Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Molydeus

őstag

válasz micafighter #102217 üzenetére

Na jó, a grafomániámat is ki kell valahogy élni. :B

Anno a kezdeti tapasztalatok alapján felállítottam egy preferencia sorrendet switchek terén, amihez azóta is ragaszkodom. Ez alapján fordítok erőforrásokat a tesztekre. Az első csoport elviszi legalább a felét, a második a negyedét. Minden másból legfeljebb pár próbát teszek, és ha megmarad, akkor amolyan a fősodortól jelentősen eltérő satellite project-ként tekintek rá. Persze lesz olyan is, amit teljesen elhagyok. Az első kettő nálam a "hagyományos" könnyű ill. könnyű-közepes lineárisok (beleértve a Silenteket is), egyértelműen satellite lett a könnyű click bar/leaf clicky téma, teljesen elhagytam minden nehezet illetve a teljes tactile branch-et. Ami függőben van az a long pole és egy speed.

A módszer, hogy igyekszem illeszteni a rugókat kupakok súlyához, az úthosszhoz, a kapcsolóház anyagához, illetve a belső rugalmasságához.
    1. A fősorod: könnyebb, legfeljebb közepesen nehéz kupakok (DCS, Cherry profilos double-shot ABS vagy blended PBT, és vastagságtól függően Cherry profilos dye-sub PBT-k), alap lineáris switcheknél, amiknél nem szól bele spec jellemző az útba. Ezeknél nagyon jól működnek nekem is a hagyományos "Red" jellegű 15mm/60gf-os TX-ek, (abból szereztem be első körben pár zacskónyit). Ilyen az MX1A és ha majd megérkezik az MX2A, a Gateron a fekete nylon KS-3X, a full milky KS-3 Red Pro sajátja lett utólag kenve, de TX-et kapott az X és mivel ők az alap Silent-eknél is 4mm-et adnak meg - én meg hiszek nekik - ezért azokból utolsó kupac is. Ezeknél nincs véletlen leütésem és a felkeményedő rugó segít kicsit levenni a terhelést az ujjperceimről bottom out-nál. A belső ezeknél vagy bounce orientált (pl. gasketek vagy gummy o-ring + FR4) vagy flexre lő (top+PP, de a csak a széleken megtámasztott tray mount is tud ilyet az alfáknál POM-mal, korlátozottan FR4-gyel is).
    2. A másik véglet, amikor nehezebb a kupakokkal (vastagabb Cherry dye-subok, de főleg az MTNU), továbbra is 4mm-es lineáris úton és a gyári vagy a 22mm/45gf is bevált mostanában a Smoothie hibriddel (nem long pole, POM stem-mel). Ilyenkor a belső már jellemzően kombinálja a bounce-t és a flex-et, mivel a rugó nem keményedik fel kicsit sem, cserébe a megindulás határozottabb, ami nem árt a nehezebb kupakokhoz.
    3. Előbbi kettő alapján formálódik az elképzelés, hogy a nálam valahol 40-45gf-os aktuáció körül fordulnak a nekem kényelmes görbék. Na nem mintha magának az actuációnak nagy jelentősége lenne az esetemben (kb mindent padlózok), egyszerűen csak pont oda esik.
    Szóval most kerül majd 18mm/55gf-os a HxG Silent Linear-ral (korábban ez is 15mm/60gf-os rugókat kapott). Kíváncsi vagyok, hogy beválik-e a gondolatmenet a gyakorlatban is és meglesz-e a középút.

Ami kilóg a sorból:
    4. A második vonal, olyan tipikus példákkal, mint a fully milky KS-3 Yellow Pro és a KS-3X47 Pro, amik kb 15mm/62-65gf körül vannak gyárilag, vagyis az aktuáció közelebb van az 50gf-hez. Könnyű és közepes kupakokkal sem fárasztó hosszabb távon sem, ebben érdekes módon az AFSA is beletartozik (magas ugyan, de ABS double-shot, ahol a belső öntés a feléig sem ér le a külsőnek, ami viszont vékony. Igazából a Yellow Pro rugóit nem is cseréltem, csak utólag kentem, a KS-3X47 Pro meg az egyik jó példa gyárilag jó switch-re, szóval azokhoz nem is nyúlok. Tipikus allrounderek.
    5. A Speed értelemszerűen különc. Mondanám többesszámban, de alig hiszem, hogy nekem ebből egynél több lesz. Úgyhogy nem is próbálkozom meglévővel, egyből egy hibridre lövök, aztán majd kiderül, mennyire váltja be a hozzá fűzött reméyeket. Az alap egy már kipróbált mély hangú budet nylon (fekete nylon KS-3X) esetleg POM (Smoothie) ház, bele egy 4mm-en járó POM+PFTE keverék stem és a legönnyebb, 14mm/45gf-os rugó.
    Értelemszerűen járékra, legyen gyors, könynű, nagyon sima. A stem annyiból érdekes, hogy a Pure volt az egyetlen nagyobb arányban PFTE tartalmú, külön kapható Geon stem, ami viszont 4mm-en jár és ez lehet, hogy a speed rajongóknál furcsa lesz, de az a helyzet, hogy engem fáraszt a rövidebb út és nem tomptott bottom out, szóval éppen passzol az elképzelésembe.
    6. Long pole téma. Ennek az előzménye igazából nem a stem-ből jött, hanem a POM házakból. A legtöbb POM házas switch, amivel találkoztam egyben long pole is, mert a céljuk ez a jellegzetes, hangos kopogás. Ugyanakkor maga a POM ház tud kellemesen mély is lenni, és én ezt szeretném kihasználni. A rövid úton járó long pole viszont kifejezetten keményen csapódik be, ami nagyon fáraszt. 3 megoldást látok:
    a) A korábban említett stem csere nem long pole-ra. Az alany a budget Smoothie lett és mivel nem akartam vesződni a kenéssel, Red Pro stemekre cseréltem. A rugó maradt a gyári 22mm double-stage/40gf ill. egy próba erejéig a 22mm single-stage/45gf is, de ez nem hozott nagy változást.
    b) Keressünk olyan switchet, amiben már eleve 4mm-es stem került. Ez lett a Durock POM Piano, az említett 22mm/45gf-re cserélt rugókkal.
    c) A nehezebb út (amiről privátban már beszéltünk), legyen olyan a körítés, hogy minél jobban csillapítsa a long pole stem kemény becsapódását. A Switch a Geon RAW Zero, amit muszáj kicsit kifejteni azoknak, akik nem ismerik. Egyrészt a neve a zéró wobble-re utal, vagyis nem imbolyog a kupak a switch-en, rendkívül stabil, ami persze minden profilhoz jól jön, de én a legmagasabb SA-k miatt választottam. A ház alja nylon (hangmélyítés), a teteje POM, amitől én azt vártam, hogy hangos lesz, de szerencsére még spammelve sem (nem tudom, hogy csinálja, talán az UPE elég lágy ehhez). A gyári kenés szerintem jó, de van belőle kenés néküli is, ha valaki saját módszert használna. A stem anyaga UPE, ami nagyon sima járást biztosít, viszont nagyon rövid úton, 3.4mm-en és ez az, ami nekem probléma a kemény, koncentrált becsapódási pont miatt.
    A gyári rugó 21mm/62gf, ami elsőre kilógott az elképzeléseimből. Külön-külön a rugóerő és a hossz is stimmelne, de együtt ez érzésre nehéz lehet (komplett buildben még nem próbáltam ki, de a Neo Ergo-ban ez a következő belső), ezért a B-terv, hogy mivel a nehéz kupakokhoz nem árt a határozottabb megindulás, nem változtatok a hosszon, csak a rugóerőn. A stabilitást tovább növelendő triple-stage Geon 22mm-est választottam hozzá a legkönnyebb 57.5gf-mal.
    Így viszont egértelműen a belsőnek kell elnyelnie a lehető legtöbbet, ehhez jó alap lehet a PCB gasket mount, és - ha egyszer megérkezik majd :W - PP plate. Remélem elég lesz. Ha nem, akkor szerintem itt is meredekebb görbe lehet a megoldás (18/60?).

Mielőtt valaki azt hinné, nem cserélek mindenben rugót. A clicky-ket teljesen gyári állapotukban használom. Ahogy említettem a Pro-knál is a gyárit kenem utólag, ahol peng, a Smoothie-nál is maradt végül a sajátja és itt nem tértem ki rá, de a Zero Degree-ben is, mivel ott a szilikon csillapítás a ház aljában és tetejében van, nem a stemen és maga a rugó kenve van. Amúgy a double rail miatt ez is egy nagyon stabil switch, csak a jelenlegi ára nehezen emészthető, majd a duplája annak, amennyiért vettem anno.

M.

Új hozzászólás Aktív témák