Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz Bici #62610 üzenetére

Nyugodtan titkosíts gyenge gépen is. Ryzenben meg modern procikban van AES utasításkészlet, ott eleve nem is okoz lassulást. Amelyik prociban meg nincs ilyen, ott sem okoz nagy lassulást. Én használtam tartósan AES256-os LUKS-ot egy marha gyenge T1400 CPU-s laptopon, és alig van mérhető lassulás (ilyen 1-3% közötti), kisebb az overheadje egy AES256 XTS LUKS-nak ext4-gyel, mint egy titkosítatlan NTFS-3G-vel hajtott NTFS kötetnek. Nem kell tőle tartani, ha az adataid fontosak, titkosítani érdemes.

SSD-ken is csak arra kell figyelni, hogy a TRIM-et engedd ki a LUKS-on, ehhez van leírás az Arch, Gentoo Wikijeiben.

(#62619) malnabokor: elvileg a Bodhi is jó lehet rá, a másikat nem ismerem, amit írtál. Én Sparky Linuxot tennék rá IceWM-mel, esetleg szintén IceWM-mel AntiX-ot vagy MX-Linuxot. A Vistához képest mindenképp hasítania kell. Főleg, ha vesztek bele egy olcsó 120 gigás SSD-t 6-8 ezer környékén, amit később újabb gépbe is át lehet tenni.

Az ilyen korú gépeken nem is a proci a szűk keresztmetszet, hanem az 1 giga RAM, az tud túl gyorsan fogyni böngészéskor.

Új hozzászólás Aktív témák