Hirdetés

Aktív témák

• guess.who

senior tag

válasz rog #75 üzenetére

Éppen ezért fontos az ártatlanság vélelme... És éppen ezért mondtam, hogy az államnak (és a jogrendszernek) nem feladata (demokratikus jogállamban nem is lehet feladata) az állampolgárok terrorizálása, a börtönnel való állandó fenyegetés fenntartása. Szerintem nincs épeszű ember, aki azt mondaná, hogy a bűnösöket nem kell megbüntetni -de ha valakinek kétséges a bűnössége, akkor igencsak meg kell gondolni az ítéletet...

És itt kapcsolódik az egész a Karib által felvetettekhez -azaz hogy ''csábítóbb'' alternatívát kell mutatni. Természetesen ez nem lehetséges mindig, nem lehet egy elborult agyú sorozatgyilkosnak előzetesen elmondani, hogy inkább szedjen virágot a réten, vagy nézze a felhőket -de van rengeteg olyan bűntény, amit helyes neveléssel, értékközvetítéssel meg lehet(ne) előzni... (És máris elérkeztünk az oktatáshoz, mint másik sarkalatos ponthoz.)

Egyébként O.J. Simpson (úgy emlékszem) pontosan azért 'úszta meg', mert nem volt egyértelműen bizonyítható a bűnössége. Ez ugyan nem jelenti azt, hogy ártatlan lenne (bár azt sem, hogy bűnös), de szerintem megnyugtató az ártatlanok számára, hogy kétes esetben a javukra dönt(het) a bíróság.
    (Huh, hát most egybevontam a itthoni és az amerikai jogrendszert/bíróságot, elnézést a csúsztatásért, de remélem, érthető. :D)

Aktív témák