-
LOGOUT.hu
Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
senior tag
Régóta nem olvastam ezt a fórumot. Benézek, és rögtön szembejön ez a 20 ezres diskurzus. Zseniális. Ezért akár fizetnék is.
-
senior tag
válasz epahladin #50064 üzenetére
Az LX7-ről van jó teszt. Itt is olvashatsz róla: [link]
Nézd meg a tesztképeket. Ez így nehezen megfogható, hogy a szélek sötétednek. Mutass olyat, ahol nem. A kérdés, hogy mennyire? Észreveszed-e egyáltalán? "Képet kicsit elmossa": kicsit minden elmossa. Milyen ISO-n, mekkora mértékben? Nem akarlak rábeszélni, mert nem használtam még, de az LX7 remek kis gépnek tűnik.
Az XQ1-gyel elfogult vagyok. Képminőségben nem hinném, hogy jelentős különbség van a két gép között. Viszont én nagyon szeretem a színeit a Fuji filmszimulációkkal, meg a nagyon minőségi és stílusos házat. Gyors kis zsebgép. Ezzel vannak saját amatőr, utómunka nélküli fotóim. Ha gondolod privátban tudok megosztani. -
senior tag
válasz jjeahh #50061 üzenetére
XF-1 már nincs olcsón, sok helyen listázzák, de drágán és ki tudja mennyire elérhető.
Az XQ1 már itt-ott olcsóbb, lévén kijött az XQ2, ami tök ugyanaz classic chrome-mal.
epahladin: Nekem van XQ1-em én szeretem, nem videózásra termett, de fotózni korrekt. Viszont ezt írtad: "Az LX-7 is esetleg szóba jöhetne, de ahogy néztem fényképek terén nem az igazi..." Így viszont nehéz lesz, mert annyi pénzért nem fogsz igazán jobb képminőséget kapni, mint az LX-7. Személyes tapasztalatom nincs vele, de fórum alapján is és egyéb tesztek alapján is egy remek és ajánlott kompakt.
A TZ-ket így meg pláne felejtsd el, a fasorban sincsenek az LX-7-hez képest, kapásból kisebb szenzor fényerőtlenebb optika.[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz Runner_fxr #49853 üzenetére
Bármi.
-
-
senior tag
Képminőség szempontjából mondtam. Honnan a kisujjamból tudjam, hogy neked a gari fontosabb vagy a tömeg? Akarsz-e sorozatfelvételt csinálni vagy marhára nem érdekel? Van-e otthon AA akksid egy halom és ezért nem akarsz egyedi akksist? Ezek olyan tényezők, amik alapján TE tudsz dönteni. Mi csak a tapasztalatainkat tudjuk leírni a képminőséget és használhatóságot illetően (már amelyikkel vannak), meg segíteni a fotós paraméterek és fogalmak értelmezésében.
Az alsó árszegmensben 100 millió típus van, nemhogy tesztek, de még mintaképek sincsenek egy csomóval. Jellemző, hogy közel ugyanazt a képminőséget hozzák, hasonló fényerejű, átlagos optikákkal. Innentől a többi paraméter alapján vedd meg, válaszd azt, amelyik neked praktikusabb, jobb.
Nézd, nekem is volt bridge gépem, hosszú évekkel ezelőtt nagyon lázba hozott a zoom átfogás. Ma legtöbbször fix objektív van a gépen, és szép családi emlékeket tudok vele készíteni. Pont ezért próbállak lebeszélni, hogy hagyd ki ezt az olcsó ultrazoom lépcsőt, ha tényleg érdekel a téma. Ha csak emlékeket akarsz gyenge minőségben és mindent jó ráközelítve lefotózni, akkor vedd meg, amelyiket praktikusabbnak tartod, vagy költs rá többet. Viszont az Olympus XZ-10 egy 1,5 éves felső kategóriás kompakt, ami 135 000 Ft-ról indult. Most kivételes ajánlatnak számít, amíg még kapható. Ár/képminőség területén jelenleg nincs alternatívája. De többször nem mondom el, szerintem eddig is egyértelmű volt.[ Szerkesztve ]
-
senior tag
-
senior tag
Nem.
Elsősorban az optika miatt. Egy nagy átfogású, olcsó zoom optika mindig szűk keresztmetszet a képminőség területén. Az ekv. 900 mm-rel nem a ballagást fogod fotózni, hanem a pattanást az arcán, és azt is homályosan. Hegyet, tájat fotózni meg általában nagylátószöggel szeretnél majd. Ráadásul, ahogy már mások is utaltak rá, egy jó minőségű képből lehet kivágni (croppolni), amivel bizonyos szintig kompenzálhatod a tele végét az optikának. -
senior tag
Passz. Nagy ronda ultrazoom.
Szerintem továbbra is döntsd el, hogy zoomolni akarsz, vagy képminőséget. A kettő együtt nem fér bele a keretbe.
Ha meg tényleg zoomra hajtasz, akkor vegyél egy Fujit, ami belefér, nagy különbségek nem lesznek ezen az áron. Viszont egy idő után jó eséllyel úgyis rájössz, hogy nem is használod a tele végét, mert fényerőtlen, bemozdul, életlen stb. Aztán azon fogsz rágódni, hogy miért nem vetted meg a kisebb zoom átfogású,de jóval minőségibb képet alkotó gépet. -
senior tag
Vedd meg a javasolt kis Oly-t. A zoom nem fog boldoggá tenni, ha sz*r lesz a fotó. Maximum nem fogod a téglákat egyenként lefotózni a várakból, de legalább tetszetős emlékképeid lesznek. Az általad megjelölt gépek közötti műszaki különbségek marginálisak és semmire nem lehet következtetni belőlük.
-
senior tag
válasz bluobluo75 #49120 üzenetére
Vagy vehetne egy robogót is helyette. Legalább azzal sem lehet fotózni...
-
-
senior tag
válasz #04230330 #48514 üzenetére
Pontosan, de azért két kompaktot hasonlítunk, nem APS-C-t kompakttal, szóval nem biztos, hogy egyértelmű a verseny kimenetele. És végülis megjegyeztem, hogy nagyobb a szenzor. Meg kell nézni a magas ISO-s képeket, ha az a fontos, oszt csókolom. Egyébként én Fujit vennék XQ1-em is van.
Az ex K200D-men meg számolgathatnám a zajekviv. fényerőt, amikor egy mai 1"-os szenzor garantáltan körberöhögi.[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz #04230330 #48508 üzenetére
Tisztában vagyok vele, hogy alapvetően van összefüggés a szenzorméret és a zaj között, csak egymillió egyéb paramétertől is függ, a méret alapján nem lehet egyértelműen eldönteni. Meg kell nézni, hogy mire képes a valóságban a szenzor, aztán milyen zajszűrése van a kamerának, kamera JPEG-et szeretne a felhasználó, vagy majd zajt szűr RAW-ból komoly szoftverekkel stb.
Hihetetlen mértékben és sebességgel fejlődik a szenzortechnológia, méret alapján már a RAW kimenet zajszintje sem egyértelműen jobb egy nagyobb szenzornál, főleg, hogy 1-1 generációváltás nagy különbségeket jelent. Meg kell nézni a Fuji új APS-C szenzorait, nem nehéz találni rosszabb FF-et.
Egyébként meg csak tényeket írtam a két gépről, nem szándékoztam magyarázni.
Tin_Shield: Szerintem az nem "farokméregetés", ha közös mérőszámokat használunk a gyútávra, meg a DOF-ra. Mindenki egyről beszél bármilyen gépet használ, pont. Az hogy kisfilmes méretre számolunk, annak értelemszerűen történeti okai vannak. Semmivel nem lennénk előbbre egy új mérőszámmal. A zajekvivalens fényerő szerintem is tényleg baromság, lásd fent. A másik kettő egzakt érték, ez utóbbi meg további paraméterektől függ.[ Szerkesztve ]