- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- N€T0X|N: EP2 -> FK2
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- urandom0: Kicsit most elfáradtam...
- hcl: HP 255 G8 (250 G8) LCD csere
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
imibogyo
veterán
válasz
t72killer #18418 üzenetére
Én ilyen célra nem laptop tápban gondolkodnék. Inkább ilyenből vennék egy 100-120W körüli passzív egységet, mint egy "bezárt", nem szellőző laptop tápegységet.
Egy passzív 240W-os tápegységről hajtom én is a számítógépemet (ami szintén passzív hűtésű: Celeron G1820 + 8GB RAM + 750Ti + egyebek), most már több mint 1,5 éve, gond nélkül. Alapvetően nagyon stabil a 12 V a kimeneten, elégedett vagyok a cuccal és sok passzívhűtésű ATX tápegységes "kollégával" ellentéteben nekem soha sincs gondom a "ciripeléssel".
A hatásfokról már párszor elmélkedtünk itt a PH-n normál tápegységek esetében (1, 2, 3). Röviden messze nem gáz a hatásfok különbség a különböző terheltségi szinteken (mondjuk 15-20%-tól 100%-ig). 10% alatti terhelést feltételezve már jócskán csökken(het) a hatásfok, akár 50% környékére is táptól és működési elvtől függően, így ez általában nem javallott megoldás, de normális minőségű és hatásfokú tápegységet feltételezve ""szinte mindegy"", hogy mondjuk 20%-on, vagy 80%-on terheled, alig lesz érzékelhető a különbség...
És itt jönnek képbe a pico és panel tápegységek (nincs AC-DC konverzió), valamint a különálló, jó hatásfokkal AC-DC konverziót végző tápegységek, például LED tápegységek, mint amilyet én is használok. Mert ezeknek nagyságrendileg 20%-os terheltségi szinttől kezdve végig 90% felett van a hatásfokuk, épp ezért alig-alig számít, hogy mekkora terhelést kapnak (szigorúan csak hatásfok szemszögéből természetesen, a melegedés más tészta) és ezért jól lehet őket méretezni.
Persze érdemes a tápegység méretezését az 50-70%-os terheltségre optimalizálni (általánosnak tekinthető sweet spot), de azért nem kell túlzásba esni.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Villanyszerelés
- iPhone topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- VGA kibeszélő offtopik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen TV-t vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Java programozás
- További aktív témák...
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 2700X / GTX 1080Ti / 16GB DDR4 / 512 SSD!
- PS Plus előfizetések kedvező áron
- HP 14 Elitebook 830 G5 FHD IPS i5-8350U 3.6Ghz 16GB 256GB SSD Intel UHD Win11 Pro Dokkoló Garancia
- Bomba ár! Acer Travelmate P214-53 - i5-1135G7 I 8GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3415 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest