- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mennyi?
aktív tag
Az első gondolatom nekem is ez lett volna!
/De nem tudom akár az is lehet, csak tutira mondja meg valaki ne ''lehetre''! Bocs!
/
Nem krumplihalom mellett volt /persze ez nem zárja ki!/. Az ''főút'' szélén, kis füves vízelvezető árok, az árok másik oldalán a temető /de hogy ennek van-e jelentősége?/.
[Szerkesztve] -
tildy
nagyúr
tobolyog: vizes állagú valamire mondják, ami ott marad, és halmazállapotváltozáson megy keresztul(pl, peneszes zavaros lesz)
pl. ha ott marad az öblito a mosogep tartalyaban -
Micike
csendes tag
Ha valaki furcsa kifejezeseket akar hallani, latogasson el szekelyfoldre. Az a fura szavak es ismeretlen kifejezesek kincsestara.
Tudjatok-e mi az az agylob? Vagy a lapito? Amugy errefele a krumplit pityokanak hivjak.
( agylob= agyverzes; lapito=vagodeszka) -
bigdewil
csendes tag
Az útépitő munkásaim használták ezeket:
Hömbölgő= úzhenger
Dürückölö=lapvibrátor
Kavarnya=betonkeverö
Hoblivas=gereblye
Nagyfogu=homlokrakodogép -
maniac
senior tag
vájling=edeny fajta
-
sonar
addikt
pecó?
-
sonar
addikt
srág v srágli v srágla ???
kopolyozni?? -
sonar
addikt
Fluta: krumplis lángos szerű,de nem kelt tészta
Pumpuska: fánk Erdélyben -
dzsoni
senior tag
Bütykös taxi ???
-
tyborman
csendes tag
Sziasztok!
Remélem, hogy ezek még nem voltak:
eper/szamóca kérdés:
Én budapesti vagyok, itt az eper = földi eper/fán lévő eper, a szamóca a kis, apró szemű. De az uncsitesóm kecskeméti, ő váltig állítja, hogy az eper csak a fán termő az eper, a többi pedig szamóca...
gamó = kampó (állítólag az, amelyiknek mindkét fele kampóban végződik...)
garabó = kosár
Most ennyi jutott az eszembe. Király a topic!
Bye, Tibi -
tildy
nagyúr
válasz
Don Vittorio #376 üzenetére
Tesi óra előtt logikus dolog, nem?
Levetkőznek a csajok, majd átöltöznek tesicuccba.De ez a leöltözni, ez csúcs -
ar
tag
Vati, kosz a javitasokat, meg a level beszurasat!
En is javitok. A msinas zsido elejen a behelyettesitendo az nem igeny szerint ertendo, csak nem emlexem a szolas elejere. Bocs.
Valamint azok a szavak a Nagykunsagbol jonnek.
Vati: A betu''rni dolog, nallunk is jaccik a kunsagban.
Na, csa, irjatok minel tobbet! -
vati
senior tag
Es mindennek a tetejebe: Lo'fasz a seggedbe. (Mar bocs, hogy csak igy ideirtam)
No valahol olvastam a neten az eredetet. Megpedig. Annak idejen a torokok igen eloszeretettel alkalmaztak a karobahuzast. A karo torok neve: lopat.
A f@sz, lóf@sz, segg a már középkori magyarból is ismert szavak, a török ''LOFAT'' (én így olvastam, nem lopat) szót pedig könnyű lehetett félrehallani. Az eredeti jelentés nem volt trágár csak roppant rosszindulatú.(~''húzna karóba a török'')
tájszó:
''betűrni'' (= begyűrni, Vas megye) -
vati
senior tag
''brahi''
Aki nem pesti gyerek, szvsz nem 100% hogy hallotta ezt a szót. (zsidó szleng, ''balhét'' jelent) -
vati
senior tag
Egy levélváltás egy angolanyanyelvű hölgy és a Sztaki szótárszerkesztője között:
''Dear sir,
My name is Diana and I have visited your web site with a very good online hungarian-english dictionary. Unfortunately, I didn't find the translation in English of the word ''pinarago''. I suppose this is the hungarian word for a specific kind of fish. I suppose, also, that ''pinarago'' is a very rare fish, because I couldn't find it anywhere on the web (google, yahoo, altavista). Could you tell me, please, the english or french word for this fish?
Thank you very much in advance, Diana''
''Dear Diana,
when I first read your email I thought someone must have been joking with you, because ''pinarago'' didn't really sound like a fish to me.
Instead it sounds more like slang or cursing. That's because the word-by-word meaning of ''pinarago'' is ''pussy chewer'' or ''pussy bubblegum''
Then I did a search with Google and found this:
<http://szekelymagyar.transindex.ro/?betu=p>
''pinarágó: aprótermetű hal (valószínűleg vágócsík, lat.Cobitis taenia), leánykák elrettentésére használják: pl. ne menj a mélyvízbe, mert ott a pinarágó''
This means: ''pinarago: small fish ('vágócsík' in another word, or Cobitis taenia in Latin) used to deter girls. For example: don't go into the deep water, because there is the pinarágó''.
''pinarágó'' is used by székelys - Hungarians living in Transylvania. You made me learn something new, and I hope I could help you as well.
:-) -
ar
tag
Hi,
Na, valaki emlitette a ''masina'' szot. Tudja mi ez valaki? Ha nem elarulom: gyufa. Van is valami olyan szolas felenk, hogy <csinal valamit>, mint a masinas zsido.
Cseszreg is emlitve volt, nallunk fele ez nem mas, mint a diszno be'lha'rtya'ja, amibe a ma'jas poga'csa nevu desznyotori etel-termeket keszitik. (Ez a cucc maga is amugy, taj jellegu dolog, legalabb is Nyiregyhazan neztek nagyon a szabolcsiak, hogy mi ez?)
Es megvalami, szinten felenk mondjak a ''csesznye'' szot. Nem hiszem, hogy ezt mashol nem hasznalnak, de szinten Nyirsegben heveny rohejjel dijaztak mikor kiejtettem ezt a szot a szamon. Szamomra ez a nem szalonkepes, nem undorito de nem kellemes dolgok jeloloje.
Na, legkozelebb majd peragasztom a pinara'go'-s levelet is. De addig is, ki tudja mi a pinara'go'?
Udv -
vati
senior tag
Szolnok megye:
tengeri = kukorica
kolompér = krumpli
Erdély:
vinete = palizsán
... -
guess.who
senior tag
Csókolom, elnézést kérnék, szeretnék javítani! A gang ugyanis nem feltétlenül körfolyosót jelent, azt leginkább a régi pesti bérházaknál használták, de tudomásom szerint eredetileg a hosszúkás falusi parasztporták előtt levő nyitott, oszlopos ''folyosó'' volt a gang... (Aki járt már régebbi faluban, biztosan tudja, miről beszélek.)
-
tildy
nagyúr
Éna nyírségi leöltözni szón akadok ki mindig.Jött anno a Lehel Gimibe (Jászberény) az osztályunkba egy nyírségi lány, az mondta egyszer tesi előtt, hogy hol lehet leöltözni? mi meg lestünk...Nálunk levetkőzni szoktak...
-
Cefa
senior tag
jó látni hogy mindig visszajön ez a topic.
itt egy kis adalék.
Pajesz
pakompart -
sonar
addikt
Nem olvastam végig a fórumot de nagyon izgi.Mióta kóteros vagyok néha mi is jókat röhögünk egymáson. Nálunk zalában jellemző a névutó helyett a rag.
föl fele-> fönek
le fele-> lenek
silinga,- fonott kosár
zsindely,- cserép a tetőre
dzsumbuly,- gazos terület
séroklit,- piszka fa
tatuka- hamuzó
szörp= málna
málna izü szörp=málna málna -
ar
tag
Hello,
Ez a slambuc-ohom nallunk fele galaburgyi.
Az a'jer szinten gyorsan kitalalhato.
Ami mashol piszke, vagy egres, az felenk po:szme'te.
Tudjatok mi az a bicsak? (Nem mehez
Ezek mind a Nagykunsagbol jonnek.
kis erdekesseg: tepsi, kinai eredetu.
Nyirsegben hallottam: lehuzakodik.
Es mindennek a tetejebe: Lo'fasz a seggedbe. (Mar bocs, hogy csak igy ideirtam)
No valahol olvastam a neten az eredetet. Megpedig. Annak idejen a torokok igen eloszeretettel alkalmaztak a karobahuzast. A karo torok neve: lopat. Szoval igy, indult es ezze lett. Vegul is eleg nagy karo amaz is
A porond szoert meg nagy koszonet illeti a bekuldojet!!! Megathx.
Vegul gondolom, mindenki megkapta a pinara'go'-s emailt. Aki nem annak szivesen beragasztom ide.
Esvegul: Ha lehet, a tajszavakhoz irjatok mar oda, hogy honnan s merrol valo. Sokkal nagyobb lenne az epito hatasKoszi
Minden jot! -
Mosqu!to
addikt
nemtom volt e már:
spájz: kamra
szatócs: kis abc -
KovacsUr
addikt
Mint a skatulya?
Más: Hihetetlen, de http://www.patika.org/ -
csudri
őstag
Nem tudom, hogy volt-e már: katula=doboz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Mandragora: Whispers of the Witch Tree teszt
- Brutálisan ütős játékélményt mutatott be a 8K Association
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Yettel topik
- ZIDOO médialejátszók
- Sorozatok
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- További aktív témák...
- Vadonatúj iPhone 14 PRO MAX 256GB space black! 6 hónap garancia! Fulldoboz!
- iPhone 16 PRO MAX 512GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akkumlátor 100%! Apple garancia 2025.11.14
- iPhone 16 PRO 128GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akku 100%! 2025 október 14-ig Apple garancia!
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- BESZÁMÍTÁS! MSI PRO Z690 i7 14700K 64GB DDR4 2TB SSD RTX 3070Ti 8GB Fractal Design Meshify C CM 750W
- AKCIÓ! ASUS ROG Strix G513IE 15 Gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050Ti 4GB WIN
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest