Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• fordfairlane

veterán

válasz Lacces #8518 üzenetére

Értem. Az MVC-t szerintem nehéz megtanulni könyvből, és szerintem túlmisztifikált a dolog a legtöbb leírásban. Többre mész azzal, ha egy meglevő framework-öt kezdesz el próbálni használni, rengeteg ötletet lehet begyűjteni az ilyenből viszonylag rövid idő alatt, és sokkal gyakorlatorientáltabb megközelítés, mint ami a legtöbb könyvben példakód szinten megtalálható. És ha már látod, hogyan megy ez a gyakorlatban a dolog, utána már az elv egyszerű.

Az elv lényege, hogy a kódot nagyjából három részre bontod. Egyszer van egy logikai egység, vagyis fájl, osztály, akármi, amelyik kezelni az adatokat, azok perzisztenciáját (adatbázis), validálás, stb, ez a modell. Egyszer van egy megjelenítési kódblokk, ez a nézet, vagyis view, és van egy harmadik, a vezérlő, vagy kontroller, amelyik a vezérlési szerkezetet implementálja, a nézetet és a modellt összekapcsolja.

Szerintem első körben érdemes úgy felépíteni a programot, ha nem framework-öt használsz, hogy csinálsz egy olyan fájlt, amelyik az összes adatbázis műveletet tartalmazza. Aztán csinálsz egy másikat, amiben, és csakis kizárólag ebben van a html, illetve a html-be beágyazás rész, valamint egy harmadik fájl az, amelyik a kettőt összerakja. A nézetben nem lehet adatbázisművelet. A modellben nem lehet html, vagy html formázásra utaló művelet. A kontrollerben egyik sem.

Új hozzászólás Aktív témák