Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• sh4d0w

félisten

válasz tordaitibi #97294 üzenetére

Oke, hadd szogezzek le valamit, mielott barki is felreerti: ha vhol biztonsagi problemat latok, csak azert teszem szova, hogy mindenkinek vilagos legyen, mivel szembesul - de ettol meg mindenki azt hasznal, amit akar.

Visszaterve az alkalmazasokra: hasznald a hivatalos tarolot, a legnagyobb eselyed akkor van arra, hogy ne vadasszon le vmi idiota. Kicsit furi ez a kerdesed egyebkent, mert mar nem tamogatott Ubuntut hasznalsz, nyilvan a csomagok is regiek lesznek a meg meglevo repokban. Ettol fuggetlenul frissiteni akkor erdemes barmit, ha lejar a tamogatasa, vagy biztonsagi hibat talalnak benne. Egyebkent ha nem romlott el, ne javitsd meg.
    Debianban tenyleg regebbi csomagok vannak a tobbi disztribuciohoz kepest (de a backportsbol kaphatsz ujabbakat), ellenben stabil es merem allitani, hogy a legtobb disztribucional biztonsagosabb is - es desktopkent is hasznalhato. 1000 es egy eve leszoktam arrol, hogy buzeraljam a rendszeremet, mert sokkal produktivabb vagyok, ha nem az OS-t kell faragnom: ahogy kihajitottam az Ubuntut es a Linux Mintet, ugy a Debiant is kihajitom, ha ugy alakul. Szamomra az OS eszkoz, nem pedig cel es gyanitom, hogy nem egyedul vagyok ezzel, mert nem en vagyok az egyetlen Debian felhasznalo. Ebbol pedig az kovetkezik, hogy a regebbi csomagokkal is egyutt lehet elni, felteve, hogy nem akarok olyat a rendszerre eroszakolni, ami nem tamogatott. Lehet persze hasznalni frissebb alkalmazasokat is, de akkor tudd, hogy mit csinalsz es ne engedd le a vedelmet, csak mert ugy kenyelmes, hanem probald meg a megadott feltetelek mellett megoldani a feladatot!

A Te esetedben pl. nem piszkalni a snap beallitasokat, hanem keresni egy eszkozt, ami a snap altal letoltott cuccot atmozgatja oda, ahova Neked kell - ezt lehet idozitetten, meg esemeny-vezerelten is, tehat eszkoz a cron, de mivel ez CLI-s, amire Te szentelt vizet locsolsz, lehet keresni hozza GUI-t (van), vagy keszitesz ra egy systemd-s unitot, amire oly' sokan eskusznek (nyilvan en nem).

Szoval vannak lehetosegek boven, felteve, hogy az ember nem soros lokent nez es megy egyetlen iranyba, hanem nyitott szemmel jar.

Új hozzászólás Aktív témák