Hirdetés

2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3192) j.bravo válasza Zebu (#3188) üzenetére


j.bravo
addikt

szerk: hali01 megelőzött, de ha már ennyit gépeltem, itt hagyom.

Na, ha vágod mit jelent a mélységélesség, akkor tudod hogy az adott képkivágáson a blendétől (rekesztől) függ.
A régi manuális objektíveket kivéve a fénymérés és fókuszálás maimumra nyitott blendével történik (hogy minél világosabb legyen a keresőkép), a blendét csak az expozíció idejére ugrasztja be a gép.
Némely gépen van egy gomb, amit ha megnyomsz, a gép beugrasztja neked a blendét hogy a keresőben is ellenőrizhesd a mélységélességet (persze a kép arányosan sötétedik).

A 350d-n van ilyen gomb, a d50-en nincs. Én úgy döntöttem megvagyok nélküle :)
(filmen ahol drága egy akár rossz mélységélességgel elpocsékolt kép, ott fontos. Itt nem annyira. Vissza lehet nézni a tft-n, és újra lőni ha kell. Ha pedig erre nincs idő, akkor a blendebeugrasztásra sincs idő. Szerintem.)

Más dolog, ami fontos lehet: a d50 nem tud tükörfelcsapást (azaz hogy még az expozíció előtt fel lehet csapni a tükröt, hogy az okozzon bemozdulást a képen). Makrónál vagy nagyon nagy telénél lehet fontos; ezeket még nem próbáltam. Jó állvánnyal nem érezni a hiányát az eddigi tapasztalataiom szerint, de én még csak éjszakai hosszú expo-val próbáltam összehasonlítani egy 350d-vel a képet tükörfelcsapással és anélkül. Akkor nem mozdult be.)

- A zajszűrést viszont igenis ki lehet kapcsolni (legalábbis az enyémen van a menüben egy ilyen pont...:D)
- Fényt mérni nem tud manuális objektívekkel, ellenben ad élességvisszajelzést (a 350d tud fényt mérni, ellenben ezt nem; igaz ahhoz lehet szerezni egy emulátor csippel ellátott adaptert ami elhiteti a vázzal hogy AF obi van rajta csak manuális állásban). Nekem gyanús hogy ilyen okosságot azért lehetne építeni Nikonokhoz is, de valamiért még nincs, vagy még nem találtak errefelé...) Sokan próbálkoznak egyébként kézi fénymérővel, vagy saccoláson alapuló beállításokkal, és nem lehetetlen a dolog. Pl.: [link] #18470, 18475-ös hsz.


[Szerkesztve]

Whatever.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.