- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Okos Otthon kezdőknek
- sziku69: Szólánc.
- old rocker: Mindennapi reklámjainkat ne add meg nekünk ma...se holnap.
- moonlight115: Privát, oh!
- bambano: Bambanő háza tája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Dany007: Kiakasztó frissítések
Új hozzászólás Aktív témák
-
vhunor
őstag
válasz
laragirl83 #17989 üzenetére
Ez kb. olyan, mint nálam, hogy alacsony uncore és ram mellett elindítani sem tudom a gépet pl. 3,4 GHz-en, de amint magasabb ram és uc frekit állítok be, megy mint az álom. Pedig én is végigpróbáltam mindenféle qpi, vcore, pll, dram feszt, szorzót, bclkt.
-
vhunor
őstag
válasz
laragirl83 #17980 üzenetére
Ok, de mihez nyúljak a biosban pl?
Nem hiszem, hogy a Linxnél megterhelőbb Paintből elmenteni egy képet
.
szerk: kizárt, hogy 1.35 fölé vigyem a qpi-t
.
-
vhunor
őstag
Milyen hibára utalhat, ha pl. egy 50 körös linx teljes memós terheléssel hibátlanul végigmegy, még netezgetek is közben, a teszt után pedig egy kép elmentésénél kifagy?
Például 3 óra linx 3,8 GHz-en. QPI 1,35, ram 1.65@1600@cl8, bclk 200.
Nem vcore függőnek tűnik.
-
vhunor
őstag
Egy "rejtély" megoldására keresek ötleteket
.
Mi a búbánatért lehet az, hogy 3.4 GHz-en (21*162, de a helyzet szempontjából tökmindegy, milyen szorzóval és bclk-n próbálom, néztem 19, 20-as szorzóval is) alig hajlandó elindulni, stabilan meg aztán pláne nem működik, ha 1300 mhz körüli ram és 2600 körüli uncore-on próbálom, bármekkora vcore, qpi, dram fesz és timing mellett (még 1,2volton, 1,35 qpi, 1,65v ram mellett sem megy, leginkább el sem indul...)?
1600-as ram, 3200-as uncore mellett meg vígan szalad 3,4 ghz-en 1,014 vcore, 1,23 qpi, 1.65v ram mellett...
Napok óta próbálok rájönni mi okozhatja de nem jutok egyről a kettőre.
-
vhunor
őstag
Egy kis érdekesség, TRUE rev. c vs. Megahalems háziteszt, itt az utóbbi elég jól helyben hagyta a TRUE-t. A Noctuát itt nem érdemes figyelni, a középső venti hiánya úgy fest eléggé megfogja. Kíváncsi vagyok, Qru-ék tesztje mit fog mutatni...
-
vhunor
őstag
válasz
katt777 #17220 üzenetére
Lehet nagy teljesítményűt építeni, mert az i7 2,8 GHz-en is bőven elég nagy teljesítményű, és levett fesszel elfűthet vagy 50-60 watt körül, amit röhögve elhűt egy z600 / ninja is passzívan. Belerakod egy Antec p182 vagy cosmos 1000 (s1100 már nem játszik) házba, videokártya ha hd 5850 bőven jó a gyári hűtés (sőt jobb is mert kifújja a meleget és egy csendes házban alig van légmozgás), még terhelve is ritkán megy 32-35% fölé a ventije, nálam pl. sose ment. Raksz hozzá Enermax Modu82/87 vagy seasonic x-650 vagy corsair tápot (bár ez utóbbi annyira nem komálja a minimális légmozgást), scythe quiet driveba a storage vinyókat, ssd-re a rendszert. Egy 12-es swif ventit beraksz hátra 500 rpm-re, oszt csókolom.
Mindössze annyit kell elfogadni, hogy aki állandóan everest hőmérséklet értékeket bámul, azt a gutaütés fogja kerülgetni, pedig minden bőven tűréshatár alatt fog futni. A Quados konfigomnak 3 GHz-es procival és húzott 5770-nek annyi hangja volt, hogy 1 méterről már csak onnan tudtad hogy be van kapcsolva, hogy volt kép a monitoron, és még az is bőven messze van a gyenge géptől. Core2 alapokra, meg 5770/5750 alapokra építkezve még hűvös is lesz amellett, hogy egyetlen venti sem fog kelleni bele (a seasonic x-650 bizonyos terhelésig be sem kapcsolja a ventijét! de akár egy passzív táp is jó), és egy fél maroknyi játékot kivéve még ez a konfig is elvisz akár fullhd-ban is, teljes némaságban.
Ha csak azt írod a HAF-ra, hogy csendes, még el is fogadom, mert jelenleg nekem is egy 922-es van, és 500 rpm-es ventikkel tényleg bőven elviselhető. De hogy kussban legyen egy rendszer egy HAF-ban, ahhoz először csak a HAF-ot kéne lecserélni
, mert a kuss általánosan elfogadott jelentése néma, és a zajt nem csak ventik kreálják, a HAF vinyó rezgéscsillapítása elég jó, de még itt is hallható a változás ha a keret helyett csak simán lerakod a ház aljára valamire ami közel teljesen elnyeli a rezgéseit).
De ez a topik nem ennek a megvitatására szolgál
.
-
vhunor
őstag
válasz
katt777 #17211 üzenetére
Egy Cosmos, Antec P182, Silverstone Raven, urambocsá' egy CM Sileo esetében talán beszélhetünk "kussról". A HAF design a maga szita felépítésével, féltucat ventilátorával, nulla hangszigetelésével minden, csak nem kuss, nem is erre tervezték, nem hiába High Air Flow a típusneve. Tény, hogy nagyon jó ház, de kiváló hűtésre és nem csendes üzemre tervezték.
Amúgy is hihetetlen, milyen konfigurációkat képesek közel hangtalannak és csendesnek nevezni. Ezek a fogalmak ott kezdődnek, amikor jelentéktelen ambient zaj mellett is szinte megállapíthatatlan, hogy be van-e kapcsolva a gép. A SPCR például éjjel kettő körül tesztelte az Enermax Modu-t anno, mert napközben, nem süketszobát használva nem tudták pontosan mérni, annyira jelentéktelen zajt bocsátott ki. Na, itt kezdődik egy kuss gép. Közel 10 éve rakok össze csendes pc-ket és eszembe nem jutna HAF-ot ajánlani.
Közbevetés vége
.
-
vhunor
őstag
Nem nagyon volt rá időm, de a megahalems jobb a mugennél 1-3 fokkal ha a cpu-t nézem. Ha viszont az NB hőmérsékletéről, többel is, mert van alatta rendes légmozgás, a mugen alatt majd megfőtt a rampage II gene amúgy is melegedésre hajlamos NB-je (Kama Angle mellett 62 fok, mugen mellett (inkább alatt) 71 fok...), a prolimával ismét "normális".
-
vhunor
őstag
válasz
dangerzone #17052 üzenetére
Amikor elköltöztem Zalaegerszegre november elején, belefutottam egy "olcsó" (tudom relatív) i7 konfigba, és kevés ráfizetéssel váltottam i7-re. Aztán még becsúszott ez-az mostanában, ha már sokat dolgozom, legalább hadd vásároljak kedvemre
).
-
vhunor
őstag
800 rpm-en már bőven hallhatóan szélzajos minden venti, ha házventiként használod, hacsak ki nem vágod a helyén a rácsos részt. 1200-on hosszabb távon csak úgy viselek el ventit, ha elnyomja a játék hangja. A legendás GlobalWin FOP sorozat hangjából kiindulva el tudom képzelni, milyen lehet egy ultra kaze 2-3 ezer fordulaton...
-
vhunor
őstag
válasz
katt777 #16998 üzenetére
Nekem speciel sokat nyom a latban, hogy nem kell még 4-5 ezerért külön ventiszabályzót vennem, mert a Gene 4 ventit (plusz a CPU) vezérel normálisan. Sőt, anno többek között ezért cseréltem el az EP45-UD3R lapomat Zsubi Maximus II Formulájára
.
Szatesz: Mielőtt lara elviszi a procidat, tudnál nézni nekem egy min. feszt 3,4-en?
-
vhunor
őstag
No, megy a gép, semminek semmi baja nem lett (kivéve a hűtőt a konyhában
), csak azt a kört kellett rendberakják a villanyszerelők, én pedig 2 napja tudtam időt szakítani arra, hogy megnézzem mi a helyzet. De az a lényeg, hogy minden megúszta, én pedig gyorsan bekötöttem azt a bizonyos túlfeszvédőt
.
De a lényeg, a hétvégén volt időm tesztelni egy "optimális" beállítást - végre rájöttem, hogy a ram nem szereti az 1,6V alatti feszt 1300 MHz körültől kezdődően -, azt hiszem ez egész jó eredmény:
HT off módban 0,976V is elég neki, de alapvetően mindent HT on tesztelek ki, így biztos lehetek benne, hogy HT off módban utána biztosan stabil lesz a kitesztelt feszen.
Este megpróbálok időt szakítani a 3800-as tesztre...
-
vhunor
őstag
válasz
katt777 #16739 üzenetére
Van túlfeszvédőm, de a novemberi költözésnél egy doboznyi elosztó és hasonló kütyü átkerült a szüleim házába, mert közel laknak és az egy nagy családi ház, az enyém meg nem. De a lényeg, hogy azóta nem jutott eszembe elhozni azt a szart, úgyhogy így jártam, majd lesz valahogy, mint mindig.
-
vhunor
őstag
válasz
Cyberpunk #16729 üzenetére
Ment a gép közben sajnos
. Kapott cmos cleart, szétszedni-összerakni nem volt időm mert napközben meló este meg tanulás az államvizsgára. A tápnak elvileg meg kéne fognia, hétvégén talán össze tudok kaparni cserealkatrészeket, bár i7 sajnos nincs minden második szomszédban
.
-
vhunor
őstag
Tegnap égszakadás-földindulás kíséretében meghalta magát a hűtőnk (a konyhában, nem a számítógépben), és szerencsétlenségemre a konyha egy ágon van a nappalival, ahol az én gépem tanyázik. Azóta nem indul el, bekapcsolni bekapcsol, de a bios képernyő már nem jön be, semmi csipogás vagy hibajelzés
. Az alaplap hibamonitorjával még nem tudtam megnézni, mert a cuccok dobozai helytakarékosság miatt a garázsban vannak, talán az majd mutat valamit.
-
vhunor
őstag
TRUE Black vagy Prolimatech Megahalems a jobb választás, ha nem akarok porszívót utánozni a rajta levő ventivel? Azaz melyik (ha egyáltalán valamelyik) jobb alacsonyabb légszállításnál? Egy árban lenne mindkettő.
-
vhunor
őstag
válasz
Cyberpunk #16568 üzenetére
Az a fura, hogy 2,8 GHz-en (3200-as uncore, 1600@cl8 ramok) 0,88V is elég neki, ez biztosan stabil mert hetek óta így használom 24/7-re. Ez alapján gondoltam, hogy hoznia kell stabilan a 4 GHz-et 1,2V alatt.
katt777: igen, az általad említett gflops értékek stimmelnek, mint írtam is tegnap este, már csak akkor vettem észre a túl alacsony értékeket amikor már végigfutott az a szar.
-
vhunor
őstag
Bszki, alapon is elég gyors ez a rendszer, a fenének se tűnik fel, ha valami nem 90 fps-sel megy csak 70-nel, mert közben veszettül hibajavít a drágám
. Na mindegy, akkor sztornó az egész, majd valamikor még szórakozok vele, most haragszom rá
.
szerk.: de azt legalább most már tudom, hogy rendesen alulfeszelve viszont megy rendesen, ez is valami
-
vhunor
őstag
válasz
Sárpac #16556 üzenetére
De akkor nem kéne eldobnia? Tegnap használtam így egy napig és meg se nyikkant semmi alatt, azért gondoltam, hogy ma este kap egy linxet amíg el kell ugranom máshova...
szerk.: qrvaszáját akkor a linxnek
. A prime legalább eldobált eddig ha valami gáz volt. Ötlet, hogy mit érdemes állítani? Jól kéne mennie ennek a procnak is, 24/7-ben hetek óta épp hogy, csak kap áramot 2,8 GHz-en (0,876V).
-
vhunor
őstag
Nah, hogy ne csak a számat jártassam
:
4 GHz @ 1.176V, 3200-as uncore, ramok 1600@cl8, qpi 1.32V, pll 1.82V. 2 óra 36 perc linx, 18 kör, eredetileg 25-öt akartam de semmi kedvem éjjel egyig várni, hogy végezzen. Valszeg megy ez lejjebb is, majd még próbálkozom.
AMúgy nem is olyan rossz ez a Kama Angle, amióta sikerült normálisan felraknom a saját backplate-jével (leszedve a gene gyári hátlapját), egész normális hőfokokat produkál. Itt persze kapott egy kis rásegítést, kb. 19-20 fokos szobában futott végig ez a teszt, normális esetben kb. 75-77 fokra melegednek a magok ezzel a hűtővel.
szerk.: hm, csak most vettem észre, hogy valami nagyon nem stimmel a gigaflopsokkal... ötlet? kezdő linxes vagyok
, lehet én b*sztam el valamit. Ameddig futott ez a teszt, rá se néztem a gépre, azért csak most látom.
-
vhunor
őstag
válasz
treend #16025 üzenetére
A feszültséggel semmi baj, ezt már más is mondta... Az i7 fejlett energiamenedzsmenttel rendelkezik, terhelés függvényében változtatja az órajelet, feszültséget.
100 foknál a legtöbb alaplapnál működésbe lép a védelem és lekapcsolja a gépet, nálad pedig már 120 foknál jár... A biosban milyen értékeket mutat a hardware monitor?
-
vhunor
őstag
válasz
treend #16023 üzenetére
A hűtő rendesen illeszkedik? Nézd meg, hogy nem-e laza/mozog. Gondolom a burkolat 1-nél a procihűtőd ventifordulatszámát jelzi.A feszültségek jók, azokkal nem lehet probléma. Esetleg egyszerű mérési hiba is lehet, nem tudom melyik everestet használod, esetleg próbáld meg frissiteni, vagy real temp / core temp progikkal is megnézni.
szerk: ráadásul a proci kupakját melegebbnek jelzi mint a magokat, ez pedig pont fordítva kellene, hogy legyen. Az alaplap hőmérséklete sem kerek a maga 76 fokjával
-
vhunor
őstag
Asszem ezt a procit rakhatnám be a notebookomba
. Kb. 2 hete használom így mert mostanában elég ez a teljesítmény is, ennél lejjebb nem tudok menni mert ez a bios minimum ami adható.
-
-
vhunor
őstag
No, tegnap kiderült, hogy az eredeti tulaj 16 db i7 920 közül válogatta ki azt a procit, ami most nálam van
. Nincs valakinek kölcsön vize?
-
vhunor
őstag
-
vhunor
őstag
Bocsássátok meg, de nincs kedvem kiszedni az alaplapot és lefotózni
, de a lényeg, hogy kerestem 4 csavart, ami illik a keret foglalataiba, raktam alátétet és így könnyedén rögzítettem. Annyi az egész, hogy az imbuszkulccsal ellen kell tartani a keret felől, miközben csavarozol.
Nippon: miért kéne 1366-os backplate? Üresen marad a 775-ös furatok körül a hely, a Kama Anglet is 775-ös backplate-tel rögzítettem.
szerk.: most jut eszembe, hogy a Mugen 2-höz pl. olyan backplate jár, amin az lga 775/1366 furatok, valamint a rögzítőkeret felfogatására szolgáló furatok is rajta vannak, talán azzal a legkönnyebb a dolog.
-
vhunor
őstag
válasz
laragirl83 #15602 üzenetére
Akkor mesélje el valaki, hogy kell leszedni azt a fémlapot a lap hátuljáról
. Volt Mugenem, de akkor erre nem volt szükség, a Kamához meg nem jár ilyenféle szerszám ha jól láttam.
-
vhunor
őstag
Egy gond lehet talán, hogy a Rampage II Gene lapon van a CPU foglalat mögött egy vaskos fém borítás, ami miatt nem tudom használni a hűtő backplate-jét. Meg is lepődtem amikor először láttam, a jól megszokott EP45-UD3R + Mugen 2 kombinációnál persze nem volt ilyen akadály. Úgyhogy alátétekkel kihézagolva oldottam meg, ami biztos, hogy nem az igazi, de az alaplapról azt a fémvackot nem mertem nekiállni leszedni, ugyanis nem volt időm utánanézni, hogy mire való, és kell-e oda, vagy megvan nélküle is.
-
vhunor
őstag
válasz
kulerr #15587 üzenetére
Nem bántódok meg
, viszont nem fogom megolvasztani a procit a mostani hűtővel. Most reggel tettem néhány próbát, BIOS-ból 1.237V-ot adtam neki 20*200-hoz (uclk 3200, ram 1600, qpi 1.35), így idle-ben 1.224-et, load-on 1.240-et kapott cpu-z szerint, viszont csak 6 percig engedtem rajta futni a prime-ot, mert akkor már megint 85 fok körül jártak a magok
. Hétvégén megnézem, nincs-e valami gebasz a hűtővel, ennél talán többet kéne bírnia, bár nem sok tuningos tapasztalatot találtam kama angle használatával. Mivel egyben cseréltem konfigot a quadosról erre az i7-esre, majd talán karácsonyra meglepem magam megint egy mugennel, addig marad a levegőbe beszélés sajnos
. De azt megkockáztatom, hogy 1.232V körül tudja prime stabilan a 20*200-at egy jó hűtővel.
-
vhunor
őstag
válasz
tom_tol #15581 üzenetére
Kama Angle ennyit tud, mindennapi használatra ez is elég, a Mugen 2-met elvitték a quados konfigommal és nem vettem másikat. Mivel jóval kevesebb időm van foglalkozn vele mint régebben, nem veszek 13-15 rongyért egy hűtőt csak azért, hogy legyen. Tud ez a proci, csak kéne rá egy másik hűtő.
-
vhunor
őstag
HSM: "Mert nálam 12*133 alapon üresben, és olyan 0,95V körül..."
Azt, hogy ilyenkor mennyire veszi vissza a feszültséget, a VID határozza meg? Mert nálam 0.89V-ra veszi vissza.
Amúgy 4 GHz-en tegnap este eddig jutottam:4 GHz@1.264V@20*200. Prime alatt sajnos 85 fok körüliek a magok, ez kicsit soknak tűnik nekem.
-
vhunor
őstag
Terhelés alatt kb. hány fokosak kellene, hogy legyenek a magok egy jobbacska hűtővel 3.4-3.6 GHz mellett?
-
vhunor
őstag
kat777: Mit nézzek a VGA-n? Rendesen leveszi az órajeleket a GTX, nincs vele semmi gond. A front 12-es venti pont rá fújja a hűvös levegőt. A Gene alsó slotjában van.
Zájec: őszintén szólva kicsit tele a tököm a gyárilag fos tervezésű/gyártású de ettől függetlenül drága cuccokkal. Két lehetőség van: az ASUS számításba vette, hogy az NB ilyen üzemi hőmérsékletet fog elérni, vagy megpusztul a lap és visszaviszem gariba. Nem fogok a kevéske szabadidőmben is azzal vacakolni, hogy ventiket szerelgetek ide-oda, hátha korrigálom amit a tervezőasztalon kellett volna. Akkor inkább ott süljön meg ahol van.
-
vhunor
őstag
Hogy a Rampage II Genen milyen gány, pasztának nem nevezhető száraz takony van a northbridge hűtője alatt, eszem-f@szom megáll. Gondoltam, alásasolok, amikor már a 70 fokot nyaldosta...
-
vhunor
őstag
No, tegnap volt egy kis időm tesztelgetni. 3.3 GHz@ 1V (CPU-Z szerint pont ennyit kap a proci) jónak számít? Még csak most kezdem kóstolgatni a Core i7 platformot
. Hétvégén elkezdek 4 GHz felé menni, egyelőre csak az alulfeszes 24/7 beállítást próbáltam megkeresni.
-
vhunor
őstag
válasz
sniper elite #15258 üzenetére
-
vhunor
őstag
válasz
dime27 #15144 üzenetére
Megpróbálom visszacserélni majd, időhiány miatt nem tudtam átszerelni a két gép között a hűtőket. De azért olyan óriási különbség csak nincs a két cucc között, árban is kb. 2 ezer ha jól emlékszem. A 3.6 GHz is bőven elég nekem mindennapi használatra, sőt valszeg az alapórajel is. Hétvégén talán lesz időm tesztelni kicsit
.
-
vhunor
őstag
No, én is csatlakoztam a kórosok táborához egy Asus Rampage II Gene lap, egy Core i7 920 (D0) és 3 x 2GB OCZ Intel Extrem Kit ddr3 1600 társaságában. Éjjeli gyorsteszt alapján nem kell sokat babrálni vele a 4 GHz eléréséhez. 25k-t kellett rádobnom egy Q9300/ASUS Maximus II Formula/2*2 GB HyperX 1066 CL5-re, asszem annyit megért a csere
.
Új hozzászólás Aktív témák
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen routert?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Hobby elektronika
- Star Trek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szétveri a kritikus gondolkodás képességét a ChatGPT
- PayPal
- További aktív témák...
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- 27% Számlával! Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 5600X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- ASUS TUF Gaming A15 FA507NUR - 15,6" FHD 144Hz - Ryzen 7 7435HS - 16GB - 512GB -RTX 4050 -3 év gari
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Extra olcsó! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !