- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
KTTech
veterán
válasz
r3dsnake
üzenetére
Ma volt időm tesztelni: a gigabites hálón, 5900X proci és 48GB RAM mellett (+4070S 12GB videokártya) kb. 2-3 kép/sec érhető el Develop modulban (smart preview nélkül).
Canon EOS R8 cRAW-okat használtam (tehát a kitömörítéshez is minimális, de idő kell a demozaik előtt), a NAS egy HP N40L NAS, AMD Turion II Neo 1.5GHz-s procival (2 mag, 15W TDP, 2010-ből), a háttértár 4x2TB WD RE2 7200rpm, RaidZ ZFS tömb 5GB RAM mellett, amiből 4.5GB a ZFS cache (+SLC SSD a boot drive, amit szintén cache-nek is használ a rendszer, ami Debian Linux).
Nem az átviteli sebesség a limitáció, hanem a gép feldolgozási sebessége, az átviteli sebesség soha nem ment 350Mbit/s fölé a NAS interface-en nézve és a HDD-k kihasználása is minimális volt (olvasási sebesség 547MB/s átlagosan, de ez nem realizálható természetesen a gigabites hálón, illetve a NAS CPU-ja is limitál).
-
general
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
Na akkor ezt most mutasd úgy, hogy editálva vannak a képek. Semmi értelme "szűz" képeket Developban scrollozni..
A macbook (pro és főleg max modellek) abban rohadt jó, hogy editált képekkel is szépen tud haladni, ha nem is ennyire gyorsan (nyilván). Ilyenkor tizedmásodpercek is sokat számítanak, aki dolgozott már fel több száz/ezer fotót, az tudja. Sok kicsi sokra megy, a türelmünk pedig véges.A Developban egyébként - számomra meglepő módon - a ram mérete is sokat számít. A healing brush sokkal reszponzívabb lett már editált fotókon.
-
r3dsnake
nagyúr
válasz
r3dsnake
üzenetére
Felvettem nálam hogy néz ki a képek közti lapozás Macbookon, külső samsung ssd-ről (1GB/s). Kizárt, hogy ezt hálózatról is így tolná: [link]
Nem tudom olyan gyorsan a következőre léptetni, hogy megakadjon. És ahogy jobbról látszik a felrat "Original photo", tehát nem a Smart Preview-t mutatja.
-
KTTech
veterán
válasz
r3dsnake
üzenetére
A géped feldolgozási sebessége általában kisebb, mint az adatátviteli sebesség... átlag 1s kell hogy feldolgozza a kapott adatot a LR a develop modulban (és ez egy 24Mpixeles cRAW kép, AMD 5900X (OC-vel) és nVidia 4070S full GPU gyorsítás mellett - nem previewból dolgozva), akkor ha már rendelkezésre áll. Nem nagyon tudsz másodpercenként sok képet léptetni, annak meg számításaim szerint bőven elegendő lenne a gigabit is... azt nem tudom, hogy tudsz átnézni ennyi képet ilyen rövid idő alatt.
Az LR-nél a cache-nek nagyon gyorsnak (és nagynak) kell lennie és az 1:1 previewnak ott kell lennie, ahogy a katalógusnak is (kikapcsolt xmp írás mellett), akkor gyors a develop modul. Ezeket soha nem raknám külső meghajtóra (sem).
-
KTTech
veterán
válasz
r3dsnake
üzenetére
0,8ms körüli a response time-om, 1GBit/s-en, ráadásul nem aggregálva és nem iSCSI-n, hanem SMB3-n. Mint említettem a HDD-k sebessége és elérési ideje nem mérvadó a NAS-on, ha jól van megtervezve a rendszer, a teljes filerendszer RAM-ban (is) van, Copy-on-Write-al, a gyorsítótárazás tudja melyik file jön legközelebb, így már a RAM-ban (vagy SLC SSD-n) van, mielőtt lekérné a gép. Nagy méretű fileoknál, amik már nem férnek bele a több GB-s RAM gyorsítótárba, na ott jön elő a háttérrendszer sebessége (de ott is nem 1 HDD sebességével és elérési idejével kell számolni).
Viszonyításnak egy HDD-é 4-10ms körül van, ráadásul ez még nem is a random elérése...
-
KTTech
veterán
válasz
r3dsnake
üzenetére
Nincs szüksége a LR-nek a folyamatos 1GBit/s-es kapcsolatra, hiszen egyszerre nem mozgat több adatot, mint amennyi az adott RAW beolvasásához kell - ami nálam az R8-nál kb. 12-15MB cRAW - (ráadásul azt is proxy-zza és nem feltétlenül az eredeti file-on dolgozik), kiírásnál pedig egy JPG-t ment (legyen 10-15MB). Mivel nálam a NAS RAM-ból megoldja ezt, így nem érződik a mögötte levő rendszer sebessége igazából. Amit Te érzel az az elérési idő különbsége a HDD és az SSD esetén egyébként, nem az adatátviteli sebesség.
Az importálás és a katalógus beolvasása valóban több időt vesz igénybe, mert olyankor végigolvassa az összes file-t, illetve a katalógus lehet több 100MB-os is.Ettől függetlenül én sem NAS-on közvetlenül használom (lusta voltam/vagyok az iSCSI-t megcsinálni, az SMB nem az igazi, mert mást is csinálok rajta), csak kipróbáltam, de nálam az a backup rendszer része, nem az élesé.
-
KTTech
veterán
válasz
r3dsnake
üzenetére
Egy jobb NAS-nál nem feltétlenül. Nálam 4 HDD (2TB-os WD RED4) van RAIDz tömbben, és kellő RAM mellett, hogy tudjon is dolgozni (ráadásul a NAS-om nem erőgép, egy igen régi HP N40, Debian Linuxon). Az írás a problémásabb rész - de szekvenciálisan azért megvan a 100-105MByte/s -, az olvasás egyáltalán nem az (hiszen nem egy HDD szolgáltatja az adatokat, hanem 4). Ráadásul a ZFS filerendszer igen jól dolgozik ilyen körülmények közt, és nincsenek olyan gondjai mint az NTFS-nek vagy EXT4-nek (nem töredezik, rendesen tud gyorsítótárazni dedikált SSD-re illetve rendszermemóriába, nem jellemző rá a korruptálódás, már csak a működéséből adódóan sem).
-
general
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
Ha laptop, akkor 16" Macbook Max szerintem, mindegy melyik generáció. A 16" méret kell a hűtés miatt, pláne az újabbaknál. Ha hurcolós gép, akkor nyilván 14" annak, aki tud ekkorka képernyőn dolgozni (én nem).
Nekem 16" M1 Max van, 2tb/64gb, bőven is jó mindenre. Csak fotó edit mondjuk, akinek videóhoz kell, oda kellhet az erősebb/újabb proci.
(egyébként van egy eladó M1 maxom, 16" 32gb/1tb, ha érdekel valakit, ezüst, pöpec állapotban) -
SSJmeszes
senior tag
-
blaca83
őstag
válasz
r3dsnake
üzenetére
Ebben nem értünk egyet...!

Szoftveresen valóban stabilabb az IOS, de hardveresen nem feltétlen annyival minőségibb mint amennyivel drágább.

Például ha nem lenne kb: "státusz szimbólum" egy sz@ros Apple telefon akkor talán nem tudnák az egekig húzni az árát évről évre.
-
KTTech
veterán
-
KTTech
veterán
válasz
r3dsnake
üzenetére
Semmilyen sebességprobléma nincs az AMD procikkal, lassan jobban optimalizált rájuk az LR, mint Intelre, konkrétan az új Ryzenek felülmúlják az Inteles vetélytársakat sebesség terén.
A GPU-knál már más a helyzet, ha egy régi GPU van a rendszerben, az már tud komolyabb megakadást okozni. A néhány (5-6) éves AMD/nVidia GPU-k már nem feltétlenül megfelelőek az LR alá.
-
m3ss
veterán
válasz
r3dsnake
üzenetére
mekkora fajlokkal dolgoztok amugy?
nem kellene hogy rosszul fusson amd-n pedig. igaz ez a teszt mult evi, de eszerint nincs nagy kulonbseg. -
KTTech
veterán
válasz
r3dsnake
üzenetére
Egész addig jó is lesz, amíg az IGP az Adobe által támogatott. Aztán nem lesz olyan vidám a helyzet ott sem...
AMD-n nem működik szarabbul, mint Intelen, régen volt igaz ez a mondás. Az viszont igaz, hogy egy régebbi rendszeren nem működik olyan jól, mint egy újabbon, bár ezen nem kell meglepődni... nem visszafele fejlesztenek. Ps.: Intel rendszerről váltottam, kb. 2 éve. -
general
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
Milyen külső hdd megoldást néztél ki, megkérdezhetem? Én is ezzel küzdök, hogy pl egy macmini vagy macbook mellé sajnos azt is számolni kell. És nem minden külső hdd tároló működik rendesen mac-kel. Nekem nas-ra nincs igazán szükségem, csak egy fasza hdd tároló kéne raidben, net nélkül.
-
-
general
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
Videónál persze, azok a progik jobban kihasználják a gpu-t, de még ott is van, amelyik kevésbé, van, amelyik erőteljesebben. És igen, a PS is használja rendesen, már a zoom is gpu gyorsításos.
Azért a HD5200 tényleg kevés lehet LR-hoz, egy dedikált vga ajánlott komolyabb munkához, főleg nagyobb képernyőfelbontásnál, de ha jól gondolom, a tiéd még nem retina. (nem vágom, melyikben volt a HD5200)
Valszeg én is RX580-ra fogok cserélni, mert az nvidia kártyákkal csak High Sierra a max támogatott OS. Nem mintha lenne komolyabb különbség/fejlődés az újabb oprendszerekben.
(már ami az én felhasználói szokásomat illeti) -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
r3dsnake
üzenetére
Ja, hogy ja. Azt hittem nem egy időben futna a két gépen a Lightroom, hanem csak felváltva. Na igen, ehhez már valóban rendes felhő integráció kellene.
Nálam is hasonló a helyzet, csak én PC + mobil/tablet szerkesztenék párhuzamosan. De most ezt inkább elengedem (megint), majd pár hónap múlva nekifutok újra, aztán majd akkor sem jutok semmire, nyafogok kicsit azon, hogy a Lightroom CC egy helyben toporog, miközben a Classic CC ki van téve a partvonalra, aztán csörgedezik tovább az élet.

-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
r3dsnake
üzenetére
Ha csak ennyi a vágy, miért nem állítod rá a szükséges fájlokat tartalmazó könyvtárakra mondjuk a Google Drive-ot? Igaz más tészta, de én ezt akkor csináltam, mikor adott videojátékhoz nem volt felhő szinkron és csak a játékmentéseimet akartam frissen tartani két gépen egyszerre, felesleges másolgatás nélkül.
Szerk: Egyetértek veled, az elmúlt napok nyígásai nálam is erről szóltak, hogy régi motoros Lightroom felhasználóként amúgy lenne igényem a felhőbe mentős/szinkronizálós/mobilon szerkesztős szolgáltatásra, de a Classic ezt nem tudja magától, csak ha előbb átszinkronizálom a hülyébbik Lightroomba. Néha nekifutok annak, hogy na lássuk hol tart most az új Lightroom, aztán mindig kiderül, hogy sehol és csak egyszerűen nem értem. Vagyis de, értem. Sajnos az Adobe nincs abban a helyzetben, hogy érdemben versenyeznie kéne másokkal és ez a Creative Cloud többi szoftverére is igaz, hatalmas a beágyazottsága, így hát különösebben nem is érdekli, hogy amit művel az jó-e a felhasználónak.
-
*Ropi*
félisten
válasz
r3dsnake
üzenetére
Szerintem azért, mert ők is sejtik, hogy a legtöbb mobil eszköz adatkapcsolata véges és egy katalógus szinkronizálás több tíz GB-nyi Bitkolbászt is beletekerhet a mérőbe, ha nem az otthoni WiFi-n történik.
Van egy Adobe Prefs Manager vagy milyen nevű alkalmazás, amivel lementhetők és visszaállíthatók a PS beállításai.
-
*Ropi*
félisten
válasz
r3dsnake
üzenetére
Tiszteletben tartom a véleményed, bár ebbe a vitába nem érdemes belemennünk, mert azok a fotós kollégák akiknek munkagépet raktam össze, mind megköszönték, hogy nem hagytam őket a Win 10-el szenvedni. Amikor a Win 10 frissítése elkeféli a színprofilokat (pl. TH2-ig egyáltalán nem volt színkezelése, de most a legújabb 1903 is beletenyerelt: azóta össze-vissza hol betölti a profilt hol nem, hol meg csak 20 perc után, stb.), a digit rajztáblák drivereit, stb., akkor a Win 7-en dolgozók csak mosolyognak és dolgoznak tovább, míg a Win 10-esek hibakereséssel tölthetik a munkaidejüket, tehát veszteségesek. Van életszerű tapasztalatod ezekben? Mert nekem elég sok, ráadásul jó pár, különböző hardverű gépen keresztül. A saját gépeim és a Win 10 viszonyát pedig már leírtam korábban (a laposom pl. a 1903 óta már nem csak a BT-t dobálja el mint a 1809-nél, de a WiFi-t is az Intel 7260AC-val, stb.). Az utóbbi pár hónapban annyiban változott a helyzet, hogy ha az ember haladni akar a korral és retusálni akar Adobe-val, akkor kénytelen Win 10-et használni, különben a fele program nem működik...De még mindig eldöntheti, hogy mit választ.

-
general
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
pedig máshogy nem úszod meg. meg hát hogyan is működne a LR máshogy, a preview-k ugyanúgy kellenek, mint az lrcat fájl...:-D ha két gépen is használni akarod ugyanazt a katalógust, akkor a teljes katalógusnak a felhőben kell lennie, én nem tudok más megoldást. de sajnos így is nyögvenyelős, mert minden használtam előtt a jó helyre kell irányítanod a mappákat, mert valszeg a két gépen más a meghajtók neve, esetleg elérési útja. persze lehet, hogy ezt meg tudod oldani, hogy ugyanaz legyen. így is nyavalyogni fog a LR, hogy melyik gépet vegye primarynak. szörnyen nehézkes, próbáltam én is iClouddal Mac-en, ami kb ugyanaz.
-
randras_83
addikt
-
törölt tag
válasz
r3dsnake
üzenetére
Nagyjából hasonloak az én számaim is, az én katalógusom majdnem 1 giga leválogatás után ami 10 évnyi fotózást ölel fel, ez az egész most tisztítás után 290 Gb-nyi adathalmaz. Ezért keresek valami módszert ennek a szétbontására mert így egyben egy ekkora adathalmazt mozgatni nem akkora poén.

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Házimozi belépő szinten
- Óra topik
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Projektor topic
- iPhone topik
- Pixel plus ultra: teszten a 6K-s LG UltraFine monitor
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Microsoft Office 2024 Home Business dobozos
- Eladó jogtiszta, Windows 11/10, Office 2019/2021/2024, Fizikai és Digitális licencek, Számlával.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, EA, Xbox stb.
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- 170 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Frissen pasztázva! Playstation 4 Pro 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 5290, 2 az 1 ben,12.5",FHD,i5-8350U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
azt eliszem, de nem igazan ez volt a kerdes. Redditen is lattam, tobben panaszkodtak a friss verziora, azert kerdezem, melyik korabbi verzional nem jott meg elo ez a lassu-mint-a-csiga problema
Vagy mire kellene a nagyobb sebesség? Komolyan érdekel! Scrollozni meg Libraryban kell, ha nézelődik az ember.
A macbook (pro és főleg max modellek) abban rohadt jó, hogy editált képekkel is szépen tud haladni, ha nem is ennyire gyorsan (nyilván). Ilyenkor tizedmásodpercek is sokat számítanak, aki dolgozott már fel több száz/ezer fotót, az tudja. Sok kicsi sokra megy, a türelmünk pedig véges.

A monitor beállításainak természetesen semmi köze a képhez. Nem is értem, hogy lehet ilyet kérdezni.
Nebas**! Még nem nyomtam rá az update gombra, de HS van a desktop gépemen