcsolja a gépének.
A második,hogy felhasználja a gépét indulásjeltő jelforrásnak. Vagyis mivel amikor bekapcsolsz egy gépet,akkor egyértelműen elindul a táp benne és jön belőle a pl 5 vagy 12 volt. (kicsit fáradt vagyok,sorri a túlmagyarázásért)
A lényege a második lehetőségnek az az,hogy egy olyan ''kezdetleges'' áramkört építesz,ami a számítógéped pl 12 volt feszültségének megjelenésére bekapcsol egy másik teljesen különböző áramkört.
Na és ennek is van több lehetősége.
1- ha simán bekötsz egy 12V-os relét,ami elbír 4-6A-ert a 230V-on és kész. A tekercsre kötöd a 12v-ot és az érintkezö csatiknak a forrasztható felére pedig sorba kötöd a 230-at a táppal. És amikor az meghúz,akkor az At-és táp is elindul és természetesen az AT-sre kötött dolgok is életre kellnek. Pl. ventillátorom és modding cuccok vagy akár a vízpumpa is.
2 a másik része és ez az energia takarékos és alaplap kímélő megoldás és persze ez van nekem is: Veszel egy szilárdtest relét. Most már kb 1500Ft körül van az ára egy 0-380V-ig váltóáramot kapcsoló ilyen kütyünek. Szerintem megéri.
Ennek az a lényege,hogy akár 3V-tól 32V-ig bármilyen feszültséggel és persze minimális áramfelvétellel (kb5-20mA) el tudod indítani és azzal kapcsol akár sok tíz ampert is a 230-on. Asszem triak vagy tirisztor kapcsol benne,de ezt nem tudom,mert még nem szedtem szét ilyet,de valószínű,hogy tirisztor.
Szal ennek az a lényege,hogy nem terheli le az eredeti tápot és mégis azonnali indítással elidít neked bármit. De a bekötése ugyanaz,mint egy sima relének,csak itt kevesebb láb van (4) és sokkal egyszerübb kezelni és bíztonságosabb.
Ja és nincs melegedés és szikra effektus.
Ezt a szikra effektust arra értem,hogy amikor egy áram alatti tápkábelt bedugsz egy tápba,akkor szikrázik egy nagyot. Ez hidd le,hogy káros hogyha lassan megy végbe. Azt is aláírom,hogy egy relé elég gyors ennek kivédésére,de ott mégiscsak mozgó alkatrészek vannak,amik szal számomra nem a max.
Update!: innen jöttem amúgy rá arra,hogy a gépek miként tartják meg az usb-nek,modemnek,bill.-nek azt az áramot,amit a bekapcsolásra használható lehetőség igényel. Tod: Wake up moden ... vagy a billentyűzet paraccsal induló gépek.
Szal a lényeg: Időnként kb 2-5 másodpercenként adnak egy-egy impulzus jelet az atx-es tápok. Ezzel fenttartva azt a minimális áramot,ami elég egy modenjel vagy egy billentyűzet jel érzékelésére. Sokan azt mondták,hogy folyamatos fesz van az alaplapon,mert a táp egyfolytában működik. (szal stand by állapot)
De ez nem teljesen igaz. Az tuti,hogy mennek egyfolytában a tápoknak a primer oldala (230V),de a szekunder oldalon szinte csak a sztatikusa feszültségnek mondható indukált fesz jelenik meg a tápban és amikor az elér egy bizonyos szintet,akkor a táp áramköre működésbe jön egyetlen pillanatra és így kiad magából 5V vagy 12V-ot,de asszem mindkettőt.
Az egész pontos működését nem elemeztem,tehát csak a külső mérést végeztem el és nem nyálaztam át az áramkör pontos működését stand by állapotban. Amúgy a jelenség látható formája az az,hogy ugyebár a szilárdtest relé egy eléggé gyors áramkör és azzonnal kapcsolja at AT-és tápt a kapott impulzus jelre és ilyenkor megvillannak a fénycsöveim és megindulnak kb 1/5-öd fordulat erejéig a ventijeim. Amúgy az én AT-émnek is van egy ilyen szokása önmagában is,mert ha a fázist kötöm be fixre és a táp valahol le tud földelni,akkor önnönmagában is fel tud töltődni és az ATX-es táp nélkül is produkál ilyen jelenséget,de ezt már kiküszöböltem és a fázist kapcsolom a szilárdtest relével és így csak az eredeti tápom játéka űzi kedélyes villogtatását.
Amúgy mivel én teljesen áramtalanítok,ezért ez a villogtatás probléma kiküszöbölése teljesen felesleges.
Asszem megadtam a választ mindenre. Ha nem akkor jelezz. Most már tényleg fekszem aludni. Jó éjt!
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest