Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- Toomy: Majdnem banki adathalász csalás áldozata lettem.
- Kalandor: Te mennyit költesz havonta kajára?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Amikor a Samsung Galaxy AI írja meg helyettem a blogot...
- Bakancslista Route 66 Chicagótól Los Angelesig 3.
- t72killer: Egy gyors töltőteszt
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT.hu
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Molydeus
őstag
válasz
micafighter #102217 üzenetére
Na jó, a grafomániámat is ki kell valahogy élni.
Anno a kezdeti tapasztalatok alapján felállítottam egy preferencia sorrendet switchek terén, amihez azóta is ragaszkodom. Ez alapján fordítok erőforrásokat a tesztekre. Az első csoport elviszi legalább a felét, a második a negyedét. Minden másból legfeljebb pár próbát teszek, és ha megmarad, akkor amolyan a fősodortól jelentősen eltérő satellite project-ként tekintek rá. Persze lesz olyan is, amit teljesen elhagyok. Az első kettő nálam a "hagyományos" könnyű ill. könnyű-közepes lineárisok (beleértve a Silenteket is), egyértelműen satellite lett a könnyű click bar/leaf clicky téma, teljesen elhagytam minden nehezet illetve a teljes tactile branch-et. Ami függőben van az a long pole és egy speed.
A módszer, hogy igyekszem illeszteni a rugókat kupakok súlyához, az úthosszhoz, a kapcsolóház anyagához, illetve a belső rugalmasságához.
1. A fősorod: könnyebb, legfeljebb közepesen nehéz kupakok (DCS, Cherry profilos double-shot ABS vagy blended PBT, és vastagságtól függően Cherry profilos dye-sub PBT-k), alap lineáris switcheknél, amiknél nem szól bele spec jellemző az útba. Ezeknél nagyon jól működnek nekem is a hagyományos "Red" jellegű 15mm/60gf-os TX-ek, (abból szereztem be első körben pár zacskónyit). Ilyen az MX1A és ha majd megérkezik az MX2A, a Gateron a fekete nylon KS-3X, a full milky KS-3 Red Pro sajátja lett utólag kenve, de TX-et kapott az X és mivel ők az alap Silent-eknél is 4mm-et adnak meg - én meg hiszek nekik - ezért azokból utolsó kupac is. Ezeknél nincs véletlen leütésem és a felkeményedő rugó segít kicsit levenni a terhelést az ujjperceimről bottom out-nál. A belső ezeknél vagy bounce orientált (pl. gasketek vagy gummy o-ring + FR4) vagy flexre lő (top+PP, de a csak a széleken megtámasztott tray mount is tud ilyet az alfáknál POM-mal, korlátozottan FR4-gyel is).
2. A másik véglet, amikor nehezebb a kupakokkal (vastagabb Cherry dye-subok, de főleg az MTNU), továbbra is 4mm-es lineáris úton és a gyári vagy a 22mm/45gf is bevált mostanában a Smoothie hibriddel (nem long pole, POM stem-mel). Ilyenkor a belső már jellemzően kombinálja a bounce-t és a flex-et, mivel a rugó nem keményedik fel kicsit sem, cserébe a megindulás határozottabb, ami nem árt a nehezebb kupakokhoz.
3. Előbbi kettő alapján formálódik az elképzelés, hogy a nálam valahol 40-45gf-os aktuáció körül fordulnak a nekem kényelmes görbék. Na nem mintha magának az actuációnak nagy jelentősége lenne az esetemben (kb mindent padlózok), egyszerűen csak pont oda esik.
Szóval most kerül majd 18mm/55gf-os a HxG Silent Linear-ral (korábban ez is 15mm/60gf-os rugókat kapott). Kíváncsi vagyok, hogy beválik-e a gondolatmenet a gyakorlatban is és meglesz-e a középút.Ami kilóg a sorból:
4. A második vonal, olyan tipikus példákkal, mint a fully milky KS-3 Yellow Pro és a KS-3X47 Pro, amik kb 15mm/62-65gf körül vannak gyárilag, vagyis az aktuáció közelebb van az 50gf-hez. Könnyű és közepes kupakokkal sem fárasztó hosszabb távon sem, ebben érdekes módon az AFSA is beletartozik (magas ugyan, de ABS double-shot, ahol a belső öntés a feléig sem ér le a külsőnek, ami viszont vékony. Igazából a Yellow Pro rugóit nem is cseréltem, csak utólag kentem, a KS-3X47 Pro meg az egyik jó példa gyárilag jó switch-re, szóval azokhoz nem is nyúlok. Tipikus allrounderek.
5. A Speed értelemszerűen különc. Mondanám többesszámban, de alig hiszem, hogy nekem ebből egynél több lesz. Úgyhogy nem is próbálkozom meglévővel, egyből egy hibridre lövök, aztán majd kiderül, mennyire váltja be a hozzá fűzött reméyeket. Az alap egy már kipróbált mély hangú budet nylon (fekete nylon KS-3X) esetleg POM (Smoothie) ház, bele egy 4mm-en járó POM+PFTE keverék stem és a legönnyebb, 14mm/45gf-os rugó.
Értelemszerűen járékra, legyen gyors, könynű, nagyon sima. A stem annyiból érdekes, hogy a Pure volt az egyetlen nagyobb arányban PFTE tartalmú, külön kapható Geon stem, ami viszont 4mm-en jár és ez lehet, hogy a speed rajongóknál furcsa lesz, de az a helyzet, hogy engem fáraszt a rövidebb út és nem tomptott bottom out, szóval éppen passzol az elképzelésembe.
6. Long pole téma. Ennek az előzménye igazából nem a stem-ből jött, hanem a POM házakból. A legtöbb POM házas switch, amivel találkoztam egyben long pole is, mert a céljuk ez a jellegzetes, hangos kopogás. Ugyanakkor maga a POM ház tud kellemesen mély is lenni, és én ezt szeretném kihasználni. A rövid úton járó long pole viszont kifejezetten keményen csapódik be, ami nagyon fáraszt. 3 megoldást látok:
a) A korábban említett stem csere nem long pole-ra. Az alany a budget Smoothie lett és mivel nem akartam vesződni a kenéssel, Red Pro stemekre cseréltem. A rugó maradt a gyári 22mm double-stage/40gf ill. egy próba erejéig a 22mm single-stage/45gf is, de ez nem hozott nagy változást.
b) Keressünk olyan switchet, amiben már eleve 4mm-es stem került. Ez lett a Durock POM Piano, az említett 22mm/45gf-re cserélt rugókkal.
c) A nehezebb út (amiről privátban már beszéltünk), legyen olyan a körítés, hogy minél jobban csillapítsa a long pole stem kemény becsapódását. A Switch a Geon RAW Zero, amit muszáj kicsit kifejteni azoknak, akik nem ismerik. Egyrészt a neve a zéró wobble-re utal, vagyis nem imbolyog a kupak a switch-en, rendkívül stabil, ami persze minden profilhoz jól jön, de én a legmagasabb SA-k miatt választottam. A ház alja nylon (hangmélyítés), a teteje POM, amitől én azt vártam, hogy hangos lesz, de szerencsére még spammelve sem (nem tudom, hogy csinálja, talán az UPE elég lágy ehhez). A gyári kenés szerintem jó, de van belőle kenés néküli is, ha valaki saját módszert használna. A stem anyaga UPE, ami nagyon sima járást biztosít, viszont nagyon rövid úton, 3.4mm-en és ez az, ami nekem probléma a kemény, koncentrált becsapódási pont miatt.
A gyári rugó 21mm/62gf, ami elsőre kilógott az elképzeléseimből. Külön-külön a rugóerő és a hossz is stimmelne, de együtt ez érzésre nehéz lehet (komplett buildben még nem próbáltam ki, de a Neo Ergo-ban ez a következő belső), ezért a B-terv, hogy mivel a nehéz kupakokhoz nem árt a határozottabb megindulás, nem változtatok a hosszon, csak a rugóerőn. A stabilitást tovább növelendő triple-stage Geon 22mm-est választottam hozzá a legkönnyebb 57.5gf-mal.
Így viszont egértelműen a belsőnek kell elnyelnie a lehető legtöbbet, ehhez jó alap lehet a PCB gasket mount, és - ha egyszer megérkezik majd- PP plate. Remélem elég lesz. Ha nem, akkor szerintem itt is meredekebb görbe lehet a megoldás (18/60?).
Mielőtt valaki azt hinné, nem cserélek mindenben rugót. A clicky-ket teljesen gyári állapotukban használom. Ahogy említettem a Pro-knál is a gyárit kenem utólag, ahol peng, a Smoothie-nál is maradt végül a sajátja és itt nem tértem ki rá, de a Zero Degree-ben is, mivel ott a szilikon csillapítás a ház aljában és tetejében van, nem a stemen és maga a rugó kenve van. Amúgy a double rail miatt ez is egy nagyon stabil switch, csak a jelenlegi ára nehezen emészthető, majd a duplája annak, amennyiért vettem anno.
M.
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- Egy óra, két rendszer
- Bestbuy játékok
- Energiaital topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Ukrajnai háború
- Netflix
- Lenovo LOQ 15 gamer notebook: árverseny a középkategóriában
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Keychron PBT Dye-sub Cherry Profile Keycap Full Set MX-style - Iceberg
- Cooler Master ControlPad, programozható, "Aimpad" macropad, Gateron Red switchek
- Cooler Master Quick Fire TK MX-Blue ANSI Billentyűzet
- Roccat Vulcan II Titan II Mechanical Billentyűzet.
- Hyperx Alloy Origins Core (TKL, linear red kapcsoló)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest