Hirdetés
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. október
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Multibit
nagyúr
válasz
devil-k
üzenetére
155.000 Ft-ot kiadni egy routerért… számomra ez too much, főleg annak a függvényében, hogy nem is biztos, hogy le tudja fedni az egész házat
Nem gondolod Te ezt komolyan
Most is ugyanazt az utat járod végig, mint anno a mediaplayeres topikban
A 155 papír egy igazán jó routerért nem sok. Persze az nem fed le semmit, mivel "csak" router. Az a dolga, hogy routoljon, NAT-oljon, működjön benne egy jó tűzfal, esetleg - ha elég erős - gondoskodjon a biztonságról különböző okos módszerek és alkalmazások segítségével. Amúgy, ha van minimális hálózati ismereted és némi affinitásod az "csináldmagad" (DIY) megoldásokhoz, akkor olcsóbban is megúszhatod a router kérdést. Persze, a konyhakész megoldásokra áldozni kell. Főleg ha hosszútávú elképzeléseid vannak. Alap - szerintem - a funkciók szétválasztása. Egy jó router és a szükséges számú switch képezze a hálózatod alapját! Az éppen aktuális divat szerinti wifi-t lehet - de nem szükséges - sűrűbben cserélgetni
-
Multibit
nagyúr
válasz
freelanced
üzenetére
Olvass vissza! Napi szinten előjön a kérdés.
-
Multibit
nagyúr
válasz
MostaPista
üzenetére
Nálad - szerintem - elsősorban nem a naplózásra kéne lőni, hanem néhány alap biztonsági beállításra!
-
Multibit
nagyúr
válasz
MostaPista
üzenetére
Ha már megvan a kiszemelt router, keress egy Netgear fórumot! Ha itt a PH-n nincs, akkor egy külföldi fórumot. Ott kellene érdeklődnöd a routered logolási lehetőségeiről, esetleg a rá telepíthető szoftverekről. Azért lenne jó ezt routeren megoldani, mert akkor nem kell ezzel kliensenként foglalkozni. Persze, ha nem csak az érdekel, hogy kintről ki próbálkozik (szerintem ez kevéssé érdekes), hanem az is, hogy bentről ki, mivel nyomul kifelé, akkor nem biztos, hogy a routeres logolás elégséges.
-
Multibit
nagyúr
válasz
MostaPista
üzenetére
Nem a beallitasokra gondolok, arrol van leiras,hanem arra, hogyan lehet megtudni, ha valaki be akart jutni, stb.
Erre nincs általános leírás. Az adott router szoftvertől függ. -
Multibit
nagyúr
válasz
dnielrable
üzenetére
Ne gondold, hogy egy malajziai alaplap biztonságosabb, mint egy kínai!
-
Multibit
nagyúr
válasz
dnielrable
üzenetére
Miért fontos, hogy Kínán kívüli legyen? A BIOS-ban megvan minden eszköz és infó, ami a hazabeszéléshez kell? Nem értek a BIOS-okhoz, ezért kérdezem. Mi a garancia arra, hogy egy nem kínai eredetű termék nem árulkodik fű alatt?
-
Multibit
nagyúr
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Tökéletes utódja lehet a D-LINK 842-nek
-
Multibit
nagyúr
válasz
szjoci
üzenetére
Ubiquiti Edgerouter ER-X jó választás erre az internet sebességre. Olcsó, okos. Az OpenVPN nagy erőforrás igényű, ehhez izmos vas kell(ene). Ha routeren akarod futtatni az OpenVPN szervert, akor az ER-X nem lesz igazán gyors. Mondjuk, ilyen téren a mai divatos konzumer routerek sem fognak domborítani. Sok múlik azon, hogy milyen titkosítási beállításokat használsz az OpenVPN szerveren.
-
Multibit
nagyúr
válasz
micafighter
üzenetére
EdgeRouter 6P (az SFP portra jelenleg nincs szükségem, de minimum 5 Ethernet kimenet kéne)
Nem tudom, hogy feltűnt-e, de ezek az ethernet portok független portok, tehát nincs a készülékben belső switch! Persze konfigoláskor bridgelheted a portokat, de az sebesség veszteséggel jár, mivel ebben az esetben a központi egység (SoC) kénytelen a switch feladatot is ellátni.Amúgy adika4444 véleményével ellentétben nekem az Ubi jobban bejött, a Mikrotikkel szemben
Használtam évekig mindkettőt, mielőtt szakítottam a konzumer vonallal. -
Multibit
nagyúr
NAS funkciókat akarsz egy routertől. Miért is? Gondolom, olcsón akarod megúszni a dolgot. Pedig az van, hogy az a kevés - gyári, home - router, ami képes ilyen teljesítményre, az minden csak nem olcsó! Esetleg drágább néhány NAS-nál is. A másik a torrent-képesség. Nem a torrentek száma a döntő, hanem az elvárt le- és feltöltési sebesség.
Házi építésű eszköz relative olcsó lehet, már ami a kezdeti befektetést illeti. Ezeknek a legjobb általában az ár/teljesítmény aránya. Az üzemeltetése más kérdés. Hosszú távon már kijön a magasabb fogyasztás okozta költségtöbblet. -
Multibit
nagyúr
válasz
Core2duo6600
üzenetére
az én telomon S8 nem megy az sstp
Nem csodálom. Ez kb. olyan, mint amikor valaki az SMB-t erőlteti Linuxon. Persze, sántít a hasonlat, mert ma már két Linux között is lehet SMB-t használni, csak minek?
Az SSTP is "Windows gyerek".de az openvpn t sem tudtam műkődésre bírni ... a kliens programmal meg nem boldogultam
Erről nem az OpenVPN tehet. Androidon (Huawei, Xiaomi) simán megy az OpenVPN, ez biztos, ahogy pl. Almán is. Nálam több platformon kell, hogy működjön és működik is
Jelenleg már nem használ a család Xiaomit (ahogy Samsungot sem), de ha más Droidon megy, gyanítom Samun is. -
Multibit
nagyúr
válasz
Core2duo6600
üzenetére
Az open vpn-t azért nem szerettem volna, mert ahhoz külön kliens program kell
Így igaz. Viszont ugyanúgy működik Windowson, Linuxon, Androidon, vagy Csutkás oprendszeren. Az SSTP-re is igaz ez?ahol szintén konfigurálni kell konfig fileokkal
Miért a többes szám? Egy .ovpn fájlt - amit a router generál le - kell a kliensre másolni. Ennyi. Ebben benne van minden (cert-ek, private key, static key, stb.). -
Multibit
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Így van. De azt azért tegyük hozzá, hogy nem mindenkinél feleznek.
-
Multibit
nagyúr
válasz
V.Stryker
üzenetére
A meddig több dologtól függ(het). Ha szeretsz veszélyesen élni és rábízod a hálózatodat a szolgáltatói eszközre, akkor az kezelheti a vezetékes hálózatot, egy (két) plusz AP pedig a vezeték nélkülit. Ez a legolcsóbb felállás. Ennél jobb - és drágább - megoldás, hogy ha a főrouter is saját eszköz. Konkrét típusokat nem ajánlanék, mert saját célra nem home routert használok, így az aktuális típusokkal nincs tapasztalatom. Másrészt wifi ellátás tekintetében én a mai napig klasszikus AP-párti vagyok, ami ugye manapság már nem trendi
A naprakész tudású kollégák biztos tudnak ajánlani valamilyen mesh kombót, de nem leszel boldog az árától. -
Multibit
nagyúr
válasz
V.Stryker
üzenetére
Ezek szerint a Telekomos szar mégsem tudja. Pont azt nem tudja, ami a legfontosabb, a stabilitást. Tudni (egy hálózati eszköz esetén) azt jelenti, hogy mindig biztosítja az adott szolgáltatást. Sok kliens esetén ez nem jön össze fillérekből. Nem is beszélve a stabil wifi-ről. Javaslom, emelj a költségvetésen!
-
-
Multibit
nagyúr
-
Multibit
nagyúr
USB-ről jut eszembe...
Olvastam egy cikket, ami az USB port 7 hasznos felhasználási lehetőségét mutatja be routereken. Érdekes, hogy az egyik leghasznosabb funkció, a NUT szerver, nem volt megemlítve. Ebből is látszik, hogy a felhasználók mennyire nem tartják fontosnak az UPS használatát. Persze a nem hálózati nyomtatók hálózatinak erőszakolása, vagy a NAS/DLNA szerver kreálás benne volt a listában![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Multibit
nagyúr
-
Multibit
nagyúr
válasz
BarsonyDavid
üzenetére
Amit Te routernek hiszel, az a home "routerek" esetében általában egy router+switch+wifi AP (rádiós switch). A LAN forgalom - ismét csak általában -, a switcheken keresztül zajlik. Ebből adódik a félreértés részedről. A kábeleid közül, csak a WAN kábel megy a routerbe, a többi az integrált switchbe csatlakozik.
-
Multibit
nagyúr
válasz
freelanced
üzenetére
Maga a router egyébként sebesség és egyebek terén is kielégítő?
VPN-en keresztül ne számíts szárnyalásra! VPN és extra szolgáltatások (pl. QoS) nélkül kimaxolja a gigás netedet. -
Multibit
nagyúr
válasz
Fenyi Leopol
üzenetére
1. Rossz topikban vagy.
2. Nem megfelelő routert vásároltál. Csak 100 Mbps-t tud kábelen! Hiába csatlakoznak az eszközeid wifi-n, a szolgáltatótól kábelen kapod a netet. -
Multibit
nagyúr
válasz
scott_free
üzenetére
gépek wifin fognak csatlakozni... torrentet is bírja
Khm... visszafogott sebbességgel és kapcsolatszámmal esetleg. Talán az N18
-
Multibit
nagyúr
válasz
Viktor0610
üzenetére
A tapasztalt kollégák a TP-Link Archer C5v4-et szokták még javasolni.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Viktor0610
üzenetére
Vegyél, de az lehetőleg ne a hibás chipsetre épülő TP-Link Archer C1200 legyen
-
Multibit
nagyúr
válasz
Intruder2k5
üzenetére
-
Multibit
nagyúr
válasz
gurabli
üzenetére
HW alapján akkor nem lehet gond
De, lehet. Attól függ, konkrétan mire használod a routert. Ha csak a "szokásos" egy-két port nyitás, natolás, akkor valóban nem lesz gond. De ha - mondjuk - valamilyen DPI-t igénylő alkalmazás, amilyen pl. a QoS, akkor - mivel ugrik a hw NAT - kijön a konzumer routerek szokásos gyengesége. De a gyenge hardver hatása megmutatkozik akkor is, ha számításigényes tevékenységet kell végeznie, mint pl. titkosított kommunikáció (VPN). Tehát, minden attól függ, milyen (sebesség)igényed van. -
Multibit
nagyúr
válasz
vak_bottyan
üzenetére
Lehet addig lesz más szabvány
Milyen szabvány? Gondolom wifi-t értesz ez alatt. Ha valóban hosszú távra tervezel, válaszd szét a funkciókat, hogy ha változik az a bizonyos szabvány, akkor csak AP-ket kelljen cserélni!
Amúgy tíz év alatt még a ma általános 1 Gbps sebességű eszközök is elavultak lesznek, úgyhogy ne gondold komolyan azt a 10 évet
-
Multibit
nagyúr
-
Multibit
nagyúr
válasz
adrian94
üzenetére
Az általad erőltetett típusok is használhatóak, de nem fogják azokat a hozzáértők ajánlani. Nem kell felhívni rájuk a figyelmet, akik itt típusokat ajánlanak, ismerik ezeket (is). Olvass vissza! Egyszerűen azért nem ajánlottak, mert ár/érték arányban rosszabbak, mint a jelenlegi kedvencek. Ne dönts kizárólag az ár alapján, hosszú távra tervezz! Az AC1200GU ára sem vészes.
-
Multibit
nagyúr
válasz
tothjozsi96
üzenetére
A wifit úgy konfiguráltam, hogy 2.4 GHz-n csak guest hálózat van (külön VLAN). A családban a mobil eszközök AC-képesek (minden más kábelen lóg).
-
Multibit
nagyúr
wifis ubnt router - "a routeren a wifi tiltva"
Ez a "wifis router" annyira beleégett a köztudatba... Sokan bele se gondolnak abba, hogy ilyen állatfajta eredetileg nem is létezett (és igazából most sincs). Csupán arról van szó, hogy a házi használatra szánt "routerek" gyártói, már évek óta nem is routert gyártanak, hanem egy közös PCB-re integrált all-in-one eszközt: router + switch + wifi access point (ami egy rádiós switch). -
Multibit
nagyúr
válasz
Space marine
üzenetére
A szolgáltatói eszközt nem fogod lecserélni. Esetleg modem módba kapcsolhatod és a saját routert utána kötöd, de az UPC eszköze mindenképpen marad.
-
Multibit
nagyúr
válasz
horvathpeter
üzenetére
Igen, hardverileg. A használatához meg kell szerezni a szükséges tudást.
Azt is érdemes észben tartani, hogy igen szerény a 119j/120j hw teljesítménye! A SoC ereje egy mai modern routerben lévőhöz hasonlítható. Igaz, hogy a célszoftver és a SATA vezérlő azért még mindig jobbá teszi töltikézéshez, mintha ugyanezt egy routerrel tennéd. Nem is beszélve arról, hogy ez a tevékenység nem a - más célra tervezett - routert terheli. -
Multibit
nagyúr
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Ubiquiti EdgeRouter X a falra plusz egy Ubiquiti UniFi UAP-AC-LITE a plafonra. Jobban jársz ezekkel, mint bármelyik Asusszal (tudás, rugalmasság).
-
Multibit
nagyúr
Korábban ezt írtad:
100-as digi, de nem lenne baj, ha akkor is hasznos maradna, ha egyel feljebb vált.
Ez jó hozzáállás, mert gondolsz a jövőre is. Ezt figyelembe véve nem kéne az Asus RT-AC57U v2 alá menni! Ennek állítólag jók a wifi képességei, nálatok pedig elsősorban erre van szükség. -
Multibit
nagyúr
válasz
MaCS_70
üzenetére
Szerintem, egyértelműen előrelépés lenne, ha szétválasztanád a funkciókat. Egy ilyen nagy házban (plusz kert) nem kéne ragaszkodni az egybeépített "internetkapcsolatlétrehozó kütyükhöz". Router + switch(ek) + AP(-k) felállás lenne a határozottan előremutató és hosszútávú(!) megoldás. De ha Te folyton hangoztatod a fenntartásaidat az advanced rendszerek ellen, akkor először magaddal kell megkűzdened
-
Multibit
nagyúr
válasz
MaCS_70
üzenetére
Ahogy gondolod. Ha seamless roaming wifi kell, a legjobb szolgáltatásokkal az Ubi UniFi termékvonala rendelkezik - elfogadható áron.
Az meg ugye mindig is szubjektív, hogy ki mit tart felhasználóbarátnak.
Ha egy adott területen nem vagyok otthon, egy adott rendszerhez nem értek, én sem megyek segíteni azzal kapcsolatban. Ezt lehet úgy is aposztrofálni, hogy “hanyatt-homlok menekülök”
Nemrég váltottam DIY routerre, de a wifi-m továbbra is UniFi
-
Multibit
nagyúr
válasz
humilislupus
üzenetére
A szempontjaid szerint egy Ubiquiti Edgerouter-X számodra az ideális választás.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Bullsh_t
üzenetére
VPN szervert sokfajta routerszoftverben lehet definiálni. Nem önmagában ez a gond általában, hanem a VPN-en megvalósuló sebesség (előbb-utóbb előjön a panasz, hogy "csak ennyi?"). A titkosítás igencsak megviseli a vasat. Tehát, minél nagyobb sávszélességet akarsz elérni VPN alatt, annál inkább zsebbenyúlós lesz a beruházás.
-
Multibit
nagyúr
válasz
mecsek20
üzenetére
Pl. UniFi AP AC PRO
-
Multibit
nagyúr
válasz
V.Stryker
üzenetére
Ha a UPnP-t letiltod abban a TP-Linkben és a botok által kedvelt portokat sem engeded be manuálisan, akkor nem fogják támadni a Synology NAS-odat.
Ettől még persze ajánlott a csere, de nem a fent vázolt probléma miatt. Egy cégnél azért ne olcsó konzumer router legyen már szolgálatban! -
Multibit
nagyúr
válasz
sztomi1981
üzenetére
Itt.
-
Multibit
nagyúr
válasz
madarasz92
üzenetére
Nem érted. Nem az a lényeg, hogy TP-Link, vagy valami más. Az sem, hogy olcsóbb, vagy drágább. Az a helyzet, hogy wifi-vel kapcsolatban senki nem tud neked biztos megoldást ajánlani.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Macisajt3
üzenetére
Ubiquiti EdgeRouter X
Olcsó, okos. -
Multibit
nagyúr
válasz
Intruder2k5
üzenetére
szerintem 40-50Mbps körül tudhat VPN-en keresztül
Ha így van, akkor ez jó eredmény. Az ugyanolyan SoC-ra épülő Ubiquiti Edgerouter X ennél kevesebbet tud.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- A Vivo S50 Pro mini is beáll a sorba
- Last Epoch
- iPhone topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Google Pixel topik
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Kicsomagoljuk és bemutatjuk a Poco F8 Ultrát
- Robotporszívók
- További aktív témák...
- Dell Precision M6600 (működik, de alkatrészként hirdetem)
- BenQ Zowie XL2586X+ Profi eSport, 600 Hz-en!
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
- Boya BY M1/AV Jefe TCM-100 lavalier mikrofonok
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3497, 100% Akksi
- Navee S40 elektromos roller // Számla // Garancia //
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Most is ugyanazt az utat járod végig, mint anno a mediaplayeres topikban

Dr.NX