- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Argos: Az vagy, amit megeszel
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- EmPoWeR: Költözés uTorrent-ből qBittorrent-be
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Flowtation
őstag
Értem. Akkor keresgélek még, bár eddig nem jött össze. Ilyesmiket találtam, hogy
no_root_squash, fsid=root, no_subtree_chek,
stb, de ezek nem segítettek, illetve azt írja az /etc/exports file-ba kell beírni, na de melyikbe? Az omv-n vagy a manjaron? Gondolom az omv-n, de az nem jött össze, itt próbáltam:
Ez a kézikonyv.
(#57705) ubyegon2Az ilyen esetek pl frissítés, upgrade, nano fstab, mount, ezek. Tehát mintha a sima userem nem lenne root, pedig a root jelszava megegyezik, ezt nem értem.
-
Flowtation
őstag
Nálam meg így:
192.168.1.140:/export/FILM/ /home/lorinc/FILM nfs rw,auto,nofail,noatime 0 0
A kliens nálam is engedélyezve, illetve /24 most, viszont ez utóbbi mondatodat nem értem. Mit jelent ez a felhasználó párosítás? Nekem a klienseken más a felhasználó mint az omv-ben, de ez eddig nem okozott gondot, legalábbis nfs-nél.
-
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2 #57699 üzenetére
Ezzel csak az a baj kedves ubyegon barátom
, hogy az fstab nem rossz, mivel már van egy txt fájlom ezekkel a sorokkal, abból kifolyólag, hogy állandóan rajtam van a telepíthetnék és ezért ne kelljen mindig beírni. Tehát jók a sorok, mert másik disztróban működnek. Nfs-common csomag felrakása után.
Dave:
Szólok mindenképp majd.Mindenki:
A fura az, hogy valami permission dolog van pediglen az nfs sajátja, ha jól tudom, hogy ip alapján enged vagy nem, viszont itt meg a root-al kavirnyál. Az lehet baj, hogy telepítéskor a felhasználó és a root jelszavának ugyanazt adtam meg? Direkt csináltam így, egyszerűségi szempontból, tudom, hogy nem ajánlott. Ez esetben is kell jelszó bizonyos esetekben, ez miért van? -
Flowtation
őstag
válasz
herdsman12 #57687 üzenetére
Hello!
Manjaro KDE vs NFS mount problémám akadt. Fstab-ban benne vannak a megfelelő sorok,sudo mount -a
-val szépen fel is csatolja a mappákat. Viszont újraindítás után nem megy, illetve ezt kapom: "operation perimitted for root only"Próbáltam keresgélni archwiki-n, meg egyéb helyeken, de nem találtam megoldást. nfs-common csomag nincs.
van tippetek?
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Az mitől lehet, hogy (ubuntu 16.04.3 alatt) ha Double Commanderben másolok egyik nas vinyóról a másikba (nfs megosztás van és a desktopról csinálom), akkor elszürkül, mintha lefagyna? Közben azért másol, de pl. marha lassan frissíti az állapotjelzőt is. -
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #57180 üzenetére
Sziasztok!
Először is BUÉK!
Tudom, már egy éve kérdeztem,de ránézne nekem valaki a fenti problémára?
Köszönöm! -
Flowtation
őstag
válasz
#73749248 #57184 üzenetére
Én a konkrét megosztásokra gondoltam, de közben leesett, hogy a kolléga pedig az exports fájlt linkelte be. Egyébként nekem ez omv-ben van, ott a mostani verzió már a /srv alá mountolja a lemezeket (mármint alapból, még megosztás nélkül, előző verzió még a /mnt-be rakta), maga az nfs szerver rakja be az /export alá, ha jól tudom.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Egy igen érdekes problémába ütköztem. A transmission-remote-gui-ban nem tudok semmit beírni, mert minden karaktert dupláz.Kép:
5.9.1-es verziójú transgui (másik 5.x se jó), ez működik más linux alatt, nem apt-get telepítés, de ez kellett, a csomaglistában csak nagyon régi verziók vannak, azokkal sok gond volt.
A rendszer most épp deb 9 mate.
-
Flowtation
őstag
-
Flowtation
őstag
ubyegon2, colomb2, BoB:
Köszi a válaszokat. Őszintén szólva nem gondoltam, h ekkora flame lesz egy ilyen piszlicsáré dologból. Tény, hogy én sem olvastam utána kellőképpen, valamint túl hamar kommenteltem, türelmetlenül, rossz szokás.
Én még bizonytalan vagyok bashban, és igaz, hogy kényelmesebb a gui. A customizer ugyanazt csinálja mint a mkconfig, de ebbe bele kell szokni. Másrészt én nem ismertem ezt a parancsot. Fogalmam sincs, hogy Ti honnan ismeritek a száz másik paranccsal együtt, de elismerésre méltó. Ha már itt tartunk, lehet bashban parancsra keresni?
Egyébként pedig védelmemben mondom, az asszony miatt van az egész, ha nem a megszokott os indul el neki, akkor már kérdések ezrei jönnek rám, szóval szidjátok őt.
peace!
-
Flowtation
őstag
válasz
Rimuru #56793 üzenetére
Nos, megoldottam. Gondoltam egyet, rákerestem grub2 csomagra és volt egy grub2-customizer cucc. Ezt felrakva sikerült, lehet a sorrendet állítani, meg alapértelmezett sort is, plusz van haladó is, de abba inkább nem néztem bele. Lehet, hogy Neked vagy más szakiknak ez nem default megoldás, de végül is sikerült. Azt a grub-mkconfigot hol kell keresnem? Fedora alatt nem találtam. Másik disztróból?
(#56800) BoB:
közben ezeket is megtaláltam.
-
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2 #56790 üzenetére
Arra jutottam, hogy csak a fedora alatt kell a /boot/grub2/grub.cfg fájlt b@szkurálni. Abban vannak menuetry sorok, amik mutatják a disztrókat. Csak az a helyzet, hogy a fedoránál így kezdődik:
### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ###
Ebben van a 3 fedora menüelem. Ezután ez következik:### END /etc/grub.d/10_linux ###
### BEGIN /etc/grub.d/20_linux_xen ###
### END /etc/grub.d/20_linux_xen ###
### BEGIN /etc/grub.d/20_ppc_terminfo ###
### END /etc/grub.d/20_ppc_terminfo ###
### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###És itt a 30_os-prober részben van a deepin, submenüvel, meg a Mint is.
Azt nem tudom, hogy kompletten kell-e előre másolni pl a mint részét a begin-end résszel, vagy csak a 10_linux részbe kell beletenni a sorokat?
-
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2 #56788 üzenetére
Oppá. Megvan, de ott nekem =saved van. Átírtam 3-ra, de nem lett jó. update-grub nincs fedora alatt.
parancs mint alatt:
[Telepítés a(z) i386-pc platformhoz.
grub-install.real: hiba: nem található GRUB meghajtó ehhez: /dev/sd5. Ellenőrizze a device.map bejegyzéseit../CODE] -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Felraktam a fedora27-et másik két disztro mellé. Ezzel nincs is semmi baj, viszont ez már grub2vel települt, és ennek a sorrendjét nem tudom állítani. Eddig deepin alatt ez működött, most pl nem is látszódik a fedora ott. Gondolom a grub-grub2 váltás miatt. Hogyan tudom a sorrendet változtatni, esetleg visszarakni a sima grubot? Mi van abban az esetben ha leszedem a fedorat, gondolom a grub2 marad?
Előre is köszi! -
Flowtation
őstag
válasz
#21078528 #56421 üzenetére
Köszönöm! Végül is kiderült, a két lemez egy raidben volt. Azt tervezem, hogy berakom mindkettőt, és live alól gyalulok mindent. Legalább a rendszerlemezt is át tudom méretezni. Ha ezt a dd parancsot kiadom - esetleg még a status=progress paranccsal - akkor letúr mindent? Ez a seek rész mit jelent?
-
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #56412 üzenetére
No, nfs megoldódott, hogy miért egyelőre nem tudom. Viszont újrahúztam az omv-t, a v3-al, mert a négyesben még gui-s akadások is voltak. Erre az lsblk már az sdc-re nem ír md126-ot, hanem simán sdc. Ekkor fdisk-el tettem rá egy partíciót, ami meg is jelent, viszont az omv gui alatt nem tudom létrehozni, mert ezt kapom vissza:
Hiba #0:
exception 'OMV\ExecException' with message 'Failed to execute command 'export PATH=/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/bin:/usr/local/sbin; export LANG=C; mkfs -V -t ext4 -b 4096 -m 0 -E lazy_itable_init=0,lazy_journal_init=0 -O 64bit -L 'uj1' '/dev/sdc1' 2>&1' with exit code '1': mke2fs 1.43.3 (04-Sep-2016)
/dev/sdc1 is apparently in use by the system; will not make a filesystem here!' in /usr/share/openmediavault/engined/rpc/filesystemmgmt.inc:626
Stack trace:
#0 /usr/share/php/openmediavault/rpc/serviceabstract.inc(528): OMVRpcServiceFileSystemMgmt->{closure}('/tmp/bgstatusw7...', '/tmp/bgoutputaV...')
#1 /usr/share/openmediavault/engined/rpc/filesystemmgmt.inc(642): OMV\Rpc\ServiceAbstract->execBgProc(Object(Closure), NULL, Object(Closure))
#2 [internal function]: OMVRpcServiceFileSystemMgmt->create(Array, Array)
#3 /usr/share/php/openmediavault/rpc/serviceabstract.inc(124): call_user_func_array(Array, Array)
#4 /usr/share/php/openmediavault/rpc/rpc.inc(86): OMV\Rpc\ServiceAbstract->callMethod('create', Array, Array)
#5 /usr/sbin/omv-engined(536): OMV\Rpc\Rpc::call('FileSystemMgmt', 'create', Array, Array, 1)
#6 {main}sshn is ezt kapom vissza a mkfs.ext4 /dev/sdc1-re:
/dev/sdc1 nyilvánvalóan használatban van a rendszer által; itt aztán nem jön létre egy fájlrendszer!Mountolva ugyebár nincs...mi a rosseb van vele? Mint utólag kiderült, ez a lemez egy raid tömb fele volt.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Nekem is lenne fstab-os kérdésem (is). OMV 4.x alatt lsblk-ra ezt kapom:sdb 8:16 0 372,6G 0 disk
└─sdb1 8:17 0 372,6G 0 part /srv/dev-disk-by-label-fekete
sdc 8:32 0 465,8G 0 disk
└─md126 9:126 0 464,7G 0 raid1
sdd 8:48 0 465,8G 0 disk
└─sdd1 8:49 0 465,8G 0 part /srv/dev-disk-by-label-belsoMi ez a /srv/akármi elérési út? Ez normális? Egyébként nem jó az nfs megosztás, a mount -a parancsra access denied-et kapok, pedig elvileg megy az omv-n az nfs, meg is van osztva a mappa. (/export/megosztás megvan). Arra már nem emlékszem, hogy a user ACL beállításaiban kell-e valamit konfigolni, oda viszont nem tudok belépni, mert nem töltődik be. Igaz, hogy a legfrissebb 4-es omv, lehet, hogy ez a baj, még nem teljesen stabil.
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a fenti lemezeknél hogyan tudom megszüntetni a raid-et? Az sdc-nél ami van, csak egy sima partíciót szeretnék az egész lemezre.
Köszönöm!
-
Flowtation
őstag
válasz
King Unique #56207 üzenetére
igaz, ezt elfelejtettem, a szóközöket nem szereti, pl. Nekem mint volt winesnek egyébként élvezet volt használni terminálban, emlékeztetett a hajdnai arj-os ki/betömörítésekre dosban...
de tény, hogy ha van grafikus felület, akkor az kényelmesebb.
-
Flowtation
őstag
válasz
jackal79 #56188 üzenetére
Szia! A rufus nem jó linux alatt, én még ajánlanám a dd-t. Ez egy terminalos parancs, a működése egyszerű:
dd if=akarmi.iso of=/dev/sdX bs=4M status=progress
if=input file, a parancsot ott kell kiadni ahol az iso fájl van
of= output file, amire írod az iso-t, ez váltózó, a lényeg, hogy a pendrive legyen, tehát pl. sdb, sdc, attól függ (lsblk parancs megmondja melyik az)
bs=block size, ebben nem vagyok biztos, hogy mennyit értéket kell beírni, én úgy emlékszem így használtam
status= ez csak mutat egy értéket, ahogy halad, e nélkül olyan mintha nem csinálna semmit, pedig de.szerk: sudo is kell hozzá
-
Flowtation
őstag
válasz
lev258 #55996 üzenetére
Szia!
Közben elfelejtettem a dolgot, most ránéztem, a synapticban nem tudok alkalmazni, mert nincs csomag, illetve ha kikeresem ezt:
libdrm-common_2.4.85-5~x~padoka0_all.deb
vagy ezt:
libdrm-amdgpu1:i386 2.4.85-0~x~padoka0nem lehet alkalmazni (inaktív marad a gomb), ha két kattal kiválasztom, akkor ugyanezzel a hibával leáll.
(#56154) berus.berus:
Értem. Simán böngészés közben el tud hasalni?
-
Flowtation
őstag
válasz
#21078528 #56152 üzenetére
Egy ilyet találtam a syslog fájlban:
Nov 7 22:32:47 lorinc-desktop sddm[911]: Authentication error: "Process crashed"
Nov 7 22:32:47 lorinc-desktop obexd[1566]: Terminating
Nov 7 22:32:47 lorinc-desktop rsyslogd: [origin software="rsyslogd" swVersion="8.16.0" x-pid="755" x-info="http://www.rsyslog.com"] exiting on signal 15.Ez lehet az, az időpont kb megfelel, ezután már a mai dátum szerepel.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Tegnap este meghülyült a mint KDE. Belassult az egér, alig lehetett mozgatni, num lock-ra, ctrl-alt-del-re sem volt semmi reakció. Az SSD ledje folyamatosan világított, mintha dolgozna. Kikapcs után ment szépen. Lehet erről valami logot nézni, hogy mi történt? -
Flowtation
őstag
válasz
mefistofeles #56017 üzenetére
Előtte, tegnap nem volt frissités? Grub menüben tudsz választani olyat, hogy speciális indítási beállítások, azon beül van generic, upstart, recovery mód, azzal kellene megpróbálni. ITT írnak a recovery módról, ha jól értem, ahány kernel verzió van fent, annyi recovery mód lesz, ha esetleg az egyikkel lett valami. Azért várd meg a szakikat is.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Ez nálam jelent hibát vagy sem? Egy sima frissitésnél kapom.
Kibontás: libdrm-common (2.4.85-5~x~padoka0) ...
dpkg: hiba az archívum feldolgozásakor: /var/cache/apt/archives/libdrm-common_2.4.85-5~x~padoka0_all.deb (--unpack):
a(z) „/usr/share/libdrm/amdgpu.ids” felülírási kísérlete, amely a(z) libdrm-amdgpu1:i386 2.4.85-0~x~padoka0 csomagban is szerepel
Hibák történtek a feldolgozáskor:
/var/cache/apt/archives/libdrm-common_2.4.85-5~x~padoka0_all.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) -
Flowtation
őstag
Én is az OMV-re szavaznék. Nekem ez fut itthon, egy debian alapú nas szoftver, tud sambat, nfst. Megfelelő autentikáció kell és kész. Win, linux lefedve, a mac-nek nem tudom mi kell, nálunk nincs olyan, nem olyan a család.
Na komolyan. OMV alatt nfs megosztást meg lehet úgy adni, hogy 192.168.1.0/24, tehát aki ezen a hálón van, az eléri a megosztást, persze ha van hozzá felhasználó azonosítás, akkor azt is meg kell adni. Persze megoldható a "vendég" hozzáférés is, gondolom. Az OMV elfut egy lájtos gépen is, nekem athlon 64 x2-n fut, 1 gb rammal. Van topicja is.
-
Flowtation
őstag
válasz
#21078528 #55834 üzenetére
be igen, sdc-re és sdc1-re is. Egész pontosan ezt:
smartctl --info /dev/sdc | grep 'SMART support is:'persze elírtam, nincs is sdc.
..de sdb-re se ír semmit, rövidebb parancsra ezt:
lorinc@lorinc-desktop ~/HDSentinel $ smartctl --info /dev/sdb
smartctl 6.5 2016-01-24 r4214 [x86_64-linux-4.8.0-53-generic] (local build)
Copyright (C) 2002-16, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
/dev/sdb: Unknown USB bridge [0x07ab:0xfcbf (0x000)]
Please specify device type with the -d option.
Use smartctl -h to get a usage summaryAz lg külső vinyóra (sdd) sem megy a parancs, csak a rövidebb.
Valami a grep-el nem oké gondolom.
-
Flowtation
őstag
válasz
CPT.Pirk #55827 üzenetére
jaja. Jól szolgált, 6-7 éve kaptam tesómtól, ő is használta előtte, ráadásul egy nem szétszedhető nas, szóval ez van, sorozatok vannak rajta, amit tudtam, mentettem. Elmorzsolunk egy imát, egy perc csend, aztán megnézem mennyire nem szétszedhető...
egyszer mindent szét lehet szedni...
#55828) ubyegon2
Köszi, ezt még megnézem, aztán megy ameddig megy.
-
Flowtation
őstag
válasz
CPT.Pirk #55824 üzenetére
Na meg is van:
HDD Device 1: /dev/sdb
HDD Model ID : SAMSUNG HD501LJ
HDD Serial No: S0MUJ1EP902496
HDD Revision : CR100-11
HDD Size : 516064 MB
Interface : JMicron USB/ATA
Temperature : 45 °C
Highest Temp.: 61 °C
Health : 0 %
Performance : 100 %
Power on time: 751 days, 8 hours
Est. lifetime: 0 days
Failure Predicted - Attribute: 5 Reallocated Sectors Count,
Count of sectors moved to the spare area. Indicate problem with the disk surface or the read/write heads.
There are 1024 bad sectors on the disk surface.
The contents of these sectors were moved to the spare area.
Based on the number of remapping operations,
the health of the disk was decreased in different steps.
1931 errors occured during data transfer.
In case of sudden system crash, reboot,
blue-screen-of-death, inaccessible file(s)/folder(s),
it is recommended to verify data and power
cables, connections - and if possible try different cables to prevent further problems.
More information: http://www.hdsentinel.com/hard_disk_case_communication_error.php
Replace hard disk immediately.
It is recommended to backup immediately to prevent data loss.Úgy néz ki kuka a lemez. Ezen még segít ha formázom? Valmint van még valami opció a HDS-hez egy kis bővebb infóra, nem mintha ennyi nem lenne elég!
(#55825) ubyegon2
Köszi, megnéztem ezt is, de az eszközöm nem támogatja a SMART ellenőrzést. Vagy én vagyok a béna.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Adott egy régebbi freecom egylemezes nas, amit kényszerből usb-n keresztül használok az itthoni omv-s gépen, mint megosztott meghajtó/mappa. Eddig minden rendben volt vele, mára viszont megbolondult, hajtotta a procit, meg nem lehetett róla lejátszani sem. Se samba, se NFS, szóval nem ezekkel lehet a gond. Ráraktam a desktopra, és átmásoltam róla mindent egy másik lemezre. Ekkor tűnt fel, hogy azokat az állományokat nem tudta másolni amik az utóbbi kb. két napban kerültek rá. Pl. szombaton letöltött anyagok nem érhetők el, nem lehet másolni, sőt megnézni sem a médiaállományt. Másoláskor, lejátszáskor kattog a fej szabályos időközönként. Egyéb anyagok mennek róla simán.
Namost Gparted-el (Mint KDE) ellenőriztem, de az semmit (hibát) sem adott ki, lefut kb 7 másodperc alatt.Milyen progik, terminal parancsok vannak ellenőrzésre? Szeretném átnézni és ha még használható akkor visszarakni, amíg nem lesz meg a másik gép.
Előre is köszi!
szerk: esetleg olyan parancsnak is örülnék akkor , amit az omv alatt is tudok használni, ugyanígy a lemezekre.
-
Flowtation
őstag
Na végre!
Én már majd egy éve használom a deepint, igaz utóbbi időben kicsit háttérbe szorult a mint kde miatt, de védelmében mondom, hogy egyből olyan kulcsrakész, hogy csak lestem én is. Amennyire más pl a beállítós része, olyannyira kézreálló. Van benne minden, és tényleg nem zabálja az erőforrást. Nem egy xfce, vagy lxde az tény, viszont cserébe sok a cucc benne, és még szép is. Márpedig ez utóbbi nem elhanyagolható a megtérők között. Hol vagyunk mi még a terminalos fórumozástól, böngészéstől...(#55707) ubyegon2
Ha jól emlékszem, mivel debian alapú, ehhez nem lehet hozzáadni pl. a paulo dias féle ppa-t (mesa), mert azok csak ubuntuhoz (és származékaihoz) jók.
-
Flowtation
őstag
válasz
jackal79 #55526 üzenetére
Az x86_64 verzió kell neked, feltételezve, hogy 64 bites linuxot raktál fel. A többi az wines, meg armos (pl raspberry) verzió. A txz fájlt ki kell csomagolni, ha minden jól megy fel is ajánlja, hogy alapból a tömörítővel nyitja meg. Kimásolod oda ahová szeretnéd és onnan lehet indítani. Nekem annyit kellett még tennem, hogy beraktam az automatikusan induló progik közé, h bekapcsoláskor induljon. Remélem segítettem.
(#55533) jackal79: ez jogosultsági hiba. A kapcsolatnál olyan usert kell megadni aki hozzáférhet a transmissionhoz. Vagy a daemont futtató gépen azt a usert kell beraknod a transmission csoportba akivel csatlakozni akarsz a transguin keresztül.
-
Flowtation
őstag
válasz
norbert400 #55459 üzenetére
Szia!
Valószínűleg jogosultsági probléma. A home-on belüli Letöltésekre gondolsz, vagy másik mappára? A deluge-nak valszeg nincs hozzáférése a külön home mappához. De azért várd meg a szakik véleményét is, lehet, hogy hülyeséget írtam. -
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2 #55264 üzenetére
Csatlakoznék Bob kollégához, nekem ilyen kérdések akkor voltak, amikor az automatikus bejelentkezést választottam telepítéskor, akkor mindenhova kellett jelszót írni, és ha jól emlékszem főleg kde alatt...
A hang problémám meg igen szégyenletes, egy restart kellett, vagyis írtam is, hogy kipróbálom deepin alatt, ott jó volt, azután már mint alatt is. Pedig ezt a restart dolgot windózosnak tartottam. Egyébként érdekes, minap szólt a lányom, hogy nincs hang FF alatt, pedig eddig volt, aztán egy oldal frissités megoldotta....igazából ettől nagyobb gondom ne legyen.
-
Flowtation
őstag
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
A nagy háború közepette kérdeznék: Most szembesültem azzal, hogy nincs hang zenelejátszáskor, se amarok alatt, se vlc-vel, (mp3, clipgrab-al letöltve.), utóbbinál a filmeknek sincs hangja. Viszont pl. böngészős játékoknál igen, meg rendszerhangok is jók. Mi lehet a probléma? Mint KDE amit használok. -
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2 #55044 üzenetére
én sem értem pontosan. Ami olyan program, az bezáráskor lemegy a panel jobb oldalára, pl. transgui, discord. Ami meg alapból ott van, az nem mind nyilik meg kattra, csak jobb kattintásra. Pl. a frissitéskezelő, discord csak jobbklikk-> helyi menü, de a fent említett transgui egyből felúszik.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Mindenkinek aki eddig válaszolt! Először is köszi. A helyzet az, hogy ez egy sulis laptop, 3 hete vagyok ebben a suliban, első héten szóltak, hogy nem indul, akkor tettem rá egy win10-et, második héten akartam használni, csak próbára a digi táblához, de már alig jött be, most legutóbb pedig már a gyári hp-s figyelmeztetés fogadott, hogy ellenőrizzem a lemezt. Próbálkozott a 10-es a javítással de nem jött össze. Ezután írtam a fórumba. Megmondom őszintén, nem ellenőriztem a lemezt, valszeg még nem vagyok ennyire rutinos. Egyébként viszont mindhárom suliban ugyanilyen laptopok vannak, még egyiknél sem jelentkezett ilyen probléma, és ha minden igaz még garisak a gépek.Végül is a lényeg az, hogy kiderült és nem x akta.
Köszi mindenkinek mégegyszer!
-
Flowtation
őstag
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Gyors segítség kellene. Van egy laptop nálam (hp probook 455 g1), erős a gyanú, hogy halott a hdd benne. Már az elején kiírja, hogy csináljak tesztet, de hiába, azzal sem indul. Namost próbáltam live mint alól, először is alig akart elindulni, kiirt sok sok hibát, i/o error dev sda 38, 200, meg egy csomó szektornál, majd nagy nehezen bejött. Ezután gparteddel átnézettem, elég sokáig tartott, az is hibát írt ki, majd smartctl-el short tesztet is készítettem, ennek ez az eredménye:
SMART Self-test log structure revision number 1
Num Test_Description Status Remaining LifeTime(hours) LBA_of_first_error
# 1 Short offline Completed: unknown failure 90% 252 0
# 2 Short offline Completed: unknown failure 90% 251 0
# 3 Short offline Completed: read failure 90% 234 8294208
# 4 Extended offline Interrupted (host reset) 60% 3 -Ez pedig egy státuszjelentés:
link1Namost meg tudnátok írni, hogy mi a rossz, csak kíváncsiságképp. Múlt héten telepítettem újra, akkor semmi gond nem volt.
-
Flowtation
őstag
válasz
FireKeeper #54823 üzenetére
Szia!
Ha kb ennyi a cél, akkor ajánlom az OMV-t is, debian alapú elsősorban nas disztró, nincs benne alapból sem gui, webes van és elég sok mindent tud. Van itt topicja is.szerk: sokan használják úgy, hogy egy alap debian és arra teszik fel.
-
Flowtation
őstag
válasz
megema #54754 üzenetére
Szia!
Megnéztem, valami 1.1.1 verzió volt fent, még a wines is csak 5.1...Köszönöm, ez utóbbival jó lesz, letöltöttem, el is indul, annyi bajom van még, hogy nem tudom beállítani alapértelmezett programnak. A listában nem kínálja fel mint program( a letöltésnél, hogy mivel nyissa meg), maga a transgui fájl futtatható, el is indul egyébként és csatlakozik a daemonhoz. Ebben tudnál még segíteni? Persze más is ha van ötlete.Köszönöm!
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #54747 üzenetére
Hello!
Újabb hibát vettem észre a remote gui-nál. Hiába állítok be bármit, pl. automatikus csatlakozás vagy frissítési intervallum, nem menti el.Más rendszeren ilyen nem volt. Úgy látszik tényleg másik remote gui kell, van valakinek tippje?
-
Flowtation
őstag
Köszi a tippeket.
De valszeg igen mert tegnap este töröltem és egy darabig így ment, aztán jelezte, hogy nem fér el a kukában ezért véglegesen törlöm-e és valóban így már jó volt.(#54746) CPT.Pirk
Próbálom majd a végleges törlést. Az omv-n transmission daemont használok, ehhez tudok bármilyen másik remote cuccal kapcsolódni akkor?
-
Flowtation
őstag
válasz
CPT.Pirk #54742 üzenetére
Napi szinten használom a pent, és másik rendszeren jó, azért nem értem mi lehet a baj, de akkor nyomok rá egy formázást. Ja egyébként a másolási sebesség az jó, kizárólag a törlésnél vettem észre ezt a hibát.
Torrenthez: Anno win alatt működött, de akkor gondolom ez a "feature" nincs benne ebben a verzióban. Egyébként nem olyan nagy dolog, inkább kényelmi funkció, egy kis áthelyezésbe meg nem halok bele.
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #54740 üzenetére
Bocs a dupláért!
Az miért van, hogy mint kde alatt iszonyú lassú egy egy pendriveról való törlés is? 6 filet töröltem (epizód részek, cca. 130 mb/file), jó 3 perc volt. Ha fájlkezelővel csinálom vagy double commanderrel, mindegy. Ugyanez deepin alatt tök jól megy. -
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #54656 üzenetére
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Azt, hogyan tudom kideríteni, hogy egy játéknak miért nincs hangja? Heroes 3 és se Mint (cinnamon) se Deepin alatt. Elindul simán, csak hang nincs.terminalból ezt kapom:
couldnt open audio -
Flowtation
őstag
Szia!
Mikor a logós kép van, nyomj egy esc-et, ekkor kapsz egy terminal képernyőt, ott elvileg mutatja, hogy miért nem áll le. Ha ez megvan akkor írd be ide és a mágusok majd kiötlenek valamit.Egyébként nekem is volt már ilyen, pl akkor ha bent hagytam egy pendriveot a gépben és nem tudta leválasztani. (?) A szöveg: A stop job is running 1s/30s vagy valami ilyesmi.
(#54681) csixy
Ha nincs ikon az asztalon, akkor keresd a menüből, ahol előjönnek az alkalmazások, ott lehet gépelni, valami install vagy ilyesmi. Ha ez nem jön be akkor passz.
(#54682) guppi2
Szerintem meg lehet oldani, mivel a firefox van erre is arra is, gondolom valami saját beállítása. Vagy ez segíthet: [link]
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Az miért van, hogy transmission remote-nál, ha pl. egy sorozatottöltökle, akkor nem tudom megadni, csak azt a mappát, ami meg van osztva, tehát pl. sorozatok. Szóval ha egy bármilyen sorozat bármelyik évadát töltöm le, akkor úgy ahogy van a főmappába kerül, nem a megfelelő almappába. Jó lenne ha be tudnám írni, hogy Sorozatok/bigbangtheory/s01. Ami viszont érdekes, hogy wines remgui alatt ha jól emlékszem, meg lehetett oldani az új mappa létrehozását. Se Deepin, se Mint alatt nem jó, lehet ez egy hiányossága a remguinak?OMV fut a szerveren, ott van 3 meghajtó, ebből az egyik a fenti sorozatok, és azért lenne jó ez, mert 1.
seedmiatt nem kell átnevezgetnem,másolgatnom, 2. a kodi így frankón kezeli az évad információkat. -
Flowtation
őstag
válasz
God Vazzeg #54485 üzenetére
a paulo dias (padoka) féle ppa-ra gondolsz? Azt nem lehet felvenni, ha jól tudom az ubuntu forkokhoz van, a deepin pedig debian. Ha másról van szó akkor elnézést. Mára javarészt saját tárolói vannak a deepinnek, tudomásom szerint.
szerk: ha marhaságot írtam, javítsatok!
-
Flowtation
őstag
válasz
Septum15 #54459 üzenetére
Ahogy lev258 írja, tudni kellene, hogy milyen a géped és mivel játszol. Nekem a mostani config egy b250m lap, pentium g4560 proci, 1x4 Gb 2400mhz ram, ssd. Épp tegnap találtam pár játékot kifejezetten linuxra, tehát semmi wine meg ilyesmi, egy 2015-ös játék 1024-ben simán fut akadásmentesen, lehet, hogy jobb felbontásban is menne, még nem próbáltam. Tudom ez nem nagy durranás, de számomra igen meglepő volt. Ubyegon2 írta minap, hogy vált mint-ről, mert igencsak memóriaéhes lett, pedig Ő aztán mint fan, ha jól tudom.
-
-
Flowtation
őstag
válasz
Oneironauta #54454 üzenetére
Ez érdekes, egy helyen azt olvastam, debian alapú (distrowatch), máshol meg azt, hogy ubuntu... Azért egy próbát megér szerintem. Tudomásom szerint a debian unstable ágat használja.
(#54455) Septum15:
Szerintem nem lenne nagy váltás, főleg ha már használtál linuxot. Semmivel sem másabb a telepítője mint egy mintnek, sőt debiannak. Felhasználó, adatok, particionálás, telepítés. Talán annyi, hogy a lemezkezelésnél picit nehéz észrevenni a gombot, ami a kézi menübe visz, de ezen túl semmi gondom nem volt. Van róla rövidke magyar leírás egy teszt erejéig, illetve van egy youtube videó, azt hiszem metaxx fórumtárs jóvoltából. Ha van valamennyi szabad helyed, nyugodtan próbáld ki.
-
Flowtation
őstag
válasz
God Vazzeg #54451 üzenetére
-
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2 #54439 üzenetére
és (#54446) Oneironauta
Sok DE-t kipróbáltam már debian és ubi vonalon is, amig a laptopom volt addig ragaszkodtam a lightosabb disztrókhoz, így xfce, és főleg lxde. A manjaro is jó volt, és szép is.
Ez a deepin nem a legkönyebb azt aláírom, de nem sokkal marad el a fentiektől:
Ez pár böngésző oldal + terminál. Viszont itt most minden ugrik, villámgyors, van dokk, én szeretem, és utolsó sorban szép is, úgy az egész. A beállítások valóban egyedi de simán megszokható és kézreálló.
Egy szó mint száz, én simán ajánlanám winről váltóknak is, szerintem simán vállalható.
-
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2 #54433 üzenetére
ez jó lett köszi!
Van fent egy mint is, kipróbálom ezt a dmicode cuccot ott iss.
Egyébként eddig ez a kínai csoda van fent a legrégebb óta és semmi nyűgje eleddig, ami volt monitor kimenetes gond, az a többinél is létező probléma. Számomra is meglepő módon bevált ez a deepin, ha kulcsrakész megoldás kell, ezt simán ajánlom. Mindezek mellett szép is, megkockáztatom szebb mint a kde, talán. Persze ez egyén és használatfüggő. Minden van/volt benne ami nekem kellett, sőt, több is.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Kicsit olvasgattam és találtam egy jó kis parancsot a gép adatainak kiolvasásához. Ez a dmidecode parancs viszont csak kevés infót ad meg, -t 17 kapcsolóval jelen esetben a memóriáról. Egy csomó info unknown. Miért van ez? Kell valami még ehhez? Deepin 15.4.1 rendszerről van szó.Köszönöm!
szerk: ugyanígy gui alatt az i-nex sem tud semmit pl. a memről.
-
Flowtation
őstag
válasz
Rimuru #53675 üzenetére
Köszi a választ!
Automatikusan induló program-beállító nincs, egy olyat találtam, hogy az /etc/init mappába csináljak egy .conf fájlt, amiben az legyen benne, hogy futtassa a kepernyo.sh-t, de ez nem vált be.
Ez van benne:
start on startup
task
exec /home/lorinc/kepernyo.shAmit linkeltél oldalt megnéztem, a pipás résznél elakadtam, mert nekem nincs /etc/gdm mappa. A többit nem próbáltam.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Shell script topicban nem kaptam választ, ezért jövök ide a bajommal:A lényeg annyi, hogy új vasam van (abit b250-hdv lap és g4560 proci) és a deepin (de több más disztróban is, pl. lubi, debian kde, stb.) úgy indul, mintha két monitorom lenne. Más disztróban tudtam jobb klikkel megjelenítés menüt előhozni és a unify display (asszem) cuccal megjavult, de itt a deepinben nincs jobb klikk legalábbis ezen a részén amit látok (feltételezem a jobb oldali monitornak felel meg, mert balra el tud "menni" az egér.)
Kinyomoztam, az xrandr-el eljutok addig, hogy kikapcsolom az eDP-1 outputot. Ezzel a paranccsal jó lesz:
xrandr --output eDP1 --offViszont minden újraindításkor, ki-bejelentekzéskor, bekapcskor újra le kell futtatni. Namost erre írtam egy scriptet kepernyo.sh néven:
#!/bin/bash
sudo xrandr --output eDP1 --offEzután ment rá futtatási jog:
chmod +x kepernyo.shEzek után terminálból ha elindítom, majd megadom a jelszavam akkor helyreáll a képernyős mizéria. Eddig ok, viszont azt szeretném megoldani, hogy ez lefusson indításkor, bejelentkezéskor. Na ehhez kérnék segítséget, ha lehet szájbarágósat, step-by-step módon, hogy mit tegyek.
Előre is köszönöm!
Ha esetleg menjek a (fenébe) a haladóba akkor ok, csak onnan mentem a shell script topicba.
-
Flowtation
őstag
válasz
Rimuru #53522 üzenetére
Nna, sikerült elindítanom, startx-el, most már van kimenet az xrandr-nek. Viszont semmit nem tudok állítani benne. Van egy screen 0 ez a monitor gondolom, meg van eDP1 és DP1 amik szintén connected állapotban vannak. Hogy kell kikapcsolni vagy elsődlegesre állítani?
szerk:
annyit most elértem, hogy az
xrandr --output eDP1 --off
paranccsal kikapcsoltam, ekkor átvált a másikra, viszont újraindítás után minden marad a régiben. -
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #53516 üzenetére
Csak nem hagy nyugodni a dolog, addig eljutottam, hogy az xrandr-el lehet a konzolban kalózkodni a megjelenítési beállításokkal. Viszont nekem erre azt írja: can't open display. A melós gépemen szépn lefut a parancs, kilistázza a képernyő kimeneteket, felbontást, stb. Az xrandr-t nem tudom telepíteni, mert van egy frissebb csomag, az fent is van. Valami driver gond lehet mégiscsak?
Ilyenkor mi a teendő?
Az otthoni gépem egy b250-hdv+g4560, külön vga nincs. -
Flowtation
őstag
válasz
God Vazzeg #53517 üzenetére
gondoltam rá, csak sajnos nincs ilyenem épp itthon.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Alaplapos topicból áthozom az írásom, hátha valakinek lesz ötlete:Most vettem új gépet, az alapja egy asrock b250m-hdv lap, amin van hdmi, dvi és d-sub port is. Én ez utóbbit használom jelenleg, mert csak egy egyszerű régi monitorom van. A problémám az, hogy az oprendszer telepítésekor úgy működik, mintha kiterjesztett asztalom lenne, ezt abból tudom, hogy beírom a jelszavam és bejelentkezik az os, illetve balra "elmegy" az egér, de jobbra nem.
a mostani disztróban (deepin) nem tudok jobb egérgombbal helyi menüt előhozni. Azt szeretném kérdezni, hogy a biosban ki lehet választani, hogy melyik portot használja? (azt a választ kaptam, hogy nem igazán) Én eddig csak annyit találtam, hogy onboard vs pci-e. De ez sajnos nem elég. Win-nel nem próbáltam, de nem is akarom.
Debiannál segített a jobb klikk és a desktop beállításokban a unify outputs, de most a deepin-nél nincs jobb klikkes menü...
Előre is köszönöm a segítséget.
szerk: ctrl-alt-f2 -vel bejön a console, ezzel nem lehetne valamit kezdeni?
-
Flowtation
őstag
(#53414) ubyegon2, (#53416) Apollyon, (#53417) colomb2!
Köszönöm a válaszokat! Ha sikerül valamit elérnem, akkor megyek a rendes topicba! Egyébként nem nekem kell a flash, hanem a gyerekek szoktak néha játszani ilyen netes marhaságokkal, ahhoz kellene.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
debian 9 alatt nem bírok a flash playerrel. Tegnap találtam egy leírást, miszerint módosítsam a sources.list-et a nonfree és contrib részekkel, ezután install flashplugin nonfree csomag mehet fel, de ez vagy ez után valami kinyírta a kde-t, meghülyült az asztal, villogás, nem voltak háttérképek, stb. Csak a bootnál a másik asszem fallback módot indítottam, az volt jó. Chrome ugye nincs, csak chromium, abban sem jó. Van ötetetek, hogy mit csináljak?
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ stretch main
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ stretch maina két main után írtam be a fenti elemeket.
Aztán ma reggel egy másik írás szerint leszedtem a deb-et, dpkg-vel próbáltam de az is hibát ír, apt install -f el sem megy, ha jól olvasom szintén a nonfree dolog miatt:
dpkg -i flashplugin-nonfree_3.7_amd64.deb
(Adatbázis olvasása ... 133631 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack flashplugin-nonfree_3.7_amd64.deb ...
Unpacking flashplugin-nonfree (1:3.7) over (1:3.7) ...
Beállítás: flashplugin-nonfree (1:3.7) ...
ERROR: wget failed to download http://people.debian.org/~bartm/flashplugin-nonfree/D5C0FC14/fp.25.0.0.171.sha512.amd64.pgp.asc
More information might be available at:
http://wiki.debian.org/FlashPlayer
Processing triggers for mime-support (3.60) ...
Processing triggers for hicolor-icon-theme (0.15-1) ...
Processing triggers for man-db (2.7.6.1-2) ...itt van a leirás:
[link] -
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #53325 üzenetére
szerk:
nem pacmanhanem PCmanFM, viszont feltettem a krusadert, abban már addig eljutottam, hogy a network-ben nincs semmi, de a samba shares-ben látom a libreelecet, az omvt, bele is tudok lépni. Viszont ez jó így? Mármint arra gondolok, hogy a LE és lubi között csak a samba létezik? Valamint az omv nfs megosztásait sem látom.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Azonnali fotós kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- SSD kibeszélő
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A magas vérnyomást is felismerheti az Apple Watch Series 11
- Steam topic
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Hobby elektronika
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green - 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, 95% Akkumulátor,MS2148
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3359
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3424, 94% Akkumulátor
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest