Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- sidi: 386-os Chicony gázplazma laptop memóriabővítése
- Pitterix: Gyógytorna
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- 
			  LOGOUT Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel 
Új hozzászólás Aktív témák
- 

Rimuru veterán válasz  DrojDtroll

üzenetére DrojDtroll

üzenetéreHa mennek külön külön akkor nincs gond, leírod őket egy fájlba és kész a script.  Amúgy meg egy C programban is megírhatod az egészet. Amúgy meg egy C programban is megírhatod az egészet. #!/usr/bin/sh 
 while true
 do
 session="$(mktemp -d /tmp/asd.XXXXXX)"
 wget ftp://host[:port]/directory/file --output-document=$session/input
 ~/.bin/program $session/input $session/output
 ftp -in -u ftp://username:password@servername/path/to/ $session/output
 rm -Rf $session
 sleep 1800
 done
- 

üzenetére DrojDtroll

üzenetéreNem tudok irodalmat ajánlani, én Google segítségével tanultam nagy részét. Viszont itt ph-n is van topic hozzá ha valamiben elakadnál: [link]. 
 Nem tudom mit akarsz futtatni de tessék egy példa:#!/usr/bin/sh 
 while true
 do
 echo asd
 sleep 1800
 done(#32001) tvamos: Szerintem kettő none kéne oda (vagy helyette más, pl auto). Próbáld ki úgy hogy szerkesztés után kiadod a "mount -a" parancsot, ha valamit elcsesztél akkor kiírja mi a baja. 
- 

Rimuru veterán válasz  CPT.Pirk

üzenetére CPT.Pirk

üzenetéreMiért ne működne? Ubuntut lehet telepíteni Ubuntu alól is, de a Grub tud ISO-ból is bootolni. (#31959) MZsoltee: 1. Nem használok Ubuntut itt vannak a hivatalos igények. 
 2. Memtest megy külön telepítő nélkül is ha már van fent egy Linux. Ubuntu telepítés Ubuntu alól (nem ismerem a megoldást).
 3. Vagy bootolsz ISO-t Grub alól (ez a 2. pontra is igaz lehet), vagy nem tudom mivel nem szoktam Windows installert csinálni. Ha meg lehet csinálni külön partícióra gondolom nem lenne vele baj, de ezt nem tudom.
 4. Fontos hogy ez legyen az első ha Windows alatt is használnád.
- 

Rimuru veterán válasz  spammer

üzenetére spammer

üzenetéreNem bíznám rá magam ilyen telepítőre, főleg nem UEFI esetén. (#31909) Jamboo529: Tedd idézőjelek közé, a mostani dupla idézőjeleket cseréld se simára az említett útvonalat meg dupla közé. Nano*-val tudod szerkeszteni a configot: 
 nano ~/.profileés valami ilyesmit kell csinálnod: 
 alias mc2='mc /utvonal "/utvonal/--== SERIE ==--"'* 
 nano használata, röviden:
 Alul láthatjuk hogy milyen billentyűkombinációval mit tudunk csinálni, a kis kalap (^) a CTRL-t jelenti, pl.: Ctrl+G előhozza a súgót, Ctrl+K sor kivágása, Ctrl+U az előzőleg kivágott sor(ok) beillesztése, Ctrl+O mentés és Ctrl+X a kilépés.
- 

Rimuru veterán válasz  spammer

üzenetére spammer

üzenetéreHa letúrod az egészet nem tudsz mit elcseszni.  
 Legacy BIOS módban úgy kell telepíteni mint egy normális BIOS-nál. Nálam ha USB kulcsról akarok telepíteni akkor is UEFI módban indul el minden (Acer lapos), ezt nézd meg te is. UEFI-nél kell plusz partíció a helyes működéshez de az az 1MB elég hülyeség.
- 

Rimuru veterán válasz  Jamboo529

üzenetére Jamboo529

üzenetéreHasználj aliast. Ha csak SSH-n keresztül kell akkor ~/.profile file-ba kell beleírni. Ha kiadod ezt a parancsot akkor a következő bejelentkezés után már működni fog az alias is (értelemszerűen átírod amire szeretnéd). 
 echo 'alias mc2="mc /utvonal /utvonal"' >> ~/.profile
- 

Rimuru veterán válasz  herdsman12

üzenetére herdsman12

üzenetéreNézd meg az email kliens beállításait, Preferences -> External Programs, ott tudod állítani alkalmazások belül is hogy mivel nyissa meg. 
- 

Rimuru veterán Az a baj hogy Ubuntun megtartja a régi kerneleket frissítésénél és azokat szokta a listában előre rakni (generálásnál alapból az os-probert később nézi), ilyenkor jobb lehet ha stringként adja meg. zolka95: LTS=Long Term Support, röviden: tovább támogatott, elvileg stabilabb, régebbi csomagok. 
- 

üzenetére DrojDtroll

üzenetéreAzt itt is megmondom hogy guest gépen a host+Fn billentyű kell. De attól nem oda bootol, a dm démont kell kilőni. 
- 

Rimuru veterán válasz  PumpkinSeed

üzenetére PumpkinSeed

üzenetéreSikerült helyesen a letöltés? 
- 

Rimuru veterán válasz  Fritz Teufel

üzenetére Fritz Teufel

üzenetéreÉn arra esküszök ami beválik neki.  Nézd meg az itteni képeket, elég sokszínű a társaság. Nézd meg az itteni képeket, elég sokszínű a társaság.
- 

Rimuru veterán 
- 

Rimuru veterán válasz  King Unique

üzenetére King Unique

üzenetéreItt deb-et se lehet (na jó lehet, úgy ahogy rpm-et is, de felesleges). 
 Bízz a csomagkezelőben, majd ha megcsinálják a csomagot akkor frissíteni fog(ja/sz). Ne úgy gondolkodj mint Windows alatt, nem kell neked ilyennel foglalkozni (normális esetben).
- 

Rimuru veterán válasz  westcoastog

üzenetére westcoastog

üzenetére(#29102) Sobriety: Azt fordítasz bele amit szeretnél használni. Ha csak simán lefordítod alap configgal az sokat nem hoz, bőven elég az a bináris amit kapsz csomagkezelőből. 
- 

Rimuru veterán válasz  King Unique

üzenetére King Unique

üzenetéreNem kell rá fájlrendszer (igen a particionálatlanra gondol), azt majd a telepítővel megcsinálod (ext4-re). Nem kötelező Grubot MBR-be rakni, valahogy a Windows rendszerbetöltőjébe is meg lehet oldani, viszont ha hagyod a és mégis letörölnéd a Linuxot akkor egy Windows telepítővel egyszerűen helyre tudod hozni az MBR-t. [ Módosította: radi8tor ] 
- 

Rimuru veterán Szia! Tanulás szempontjából ilyenkor tökéletes ha megnézed a parancsok man oldalát (ha nem tudod mit csinál a biztonság kedvéért is jó) 
 tr -cd '[:alnum:]' - csak betűk és számjegyek lesznek
 < - átirányítás
 /dev/random-ot már írták
 | - csővezeték (ez is egy átirányítás)
 fold -w10 - w mint width (szélesség), 10 karakter szélesre szűri
 head -n1 - a kimenet első sorát jeleníti meg (n - line)(#28767) kátú: Régebben nem volt minden kernelben swap támogatás, a mai telefoknál nem tudom. 
- 

Rimuru veterán válasz  SidCorky

üzenetére SidCorky

üzenetéreA particionálást szerintem Windows segítségével csináld, ha a Linux partícióján nem akarsz adatok tárolni 15-30GB bőven elég lehet. A legproblémásabb dolog a telefon lehet neki. Ha tud mass storage módot a telefon akkor simán megy, MTP-vel már nehezebb lehet. A pendrive telepítőt ezzel a programmal csinálnám meg. Ja és ha annyira régi a gép akkor Lubuntut ajánlanám kezdések. 
- 

Rimuru veterán válasz  N0zer0

üzenetére N0zer0

üzenetéreNem azt jelenti egy Openbox, Awesome vagy akármi hasonló hogy minimalizmus és csak gyenge gépekre való, sokan munkára (is) használják. KDE-ben pl.: ezt meg tudod csinálni? A szépség meg részletkérdés, kinek mi a fontos. Megértem a De felhasználókat is, de a többi embert is. 
- 

üzenetére Fritz Teufel

üzenetéreNem emlékszem hogy mikor milyen környezetben mondtam, de ott van fent egy példa (én azt használtam). Ahogy CPT.Pirk is mondja van hozzá front end is, pl LXDE-ben is az van alapból (a fenti linken ott van az is és az említett arand is). N0zer0: Szóval mazohista vagyok? (ha kicsit gyengébb is a gépem)  
- 

Rimuru veterán válasz  tvamos

üzenetére tvamos

üzenetéreVan beállítási lehetőség csak másképp kell megközelíteni.  DrojDtroll: Gépelés közbe kapcsoljon ki. Azt hozzáteszem hogy ez szerintem nem működik valami jól. Ha egyáltalán nem kell akkor akár "véglegesen" is ki lehetne kapcsolni, vagy mondjuk indításnál egy ilyet lefuttatni: synclient TouchpadOff=1 
- 

Rimuru veterán válasz  _Dumber_

üzenetére _Dumber_

üzenetéreÉvek óta nem döglött meg a rendszerem systemd váltás is semmi volt, nincs itt gond. Mikor telepített egyszer sem azért volt mert meghalt, csak azt tartottam legegyszerűbbnek a változtatáshoz (vinyó teljes átméretezése/asztali gép -> laptop). Most titkosítottam le a winchestert ezt már teljes rendszermentéssel csináltam. 
- 

- 

Rimuru veterán A D-t kell majd formázni, ezt a telepítővel meg tudod tenni, a lényeg hogy kézi particionálást válassz. 
 A telepítés után választhatsz mit szeretnél indítani (ha ez valamiért elmaradna könnyen meg lehet csinálni).N0zer0: Nem ismerem csak azt tudom hogy haver sokat szívott vele (mobilneten nem akarta frissíteni a flash-t [nem a program haver haver]). 
- 

Rimuru veterán Simán meg tudod tenni, ha telepítesz valami mást akkor a bejelentkező képernyőn (display manager) tudsz váltani a felületek között. Azzal számolj hogy némelyik helyigényes lehet (pl.: KDE). A zárójelbe tett az elvileg nem csak a felületet rakja fel hanem az összes olyan csomagot amit megkapnál akkor ha alapból *ubuntut telepítettél volna (ha nem így van majd az Ubuntusok kijavítanak). 
 Pár példa:
 sudo apt-get install kde-full (vagy kubuntu-desktop)
 sudo apt-get install lxde (vagy lubuntu-desktop)
 sudo apt-get install xfce4 (vagy xubuntu-desktop)
- 

Rimuru veterán N0zer0: Zárt bootloader esetén egyáltalán nem triviális feladat másik romot rakni a telefonra. Ismerősöm a tabletjét dd-vel zúzta szét. Decepticon: Régen talán láttam valamit amivel lehet(et) Samsung telefont flashelni, de pl Sony alatt nincs semmi gond. Sőt Linux alól tudtam csak rootolni, Win 8.1 nem szerette a telefont. Amúgy wine-vel nem hiszem hogy menne, viszont Virtualboxban egy Windows segítségével simán meg lehet csinálni. 
- 

üzenetére Fritz Teufel

üzenetéreÉlő példa Adott egy nagyobb hálózat, valamilyen okból egy gyártótól érkező eszközöket letiltott a rendszergazda. Egy informatikához nem értő ember ebből csak azt látja hogy neki nincs internet elérése. Jön hozzánk (ismerősökhöz) hogy nézzük meg (így derült ki a turpisság) adtunk neki másik MAC címet azóta is boldogan tudja használni úgy ahogy eddig. Ha külső szerver számára látható IP-t akarok változtatni akkor meg proxy/vpn. 
- 

Rimuru veterán A DHCP-t a legkönnyebb belőni. Mivel nem ismerem a Linux Mint-et nem tudom hogy az egyéb beállítások hogy vannak (démon stb.) de ha kiadod a sudo dhcpd intefész parancsot akkor az aktuális munkamenetben lesz net. Az interfész helyére a sajátodat kell írni, pl eth0 (hogy mi a neve megtalálod itt: ls /sys/class/net/ ) 
- 

Rimuru veterán Szerintem itt ezt abba kéne hagyni, viszont lehetne csinálni egy Linux felhasználók off topicot, ez alapján akár élet is lehetne benne.  mzx: Megcsinálom én. 
- 

Rimuru veterán Beállítod vele hogy kié legyen a fájlrendszer tartalma (ő lesz a tulajdonosa). Jelen esetben ez te vagy, de lehetne mást is írni, sőt még csoportot is meg lehetne adni (ennek akkor van értelme ha mondjuk többen használják a gépet külön külön felhasználóval) gid="szám"-mal (lekérdezéshez echo $GID, elméletileg a többi felhasználónak is itt kell lennie). 
- 

Rimuru veterán A Linuxos és Windowsos jogosultságok nem egyeznek meg nem érdemes kavarni őket, amúgy meg ha majd megcsinálod amit írtam(írok) akkor a saját normál felhasználódé lesz. Terminálba normál felhasználóddal beírod ezt: echo $UID 
 Ilyesmit kapsz, innen a szám kell nekünk (nálam 1000 nálad lehet más lesz):
 cc@cc> echo $UID
 1000Utána szerkeszted az fstab-ot, azon belül a megfelelő sort (ami az NTFS-hez kapcsolódik), azt a rész kell változtatni ahol van a defaults stb. Követed a szintaktikás ha új dolog írunk be akkor kell egy vessző és beírod azt hogy uid=1000 (neked az a szám kell az 1000 helyére amit kiírt az első parancs. 
 Egy példa sor:
 /dev/sda3 /mnt/Win ntfs-3g defaults,uid=1000 0 0(#24820) mzx: Igen, de neked lehet nem 1000 kell, erre van az első parancs, lásd eme hozzászólás off-ba tett része. 
- 

Rimuru veterán Szerinte attól függ mit akarsz. Használható conky is, de ott van pl vnstat, nethogs, stb. (#24807) mzx: 
 Most kell azt a rész szerkesztened amire mondtam hogy ne piszkáld. Azt alakítom át amit írtál hogy mi lett, egyszerűen az user id-t kell beszúrni, uid="szám". A számot megkapod úgy hogy terminálba beírod ezt: echo $UID Azt alakítom át amit írtál hogy mi lett, egyszerűen az user id-t kell beszúrni, uid="szám". A számot megkapod úgy hogy terminálba beírod ezt: echo $UID
 ntfs-3g defaults,windows_names,locale=hu_HU.utf8,uid=1000 0 0A következő újraindításnál (újracsatolásnál) már elvileg működni fog. 
- 

Rimuru veterán Magyar leírás. Nem kötelező /mnt alá rakni, majdnem oda rakod ahova szeretnéd. Lehet ez a home mappádon belül is, a lényeg hogy létező út legyen, viszont sudozni így is úgyis kell. 
 Sorban:
 /etc/fstab fájt szerkeszd a kedvenc szövegszerkesztőddel, ide kell beírni az adott sort (ehhez már kell root jog).
 Ha még nem létezne a mappa ahova csatolni szeretnéd hozd létre, ezt lehet mkdir paranccsal is, de nautilus is megcsinálja.
 Ha fel van már csatolva akkor válaszd le (pl. sudo umount /dev/sdxy)
 Ha ezekkel megvagy add ki ezt a parancsot, így már most is fel fogja csatolni, ha pedig hibaüzenet fogad akkor azt írd be nekünk. Ha nem ír ki hibát és megtalálod ott ahova csatoltad ezentúl minden indításnál oda fogja neked csatolni.
 sudo mount -a(#24727) mzx 
 pár példa:
 sudo mkdir /mnt/Windows
 sudo mkdir /media/Windows
 mkdir ~/Windows (ekkor a te home mappádon belül lesz, pl.: /home/mzx/Windows)
- 

Rimuru veterán Fstab-ban csatolod akkor nem lesznek ilyen problémáid. Itt megtalálsz mindent ami kell. A csatoláshoz a lényeg kb ennyi: 
 Első pont maga a partíció, pl /dev/sda3, a második a linux fájlrendszeredben létező mappa (pl létrehozhatod /mnt/windows alá) és mindig ide fogja csatolni, a többit ne piszkáld.
 /dev/NTFS-part /mnt/windows ntfs-3g defaults 0 0
- 

Rimuru veterán válasz  lionhearted

üzenetére lionhearted

üzenetéreJó kérdés, ezt én is néztem. Bár nekem az egész partíció kiosztása logikátlan. SWAP jól jöhet ha használ olyan alkalmazást.  
- 

Rimuru veterán válasz  lionhearted

üzenetére lionhearted

üzenetéreGondolom GPT-t használ. 
- 

Rimuru veterán válasz  tvamos

üzenetére tvamos

üzenetéreNem tudhatjuk hogy neked mi lenne jó, az alábbiból az kiderül hogy a KDE nem valószínű hogy jó lesz, és Ubuntu volt a legközelebb a jóhoz. Írd le hogy mit szeretnél (mik az igényeid), mennyire értesz hozzá és mennyit foglalkoznál vele. Slackware "komolyabb" Linuxos előélet nélkül szerintem hiba a volt. 
- 

Rimuru veterán válasz  MasterMark

üzenetére MasterMark

üzenetéreHozz létre magadnak, régen én így csináltam. Értelemszerűen az options után a saját eszközöd kell 
 /etc/modprobe.d/alsa.conf
 options snd_intel8x0 index=0
 options snd_cmipci index=1
- 

Rimuru veterán válasz  MasterMark

üzenetére MasterMark

üzenetéreNézd meg ezt. 
- 

Rimuru veterán válasz  Apollyon

üzenetére Apollyon

üzenetéreVan sok más, egyébként a makepkg-t nem mondanám nehéznek. Én személy szerint weben szoktam csomagot keresni akkor meg már ott van a Tarball is. 
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Packeta
- Ki, mit tud róla: xxlgsm
- Milyen alaplapot vegyek?
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Milyen routert?
- sziku69: Szólánc.
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Veszélyben az adataid? Gond van a WD népszerű HDD-ivel
- Milyen házat vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Amúgy meg egy C programban is megírhatod az egészet.
 Amúgy meg egy C programban is megírhatod az egészet. 

Feltelepíted rá. Csak készülj arra hogy lehet hamar elhasználódik majd a perndrive (használattól függően).
 Feltelepíted rá. Csak készülj arra hogy lehet hamar elhasználódik majd a perndrive (használattól függően). 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Amúgy használhatod pl az
 Amúgy használhatod pl az  

Azt alakítom át amit írtál hogy mi lett, egyszerűen az user id-t kell beszúrni, uid="szám". A számot megkapod úgy hogy terminálba beírod ezt: echo $UID
 Azt alakítom át amit írtál hogy mi lett, egyszerűen az user id-t kell beszúrni, uid="szám". A számot megkapod úgy hogy terminálba beírod ezt: echo $UID