Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
vadkörte
addikt
válasz Flowtation #3450 üzenetére
Te mégis mit telepítettél???
Ha arra a gépre akarod telepíteni, amiről a napokban szó volt, arra a 32 bites is elég, mivel csak 1 GB RAM van benne. De 64 bitessel sem követsz el hibát és a későbbiekben egyszerűbben tudod fejleszteni a gép memóriáját, ha kellene 4 GB fölé.
Egyébként ITT találod a legutolsó stabil OMV ISO-t. (a letöltés automatikusan indul)
Ha van a gépben ODD, írd ki az ISO-t és arról telepítsd.
Linux-szal hogy állsz?[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
-
vadkörte
addikt
válasz Flowtation #3453 üzenetére
Érdekes. Ebben az ISO-ban tudtommal nincs grafikus telepítő, csak a "hagyományos kék hátteres" karakteres. Ott meg nemigen lehet csomagokat válogatni, max a tükröt tudod engedélyezni, vagy sem.
Azért tűnik sima Debian-nak, mert Debian alapú.Üdv. V. Körte
-
lovi27
addikt
Igen, én is úgy látom.
De először ne töröld, csak remeld ki, azaz az UUID sor legelső karaktere kettőskereszt (hashmark) legyen: # UUID=... Én szoktam egy szóköz (space) karaktert utána tenni, mert úgy átláthatóbb lesz, de nem kötelező. Minden hashmark-kal kezdődő sort a program figyelmem kívül hagy.Ja, és indítsd újra, mert akkor jut érvényre.
[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
válasz Flowtation #3450 üzenetére
Szia!
Nem tudom mit telepítettél, de valami nem kerek. Alapból nincs grafikus (x-window) felület az OMV-ben!
Innen töltsd le, ha a v2.1 kell: link
Biztos, hogy a 32 bites kell? AMD-nél kapásból 64 bitest mondanék.És csak WEB GUI van.
[ Szerkesztve ]
-
Flowtation
őstag
Nos úgy néz ki megoldódott. A vinyón lehetett egy debian még régebbről és mellé mehetett az omv. Nagyon érdekes mert először az omv indult el utána meg a sima debian. Más most az indítóképernyő is. Utána beraktam egy másik vinyót, azt meg berakta elsődlegesnek, mert az ugye sata-s és bár nem ellenőriztem, azon is lehetett debian, még egy régebbi sulis feladat miatt. Jól megsz..pattam magam. Akkor sem értem hogy történt, de most már van webgui.
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
lovi27
addikt
válasz Flowtation #3458 üzenetére
Jó neked, hogy nálad csak úgy repkednek a Debianok...
-
pankotain
tag
Így nem lassú, amit tud az internet, az tudja.
Nem használok RAID meghajtókat, csak RSYNC el szinkronizáltatok 2 óránként.
Hátránya:
Ha abban a 2 órában történik valami, az elveszik, és persze 3szor akkora hely kell.Előnye:
Mivel 2 külön helyre szinkronizál ezért ha 2 hdd hall meg, akkor se veszik el semmi.De így nem esik szét soha a raid mert nincs, és elérem manuálisan is mindegyik hdd-n az adatokat.
www.pankotainorbert.hu
-
klambi
addikt
32 vagy 64biteset használjátok?
"Mond szépen angolul: Gyors róka!"
-
noorbertt
őstag
Hatha masnak is hasznos lesz.
Aki szeretne seafilet egyszeruen annak itt egy jo leiras: http://forum.openmediavault.org/index.php/Thread/12904-How-to-install-Seafile-with-MySQL-and-SSL/?pageNo=1
Annyival kiegeszitenem hogy az MySQL mappanak a helyet nem erdemes modositani es a wget seafile.gz.. helyett a linken talalhato servert szedjetek le : https://www.seafile.com/en/download/
-
pankotain
tag
Jó reggelt mindenkinek!
Itt az owncloud telepítéséhez az elérés.
Tegnap kicsit telepítgetem és megváltozott.
http://pnorbi.ddns.net:85/own/index.php/s/jWZDFeuVVowAaHh
www.pankotainorbert.hu
-
noorbertt
őstag
CouchPotato nevu kiegeszitot nagyon ajanlom
Bevan allitva a transmission plusz ez, filmekhez mas nem is kell!
Lenyegeben kikeresem innen ([https://trakt.tv/movies/trending] en ezt az oldalt hasznalom mindig) hogy milyen filmet akarok letolteni majd a bongeszo kiegeszito segitsegevel 1 kattintas alatt listaba rakom hogy toltse le ha:
-fent van az altalam megadott torrent oldalon (van nc..e plugin) + Ha nincs akkor is ott marad es varakozik addig amig nem lesz elerheto
-megfelel az altalam beallitott minosegi feltetelnek (dvd,hd stb..)
-van az alatalam megadott nyelven ( elsodleges magyar es utana angol+ felirat)Kovetkezo fazis a sorozatok amit elvileg SickBeard segitsegevel fogok megoldani ha minden igaz
[ Szerkesztve ]
-
Flowtation
őstag
válasz Flowtation #3458 üzenetére
Sziasztok!
A múltkori bénázásom óta összejött a telepítés, tehát ez már menni fog. Viszont van itthon egy régi dell gépem, nem nagy durranás, de mivel kisebb, halkabb, arra gondoltam inkább ezt üzemelném be. A pontos típust meg kell nézzem, de ha jól emlékszem ebben nincs pl sata csatlakozó. Mennyit számít az, hogy a meghajtókat usb-n kötöm rá? Ugyanúgy használható átlag nas funkcióra ebben az esetben is?Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
pankotain
tag
válasz Flowtation #3474 üzenetére
Szia!
Nekem is volt ilyen gépem, üzemelt is jó darabig.
8 db hdd volt rajta USB HUB-al és nem volt vele gond.
Kicsit lassúbb a hdd közötti másolgatás, de nem vészes.www.pankotainorbert.hu
-
vadkörte
addikt
Esetleg IDE busz? Elfér rajt 4 HDD, csak találj megfelelő méretű IDE-s HDD-ket.
Üdv. V. Körte
-
lovi27
addikt
De ugye nem olyan régi, hogy USB 1.1 van rajta? Mert akkor felejtős. Különben szerintem sincs gond. Nagy mennyiségű adatmozgatásnál kell türelmesnek lenni.
-
Flowtation
őstag
Először is köszi a válaszokat, mindenkinek. Másodszor, b@lfasz vagyok, mert nem dell hanem egy hp compaq d510 a cuccos. Az usbk 2.0-sak, szóval ez nem gond. Viszont a nagy gép, aminek a részeit listáztam is, jobb lenne, mert van benne hely, sata is, meg némileg erősebb is. Annyi a gikszer, hogy kellene táp átalakító (ide-sata) 2 db és akkor berakhatnám az összeset.
Tegnap felraktam az omvt, látszódtak is a vinyók, de nem volt hajlandó formázni őket guiból, mert valamilyen partíciós táblát reklamált az egyik nas lemezén és a másikat sem akarta törölni. Uh este még ráeresztettem egy minitoolt a három vinyóra, törlés, új partíció. Jó lassú volt, ezért tovább nem jutottam. Ja és ext4-re formáztam őket, elso,masodik,harmadik labellel. Ez gond?
Érdekes, hogy ssh-n, fdisk-el sem tudtam törölni a partíciókat, ugyanezen hibával.
Még annyit kérdeznék, hogy jelenleg az ide vinyón van az omv, ez az sdb, az sda pedig pedig az egyik 500 gbos lemez, ami a sata2 csatin van (sata1-en is ugyanez). Ez gondot jelent valamilyen szempontból?
Ha minden jól megy és lesz 3 db tök üres lemezem, akkor a guiban ezeket fel kell csatolni, majd mindegyikhez kell egy megosztást csinálnom, pl. film, sorozat, mese. Ezt jól gondolom így?
Valamint, van ugye az admin. Ha csinálok egy saját usert, mondjuk pista, ő is adminként persze, és azzal csinálom a megosztásokat akkor pista lesz a tulajdonos, ugye? Ha nyilvánossá teszem, akkor nem kell user/jelszó, ha pedig akkor pistáé kell, jól gondolom?
Bocsánat a hosszért, a linux és én még csak randizgatunk.
-
vadkörte
addikt
válasz Flowtation #3484 üzenetére
Szerintem(!):
Jó az a kis HP D510, de NAS-nak kicsi a ház, a bele meg eléggé egyedi, ahhoz hogy normális HW-ral cseréld le azt a harmatos cuccot. Persze, ha élvezed a kihívást, hajrá..."...kellene táp átalakító (ide-sata) 2 db..."
PC bontó..."...de nem volt hajlandó formázni őket guiból, mert valamilyen partíciós táblát reklamált az egyik nas lemezén és a másikat sem akarta törölni. Uh este még ráeresztettem egy minitoolt a három vinyóra, törlés, új partíció. Jó lassú volt, ezért tovább nem jutottam. Ja és ext4-re formáztam őket, elso,masodik,harmadik labellel. Ez gond?"
A HDD-ket minitool-lal törölném, de úgy, hogy NE legyen rajtuk filerendszer. Majd az OMV létrehozza őket úgy, ahogyan "Ő" szeretné."Érdekes, hogy ssh-n, fdisk-el sem tudtam törölni a partíciókat, ugyanezen hibával."
Passz..."...jelenleg az ide vinyón van az omv, ez az sdb, az sda pedig pedig az egyik 500 gbos lemez, ami a sata2 csatin van (sata1-en is ugyanez). Ez gondot jelent valamilyen szempontból?"
Nemhiszem, de személy szerint az átláthatóság miatt én jobban preferálom azt, hogy a legelső legyen - itt sda - a rendszer, a másodiktól - itt sdb - pedig az adatok. De mondom, ez csak az én hülyeségem."Ha minden jól megy és lesz 3 db tök üres lemezem, akkor a guiban ezeket fel kell csatolni, majd mindegyikhez kell egy megosztást csinálnom, pl. film, sorozat, mese. Ezt jól gondolom így?"
Attól függ, hogy melyik lemezen, mit akarsz tárolni. Az összes média - értsd állómány - mehet akár egy lemezre is, feltéve, hogy elfér rajt, a megosztások nem lemez, hanem mappa szintűek. Megosztott meghajtót pedig létre tudsz hozni mappából is.
Annyival kiegészíteném még, hogy ha az OMV-vel készted a filerendszert, a csatolás előtt még el kell készítened a filerendszereket, ha van/lesz RAID tömb, akkor létre kell hozni a tömböt, utána a tömb filerendszerét (tömbnél fordítva nem megy). Majd a megosztásokat és a jogosultságokat."Valamint, van ugye az admin. Ha csinálok egy saját usert, mondjuk pista, ő is adminként persze, és azzal csinálom a megosztásokat akkor pista lesz a tulajdonos, ugye? Ha nyilvánossá teszem, akkor nem kell user/jelszó, ha pedig akkor pistáé kell, jól gondolom?"
Nagy vonalakban igen."Bocsánat a hosszért, a linux és én még csak randizgatunk."
Nyugi, sokáig fog tartani ez a randizgatós időszak. Mi is még csak kerülgetjük egymást.Bocs, ha nagy hülyeséget írtam, még csak "ugatom" az OMV-t, a fentiek elsősorban az eddigi személyes VirtualBox-os tapasztalatokon alapulnak.
[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
Flowtation
őstag
válasz vadkörte #3485 üzenetére
No akkor sorjában.
Most, hogy gondolkodom, lehet, hogy átrakom a nagy gépből az alaplapot, procistul, memóriástul a d510-be, feltéve hogy jó bele, méretileg. A d510 tápja, gondolom elég kellene, hogy legyen. Igaz, hogy a lemezek elhelyezése gondot fog okozni, mindenesetre ránézek délután. A nagy géppel sincs semmi baj, attól eltekintve, hogy hangos. Bár a garázsban van, de akkor is.
A minitool törlést, hogy érted? Minden partíciót le és kész? Ha jól emlékszem nem is láttam partíciókat, este azt csináltam, hogy wipe, majd create ez utóbbit teljes területen, ext4-el.Azt nem tudom, hogyan tehetném az sda-ra a rendszert, mármint, hogy az ide vinyó legyen az sda. Ha úgy telepítem, hogy csak az ide vinyó van benne, telepítés után rakom csak rá a többit, akkor annak - gondolom én - igy kellene lennie?
Raid nem lesz, viszont nekem előbb csatolnom kellett, hogy tudjak filerendszert csinálni.
Elvileg azt tervezem, hogy egy lemez egy megosztás, tehát film, sorozat, stb. 3x 500 gb, egyelőre elég lesz.A baj az, hogy én tanultam linuxot, de sajnos csak érintőleg, vagyis inkább a bsc anyagot harmad annyi idő alatt kellett átvenni. Igy nagyon nehéz.
-
lovi27
addikt
válasz Flowtation #3486 üzenetére
Ne gondolj rá, számunkra lényegtelen, hogy miben programozták az alkalmazást. Ez is csak egy, amit meg kell ismerni. Itt is ide katt, oda katt és a végén működik, mint ahogy eddig megszoktad. Legfeljebb annyi a különbség, hogy az eddigi ismert szabályokhoz még egyet vagy kettőt pluszban meg kell tanulni.
Én nem használom az OMV-t particionálásra vagy formatálásra. A GParted a kedvencem, aminek van linuxos és windowsos változata is. Ha a Debian fent van onnan intéztem, ha meg nincs, akkor van egy usb-és HDD dokkolóm és a nagy gépről. Az OMV elpocsékolt rendszer lemezét is a dokkolóról particionálom szét...
-
félisten
Particionálásügyben szerintem a bootolható pendrive a legjobb megoldás, mondjuk a GParteddel a fedélzeten. Valahogy tisztább, szárazabb érzés, mint egy futó operációs rendszer alól tologatni a partíciókat.
Különösen, hogy az ember egy YUMI-val (vagy más hasonló eszközzel) percek alatt csinálhat magának egy multibootos pendrive-ot, amin az összes hasznos eszköz rajta lehet.
MaCS
[ Szerkesztve ]
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Flowtation
őstag
Szia!
Én most omv-vel csináltam. Sajnos már el is akadtam. A fizikai lemezeknél látszódik a négy vinyó, nekem ugye az sda, sdc, és sdd kell. A fájlrendszereknél fel hozzáadtam, a három meghajtót külön-külön, egyedi címkével. Ez után a megosztásoknál létrehoztam a meghajtónkénti mappákat, mindegyikre egyet-egyet, a hozzáférés egyelőre mindenki irás/olvasás. Eddig jó?Namost ezután szeretném felcsatolni win7 alatt az intézőből, de a \\omv.ip.cime\cimkenév se meg a \megosztás neve útvonallal sem megy. Kér jelszót, de az adminéval sem megy. Eddig mindent az adminnal csináltam.
Mi lehet a gond? Tegnap előtt sikerült megcsinálnom, most meg nem.
Itt egy pár kép, bocsi a hosszért megint.
omv1
omv2
omv3
omv4Még annyi, hogy ha létrehozok egy usert, azt hogyan tudom több jogosultsággal ellátni? Neadj adminnak megtenni? Csak azért gondoltam, hogy a beépített admin fiókot tiltanám, de nem akarom kizárni magam.
Előre is köszi megint!
-
lovi27
addikt
válasz Flowtation #3490 üzenetére
Az admin-t felejtsd el! Az egy nem létező, virtuális felhasználó, csak a web gui számára, hogy állítgathasd a rendszert. Telepítéskor van egy root, amihez be kellett állítanod a jelszót, linuxban ő az atyaúristen. Ha nem hoztál létre valós felhasználót, most tedd meg és engedélyezd neki a létező mappák írását.
Kell hálózati protokoll! Engedélyezd az SMB/CIFS (samba) protokollt, és oszd meg azokat a mappákat samba alatt, amiket akarod, hogy a win7 lássa. És a felhasználóval próbáld meg a sambat.[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
válasz Flowtation #3493 üzenetére
Ilyet nem mondtam. Web GUI alatt is létrehozhatsz felhasználót. Csak az admin egy nem létező felhasználó. Csak a GUI-ban tudod használni - vagy ahova a fejlesztő hozzárendeli...
-
Flowtation
őstag
őőő, hát én létrehoztam egy usert, de azzal nem tudok belépni a CLI-n keresztül... weben igen, de szinte semmi lehetőség nincs ugye, csak jelszó változtatás. Melyik csoporthoz kellene hozzáadni még? Most csak a users tagja.
[ Szerkesztve ]
-
ht42
senior tag
válasz Flowtation #3493 üzenetére
Kicsit szájbarágósabban:
A Felhasználók közé vegyél fel egy újat, legyen pl. Galuska
Galuskát tedd be a users, ssh, sambashare csoportokba.
Az SMB/CIFS szekcióban a munkacsoport az legyen, amiben a winfosos gépek is vannak, általában WORKGROUP. Helyi főtallózó és Beállítás böngészhetőnek legyen bekattintva. WINS server nem kell.
Az SMB Megosztások fülön beteszel egy új mappát. Az alapértelmezett beállításokat el lehet fogadni (Csak olvasható=nem, Böngészhető=igen, ACL, Jogosultságok örökése=igen). Itt a felvitelnél a Megosztott mappa sorban van a sor végén egy nagyító. Arra rákattintasz, ott lehet beállítani, hogy kiknek vannak jogai a ehhez a megosztáshoz. Galuskát bejelölöd írás-olvasásra.
Utána a windowsból elvileg be lehet jelentkezni, természetesen Galuska névvel, és az ő jelszavával. -
-
Flowtation
őstag
Köszönöm a szájbarágós választ.
Minden így van, kivéve azt, hogy nekem nincs nagyító, hanem olyan van, hogy ACL, azon belül lehet felhasználókra jogosultságokat beállítani. Mindent megcsináltam, de sajnos nem megy a felcsatoltás. Azt irja a win, hogy az elérési út nem létezik.
A málnán, ha rámegyek a samba megosztásra, ott van a workgroup, azon belül az omv, de azon belül viszont nincs meg a három megosztott mappa, tehát nem jött létre.Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
lovi27
addikt
válasz Flowtation #3498 üzenetére
Neked is ott van. Erről a nagyítóról szólt a leírás:
Szolgáltatások / SMB/CIFS / Megosztások / Hozzáadás
gombra kattintva nyílik ki ez az ablak és a jobb sarokban a + jel mellett van a nagyító.Ha nem állítottad el az alap beállításokat, akkor csak ennyit kell csinálnod.
- Felcsatolod a HDD-éket: Fájlrendszerek / Csatolás és ha nincs rajta, létrehozod a fájlrendszert
- A HDD-éken lévő mappákat megosztod az OMV számára: Hozzáférési jog kezelés / Megosztott mappák
- Engedélyezed a samba protokollt: Szolgáltatások / SMB/CIFS / Beállítások menüben, Az engedélyezésen kívül csak a Munkacsoport sorba írd be a Windows Munkacsoport nevét.
- Az SMB/CIFS / Megosztások / Hozzáadás menüben (itt lesz a nagyító) kiválasztod az OMV számára megosztott mappákból azokat, amelyeket a samba számára is szeretnél megosztani. Ellenőrizd és ha kell engedélyezd a felhasználó számára a samba írást.Tényleg csak 2 perc. Végig kattintgatom a mappák engedélyezését, semmit nem állítok el és már működik is a windowsos megosztás.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest