- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Boss81: Halott Torrentek keresése, törlése egyszerűen.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- gerner1
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
Aktív témák
-
PeliScan
addikt
Eszükbe sincs fára mászni, még csak nem is ugráltak értük. Megvárták h kibújjanak ,emg kiugráljanak, és akkor. Már nem tom végül milett a kis dögökkel, mert tetemeket nem láttunk, szóval szerintem a felük biztos megmenekült, főleg h a nagymacska nem száll be a buliba.
Megérte nem tanulni, mert elég jól siekrült a sajtótöri így is. :D -
simonzé
addikt
Most bukkantam rá erre a topicra, és nagyon tetszik. Első megjegyzésem, amit még a legelejéhez szerettem volna fűzni, hogy azok nemigen fecskék, ha egy fán laknak. Vagy ha fecskék, akkor simán bolondok. A macskák meg bénák, ha egy thujára nem bírnak felmászni csóró bolond madarak után.
De ez az előző terékép a kertetekről... Nagyon ott van! És mág azt mered állítani, hogy sokat kell tanulnod, és nincs időd. :DD -
acer_
aktív tag
köszönöm a választ, ennyivel okosabb lettem.
közben előkerült még egy kép tengapról, ezt egy haver csinálta (kisebb, gyérebb minőség..)
Ma megint jártunk ott, ahol láttuk a madarat, és amikor jöttünk el, az úton (a kocsiúton) ezt találtuk.. [L]http://195.228.79.47:8080/ph/madar4.jpg[/L]. Ezt linkelem, mert nagyobb méret (ezt is én fényképeztem). Sajnos szegény madár kitévedt az útra, és egy autó elintézte.. :( -
Yaye
őstag
válasz
PeliScan #216 üzenetére
Háát... elég kihívásokkal teli környék szegény rigóknak. Ilyen helyzetben sok mindent nem lehet tenni, az tény. :( Ez esetben jól megszivattam volna magam, és vagy hadakoztam volna egy ideges macskacsaláddal indoors, vagy bedobozoltam volna a rigókat és szivattam volna magam velük vagy egy hétig, mielőtt valami kevésbé macskás zöldövezetben szabadon engedtem volna őket. :DD Ezt persze nem várnám el kevésbé madárbarát emberektől, így tőled sem, maximum a macskák a lehető legtovább való távoltartását, hacsak pár órára is amíg a kisrigók elbújnak vagy valami. Nehéz ügy.
-
PeliScan
addikt
[jah, a panorámafotó az ablakomból készült, real-time, tehát most :P]
-
PeliScan
addikt
Nos, mivel kegyetlensokat kell tanulnom, elhatároztam h csak este szólok hozzá, de mivel hülye és felelőtlen vagyok, ráadásul nem igazán villanyoz fel a sajtótörténet.... :))
Szóval, így néz ki a kertünk. Össz 100nm, mellettünk két ugyanekkora kert, ''előttünk'' egy grund, focipályával. Mindkét szomszédunknak van macskája, és a lakótelepen végtelen számú macska él. Így ni.
Tehát, ha bezártam volna a konyhába az összes miénket, akkor is perceken belül rájukuszultak volna a végtelen számú macskák kintről.
Viszont, még ha az egyedüli a fenyegetés a mi macskáink lettek volna is, akkor sem lehetett volna megcsinálni, h betegyük a dögöket indoors. A kicsik mindenhová bemásznak, és pl kínos, ha a beépített szekrány mögé szarnak, mert amíg ki nem szára, okádékszag terjeng a konyhában és az étkezőben. De már csak az is elég kínos, ha egyszerre 5 macska a kőre pisikál/kakikál. Nem lehtne kint hagyni semmilyen kaját az asztalon, mert kirágják a keszkeszacsit is. Ráadásul elég kicsi a konyha/étkező, tehát ha ott nyüzsög a család (6 ember) meg a macskacsalád is (5 macska) akkor elág valószínű h vmelyik szegény macskának kitörik a nyaka. Természesen a macskák outdoorban nevelkedtek, tehát nagyon rosszul tűrték volna, lehet h reggelre felfalták volna az összes létező cipőt. :F :D
Nos, egyéb lehetséges variáció? :U -
Yaye
őstag
válasz
Cathfaern #211 üzenetére
Peliscan majd megmondja hogy mennyire lehetetlen bent tartani. Szerintem egyáltalán nem megoldhatatlan. A defaultban is részben lakásban lakó macskának szvsz nem okoz lelki törést ha egy ideig nem engedik ki. És lehet hogy nem is kellett volna túl sokáig visszatartani, talán csak másnapig. A madár meg nem ingerli, csak ha ott szerencsétlenkedik az orra előtt a fűben.
-
Yaye
őstag
válasz
Cathfaern #203 üzenetére
És ha az, akkor miért zárjuk börtönbe szegény daSilvát ha mégis ilyet talál művelni? Nem hogy azért, mert az ember egyik ismertetőjele épp az volna hogy értelmétől vezérelve túl tud lépni állati ösztönein és ezt el is várják tőle? Hogy van benne valami, ami nem logika és magasröptű törvényszerűség, valami amit az egyszerűség kedvéért nevezhetünk akár morálnak is?
A ti okoskodásotok alapján a népirtás vagy a rabszolgaság is mind remek, természetes dolgok, amik mind az emberiség közjavát szolgálják. Ejnye fiúk, mik ki nem derülnek rólatok... :t -
Cathfaern
nagyúr
-
Yaye
őstag
válasz
PeliScan #204 üzenetére
Elnézést, de csak most láttam a kérdésed, egyes mindentudó, no-morál hozzászólások teljesen elvették a kedvem a topik látogatásától.
Azt nem mondhatom, hogy mit kellett volna csinálnod, csak azt hogy én mit csináltam volna.
A felvételi felkészülés egyik szünetében puszta elővigyázatosságból nehezebben megmászhatóvá tettem volna a fát, valami kis szögesdrót segítségével. Fa-modding, ha úgy vesszük. :) A macskák elég okosak hozzá hogy ezzel ne tegyenek kárt magukban. Puszta ellenállhatatlan kíváncsiságból mindenképp amúgy is belekukkantottam volna pár naponta a fészekbe, így nagyjából sejtettem volna hogy hamarosan kijönnek a fiókák, és kicsit jobban figyeltem volna rájuk. Mikor láttam volna hogy valamelyik valóban kiugrott, a fényképező keresgélése helyett kikocogtam volna és a macskáim grabancát elkapva bezsuppoltam volna valamennyit a házba, és ott tartottam volna őket mondjuk nem tovább mint pár napig (kijárás dologvégezni enyhe, félszemmel történő felügyelet mellett), amíg a madarak vélhetően biztonságba helyezték magukat illeve meg nem tanultak elrejtőzni és vagy röpülni egy kicsit. Ennyi. Aprócska segítség, csekély erőfeszítés, semmi durva beavatkozás, mégis sokat számít. Szerintem igazán nem ügy és cseppet sem lett volna megerőltető sem neked, sem a macskáidnak.
(A macskákat amúgy én is nagyon kedvelem, ezerszer jobban mint a kutyákat, ha nem a belvárosban laknék, alighanem én is tartanék. Csak épp soha nem tűrném tétlenül hogy madarakat öldössenek passzióból, mert a madarakat ha lehet még jobban kedvelem.) -
acer_
aktív tag
ma láttunk madárfiókát :)
tök aranyosan csipogott, meg röpködött (igaz, csak pár métereseket)..
Itt vannak hozzáértők. Valaki elmondja, hogy milyen madárfióka volt ez?
[L]http://195.228.79.47:8080/ph/madar1.jpg[/L]
[L]http://195.228.79.47:8080/ph/madar2.jpg[/L] -
PeliScan
addikt
Yaye... továbbra is csak várok...
-
DaSilva
senior tag
A vadmacska valóban a háziból vadult el, de amikor ez megtörtént, enyhén mások voltak még a viszonyok.
Más földrészekre áthurcolt fajok járványszerű elszaporodására számtalan példa van, főleg a növényvilágból. Ez önmagában nem bizonyítja egy faj rátermettségét. Ausztráliában az őshonos erszényes ragadozókat elsősorban a bevitt kutyák nyírták ki, nem a macskák. Ebből is látszik, hogy akkoriban kicsit mást értettek kutya alatt, mint manapság (kínai palotapincsi vs óriáskenguru), gondolom a macskával sincs másképp. -
taltos
senior tag
:) Nem olvastam bele a végébe (csak az elejét olvastam még régen...), úgyhogy nem tudom miről van szó, de ha megnézitek, akkor ezen az oldalon (rajtam kívül) csak senior tagok, kedvencek, moderátorok és hasonló őstagok vannak... :)
Ez volna a ''nagy tábortűz'', ahova a törzsfőnökök ülnek? :) -
jerry311
nagyúr
Esetleg főzz fecskefészek levest, kis extra hússal :DDD
-
DaSilva
senior tag
'Vagy a természetes kiválasztódást nem....'
Ha az ember által saját kedvtelésére fenntartott, kitenyésztett házimacska bezabálja a nem ember által mesterségesen fenntartott rigót, és ezt természetes kiválasztódásnak nevezzük, akkor az is természetes kiválasztódás, ha én leszórom az antraxot, és a baktérium bezabálja az embereket. Meg az is, ha a nyílt utcán elkezdek járókelőkre lövöldözni.
A házimacskáknak a vadásztudományukkal nem urbánus környezetben nulla esélyük van. A vadmacska nem véletlenül külön faj, és nem véletlenül kétszer akkora. -
PeliScan
addikt
Pedig nem is hülyeség; a parafa-hengeren volt egy rövid, piktogramos használati útmutató, és erősen ajánlottát pl tapáta alá, mivel nagyon jó hang-és hőszigetelő, valamint tesztek igazolják, h lassítja az égést. :)
Azt hiszem 8nm volt 5e, tehát ha egy 12nm-es szobát szeretnék vele kitapátázni, a falakat meg a plafont, az össz 30e körül kijönne, durván. Persze kérdés, h számítana-e bármit is. :) -
micro
addikt
Winyó-ól kellett volna a fészekre. :DD
Vagy a szobádra. -
PeliScan
addikt
válasz
_Volkovy_ #194 üzenetére
Nem, üres a fészek már tegnap óta. Viszont egy fiókat sem láttam megevődve, tehát bőven el tudom képzelni hogy akár az össze túlélte, mert ha a nagymacska elkap egy madarat csak úgy, akkor ezt általában dicsőségesen kürbehurcolja mindenhol, és látványosan maracangolja. Csak ezt ne makartam rögtön mondani, olyan jó kis vita volt kialakulóban. :P
Mondjuk az, amelyik a képen van, nagyon húzta a szárnyát szegény, szóval leeht h ő mégis préda lett, de egy + biztos elrepült, a többinek nyomát sem találtam. -
_Volkovy_
nagyúr
Megvannak még a sárkányok?
-
Cathfaern
nagyúr
Jó, sorry, a közös ősben igazad van, csak nem gondolkoztam, csak írtam :) De a lényeg ettől ugyanaz marad.
Írod, hogy az ember azzal több az állatnál, hogy van lelke...de mennyivel több bizonyíték van erre, mint a közös ősre?
Egyébként én sem értek egyet a darvinizmussal, s van is egy elképzelésem az ember kialakulására, de eléggé elvont (meg nem is ide tartozik), szóval hagyjuk :) -
WN31RD
addikt
''Az ember szellemi lény is. Az állatokkal ellentétben, azoknak csak testük és intelligenciájuk van. De az embernek van szelleme (vagy lelke,...) is. És ez fontos különbség.''
No, azért ez közel sem ilyen egyszerű. :U:)
Nem egy olyan állattal találkoztam már, aminek volt lelke.
Nekem pedig két különböző szellemem van, és legalább három lelkem, de lehet, hogy több is (az ilyesmi egyébként nem túl ritka, bár nem is igazán gyakori). Ráadásul az egyik lelkem annyira eltér a többitől, hogy talán érdemesebb lenne egy harmadik kategóriába sorolni... de ennek még alaposabban utána kell járnom.
Szóval csak óvatosan az effajta leegyszerűsítő elméletekkel, mert a nyilvánvaló dolgokon túl még igen sokminden létezik. :P -
Zoltán
őstag
válasz
Cathfaern #188 üzenetére
''Kicsit vonatkoztassunk el: az ember (ha a jelenlegi hivatalos tudományos verziót vesszül alapul) a majomból fejlődött ki.'' -Jaj! Ezt még az elvakult darwinisták sem terjesztik ma már. A darwinisták szerint is csak egy közös ős volt. Egyébként szerintem az is hülyeség. 1 évig hallgattam alapszintű régészetet az egyetemen és hihetetlen milyen hiányosságai vannak ennek az elméletnek. Lelet például nincs. Van egy szakasz, ahol 1 milió éves szakaszban egyetlen (!) lelet sincs. Csak képzeletben kötjük össze a közös őssel magunkat. De ma már inkább elavultnak tekinthető a darwinizmus. (Nem az egyedfejlődés, az létező folyamat.)
De még ma is vannak akik szerint a makákó és (pl.) Mozart lényegében egy. Én csak nevetek rajtuk. (De aki akar, felőlem higgyen abban, hogy a majmok rokona, engem nem zavar.)
Az ember szellemi lény is. Az állatokkal ellentétben, azoknak csak testük és intelligenciájuk van. De az embernek van szelleme (vagy lelke,...) is. És ez fontos különbség.
[Szerkesztve] -
Den
veterán
válasz
Cathfaern #188 üzenetére
így van az ember az evolúció terméke. a természettől kaptuk azta képességünket hogy ilyen mértékben képesek vagyunk megváltoztatni a környezetünket. Amúgy amit az ember csinál teljesen megegyezik azzal amit a többi állat, igyekszik minnél nagyobb teret nyerni, minnél jobban elszaporodni. Minden élőlény erre törexik, de mivel a legtöbb élőlénynek van természetes ellensége ezért beáll egy egyensúlyi helyzet. Ha nincs egy fajnak természetes ellensége (mint az embernek) őrült mértékben elkezd szaporodni, és felélni a környezetében lévő erőforrásokat, mignem elér arra a szintre hogy gyorsabban pusztítja a környezetét mint ahogy az megujulni képes, és összeomlik a populáció. Az emberre is ez vár, A tengerek túlhalászása a föld kizsákmányolása, stb oda fog vezetni hogy egyszer csak a folyamatosan növekedés már nem lesz fentartható és az emberi civilizáció összeroppan. Mert a kiírtott fajok helyét újjak foglalják el akik egyrészt ellenállóbak velünk szemben (pl a növényvédő szereknek egyre ellenállóbb fajok) másrész nincs időnk megvárni míg a tulhalászott tengereket újra hatalmas hal rajok népesítik be( mert be fogják, csak idő kérdése), addigra milliárdok halhatnak éhen. És még kismillió dolog van amivel a vesztünkbe rohanunk. Magunkat írtjuk ki nem az élővilágot.
-
PeliScan
addikt
Én meg picit csalódott vagyok, mert igazán érdeklne Yaye tanácsa, azok után h jól elítétélte amit tettem.
-
Cathfaern
nagyúr
''A dinók kihalása óta a legnagyobb és leggyorsabb kihalási hullám elején vagyunk, és ez _nem_ természetes folyamat eredménye''
Kicsit vonatkoztassunk el: az ember (ha a jelenlegi hivatalos tudományos verziót vesszül alapul) a majomból fejlődött ki. Egyre okosabb és okosabb lett...de nem vált természetfölöttivé, ugyanúgy a természet része maradt (még ha sokszor meg is próbálja kivonni magát belőle). Viszont ez esetben az, hogy az ember kiírt xy fajt, miért ne lenne ''természetes'' folyamat? Miért akarja az ember magát kivonni a természetből? (Mert azzal, hogy te meg akarod menteni a természetet, a természet fölé helyezed magad)
No offense, én sem értek egyet azzal, amit egyes emberek csinálnak pusztán érdekből, de azért próbáltam kicsit kívülről rávilágítani a dolgokra... -
Den
veterán
ja és hogy ha nem adnánk a macskának enni kihalt volna..
erre két példát is mondok. Egyik csak a közvetlen környezetünk, a rengeteg kóbormacska, akiknek senki nem ad enni, mégis köszönik jól vannak, sőt óriái iramban szaporodnak..
Ha messzebb megyünk, akkor vegyük auszráliát, ahova a házimacska behurcolt faj és elvadult egyedei olyan mértékben elszaporodtak hogy kipusztulás szélére sodortak több őshonos fajt. Sőtt a látszólag ártatlan házisertés is elvadulva hihetetlenül elszaporodott, és óriási károkat okoz. _Na_ott_az ember dolga hogy megvédje a madákát a macskátol, mert évmilliókig még hasonló típusu ragadozó sem volt ott, írtják is a macskákat sertéseket tűzzel vassal, mert _az_az ember felelősége ő hozta a bajt. -
-
Yaye
őstag
Számból vetted ki a szót, a macsek a jelenlegi sűrűségében semmi esetre sem tekinthető a madár természetes ellenségének, sokkal inkább az ember egyik kiterjesztésének.
By the way... ha az én kutyáim kezdenék véres cafatokra cincálni a macskáit, akkor azt is derűs nyugalommal szemlélné, mint természetes evolúciós folyamatot? Szvsz aligha... -
Den
veterán
''mivel az meg megint igaz, hogy akkor a macskát miért tartjuk mesterségesen életben? Kaját adunk neki, ha meg nem adnánk, lehet hogy az is kihalt volna.''
Azért adunk nekik enni hogy a háznál tartsuk őket (ez most nem a lakásban tartott macskákra vonatkozik). A macska a kutyával ellentétben nem aztért marad itt nálunk, mert szeret minket hanem mert érdekében áll a potya kaja miatt meg mert hidegben behúzódhat a kazánházba. Napközben amúgy nemnagyon látni őket, járják a maguk útját, ha olyan kedvük van hagyják magukat megsimogatni de ez ritka. A mi macskáink bőségesen kapnak kaját tejet stb, még marad is a táljukban, mégis mindent elkapnak amit tudnak, egeret madarat, még a nagyobb bogarakat is. -
Den
veterán
???
whiskas megváltoztatja a génálományt? Nem tudok róla. A macskánk akármnyit adsz enni, akkor is vadászik ilyenek az ösztönei, A macska háziasítása kimerült abban hogy megtűr maga mellett minket, de ugyanaz a ragadozó maradt ami már akkor is madakra és kisetestű rágcsálókra vadászott mikor az ember még a seggét vakargatta a fa tetején :)
Ezt az anthraxos példát nagyon nem értem, szerintem te sem :P Vagy a természetes kiválasztódást nem.... -
Yaye
őstag
Most szállt el egy rohadt hosszú hsz-em, szegény belassult ph miatt :((( De már nem írom be újra. Az élővilág, ahogy párszáz évvel ezelőtt ismertük, elég közel van a megsemmisüléshez.
''Az élővilág ugyanis alkalmazkodni fog a megváltozott körnxyezethez''
Hű de jó hogy ennyire tudod. Szóljunk gyorsan a világ aggódó tudóstársadalmának, hogy fölöslegesen paráznak! Naná, mi csak csináljunk bármit, mindenki más majd úgyis alkalmazkodik, juhé. Hát aligha fog. Alkalmazkodni csak bizonyos mértékű, lassú változásokhoz lehet. Az alkalmazkodáshoz sok idő kell, és az a fajok zömének nincs. Ami pedig még jobban kell, de végképp nincs, az az élettér. A kihalás szélére sodródott fajok jó részét elsősorban már nem a vadászat vagy az irtás, hanem a talpuk alól elfogyó élettér, és a máshonnan behurcolt, virulensebb fajok térnyerése veszélyezteti. Ahhoz pedig az esetek többségében _nem lehet_ alkalmazkodni.
2000-ben, négy évvel ezelőtt több mint 11 000 állat- és növényfaj szerepelt a veszélyeztetett fajok listáján, vagyis nézett szembe a kihalás magas kockázatával a közeli jövőben. Kína és India fejlődésével ezek a számok jócskán meg fognak emelkedni, sőt máris emelkednek. Ez az emlősök 24%-át, és a madarak 20%-át jelenti! És a helyzet nem javul, épp ellenkezőleg. A dinók kihalása óta a legnagyobb és leggyorsabb kihalási hullám elején vagyunk, és ez _nem_ természetes folyamat eredménye. Az elmúlt 500 évben az ember tevékenysége miatt 816 faj pusztult ki végleg és visszavonhatatlanul, többségük a közelebbi múltban. Alkalmazkodtak? Nem volt rá módjuk. 816 faj huss, volt-nincs. És az általad kárhoztatott környezetvédelem, a minden egyedhez foggal-körömmel ragaszkodás nélkül ez a szám ma sokkal magasabb lenne. Az ember lehet hogy nem fog tudni alkalmazkodni a saját magára erőltetett ütemben, de az élővilág még sokkal kevésbé fog tudni, jó részük már most sem tud, miközben nekünk még javában az a legnagyobb gondunk hogy drága a benzin és nem tudunk aludni a madaraktól. Az ember magas technikai színvonalának és fejlett zsákmányolási technikáinak köszönhetően igen mostoha körülmények között is el fog vegetálni, és mire kihal, nem marad utána jóformán semmi, csak párszáz apró, szupervirulens kozmopolita faj. Az egész evolúció kezdheti előlről az egészet kishíján a nulláról.
Ha a te milliárd éves történelmi távlatodat veszem helyes alapállásnak, akkor egész addig nyugodtan rombolhatjuk az ökoszisztémát, amíg marad pár életképes baktérium, hiszem majd abból újra kinő minden, a természet rendje szerint.
Gondolom téged az sem zavar majd ha az unokád soha az életben nem fog látni eleven sárgarigót, sündisznót vagy gólyát, nyilván beéri majd a nagypapi mindentudó ígéretével hogy pármillió év és minden újra a régi lesz.. -
PeliScan
addikt
Hűha, fiúk, azért nem szeretnék jövőre új topikot nyitni csak azért mert ez már betelt. :P
Viszont gyorsan reagálnék is; Yaye, először is köszönöm h a negatív véleményed ellenére sem engem illettél jelzőkkel, hanem azt ahogy a kérdéshez szerinted álltam, igen érett gondolkodásra vall, még1x köszi. Viszont egyáltalán nem értek veled egyet, sőt nem is értelek, így megkérnélek h fejtsd ki h szerinted mit kellett volna csinálnom egyrészt, másrészt, hogy te mit tettél volna a helyemben, amennyiben ez nem ugyanaz. (remélem nem.)
Nem tudok mást elképzelni, mint hogy azt vártad volna tőlem, h fogjam az öt madárkát, szakítsam el őket a szüleiktől és a természetes közegükből, betegyem őket egy dobozba, vigyem fel őket a szobába, vadásszak nekik kukacokat, és napi nyolcszor tejjel összeturmixolva adagoljam nekik, majd takarítsam fel az ürüléküket, és hagyjam h az egész lakásban mászkáljanak, mindeközben a macskámat tiltsam ki a házból, as long as nem repülnek tökéletesen. *
Mint látod, pusztán a nyugalam érdekében nem vertem le a fészket, sőt, nem is riogattam őket, egyszerűen csak nem bábáskodtam mellettük. Tavaly még nagyobb volt a kísértés, amikor felvételik előtt álltam, de akkor is inkább vállaltam, h felkelek 1x hajnalban, és becsukom az ablakot. (Viszont nem is akarom magam fényezni; ha biztosan tudtam volna, h ezen múlik a felvételim, gondolkodás nélkül megöltem volna őket. De minthogy erről szó sem volt, max picit nehezítették a helyzetem, persze h nem bántottam őket.)
* term. a madarakra gondoltam itten :P
szerk.2. karácsonykor, és a szülinapján kap whiskast a macskám, illetve a szülés után egy hétig, szegényt nagyon leterhelheti a sok szoptatás, egyébként a maradékot kapja, meg néha a kedvencét, a főtt tojást.
[Szerkesztve] -
Panther
HÁZIGAZDA
[#168-ért bocsi, törölhető :(]
Én viszont szívesen olvasom a vitát. Lehet hogy engem meggyőznek. Egyébként én PeliScan-nel értek egyet (teljes mértékben), én is így csináltam volna: nem szóltam volna bele. Le nem vertem volna a fészküket, de ha a kutya megeszi őket, hát ez van. (Nálunk csak az van, macska nincs :) ) Mert szóval ez tényleg a ''természet rendje''. Ugyanakkor DaSilva hozzászólásának olvasása közben elgondolkodtam (Whiskas), mivel az meg megint igaz, hogy akkor a macskát miért tartjuk mesterségesen életben? Kaját adunk neki, ha meg nem adnánk, lehet hogy az is kihalt volna. Szóval fura kérdés ez.
Ja, és hogy még érdekesebbé tegyem: írtam hogy a madarak fészkét nem verném le. Ugyanakkor egy darázsfészket (ha nem félnék hogy megcsípnek) úgy égetnék porrá, ahogy kell. Vagy például a szúnyogokat meg legszívesebben még akkor kinyírnám amikor tehetetlen lárvák. (Nagy genya dolog mert esélyük sincs, de úúúgy megtenném...) -
ody42
senior tag
Szólj valahol láttál a moderátori jogaimmal visszaélni egy vitában. Nem tudokilyenről, nem tudom hogy jön itt szóba ban?
nem, félreértettél, nem bannontál te senkit, csak azt mondtam, hogy volt nemrég egy vita, amikor egy másik mod. azért bannolt valakit, mert nagyon eldurvult a vita, és a végén átment személyeskedésbe (ezért is volt jogos a ban)
ettől függetlenül fenntartom, hogy egy fórumon a moderátor nem csak azért van, hogy a káromkodókat kidobálja és a warezra lecsapjon, hanem arra is, hogy normális mederbe terelje a témát. Nem?
ettől függetlenül, ha már ismeritek egymást Yayeval,és nem lesz anyázás,akkor hajrá, de ti is tudjátok, hogy a másikat nem fogjátok meggyőzni... -
DaSilva
senior tag
'Tehát hagyjuk a demagóg csúnya gonosz természetpusztító szöveget, mert itt egy teljesen normális természewtes folyamat játszódott le.'
Hát itten csak az a kérdés, hogy a whiskas-szal etetett tenyésztett házimacskák mennyire tekinthetők természetes folyamatnak. Mer ha én mondjuk ledobok egy antrax-bombát Amerikára és kihal a keleti partvidék, szerintem hiába fogok arra hivatkozni, hogy természetes folyamat, és akinek a génjei nem csípik az antraxot, hát szori. -
Den
veterán
0, igen elírtam.
1, miért ne védené a moderátor a saját igazát? És miért ne vitatkozhatna a moderátor egy adott témában. Személyeskedés nem volt. kemény vita van, de Yayeval volt már egy pár vitánk sosem lett anyázás.
Szólj valahol láttál a moderátori jogaimmal visszaélni egy vitában. Nem tudokilyenről, nem tudom hogy jön itt szóba ban? -
ody42
senior tag
0.: ideje
1.: Egy moderátortól én azt várnám el, hogy ahelyett, hogy a saját igazát védené, inkább lecsitítja az embereket,amikor olyan dolgokon megy a vita, hogy az emberek egymást nem meggyőzni akarják, hanem csak arra megy ki az egész, hogy rákontráztok arra, amit a másik mond.Pláne annak tükrében,hogy nemrég pont ilyen kis hülyeségből lett a végén akkora ügy, hogy az egész átcsapott személyeskedésbe,és ban lett a vége (ami mondjuk jogos volt, de megelőzhető lett volna)
2.: igen, húzzak a p*csába -
Den
veterán
''miatt tart ott ennek a szerencsétlen bolygónak az élővilága ott, ahol tart. (a megsemmisülés határán)''
jaj. Az élővilág nagyon nagyon messze van a megsemmisüléstől. Azt az embernél sokkal nagyobb katasztrófák sem tudták kipusztítani. Az ember sem fogja. Az ember a környezetrombolással magát fogja kipusztítani. Az élővilág ugyanis alkalmazkodni fog a megváltozott körnxyezethez (hiszen több mint egymilliárd éve ezt teszi), bizonyos fajok kihalnak, mások teret nyernek, megváltozik az ökoszisztéma de nem semmisül meg (a dínók korában mennyire más volt mint ma, aztán dínók kihaltak jöttek helyettük az emlősök, stb). Viszont az ember nem tud olyan gyorsan alkamazkodni mint amilyen tempóban a környezetét változtatja.
''az emberiség pontosan azt fogja kapni amit megérdemel: egy letarolt, élettelen, mérgező bolygómaradványt''
ebből látszik mennyire nem érted azt a természeted, amit te szerinted annyira védesz.
Ideje elgondolkodnod a dolgon, és túllépni a közhelyeken, meg a holywoodi kliséken -
Den
veterán
''Ebben a megnyomorított ökoszisztémában, a mesterséges körülmények közepedte rohamosan pusztuló élővilág kellős közepén a természet rendjére és egyensúlyára hivatkozni olyan ordítóan álszent, szemforgató, a ráció álarca mögé bújtatott hamis szófacsarás, ami semmi másra nem való mint a mérhetetlen önzésből fakadó pusztítási igény legitimizálására és a felelősség elhárítására. Gyomrom kifordul tőle.''
váljék egészségedre
de hogy jön itt képbe az ember? Adott egy madár pár. Fészket rak. Rakhatná azt a fészket magasabbra, védettebb helyre, de nem ő egy alacsony bokorra rakja ahol bármilyen kistestű ragadozó eléri. Adott még egy kölykeit nevelő macska, aki megradja a kinálkozó alkalmat hogy megtanítsa a kölykeit madarat fogni.
Hol van itt az ember? Peliscan rakta talán a fészket? Nem, a madár rakta, ösztöneitől vezérelve, pechére az ösztönei rosszat súgtak. Vagy peliscan sugallta a macskának hogy madarat fogjon? Nem. A macska ösztönei késztették a madárfogásra, mert a macska már csak szeret madarat fogni, a háziasítás ellenére is megőrizte rafadozó ösztöneit. Tehát hagyjuk a demagóg csúnya gonosz természetpusztító szöveget, mert itt egy teljesen normális természewtes folyamat játszódott le.
Nekünk is vannak macskáink, és azok is fognak madarat. Az ügyetlenebbjét...
Pár éve mikor megvolt még a diófánk, egy madárpár elkzdett fészket rakni rajta. Kis idő mulva megjelentek a macskák a fa alatt. A madarak otthagyták a félkész fészket... nekik jót sugtak az ösztöneik...
És kényelem, önérdek... Nélunk van egy visszatérő fecskepár amelyik a bejárati ajtó fölé rakja a fészkét. Senki nem zavarja el őket, senki nem veri le a fészküket, sőtt örülönk minden tavasszal mikor visszajönnek. Pedig összevissza zarják a falat meg az ajtót, meg a kicsik pirkadattól alkonyatig visítanak mikor valamelyik madár ételt hoz.
A négy fióka megmentése a hibás gének továbbvitelét jelentette volna, következő évben még négy rossz helyre rakott fészek lett volna, és így tovább. Amit te természetvédelemnek hiszel, az durva beavatkozás a természetbe a saját lelkiismereted megnyugtatására, hogy te tettél valamit a természetért. Ja tettél... ártottál neki... -
MUŁĐER
addikt
'' (Nem a madár lett Isten képére teremtve és nem a madár nevezte el az embert, hanem fordítva)''
ezt te sem gondolhatod komolyan...
Jézusom,aszt hittem normálisabb emberek vannak itt a PH!-n,de ezek a hsz-ek...jézusom...én csak annyit mondok,hogy nincs mocskosabb állat az embernél -
Zoltán
őstag
Én asszem nem ilyen stilusban válaszoltam neked. Mindegy. Egy ember igenis értékesebb mint egy madár. (Nem a madár lett Isten képére teremtve és nem a madár nevezte el az embert, hanem fordítva) DE! Nem azt írtam, hogy ettől még joga van az embernek írtani a természetet! Természetesen az nem helyes! Ne forgad ki a szavam! Ő csak annyit tett, hogy nem taposta ki a macskák belét még idejében. Szerintem helyesen tette.
Ui.: Szép dolog a környezetvédelem, de vannak fontosabb problémák is. Csak azok greenpeace -mániások akiknek az igazi értékek hiányoznak az életükből. (Isten, Haza, család,...) Sokaknál a természet istenítése csak pótcselekvés, mert a valódi értékektől el vannak zárva. -
Yaye
őstag
Kedves Den, már jópár esetben ellent mondott a véleményünk, és ez sajnos most sincs másként.
Az ember rég kiszakította magát a természeti törvények alól, a mesterséges környzetben a természeti törvények nem érvényesek többé. Az emberrel szemben egyetlen patkánynál nagyobb faj egyetlen egyedének sincs semmiféle esélye az életben maradásra, ha az az ember számára a legcsekélyebb, akár elhanyagolható hátránnyal is bír. A természet egyensúlya -amire nem átalltál hivatkozni- az ember közvetlen életterében rég nem létezik, hála civilizációnk szellemi színvonalának. Ebben a megnyomorított ökoszisztémában, a mesterséges körülmények közepedte rohamosan pusztuló élővilág kellős közepén a természet rendjére és egyensúlyára hivatkozni olyan ordítóan álszent, szemforgató, a ráció álarca mögé bújtatott hamis szófacsarás, ami semmi másra nem való mint a mérhetetlen önzésből fakadó pusztítási igény legitimizálására és a felelősség elhárítására. Gyomrom kifordul tőle.
Egyébként pedig nem egyszerűen négy rigófiókáról van szó. Hanem az elvről. Arról a szomorú tényről, hogy fiatal, magukat felvilágosultnak és műveltnek tartó emberek sem érzik a legcsekélyebb mértékben sem, hogy egyenként és személyesen felelősek azért hogy környezetünkből szerény lehetőségeikhez képest megőrizzenek annyit amennyit tudnak, és ha szerény eszközökkel is, ha csak négy nyomorúságos fióka erejéig is, aktívan próbálják ellenpontozni mindazt a pusztítást aminek célzott akaratosság nélkül ugyan, de maguk is részesei. De neeeeem, a kényelem és az önérdek mindig mindenek felett... :(
[Szerkesztve] -
Yaye
őstag
Igyekszem higgadtan válaszolni, bár a postod provokációval ér fel:
1. Nem mentett meg egyet sem. Egyet visszarakott a fészekbe, ahonnan az alighanem rövid időn belül természetszerűleg újra kijött, és feltehetőleg hasonló sorsra jutott mint a fészekalja többi tagja.
2. Eme primitív mértékben önző és korlátolt ''az ember nyugalma sokkal fontosabb mint egy madár'' hozzáállás miatt tart ott ennek a szerencsétlen bolygónak az élővilága ott, ahol tart. (a megsemmisülés határán) (Nem mintha az embert érő veszteséget siratnám, az emberiség pontosan azt fogja kapni amit megérdemel: egy letarolt, élettelen, mérgező bolygómaradványt.)
3. De igen, _védett_ madarak voltak! A feketerigó (Turdus Merula) védett madár! Bár nem hiszem, hogy ez (hogy már a ''közönséges'' feketerigót is védett), a legcsekélyebb mértékben is fontosabbá tenné a szemedben a teremtés ''koronájának'' szent és sérthetetlen nyugalmával szemben :( -
Den
veterán
Evolúció? Természetes kiválasztódás? Ha az a rigó olyan hülye volt hogy egy veszélyes vragadozó számára elérhető helyre rakta a fészket, akkor a rigó faj jól is járt hogy ez az egyed nem tudta továbbörökíteni, tökéletlen génkészletét, ezzel is erősítette a fajt.
A természet már csak így műxik. örök harc az életben maradásért, az alkamatlanok elpusztulnak. Nem az ember dolga a fiókákat megvédeni, az ugyanis beavatkozás a természet rendjébe. Szvsz az a fajta '' természetvédelem'' a szűklátókörű, amelyik görcsösen próbál megmenteni minden faj minden egyedét. ÍEz ugyanolyan káros beavatkozás a természet egyensúlyába mint egy faj kiírtása.
Az ember azt mentse meg amit ő sodort veszélybe, a töbit meg hagyja békében, had érvényesüljenek a sokmillió éves törvényszerűségek, annál úgysem lehetünk oksabbak. -
ody42
senior tag
-
ody42
senior tag
na azért nem kell túldramatizálni...én sem rohantam volna, hogy kitépjem őket a macska szájából...Így jártak, ez kell a feketerigók evolúciójához.
Az éretlen inkább ott kezdődik, aki légpuskával lövöldöz a madarakra, rosszabb esetben pl. galambokra is, akiket nem tud kinyírni, és napok múlva döglenek csak meg a bennmaradt golyó miatt (mérgezés)
Na ez pl. sokkal szanalmasabb... -
Yaye
őstag
Hát Peli, bizisten nem szívesen írok ilyet, de kiművelt(?) emberfő létedre igazi szűklátókörű, logikátlan, cinikus, éretlen módon álltál ehhez a madárkérdéshez. Remélem most egyaránt elégedett vagy a magad korrektségével, meg azzal is hogy végül mégis sikerült jól bosszút állni a nyomorultakon :( :( :(
Azokat akik ennyire nem képesek megbecsülni a természet utolsó megmaradt morzsáit sem, én száműzném valami lakótelep tizedik emeletére. :((( -
PeliScan
addikt
Bizony... szegény Skodám vmi gonosz gonosz gazdinál árválkodik épp, és rólam álmodik, én meg róla. :D Talán a következő fecskerigó-invázió alatt már meglesz... talán. :o
[leírtad vhol a barátnéd történetét? mármint a kettőtökét? :) mert arról h nincs, de kéne sok helyen van nyoma a fórumban, de erről..? pedig úgy az igazságos :D] -
ody42
senior tag
ez a topic nagyon kész :D
szegény madarak :( -
Panther
HÁZIGAZDA
Hát igen... már az is egy éve volt... (a topiknyitás, meg az érettségi meg minden)
-
PeliScan
addikt
Huh mekkora fight ment kint a kertben... szerintem a fiókaák nagy rész fölfalódot. eleinte úgy gondoltam, h nem segítek egyik csapatnak sem, de végül megsajnáltam a madarakt, egy fiókát visszatettem... mondjuk szerintem max pár órát adtam neki, úgyis ki fog repülni, és akkor a macskák jól megragadozzák.
A anyamacska amúgy nagyon előzékeny, biztos ő is szereté elkapdosni a madarakt, de meghagyja a kicsiknek az örömöt :P
Szegény madárka :U
Valszeg nem nagyon segít rajta :o -
PeliScan
addikt
Nagyon hűséges cica, szerintem sohasem csalta meg a szomszéd fehér kandúrját, mert mindig ugyanilyen keverékben jönnek a kiscicák. :) Valóban van benne pici vöröses is. :)
(a lexebb kiscica, amit eddig sikerült produkálni, egy fekete kölök volt, aminek a tappancsai fehére voltak, mintha bocskor lenne rajta... eszméleteln jól nézett ki) -
acer_
aktív tag
válasz
PeliScan #137 üzenetére
Itt nincs kert. Csak egy nagy udvar. Ami kb. akkora, mint a ház..
Tele fenyő, nyír, és egyéb, általam nem ismert fákkal. Az egyik fenyőn kb. 10 éve élt egy bagoly :) Jó volt esténként nézni (lehetett látni az ablakból), + hallgatni a huhogását.
Apám munkahelyén régebben fészkeltek rozsdafarkok. Ott van jó nagy udvar, fákkal, kis kerttel, etc. A kapualjban foglaltak egy egy fészket, ami korábban fecskéké volt, csak valamiért nem tértek vissza... Nem zavarta őket, hogy alattuk napi ~5-ször nyílik/csukódik az egész kapu (amikor autoval megy vki), ill hogy sokkal többször járkálnak alattuk emberek (mennek a lakásokba, vagy az üzletbe).
Mivel a fészek kicsi volt, a fiókák pedig nagyok, ezért 1 kiesett. Visszatettük létráról, és nem volt semmi gáz, visszafogadták, felnevelték mind a hármat.
Ja, macska is van az udvarban :) Meg egy kutya :). De mindkettő el lett zavarva, ha a fészek közelébe mentek (bár az kb. 4 méter magasan volt a falon egy mélyedésben, szóval felmászni nem tudtak volna úgysem..)
Jah, a következő évben is visszatértek a madarak. Idén nem (eddig :F)... Meglátjuk, mi lesz.. (mivel apám fényképész, ezért készült pár kép a fészekről, csak meg kéne keresni őket..) -
littlemole
őstag
Hogy a topichoz szóljak. :) Hozzánk is befészkeltek az erkélyre a fecskék tavaly, de ebben az évben nem jöttek. :( Úgy tudom hogy mindig ugyanaz a fecskepár jön vissza, szóval valószínűleg elpusztultak. :( és addig nem is lesz új pár itt, amig itt a fészkük, mert nem foglalják el egymás fészkeit. Asszem kétszer költenek egy évben.
Én szeretem őket mert irtják a szúnyogokat meg egyebeket, így kevesebbet kell nekem is hadakozni velük. A csivitelést meg nem lehet behallani hozzám.
Itt Szolnokon sok fecske van. Azt hiszem az országban a legtöbb a városok közül. -
Calogero
addikt
Es minden cica melle jar ajandek rigo :DDD
-
PeliScan
addikt
Télleg, nem kell vkinek 6 hetes, nagyon nagyon aranyos kiscica? Garanciát vallalunk rájuk, eddig senki sem panaszkodott az előző 7 éve alatt! :)
[amúgy a belógó tuja az a tuja, amin a madárkák vannak, tehát légvonalban kb másfél méter van köztük!] -
PeliScan
addikt
Nem éjszakai a kép, csak vakuztam egyet, h szép éles legyen... egy 12 éves tujába fészkelték be magukat, a földtől olyan 2 méterre, ami azrét nagyon furcsa, mert most alatta tanyázik a macskám a 3 kiscicájával... a tűzzel játszanak. :D
-
ody42
senior tag
amúgy szerintem is rigó (feketerigó?)
de tuti nem fecske vagy cinege, azokat felismerném, mert nálunk annyi van belőlük,mint a szemét...
[Szerkesztve] -
ody42
senior tag
tök jó a kép, éjszakai felvétel?
úgy néznek ki,mintha éppen arra várnának, hogy megetesd őket :) -
-
ody42
senior tag
keselyűk :D
-
_Volkovy_
nagyúr
Ismét eltelt egy év,PeliScan fecskeverebei visszatértek :DDD
-
PeliScan
addikt
Sziasztok! :)
Nah, szinte napra pontosan ugyanakkor jöttek vissza a kedves madárkák. :o Még nem fülsértően, de már szépen, egyre erősödve megint kezdenek csiporogni... ha már nem hagynak aludni, legalább hadd tudjam, hogy;
<> meddig maradnak a dögök? :D illetve hogy mikor válnak éretté, tehát mikor repülnek ki?
<> végüls is milyen márkájú madarak ezek? megbeszéltük már tavaly ilyenkor, h nem fecske :)
[remélem a macskám felfalja őket :U]
[Szerkesztve] -
SYZYGY
tag
válasz
Adrian Mole #105 üzenetére
Meg jó nagyok. Tehát nagyság alapján is egyértelműen megkűlönböztethető a többi fecskétől.Ők különösen a repülés mesterei! (főleg ha neha meghajtja őket egy kissólyom :)) )
-
Adrian Mole
senior tag
Valószínűleg sarlósfecskét hallottál. Annak tényleg elég éles a hangja, és azért nem hallhattad idág, mert csak tavasz közepén-végén érkezik haza a költözők közül, utolsóként. Azért nem olyan vészes az, ahogy sivítanak, és érdemes nézni, ahogy repülnek, fantasztikusak! (röptében úgy néz ki, mint egy klasszikus vasmacska tetkó a tengerészek alkarján)
-
matyibuta
csendes tag
Hi all!
Nem akarom szétOFFolni a topicot, csak egy régebbi hozzászóláshoz hozzászólni :)). Egyszer poénból vettünk 5 db naposcsibét, az egyikből kakas lett... Na mi a kukorékolás ellen azt találtuk ki, hogy bezártuk őket egy kb 40-50 cm magas ládákból épített (összeeszkábált) ketrecbe. Mivel a kakasok úgy kukorékolnak, hogy a nyakukat addig nyújtják, hogy majdnem elszakad és ezt az alacsony ketrecben nem tutdta megtenni, ezért amíg nem engedtük ki őket addig kuss volt :). -
Nimrod
addikt
''...A megkérdezettek közül többen szeretnék, ha központunk éjszaka is nyitva lenne. Horváth Ádám, a HIK igazgatója elmondta, hogy ez a kérdés már a központ megnyitásának előkészületeinél is felmerült. Jelentős többletköltségei miatt további igényfelmérés és egyeztetés szükséges az éjszakai nyitva tartás bevezetéséhez, de a vezetőség vizsgálja a lehetséges megoldásokat. Reméljük hamarosan ezzel a szolgáltatással is meglephetjük kedves látogatóinkat...''
Milyen érdekes hír :)
Csak nem mindenkit zargatnak a madarak? :DDD -
tildy
nagyúr
válasz
Norbertpower #101 üzenetére
Hát nappal:)
De most jó hüsi munkahelyen vagyok, sőt a vizsgaidőszakkal is már végeztem egy hete, ráadásul a koliban most csendrendelet van, szal mostanában éjszaka alszom:)
Aktív témák
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thinkpad T480S üzleti i5-8350u 8th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD, több db, gar.
- AKCIÓ! PC Specialist Recoil VIII 17 notebook - i9 14900HX 16GB RAM 2TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest