- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
- Lalikiraly: Astra kalandok @Harmadik rész
- sziku69: Szólánc.
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Sirandrish: Dohányzás Vége(!?)
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tamarel
senior tag
válasz
Pizzafutar #24601 üzenetére
Bármi, ami sok kapcsolatot nyit és sok adatot mozgat...
Úgy tudnál még javítani a dolgon, hogy az egyik vonalat kijelölöd marking szempontjából alapértelmezett iránynak és csak a másik csomagjait jelölöd meg, fasttrack-ot visszakapcsolod és a kikerülő szabályt beteszed elé.
Így az egyik kapcsolat hardverből megy, a másik meg erőből. -
Tamarel
senior tag
válasz
Pizzafutar #24599 üzenetére
Tehát van.
Fasttrack esetén nincs mangle. Ha szeretnél terheléselosztást, akkor kell a fenti szabály. -
Tamarel
senior tag
válasz
Pizzafutar #24597 üzenetére
Pl a fasttrack.
Van? Van ilyen szabályod előtte?
/ip firewall filter
add action=accept chain=forward connection-mark=xyz connection-state=established,related -
Pizzafutar
aktív tag
válasz
Pizzafutar #24560 üzenetére
Két hete írtam a PCC témában, akkor nem volt időm vele többet foglakozni, most hétvégén viszont átköltöztem egy rb5009-re és beállítottam a PCC-t is. A tapasztalat az, hogy PCC-vel a weboldalak bizonytalanul jönnek be, összességébe a betöltési idő megnő.
Ez így nem túl megfogható, viszont a speedtest (Ookla, linux parancsor) konzekvensen rosszul működik PCC-vel, 'Cannot read' hibaüzenetek jelennek meg, de általában lefut:
$ speedtest
Speedtest by Ookla
[error] Error: [0] Cannot read:
Server: ZNET Telekom Zrt. - Budapest (id: 28951)
ISP: Magyar Telekom
Idle Latency: 1.98 ms (jitter: 0.18ms, low: 1.83ms, high: 2.13ms)
Download: 931.40 Mbps (data used: 453.8 MB)
7.10 ms (jitter: 0.64ms, low: 1.66ms, high: 12.86ms)
Upload: 325.92 Mbps (data used: 147.0 MB)
5.29 ms (jitter: 0.46ms, low: 4.05ms, high: 6.76ms)
Packet Loss: 0.0%PCC nélkül nincsenek ilyen hibaüzenetek.
Mangle szabályok:
# 1 With policy routing it is possible to force all traffic to the specific gateway, even if traffic is destined to the host (other that gateway) from the connected networks. This way routing loop will be generated and communications with those hosts will be impossible. To avoid this situation we need to allow usage of default routing table for traffic to connected networks.
/ip firewall mangle
add chain=prerouting action=accept dst-address=192.168.0.0/24 in-interface=bridge
add chain=prerouting action=accept dst-address=10.0.0.0/24 in-interface=bridge
# 2 First it is necessary to manage connection initiated from outside - replies must leave via same interface (from same Public IP) request came. We will mark all new incoming connections, to remember what was the interface.
add chain=input action=mark-connection connection-state=new in-interface=ether1 new-connection-mark=Telekom_conn
add chain=input action=mark-connection connection-state=new in-interface="Digi PPPoE" new-connection-mark=Digi_conn
# 3
add chain=output action=mark-connection connection-mark=no-mark connection-state=new new-connection-mark=Telekom_conn passthrough=yes per-connection-classifier=both-addresses:2/0
add chain=output action=mark-connection connection-mark=no-mark connection-state=new new-connection-mark=Digi_conn per-connection-classifier=both-addresses:2/1
# 4 Action mark-routing can be used only in mangle chain output and prerouting, but mangle chain prerouting is capturing all traffic that is going to the router itself. To avoid this we will use dst-address-type=!local. And with the help of the new PCC we will divide traffic into two groups based on source and destination addressees.
add chain=prerouting action=mark-connection connection-mark=no-mark connection-state=new dst-address-type=!local in-interface=bridge new-connection-mark=Telekom_conn per-connection-classifier=both-addresses:2/0
add chain=prerouting action=mark-connection connection-mark=no-mark connection-state=new dst-address-type=!local in-interface=bridge new-connection-mark=Digi_conn per-connection-classifier=both-addresses:2/1
# 5
add action=mark-routing chain=output connection-mark=Telekom_conn new-routing-mark=Telekom
add action=mark-routing chain=prerouting connection-mark=Telekom_conn in-interface=bridge new-routing-mark=Telekom
# 6 Then we need to mark all packets from those connections with a proper mark. As policy routing is required only for traffic going to the Internet, do not forget to specify in-interface option.
add action=mark-routing chain=output connection-mark=Digi_conn new-routing-mark=DIGI
add action=mark-routing chain=prerouting connection-mark=Digi_conn in-interface=bridge new-routing-mark=DIGI
Végül route table:
/ip/route> print
Flags: D - DYNAMIC; A - ACTIVE; c - CONNECT, s - STATIC; + - ECMP
Columns: DST-ADDRESS, GATEWAY, ROUTING-TABLE, DISTANCE
# DST-ADDRESS GATEWAY ROUTING-TABLE DISTANCE
0 s 0.0.0.0/0 10.0.0.1 main 2
1 As+ 0.0.0.0/0 192.168.0.1 main 1
2 As+ 0.0.0.0/0 192.168.0.1 main 1
3 As+ 0.0.0.0/0 10.0.0.1 main 1
DAc 10.0.0.1/32 Digi PPPoE main 0
DAc 192.168.0.0/24 ether1 main 0
DAc 192.168.1.0/24 bridge main 0
4 As 0.0.0.0/0 192.168.0.1 Telekom 1
5 As 0.0.0.0/0 10.0.0.1 DIGI 1
Mi lehet a gond? -
válasz
Pizzafutar #24560 üzenetére
nem lehet kihagyni a check-gatewayt? legalább a teszt erejéig feltételezed, hogy működik
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Pizzafutar #15446 üzenetére
Nekem pár perce jött meg az 5009, bár még nem volt időm bekapcsolni sem.
-
pitiless
senior tag
válasz
Ha kell wifi, akkor 4011, ha meg usb kell, akkor 5009.
Illetve az 5009-nek nincs POE outja. -
Reggie0
félisten
válasz
4011-et pedig csak akkor vennek, ha az a 10ezer forint nagyon hianyzik, kulonben 5009. De az apron van egy CCR1009 hasznaltam, azt is erdemes lehet megfontolni.
-
jerry311
nagyúr
válasz
Pizzafutar #15312 üzenetére
NHRP nélkül nehéz lesz.
-
e90lci
senior tag
válasz
Pizzafutar #3946 üzenetére
Szia
Köszi szépen átnézem,értelmezem meg beszerzek még egy menedzselhető switchet mert egy már van és 2db IPTV boxom van.Ezer köszönet és hála! -
e90lci
senior tag
válasz
Pizzafutar #3942 üzenetére
Szia
Érdekelne a megoldásod.Kezdő vagyok még,Vlant nem állítottam be soha ha leírnád privátba,részletesen,hogy te hogy csináltad azt nagyon megköszönném.Csináltam egy pár ip firewall filtert úgy néz ki tegnap óta működik és csak oda dobja az igmp csomagokat ahol az IPTV STB-k vannak.Viszont az IGMP proxy MFC ben még mindíg látom az ip címeket ahol nem kellene.
Dobok egy képet. -
MtHq
tag
válasz
Pizzafutar #2591 üzenetére
Rengeteget szívtam anno az IGMP Proxyval. Vagy a MT implementációja "gyenge" vagy a T nem nagyon respektálja a szabványt.. Egy ideig megy, aztán random jelleggel meghal az IPTV, és nincs kép rajta. Ez ~2 éve volt, most nem tudom mi a helyzet. Nálam bevált a megoldás, kihagyni mindenből a mikrotiket ami iptv/multicast..
B megoldás: PIM. Egyszer sikerült úgy beállítanom, hogy működjön ezzel az IPTV, ezzel stabil is lett. Viszont ez "try-catch" alapon megy, a T-től ne várj semmit nem akarnak és nem is tudnak segíteni ebben.. Ellenben ha gondolod keress meg és segítek.
-
bambano
titán
válasz
Pizzafutar #2586 üzenetére
el kellene döntened, hogy hardveres vlan-t akarsz vagy szoftverest.
ha jól látom, most csináltál egy dot1q-dot1q encapsulationt.ha hardveres vlant akarsz, akkor a switchben konfiguráld, ha szoftverest, akkor a /interface vlan-ban, a kettő együtt szerintem nem megy.
az ether5 master portján kellene 100-as vlant csinálni ahhoz, hogy a proci lássa azt a vlant.
de lehet, hogy tévedek
-
SimLockS
tag
válasz
Pizzafutar #2588 üzenetére
Ok. Nálam úgy van, hogy a taggeletlen "vlan" az maga a bridge. A taggeltet meg az adott eth interfészre tettem, ahol ki akarom küldeni. Lehet ez a bridge-en belül lévő interfész is.
-
SimLockS
tag
válasz
Pizzafutar #2586 üzenetére
Hát ilyen szöveges módban nem szoktam nézegetni, ezért bocs, ha bénázok...
De mi az a vlan001?
A default vlan szokott lenni nálam a taggeletlen, így furcsállom ezt a megoldást...(ugyanis ha a default vlan a management vlan, akkor a legkisebb az esélyed, hogy "elveszted" az eszközöket a hálózatodban...)
-
SimLockS
tag
válasz
Pizzafutar #2400 üzenetére
Hát így parancssorból sohasem csináltam, de nem látom itt, hogy hol lesz taggelt a vlan-od...
...meg persze ebből nem derül ki, hogy mit nem csinál és hogyan kellene mennie? Minden vlanra meg kell írni a routeokat, szabályokat, dhcp stb...
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Xbox Series X|S
- Építő/felújító topik
- Autós topik
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Linux kezdőknek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
- AKCIÓ! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest