Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- Szólánc.
- Öregszem
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- A fénynél gyorsabban
-
LOGOUT.hu
Szia!
Mielőtt kérdeznél , alábbiakkal kérlek egészítsd ki (FONTOS! LG monitoroknál a P végződés az új tápegységre utal!):
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fülig Jimi
csendes tag
Sziasztok!
Mostanában egyre inkább azon gondolkozom, hogy le kellene cserélni a jelenlegi monitoromat. Elolvastam a téma összefoglalóját, és hát igen, CRT-ről váltanék.
Néha már őskövületnek érzem magam, hogy még mindig a régi F67-es EIZO-mat használom. De elégedett vagyok vele, most mit csináljak (előtte egy F56-ost nyúztam, de az sajnos megadta magát).
Tulajdonképpen az egyetlen ok amiért váltani szeretnék egy nagyobbra az az, hogy néhány, az utóbbi időben általam használ CAD szoftver már egyszerűen "nem fér el rajta" normálisan.
Eddig nem nagyon foglalkoztam, hogy milyen különbségek vannak az LCD-k között, egyszerűen csak használtam amit a munkahelyen adtak. De így, hogy magamnak akarok venni egyet, már egy kicsit utána olvastam és azt hittem már értem. Aztán még egy kicsit olvasgattam a témában és már egyre inkább elbizonytalanodok.
Ha segít leírom, hogy a jelenlegi monitoromat (kb. 17,5" látható képátló, 0,26 mm képponttávolság) 1152x864-es felbontásban használom úgy hogy közben a Windows-ban a megjelenítést nagy méretre állítottam (120 dpi).
Nekem így kényelmes és jó az olvashatósága a legtöbb alkalmazásnak.
Az kiderült számomra, hogy 4:3-as monitorokat nem igazán lehet kapni, de úgy érzem, nekem felesleges lenne a 16:9-es, bár éppenséggel meg tudok barátkozni vele, de talán jobb lenne egy 16:10-es.
Az elvárásaim/elképzeléseim nagyjából, mondjuk úgy kényelmi szempontok lennének, tehát:1. Hosszú idejű használat után se legyen az az érzésem, mintha ki akarna folyni a szemem, mint a legtöbb CRT és sok (általam is használt) LCD esetén. Itt talán a PWM mentesség számít leginkább?
2. Viszonylag nagy látószög, hasonlóan a CRT-khez. Akkor, ha jól sejtem a TN panelesek kilőve. Régen volt ilyenhez is "szerencsém", engem nagyon zavart.
3. A felbontással kapcsolatban gondban vagyok. Egyrészt nyilván szeretném ha minél nagyobb lenne, de ugyanakkor ki nem állhatom az "apróbetűs" megjelenítést. Nem azért mert olyan rossz lenne a látásom, csak zavar és fáraszt. Ezért is írtam le fentebb, hogy milyen beállításban használom a mostanit, hátha segít ötletet adni. Szóval a felbontás vs képátló vs képponttávolság kérdéskörben tanácstalan vagyok.
4. Alapvető felhasználás: internet, film (de ennek a minőségére viszonylag igénytelen vagyok ), nagyritkán játék, de akkor is jellemzően valami stratégiai, tehát nagyon gyors mozgásokra nem kell, hogy feltétlenül jó legyen (gondolom ahol erre van szükség, oda való a "gamer" cucc). Viszont fontos lenne, hogy egy-egy összetettebb fejlesztői környezet, CAD progi a maga sok "menüjével"/ablakával (felül, alul, oldalt) is elférjen rajta.
5. Azért az sem olyan nagy baj, ha színhűség is rendben van, de nem használnám kifejezett grafikai célokra.Ha jól sejtem (de javítsatok ki ha tévedek), nem úszom meg 23-24" alatt, vagy esetleg még a 27-28" is szóba jöhet? Felbontás gondolom minimum full HD, de fogalmam sincs, hogy ennél többnek lenne-e esetemben értelme.
Nos, az árak. Ahogy nézelődtem, ez egy zsebbe nyúlós projekt lesz. Amiket néztem eddig EIZO-k 100-tól indulnak, DELL-ek talán kicsivel kevesebbtől már vannak. Persze van sok más is, csak első körben ezeket néztem meg. Azért 120 környékén mindenféleképpen meg szeretnék állni, de ha van olcsóbb alternatíva, amolyan "best buy", annak nagyon örülnék.
Előre is köszönöm mindenkinek a segítségét, tanácsait,
Jimiszerk.:
ui.: most látom milyen hosszú lett, bocsánat![ Szerkesztve ]
-
Fülig Jimi
csendes tag
Azt hiszem nagyon jót ajánlottál, köszönöm! Az Oázis comp.-on nézelődtem árak tekintetében (alapvetően EIZO, DELL), ASUS-t is néztem, de ez valahogy elkerülte a figyelmem.
Ebben tényleg az a jó (az egyéb paramétereken felül), hogy 16:10-es. És jóval olcsóbb mint egy 16:10-es EIZO.
Itt a fórumon is olvastam, hogy sokan ajánlanak egy-egy DELL típust. Ezekről mi a véleményed? Az én "igényeimnek" inkább az ASUS a jobb?
Mert 27"-osban nem igazán szeretnék már "csak" Full HD-sat venni, mert azért ekkor méretnél 1920x1080-ban a képponttávolság már legalább 0.3 mm (de sejtésem szerint ez már megint egy nagyobb árkategória lenne). Mert bár az írtam, hogy nem szeretem a túl apró betűket, de azt sem ha pixelesnek látszik (mint a sima FHD 27" felett). Nem vagyok egyszerű eset.
Ja és válaszoltam volna hamarabb, de a fórum motor nem engedte addig, amíg nem érkezik újabb hozzászólás.
Még egyszer köszi a jó tippet.[ Szerkesztve ]
-
Fülig Jimi
csendes tag
Igen, olvastam, miután ajánlottad, azért is írtam, hogy nagyon jó tipp.
Az U2515H-val most egy kicsit elbizonytalanítottál. Valószínűleg a 0,216 mm-es rasztert nem használnám ki 25"-on (27"-on már igen, de az már más árkategória megint).
De azért most egy kicsit meginogtam. Mivel a lehetséges leghamarabbi vásárlási időpontig még van több mint 2 hét, így hátha lesz arra időm, hogy győzzön a józan ész (ASUS). -
Fülig Jimi
csendes tag
Köszönöm a segítséged! Aludtam rá egyet, és most meg is néztem a munkahelyi 24"-os, 16:9-es, FHD-s monitort. Csak a betűméretre voltam kíváncsi, ezen a képátlón az 1920x1080 teljesen jónak tűnik számomra. Ennél nagyobb felbontás nem, hogy felesleges lenne, hanem szerintem kifelyezetten zavarna ekkora képátlónál az apró betűk miatt. A nagyobb felbontás 27" és felette lenne használható nekem (de ugye az már más kategória).
Természetesen vásárlás előtt mindenképpen megnézem.
Szerinted hol érdemes venni? Eddig az árakat az Oázis-nál néztem, nekem szimpatikusnak tűnik a bolt.
Ja és még egy kérdés, érdemes lenne kalibráltatni is, mert láttam, hogy van ilyen lehetőség is?
Tudom ez értelmetlen kérdés, mert jobb, ha kalibrálva van, ez természetes. De őszintén szólva, nem grafikusi munkára nem tudom ez mennyit számít. Tehát fogalmam sincs, hogy mennyi különbséget látnék.Köszi még egyszer az ASUS-os tippet!
[ Szerkesztve ]
-
Fülig Jimi
csendes tag
válasz Fülig Jimi #64977 üzenetére
Sziasztok!
Reagáltam a saját, márciusi hozzászólásomra.
De legalább így visszaolvasható az első beírásom.Nos, monitor vásárlás előtt állok, azóta is.
Akkor kaptam egy jó tippet: ASUS PB248Q (köszönet Isual-nak érte).Igazából nem is tudom miért nem vettem meg, talán nem volt olyan sürgős, esetleg szívem mélyén nagyobbat szerettem vona? Szerintem az utóbbi.
Most az a szerencsés eset állt elő a várakozás miatt, hogy az anyagi keretem bővült kissé, így szétnéztem a 27-esek (és a felettiek) között az Oázis honlapján (a pixel garancia és a kalibrálás miatt, meg azért is mert szimpatikusnak tűnik a bolt)
Kettő (+1) modellt néztem ki:
- ASUS PB278QR (nem a "sima" Q)
- DELL U2715HMi a véleményetek? Esetleg más típus?
Az első hozzászólásomban leírtam a prefereciáimat. Ehhez még annyit, hogy ebben a méretben a WQHD felbontást céloztam meg, FHD ide már kevés lenne szerintem, a nagyobbat pedig feleslegesnek érzem. Valamint a PWM-mentesség sem elhanyagolható szempont. Ill. még egy igény, sötét szobában, ha lehet, tudjon viszonylag kis fényerőt is.
Túl nagyok az igényeim? Hát lehet. Az a fránya, jelenlegi F67-es (CRT) EIZO-m...És ha már szóba került az EIZO: láttam a fenti márkákból (ASUS, DELL) drágábbakat is, ezek nem tudom jobbak lehetnek-e számomra? Mert ha már az elmlítetteknél feljebb megyek az árban, akkor jönne szóba a +1-es opció:
- EIZO FlexScan EV2736WFS (csak hogy őszinte legyem a mosolyom )
Valamint, ha már szétnéztem, elkalandoztam egy kicsit a 32" környékére. Itt is WQHD és nem UHD, és 16:9-es, nem fedig 21:9-es, max az EIZO áráig, vagy egy kicsit felette (mondjuk max. 250e). Itt is láttam olyan típusokat, amik még beleférnének a keretbe pl. ASUS PB328Q, BenQ BL3200PT, Philips BDM3270QP/00, AOC Q3277PQU - Pro-line. Mondjuk ezek, ha jól néztem VA panelesek.
Nem tudom lenne-e értelme ilyen nagy méretig elmenni? Ill. egy kicsit "gyanús", hogy az említett típusok nem sokkal drágábbak a kinézett 27-eseknél. Lehet, hogy ezek inkább csak nagyok, mint jók, és ebben a méretben a tényleg jók ennél az árnál sokkal feljebb kezdődnek?
Valamint még megfordult a fejemben, hogy egy nagyobb helyett két kisebb (itt a kisebb alatt 24"-ost értek). Néha hasznos a két monitor (CAD progikhoz), de azt hiszem az esetek többségében jobb egy nagyobb. Erről mi a véleményetek?
Attól tartok, hogy megint sikerült egy hosszú hozzászólást írnom.
Köszönöm a válaszokat előre is,
Jimi[ Szerkesztve ]
-
Fülig Jimi
csendes tag
válasz Cs1csó #70366 üzenetére
Nekem ilyen szempontból is kényelmesebb a két monitor egy nagyon széles helyett. Amikor több ablakot használok pl. egy fejlesztő környezet + konzol, pdf, böngésző, stb., nekem sokkal jobban "kézre áll", hogy csak áthúzom a másikra és nem kell állandóan méretezgetni az egyes ablakokat, még ha egyébként el is férnének egy monitoron.
-
Fülig Jimi
csendes tag
Egyébként 32" körül van valakinek tapasztalata nem játékra és filmre? Van egy olyan érzésem, hogy ez a méret már lehet, hogy túl nagy lenne. Ezt úgy értem, hogy itt a nagy felület miatt már nem látom át a teljes képernyőt, csak ha mozgatom a fejem. Ez meg szerintem több órán keresztül nem kényelmes. De lehet, hogy rosszul gondolom.
-
Fülig Jimi
csendes tag
válasz giornalista #70385 üzenetére
Köszi, de nekem pont, hogy nem játékra vagy filmnézésre kellene.
-
Fülig Jimi
csendes tag
Szia Brekk!
A kettő közül melyiket ajánlanád?
- ASUS PB278QR (nem a "sima" Q)
- DELL U2715HEsetleg más típust? WQHD-ban, minimum 27", de lehet nagyobb is.
Ill. ha már feljebb mennék árban az alábbi EIZO hozná azt a pluszt (nekem fontos a szép kép, és a hosszú használat alatti szemfáradás elkerülése) amit az ára indokol? Tudom, hogy jobb az EIZO, ez nem kérdés, de szerinted megérné a fent említettekkel szemben ha még ez is beleférne az árba?
- EIZO FlexScan EV2736WFS
Egyébként EIZO CRT-ről váltanék.
Köszi,
Jimi[ Szerkesztve ]
-
Fülig Jimi
csendes tag
Szia Brekk!
Köszönöm a válaszod! Végignéztem a kínálatotokat és ezt a kettőt találtam nekem valónak. Mint írtam EIZO CRT-ről váltanék. Még annyit kérdeznék, hogy az ASUS PB278QR-en kívül (27", WQHD) van esetleg még más ami szóba jöhet, vagy ez a típus lenne a "best buy" nekem?
Árban még tudnék feljebb menni egy kicsit, így megnézem a nagyobbakat is (32" környéke), de azok nem igazán győztek meg. Ott, szintén WQHD-ban és 16:9-ben emlékeim szerint csak VA panelesek voltak. Jól gondolom, hogy az meg nem lenne az igazi (CRT után)?Köszi,
Jimi[ Szerkesztve ]
-
Fülig Jimi
csendes tag
Szia Brekk!
Az ASUS PB278QR és a PB328Q között képminőségben (nem játékra kellene) véleményed szerint mi a különbség?
Mert a 32-es még beleférne a keretbe, de kicsit elbizonytalanít, hogy ez nem IPS hanem VA paneles? Egyébként meg tetszene, mert jó nagy.Nálatok lenne lehetőség élőben összehasonlítani a kettőt?
-
Fülig Jimi
csendes tag
Szia Brekk!
Bocs az ismétlésért.
"Az ASUS PB278QR és a PB328Q között képminőségben (nem játékra kellene) véleményed szerint mi a különbség?
Mert a 32-es még beleférne a keretbe, de kicsit elbizonytalanít, hogy ez nem IPS hanem VA paneles? Egyébként meg tetszene, mert jó nagy.Nálatok lenne lehetőség élőben összehasonlítani a kettőt?"
-
Fülig Jimi
csendes tag
-
Fülig Jimi
csendes tag
válasz #59070464 #70515 üzenetére
Én úgy tudom, hogy az analóg VGA (d-sub) ill. a DVI analóg részén (ha nem DVI-D), akkor ahogy írtad is 2048 x 1536. Ez nem szabványban rögzített, de ezt látom mindenhol maximális értéknek, és ezt is maximum 85 Hz-en. Digitális összeköttetésen (ezek viszont már szabványosak), single link DVI: 1920 x 1200 @ 60 Hz, dual link DVI: 2560 x 1600 @ 60 Hz, display port (DP): 3840 x 2160 @ 75 Hz (1.2), 5120 x 2880 @ 60 Hz (1.3, 1.4), 7680 x 4320 @ 60 Hz (1.4, tömörítéssel (DSC)).
-
Fülig Jimi
csendes tag
Köszi a részletes beszámolót! Az írtad, hogy a vízszintes betekintési szög nem a legjobb (fakóbbak a szélek), de összességében a színeivel (nem is annyira a színhelyességgel) hogy vagy megelégedve így bő egy nap után? Egyértelműen észrevehető a különbség egy jobb fajta IPS-hez viszonyítva?
[ Szerkesztve ]
-
-
Fülig Jimi
csendes tag
Sziasztok!
Végre megszületett a döntés: ASUS PB328Q. Nem kéretlen reklámnak szánom, tegnap voltam az Oázisnál és el is hoztam monitort. Ezúton is köszönet Brekknek és a srácoknak a segítőkészségükért!
No ennyit a reklámról.Nyilván a monitorról magáról még nem sokat tudok nyilatkozni azon kívül, hogy azért elegendően nagy , így néhány óra használat után (tegnap épp csak beüzemeltem, most nézegetem egy kicsit jobban).
Inkább leírom a tapasztalatom a kiválasztással kapcsolatban:
Nekem a szokásos használat melled alapvetően CAD progikhoz kellett, tehát nem játék, film, grafikai munka. Így szerettem volna (a lehetőségekhez képest) minél nagyobb képernyő felületet. 2 x 24" vagy 1 x 27", ami először szóba jött, azt gondoltam a 32" már túl nagy lenne. Ráadásul azt kell mondanom a szükséges mértéknél többet agyaltam olyan dolgokon, mint IPS vs. VA, képponttávolság, méretarány (16:9 vs. 16:10), stb.Természetesen nagyon hasznos volt, hogy nagyjából már tudtam, hogy milyen paramétereket célozzak meg, de (ami nekem a tanúság) nem kellett volna ennyit foglalkozni ezekkel. Amikor a boltban élőben is meg tudtam nézni már nem volt olyan nehéz kiválasztani a nekem leginkább tetszőt, inkább azzal ment el az idő, hogy próbáltam azokat a (néha nagynak mondott) különbségeket felfedezni, amiket olvastm pl. az IPS és a VA panel között.
Végül ezt a VA paneles PB328Q-t és a 16:10-es IPS-es PB248Q-t hasonlítottam össze egymás mellett. Lehet, hogy csak az én szemem szokott hozzá a munkahelyi TN-esekhez az évek során, de olyan iszonyat nagy különbséget nem láttam a kettő között (mármint IPS és VA között, TN-hez képest természetesen "ég és föld" minkettő), sem betekintési szögben, sem színekben. Ami döntött az a méret és VA egyértelműen jobb feketéje. Pl. megtekintés előtt nem is gondoltam volna, hogy egy elég jó IPS-nek is ennyire nem sötét a fekete szintje. Ez természetes nem a PB248Q-ra értem, hanem úgy általában az IPS-es monitorokra. No, ezért volt jó élőben is megnézni.
Még egy érdekesség (volt egy ilyen sejtésem a topic bevezetőjén elolvasásakor, és sajnos be is igazolódott): a megjelenített kép élességét leszámítva nem találkoztam még olyan LCD monitorral ami tudta volna hozni a jobb CRT-k természetességét, vizuális komfortját. Sajnos ez sem. Legalábbis az F67-es EIZO-mhoz képest. Kéretik nem félreérteni, eddig nagyon is elégedett vagyok ezzel a monitorral, még mindig ezt választanám ha most mennék vásárolni, de azt hiszem ide illik a bevezetőben írt rész:
"Páran nagyon nehezen válnak meg a (jó minőségű) CRT monitoruktól és nem nagyon látnak a mai piacban alternatívát.
Úgy gondoljuk, hogy ha mindenben nem is, de a képminőségben csak az IPS lenne nekik a megfelelő irány, de csodát ne várjanak a "prémium CRT-k által elkényeztetett" vásárlók, mert annál jobb LCD-ben még nem nagyon van (majd az OLED)."És végezetül, amiért örülök, hogy sikerült egy ilyen nagyot venni (és nem két 24-est, ami még szintén szóba jött): ezen azért már el lehet férni.
[ Szerkesztve ]
-
Fülig Jimi
csendes tag
"Megfigyelhető viszont a PB328Q legnagyobb hibája is, mi szerint csak pontosan szemből nézve látszanak a pixelek olyannak amilyennek lenniük kell. A szélek felé sokkal fakóbb már minden (és ez nem a panel bevilágítása, ha oda hajolok ill. oda tartom a kamerát akkor (pontosan szemből már) tök jól néz ki a képnek az a része is. Ez így homogén felületeken nagyon feltűnő, játékok, filmek alatt nem igazán - feltételezem VA betegség, az IPS semmi hasonlót nem csinál."
Ezt én is észrevettem, de nem mondanám, hogy sokkal fakóbb. Valamennyivel fakóbb nekem is, de ez még engem nem zavar túlzottan. Vagy az én látásommal van baj? Mondjuk én nem játszottam az RGB gain és gamma beállításokkal, hogy telítettebbek legyenek a színek. Ha jól sejtem, te valami ilyesmit állítgathattál a menüben, vagy nem? Nem lehet, hogy ez okozza a gondot?
[ Szerkesztve ]
-
Fülig Jimi
csendes tag
válasz Fülig Jimi #70669 üzenetére
Visszaolvastam az előző hozzászólásom az ASUS PB328Q-val kapcsolatban. Bár alapvetően nem magáról a monitorról írtam, de egy kicsit így is félreérthetőre/negatívra sikeredett. Nem ez volt a célom.
Szóval jó kis monitor ez, tetszik. Eddig teljesen meg vagyok vele elégedve, örülök, hogy ezt választottam!
Szóval, bocs ha félreérthető volt.
-
Fülig Jimi
csendes tag
válasz gero1992 #70732 üzenetére
Szia!
Saját tapasztalatom alapján tervezéshez elég kicsi egy 16:9-es 22"-os monitor. Bár nem tudom, hogy milyen jellegű tervezésről lenne szó.
Csak érdekesség képpen, én egy 19"-os (45 cm látható képátló, lemértem ) 4:3-as CRT-ről váltottam, amin már nagyon nem fértem el. A 22"-es ehhez képest szinte semmit nem hozott volna.
Viszonyításképpen: [link] -
Fülig Jimi
csendes tag
válasz gero1992 #70742 üzenetére
Ha a tervezés tényleg csak ilyen alkalmi jellegű (ahogy te is írtad), akkor csak emiatt nem szükséges nagyobb. Mert tervezésnél ugyan tényleg lehetne nagyobb, de mivel alkalmi jellegű, így szerintem nem érné meg a plusz pénzt. Persze más lenne a helyzet ha rendszeresen csinálnád. A többire meg elég akár a 22" is.
Mondjuk ez egy olyan dolog (szerintem), hogy az sohasem baj ha minél nagyobb a monitor, de játéknál az élményt kisebb mértékben befolyásolja, mint tervezésnél a használhatóságot.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Megérkezett a Snapdragon X-hez tervezett Windows 11 lemezkép
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Honor 200 Pro - mobilportré
- OTP Bank topic
- Telekom mobilszolgáltatások
- Ukrajnai háború
- Napelem
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest