Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz Dhampir #8701 üzenetére

Nem tudom neked milyen Windows van fent, de én utoljára wines Tündérbüdit 64 bites Win7 Pro és Win10 Pro alatt próbáltam, egy dekával sem szebb, mint a linuxos verzió, cserében jóval lassabb.

Linuxnál az sem szabad elfelejteni, hogy nem mindegy milyen grafikus felület és skin/ikontéma van fent, lehet azért látod csúnyábbnak, mert valami minimalista WM, DE, téma van fent nálad, amivel nem olyan csilivili a a linuxos megjelenés.

A windowsos sima Paintre az alábbi főbb linuxos alternatívák vannak: MyPaint, Gnome Paint, Gpaint, KolourPaint, Pinta, Tux Paint. Vannak még mások is, de azok bonyolultabbak, már nem hajaznak a wines Paint egyszerűségére. Egyébként meg ahogy már írták előttem, már nem elérhető Windows alatt sem a Paint, csak ha Windows Store-ból megveszed és felrakod 5-10 dollárért, aki erre nem hajlandó, annak csak a 3D Paint meg a Paint.NET marad. Bár ha annyira windowsos Paintet akarsz, ahhoz szerintem elég 1-2 fájlt kibányászni egy frissítetlen Windows-telepítésről, és menni fog Wine alatt is, de nem javaslom. Azért ne linuxozzál, hogy aztán mindenre windowsos programot használj, úgy semmi értelme nincs az egésznek. Linuxon meg kell szokni, hogy más programok vannak, máshogy esnek kézre, más megközelítés alapján működnek, de cserébe általában jobbak is, mint sok windowsos alternatíva, persze kivételek vannak.

Attól is függ, hogy mire kell neked a Paint. A legtöbb ember arra használja, hogy mivel nem tud szakszerűen screenshotot készíteni ablakról, meg nem találja a Képmetszőt, így az egész desktopról csinál PrnScr gommbal képernyőmentést, amit Paintbe beillesztve vagdosgat, aztán belebarmolja JPG-be, és csodálkozik a munkavédelmi veszélyhelyzet keretében munkabaleset éri, mert orrba vágom érte. Erre a célra Linux alatt is vannak komfortos screenshotos programok (még jobbak is, mint a windowsos Képmetsző), amik engednek többféle beállítást és exportálási lehetőséget (rendesen PNG-be is, ami a megfelelő formátum erre), feleslegessé téve a Paintezést, GIMP-ezést, stb.. Ha viszont ábrákat, mintákat, logót, ilyesmit rajzolnál, arra vektoros képszerkesztő való. Ha képregényt, akkor arra is vannak szerkesztőprogramok. Ha fényképet szeretnél manipulálni, akkor GIMP, komolyabb fotós dolgokra Lightroomot helyettesítő Darktable. Pont ez a baj a windowsos beépített programokkal, hogy igazából senkinek nem jók semmire, mindenből van rájuk jobb alternatíva, akár kezdőknek, akár haladóknak (IE/Edge-nél akármelyik böngésző jobb, Notepad-nél akármilyen tisztességes plain text szövegszerkesztő jobb Windows alatt is, Windows Méda Hulladékplayert is a porba alázza akármelyik média és audiolejátszó, stb..). Még igazából aknakeresőből, pasziánszból, számológépből is vannak jobb verziók, mint a beépített. Csak ECDL Mancika és hasonszőrű informatikai zseni társai használják a Windows beépített megoldásait.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés