Hirdetés
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Tonnara di Scopello
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
Új hozzászólás Aktív témák
-
Visormail
addikt
válasz
icp1970
üzenetére
Szia! Hát ez nem úgy működik, hogy beállítasz valamit és akkor biztosan megy 3600-on. A ram ugyan bírja, de attól még a processzorban lévő memóriavezérlő és az alaplap szempontjából ez az órajel túlhúzásnak/tuningnak minősül.
A [procid] 3200-at tud hivatalosan, ezen garantált a hibátlan működés.
Az [alaplapod] felsorolja "3600(O.C.)" tehát overclocknak számít.
Ugyanilyen ramom van és nekem sem megy 3600-on, ugyan nem áll vissza mint neked, de kékhalálozik. Én a másik xmp profilon használom, ami 3000Mhz viszont jó alacsony időzítéseken.
Magyarul szerencse kell hozzá, vagy megy vagy nem. Ugyanolyan mint egy proci tuning, kézzel állíthatod az órajelet/időzítést/feszültségeket, de senki nem tudja megmondani, hogy milyen beállítással lesz stabil a te gépedben, csak próbálkozni és tesztelni lehet.
Az újabb bios verziók is szoktak javítani a ram kezelésen, akkor is ha nem írják oda. Olyan is van, hogy valamelyik windows verzión stabil egy órajel, aztán a következőn meg nem. Vagy program függő is pl [link] , előzmény [link] -
Visormail
addikt
Én is használtam már párszor, nem az első giga lapom van és nekem is volt, hogy működött. Azóta egyre rosszabb, általában nem talál semmit ahogy OldMike is írja, ha kézzel betallóztam, akkor meg végigment a csík majd kiírta, hogy hiba, ami nem a legmegnyugtatóbb. Akkor rákerestem a hibaüzenetre és a talált fórumon igen nyomatékosan írták, hogy nem szabad használni, mert veszélyes.
[link] stb stb
-
Visormail
addikt
B450 AORUS ELITE-hez új bios [F63] ill. hát az eddigi bétának a végleges változata, mert ugyanaz a leírás mint eddig.
-
Visormail
addikt
Igen, sajnos amit adnak hozzá, azt a kisebbre nem lehet áttenni, mert oda nem raktak ilyen hosszúhoz való csavartartó részt.
Én ezt vettem [link] jó, adnak hozzá különböző vastagságú hővezető párnát alulra és felülre is, így ezek variálásával szerintem bármilyen ssd-re ráillik. -
Visormail
addikt
(A HDMI a vga-ban lévő hangchipet használja másik driverrel, a Realtek alaplapi kártyához nincs köze. A bluetooth megint más. A digital output pedig nincs kivezetve a hátlapra, csak tüskesor van a lapon, külön hátlapi kivezetéssel lehet használni, amin s/p-dif csatlakozók vannak.)
A windows updateben, a frissítési előzmények megjelenítésében mutat valamit tegnapra?
Én innen szoktam feltenni a legfrissebb realtek drivert [link]
A hangszórót a zöldbe dugtad? Ha a windows hangszóró ikonra jobb gombot nyomsz és hangok, majd átváltasz a lejátszás fülre, nincs ott a "Hangszórók"? Ha ott van nincs letiltódva (jobb gomb engedélyezés)? Ha nincs ott, akkor az üres területre jobbgomb "letiltott eszközök megjelenítése"?
Ha semmi, akkor a biosban ellenőrizni, hogy ott nem tiltódott e le valahogy.
Van Realtek manager/hangkezelő ikonod az óra mellett, vagy a vezérlőpult minden elem részen? Ha igen nem programozódott át az a színű csatlakozó amibe dugod a cuccot (a csatlakozóra jobb gomb átprogramozás, vagy bal gomb némelyik drivernél)? -
-
Visormail
addikt
A 40es leírását is elolvastad?
Note:
1. If you are using Q-Flash Utility to update BIOS, make sure you have updated BIOS to F32 before F40
2. Before update BIOS to F40, you have to install EC FW Update Tool (B19.0517.1 or later version) to avoid 4DIMM DDR incompatibility on 3rd Gen AMD Ryzen™ CPU. -
Visormail
addikt
válasz
csabaspecial
üzenetére
Van rádugva az alaplapra speaker? Ad hangjelzést?
-
Visormail
addikt
válasz
GypsFulvus2
üzenetére
Ja még előtte kéne?
Hát úgy nem biztos. -
Visormail
addikt
Viszont az AMD Smart Access Memory támogatás is az egyik bios frissítéssel jött. Amihez ugyan az AMD részéről [link] támogatott csak az 5000es proci volt, de közben bevették a 3000-eket is (kivéve a G-seket) [link], meg az 500as chipset, de közben megkapták a 450esek is az alaplapgyártóktól, PCI-E 4 sem árt, de a 3al is megy, meg RX 6000-es vga, de közben kiderült, hogy kb bármin lehet engedélyezni.
Valaki kipróbálta B450/Ryzen 7 1700/RX 580 gépen, tehát a 3ból egyik sem felel meg a hivatalos elvárásoknak, meg még a ramja is lassú volt (ha ez számít) [link], mondjuk ott nem is hozott semmi növekedést. Kérdés, hogy ha valakinek ennél jobb konfigja van, de még mindig nem éri el minden a szintet, lehetne e belőle valami mérhető, nem annyira találtam egyéb hasonló teszteredményeket. Nincsenek itt fpsfüggő mérésbubusok?
GypsFulvus2 kollégának pl chipset és cpu támogatott, ramja is marha gyors, a vga viszont még régebbi.
-
Visormail
addikt
válasz
csabaspecial
üzenetére
Tedd fel a kérdést, majd kiderül ki mit tud.
-
Visormail
addikt
válasz
OldMike
üzenetére
A modern processzorokba van beépítve egy tpm funkció, ezt eddig én sem tudtam, azt kell engedélyezni. Észrevenni semmit nem lehet a bekapcsolása után, a w11 is elvileg csak a bitlockerhez akarja használni. A secure boot nem lassítja szerintem.
A P0 a foglalatot jelzi amiben az ssd van. P mint pci-e foglalat és azokon belül a nulladik számú.
-
Visormail
addikt
válasz
OldMike
üzenetére
A CSM-et ami a legacy boot ki kell kapcsolni, akkor lesz uefi módban, ez után elvileg megjelenik a secure boot menüpont is.
Megállapítani egyszerű, ha már jártál a biosban akkor láttad, hogy most mire van állítva.
Egyébként legacy módban amikor indul a rendszer a windows logó alatt pörög a karika, amikor uefi módban indul, akkor a gyártó logója (nem gyári gép/laptop esetén az alaplap gyártóé) alatt pörög a karika.
Ha beírod a start menübe, hogy Rendszerinformáció ott is mutatja a BIOS-mód sorban (Örökölt-nek fordítja a legacy-t) -
Visormail
addikt
válasz
qwertqwert2
üzenetére
Nem kizárólag akkor támogatja, hanem akkor csak a sata-s verziókat támogatja. A Ryzen-ek a legújabb család, azokkal a sata és a pci-e verziókat is viszi.
-
Visormail
addikt
A B450es aorus elitehez kiadott 61es biosnál beleírták az "AMD Smart Access Memory function support"-ot is. Csak véletlenül? Eddig arról volt szó, hogy csak 500as chiptsettel fog működni.
-
Visormail
addikt
B450 AORUS ELITE-hez bekerült a listába néhány 4es proci is: 4350G, 4650G, 4750G
-
Visormail
addikt
válasz
szokeherceg
üzenetére
Memóriákat kivenni, visszatenni.
-
Visormail
addikt
válasz
pocok28
üzenetére
Igen 2db m.2 van rajta, a lemez egy hűtőborda, az ssd mérete mindegy. Olvasd át a leírását, ott részletesen le van írva, hogy milyen esetben mi fog történni, pl hogy az m.2 foglalatok használatakor melyik normál sata csatlakozók nem fognak működni, meg mintha nem egyforma sebességűek lennének fejből nem emlékszem. Az egyik m.2 sata/pci-e a másik csak pci-e ssd-t fogad.
-
Visormail
addikt
válasz
Attila2019
üzenetére
Nálam nincs ilyesmi, minden megnyílik, nem lassú, nincs terhelés az ssd-n, az rgb fusion is normálisan működik.
-
Visormail
addikt
válasz
Attila2019
üzenetére
2 napja tettem bele 3000 szériásat F51bios van rajta, eddig nem tapasztaltam semmi rendellenességet. Az RGB fusiont nem indítottam el a csere óta, majd ránézek.
-
Visormail
addikt
B450 AORUS ELITE: F60c, 2020/10/29, Enhance CPU compatibility érdekes.
-
Visormail
addikt
-
Visormail
addikt
válasz
redingitell
üzenetére
Feltettem B450 AORUS ELITE-re az F51-et aminél csak ennyit írnak, hogy Improve system compatibility és lett hot swap beállítás. (Vagy már az F50-nél csak ott még nem tűnt fel passz.)
-
Visormail
addikt
B450 Elite-hez: F51- Improve system compatibility
Köszönjük Emese, ismét okosabbak lettünk. Nehogy megerőltessék magukat a sok körmölésben. Remélem nem lett megint inhüvelygyulladásuk.
-
Visormail
addikt
Olvasgasd az alaplap leírását.
CSM Support
Enables or disables UEFI CSM (Compatibility Support Module) to support a legacy PC boot process.
Disabled Disables UEFI CSM and supports UEFI BIOS boot process only.
Enabled Enables UEFI CSM. (Default)Secure Boot
Allows you to enable or disable Secure Boot and configure related settings. This item is configurable only when CSM Support is set to Disabled. -
Visormail
addikt
válasz
littleNorbi
üzenetére
-
Visormail
addikt
válasz
Xanax88
üzenetére
"nem tudom mit számít az a pár Mhz"
Amit mondtam, nem kompatibilis a lappal. Ill, a 2400G-hez a memóriavezérlőnek 2933MHz-et írnak, bár nem ismerem a gyakorlatban tudni szokott e magasabbat. Meg ilyenkor a memóriavezérlőnek is kell plusz feszt adni elvileg, ha az ő szempontjából tuning az órajel. -
Visormail
addikt
-
Visormail
addikt
válasz
PredatorNo1
üzenetére
Úgy b-nám vissza a boltnak, hogy csak úgy nyekken.
-
Visormail
addikt
Mindig van egy ember akire nem hat még a gravitáció sem. Miután nálam nem ment, átnyálaztam a fél internetet, senkinél nem alkalmazza automatikusan. Arra tippelnek, hogy direkt így van megírva, csak az OC kitesztelésére készült. Ha instabil OC-től lefagyna a gép akkor hiába indítanák újra a rendszert, megint alkalmazná, megint szétfagyna. Legalábbis ez van leírva mindenhol [link]
Ne érts félre, örülök a sikerednek, áruld el a többieknek is hogyan csinálod. -
Visormail
addikt
válasz
Floyd80
üzenetére
Ne részleteznék ennyire halálba mindig a bios változás leírásokat. Vajon miért ennyire nehéz leírni a konkrét típusokat/vezérlőket amikkel eddig probléma volt, de most javították. Illetve azokat eddig nem ismerte fel, vagy nem tudott róla bootolni, vagy mi volt a jelenség.
-
Visormail
addikt
válasz
Attila2019
üzenetére
Nálam 54 fok körül van a max.
-
Visormail
addikt
válasz
Attila2019
üzenetére
Az AMD Ryzen 5 / 3 2***G "Raven Ridge" (AM4) topik összefoglalójában van egy felmérés, összegyűlt már pár tapasztalat: [link]
-
Visormail
addikt
válasz
Floyd80
üzenetére
Na, ez érdekes Gigabyte Enables PCIe 4.0 on X470 and B450 Motherboards
-
Visormail
addikt
válasz
bakesznorbi
üzenetére
Igen rev 1 és 2 verzió egyaránt.
"4 x 1.5V DDR3 DIMM sockets supporting up to 32 GB of system memory" -
Visormail
addikt
válasz
raubisoda
üzenetére
Ez a reset módszer jópofa, a p
csödön ne pörögjél közben?(#5810) Floyd80 viszont a sata hotswap kikapcsolást gondolom továbbra is elfelejtették beletenni. Erősen lenne még itt mit reszelni, de nem tudom mi ez a sok kamu usb gond foltozás, amikor pont azzal nincs semmi gond.
-
Visormail
addikt
Kijött az F32
-
-
Visormail
addikt
válasz
csakdzsó
üzenetére
Nem kell újratelepíteni, a biosban a boot mode-ot átállítod uefi-ről legacy-ra, a secure boot-ot pedig kikapcsolod (disabled vagy other os), van amelyiknél ehhez először a csm-et (Compatibility Support Module) kell engedélyezni és akkor jelennek meg.
A boot sorrenden nem kell változtatnod, mert nem bootolsz a pendriveról, hanem a bios frissítés gyorsbillentyűjét nyomod, vagy a bioson belülről indítod a frissítést és csak betallózod neki a fájlt.
Mindegy, hogy mekkora a pendrive.
A gépről természetesen nem törlődik semmi.
-
Visormail
addikt
válasz
Floyd80
üzenetére
Szerintem már az F4 is gagyi, nem látja az alaplapi szenzor adatokat sem az aida, sem a hwinfo. Pedig korábban még ezek megvoltak.
Az normális, hogy az integrált kártyának kiosztott memóriát is állandóan felülbírálja? Mindegy mennyit állítok be, először érvényesül, majd újraindítás után a max 2GB-ot foglalja le. A biosban azonban azt mutatja amin én hagytam, ha változtatok rajta megint érvényesül egy újraindítás idejéig.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Gitáros topic
- Milyen routert?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Opel topik
- Lassan küszöbön a NTE: Neverness to Everness premierje
- Május 4-én érkezik a Steam Controller
- Kerékpárosok, bringások ide!
- OnePlus Watch 4 néven újráz az Oppo Watch X3
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- MEMÓRIA BAZÁR!! 4GB - 8GB - 16GB - 32GB (+Kit) /+12HÓ/
- Kingston FURY Beast 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz
- 16GB ( 2x8GB ) DDR4 2666MHz Notebook SODIMM Ram Memória
- Asus ROG STRIX Z890-A GAMING WIFI - GARANCIA: 2028.12.16 - FirstShop
- G.SKILL Trident Z5 RGB 48GB (2x24GB) DDR5 8000MHz F5-8000J4048F24GX2-TZ5RS Memória!
- -75% Dell XPS 13 (9320) i7-1260P 16GB Ram/1TB SSD FHD+ Gari
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- 243 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080 (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Szép állapotban Lenovo ThinkPad T14s Gen 4 i5-1335u/16 GB/256 SSD/FHD+/IPS/Garancia 2027
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Hát úgy nem biztos.
csödön ne pörögjél közben?