- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bigyo108: A vén PC-Főnix újjászületése
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Kalandor: Elhunyt I. Ferenc pápa
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
Új hozzászólás Aktív témák
-
Johnzy
tag
válasz
carex6 #70688 üzenetére
Szerintem már annyira összevissza lett állítva minden paraméter, hogy már emiatt nem működik.
Ha nagyon nem megy, akkor állítsd vissza a standard, gyári értékeket. Az Archernek meg tegyél meg egy statikus .0.254-est aztán kész...
Ha minden működik és nyugi van, akkor majd vissza lehet térni a MAC alapú foglaláshoz, de egyenlőre szerintem engedd el...
-
sch_a
addikt
válasz
carex6 #70688 üzenetére
Nem tudom milyen a szolgáltatótól kapott eszközötök, de egy gyengébb routert az is meg tud fektetni, ha túl sok kapcsolatot kell kezeljen. Érdemes ránézni a torrent kliensre, alapértelmezetten sokkal nagyobb számok szoktak beállítva lenni:
Ha egyszer wifin, egyszer kábelen használod az eszközt, akkor nem nagyon tudsz neki egy IP-t lefoglalni, mert a két interface-nek más a MAC címe.
Ezek a fix IP-k túl vannak misztifikálva kicsit. Leginkább csak akkor van gyakorlati haszna, ha valami szolgáltatást akarsz elérhetővé tenni egy fix belső címen.
-
sch_a
addikt
válasz
carex6 #70684 üzenetére
A TP-Link eszköz biztosan AP módban van? Biztosan ki van kapcsolva a DHCP szerver rajta? Én egyébként simán hagynám azt is dinamikus IP-n.
Azt jól értem, hogy magára a belső hálóra fel tudnak kapcsolódni, kapnak IP-t az eszközök, viszont a távoli szolgáltatásokról leszakadnak? Minden kliens egyszerre? Azok is amik az AP-ra, és azok is, amik a szolgáltatói eszközre kapcsolódnak?
Sima belső hálós IP ütközés nem csinál ilyet. Én a szolgáltatói router WAN logjaira néznék rá. Hány kliensetek van egyébként? Torrent kliens, vagy ilyesmi nem megy esetleg?
-
carex6
csendes tag
válasz
carex6 #70681 üzenetére
Mintha összeomlott volna a hálózat.
Se telefonok, se Nintendo, se online tv alkalmazás a telefonokon, egyszerűen connection failed üzenettel megáll minden...
Éjjel pedig olyan jónak tűnt minden.
Persze a gyerekek csak azt értik, hogy ez se megy, az se megy, apa meg tépi a haját... -
carex6
csendes tag
válasz
carex6 #70624 üzenetére
A következő beállítást végeztem el:
Router1 DHCP pool: 192.168.0.2-126.
A router2-nek beállítottam .128-at, mint statikus IP (pool-on kívül).
Az okos tv-nek és a média PC-nek beállítottam statikus dhcp-ként .125-öt és .126-ot (mert ugye 126 felett azt jelezte, hogy nem jó a LAN beállítás). A telefonokon a privát dns-t kikapcsoltam.
Minden eszköz a pool-on belül kapja az IP-t, de pl ha a gyerekek játszanának a telefonon, először kapcsolati problémát jelez, majd ha újra csatlakoznak, akkor megy a játék. De amikor megnézem a router1-ben, vagy a telefonok beállítás menüjében, hogy milyen IP-t kaptak, az mindig a 2-126 között van.
Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a hiba? -
válasz
carex6 #70634 üzenetére
A /akármi azt jelenti, hogy akármi számú bit határozza meg a hálózat címét a rendelkezésre álló 4×8=32 bitből. A /24 tehát azt jelenti, hogy 24, azaz 3×8 bit, azaz 3×8 bájt. Mint mondjuk 192.168.1. A maradék 32-24=8 bit, azaz 1 bájt, tehát 256 lehetséges érték pedig a hálózaton belüli címek számát adja meg.
/25 esetén a példa szerinti 192.168.1 után még két hálózatod is lehet, viszont csak 128-128 lehetséges címmel. (Amelyekből 125-125 a szabadon használható.)
Otthoni körülmények között ennek nemigen van jelentősége, gyakorlatilag mindenre jó a /24, azaz 255.255.255.0
BÚÉK!
MaCS
-
Johnzy
tag
válasz
carex6 #70635 üzenetére
arra tippelek, hogy az Archer-en már beállítottad a .128-at, a Vodafone-os box meg már tudja, hogy ott van valaki statikus IP-vel, hiszen kommunikál vele, így tudja, hogy oda nem foglalhat be. Tedd az Archert- dinamikusra és foglalj neki a Vodafone-os Boxban MAC alapján egy számodra tetszőleges és megjegyezhető címet
-
woodworm
veterán
válasz
carex6 #70635 üzenetére
Ha ap módban van a második router, akkor a LAN címe fix ip-ként működik. Ezt a fő router pool tartományán kívülről kell megadni. Ilyenkor nem szabad a fő router dhcp static listájára felvenni ugyanezt a címet.
A hibaüzeneted azért van, mert egyre több gyártó tiltja a dhcp static címek beállítását a pool tartományon kívülről. -
csaszi75
senior tag
válasz
carex6 #70621 üzenetére
Az előző logikámat követve:
Átjáró IP címe: OK -192.168.0.1 - ez a szolgáltatói routered.
IP alhálózati maszk: OK - 255.255.255.0 - ez .0-tól .255-ig-et jelenti. vagyis /24, lásd az előző képemet.
DHCP: (Ez a pool1)
IP tartomány eleje: 192.168.0.1
IP tartomány vége: 192.168.0.126
Statikus DHCP: (ez a pool2)
+ jellel fel lehet venni az esetleges másik eszközöd (Router? AP? vagy mi?)
Ha van másik router vagy AP, azokban ezt a fenti átjáró címet kell megadni, átjáró címként..(192.168.0.1)
Még egy + jellel az összes olyan eszközt, aminek FIXIP címet akarsz. Ezeknek csakis egy IP címet kell adni és kész. Ezek lehetnek a POOL2-ből bármi:
Pool2: 192.168.0.128/25 = 192.168.0.129&&192.168.0.254
Ilyenek szoktak lenni a vezetéken kapcsolódó eszközök.
TV BOX
XBOX/PS
Media PC
stb..
Telefonoknak felesleges FIXIP-t adni. -
válasz
carex6 #70617 üzenetére
A 13 és a 3 szerintem igencsak benne van a tartományban. Miért nem szűkíted le a DHCP poolt?
MaCS
Szerk: a felesleg törölve, csaszi elmodta. Bár azt nem értem, hogy egy szolgáltatói (eleve otthoni) eszközön ezt hogyan csinálja meg. De a lényeg az, hogy a DHCP-tartományt általában tól-ig módszerrel be lehet állítani. A 254 tudtommal még megengedett cím, a 255 már nem, mivel az a broadcasté. A 0 maga a hálózat, az 1 meg jellemzően a router saját címe.
-
csaszi75
senior tag
válasz
carex6 #70617 üzenetére
Teljesen rossz elképzeléseid vannak..
1. A névben szerepelhet 2-es a név végén, ha egyszer több MAC address is van, példáuul telefonoknál.. Vagy ha a Wifi adapter van beépített és van mondjuk egy USB-s wifi is..
2. az IP címzés az teljesen ok. Rosszul ismered.
PL: a 192.168.0.0/24-es tartomány.. az kezdődik a .1-el.. és végződik a .254-el.
A .0 az a leíró cím, a .255 pedig a netmask.
Vagyis a tartományod a következő IP címeket veheti fel:
192.168.0.1
192.168.0.2
192.168.0.3
192.168.0.4
.
..
...
....
192.168.0.13
.....
......
.......
192.168.0.252
192.168.0.253
192.168.0.254
vagyis ez pontosan 254 db IP cím. (A .0 és a .255 nincs benne)
Ha a routeren akarsz statikus címet osztani, akkor pl 192.168.0.0/25 cím lehet a dinamikus pool, és a felette lévő címek meg a statikus címek:
Pool1: 192.168.0.0/25 = 192.168.0.1&& 192.168.0.126- dinamikus címeknek = DHCP
Pool2: 192.168.0.128/25 = 192.168.0.129&&192.168.0.254 - statikus címeknek = MAC address-hez társított FIXIP-k.
Itt a képen a sárgával jelölt /24-et kiadja a két db kékkel jelöl /25:Illetve az android telódon kapcsold ki a Privát DNS-t
-
Lewzke
őstag
válasz
carex6 #69810 üzenetére
Szerintem kezd előlről az egészet. A szolgáltatói eszköz egyáltalán jól megy önmagában routerként? Válassz le róla mindent és kábelen nézd meg, hogy megy e hiba nélkül. A TPLINK firmwaret én frissíteném a magyar TPLINK oldalon megtalálod, csak ügyelj, hogy a hardververzió is egyezzen pl. V3.1. Csak utána kezdeném megint az AP módot állítgatni, de panelban pl. sokunk azt javasolná, hogy bridge módba menjen a szolgáltatói és a TPLink legyen a fő router egyetlen wifiként, nagyobb lakásban érdemes csak 2 AP-t használni, ahol abszolút nem tud lefedni egyetlen Wifi AP.
A mesh működéshez a szolgáltató eszköz is kompatibilis kell legyen, nem elég, hogy a TPLINK tud ilyent.
-
Lewzke
őstag
válasz
carex6 #69797 üzenetére
Ez lehet "normális" is, hiszen a mobil bank app érdeke a biztonság, lehet nem tetszik neki a két AP váltás. Zárd be a háttérben és nyisd meg újra. Ha minden más jól megy, akkor nincs gond. A meshel ilyened nem lenne az biztos. Szóval érdemes utánanézned a folyamatos mobilitás miatt a házban. A két AP között sosem zökkenőmentes a váltás, ezért találták ki a mesht.
-
Lewzke
őstag
válasz
carex6 #69793 üzenetére
Jól érted. A dolog azért nem olyan egyszerű a Wifivel sem.
0. Ugyanazon SSID-vel úgy tűnik egy telefonról mintha egy Wifid lenne de a háttérben csak kettő lesz külön csatornán (Wifianalyzer app Androidon erre való)
Fontos hogy a titkositási beállítás (pl. WPA2-AES) megegyezzen a két routerben az SSID és a jelszó is természetesen ugyanaz.
1. Ha a szolgáltató router csak N-es, és az AP-ban van 5GHz is, akkor célszerű az N résznek ugyanazt az SSID-t adni az AP-ban de az 5GHz-nek jobb ha külön SSID van. Pl. DIGI-Jozsi (ez a háttérben 2 router által kiszolgált lesz) és DIGI-Jozsi5G (ez csak az AP hatótávján megy és persze gyorsabb is) Van aki ugyanazt adja az 5Ghznek is de váltogathat az eszköz és nem olyan stabil a kapcsolat. Telefon, laptop függő.
2. Ha nem akarsz a csatornakiosztással bíbelődni az autochannel maradhat (főleg ha sok a szomszéd Wifi)Az előttem szóló mesh gondolata jó ötlet, az plug and play dolog. Nekem régi a DIGI router, ilyent nem tud. A két AP egyetlen hátránya, hogy ha mozogsz a kettő között megszakadhat az internet a váltáskor, a mesh-el teljesen folyamatos minden. A mesh minden szempontból modernebb és jobb, ha tud ilyent a router1-ed. Drágább de megéri.
-
Vasti74
senior tag
válasz
carex6 #69793 üzenetére
Nem tudom, hogy honnan indult a dolog, mi a pontos felállás.
De ha a routered tud MESH-t, nem lenne egyszerűbb egy hozzá passzoló MESH Repeater-t venni? Olyan is van, aminek van ethernet kimenete, ha szükséged van rá.
Pár kattintás a beállítása, erre találták ki, és a két AP azonos SSID-vel és jelszóval azért messze nem MESH (igazából inkább kerülendő, mint használandó megoldás) -
Lewzke
őstag
válasz
carex6 #69789 üzenetére
A router2 (AP) maradhat statikus IP-n a router 1 DHCP tartományán kívül, ha 192.168.1.1 a fő router, akkor mehet nyugodtan 192.168.1.2 statikusnak AP-hoz. DHCP természetesen nem kell az AP-nak.
A WLAN beállítások és jelszó legyen ugyanolyan az AP-n mint a fő routeren, ha nincs kedved kézzel váltogatni az átállást.Az én működő beállításom:
192.168.1.1 DIGI ONT routere, DHCP 192.168.1.3-tól 254-ig üzemel192.168.1.2 (statikus) TPLINK AP módban, DHCP kikapcsolva, Default Gateway: a DIGI IP címe, a subnet mask-ot ne módosítsd az 255.255.255.0 a legtöbb eszközben alapból, a LAN kábel mehet a WAN portban, mert így szinkronizálja jól az AP a saját idejét a netről és így látszik az AP oldalról, hogy van internet hozzáférés, de elvileg a LAN portokkal is megy, csak ebben a módban nem érdemes azzal
-
carex6
csendes tag
válasz
carex6 #69706 üzenetére
A régóta fennálló problémámmal megint Borisz76-ot támadtam be, de ha rajta kívül valakinek egyből szemet szúr, hogy mit rontok el a beállítással, köszönöm, ha segít.
A téma továbbra is az, hogy össze van kötve két router, de a kapcsolódás vezeték nélküli eszközökkel akadozik.
A második router (tp-link archer C6) kezelő felülete az alábbi képet mutatja.
Az rendben van, hogy a Kliensek között található az 1. számú router és hogy azt jelzi, hogy a C6 nem kapcsolódik az internethez?
Köszi a válaszokat. -
Borisz76
nagyúr
válasz
carex6 #69156 üzenetére
Régebben egy 1000 éves TP-Link WR1043ND v1 készüléket állítottam AP módba ennek a leírásnak a segítségével.
Vezetéken kapta a netet és a LAN portjain is és wifi-n is továbbította.Igen, az AP mód a vezeték nélküli hálózatot terjeszti ki !
Lesz egy új rádiós ....wifi forrásod !
Ennek a wifinek erősen ajánlott az eredeti routertől ELTÉRŐ SSID-t adni !!!! -
carex6
csendes tag
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
carex6 #68469 üzenetére
Szia!
Igaz, nem ismerem a Vodafone eszközt.
De amit ki kéne próbálni, hogy belépsz a Voda routerbe és ott a wireless (vezetéknélküli) részben keresel olyat, amit smart connect vagy band steering, azaz ami "egybeolvasztja" a
2.4 és a 5Ghz jelet. Na ezt kell kikapcsolni - külön választani.
Ha nem vagy biztos a dologban és ha tudsz képet feltölteni, akkor könnyebb lenne segíteni. (ez a 2. pont megoldás, de lehet hogy az 1-re is megoldás lehet) -
Borisz76
nagyúr
válasz
carex6 #67688 üzenetére
Ha szolgáltató által adott eszköz osztja az IP címeket és wifit- is szór...., akkor az arra kötött saját routeredet AP , Acces Point , Hozzáférési Pont üzemmódba kell tenni.
Ekkor egy hálózatot alkotnak és mindkét eszköz saját wifi-t szór !Azaz:
A szolgáltatói eszközből átmegy egy UTP kábel a konyhába.
A kábel végére tedd a TP-link Archer C6-os routeredet AP módban !
Ha van benne gyárilag, a menüjében AP mód, akkor úgy...majd restart.
Ha nincs benne AP mód gyárilag , akkor kézzel kell beállítani így : [link]Ekkor biztosan egy hálózatot alkot a szolgáltató és a saját routeredre kötött eszközök.
Az napelemes inverter eddig a jelismétlő wifijéhez csatlakozott , aminek volt egy SSID -je és egy jelszava.
Ezt a nevet / jelszót állítsd be a saját routereden a wifi-nek !!!
Remélem még emlékszel rá.....
Ha nem...akkor azzal kell beszélned , aki a napelemes rendszert telepítette és beállította. Ő biztosan be tudja állítani vagy ami jobb lenne ....elmondaná neked, hogy hogyan kell , lehet ezt megoldani.
Ilyen "apróságok" miatt nem szeretnek kiszállni és gondolom te sem szeretnél fizetni a kiszállásért és a munkadíjért.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Androidos tablet topic
- PlayStation 5
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Házimozi belépő szinten
- Ingatlanos topic!
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- További aktív témák...
- ÁÁÁ NE NÉZD MEG! A szórakozás, és a multitasking csúcsa, Lenovo Yoga 9i //3 OLED Modell Ajánló//
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Xbox Series X 1TB - 2 kontroller + 3 játék szabadon választható
- RYZEN 7 5700X / 32GB RAM / 1TB SSD / RX 6700 XT 12GB / 750W Gold Full Modular - AMD GAMER PC
- Intel i3-9100 - 24GB RAM - Samsung 980 500GB - be quite! Pure Base 500 + 1000W Táp - MSi Z390-A PRO
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 Slim 1TB SSD lemezes konzol + fejhallgató garanciával hibátlan működés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- HP Victus 16-s0002nh - 16.1" FullHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7640HS - 32GB - 1TB - RTX 4050 - 1,5év gari
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest