Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• SenseofHumor

újonc

válasz flyerz #2361 üzenetére

Már nem horkolok... :)
    Legalábbis nem kelek fel rá. :D :D

Ma vagyok a 19.napon, ami az első nap, amikor abszolút nincs fájdalom! (Jeeeeee!! :) ) Fájdalomcsillapítót a 15.nap óta nem vettem be. Persze akkor még fájt, de nem annyira, hogy Cataflam vagy Flector kelljen.

A torkom már abszolút de nem fáj, ugyan könnyen kiszárad. Olyankor inni kell. :) A nyelvgyök fáj még kétoldalt, de csak akkor ha tüsszentek vagy ásítani próbálok. Jaajjj egy jóleső ásítás nagyon jól esne. :D Vicces mi minden tud hiányozni az embernek. :)

Mostmár csak egy rossz emlék (szó se róla míg élek emlékezni fogok rá) de az a pokoli fájdalom már csak halványan dereng. Arra emlékszem, hogy iszonyatos volt és az ellenségemnek sem kívánnám, de maga az érzés már nincs meg. Fejben sem.

Szóval kitartást mindenkinek! :)

• SenseofHumor

újonc

Sziasztok!

Megosztom veletek az én történetemet. Sok hasonlóságot véltek majd felfedezni. :)

28 éves nőbeteg... Nagyjából 7 éve szenvedtem évenkénti több alkalommal jelentkező tüszős mandulagyulladástól. Az utóbbi 2-3 évben azonban az izületeimre kezdett rámenni a dolog, szinte állandóan fájtak. Amikor a mandulám gyulladásban volt, a csípő- és térdizületeim annyira fájtak, hogy nem bírtam kikelni az ágyból. December közepén újabb tüszős mandulagyulladásom lett, tehát az orvosom elküldött teljes laborra, vér-vizelet. Az eredmények tükrében beutalt a F-O-G-re Karácsony előtt, ott jól megnézték majd közölték, hogy műtét kell, amire elő is jegyeztek 2017.01.20-ra. Tőlük is kaptam beutalót teljes laborra és az aneszteziológushoz. A labort már másnap megejtettem, 01.17-én elmentem az altatóorvoshoz. Fel sem ajánlották a helyi érzéstelenítést, az első perctől kezdve altatásról beszélgettünk (nem mintha bántam volna), mindent elmondott. Sosem volt még altatásos műtétem, igazából műtétem is csak egyetlen egy még 4 éves koromban, amikor az orrmandulámtól szabadítottak meg helyi érzéstelenítéssel 24 évvel ezelőtt.

0.NAP
    Eljött a műtét napja, bementem a kórházba, betegfelvétel, osztályon irodában papírmunka, utána orvos megvizsgál, hogy elvégezhető-e aznap a műtét, majd nővérpultnál újabb kérdések és papírmunka, végül megkaptam az ágyamat. Kipakoltam, átöltöztem. 1 órával később jött a nővérke, hogy vegyem be a bogyót egy fél korty teával, ettől majd kicsit bekábulok.
    Bevettem, majd 2 perccel később jött a műtősfiú értem. A műtő előtt még vártam vagy 15 percet, vártam hogy a gyógyszer hasson, de semmi. Megjelent az altatóorvos, csevegtünk kicsit (voltam-e már altatva, stb.), majd megjelent az orvosom és már toltak is a műtőbe. Ott átfeküdtem a műtőasztalra. A lábaimat leszíjazták a jobb karommal együtt. A bal karomat ki kellett nyújtanom oldalra, abba kaptam a branült a koktéllal. :) A mellkasomra tappancsokat kaptam, 3 mp-el később már hallottam a monitor csipogását. A jobb karomra vérnyomásmérőt tettek, a szám elé maszkot amiből oxigén jött. Nagyon kellemes, hűs levegő volt... :)
    Az anesztezi mondta, hogy az első cucctól amit kapok szédülni fogok. Be is jött, szóltam, hogy megvan... :D És ez az utolsó emlékem, jött a snitt... Az altatás nekem időben nem tűnt többnek egy hosszabb szempillantásnál. 2 mp, nagyjából... A következő emlékem, hogy kelteget az altatóorvos és kéri, hogy vegyek egy nagy levegőt. Ezt megtettem és éreztem, amint valamit kihúznak a torkomból. Valószínűleg a csövet, amin lélegeztettek. Nem éreztem semmit a torkomban. Azt hittem, nem is csinálták meg a műtétet. Kértek, hogy forduljak át a hordágyra, de hasra fekve. Ezt is megtettem, de utána rögtön visszaaludhattam, mert a következő emlékem, hogy áttesznek a kórházi ágyamra.
    Nyelési reflexem nem volt. Egyáltalán. Próbáltam nyelni, de nem tudtam és nem a fájdalom miatt. Nem is kellett ugyebár, hanem csurgatni kell a nyálad 2 órán keresztül. És itt kezdődtek a gondok. Az orromból és a számból is dőlt a vér, emellett folyamatos krahácsolási és köhögési ingerem volt (amiket ugyebár szigorúan tilos!!), de nem tudtam mit tenni. A nővér beadott vérzéscsillapítót, de semmit nem használt. A műtét után 1,5 órával vittek a kezelőbe. A gond az volt, hogy egy hatalmas adag alvadt vért hagytak a nyelőcsövembe, ami a légcső elejét is ingerelte, ezért volt a krahácsolás és a köhögés. A friss sebbe kaptam a helyi érzéstelenítést (igen-igen, az a hatalmas fecskendő a hatalmas tűvel) és elégették a vérző sebet. Visszavittek a szobába, ahol most már félig ülve-hanyatt kellett kicsurgatnom ami jött. Innentől újabb 2 óra kezd el ketyegni. Megkaptam a kórházi teát, amit el kellett kezdeni inni. Fájt. Az első pár korty. Aztán már csak nagyon kellemetlen volt, de estig megittam a kancsóval. Onnantól kezdve ugye nincs csurgatás se köpködés (ami alapból is tilos) mindent nyelni kell.
    Estére megint rosszul lettem. Hányinger. Hányás. Ettől megint fekszakadt a seb. Este megint vittek a kezelőbe, ahol majd fél óráig tartott az, hogy annyi életet leheljenek belém, hogy a számba a doki bele tudjon egyáltalán nézni. Nagyjából 7-8 vesetálat hánytam tele alvadt véres teával. Akkor vacilált az orvos, hogy visszatolnak a műtőbe, de végül helyi érzéstelenítés mellett döntött. Elégette a sebet, visszavittek a szobába, infuziót kaptam. Akkorra már annyira kimerült voltam, mást sem akartam csak aludni.

1-2.NAP
    Nem volt bevérzésem a maradék két napon, amit a kórházban töltöttem. Beszélni nem nagyon tudtam, fájdalomcsillapítót összesen 3 alkalommal kaptam (Algopyrin vénába, halottnakna csók egyébként). A fájdalom hasonló volt egy mandulagyulladáséhoz. Enni nem nagyon ettem, mert nem tudtam, teát ittam sokat. Éjszaka a seb kicsit kiszáradt, az fájdalmasabb volt, olyankor ittam 2 korty teát.

3-4-5.NAP
    Itthon végre. A fájdalom stagnál talán picit enyhül napról-napra (vagy csak kezdem megszokni??), igaz Cataflam-V a barátom napi 3-szor. Fáj a torkom, a nyelvem. Az éjszaka a legrosszabb, meg a reggel. 3 óránál többet aludni nem tudok. Iszok folyamatosan. Fáj az ivás, de muszáj. A sok teától a nyálam annyira sűrű, hogy még ép torokkal lenyelni is kihívás lenne, hát még úgy, hogy tele van égési sebekkel. Amit a napokban ettem, az krémlevesek, bundáskenyér (nagyon jól esett), lágytojás. Az első pár falat fáj, de mindig a gyógyszer bevétel után fél órával ettem, így elviselhető volt. Inni, inni, inni!

6-7-8-9.NAP
    Valami megváltozott. A 6.nap reggelén úgy ébredtem, hogy valaki izzó szenet pakolt a torkomba, a fájdalom közel elviselhetetlen, kisugárzik a fülembe. Reflex szerűen nyúltam a teáért, ami mellém van készítve, belekortoltam és a nyeléssel együtt a könnyem is kicsordult. Mintha sósavat ittam volna. Kimentem a konyhába a fájdalomcsillapítóért, közben a szemem könnyezik mert próbálom a nyálamat is nyelni. Ott ültem a Cataflam föltött sírva. Be kell vennem, de nem tudom mert megőrülök a fájdalomtól. Ez ment minden egyes reggel még 3 napon át. Minden. Egyes. Reggel.
    A napi 3 Cataflamból, 4 óránként Cataflam lett, ami 2 órát hatott.. Akkor sem múlt el a fájdalom, csupán enyhült annyira, hogy inni tudjak némi grimaszolással. Számoltam vissza a perceket, hogy mikor vehetem be a következőt.
    Belenéztem a torkomba, és láttam, hogy a fehér lepedék majdnem eltűnt. Helyén a rózsaszín hús a friss bőrrel, ami nagyon vékonyka. Szóval ezért fáj, úgy, hogy majd kiugrok az ablakon. A fájdalom pokoli. És ilyenkor kell enni!!! Hiába sírod ki magaból a jövőhetet is, muszáj szilárd ételt enni, hogy az összes lepedék eltűnjön! A fájdalomcsillapító amint elkezd hatni, rögtön enni kell! (Nálam a bundáskenyér volt a szilárd étel, ami leszedett mindent)
    És ez a legrosszabb része az egésznek. Ez a pár nap, ami szinte beláthatatlannak és végtelennek tűnik. Azt hiszed sose lesz vége ennek a fájdalomnak. De megnyugtatlak... Vége lesz. :)

10.NAP
    A mai nap. Reggel még úgy keltem, hogy fáj. De nem volt az a pokoli fájdalom. Ittam teát. Rögtön jobb lett. Bevettem a fájdalomcsillapítót, és feleszméltem, hogy legutóbb tegnap este 9-kor vettem be az utolsót. Tehát az első éjszakám volt bogyó nélkül és majd 12 órát bírtam nélküle. Az előző napokhoz képest mondhatom, hogy mintha elvágták volna. :)
    Félreértés ne essék. A hangom még mindig nem tökéletes, és még mindig fáj. De ha az előző napok fájdalma 10/10 volt, akkor a mai olyan 5/10. Tehát hatalmas enyhülés. :)
    Ma már ettem péksütit. Igaz most kicsit jobban csíp minden. Ma megpróbálkoztam egy kis szőlőlével (herótom van a teától) de eléggé csíp.
    Ma véégre megmostam a fogaimat hátul is (igaz nagyon óvatosan) és a hajamat is megmostam. Mintha új ember lennék... :D

Összegezve:
    - El fog múlni a fájdalom! Igen... Megéri!
    - Meg kell tanulnom az orromon lélegezve aludni. :D A belégzés gond nélkül megy, azonban a kilégzés csak hason és/vagy oldaltfekvésben megy. Hanyattfekve, vagy ha hátra van biccentve a fejem, nem tudok kilégzést produkálni az orromon keresztül, elzáródik.
    - Nagyon remélem, hogy a horkolás el fog múlni... :D
    - Az étel néha beakad hátra a "lyukba" (másnak is előfordul?), olyankor gyorsan ráiszok és lemegy.
    - A nyelvgyök még mindig fáj, szerintem tovább fog mint a torkom...

Még majd egy végső update-tel jövök szerintem, amikor már fájdalom sincs. :)

Kitartást mindenkinek!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés