- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Szevam: „Rendszerleállás” – egy AI képzeletbeli halál utáni élménye
- bambano: Bambanő háza tája
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
tooomas #30142 üzenetére
A kártyád dokumentációjában mA-re pontosan le van írva, hogy áganként mekkora áramot vehet fel, másrészt a műveleti erősítők használják a -12V-ot, azoknak a száma/típusa számít.
PCI 2.2 szerint az eszköznek ezeken a feszültségtartományokon belül kell működni és ezek a maximális áram igények léphetnek fel az ágakon az eszköz részéről/port. Forrás: 137(157)old.
5V+/-5%: 5A
3,3V+/-0,3V: 7,6A
12V+/-5%: 0,5A
-12V+/-5%: 0,1AHagyományos AC-DC-s tápot nem ajánlanék, az borzasztó zajos a tápágakon, és gyenge a hatásfoka. névleges teljesítményének 20%-a alatt.
-
törölt tag
válasz
tooomas #30129 üzenetére
Az elsőnek(60W) kapcsolóüzemű a st-by része is, de nem találtam róla pontos spec-et. Talán ez:[link]
A másodikon(60W/80W) van a "melegedős linear IC". Spec:[link]
A második izmosabb kisebb mérete ellenére 1,5 vs 3A@12V, én azzal kezdeném.
Öntapadós "memória hűtő" az IC-re, ha nem esik le, akkor elég neki.
Kondik állapotát érdemes ellenőrizni, amelyik jobban melegszik mint a PCB körülötte, azt minden-féle-képpen cserélni kell. -
törölt tag
válasz
#16939776 #30126 üzenetére
Nálam egy 3 éve -használtan vett- 120W-os 12V-os bemenetű megy napi 8 órát, ha akarta volna sem tudta volna haza vágni a gépet, mert a túlfesz védelme teljesen megbízható. Van egy 160-xt is arról egy atom D2700-as lap és egy Emu 1212m megy, nincs rossz hangja az analóg kimeneteknek vele. A lila kondiban van a varázslat...
Amúgy a morex tápnak nem lesz baja ettől a minimális terheléstől, egyedül a st-by ic-re kell borda.
És ha belejössz kicserélheted a kondikat eredeti panasonic-ra.Ha lesz lehetőséged nézz meg közelről egy eredeti PicoPsu-t, ha nem akarsz cicergést, akkor mindenképpen a 12V-os változatot
-
törölt tag
válasz
tooomas #30123 üzenetére
a 21-24 pin-el nem kell foglalkozni a nélkül is megy, össze vannak kötve ezek a pontok, a 20pin-es csatlakozó megfelelő pontjaival(GND/3,3V/5V/12V).
Egyedül a 4pin-es 12V-os és a sata csatlakozót kell rá rakni, abból is elég az 5V+GND ha 2,5"-os hdd/SSD-t használsz, 3,5"-os hdd hez kell a 12V is, de ennyi.
Szóval 4..6db forrasztásról van szó.Annyi a tapasztalatom vele, hogy az st-by 5V-os része(azaz 5 lábú IC a nyák végén) nagyon melegszik, és szintén volt olyan ITX lap, ami nem indult el vele, amíg nem volt folyamatos 0,5A terhelés rátéve a 12V-os ágára.
~50W terhelésre rendesen melegedett, PicoPsu-nak sokkal jobb a hatásfoka. -
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
sto1911 #30091 üzenetére
HA atom szintű integrált lappal tényleg elvan, akkor
15-20K körül lehet J1800/J1900-as "celeron-os" lapot kapni használtan, ennél egyszerűbbet már nem éri meg, akkora a szakadék memóriakezelésben/energia gazdálkodásban közöttük és a régebbi atom modellek között.
Ezen 1000-es lan/realtec/ és két memóriafoglalat van, ált. 8GB-t bevesznek minden probléma nélkül.Ház szempontjából nem az első szembejövő -legkisebb- megoldást javasolnám. Ha később bővíteni akarnád bármivel, gond lehet:
SG-05 sfx táppal 10-12K körülminiSD-t egy usb-s olvsóba be lehet dugni és azt az egyik USB portba.
Fogyasztás olyan 18-45W között várható terheléstől/a táp hatásfokától függően.
-
törölt tag
válasz
kisza25 #30092 üzenetére
Nájsz!
Ha szerencséd van, akkor meg lesz 82..3C° alatt, minden esetre biztató hogy ennyire egyformák a max. core temp az egyes magokon.
Ez már víz vagy még levegő?
update: látom hogy szalad... meg kellene nézni hogy linx nélkül game alatt mennyi fesz kell mondjuk 4,5-nek és eldönteni hogy megér egy delid-et vagy a konfortosabb 4Ghz-en el leszel vele csendben.
Én az utóbbit javasolnám, mind az alaplap, mind a zaj szempontjából...
-
törölt tag
válasz
Archttila #30077 üzenetére
A nagyobb felület miatt az attlas-t választanám, azután ráérsz lecserélni a ventiket noctua-ra, ha "túl erősek" lennének a gyáriak.
Mekkora órajelet tervezel elérni?
Nekem kicsit hihetetlen hogy a dupla tornyú NHd15s és közte kemény 1C°-volt a differencia, és a xigmatec dark knight csak 3(2)C°-van lemaradva
(#30067) Vesa:
-
törölt tag
Ezt keresheted:Chenbro SR30169
Logout-os bemutató:[link]A cfi-nek a Flex-atx táppal nincs minőség beli problémája: Delta. És beszerezhetetlennek sem mondanám:[link]
Természetesen nem lakószobába való, 4db hdd-vel megtöltve.Ami annak a háznak problémája igazán, a korlátozott alaplap választék, ami passzív hűtőstől beszerelhető a HDD-k alá.:[link]
-
törölt tag
válasz
velizare #29997 üzenetére
Megmégegy:EPC612D4I
Sértődés ne essék, de nem hiszem el, hogy egy 6KRPM-el süvítő hűtőt, el tudna bármelyik halandó is viselni akár 10M távolságból.
Ugye vizet nem lehet rá rakni, mert a cpu hűtő intézi a VRM-et is, és olyan nagy választék nincs narrow LGA 2011-3 hűtőkből amit rá is lehetne szerelni.Itt a lap(X99e-itx) topikja:[link] be lehet gyűjteni itt is a tapasztalatokat.
-
törölt tag
válasz
canniball #29984 üzenetére
Csak az english manual-t néztem, a PCI-slot ot kutatva, és az ezt írja:
Memory:
2 x 1.35V DDR3L DIMM sockets supporting up to 8 GB of system memory
* If only one DDR3L memory module is to be installed, be sure to install it in the
SODIMM_1 socket.
Dual channel memory architecture
Support for DDR3L 1333 MHz memory modules
Support for non-ECC memory modules
(Go to GIGABYTE's website for the latest supported memory speeds and memory
modules.)Mérget ezek után egyikre sem vennék, még azt sem írják ki hogy melyik bios-tól/rev.-től támogatja az 1,5V-os modult
-
törölt tag
válasz
tooomas #29975 üzenetére
J1900 köröket ver rá erőben, és főleg memória sávszélességben érdemes lenne kipróbálni.
Leírás szerint "PCI-ex to PCI bridge" csinálja a kommunikációt, nincs natív PCI támogatása a soc-nak.
illetve DDR3L azaz 1,35V-os memóriával működik.Mindkettőnek érdemes utána nézni, hogy jelenthet-e problémát szoftvereidnek vagy jelenlegi memóriádnak.
-
törölt tag
válasz
viperabácsi #29972 üzenetére
Az sem biztos hogy minden feszt megad a PCI-nak, ugye itt még -12V is kell ha nincs a kártyán onboard dc-dc...
Pl.: Emu 1212m pci-os változatához kell a -12V, az expreses "újabb" változat meg onboard dc-dc-s cserébe, x@rabul szól az analóg kijárata.(#29967) tooomas: Ha jól tudom D2700-al (2mag+HT@2,13GHz) szerelt Integrált atomos megoldás a legerősebb eben a kiépítésben, azt szabad tudni hogy milyen lappal használod?
-
törölt tag
válasz
Archttila #29943 üzenetére
Mivel sfx táp és MB távolság elég behatárolja: levegőn max 35/45W tdp-ig CPU, amit elbír egy hűtő ami befér a pont táp alá, saját vetni nélkül, és pl.: egy 750Ti passzív bordával. A házat úgy fordítani oldalára, hogy a nagyon rácsos oldala legyen felül, a talpakat átrakni a vele szemben lévő oldalra.
Így a vga meleg bordája csinál akkora huzatot, hogy nem reked meg a levegő alant, és jó esetben egy csendes táp az ami megoldja a többit, 100W tdp miatt még valami "öreg" delta/seasonic is megteszi.
100-120K körül meg lehet úszni alkatrészben, ha nem új alkatrészekben gondolkodsz.
-
törölt tag
válasz
kisza25 #29916 üzenetére
Csak hogy fájdítsam a szíved: Ma volt teszt: custom vízzel 4,5Ghz@1,2V Meg tudtam fogni i5-3570K-t Linx 79C°, játék (SP) alatt 55-56C° /ezek kupakos hőmérsékletek/.
(#29920) Ombre85: a CPU tápcsatinál kellene mérni 12V-ot terhelésnél. Illetve a Power_OK jel folyamatos meglétét az ATX csatlakozón.
-
törölt tag
válasz
Ombre85 #29911 üzenetére
Asztali ssd-n/2,5" HDD-n sincs bekötve a +3,3V és a 12V-os ág sem. komolyabb szerver ssd-ben van a 12V-ról diódán keresztül kondenzátor és egy dc-dc konverter üzemeltetve, ami kis ideig 5V-ot biztosítja, ha elmenne a táplálás.
A probléma az lesz hogy terhelésnél meghullik a 12V-os csatlakozón a feszültség az átalakítók és a hosszú vezeték miatt. Egy multiméter pillanatok alatt lebuktatja a hibát.
-
törölt tag
válasz
Pista0001 #29874 üzenetére
Amit bele akar tenni lapot az pont hosszirányú szellőzést kíván, így kevésbé fontos hogy kereszt irányban az oldalakon keresztül mennyire könnyen szellőzik.
Ezért is írtam korábban a frontra a két PWM ventit, amni a fedlapon lévő perforációval fog működni, az oldalon lévő perforációt érdemes lesz az első 70-80%-át letakarni -
törölt tag
válasz
shteer #29857 üzenetére
Remek ötlet, már gondoltam rá
Ha átlátszó lenne és a pumpa fölé, a nyomó ágára, fel tudnám tenni egy T idommal, akkor ide tudna légteleníteni a rendszer, meg kell nézni mekkora kockázattal jár az alaplap fölött ilyet tartani, mennyire lehet bolondbiztosra megcsinálni. Lehetne látni a folyadék szintet( jó dolog) de feltölteni kiépítve lenne. Esetleg ezen keresztül, 5ml-es fecskendővel utánapótolva a folyadék álló rendszernél.Tervben van, hogy 4-4 csavar eltávolítással, könnyedén leszerelhetőnek kell lennie a komplett hűtésnek, így nem építeném rá fixen a gép testére a fill-portot. És a radiátortól elágaztatva sem szeretnék még egy csövet betámasztani valamelyik sarokba, amelyik felér a gépház tetejéig. Mert azért olyan rengeteg szabad hely nincs, hiába van minden kábel pontosan méretre-vágva
-
törölt tag
Mivel továbbra is megy a vakaródzás "esetleges fejlesztés" miatt, így az FT03-mini még egy problémáját ki szeretném küszöbölni. A 10,5"-os vga, Atx táp támogatás után, szeretném ha a CPU hűtő mérete/elhelyezése/teljesítménye nem szűkítené a beszerelhető alaplapválasztékot és a processzor teljesítményét.
Ezért tovább fogom moddolni.
Egy 140 mm-es radiátort próbálok meg felszerelni a ház szellőztetését végző alsó ventilátorra és egy pumpával egybeépített blokkot a cpu-ra, persze nem gyári egybevíz formájában.CPUblokk+pumpa megvan az apróról, Egyenlőre a meglévő 200-as radiátorral lesz kipróbálva. Ki kell derülnie hogy res. nélkül hogyan bírja a hőtágulást a 100% feltöltött rendszer, mert a pumpa van legmagasabb pontban nem lehet benne buborék.
Illetve ilyen kis ellenállású, kis térfogatú körben mennyire lesz zajos a leszabályzott pumpa, ami alapból elég nagy teljesítményű, kell-e valmi folyatás, vékonyabb csövek.?!
Míg ezek kiderülnek addig a 140-mm-es radiátorok szűk választékán kell átverekedem magam, mert túl vastag és túl vékony sem lehet, mert az egyik az esztétikum míg a másik a teljesítmény rovására megy. illetve a kivezetések sem lehetnek akármilyen pozícióban.. -
törölt tag
válasz
kisza25 #29793 üzenetére
legalább akkora légcsere kellene a házon keresztül mint amit a gyári hűtő produkál a bordán keresztül, akkor nem tudná felfűteni. Hasonló első benyomásra számítottam.
Kíváncsi leszek tx3 mennyit farag a maghőn/zajon.szerk.:Lehet csak kelleni fog a kompakt víz, hogy nyáron se pörögjenek a ventik... Várjuk a fejleményeket!
-
törölt tag
válasz
mrbig25 #29772 üzenetére
Nagyon tetszik az összeállítás, a radi bőven kiszolgálja ezt a konfigot.
Porfészek miatt csak alacsony fordulatszám mellett lehet aggódni. nálam 800-as fordulat mellett nem rakott le port a "200"-as ventillátor. Úgy hogy a radi a ház tetején volt, fölfelé fújt a radin keresztül és körbe perforált volt a ház. kellemes 35..38C°-os vízzel pillanat alatt felfűtötte a szobát/lakást -
törölt tag
válasz
Archttila #29737 üzenetére
Általad linkelt képen jó egy 10-12mm-t előrébb vannak a szlozok, és a képen kb ennyi a hely az audio részleg csatlakozói és a venti között. de a Wi-Fi pont gátolja a hátsó ventit.
Ha szerencséd van bontható ez a rész : Az ott egy csavar?max a Wifi-ről kell lemondanod.
(#29738) kisza25: késő este beszámoló várható?
-
törölt tag
Ha az a tény zavar, hogy a fa rosszul vezeti a hőt, és a doboz falán így kevesebb hőt ad le maga a doboz, akkor annyit mondok, hogy a légmozgás nagyságrendekkel több hőt szállít el, mint amit egy fém doboz fala eközben le tud adni a környezetnek. (ha jó a szellőzés a doboz sem tud felmelegedni/nem reked meg a meleg/így hőt sem tud átadni a környezetnek)
Tehát használat közben nem lesz számottevő különbség fa/fém között.Ha a cpu-hűtő fölé kerül perforáció és a két oldalra is, akkor elegendő szellőzést csinál maga a cpu-hűtő, nem füllednek be az alkatrészek.
-
törölt tag
Ha van lehetőség telerakni a memóriát és leállítani a hdd-t, amíg le nem jártak a betárolt számok, akkor szabad, de ha folyamatosan pörög, a nem erre való "noti" hdd, akkor nem vagyunk előrébb.
Volt egy kamera képeket felvevő rendszer, amibe egy asztali 3,5"-os hdd-t tettek és 24 órában ment, hűtéssel nem volt gond, de a lemez motor csapágyazása olyan szinten kikopott hogy kotyogott a lemez 3 év után.
-
törölt tag
"valami noti hdd-t írt... aztnem ilyen terhelésre tervezték pl "minden baja lesz" az OS-nek ha a lejátszó 10-másodpercenként olvasna róla, de 8sec-enként kirakja a parkolóvillára a fejet.
Másrészt egy ilyen berendezésnek vendéglátós körökben csak útban van, bárhova rakhatod. Nincs becsülete, se nem takarítják se nem vigyáznak hogy ne vágják neki a rekeszt stb.Megelőztek
-
törölt tag
válasz
Hólyagovics #29524 üzenetére
Ha nem akarsz fél évente HDD-t cserélni benne, akkor valami kis méretű 32..64GB SSD-t külön +SD kártyaátolvasó +SD kártyát javasolnék a zenelejátszóhoz. Csak napi 8-10 órát menne a háttértár ha folyamatosan megy a háttérzene, és innentől nem igényli a ventilátoros hűtést, ami csak telehordaná kosszal.
Táp és ház kérdés pénztárca függő, illetve mennyire fontos hogy megbízhatóan üzemeljen, ugye ez nem vág egybe "a legolcsóbb megoldás"-sal.
-
törölt tag
válasz
D1Rect #29446 üzenetére
Tudtam hogy hiszti lesz, még jó hogy nem ajánlottam valami integrált procis lapot a i7-2600 helyett
Ilyen igényekkel mindig a leendő CPU topikjába kell írni, ott kizárt hogy lebeszélnek a vásárlásról.
Elég volt a "upgraditisz miatti viszketésből" vissza költöztem H77-be, minden visszakerült a megszokott helyére
(#29453) KaiotEch: Pedig nem bánnád meg hosszú távon, míg megtalálod "az igazit" 2x elköltöd ennek az árát.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
D1Rect #29437 üzenetére
Adott CPU-n múlik mit enged, ha nincs használatban az IGP akkor alapból -10W, és nagyobb mértékben lehet alulfeszelni is. Azután órajelet is lehet csökkenteni
Nem tudom persze hogy mire lenne használva, és arra mennyire sok az i7-2600, mert volt már olyan, aki 4790K-t akart a "netezős" gépébe, mert az volt kéznél
-
törölt tag
válasz
kisza25 #29435 üzenetére
már a 2500K sem volt tökéletes ebből a szempontból, amit kifogtam, azon pillanat alatt meg volt a +80C°@ 4,5Ghz pedig rendes vízhűtés volt rajta
-
törölt tag
válasz
#16939776 #29394 üzenetére
Megvolt a skalpolás.
Gyárilag elbillenve volt felragasztva, erre a gyári paszta elterülése, illetve az egyik oldalon nagyobb rés a pcb és a kupak között volt árulkodó jel. illetve is volt csúszva az egyik leszorító fül felé.
Borotvapengéből, hosszabb csavarból és két anyából csináltam hozzá célszerszámot, így 1 perc alatt megvolt, mindenféle sérülés nélkül. A ragasztó teljes eltávolítása volt a kihívás, oldószer hiányában(nincs neki), egy nagyon kemény filcdarabbal sikerült lesúrolni a maradványokat.
Sima adalékos pasztával(NH-1) és rendesen felrakott kupakkal 8C°-ot csökkent a legmelegebb mag hőmérséklete, és közel azonosak lettek a csúcshőmérsékletek.Köszönöm a körültekintő összeszerelést, By.: intel
Ha lesz módomban komolyabb pasztával is kipróbálom, és akkor véglegesre vissza is ragasztom a kupakot.
Órajel maradt 4GHz@1.08V ez a konfigban mérve +20W fogyasztás az alap@1,008V-hoz képest és 10% teljesítmény növekedés, magok linx alatt 80C°-ot nem lépik át. Alap feszen, alap órajellel +30W mértem, így "tuningal" együtt még mindig 10W-al beljebb vagyok, mintha egyáltalán nem nyúltam volna hozzá.
-
törölt tag
válasz
kisza25 #29380 üzenetére
Ez úgy lehet hogy 3570 és azért annyi, mert a borda csak szélnek van kitéve. Ha raknék rá direktbe ventit az sem érne sokat(~3C°) mert a cpu kupak és a magok között van a probléma.. maga 50-60W eldisszipálása nem jelenthet problémát a hűtőnek(TX3evo), szvsz.
A kupakolást megcsinálom, ha nem lesznek egyenletesebbek a hőfokok, akkor megy vissza a H77 úgy ahogyan eddig használtam.
-
törölt tag
válasz
#16939776 #29330 üzenetére
Meg volt az ismerkedés: hogy ne induljon hátránnyal, levettem a z77-ről a WiFi modult, így ugyan azokkal a beállításokkal(Mind két esetben ugyan akkora Gflops-ot produkált a CPU) 3W-al kevesebbet evett LInX alatt, mint a H77-es lap.103->100W
Egyenlőre ezek az eredmények:
Alap: Ofszet -0,125V Level5 LLC 100W(konnektoros fogyasztás) 72C°(legmelegebb mag)
3,8GHz fix:1,000V mérve 1,008...1,016V 103W 75C°
3,9GHz fix:1,030V mérve 1,032...1,040V 106W 79C°
4,0GHz fix:1.065V mérve 0,072...1,080V 113W 85C°Még nincs eldöntve, hogy meg lesz-e skalpolás
-
törölt tag
válasz
tomi0128 #29349 üzenetére
Ezek elég beszédesek:[link]
Illetve kicsit a cpu-ban levő mem. vezérlőnek is akarnia kell. Nem lehet 100%-ra kijelenteni, hogy vinni fogja azt az órajelet, feszültség emelés nélkül.
(#29351) Grave444: "z"-s lapban van lehetőség magasabb órajel kiválasztására mint a támogatott 1333/1600Mhz. Én is inkább a biztos 1600-ra szavazok.
-
törölt tag
Tegnap találtam nagyon jó áron Z77e-itx-et. Ha minden OK-vele, akkor megnézem h77-hez képest mennyire kezes alulfeszelés terén, és a non-K oc-t is kipróbálom.
-
törölt tag
Lehet hogy szoftveres/beállítás jellegű a problémád, megérhet egy kérdést itt:HTPC topic
(#29185) Seep: ez a beméretezett rajtokról nem derült ki. Teljesen stabil így hogy a tömegközéppontja a kupakon kívül van, paszta egyenletesen szétterül?
-
törölt tag
válasz
kisza25 #29168 üzenetére
Igen. ha egyre nagyobb hőforrásokat teszel be, akkor előalhat ez a helyzet.
Azért a GPU és a tápcsatlakozó között jó lenne tudni milyen meleg a VGA-n a VRM. Ha jól értem emeltél rajta órajelet?!
Másrészt ha túlmelegedés miatt csinál ilyet az alaplap, akkor ki lehet tapogatni. 105-150C° körül lövi le, a termikus védelem az aktív alkatrészeket, lesz idő megtalálni.Egy nagyon triviális dolog: Ha megfordítod a szellőzést a gépházban, úgy hogy a 2db 80mm-es venti fújja az alaplapot és az elő venti tolja ki a meleget akkor mi történik?
-
törölt tag
Meg kellene nézni linX-el hogy hogy a legnagyobb beállítható memóriamennyiséggel le fut-e hibátlanul 5-20 kör.
Ezen pedig 1,025V-ot ír:[link]
(#29159) kisza25: először is neked is egy linX tesztet javasolok hogy a beállításaid stabilak-e, másrészt a vga VRM, alaplapon a chipset, és a táp hőmérsékletét ellenőrizd. táp belsejében is szét nézhetsz púpos/kiszáradt kondik után.
-
törölt tag
Mechanikailag OK, low profil kártyákkal, ahogy leírtad, de ezen nincs külön 12/5/3,3V táp csatlakozó kialakítva.
Meg kellene nézni a két kártya doksiját, hogy honnan mekkora áramot vesznek fel, és összevetni összegüket a PCI-express szabvánnyal, és a riser leírásával, nehogy túlterheld a szalagkábelt/alaplap csatlakozóját. -
törölt tag
Saját véleményem:
Csatlakozó elhelyezésből adódóan (Lap eleje és háta is doboz oldalához esik) ez egy skálázható teljesítményű NUC akarna lenni, gondolom azért lett nagyobb hogy az IGP és CPU VRM elférjen a ?lap hátán?, és azért ilyen kopasz ez az oldala hogy a hűtést ne akadályozza semmi.
Mivel nincs rajta semmilyen irányban bővítési lehetőség, így az IGP-használatra korlátozódik ez a platform, ami ugyan "értelmetlen", de stratégiája a szabvány kiötlőjének.
A Thin-ITX és e-között már nincs akkora különbség -használhatóságban-, hogy ne lenne "értelme" tovább csökkenteni a PCB méretét, költségeket.
-
törölt tag
Intel új 5x5"-os alaplapi méretszabványa:[link]
-
törölt tag
válasz
Archttila #29053 üzenetére
61mm magassággal, úgy hogy még a levegő is áramlani tudjon, magas TDP-t, halkan ??
Még ha a tápot lefordítod, és alá raksz egy 60mm-es üres bordát+ módosított tápventivel...akkor talán...
még mindig olcsóbban jönnél ki egy léghűtésre alkalmas házra cserélnéd, de majd rájössz magad is -
törölt tag
Nekem megváltás volt a 4 évvel ezelőtti egy lemezes green hdd-hez képest, és úgy hogy végigpróbálgattam az összes elérhető 2,5"-os HDD-t, lehet, hogy most már kisebb a differencia köztük.
Kis golyókat (2-3mm) gyúrsz és rárakod a tetőre teljesen véletlenszerűen, de úgy, hogy azért ne érjenek össze, ha rárakod a lemezt és kilapulnak 1..0,8mm-re.
Itt igaz hogy a képen semmi nem látszik a köztük lévő anyagból, de az SSD műanyag burkolata van rátapasztva a HDD tetejére ezzel a módszerrel:[link]
Illetve látszik hogy be van lógatva "gumi tüskéken", persze ehhez kell egy elég masszív acél lemez házszerkezet.[link](#29008) canniball: Olyan nincs, csak még nem hallja
A lemezen álló hullámok alakulnak ki, amit a HDD gerjeszt. Ha nincs ami felegye a lemezen energiát, vagy nincs a gerjesztés elcsatolva tőle, akkor mozogni fog arra alkalmas részeken a lemez, és ha mozog akkor az hangot is ad. A tüske csak azt gátolja hogy a fenyő asztal mozgásba jöjjön.
(#29009) ada19: örülök hogy ezt tudod, és nem akarod majd túlzásba vinni a dolgot
-
törölt tag
Ha lehet ne takard le a vincsik alját, mert túlmelegednek rajta az alkatrészek légáram hiányában.
Sajnos el kell keserítselek a hangjával nem sok mindent tudsz kezdeni, főleg nem egy ilyen szellős vékony lemez házban.
Annyit lehet tenni, hogy elasztikusan, lógatva felfüggeszted, -ennek ellene van a 3,5"-os HDD nagy súlya és egyenletlen tömegeloszlása-
A lemez tetőre blue-tech (gyurma szerű ragasztó) apró golyókat teszel arra vigyázva hogy a szellőző nyíllást ne takarja el, és óvatosan rányomsz valami lemezt. Műanyagot, vagy rezet, de semmi esetre sem acélt/vasat más legyen a sűrűsége mint a fedlemeznek.
Ez megfogja a lemez rezgéseit és elmúlik a lemez hangáteresztő képessége.Ha kell a gépen gyorsan elérhető, gyors tárhely akkor a 2,5"-os adattárolásra tervezett hdd-ket javaslom megnézni, tányér mennyiségtől függően 1800-4000ms-en belül felpörögnek, nem parkolnak, és a seek noise minimálisra van csökkentve.
Én ilyeneket használok 3db-ot, mind 1 tányéros, mellettük SSD-ken a rendszerek, nincs hiányérzetem.B variáció: a NAS-ba költözés.
-
törölt tag
válasz
AxBattler #28988 üzenetére
Így van, viszont a szerzett tapasztalatot megérte:
Hiába korlátozott a TDP, attól még nem jelenti azt hogy egy esetleges alultervezett hűtést mint problémát meg lehetne kerülni vele, megérné T vagy S végződésű CPU vásárlása, emelt áron az alapmodellhez képest.illetve: a skylake CPU-nál nem hiába vette külön intel a CPU és az igp feszültségét. itt elég kevesebb feszültség is a CPU-nak, de az igp miatt szükséges megemelni a közös a Vcore-t, amit -feleselgessen - magasabb maghómérséklettel hálál meg.
Pozitívum hogy a kupak alatt jobb minőségű paszta vagy forrasztva van. Nem úgy mint az asztali modelleknél, ahol jóval melegebbek a magok hasonló terhelésre, ami hangosabb a ventilátort jelent ha szabályozva van.
(#28990) Seep : "/ +nn.n% /" a balra mellette lévő oszlophoz képest értelmezendő.
Teljesítményben I3-2120 és I7-3770 között van, olyasmi teljesítményben/kiépítésben mint a 3770T.
Jó lenne ha valaki le tudná ezeket mérni egy valós 3770T-n, vagy lelni ilyet neten mert én nem találtam, mindenre a K-s verziót hozza a google...Érdekelne hogy a mandle és a Julia azon is 1/2 powerrel megy-e -
törölt tag
válasz
#16939776 #28973 üzenetére
I3-2120 / E3-1265V2 / 3770K
Aida 64 5.30:
100% / +69,7% / +32,3%---------CPU Queen
100% / +49% / +5,5%-------------CPU Photo Worxx
100% / +89.2% / +30,3%---------CPU Zlib.
100% / +1824% / +533%---------CPU AES
100% / +108% / +51,3%----------CPU Hash
100% / +53% / +28,4%------------FPU VP8
100% / +88% / +168%-------------FPU Julia
100% / +88,4% / +181,2%--------FPU Mandel
100% / +89,4% / +37,2%----------Sin. Julia100% / +79,4% / +66,8%---------Átlag, AES nélkül!
Chinebench 11.5 single(pont):
1.33/1,48 / 1,66
100% / +11,3% /+12,1%Chinebench 11.5 multi(pont):
3,23 / 6,33 / 7,61
100% / +96% / +20,2%Fogyasztás IGP nélkül, konnektorból(Aida 64 torque test):
52-53W / 60-61WFogyasztás IGP vel együtt, konnektorból(Aida 64 torque test):
59-60W / 70-71WMax. maghőmérsékletek igp-vel együtt(Aida 64 torque test)(C°):
52_53 / 54_54_55_54(51_51_52_51 igp nélkül)Max. Magfeszültség@(Aida 64 torque test):
1,144V / 1,008V(0,952V igp nélkül) -
törölt tag
válasz
Mercutio_ #28974 üzenetére
Komolyabb mikroszerver/NAS-okból bontják mert ez már "elavult" lassan 3 éve megjelent.
Eredetileg 3770T-t néztem, aminek picit erősebb az órajelei(+200Mhz turbo) miatt, +HD4000-es igp.
De ahhoz képest ez nagyon akciós volt -13K, és az Ebay-os saját árhoz képest is legalább ennyivel jobb áron, 45K-ért jutottam hozzá apróról, szállítás benne van.(#28975) shteer:
Nem, ez ebbe lakik. Máshol már kibeszéltük, hogy a miért nem jó nekem, a HT-s cpu játék mellé, és a limitált tdp miatti órajel változások is őrületbe kergetnének.(#28976) &rew: Az ára láttán, a szemüregedet is kitöltheti az elválasztott nyál.
-
törölt tag
Tegnap érkezett egy Xeon E3-1265L V2@2,5-3,7Ghz (4C 8T 45W) a 4 éve szolgáló i3-2120@3.3Ghz (2C 4T 65W) helyére. Ez egy "mindenes masina": szörfölés, képszerkesztés, rajzolgatás, ketten használjuk barátnőmmel, gyakorlatilag napi 8-10 órát megy, több részletben.
Esszenciális volt a bios-update az új cpu támogatásához, V1.1-ről V2.1-re a H67m-ITX/HT lapon.
Gyártó honlapján csak a win alól frissülő v2.1 és v2.2 volt fenn. Aminek -akár milyen stabil is a rendszerem- nem örültem, hogy nincs lehetőség letölteni a hagyományos .ROM kiterjesztésű file-okat, bios-alol felrakni, ha már benne van az instant flash...A v2.1-et elindítva hibaüzenetet dobott, miszerint nem támogatja a jelenlegi FW a win alóli frissítést... kis keresgélés után találtam egy oldalt v1.3-al, ami felment a V1.1-re és arra a V2.1. szóval kétszer is imádkoztam.
Utána proci csere, ami várakozásaimmal ellentétben gyorsan meg volt, összesen.: 15db csavart és 12db csatlakozó mozgatását jelentette..
Eredmény nem maradt el, probléma mentes indulás után, ugyan úgy beállt 22W-ra az IDLE fogyasztás konnektornál mérve...
Még egy picit finomítom az energiagazdálkodási beállításokat és hozok egy összehasonlítást.
-
törölt tag
válasz
Giovanny #28938 üzenetére
Szerintem a CPU-t ne cseréld le, csak buknál rajta, illetve később ha vennél hozzá valami komolyabb VGA-t akkor oda elkelhet és akkor csak tápot+házat kell cserélni, és visszaállítani az eredeti beállításokat
A lap enged minden fontos beállítást, majd ehhez kérlek fáradj át a Haswell topikba.
Kiindulásnak annyit javasolnék hogy bőven elég 35x-es max. szorzót beállítani, és HT-is letilthatod ha gondolod az is 15-20% fogyasztásban.
Szerintem ehhez a szorzóhoz "magától" vissza veszi a CPU feszt is, de ha nem így lenne, lehet csökkenteni manuálisan.A beállításhoz egy egyszerű konnektorba dugható fogyasztásmérő elkelhet, itt a táp hatásfok riportja ebből jó közelítéssel vissza lehet számolni a tényleges fogyasztást. (230V-on ~2..2,5%-al magasabb a hatásfok azt hozzá adhatod)
A VGA viszont nem nyugtat meg, 64W TDP-t írnak rá, gondolom a ddr3 miatt fogyaszt többet mint a 750/750ti, lehet hogy egy 750-re érdemes lenne lecserélni.
A HDD gondolom úgyis 2,5"-os lesz, az 5V-ról megy így az nem lényeges. -
törölt tag
válasz
Giovanny #28934 üzenetére
Nincs dráma.
le lehet bios-ban "butítani" úgy hogy ne kérjen ennyit, vissza kell venni a max szorzót és a turbónak engedélyezett teljesítményeket.
Linkeld be légyszíves pontosan milyen LP VGA-d van, hogy kiderüljön menni marad a CPU-nak a ~120W-os keretből. És a lapot is, amit kinéztél hozzá, hogy milyen paraméterek állíthatóak a bios-ában.
-
törölt tag
válasz
robcsekwow #28924 üzenetére
Ha biztos vagy a venti méretében és csak egyféle pozíciójában fér el, akkor nem kell előre kipróbálni.
A cikkben egy 45W-os TDP-s proci van a lapban, neked meg egy 95W-os cpu-d van.. Ennyire magabiztosan nem jelenteném ki, hogy ne lenne különbség hőtermelés terén
(#28926) jános: azt tudod hogy arra "picit sok" ez a CPU?
-
törölt tag
válasz
robcsekwow #28910 üzenetére
A karton csak a tesztelés idejére kell, ha közben kiderül hogy nem jó helyen lenne a venti, vagy nem fér el tőle valami akkor még nincs szétvágva a doboz oldala...
-
törölt tag
válasz
robcsekwow #28901 üzenetére
Első körben néznék egy nagyobb tdp-hez való rézmagos gyári hűtőt, és levenném róla a gyári ventit.
Ekkor kb így néz ki:Az oldallapra szelendő ventit egy kartonlapra szerelném, légzáróan a házzal, és pont fölé tenném.
Kiderülne mire lehet számítani "passzív üzemben".Ennél komolyabb -akár hőcsöves- hűtőket találsz aprón 3K körül, de sokkal messzebb nem mennék árban.
-
törölt tag
válasz
robcsekwow #28896 üzenetére
-Mennyi a max hűtő magasság, ami elfér?
-hogyan van kialakítva a cpu körülötti rész, vga, szellőzés, tápegység..
-CPU-ból melyik széria, milyen feszekkel? -
törölt tag
válasz
Giovanny #28886 üzenetére
Nem, ez a ház/táp nem ehhez a konfighoz való.
Ha ezt a cpu-t nem csak szörfölésre használod, hanem dolgozni is, akkor min. olyan házat nézz, amin elfér egy LLC, és belefér egy olyan táp, ami min 200W-ot le tud adni 12V-on ~16,6A a cpu+lap teljes terhelésen. 100-120W-ot eszik" alapon" hagyva, ami függ attól, hogy az alaplap mennyire lövi túl a mag-feszeket.
A többi sallang 64W@vga? 2,5W@hdd 4W@ramok 5-10W LLC..szóval a 200W@12V min. nem olyan elrugaszkodott érték.
-
törölt tag
válasz
Pista0001 #28871 üzenetére
Amikor még nem hamisították ilyen mértékben a félvezetőket meg a kondikat akkor ez vállalható volt, de most egy ilyen "Low-cost" tápról nem szabad kijelenteni, hogy megbízható, akár kis terhelésen is
Egy hatékony komparátoros túláram/túlfesz védelem sem fért bele a budge-ba, szerintem ma már nem felel meg semmilyen igénynek sem.
Ha nincs pénz akkor is min. használt 3-4K-s SS/Delta tápot szoktam ajánlani, az legalább tuti nem okoz kárt, ha elromlik benne valami.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- Lenovo Legion 5 Gaming. Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest