Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dißnäëß

nagyúr

válasz cigam #104654 üzenetére

Az Ubuntu 24 LTS-t stabilnak nevezi a Canonical? Igen
    A Debian xid-et testing-nek nevezi a Debian? Igen.

Nem.
    [link]

1. Először is sid, nem xid.
    2. A sid unstable, nem testing.
    3. A sid mindig sid, nem változtatják a nevét soha és mindig unstable is egyben. Ez olyan, mint valami pipeline, hogy befele is jönnek csomagok és kifele is mennek (testingbe).
    4. A Debian testing és stable nevei változnak, amikor a testingből stable lesz, a stable-ből pedig oldstable (security-t még kap az oldstable asszem).

Tehát SID alatt eggyel érettebb a testing, most a Trixie (már nem sokáig) fantázianévvel, a 13-as főverziószámmal. Ez alatt pedig a mai stable a bookworm (12-es verzió).

Nemsokára a Trixie lesz a stable és a Forky lesz az új testing, ami a majdani 14-es stable jelölt.

Vagyis ha az Ubuntu 24LTS stable a Debian xid testing ágára épül, akkor most stabil, vagy teszt?!

A 24 LTS a Debian stable-re és testingre egyaránt alapul (kicsit jobban belenézve) és ha a Canonical azt mondja rá, hogy ez az Ubuntu terminológiában az ő stable-jük, akkor annak tekinthető és fejben el kell vonatkoztatni attól, hogy ez Debian szemmel nézve stable-nél kicsit frissebb, kicsit kevésbé stabil. Mert a Canonical így osztályozza az érettség mércéjén a saját disztróját.

Azaz az Ubuntu LTS egy stabil kiadás, mehet szerverre mindenhova, sokáig élő support-al, az más, hogy a mögötte lévő Debian még szigorúbb követelményeket támaszt a saját stable kiadásaihoz, így tényleges stabilitásban az Ubuntu LTS-ek valahol Debian stable és Debian testing között vannak.

Amivel semmi gond nincs, nekem desktop a testing már 10+ éve és múltkor még egy AMD-Nvidia váltást is úgy túlélt, hogy csak pislogtam, pedig már rákészültem az atyaúristenre is, hogy na itt túrni kell.. OK, ez csak egy példa. De ha a Debian Testing ennyire stabilnak nevezhető (szubjektíven megítélve), akkor az Ubuntu LTS is tök oké.

Csak Ubinál vannak disznóságok, úgyhogy én Mint-eznék.

De amúgy nincs rizikó, szedj le egy igazi Debian Testing netinst-et és told fel egy virtuális gépben egy Gnome-al, KDE-vel, Cinnamonnal, ami jólesik ... szerintem rendben van. :K

Pár hete a Budgie desktop-ot próbálgattam, marha szép. :B :K :K :K

A Debian kényes ponton nem vérzik, amúgy meg minden disztróban van glitch, kérdés, hol.

Testing-el nagyon jól el lehet lenni, nálam a "mission-critical" NAS-on is testing van, a ZFS-nél nincs különösebb nagy lag egy új verzió esetén és szándékosan nem is sietek a frissítéssel mindig, pont jó..

Kernelben viszont már várom a testingre is a 6.15-öt, lényegesen gyorsabban töröl exfat-ról, mint a mostani (nálam épp aktuális) 6.12.31 [link]

De azért a rolling disztrósokat nem szoktam akkor sem irigyelni, vérszopás tud néha lenni és akkor az nagyon anyázós történet. :D

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés