- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
A legtöbb flatpak csomag közvetlenül a Github repóból készül a Flathub infráján, teljesen nyitott manifest fájllal. Az ilyenek visszaellenőrizhetők.
Vannak persze olyanok is, ahol prebuild binaryt töltenek fel, de hát ez elkerülhetetlen olyan esetekben, amikor nem nyílt forráskódú programról beszélünk. De hát még magában a kernelben is vannak closed-source részek...Biztonsag szempontbol egy olyan platform, ami egy egyszeru dotfile-lal torheto,
Ez kb. ugyanaz a szituáció, mint ha fognál valakit, leültetnéd a géped elé, adnál neki root jogokat és kijelentenéd, hogy a Linux nem biztonságos, mert bárki feltörheti.
Ha valaki random dolgokat tölt le a netről, és vakon ad nekik futtatási jogosultságokat, és le is futtatja őket, akkor ne csodálkozzon, ha lyukas a rendszere, mint az ementáli.Mert amúgy a ~/.local/share/flatpak/ könyvtár a flatpak alkalmazások számára NEM elérhető, amíg explicit módon nem adsz rá engedélyeket.
Másrészt ezzel a módszerrel csak olyan jogosultságok adhatók az appoknak, amivel egy csomagkezelőből letöltött program vagy egy appimage alapból rendelkezik. Tehát még mindig van egy plusz védelmi réteg a flatpak appoknál, amivel a csomagkezelős programok, a random weboldalakról letöltött csomagok vagy binárisok, illetve az appimage-ek nem rendelkeznek.
Egyébként a hosszútávú cél az, hogy a statikus jogosultságok megszűnjenek, vagy legalábbis a minimumra csökkenjen a használatuk, és a helyüket átvegyék a portálok.
az minden, csak nem biztonsagos, ennel meg a normal csomagokra vonatkozo ACL-ek (SELinux, AppArmor) es filesystem jogosultsagok is nagyobb vedelmet nyujtanak.
Igen, azt a pillanatot várom én is, amikor az átlagos Linux felhasználó SELinux policyket fog írkálni
Az érveid közül én egyedül azt látom aggályosnak, hogy a flatpak csomagban lehetnek olyan binaryk, amiket nem nyílt forráskódból építettek, illetve nem bizonyítható, hogy az adott app abból a forráskódból épült, amire hivatkozik. De hát ez utóbbi biztosítása sem jelent garanciát, lásd az xz esetét.
Egyébként a Flathub webes felületén van olyan szűrő, ahol be tudod pipálni, hogy csak nyílt forráskódú és csak verified appokat mutasson: https://flathub.org/apps/search?q=image
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Felújított számítógépek/merevlemezek Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest