Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• SirRasor

addikt

válasz koko52 #59742 üzenetére

Na olyat írok, amivel nem tudok mit kezdeni, pedig sok mindent láttam már :D
    Odaadtam bátyámnak, hogy próbálja ki. Neki is van ilyen ramja, szintén 2 csomag, tehát 32 GB (szintén Ryzen 3600 csak másik B450-es lap (MSI B450 TOMAHAWK MAX))
    Kivette, berakta az enyémet (XMP bekapcsolva maradt), azonnal azt mondta a gép, hogy 3000 MHz és a Memtest is hiba nélkül lefutott. Huh, akkor tehát nálam van valami, de legalább a ramok jók.

Visszarakta a ramjait és...nem indult a gép. Áramot kap, felpörögnek a ventilátorok, de kép nincs, és nem csippan, nincs hibakód.
    Oké, akkor sorban szedegette ki a ramokat és cserélgette a slotokat: sehogy se megy.
    BIOS-reset: akkor se jó. Ajjaj...
    Kivette az összes ramot és visszarakta az enyémeket: azonnal elindult.
    Kikapcsolta az XMP-t, kivette a ramjaimat és visszarakta a sajátjait: elindult probléma nélkül.
    Bekapcsolta az XMP-t, és 3000 MHz-n tökéletesen megy azóta is a gép.
    WTF?!?
    Olyan, mintha az alaplap valamit behegesztett volna a bőre alá a RAM-jaimból az XMP profillal. De ilyen nincs...vagy ez most mi? Ha ezt nem megbízható forrásból hallom, el se hiszem.

KatiNéni kellett neked is G.SKILL-t venned :DDD Ott a *kisbetűs* rész, Te se reklamálhatsz, hogy nem megy 4000 MHz-n. ASUS alaplapoknál csak intelt támogat hivatalosan, tehát ha stabilan tud 2133 MHz-t, akkor az már nem hibás.

Azért megáll az eszem...eddig mindig úgy vettem ramot, hogy kinéztem a procit, alaplapot és a megfelelő órajelű, de legolcsóbb ramot (tipikusan Kingmax) vettem bele. Sose volt semmi gond az órajelekkel. Erre most ilyen van, hogy a kiírt MHz-t nem köteles vinnie, csak egy kisebbet, amit csak a saját honlapján a részletes specifikációkba mernek csak kiírni? Áhh..

• SirRasor

addikt

válasz koko52 #59742 üzenetére

Köszi, megpróbálom.
    RAM-nak hogy adok több kakaót XMP mellett? Próbáltam, de felülírja a feszkóállítást :(
    Áááácsi...3200-on, hogy? XMP profil 3000-re van belőve ezeknél. Vagy totál manuálisan csináltad? Ha igen, leírnád a CAS és egyéb értékeket, amik neked bejöttek?

Új hozzászólás Aktív témák