- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gyere el a 9. BRSZK-ra!
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
gorbep
senior tag
válasz
axioma #62517 üzenetére
Kollégám szereltetett MIDEA légcsatornás klímát... az H-sítható... kapott hozzá igazoló lapot... de azért kérdezz rá a hálózati engedélyesnél, nehogy rossz tanácsot adjak...
https://www.webklima.hu/midea-mti-12hwfn8-sp.html
Szerk.: Bár itt sincs kint a H tarifa felirat...
SCOP: 4.0
-
gorbep
senior tag
válasz
daninet #62431 üzenetére
Nagyfrekvenciás zavarszűrő... nem lesz emberhalál, hogy kimaradt...
HA valamilyen készüléket zavar, akkor tedd be, nem egy atomrakéta...
Szerk: megnéztem jobban, ez az akku kábel? hát... zavarszűrés, comm illesztés?... nem találom kritikusnak... de ha minden megy, akkor ráér amikor egyszer arra járnak...
-
gorbep
senior tag
válasz
313313 #62317 üzenetére
Most teljesen hülyének néztek? Olvassátok már el mit írtam...
"az EON Áramszolgáltató Kft-t megvette az MVM...
És az átvétellel most borul minden..."
nem az ujjamból szoptam... új MVM ÜFSZ nyílt...
Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be. Ezzel 2024. július 1-jétől az MVM Next az országban egyedülálló módon, egységes márka alatt szavatolja mind a földgáz-, mind a villamos energia egyetemes szolgáltatást, amellyel az ügyintézési lehetőségek minden ügyfél számára immáron egy helyről lesznek elérhetők. A szolgáltatóváltozásról minden ügyfél részletes tájékoztató levelet kap.
Ezzel most a szerződések és a számlázás átkerült a múlt hónapban az MVM-hez... úgyhogy szaldó ide vagy oda, kaptam egy csinos 44e-es havi számlát, mintha nem is lenne HMKE, meg éves elszámolás...
-
gorbep
senior tag
Szintén zenész... itt ( Veszprém EOn -> MVM) egy héten belül minden HMKE-s ismerősöm kapott hasonlót... mellette a levél, hogy: "Önnek semmi teendője nincs, szerződése változatlanul került át! "...
Nem véletlenül itt egy hétre előre nincs szabad ÜFSZ időpont...
Emailes panaszra semmit se reagáltak, én is személyes adategyeztetésre kértem időpontot...
Aki cvíderebb volt az mindjárt az MEKH-hoz fordult...
-
gorbep
senior tag
válasz
zsiga19 #62216 üzenetére
Láttam már bányász gépet, amivel az egész lakást kényelmesen ki tudnád fűteni... mondjuk az azért volt vízhűtéses, hogy ne olyan hangja legyen, mint egy felszálló helikopternek
Itt ami még kérdés, hogy hogyan szabályozod a Hash-t a smart méter jele alapján... (bocsi, Crypto-ban láma vagyok) És persze a HW teljesítményt a jellemző PV maradékhoz célszerű belőni...
Persze a bányász rig nem filléres beruházás, annak lehet érdekes, akinek van erre amúgy is HW-e, vagy a meglévő gépe elég combos valamiféle bányászathoz... persze nem kizárt, hogy az egész csak egy gondolatkísérlet, és sosem lehet rentábilis... de Trump felpörgetné a Crypto ágazatot, még a végén nyereséges is lehet...
-
gorbep
senior tag
válasz
axioma #62213 üzenetére
Sokan tolják jacuzziba vagy bojlerbe hőként a túltermelést... de előtte meg lehet forgatni egy bányában...
3F-on bonyolultabb picit... már nézegetem a kettős konverziós invertereket, mert a klímákat se tudom szimetrizálni... sőt a nagyfogyasztók közül egyedül a fali töltőm szimmetrikus..., de nagyon aggaszt, hogy 90% hatásfok fölött nem találok...
Amíg tart szaldó, még van időm (remélem évek)
Szerk: Az ötletet loptam... az autószerelőm Bitcoint bányászik, a műhelyében télen volt vagy 28 fok...
-
gorbep
senior tag
válasz
bitpork #62205 üzenetére
Azért ha jót akarsz magadnak, ha arra jársz figyeld a 2.8.0. regisztert.... általában 10 kWh-nyi "próbaüzemet" szoktak tolerálni... az felett bedurciznak...
A szabályozó nem túl gyors... túlcseppenhet picit, akkor is a óvatosságból -1 kW-ra állították... és ezek hosszú idő alatt összeadódnak...
-
gorbep
senior tag
-
gorbep
senior tag
válasz
modflow #61956 üzenetére
A mai panel árak mellett én megfontolnám, hogy levegyem az egészet és feldobjam a Jófogásra, és tegyek helyette egyforma panelből újakat... lehet kisebb bukó, mint egy új DC doboz... és akkor kinézetre is tutira egységes... a szerelési díj is hasonló, mert itt a kiszállás fog dominálni...
-
gorbep
senior tag
válasz
Franky2Ster #61625 üzenetére
Honnan vesztek ilyeneket?
Azt hittem elírtad, és Huawei akart lenni....
-
gorbep
senior tag
válasz
kardkovacsi #61621 üzenetére
Meg lehet, persze, nem egy atomrakéta. 3 db 1F full hidas invertert kell bele tenni... csak a gyártók ezt nem szeretik, mert 12 db kapcsoló elem (régebben IGBT, manapság SiC FET) kell bele 6db helyett... és ezek nem occók sajnos... valamit az aszimmetrikus működés magasabb disszipáció, rosszabb hatásfok, nagyobb drágább hűtés, drágább kapcsoló, vagy rövidebb élettartam... egyik rosszabb következmény mint a másik...
-
gorbep
senior tag
válasz
Andras6800 #61616 üzenetére
Egy kis matek... a névleges teljesítmény 1 fázison 1/3... annak a 150%-a 1/2, ami pont a névlege teljesítmény 50%-a....
A jelenlegi bruttó elszámolás még akkor is óriási szopás, ha az invertered el tud picit térni (akár 50%-ot) a névlegestől... EZ ellen csak az lenne orvosság, ha névleges teljesítmény 100%-át tudná igény szerint bármelyik fázison, de ilyet senki sem gyárt (még)... és egy 9M-unikum országért nem is fog senki gyártani... hacsak nem lesz NMI (Nemzeti Magyar Invertergyár)...
-
gorbep
senior tag
válasz
csongi #61422 üzenetére
HA rám hallgatsz, nem bucsikolsz...
De: a Hajdu bojler full passzív... van egy mechanikus termosztát, és direktbe a bemenetre köti a betétet... 5V-ot is felvesz, és hőt csinál belőle, névleges teljesítményt a betét 230V effektív értékű szinusznál, vagy 230V DC-nél ad le... ha tovább emeled a feszültséget, a névleges teljesítmény felett is fűt... de 310V DC felé ne menj az átütési szilárdság miatt...
DE CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE!
-
gorbep
senior tag
válasz
csongi #61419 üzenetére
Tedd melléjük, és kösd a hőcserélős után a villamost Amikor tél van úgyis fűtesz fával, és akkor amúgy is kevés villanyt ad a PV, kevesebbet kell rámelegítenie... tény hogy több hely kell így... de ez a legolcsóbb mód...
Kollégámnál hasonló megoldás van, PV-ről etetett Hajdu után van sorban a kondenzációs átfolyós kombi... Télen ha nincs elég napsütés, a gázkazán rámelegít, ha elég meleg víz jön a Hajdu-ból rá se gyújt, csak átfolyik rajta... az elv hasonló...
-
gorbep
senior tag
válasz
csongi #61417 üzenetére
Miért kell hőcserélős? Nem HMV kell? Fűtésnél semmire se mész 50 L-el, annak nem sok hőkapacitása van... én feltennék egy minimum 180L-es Hajdu-t, használtan nagyon occó, a tartálya legyen ép, és bele tenném az új komplett alaplapot, ha nem látható helyen van, fújnék rá még egy 10cm PUR habot......
nem létezik ilyen piciben hőcserélős, max Te tudod kívül hőcserélni, de az árban összemérhető lesz a bojlerrel.... és ráadásul a keringetéssel villanyt is fogyaszt...
-
gorbep
senior tag
válasz
csongi #61414 üzenetére
Csakis erre a célra tanúsított céleszközzel! Ami nem lépi túl a 310V DC feszültséget, mert a bojler erre a feszültségre van hitelesítve (de az adattáblán megtalálod, legtöbbször 230V AC)... ha barkácsolsz és lesz egy átütés és valaki odaragad a vízcsőhöz, akkor egy jó darabig nem kell a fafűtéssel bíbelődnöd... és ilyen esetben még az AVK se véd meg, csak ha B+-os, ami kínaiból 30e, nyugati neves gyártótól 100e felett van.
A legtöbb DC közbenső kör 600V-os... és ráadásul akkor neked kell szabályozót építened, ami úgy emeli és csökkenti a DC kimenetet, ahogy az MPPT pumpálja a kört... na ez benne van abban a kékben, amit a kolléga javasolt neked... ennél olcsóbban korrekten biztos nem valósítod meg, kár az energiáért. Ha ez nem fér bele a költség keretbe, akkor napold el az egész projektet, mert baj lesz a vége...
-
gorbep
senior tag
válasz
csongi #61405 üzenetére
Hajdu Bojlerhez létezik 3 fűtőbetétes alaplap. Azzal megcsinálhatod, hogy a két betétet egy ilyen MPPT- inverter hajtja (így simán tud csúcsban akár 3 kW felett is fűteni) , a harmadikat meg ráteszed egy B tarifára, Szerelsz bele még egy termosztátot... a PV-t felállítod 90 fokra, a B-t meg 40-re...egyszerű mint a faék
-
gorbep
senior tag
válasz
csongi #61366 üzenetére
Ami neked kell az ez: Fronius OhmPilot... ez pont annyi energiát tol a bojlerbe, amennyi a megtermeltből a belső fogyasztáson felül marad... ha kevés kevés, ha sok, akkor fullba tolja... cserébe nem occó... Megtérülése kétséges ilyen villany árakon... de télen sokkal hatékonyabb, amikor szinte alig van teljes napsütés, sokszor csak szórt fény....
Ha a klíma nem lenne feladat, van PV Bojler, direktbe rá kell kötni a stringet, minden mást csinál maga...
Szerk: utólag látom 4D4M beelőzött..
-
gorbep
senior tag
a MAVIR feladata a hálózat működésképességének megőrzése bármi áron... ha az az ára megyei jogú várost is lerúgnak a hálózatról... ez törvényben rögzített feladata... ha tetszik nekünk, ha nem.
Hollandiában volt anno egy ominózus offshore szélelállás (Eon terület), GW kiesés volt 1 percen belül, amit nem tudtak hirtelen előhúzni a kalapból. Nagy városokat kapcsoltak le gondolkodás nélkül. Volt is pitty-putty miatta, aztán a számítógépes szimulációkból az jött ki, hogy akár az egész EU rendszer lemehetett volna, mint a dominó... ha jól emlékszem a hollandok azóta nagyon óvatosan növelnek szélerőmű kapacitást... de akkor biztosan felfüggesztették, ez olyan 10-15 év távolságban volt valamikor...
#61349 Reggie0
Persze, de olyan masszív túltermelésben vagyok, hogy rajtam ez se segítene... napi 50-60 kWh a termelés és 10-15 fogyasztás. Amíg nem engednek az akkuból este-éjjel betermelni, addig az akkus se sokat segít... nem vagyok képben a mostani változásokkal, ha azóta engedélyezett az akkuról betermelés, valaki írja be... de a menetrend miatt nem hinném, hogy lehet, sőt hogy valaha engedélyezni fogják, hogy csak úgy rátermeljek a hálózatra, amikor kedvem van, mindenféle előrejelezhetőség nélkül... -
gorbep
senior tag
Persze, fordítva is megy. Ha túltermelés van és nem kell negatív árért (se) a villany, felemelik az alállomáson a KÖF-t, és megy vele az összes trafókörzet KIF-je, és szépen leállnak a HMKE-k... ez lesz a szép új jövő... ahogy nő a kapacitás, egyre gyakrabban...
Sajnos a fizika makacs dolog, túltermelés nem lehet az EU hálózatán, és nem is lesz... közben mindenki ész nélkül építi a PV parkokat... most olvastam egy cikkben, hogy csak a németeknél 10 MW nagyságrendet kapcsolnak be naponta!!!
Ezt egyelőre a tárolási kapacitás fejlesztés képtelen lekövetni...Tartok tőle hamarosan vissza is sírjuk majd az 5 Ft-os átvételi árat... a 3F aszimmetria miatt a visszwatt is egy öntökönlövés szimmetrikus inverterekkel...
Egyetlen esélyünk a tőzsdei 15 percenként változó tarifa bevezetése egy "takarékos" (spúr) tömeges lakossági környezetben, ami jó esetben felszippantja a negatív árú termelési csúcsokat....
-
gorbep
senior tag
válasz
F_Petiii #60998 üzenetére
akkor ez valami érintkezési hiba lesz... kábel-csatlakozó-panel box-bypass dióda.... nagy szopás lesz megtalálni...
Különösen, ha 2023 óta jól ment és mostanában jelentkezett a hiba...
Ha nem ugrana ilyen nagyot, azt mondanám valamelyik Bypass dióda időszakos zárlatos... de egyszerre ennyi?? mintha valaki 100V körül nyomná a string áramát erőből, és nyitva tartaná a legtöbb Bypass diódát....
-
gorbep
senior tag
válasz
Jolida #60912 üzenetére
Álmodik a nyomor.... bár úgy lenne...
Óra mérési ciklusai (ms-okban mérhető) szerinti fázisonkénti elszámolás van... és egyelőre hír sincs róla, hogy ettől el akarnának térni a későbbiekben....
Aki eddig szaldóban 0 körül jött ki, az 20-80%-át fogja fizetni a HMKE nélküli teljes fogyasztásának.... ez becslés, és önfogyasztás függően változik a fogyasztási szokások függvényében
A hónap csak a pénzügyi elszámolás ciklusa... :(
-
gorbep
senior tag
válasz
hevepapa #60790 üzenetére
Ebben igazad van...
Én sem kapkodok, de a lehetőségeket kutatom... ha látok valamit utánakérdezek, kipróbálom... és ahogy elemzem a nálam felgyűlő adatokat, a jelenlegi rendszerem változtatás nélkül a jelenlegi bruttóban nem sokat ér... Tegnap 56 kWh termelés 9 kWh fogyasztás... ütemezhetek én bármit bármikorra.... ebből sosem lesz érezhető önfogyasztás....
-
gorbep
senior tag
Azért a szélerőművi kapacitásokkal még az Offshore erőműveknél is kezd beborulni az ég. Nagyon megnőttek a karbantartások költségei (a gyártók szart sóztak a beruházókra, drasztikusan megnőtt a hibaarány), és mivel ott is máris túllőtték a kapacitást, visszanyalt a kereslet-kínálat fagyi... sokszor negatívak az árak... Szóval nem tülekednek a befektetők szélparkokat A saját pénzemet én se tenném bele... főleg hogy a határnál búsás megtérülésileg tényleg eláll a szél...
-
gorbep
senior tag
válasz
Vision #60710 üzenetére
ez azért szürke zóna... kérdés mennyire mennek majd rá...
akkor már inkább a házat egy kettős konverziós szünetmentes mögé... a gond, hogy 90% alatt lesz a hatásfok (mármint az árán kívül
)... az nálam helyből évi 1000 kWh bukta lenne....
Mondjuk a kettős konverzió egyben az aszimmetria problémát is megoldja... kérdés hogy lesznek az árak a szaldóból kiesés pillanatában...
-
gorbep
senior tag
válasz
RicsiSuly #60705 üzenetére
Fronius OhmPilot a Te barátod....
-
gorbep
senior tag
válasz
Vision #60697 üzenetére
A kiegészítő inverternél a kérdés, hogy hogyan számolják a teljesítményt... a jelenlegi két inverterem össz max teljesítménye majdnem fedi a betápomat, kétlem, hogy jóvá hagynának még 1 invertert...
És kétlem hogy van még 9 évem kitörpölni, merre tovább... de ne legyen igazam! Itt még az idén állandósulni fognak a negatív árak... és akkor a jogalkotó lépéskényszerbe kerül... szerintem a KÁT/METÁR-osok is jobb ha kezdenek aggódni. Az a rendszer sem fenntartható...
Bár talán a KÁT szerződések nagy része is kifut a szaldóval hasonló időzítéssel...
-
gorbep
senior tag
válasz
1dani1 #60689 üzenetére
Hát én amerre nézek, mindenütt mindenki (minimum) 50%-al számol velem szemben... bármire van szükségem... alapanyag, szolgáltatás, bármi
A változó tarifa meg pont hogy meggyilkolja a telepítést... amikor termelsz senkinek se kell (neked magadnak se) átvenni ingyen veszik, jó ha nem fizetsz rá... amikor meg kellene, drágán adják. Ha ez a modell bejön, az végleg kinyírja a telepítést... Már a nagybefektetők is kezdenek óvatosak lenni... szerintem a nagy parkoknak is leáldozik, kivéve azt a pár nagy ipari szereplőt, aki maga el is használja... pl MOL.
És az akku sem segít... degradáció, és még csak most jönnek az új tűzrendészeti szabályok, amikor beszélgettem róla katasztrófavédőkkel, az volt az első ami bevillant, hogy de jó, hogy nincs akkum...
amúgy 5-ért adod, 5-ért veszed... a többi RHD meg ÁFA...
-
gorbep
senior tag
válasz
313313 #60611 üzenetére
Kik jogosultak egyetemes szolgáltatásra?
1.a lakossági fogyasztók,
2. a kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helyük tekintetében együttesen 3x63 ampernél nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználók.
Ebben pont benne vannak szerintem a kisvállalkozások is... gondolom a Tüzépes ÖSSZES telephelyének ÖSSZES betápja meghaladta a 3x63A-t...
-
gorbep
senior tag
Csak bíráltam a munkát, nem minden részletet tudok...
Az időszinkron nem gond, mert a mobilcella RTC-jéhez könnyű szinkronozni, nálam a kocsi is így van beállítva.A jelölt a szolgáltatótól kapott demonstrációs adatbázissal dolgozott... nem tudom valós mérésen, vagy szimuláción alapult...
csak tippelek, de gondolom több adata is volt, mint amit mi a P1-en kapunk... az az áram infó egyszerűen szégyellnivaló...
Meddő információt Te is tudsz kiolvasni...
Erre nem emlékszem pontosan, de mintha az adatsorban a legtöbb mezőnél lenne max és min is... azaz, valószínűleg tudják, ha sose ment 253V alá a fesz... de ha egyszer valaki perre viszi, úgyis kiderül.... de ennyire nem amatőrök...
Igazából nem is a szolgáltatók nézi ezt csak... a hálózati engedélyesnek tovább kell küldenie az adatokat az MEKH-nak... és amelyik órárról hiányzik az adat, azután kötbérezik őket ( talán 5e/nap/óra?) Azért feszülnek azon, hogy ne vedd el az órától a tápot.... ha a központban látják, hogy nem jön adat, kiküldenek szerelőt... nem azért, hogy rajtad segítsenek, hanem hogy elkerüljék a kötbért.... ennyit arról ami itt ment, hogy majd "véletlenül" kitekeredik az antenna, meg az UFO-k alufóliába csomagolják a fogyasztásmérőt... Sokszor az ellenőrzést azért kapja a kuncsaft, mert a mérések alapján az MEKH "intézi" neki az ellenőrzést...
De van itt aki hálózati engedélyesnél dolgozik, biztos hitelesebb és frissebb infója van... én kb 2 éve bíráltam a munkát, de a lényeg az, magam is megdöbbentem milyen pontosan lehet analízissel hibákat kiszűrni és lokalizálni.... csakis akarat kérdése... és mindenképpen ez a jövő... hogy aztán a GDPR-al ez hogyan kompatibilis, mert a személyes szokásaid , tartózkodásod is részben monitorozható vele...
A nagy truváj ebben a víznél lenne, ahol a vízmennyiség fele!!! tűnik el... gondolom nagy része ott is illetéktelen vételezés, de sok csőtörés is van, amit szintén méter pontosan lehetne így lokalizálni... ha országos szintű infra felújítás kell, akkor nagyon hasznos lenne, már csak az ütemezés miatt is... gázra ugyanígy működik a modell... a srác MATLAB-ban készítette... de szerintem nyilvános a munka...
-
gorbep
senior tag
Nálunk készült PhD szintű elemzés arról, hogy milyen részletességgel határozhatóak meg egy trafókörzet adatai a mérőórák által szolgáltatott adatokból... visszafejthető a pontos hálózati struktúra, és annak ismeretében mindent lehet tudni ( pl zárlat, illegális vételezés pontos helye, sok esetben 2 mérési pont között a közcélú vezetéken lévő zárlat vagy szivárgás pontos helye is lokalizálható akár méteres pontossággal)... ezt a hálózati engedélyesek még csak most kezdik kapisgálni... egyelőre még csak a + munkát és az erre fordítandó pénzt látják benne, de van pár mérnök, akinek leesett, hogy ez mennyire meg tudná könnyíteni az üzemeltetést és a tervezett karbantartást...
Mellesleg mivel a rendszert leíró differenciál egyenletrendszer formailag azonos a vízhálózatéval, ha lennének smart vízórák, és azok nyomást is tudnának mérni, az nagyon sokat tudna javítani a karbantartáson és az üzemeltetésen... de ez itt OFF
DE, ahhoz hogy egy túlfeszültséges inverteresre ráhúzzák a vizes lepedőt még ez se kell... elég ha az óra negatív teljesítmény egyenleget mér, az bizonyítja, hogy a delikvens rátáplál a hálózatra, azaz az invertere megy, és abból automatikusan következik, hogy az inverternek minimum egy fázisfeszültsége még az óra által jelentett feszültségnél is magasabb... ha az óra 253V felett mér ekkor, akkor már lehet is küldeni a csekket... vagy a felhasználót kikapcsolni a szolgáltatásból egyetlen IT paranccsal... és a bírság felett a visszakapcsolás dija most ugrott nagyot, talán 50e? És hallottam olyat, ahol megtagadták a visszakapcsolást a mérő nem szabványos kialakítására hivatkozva... szóval tudnak kellemetlenkedni, ha akarnak... ha pénzt szagolnak benne, lesz erre bőven forrás... amúgy is már az ország legjobb jogászaira is telik nekik, egy vezetékjogi, szolgalmi csetepatéban már évekkel ezelőtt sem volt (szerintem) semmi esélyed...
Szerk: edeleny-nek: Nem célom flame-et indítani, csak ne terjesszünk olyat, hogy úgyse tudnak ezzel semmit kezdeni, sőt, még ők a hibásak... mert nagyon is vissza tud nyalni a fagyi
-
-
gorbep
senior tag
válasz
wik_406 #60531 üzenetére
Igen, néztem is anno.... csak az ára...
Az árán rezsicsökin belül 10 évig tölthetek bármikor... vagy feldobhatok még az inverterre 8 panelt S440 optival... annyit nincs is időm elautózni...
Amúgy meg a fázisonkénti elszámolás vérlázító... de birka nép vagyunk... az ezen felháborodás is elült... mint nálunk minden...
Már nézegetem a kettős konverziós 11 kW cuccokat... bár tudom van idő még... de felgyorsulhatnak az események... ha nem törekszünk a fogyasztás csúcsokra időzítésére, a szaldó szerintem 1 évig se fogja húzni, nemhogy 10-ig...
-
gorbep
senior tag
válasz
kardkovacsi #60527 üzenetére
Az a baj, hogy ez ekkora kiugrás a normál terheléshez képest...
A szabályozott töltő jó, de legyen rajta egy gomb, hogy normál áron is lehessen vételezni, ha gyorsan kell... mert néha van olyan... Amúgy nem nem nehéz megcsinálni, ha OCCP-s a töltő... az enyém is okosítható, majd ha bekampul a szaldó... remélem még 9 év...
-
gorbep
senior tag
válasz
kardkovacsi #60522 üzenetére
Igen, de a lakosság normál esetben nagy létszámú, és nem fogyasztgat hirtelen 100 kWh-kat... Normál eloszlású... A BEV önállóan 1 nagyságrenddel nagyobb terhelés, mint egy normál háztartás... és ezt tudja egy akkuról hálózatra táplálós rendszer is, különösen ha 180 kWh pakk van rajta...
A lakosság nem menetrendez (még.. ki tudja mire lesz kötelezett a háztartási nagyfogyasztó, amit rebesgetnek már egy ideje...)... de helyette menetrendez a szolgáltató/MAVIR stb... persze csak becsül, és ennek van kockázata, néha nem is jön be, és nagy kiegyenlítetlenség keletkezik a hálózaton...
Szóval nem egyszerű ügy ez... ideális megoldás lenne erre az AI, de akkor bele kellene tudnia avatkozni a fogyasztásba/termelésbe... a lakosság pedig ennek nagyon nem fog örülni... de ez a szép új jövő, a megújulók elkerülhetetlenné teszik az ilyen irányú átalakulást. Ha a sztochasztikus megújulók kerülnek túlsúlyba, az túszul ejti a kényelmes "szabad" fogyasztási szokásainkat... kénytelen lesz Mohamed menni a Hegyhez...
Más: Gondoltam ma segítek kicsit az MVM-nek, 14:00-kor teszem a kocsit töltőre... bár itt pont kezd beborulni, lehet hogy rossz volt az előrejelzés, és pont megszivatom őket...
-
gorbep
senior tag
válasz
kardkovacsi #60519 üzenetére
Szerinted?? Ha menetrendezésre vagy kötelezett, akkor a termelésed/fogyasztásod kell menetrendezni. A PV parkoknak nincs fogyasztásuk (vagyis csak minimális) Ezért nem engednek, hogy akkuból rátáplálj a hálózatra, mert megborítod a menetrendezést, meg ezért nem lesz kedvezményes BEV töltés a negatív áridőszakra, mert nem tudod menetrendezni... ha mindenki rácuppan a negatív árra, bedől a rendszer... Majd akkor lehet, ha menetrendezel... amire az átlagpolgár nem fog vállalkozni... a piaci rendszernek nem csak előnyei, adminisztratív hátrányai is vannak... persze ha nem lehet, akkor mindenki csak az előnyeire vágyik. Mint ahogy a cikkek is csak arról szólnak, hogy Mrd EUR-t kaszálnak a botos kereskedők... amikor Mrd-ot buknak, arról nincs cikk...
Ez is csak egy vállalkozás, és tőzsde. Van beruházás, van kockázat, van rengeteg befektetett idő és munka, van nyereség és bukta... Senki elől nincs elzárva, ott a lehetőség... csak persze divat sírni, hogy bezzeg másnak milyen jó.... utánuk kell csinálni... és szerintem háztartási méretben nem lehet (vagy nagyon nehéz) nyereséggel csinálni. De én örülök a legjobban ha Strezi kolléga rámcáfol...
-
gorbep
senior tag
válasz
Strezi #60515 üzenetére
Akkor félreértettél... de nekem nem jönne ki a matek, neked lehet hogy kijön.
A legtöbb átlagos háztartásnak ez bukó... ilyen az árszabás és a feltétel rendszer.... ez TÉNY.
Számolj majd be, hogy mennyit nyertél vele, komolyan érdekel. Szakmai körben körülöttem vannak verseny környezetben, szívesen jönnének egyetemesbe, de nem tudnak...
A menetrendezésnek komoly adminisztrációs feladatai vannak, ha kiadod külsősnek, akkor meg költség... senki sem dolgozik ingyen...
És sok a bünti, ha nem jön be az időjárás előrejelzés, és pl nem tudsz annyit betölteni egy órában, amennyit vállaltál.. vagy beüt egy műszaki hiba, és leáll a rendszered... szóval nincs ingyen ebéd, de szurkolok neked, és komolyan érdekel mire jutsz!
Szerk:
van ismeretségi körben, aki átment, és a COVID után nagyon jól járt vele, mert magasak voltak az árak, most óriási bukóban van, és már bánja hogy nem maradt nyugton a fenekén... és ahogy a HUPX-et nézem, egyre nagyobb bukóban lesz... idén még csak most kezdődik az ámokfutás... és még fognak bekapcsolni PV parkokat, sokat fog romlani a helyzet... lesznek itt KÁT-ból kifutó erőművek esetén csődök... -
gorbep
senior tag
válasz
Strezi #60501 üzenetére
Semmi akadálya nincs!
Kilépsz az egyetemes szolgáltatásból, és keresel egy energiakereskedőt, aki hajlandó veled szerződni.... ennyi!
A lehetőség mindenki előtt áll... De nem véletlenül nem lép ki önszántából senki.... összességében oltári nagy bukó lenne... A jelenlegi egyetemes rendszerben óriási támogatás van... meg egy csomó adminisztráció és költség van, amit most nem fizetsz.... pl fogyasztásmérő...
JA és a kereskedő sem szívjóságból csinálja, kemény profitot fog realizálni rajtad... ott fog kezdődni, hogy a betermelést és a fogyasztást nem ám csak úgy random csinálod, ahogy épp kedved tartja... kérik 24 órára előre a pontos menetrendet, és ha attól eltérsz szénné fog bírságolni!
Szerk: ja és a hálózati engedélyesnek akkor is perkálni fogod az RHD-t!!!
-
gorbep
senior tag
válasz
Vision #60401 üzenetére
Azért több napi teljes feltöltési tartalékot szoktak tartani pont ilyen esetekre.... kivétel az árvízi időszak, akkor lehet biztonsági okokból csurig is engedik a tározót... sok erőművi tó tározási kapacitása hetekben mérhető.... amíg a folyó tele nem hordja hordalékkal...
-
gorbep
senior tag
Ott hibádzik a logikád, hogy túltermeléskor eladja a labancoknak negatív áron... hiánykor meg az átlag ár többszöröséért veszi külföldről...
ráadásul a vevő kör árszabása sem egységes, és ne csak a lakosságot nézd... van pl a HUPX....
a magyar villamosenergia rendszer nem egy zárt hálózat... és nagyon import kitett...
-
gorbep
senior tag
válasz
Cyberbeni #60361 üzenetére
18 év megtérülés.... vicc, ennyit nem bír az akku...
másrészt, ha elterjednek ezek a rendszerek, kiegyenlítődnek az árak, és a megtérülés a végtelenbe nyúlik... nem véletlenül fáznak a befektetők erre a piacra lépni.... csak a tájékozatlan kisemberek fektetnek bele "bátran"...Pár év, és majd mindenki tehet róla hogy őket becsapták...
-
gorbep
senior tag
válasz
kardkovacsi #60228 üzenetére
10 éves Frónius-om hibátlan, pedig kint remeteszexel... egyszer kellet szétszedni, mert a rigó fészket akart rakni rá, és faágakat hordott a tetejére, ami beesett a ventillátorig... sztem ne temesd még 10 éves korára...
-
gorbep
senior tag
válasz
kardkovacsi #60199 üzenetére
Nekem is ez a dilemmám.... az S440 opti lassan drágább mint egy panel...
Ha elérhető helyen van, én nem cifráznám... 20x20 horganyzott vékony falú (létező legolcsóbb) zártszelvény, és önmetsző csavarral rá a leszorító.... Úgy látom előbb kell levenni avulás miatt a paneleket, mint hogy a korrózió elenné a szerkezetet. Az önmetsző csavarok néha elpattannak a dilatációtól, de ha elérhető , akkor 2 perc cserélni őket...
-
gorbep
senior tag
válasz
kardkovacsi #60104 üzenetére
Szerintem nem látunk bele a kártyákba... érdekes lenne, hogy az országban felhasznált villamos energia hány százaléka ilyen HUPX-es ügylet. Szerintem a nagy fogyasztások keretszerződések alapján fix árakon mennek, nem óránként változó ingadozó bizonytalan tarifákon... Ha van valakinek erről információja, szerintem sokunkat érdekelne...
Bár honlapra 4000 MW jegyzéseket mutat.... azért az meg elég nagy % a teljes fogyasztásban... Hm
-
-
gorbep
senior tag
A UTC a fix időkoordináta, sosem változik... ahhoz képest csúszkál a DST-vel a CET... még amíg... bár már ne tenné...
Amúgy az EU tökéletes impotenciájára nem is kell több bizonyíték, mint ami 8 éve megy a DST-vel... se pénzbe nem kerül, se előkészíteni nem kell... elhatározni, és holnaptól úgy van... de még erre sem képesek 8 éve! Szánalmas egy sóhivatal az egész...
(Tiszta Star Wars...
és Ukrajna a Naboo )
-
gorbep
senior tag
Nehéz ügy ez... sajnálom... és szurkolok, hogy korrektül rendbe tegyék...
Aliexpressz 2.99$-os kacatosban az endoszkópos kamera 1100-1400 Ft... meglepően jó minőségű... érdemes belenézni, betenni a listára... és akkor egyre több fajtát dob be... van 3m kábellel is. Az egyik leghasznosabb kacat vételem volt...
-
gorbep
senior tag
Nem tudod egy endoszkópos kamerával végigvizslatni a panelek alatt? Csalóka tud lenni... én 25 évig nem vettem észre egy bramac betoncserép illesztési hézagot, amíg el nem porladt alatta a fólia és be nem ért a víz a párazárásig... pedig az a tető kivitelezés óta ott volt, mert a tető azon részére sose ment a javításig senki...(még a napelemesek se) egy vápánál meg a megjelenő moha vitte be a vizet... ha nem látom saját szememmel, el se hiszem...
meg lehet repedt cserép is, bár a betoncserepekre ez nem jellemző...
-
gorbep
senior tag
válasz
Gézengúz #59635 üzenetére
Ebben semmi tőke költség nincs.... ha azt is beleszámolod, bele se vágj... főleg ha már nincs lehetőséged szaldóba kerülni...
De ez nem egy befektetés...
akkor lehet megtérülős, ha elugrik az ár valamiért... a háború ezért is okozott napelemes boomot...
Szerk: 2014-es rendszerem 3.3M volt anno... máig hozott villany árban pont 2M Ft-ot... ha az inflációt beleszámolod, szerintem minimum 3M bukóban vagyok....
-
gorbep
senior tag
válasz
nimfas #59631 üzenetére
a 15 panel full nyugat, 65°meredekségű... és ráadásul hegyoldal, ami télen szopás a hegy és a környező házak, fák árnyéka miatt.... gyakorlatilag 11 előtt alig termel...
2024. március 3.
De hát jó megközelítésű szép helyen lakni korlátokkal jár... ez sajnos itt adottság... 40km-re É-ra vagyok tőled....
cserébe ezt látom az ablakból...
Még gondolkodom bővítésem, de egyre rosszabb helyek vannak csak, Bi-facial-on gondolkodom D-i és Ny-i teraszkorlátra.... a panel olcsó, az S440 opti a drága... ezúton keresek ismerőst, aki az SE opti gyárban dolgozik...
-
gorbep
senior tag
A háztetőn a régi rendszer van, sajnos a településképi eljárás nem engedett többet a tetőre (pedig van még hely mind a D-i, mind a NY-i szakaszokon) , mert fokozott műemléki védettségű zónában vagyunk...
Igen, most vágtam ki a webes felületből... egy féléve errefelé nagyon gyengék a termelések.... folyton felhős az idő... a Frónius-os régi rendszer a 10 év legrosszabb termelését hozta...
-
gorbep
senior tag
Ma lett 1 éves a bővítésem. 20x Jinko 400W N Black, ebből 15 db full Nyugat 65°eleváció, 5 db full Dél 90°eleváció (függőleges) SE17K inverterrel. Kerítés lábazatra készült egyedi horganyzott acél konzollal kerek 4M volt
, megrendelés 2022 április, indulás 2023 márc 15. Nehéz szülés volt, sokat kellett várni inverterre (ezúton is köszönöm Senki68 fórumtárs közbenjárását a Wagner-nél...
) Aztán a kivitelező volt elhavazva... aztán egy felcserélt kimenetű optit 3.x-a sikerült kúszva megtalálni... Vannak még szépséghibák, de ha javul az idő befejezem... most teszek egy + földelő szondát a konzolra (villanyszerelő suliban most tanultam, hogy kötelező, mert az EPH csomóponttól és a rögzítő földeléstől is 10m-nél nagyobb távolságra van és ugye nagyobb mint 5m
) ... természetesen ÉVF-i jegyzőkönyve van a rendszernek, (csak tudnám mikor mivel mérték?... költői kérdés volt
)
Éves termelés 5.43MWh, várható megtérülés 70 Ft/kWh-val is 11év
De a függőlegesek szépen termelnek télen, és a Ny-i sor még este 18-kor is rendesen nyomja... felhős időben is (extra sötét napok kivételével) 1 kW felett termel... csúcs termelése 5 kw
És jöjjenek a termelési adatok és egy részleges kép...
-
gorbep
senior tag
válasz
313313 #59598 üzenetére
De neked 10-es MBCU-val kell vezetni 32A-t, az oszlopon a gerincet meg ezzel kötik... mennyi ment azon az alu spagócán...100-200A?... statárium-tarkólövés...
De a reg szerelőnek büntetőpont ha nem a PE felől köti a 0-ba a mért vezetéket a PEN szétválasztásnál... kicsit se kettős mérce...
-
gorbep
senior tag
Politika ON
egyik kutya másik eb... csak ami már régen volt, azt megszépíti a feledés...
Politika OFF
Csak itt szépen sorban fognak az emberek ráeszmélni... mindig csak egy forrongó kis csoport lesz... többek között én is a nyugdíj megtakarítására gondoltam a döntéskor... addigra kiesek belőle pont... (ha nem emelik fel 70-re a korhatárt... ami megint sanszos)
-
gorbep
senior tag
Most csakis fázisonként mérnek az órák... a tavalyi miniszteri rendeletből az energia mérleg szerinti elszámolásra vonatkozó részt sajnos decemberben törölték...
azóta pedig fel sem merül sehol, úgyhogy ez nekünk nem jó hír...
szerintem a legtöbb HMKE-snek le sem esik, ez mekkora szopás, majd csak az első bruttó elszámoló számla kézhezkapása után... az én mérési adataim szerint a bruttóban a 75%-át kellene fizetnem annak, mintha nem is lenne HMKE-m... jelenleg szaldóban vagyok 1600 MWh évi túltermeléssel
Ismerősömnek pl most esett le, hogy a Jacuzzi-ja 1 fázisú, és esélye sincs nyáron belefűteni a szimmetrikus termelése (napi akár 80 kWh) 2/3-át...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit nem érdemes kihagyni! - Tech Percek #3
- Ingatlanos topic!
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- Politika
- Autós topik
- Opel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Tippmix
- 500 millió eurós bírságot kapott az Apple az App Store okán
- Lightyear - befektetési app
- További aktív témák...
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- Genesis HOLM 510 - RGB, 160 x 75cm Gamer asztal + ÁFÁS számla
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Beszámítás! Lenovo Legion 5 gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 256GB SSD 1TB HDD GTX 1650Ti 4GB W10
- BESZÁMÍTÁS! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Samsung Galaxy A12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest