- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
urandom0 #118 üzenetére
"Ezt értem az alatt, hogy a flatpak nekem stabil, fix, kiszámítható API-t ad.": na mégegyszer: NEM a flatpak adja a stabil apit. a flatpak, nevezzük most egyszerűen, egy konténer formátum, amibe konkrét fixált verziójú libeket raknak és attól lesz stabil az api.
Tehát a fejlesztés úgy zajlik, hogy összeválogatod a libeket, lefordítod velük a programodat, *választasz* egy csomagformátumot és becsomagolod. Miért választod a flatpaket, miért nem választod mondjuk az rpm-et? semmi nem akadályoz meg téged abban, hogy rpm-et (vagy deb-et) válassz, a hype miatt választod a flatpaket.
Én értem, hogy a fejlesztőnek problémás, hogy melyik csomagformátumot választja, de akkor azt a problémát kell megoldani, nem flatpaket meg snapet fejleszteni helyette.
"Igen, csak nincs minden disztróban dpkg": hát legyen. egyébként csomagolj rpm-be, debianra van rpm->deb konverter, tehát fel lehet rakni rpm-et debianra. gyakorlatilag ha aktuális fedorara fejlesztenél, lefednéd vele a számba vehető disztrók 95%-át flatpak nélkül.
Az is a kond, hogy igen gyakran kiderül, hogy egy rendszer túltervezett. Mindenáron bele akarják erőltetni a legújabb technológiákat, fancy cuccokat, ha kell, ha nem. Én dolgoztam isp-nél, amikor indult a szolgáltatás, minden nagy cég tolakodott, hogy az ő cuccát használjuk, meg hozták a prezentációikat, meg a rendszerterveiket. Én meg röhögve kihajítottam mindet, és töredékéből megcsináltam jól. Jártam úgy másik melómban, hogy nem tudtam elejét venni a túltervezésnek, baj is volt belőle folyamatosan.
"Ezzel szemben flatpaknál az van, hogy tudom, hogy milyen verzió van a org.gnome.Platform 47-es verziójában": és a többi verzióban? Legyen fent az org.gnome.Platform csomagból több az user gépén, mert a te cuccod a 47-esre dependál, a másik cucca a 48-asra? És ha a válaszod igen, ezt miért nem tudod megcsinálni debiánon? Egyszerűbb neked felrakni a flatpaket, ahelyett, hogy megnéznéd a helyes megoldást, és rákényszeríteni a leendő felhasználóidat, hogy szemeteljék tele a gépüket flatpakkel, miattad? Akkor nem kell a programod.
Az opensuse, az arch, a fedora, a debian *NEM GYÁRT* libeket. Tehát neked nem disztróhoz kell megnézni a függőségeket, hanem lib verziószámhoz. ugyanolyan verziószámú lib *MINDEN* disztrón ugyanazt az apit nyújtja. Tehát NEM IGAZ, hogy minden disztróra foglalkoznod kell a lib apijával, azzal kell esetleg foglalkoznod, hogy van-e megfelelő verziószámú lib a disztróban. debianban például beleírod a kontroll fájlba, hogy melyik lib milyen határok közé eső verziószámú kiadásával működik a programod, oszt jónapot.
Ha én fejlesztő lennék, három választási lehetőségem lenne:
1. minden disztróra lefordítom
2. megtanulom a flatpaket
3. megtanulom egyszer és mindenkorra, hogy hogyan kell normálisan fordítani a programot, hogy mindenhol működjönakkor én tuttira a harmadikat választanám. Pláne, hogy nem kellene túl sok disztróra megtanulni, elég lenne csak az, ami az üzleti világban elterjedt.
Ilyen architekturális meg stratégiai kérdésekben redhatesnek lenni eléggé komoly anti-ajánló. Ugye arról a redhatról beszélünk, akik elbarmolták a gcc-t, anno, akik erőltették pöcsteringet, akiknek nem volt jó a deb, kellett az rpm, stb? ha a redhat anno elfogadja a deb-et, ami egyébként anno kilométerekkel jobb volt bárminél, nem véletlenül másolja azóta is mindenki, akkor most töredék ennyi csomagolási probléma sem lenne a linux világban.
"Szerintem ő több programot csomagolt be, mint amennyivel mi egy év alatt találkozunk.": ezt ugye elég nehéz megítélni, mivel itt mindenki anonim. Másrészt ha az lesz az indoklás, hogy ő többet csomagolt be, mint én, akkor nagyon hamar elő fogom venni a légy meg a tehénoutput esetét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Gaming notebook topik
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Plazma TV topic
- Háztartási gépek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- További aktív témák...
- Apple Ipad 10.generáció
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest