Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
r0dg3cc
tag
hi!
ha linux ala akarsz sw-s raidet meg alaplapi vezerlo se kell, lehet csak szoftveresen is raidelni sot ajanlottabb is mint az alaplapi vezerlok mert gyorsabb es ugyanolyan biztonsagos..
az ujabb disztribuciok mar telepitobol nyomjak (pl. debian sarge )
tud raid0-at raid1-et raid5 -t szal mindent
: -
r0dg3cc
tag
hi!
ha linux ala akarsz sw-s raidet meg alaplapi vezerlo se kell, lehet csak szoftveresen is raidelni sot ajanlottabb is mint az alaplapi vezerlok mert gyorsabb es ugyanolyan biztonsagos..
az ujabb disztribuciok mar telepitobol nyomjak (pl. debian sarge )
tud raid0-at raid1-et raid5 -t szal mindent
: -
MUŁĐER
addikt
lenne egy kérdésem
a raid-hez kell valami extra dolog,vagy egy akármilyen alaplap is megteszi? -
plömplöm
őstag
válasz
Intelligencs #22 üzenetére
everest (pld ez, de lehet más is) látja a vinyók hőmérsékletét?
-
moonman
titán
XP-n kisebb (nagyobb) hekkeléssel működésre bírták a raid5-öt. wow.
Bővebben: link -
1. Fogalmam sincs.
2. Könnyen. Az Asus alaplapnak van egy menüje, amibe a gép indításakor lehet belépni, itt lehet a RAID-del kapcsolatos beállításokat megváltoztatni. Gondolom ez más alaplapoknál is így működik.
3. Úgy tudom, hogy a LINUX korrektül kezeli a RAID-et, miért is ne tenné? -
Atlantis
veterán
Hello!
Lenne egy-két kérdésem RAID ügyben:
1., Van egy ASUS P4C800-E Dx lapom, 2db 120-as Seagate-ből akarok RAID 0-t csinálni. Kérdés, ha ezt át akarom telepíteni egy mondjuk VIA 8237-es déli híddal rendelkező lapba, akkor emgoldható e anéálkül, hogy újy tömböt kellene építeni? Szóval a kérdés lényege, hoigy a különböző vezérlők felismerik-e az egymás által létrehozott tömböket?
2., Hogy lehet egy RAID tömböt szétszedni, hogy újra két külön vinyónak látszódjanak?
3., LINUX hogy viszonyul a RAID tömbökhöz és az integrált vezérlőkhöz? -
Szerintem jó a RAID 0. Nekem P4C800 Deluxe lapom van, és két 160-as Samsungot (SATA) hajtok RAID-ben. Sokat gondolkoztam mikor vettem őket, hogy biztonsági RAID-et építsek, vagy gyorsaságit. Aztán inkább az utóbbi mellett döntöttem, idáig nem bántam meg, a sebességkülönbség számottevő és érezhető.
Adatbiztonság: hát igen, nem itt tárolom a fontos adataimat. Viszont innét fut a rendszer, valamint ide grabelem a sok-sok gigabyte-nyi DVD-t.
Ha valakinek csak két vincsije van, akkor valóban érdemesebb külön használni őket, tényleg meggyorsítja a rendszert, ha nem ugyanott kotor a rendszer amikor monjuk a Prohardvert olvasod, miközben mondjuk DVD-t írsz. Viszont nekem ezenkívül még van 2 másik winchester a gépben, szóval van lehetőségem okosan szervezni a folyamatokat.
Tehát azt mondom, átgondolt használattal RAID0 rulez! -
PonPon
senior tag
Melyik a Raid0??
Help me Plízzzzzzzzzzz!!
mirroring
striping
stripe mirroring
spanning
???? -
PonPon
senior tag
És ezután egy vinyoként fogja látni a rendszer?
-
PonPon
senior tag
Hali! ezek közül melyik a Raid0?
mirroring
striping
stripe mirroring
spanning
Mert nekem az NF7 ilyet ir ki
De azért müködik ugy is ha egy kábelen vannak? Mert nekem csak igy férnek el... -
PonPon
senior tag
Hali! Van 2db 60GB seagate-m, raid0-ba szeretném őket rakni, az ugy jó ha egy kábelen van a kettő az egyik master a masik slave?
-
törölt tag
ECS KT600-A nál hogy tudom bekapcsolni a RAID-et??
A hozzá adott szoftver nem lát egyetlen vinyót sem, de még a RAID-es ''biosban'' sem.
Lehet, hogy csak SATA-val menne?? -
karib
addikt
RAID0-ban csökken az adatbiztonság, mert ha bármelyik HDD elszáll, buktad az összes adatot. Ebben a témában elég sokat beszéltünk a RAID 0-ról: Bővebben: link
Alapvetően szerintem desktop felhasználásra nincs értelme, max. ha pl. digitális médiaszerkesztéssel foglalkozol, de akkor is csak az átmeneti fájlok tárolására az adatbiztonsági aggályok miatt. Sokkal előnyösebb, ha okosan használsz több HDD-t párhuzamosan: amikhez egyszerre kell hozzáférjél, azok legyenek külön diszken, mert akkor párhuzamosan olvashatók (pl: oprendszer, programok, temp fájlok, swapfájl, miegyéb - nincs igazán kialakult okosság, lehet gondolkodni és totózgatni). -
Várj, most néztem át mégegyszer, amit írtál.
Ezekszerint a RAID0 nemcsak gyorsabb, de az így létrehozott tömb mérete egyenlő az összekapcsolt vinyók méretével? Mert akkor érdemes lenne használni.
Már csak egy kérdés (aztán jön még):
Így nem csökken a rendszer stabilitása/adatbiztonság?
Vagy ha féltem az adataimat, akkor használjak RAID0+1 -et?
(Bár ott csak fele kapacitás lesz)
-
rATdrAgOn
senior tag
Pedig az csak az.
HW raid az ott indul, hogy a cuccnak sajat processzora van, meg kulon memoriaja es altalaban nem szerelik alaplapra
Ja, es nem csak akkor tud raidet epiteni, ha fut az oprendszer... hanem miutan sajat magaban megcsinaltam, akkor akar allhatok a biosban is, akkor is epiti... meg akkor is, ha epp ringyozt installok raja.. -
WN31RD
addikt
A PH!-n is volt már egy cikk, ''Minden, amit a RAID-ről tudni akartál'' címmel, érdemes átnézni:
Bővebben: link -
csabika25
aktív tag
Bővebben: link. Itt mindent megtalálsz.
-
rATdrAgOn
senior tag
Namost
Raid0 akkor jo, ha nem akarsz adatbiztonsagot, csak speedet.. (tehat tobb vinyot osszefuzol adatszorasos technikaval). Ha egy elpukkad, vege a dalnak.
Kapacitas: n*diszk
Raid1: adatbiztonsagot ad. Tukrozi a diszkeket egymasra, ha egy elszall, ott a masik es azon megvan minden. ;) Kapacitas: diszk
Raid 0+1: Ez az elso ketto kombinacioja... raid0-as tomboket tukroznek... a sebesseg nem annyira jo mint a raid0-nal, de biztonsagos mint a raid1 (es raadasul annal gyorsabb) Kapacitas: n*diszk/2
Raid5: A kompromisszum... n+1 (minimum 3) darab diszk osszefuzesere szolgal... az elerheto kapacitas (n-1)*diszk. Sokkal gyorsabb mint a RAID1, de lassab joval mint a RAID0. Egy diszk halala eseten viszont az adatok meg elerhetok.
Kis kiegeszites.
Az alaplapod a fenti definicio ertelmeben max SW raides. Ecceruen csak fuzd ra az eszkozoket es hasznald oket (driver akkor is kell!)
Remelem segitettem... -
Szóval én teljesen láma vagyok a RAID -del kapcsolatban
.
Na jó, nem vagyok teljesen tájékozatlan, csak nem tudok mindent.
Tehát a következő kérdéseim lennének:
- Melyik RAID pontosan mihez kell / hasznos (RAID 0, 1, 0+1, 1,5)
- Ha az alaplapom RAID -es és 4(×2) IDE csatlakozó van rajta (ASUS P4P800 Deluxe), akkor ha nekem 6eszközöm lenne: 4vinyó + 2optikai meghajtó, akkor használhatom -e őket anélkül, hogy össze kéne fűznöm két vinyót?
Tehát:
-két vinyó PRIMARY (Master, Slave)
-2optikai SECONDARY (Master, Slave)
-még két vinyó THIRD (Master or Slave)
Mert azt tudom, hogy a RAID arra van, hogy adatvédelni, gyorsasági szempontok miatt két vinyót használjunk egyklnt.
De mi van ha én nem a RAID -et, hanem ''csak a csatlakozót'' akarom használni. Mert azért vettem ilyen lapom, mert már most megvan 4eszköz, és ha később veszek még 1 vyinót, akkor ne kelljen lecserélni az egyiket.
VÁROM, HOGY VALAKI FELVILÁGOSÍTSA ÉN LÁMASÁGOMAT
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB GDDR5 Rampage Shiva 500W
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest